Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, april 16, 2011

Loon op Zand moet nog harder bezuinigen door tegenvallers

KAATSHEUVEL Wil de gemeente Loon op Zand financieel orde op zaken stellen dan zijn forse ingrepen nodig. De tijd van halfzachte bezuinigingen is echt voorbij. Daar lijkt de politiek in Loon op Zand het over eens. De partijen zijn geschrokken van de forse financiële tegenvallers die aan het licht zijn gekomen.

Volgens de politiek moet snel actie worden ondernomen om een miljoenentekort af te wenden.

Het college heeft voor de kadernota 2012 de gemeentebegroting helemaal door laten lichten. Na deze ‘grote schoonmaak’ blijkt de financiële situatie een stuk slechter dan gedacht. De gemeente zal nog vele tonnen extra moeten bezuinigen om het financieel allemaal op orde te krijgen. Verder laat de jaarrekening van 2010 een tekort zien van 2,5 miljoen euro, waarvan 9,5 ton structureel.

De commissie Bestuur en Middelen boog zich donderdagavond over de verslechterde financiële situatie. Volgens oppositiepartijen VVD en CDA is het vreemd dat nog geen vijf maanden geleden een gemeentebegroting is vastgesteld, en nu deze cijfers boven tafel komen. „Het is een gigantisch gat”, aldus Cees Grootswagers (CDA). Hij verweet wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, financiën) dat hij de provincie een ‘sluitende’ begroting heeft voorgelegd, waarvan hij wist dat er fouten inzaten.

Volgens Peter Flohr (Pro3) is de kritiek op Van Eijkeren niet terecht, en dateren de problemen al van veel langer geleden: met andere woorden toen het CDA nog in de coalitie zat, en Hans Waijers namens deze partij wethouder financiën was. „Van Eijkeren heeft de bezem gepakt om de rommel op te ruimen, zodat we weten waar we echt aan toe zijn.” Ook coalitiepartijen Gemeentebelangen en Lijst Loon op Zand hadden lof voor het ‘opschonen’ van de begroting, al waren ze minder gelukkig met de uitkomsten.

Eén van de problemen is dat diverse bezuinigingsmaatregelen de afgelopen jaren niet zijn gerealiseerd. Het college stelt nu voor om meerdere van deze posten te schrappen, die in de praktijk onhaalbaar blijken. „We moeten voortaan kiezen voor echt realistische bezuinigingen”, stelde Van Eijkeren. „Zo wilden we eerder geld besparen door een grotere regierol van de gemeente. Maar dat is te vaag.” Ook moet er veel strenger op toegezien worden dat bezuinigingen echt gehaald worden, aldus Van Eijkeren. „Dit mag ons niet nog een keer overkomen.

De politiek dringt ook op dat strenge toezicht aan. „Want veel van onze discussies over bezuinigingen blijken achteraf voor niets geweest” was de pijnlijke conclusie van Jan Brekelmans (Lijst Loon op Zand).

Bron Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster