Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, juni 09, 2011

Aantal bijstandsklanten in Langstraat daalt voorzichtig

Kaatsheuvel – De economische crisis bezorgde de Nederlandse gemeenten veel tegenwind. Eén van de gevolgen is een flinke toename in de jaren 2009 en 2010 van het aantal personen in de bijstand. Over de eerste drie maanden van 2011 bedraagt de landelijke stijging 2,5 procent. In de Langstraat kwam de groei van het aantal bijstandsklanten echter tot stilstand. De ISD Midden-Langstraat verwacht voor 2011 zelfs een afname van het aantal klanten.

Hoewel het aantal klanten in de ISD-regio voorzichtig daalt, wil dit niet zeggen dat er voldoende financiële middelen zijn. De budgetten zijn beperkt, waardoor de gemiddelde gemeente in Nederland ongeveer 14 procent uit eigen middelen moet bijleggen op de bijstandsgelden over het jaar 2010. Gelukkig kan het tekort van ISD over dat jaar nog uit de eigen reserve worden betaald. Voor 2011 is dit echter anders. Dan zullen de gemeenten moeten bijpassen. De ISD doet er uiteraard alles aan om het tekort te beperken.

Ingrijpende veranderingen
De ISD-gemeenten staan, net zoals de rest van de Nederlandse gemeenten, aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in de sociale zekerheid. Er is namelijk een nieuwe wet in voorbereiding. Deze Wet werken naar vermogen vervangt de huidige WWB, WIJ, Wsw en Wajong. De wet biedt een kader aan om mensen met een beperking naar vermogen te kunnen laten werken. Het Rijk wil met de nieuwe wet meer samenhang bieden in de aanpak om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan de slag te helpen. Met de nieuwe wet moet een einde komen aan de verschillen tussen de regelingen. De gemeenten vrezen dat zij voor de uitvoering van de nieuwe wet onvoldoende middelen van het Rijk krijgen. Hierdoor dreigt de wet zijn doel voorbij te schieten.