Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, maart 09, 2009

Conclusie van 'schouw' Kaatsheuvel: leefbaarheid De Hil-Noord kan beter



KAATSHEUVEL - Rond 10.00 uur komen de leden van het wijkteam Kaatsheuvel-West deze zaterdagochtend binnenlopen bij buurthuis Pannenhoef. Op het programma staat een zogeheten schouw van De Hil-Noord.

Doel hiervan is het in kaart brengen van de leefbaarheid en van mogelijke zaken die verbeterd kunnen worden in de wijk. Na de instructie door coördinator Jacqueline de Bekker gaat het gezelschap, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de buurt, politie, Triangel/De Twern, gemeente en Casade, de wijk in.

Bij elke straat en pleintje wordt stilgestaan en de situatie beoordeeld. Op Maasland vallen de stalen en betonnen paaltjes waarmee de straten afgesloten zijn meteen op. Alle leden vragen zich af hoe de hulpdiensten bij bepaalde woningen kunnen komen. "Onlangs is hier iemand overleden; de begrafenisonderneming moest met de overledene door het plantsoen", vertelt Ad Hultermans. Verder valt op dat de beplanting vaak te hoog is en er veel snoeihout ligt.

De fietsenstalling aan de Markstraat bij de bushalte blijkt te klein te zijn en de bestrating bij de wipkippen is nodig aan een opknapbeurt toe. De bewoners van de Meierijlaan klagen over het grote aantal bedrijfswagens in de straat. " Daardoor kunnen wij onze eigen auto niet meer kwijt", merkt een straatbewoner op. Agent Alex van de Wouw zou graag zien dat er een doorsteek voor alle verkeer komt van de Meierijlaan naar het Marsdiep.

Over het algemeen valt op dat er veel blad, zwerfvuil en afval van bewoners in de wijk ligt en er een gevoel van onveiligheid heerst door de vele smalle doorgangen. "Het geeft mij een benauwend gevoel", merkt Gerard Bruijnixs op.

Bij de grote speeltuin staat Ozlem Akca (12) de groep op te wachten. Volgens haar ondervindt de buurt rond de speeltuin veel overlast van hangjongeren, die alcohol en drugs gebruiken. Ook zijn volgens haar de speeltoestellen ongezellig en behoeven ze nodig onderhoud.

Het wijkteam is tevreden over de koopwoningenkant van Peelland en afgezien van hondenpoep in de groenstrook scoort het speelterreintje aan het Marsdiep hoog.

Tijdens een korte nabespreking noemen de deelnemers de schouw zinvol. Ze vinden dat zaken die vrij simpel aan te pakken zijn, ook snel verholpen moeten worden. Daarnaast wil de werkgroep de sociale samenhang in de wijk terug te krijgen, maar dat vraagt een langere adem. En ze wil ze onderzoeken of er mensen in een isolement zitten.

De resultaten van de schouw worden 24 maart in het wijkteam besproken.

Bron: Brabants Dagblad Auteur Jan in 't Groen