Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, november 14, 2009

Onderzoek fusie Anton Pieckschool


Kaatsheuvel- Het leerlingenaantal bij de An­ton Pieckschool in Kaatsheuvel en Dr. Hordijkschool in Waalwijk loopt sterk terug. Stichting Leer­rijk onderzoekt het samengaan van beide scholen voor speciaal onderwijs, met mogelijk één nieuw gebouw.
De stichting Leer­rijk onderzoekt het samengaan van de Anton Pieckschool in Kaats­heuvel en de Dr. Hordijkschool in Waalwijk. Die twee scholen voor speciaal onderwijs hebben te kam­pen met een sterk teruglopend leerlingenaantal. Het onderzoek richt zich ook op de mogelijke bouw van één nieuwe school voor de kinderen van de Anton Pieck en de Hordijkschool. Er wordt nog gezocht naar een gunstig gelegen locatie voor nieuwbouw, tussen de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand. De Loonse wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) kaartte het onderzoek van stich­ting Leerrijk aan tijdens de raads­vergadering van donderdag. Echt gelukkig is adjunct-directeur Dick Kievith van Leerrijk daar niet mee. „We staan echt aan het begin van het onderzoek”, stelt hij. „We moe­ten de ouders eerst nog goed infor­meren. Daarom willen we er ook niet al te veel over kwijt.” Volgens directeur Jopie de Bruin van de Kaatsheuvelse Anton Pieckschool dwingt de terugloop van het aan­tal leerlingen wel tot maatregelen. De Anton Pieckschool had in 1998 139 kinderen. Vorig jaar was het aantal geslonken tot 98 en nu zijn het er 87. Op de Hordijkschool zit­ten nog 104 leerlingen.
Het probleem van het teruglo­pend aantal kinderen is een pro­bleem bij veel scholen voor spe­ciaal onderwijs. Het heeft alles te maken met het streven om leerlin­gen zo lang mogelijk op hun ‘ei­gen’ basisschool in de buurt te houden. Vroeger gingen kinderen veel sneller naar bijzonder onder­wijs. Nu krijgen leerlingen met leerproblemen steeds vaker extra ondersteuning (de zogeheten ‘rug­zakjes’) op school. De Anton Pieckschool en de Dr. Hordijkschool staan in beginsel po­sitief tegenover een ‘fusie’, stelt De Bruin. „ Al zal nog wel het één en ander onderzocht moeten wor­den. Maar voor de kwaliteit van het onderwijs is het goed als de krachten gebundeld worden.”

Michel Koster - Brabants Dagblad