Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, juni 07, 2012

Aanjager moet toerisme impuls geven


KAATSHEUVEL – In Loon op Zand komen nog te veel weinig toeristische initiatieven van de grond. Dat moet veranderen. De gemeente ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor een nog aan te stellen Leisure Manager.

Van den Brand Consultancy heeft een rondje gemaakt langs een aantal (toeristische) ondernemers in de gemeente Loon op Zand. De uitkomsten zijn niet al te positief. Volgens het adviesbureau wordt het beeld bevestigd van ‘een bedrijfsleven met over het algemeen relatief weinig dynamiek, weinig innovatiekracht en vrijwel geen samenwerking’. Verder blijkt de mening over de gemeente en bestaande samenwerkingsorganisaties nogal eens negatief.

Dit beeld staat haaks op de ambities van de gemeente. Al lang profileert ze zich als recreatiegemeente bij uitstek. Met de Efteling en de Loonse en Drunense Duinen heeft Loon op Zand twee grote toeristische trekkers binnen de grenzen. Maar volgens de gemeente liggen er nog veel meer kansen. Om plannen van de grond te krijgen, moeten de partijen samen de schouders eronder zetten. De gemeente wil de komende jaren echt een toeristische hotspot worden. In opdracht van de raad is onderzoek gedaan naar de mogelijke vestiging van een kenniscentrum toerisme en recreatie in Loon op Zand. Het centrum zou de diverse partijen in de regio bij elkaar moeten brengen met als doel: nieuwe toeristische initiatieven.

Het college komt nu met de variant van een Leisure Manager, die in september aan de slag zou moeten gaan. Deze deskundige zou voor een (proef)periode van een jaar worden betaald door de gemeente. Dat kost ongeveer 65.000 euro. Wie de manager na het proefjaar gaat betalen, is nog onduidelijk.

De Leisure Manager krijgt een flink takenpakket, blijkt uit een notitie van Van den Brand Consultancy, die de plannen heeft uitgewerkt. Hij of zij onderhoudt contacten met ondernemers, overheden, banken en organisaties. De manager moet ondernemers helpen hun ideeën te realiseren, vroegtijdig problemen signaleren en deze zien op te lossen.

Loon op Zand heeft overlegd met Waalwijk en Heusden over een mogelijke gezamenlijke Leisure Manager voor de drie Langstraat- gemeenten. MaarWaalwijk en Heusden sluiten voorlopig niet aan.

De politiek in Loon op Zand buigt zich dinsdag over de plannen.

Bron Brabants Dagblad Auteur Michel  Koster