Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, november 15, 2008

Plan Bruisend Dorpshart raakt in stroomversnelling

Bron Brabants Dagblad Auteurs: Michel Koster

KAATSHEUVEL - Het plan voor het nieuwe dorpshart in Kaatsheuvel komt nu echt in een stroomversnelling. De procedures voor de (niet openbare) Europese aanbesteding voor het miljoenenproject zijn deze week in gang gezet. De Loonse politiek kan haast niet wachten tot het Marktplein en omgeving daadwerkelijk op de schop gaat.

De partijen zijn nieuwsgierig naar de definitieve plannen en de kosten daarvan, zo bleek donderdagavond tijdens de begrotingsvergadering.

Het jaar 2009 moet echt het jaar van het ‘Bruisend Dorpshart’ worden.’ Kaatsheuvel moet een gezellig dorpsplein krijgen met onder meer tal van horeca, sociaal-culturele voorzieningen en woningen. Begin volgend jaar worden de plannen voorgelegd aan degemeenteraad.

Het CDA gaf alvast een voorschot op die discussie. „We geloven niet in plannen om een theater in dorpshart neer te zetten”, aldus Herman van Gulik. „Bij onze inwoners beluisteren wij de wens naar een gemoedelijk plein zonder al te veel stadse opsmuk.” Volgens Lijst Loon op Zand mogen de ambitieuze plannen voor het Bruisend Dorpshart in ieder geval niet leiden tot vertraging of het schrappen van plannen in andere
kernen.

Volgens wethouder Hans Waijers (CDA) zit nu echt schot in het project, en wees daarbij op de start van de Europese aanbesteding. In januari moeten maximaal vijf partijen geselecteerd zijn, die de klus uit kunnen voeren. Deze bedrijven gaan samen met de gemeente de plannen verder uitwerken, en in april wordt het werk definitief gegund.

De begrotingsvergadering in Loonop Zand verliep verder overigens vrij rustig. Uiteindelijk haalden twee amendementen en drie moties laat op de avond de eindstreep. Het ging onder meer om:
- het aanwijzen van mogelijke bouwlocaties voor goedkope starterswoningen via het zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (GroenLinks).
- Onderzoek en mogelijke invoering van de Doe-pas, waarmee minima korting kunnen krijgen bij diverse activiteiten (Lijst Loon op Zand).
- Voor 1 juli 2009 moeten kapvergunningen veel makkelijker te verkrijgen zijn (VVD).