Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, februari 11, 2009

'Ze krijgen er geen soepbal minder om'

KAATSHEUVEL - Drie debutanten ondergaan komend weekeinde hun vuurdoop tijdens het tonpraoten in De Werft in Kaatsheuvel. Een van hen, Wilma Brekelmans, is al jaren een ervaren toneelspeelster. Maar volgens haar is tonpraoten iets heel anders dan toneelspelen. "Bij tonpraoten praat je tegen publiek, bij het toneelspelen tegen je tegenspelers".

De Kaatsheuvelse zegt steeds zenuwachtiger te worden. Ze was nieuwsgierig hoe de Loonse debutanten het er afgelopen weekeinde vanaf brachten en dus ging ze kijken in het buurdorp. "Dat heeft me geen goed gedaan. Ze waren alle drie supergoed. Daardoor begon ik flink te twijfelen", klinkt het onzeker.

De 43-jarige Brekelmans verzorgt dagelijks de lunch voor ambtenaren en bestuurders in het gemeentehuis. Als leek denk je dan dat de ton flink wat politieke spektakel zal bieden. Maar niets is minder waar, want Wilma Brekelmans is wars van politiek. "Wat er ook in dat huis gebeurt, ze krijgen er geen bal minder om in de soep".

Na het tonpraoten van vorig jaar kwam de ervaren toneelspeelster van het Kaatsheuvels Volkstoneel op het idee op mee te doen. Tijdens haar zomervakantie heeft ze zich gewijd aan het schrijven van teksten. " Iedereen op wie ik mijn typetje en teksten uitprobeerde, geloofde erin, maar er is niets van overgebleven. De complete buut ligt in de la, want ik heb besloten om dit jaar samen met Kaatsheuvelnaar Willy Peters een duobuut te brengen."

Brekelmans en administrateur Peters (46) zijn net als de derde debutant Annet van der Mast-Sens gecoacht door Thoe Weijters en Peter Ritsema, die vorig jaar een 'tonpraotkliniek' zijn gestart om vers bloed in de ton te krijgen. Volgens Brekelmans vinden de strenge meesters dat Brekelmans en Peters het zich erg moeilijk hebben gemaakt om met een duobuut te komen. "Er zijn oefenavonden geweest dat we de leraren gevraagd hebben om ons er vanaf te halen, maar zij hebben er toch vertrouwen in", aldus Brekelmans.

Vorige week heeft het duo een try-out gehouden voor de partners. Die lichten geen tipje van de sluier op en zeggen alleen dat iedereen zelf maar moeten gaan kijken en oordelen.

Het Kaatsheuvels tonpraoten is vrijdag en zaterdag te zien vanaf 19.30 uur in De Werft in Kaatsheuvel.

Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen