Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, november 18, 2008

Loon op Zand wacht jaar van de waarheid (Analyse)

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

De verkiezingstijd leek al wel begonnen bij de begrotingsvergadering van de gemeenteraad van Loon op Zand. Cees van de Ven (GroenLinks) wakkerde daarbij het vuurtje flink aan. Hij miste echte passie bij de wethouders Hans Waijers (CDA), Joop Bisselink en Wim Aussems (beiden GemeenteBelangen). Verder nam hij het op tegen het grootste politieke machtsblok in de gemeente: GemeenteBelangen.

Volgens Van de Ven is er sprake van een opvallende paradox. "Hoe ontevredener de burgers zijn over de eigen wethouders (Bisselink en Aussems red.), hoe groter GemeenteBelangen wordt."

GemeenteBelangen pareerde de aanval met een ware lofzang op alles wat de afgelopen jaren bereikt is met deze Loonse coalitie en dit college. De partij klopte zichzelf daarbij nadrukkelijk op de borst. Daarbij viel geen enkele kritische noot te beluisteren.

Toch bestaat bij veel inwoners van de gemeente Loon op Zand een heel ander beeld. Grote projecten, zoals de herinrichting van de Kasteelweide in Loon op Zand, het nieuwe bedrijventerrein Kets West II in Kaatsheuvel, het Dorpsontwikkelingsplan in De Moer en het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel, lopen al heel lang. Maar de buitenwereld ziet na jaren van praten nog geen schop in de grond. Ook een aantal belangrijke nota's, zoals de veelbesproken accommodatienota, laat al tijden op zich wachten.

De kritiek daarover komt niet alleen uit de hoek van de oppositiepartijen GroenLinks, VVD en PvdA, ook het geduld van coalitiepartner Lijst Loon op Zand lijkt zo langzamerhand op te raken. " Wij vinden het jammer dat wij onze voorstellen steeds moeten herhalen", stelde Jan Brekelmans. "U kunt dit als college voorkomen door te doen wat is afgesproken. Afspraak is afspraak."

In 2009 moet er echt geoogst worden, belooft het Loonse college. Geen woorden, maar daden dus. De aanpak van het nieuwe 'bruisend' dorpshart in Kaatsheuvel lijkt daarvan het voorbeeld. De ambitieuze plannen worden nu in een hoog tempo uitgewerkt, het project is al Europees aanbesteed en na de bouwvakantie moeten de Nieuwe Markt en omgeving echt op de schop gaan.

Maar de politieke discussie over de definitieve plannen voor het Bruisend Dorpshart volgt pas begin volgend jaar. Dat belooft nog een heel pittig debat te worden, bijvoorbeeld als het gaat om de kosten. De eerste spade is dus nog lang niet de grond in.

Er is kortom nog heel wat werk te verzetten door het gemeentebestuur van Loon op Zand. Als eind volgend jaar al die grote plannen nog niet verder gekomen zijn dan het papier, hebben het college en het 'trotse' GemeenteBelangen heel wat uit te leggen.

Er zijn dan geen excuses meer, en de oppositie heeft net voor de verkiezingen in 2010volop munitie om de politieke aanval echt te openen.

Voor Loon op Zand wordt 2009 echt het jaar van de waarheid.

14 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Maar de plannen waar de Loonse burger echt op zit te wachten komen in het lijstje niet voor. Zoals de tunnel voor de N261, echte aanpak van de overlast en vernielingen in de gemeente en de nightliner. Ik denk dat ze de uitvoering van alle werken bewust uitgesteld hebben om inderdaad in het jaar voorafgaande aan de verkiezingen te kunnen zeggen "kijk, dat hebben WIJ door ONZE inspanningen toch maar bereikt".

18 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Het blijft natuurlijk makkelijk om kritiek te hebben vanaf de zijlijn.

18 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

maar vanaf waar het moet gebeuren is er al die tijd niks terecht gekomen dus

en als dit kliekje blijft zitten komt er ook nooit iets van

dus de verkiezingstunt van de vorige keer is lekker opgevreten en gezopen door de mensen die er nu zitten
al die vergaderingen , en zogenaamde plannen die allang klaar zouden liggen

en dan vinden ze het nog gek ook dat de mensen er helemaal niks meer van geloven

echt een sloopfraktie geweest


peter

18 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Je moet eerst slopen voor je kunt bouwen peter.

