Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, augustus 23, 2008

'Hoe duur je paard is, maakt niet uit'


Trots toont Miranda Kin de vernieuwde accommodatie van ruitersportvereniging De Kegelaer in Kaatsheuvel. Een uitgebouwde rijhal en nieuwe kantine. Maar ook de buitenkant heeft een grondige facelift ondergaan met een gloednieuwe jeu de boulesbaan en 'longeerring', waar de paarden hun spieren los kunnen lopen. En ook de buitenbak is opgeknapt. Kortom, er is heel wat werk verzet. "Zonder de zelfwerkzaamheid van de vele vrijwilligers was dit niet mogelijk geweest", aldus Kin.

Deze maand viert De Kegelaer ook haar 40-jarig bestaan. Zaterdag 30 augustus, voorafgaand aan de speciale feestweek, opent burgemeester Ria van Hoek het vernieuwde complex aan de Baan. Daarvoor wordt ze opgehaald met een zesspan Belgische paarden. Aansluitend is er een parade door de eigen leden, een clinic dressuur en een reünie voor leden en oud-leden. De vereniging is na veertig jaar nog springlevend. De Kegelaer telt nu 95 leden. De meesten komen uit Kaatsheuvel, maar ook uit de omliggende plaatsen komen paardenliefhebbers. En allemaal beschikken ze over een eigen sleutel van het complex.

"Het bijzondere van onze vereniging is dat we geen beheerder hebben. Iedereen die hier lid wordt, verplicht zich om vrijwilligerswerk te doen, want de manege is 24 uur per dag open", aldus Anita Brekelmans, die zich niet uit wil laten over de discussie die in de gemeente woedt tussen de maneges en paardenhouderijen. "De mensen komen hier met hun eigen paard lekker rijden of lessen volgen, en we bemoeien ons niet met al die discussies", reageert Kin.

De vereniging kent een afdeling pony's en een afdeling paarden. Veel kinderen die de pony's ontgroeid zijn, gaan verder met de paarden. Daar kunnen ze kiezen tussen dressuur, springen of western rijden. Volgens de vrouwen heeft de goede sfeer te maken met de filosofie achter de vereniging: "Het maakt niet uit hoe goed je bent en hoe duur je paard is. Als je er maar bij bent".

Feestprogramma:
30 augustus: 11.00 feestelijke opening en reünie
1 september: 19.00 spelprogramma volwassenen tegen kinderen
2 september 19.00 Natural Horse Man
3 september 18.00 Dressuurwedstrijd paarden en pony’s
4 september 19.00 Touwtrekken tegen Belgische paarden
5 september 19.00 Cursus voor publiek en ruiter “Jureren kun je leren”.
6 september 09.00 Springwedstrijden voor pony’s
7 september 09.00 Springwedstrijden voor paarden

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Een superleuk stukje.

Bedankt en groetjes van Miranda en Anita

25 augustus, 2008  

Een reactie posten

<< Home