Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, februari 10, 2009

Verloskundigen willen meer tijd voor de ouder


Verloskundigen Ans Pellikaan (links) en Maaike in 't Groen voeren actie voor een lagere werkdruk voor hun beroepsgroep. foto Frank Trommelen

KAATSHEUVEL - Ook in de Verloskundige Praktijk Waalwijk & Waspik voeren de verloskundigen actie tegen de hoge werkdruk. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagde de norm van 120 zwangerschappen naar 110 per verloskundige per jaar. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen streeft nu naar 100. Dat aantal staat voor een werkweek van 40 uur. Ans Pellikaan uit Dordrecht en Maaike in 't Groen uit Kaatsheuvel vertellen over de actie.

Op welke manier voeren jullie actie?
"We vragen de ouders geboortekaartjes met actieteksten te sturen naar de NZa. We voeren een publieksvriendelijke actie, omdat we niet willen dat ouders de dupe worden van onze stakingsacties."

Hoe reageren de (toekomstige) ouders op de actie?
"In deze regio reageren ze erg positief. Nu al, nu de norm met tien zwangerschappen is gedaald, krijgen we al heel veel dankbaarheid. De cliënten zijn echt erg blij met onze goede hulp."

Hoe druk hebben jullie het eigenlijk?
"In onze praktijk is de gemiddelde werkweek 50 uur. Maar met de weekenddienst er bijgerekend, is die wel 70 uur. De verlaging van de norm is erg belangrijk voor ons. Die hoge werkdruk gaat ten koste van de kwaliteit van onze zorg."

Als de norm verlaagd wordt, op wat voor manier komt dat dan de kwaliteit van de zorg ten goede?
"We krijgen meer tijd voor de ouders. Eerst hadden we in een spreekuur maar 10 minuten per cliënt. Nu kunnen we daar al wat meer tijd in steken, maar er is meer ruimte nodig. Niet alleen voor ons pakt het positief uit. Ook in het ziekenhuis neemt bij een verdere verlaging de werkdruk af."

Denken jullie dat de NZa jullie werk onderschat?
"Ja, dat denken we wel. De NZa zou hier maar eens een dagje mee moeten lopen, dan zouden ze het wel beter begrijpen."

Verwachten jullie dat de actie positief uitpakt?
"Ja, wij geven de actie een goede kans van slagen."