18 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

henk echt een cda reactie

we houden de mensen wel dom
en dan zal het christelijke de mensen wel arm houden

beetje in de trent van die harry potter van het cda

maar ook nu gebeurd er dus niks
, lees het eens goed.
wordt aanbesteed nu , en volgend jaar worden de plannen bekend gemaakt (die eigelijk al jaren bekend zouden zijn ) houden ze ons nu weer voor

heeft nog niet genoeg geld gekost.
maar dat bedrag van vergaderen en dat soort dingen wordt niet bekend gemaakt
maar loopt al wel in de miljoenen dus
alweer over de balk gesmeten door het cda


peter

18 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Nou ik reageer (en redeneer) sowieso niet vanuit een CDA achtergrond, laat dat even duidelijk zijn.

Verder werd er ook nog gezegd: "Hoe ontevredener de burgers zijn over de eigen wethouders, hoe groter GemeenteBelangen wordt."

Misschien worden mensen niet ontevredener en snappen mensen dat goede plannen tijd kosten. Misschien roepen de paar ontevreden mensen gewoon harder.
Dat moet toch echt een van de mooiste dingen zijn van oppositie voeren: Als er gepland en uitbesteed wordt duurt het te lang en als het wel snel gaat dan richt je je op de kleinste steken die ze hebben laten vallen. Het lijkt me heerlijk om steeds achteraf te kunnen zeggen hoe je het zelf beter had gekund.

19 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

maar zeg nu eens zelf
komt dit allemaal nog geloofwaardig over als je eerlijk moet zijn.
en ik weet ook wel dat plannen maken tijd kost , maar het is wel zo dat als je iets naar buitenbrengt dat je er dan wel eerst goed over nagedacht moet hebben.
en dat is dus in dit geval echt niet het geval
plannen presenteren en dan jaren later nog niks hebben is iets van wat niet kan .
als dit op de werkvloer voorkomt hadden er allang koppen gerold


peter

19 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

De analyse van deze journalist staat haaks op het leefbaarheidsonderzoek wat vandaag in de krant staat. De inwoners van de Gemeente Loon op Zand zijn in ieder geval tevredener dan de raadsleden van de oppositie partijen. Ook stond bij veel partijen in de algemene beschouwing het onveiligheidsgevoel centraal. Dit blijkt nu ook onzin te zijn.

Het gemeentebestuur is er voor de inwoners, en de inwoners waarderen de leefbaarheid in onze gemeente ruim voldoende. Ik ben blij dat gemeentebelangen positief is, dit stemt namelijk overeen met het grootste gedeelte van de bevolking.

De kritiek van de oppositie, waarover zo nadrukkelijk wordt geschreven in de krant geeft gelukkig maar het gevoel weer van de kleine groepen inwoners waar zij voor staan. Ik hoop dat het BD dit ook in gaat zien!



Rob

19 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Ah Rob je was me voor.
Ik ben in ieder geval blij dat onderzoek nu ook uitwijst dat de burger niet ontevreden is. Wat de oppositie ook roept.
En Peter, tuurlijk had het van mij ook wat sneller gemogen. Dat is niet gebeurd en dat is spijtig. Maar de oplossing is niet om elkaar nu het leven zuur te maken. Meedenken als oppositie werkt efficienter dan afkraken. Helaas zal het de komende tijd met de verkiezingen in zicht alleen maar erger worden met de one-liners en 'wij-hadden-het-zus-of-zo-gedaan-en-dan-was-alles-beter' opmerkingen. En daar is de burger uiteindelijk weer de dupe van.

20 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

henk ONLINERS

DAT IS NU WAT ER ZIT DUS


PETER

20 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Onliners?
Ik mis even wat je nu wil zeggen peter.

21 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

henk die onlijners zijn dus degene die er nu zitten
dus waar niks gebeurd is
en nu ineens in het jaar voor de verkiezing zou alles geregeld zijn,
met andere woorden we zijn alle jaren voorgelogen

peter

21 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Ah je bedoelde dus wel one-liners. Ik dacht dat het een woordgrapje naar internet was. Snapte het al niet helemaal.
Maar goed, als je vind dat het allemaal sneller, beter en goedkoper had gekund en denk daar een schuldige voor aan te kunnenw ijzen, dan stem je toch gewoon iets anders de volgende verkiezingen?

21 november, 2008  
Anonymous Anoniem said...

je moet eens weten wat een kritiek de grootste coalitiepartij heeft op hun eigen wethouders alleen zeggen ze dat niet in het openbaar maar in hun achterkamertjes.

24 november, 2008  

Een reactie posten

<< Home