Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, maart 15, 2011

Passie voor kunst op ganzenei



Kaatsheuvel - De Kaatsheuvelse Lies van de Griend beschildert eie­ren. Haar kunstwerkjes zijn binnenkort te zien bij de grote eierbeurs Brabant Ei in het Efteling Hotel.

Het atelier van Lies van de Griend ligt vol met beschilderde eieren, Eén voor één zijn het kunstwerkjes. Op de tafel staat een prachtig tafereeltje van Sneeuwwitje en de zeven dwer­gen, geschilderd op eieren. „ Dat is eigenlijk niet mijn stijl, maar dat heb ik speciaal gemaakt voor de beurs van volgend weekeinde in het Efteling Hotel.”

Van de Griend heeft een voorlief­de voor vogels en poezen. „ Een haat-liefdeverhouding in de na­tuur.” Vol passie praat ze over haar ambacht. Want kunst mag je het volgens haar niet noemen. Van de Griend, die heel haar leven al crea­tief bezig geweest is, werd 25 jaar geleden ‘gepakt’ door de eieren van Paulien van der Valk. „Toen was het cirkeltje rond.” Vol passie legt ze uit hoe met een pompje waar artsen oren mee uitspuiten het ei leeggemaakt wordt en van binnen gewassen wordt. Van de in­houd van ganzeneieren die ze van de boer krijgt bakt ze een cake of een omelet. „Het zuiver maken van buiten en van binnen is be­langrijk. Als een ei gaat rotten, kan dat je hele collectie aantasten.”

Na het schoonmaken wordt het fi­guurtje op het ei getekend. Het be­schilderen, een minuscuul werkje, gebeurt onder een vergrootglas.

Volgens de ‘kunstenares’ is elk ei verschillend. „Het ene voelt aan als tekenpapier, het andere als aquarelpapier.” Van de Griendt heeft in de afgelopen 25 jaar zo’n duizend kunstwerken over de hele wereld verkocht. Zelfs in Australië hebben mensen werk van haar in de kast staan. Vroeger reisde ze de hele wereld af, maar de laatste ja­ren heeft ze een stapje terug ge­daan. De Kaatsheuvelse vindt het prachtig dat ze mag exposeren in haar eigen dorp. „En dan nog wel in het Efteling Hotel.” Volgens haar denken de mensen als ze de aankondiging van een eierbeurs le­zen, dat het te maken heeft met ei­eren schilderen voor Pasen. „Maar hier krijgen de mensen de prach­tigste ontwerpen te zien.” Het be­werken van eieren wordt meest door vrouwen gedaan. „Maar door­dat die steeds vaker en langer wer­ken dreigt het ambacht uit te ster­ven.”

Het werk van Van de Griend en haar 28 collega’s is op zaterdag 26 en zondag 27 maart van 10.30 tot 17 uur te zien in het Efteling Hotel. Daar wordt voor de tiende keer de eierbeurs ‘Brabant Ei’ gehouden.

Bezoekers kunnen niet alleen bij­zondere eieren bekijken en kopen.

Ook worden diverse demonstra­ties gegeven. De entree bedraagt 4,50 euro. Kinderen onder de 10 jaar hebben gratis toegang.


Brabants Dagblad Auteur Jan in 't Groen