Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, november 13, 2009

Vaart achter bezuinigingen Loon

KAATSHEUVEL – Loon op Zand gaat meer vaart zetten achter de grote bezuinigingsoperatie. Burgemees­ter en wethouders geven daarmee gehoor aan de wens van de ge­meenteraad. Maar voor PvdA en GroenLinks ligt het tempo van be­zuinigingen nog te laag. Volgens die partijen worden de nieuwe raad en college straks opgezadeld met grote financiële problemen. De twee oppositiepartijen stem­den donderdagavond dan ook te­gen de gemeentebegroting voor 2010.
Loon op Zand worstelt voor vol­gend jaar met een tekort van 1,4 miljoen euro. Zo’n gat is niet in één keer te dichten, aldus het colle­ge. De komende tijd wordt hard ge­zocht naar bezuinigingen, zodat in 2013 de begroting weer sluitend is.
Om de komende jaren de tekorten te dekken wilde het college 2,1 mil­joen euro uit de algemene reserves halen. Maar de raad heeft daar gro­te moeite mee, zo bleek donder­dagavond. De politiek wil die spaarpot niet leegplunderen.
De coalitiepartijen GemeenteBe­langen, CDA, Lijst Loon op Zand en oppositiepartij VVD kwamen daarom met het voorstel om in 2013 geplande bezuinigingen naar voren te halen, zodat niet zo’n gro­te greep uit de reserves nodig is. De gemeente zoekt de bezuinigin­gen vooral binnen de eigen organi­satie, bijvoorbeeld door minder in­huur van externe krachten en nau­we samenwerking met andere ge­meenten. Per 1 februari moet al in grote lijnen duidelijk zijn wat de gemeente allemaal zelf wel en niet kan. PvdA en GroenLinks wilden voor volgend jaar al een stop op in­huur van externe krachten om zo zes ton te besparen. Maar dat voor­stel kreeg geen steun.
Het college vindt een verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb) onontkoombaar. Maar zo’n maatregel ligt zeer gevoelig bij de politiek. Het college wilde door de extra belastingverhoging 150.000 euro binnenhalen, maar op ver­zoek van de coalitie en de VVD wordt dat waarschijnlijk een ton. Het betekent dat de ozb niet met 5, maar met gemiddeld zo’n 3 pro­cent extra stijgt. „Wij vinden dat, gezien de ambitieuze plannen, de bevolking daar best aan mag bijdra­gen, de extra verhoging staat gelijk aan twee pakjes sigaretten, ge­spreid over twee à drie jaar”, stel­de Jacky Smit ( VVD). Volgens de vier partijen kan de afvalstoffen­heffing mogelijk goedkoper, zodat de burger het helemaal niet in de portemonnee voelt. GroenLinks en PvdA waren tegen een ozb-ver­hoging.
Ondanks alle bezuinigingen riep de politiek op vaart te maken met grote projecten, zoals de Kasteel­weide in Loon op Zand en het kernwinkelgebied in Kaatsheuvel.

Michel Koster Brabants Dagblad