Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, maart 14, 2011

Weer meer klachten over basis Gilze-Rijen

GILZE – Het aantal klachten over overlast door vliegbasisGilze-Rijen blijft flink stijgen. Vorig jaar ontving de basis 1841 klachtentegenover 1385 in 2009 en 413 in 2008.

Dat blijkt uit de zogenoemde geluidhinderrapportages die aan omwonenden en omliggende gemeenten zijn gestuurd. Zij bespreken de resultaten woensdag in hun halfjaarlijkse overleg met de commandant van de vliegbasis.Het aantal klachten piekte vorig jaar in maart en rondom de Luchtmachtdagen in juni. In maart zorgde de oefening van het F16-demoteam voor veel ongewone overlast. Verder kon een woordvoerder maandag nog geen verklaring geven voor de stijging.

De stijging van het aantal klachten over basis Gilze-Rijen zette eind 2008 in toen vrijwel alle legerhelikopters van Nederland daar werden gestationeerd. Vanwege de toenemende overlast zijn in september de aanvliegroutes van de helikopters aangepast. De helikopters komen van hoger aanvliegen en kunnen kiezen uit vier brede corridors die zijn aangelegd boven dunbevolkte gebieden.

De hinder in bijvoorbeeld in Tilburg, Goirle en Oosterhout moet daardoor afnemen. Op de basis mogen de helikopters in een kleiner gebied oefenen en zijn extra plekken gemaakt om bijvoorbeeld het landen op een helling te oefenen. De nieuwe procedures worden vanaf volgende maand geëvalueerd. De Luchtmacht overweegt nog om oefenvluchten te verplaatsen naar Eindhoven en Woensdrecht.

Vliegbasis Gilze-Rijen is na vliegbasis Eindhoven het militaire vliegveld met de meeste klachten over lawaai.

Bron: Brabants Dagblad

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Gisteravond rond half elf leek er wel eentje op m'n dak te willen landen, zo laag kwam-ie over. Waar kan ik klagen, 't is de laatste tijd veel vaker 's avonds "raak".

15 maart, 2011  

Een reactie posten

<< Home