Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, april 03, 2009

Beursvloer Loon op Zand

Op vrijdagmiddag 17 april zet woonzorgcentrum De Venloene haar deuren open voor de eerste editie van de Beursvloer Loon op Zand. De beursvloer is een ontmoeting tussen bedrijven en vrijwilligersorganisaties binnen deze gemeente. Een ludiek evenement, maar met een bloedserieuze ondertoon.

Het concept van een beursvloer is eigenlijk heel simpel. Aan de ene kant heb je de aanbieders: bedrijven en instellingen die iets voor de lokale samenleving willen betekenen. Zij stellen gratis hun kennis, materialen, menskracht of ruimte ter beschikking. Aan de andere kant staan de vragers: maatschappelijke organisaties die drijven op vrijwilligers. Om hun doelen te bereiken kunnen ze wel wat hulp gebruiken. In anderhalf uur tijd proberen aanbieders en vragers matches te sluiten zonder dat daar geld aan te pas komt.

Een slag op de gong, een spreekstalmeester, opvallend geklede mensen, grote vlaggen die de hoeken aanduiden, de notaris op het podium. “Het gaat erom de juiste toon te treffen. Plezier is daarbij een belangrijke factor”, zegt projectleider Joke Hensen. “Maar er moet ook flink gewerkt worden. Mensen moeten elkaar vinden. Vertellen wat ze te vragen of te bieden hebben. En goede matches zien te sluiten.”

Vraag & aanbod
Om bekendheid te geven aan de beursvloer ontvingen alle bedrijven en organisaties binnen de gemeente in maart een brief en een beursblad. Dat heeft al heel wat reacties opgeleverd. Zo zoekt een initiatiefgroep voor de lokale uitvoering van de musical Jesus Christ Superstar onder meer materialen voor decors, maar ook een financieel adviseur. De EHBO-vereniging St Rafaël hoopt een krantje uit te kunnen geven. En de stichting Halve Zool zoekt samenwerking met schoenfabrikanten en distributeurs. Het tot nu toe gedane aanbod is net zo veelzijdig: een organisatieadvies, technisch advies, hulp bij het opzetten van een administratie, gratis zaalruimte en vervoer…

“Inmiddels hebben zich al ruim veertig deelnemers daadwerkelijk aangemeld en hebben nog veel meer bedrijven en organisaties hun deelname toegezegd. Als iedereen zich aan die toezegging houdt, kunnen tijdens de Beursvloer heel veel verenigingen worden geholpen,” aldus Hensen.

Initiatiefnemers
De Beursvloer is een gezamenlijk initiatief van bedrijven, maatschappelijke organisaties en de gemeente Loon op Zand. De organisatie wordt financieel mogelijk gemaakt door Casade, de Rabobank, de Mandemakersgroep, stichting Doen We! en Bureau Baarda. Voor de realisatie zijn er tal van matches gemaakt met lokale ondernemers en instellingen.

Aanmelden
Aanmelden kan nog tot 12 april door iets concreets te vragen of aan te bieden op de website www.beursvloerloonopzand. Deelnemers en vraag&aanbod staan vermeld op de website. Hebt u geen brief ontvangen en wilt u toch meedoen? Bel dan naar Joke Hensen (06-22527889).