Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, november 30, 2012

Loon op Zand wil inspelen op grote vraag naar huurwoningen

KAATSHEUVEL – Loon op Zand gaat nog sterker inzetten op de bouw van huurwoningen. Vooral bij se­nioren en starters wordt huren steeds populairder. De gemeente wil inspelen op de snel verande­rende woningmarkt. Daarom heeft ze alle bouwprojecten nog eens goed tegen het licht gehou­den. Er moet niet te veel tijd meer gestoken worden in te onzekere en risicovolle initiatieven.

De gemeente Loon op Zand mag de komende tien jaar ruim 1.000 woningen bouwen. Er liggen diver­se bouwplannen voor de drie dor­pen. Waar de gemeente niet op zit te wachten zijn zaken als leeg­stand, desinvesteringen en te veel onderlinge concurrentie tussen bouwprojecten. Daarvoor zijn dui­delijke keuzes nodig.
Het bureau Gerrichhauzen en Part­ners heeft een quick scan gemaakt van het woningbouwprogramma 2012. Belangrijke vraag daarbij is welke bouwprojecten met voor­rang uitgevoerd moeten worden en welke niet. Eén van de conclu­sies is dat Loon op Zand zich de komende jaren nog méér moet richten op de huursector en het minder dure koopsegment. Vooral bij de huurwoningen voor senio­ren dreigt een tekort.

De vraag naar duurdere eengezins­woningen, appartementen en tweekappers en vrijstaande wonin­gen neemt juist af. Veel van dit soort projecten zouden daarom naar achter geschoven kunnen worden.

De gemeente heeft nu een lijst met kansrijke plannen, onzekere plannen en risicovolle bouwplan­nen. Die laatste categorie heeft
voorlopig geen prioriteit meer. Bij het samenstellen van de lijst is niet alleen gekeken naar de vraag op de woningmarkt. Diverse pro­jecten in de dorpen zijn al ver in uitvoering en moeten nu ook echt snel afgerond worden. Daarnaast zijn er bouwplannen die voor het beeld van het dorp heel belangrijk zijn. Zo staat de woningbouw in het Bruisend Dorpshart in Kaats­heuvel heel hoog op de prioritei­tenlijst.

„De lijst is niet in cement gego­ten”, benadrukt wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3). „Er kunnen re­denen zijn dat een plan weer meer prioriteit krijgt of juist niet. We houden de ontwikkelingen op de woningbouwmarkt in ieder geval goed in de gaten. Door duidelijke keuzes kunnen we de gemeentelij­ke middelen in ieder geval efficiën­ter inzetten.”

Ijsbaan vrij van hout

KAATSHEUVEL - Als het echt hard gaat vriezen, ligt de Kaatsheuvelse ijsbaan er in ieder geval goed bij. Boswachter Jan Verhagen heeft samen met vrijwilligers van Natuurmonumenten het vele hout uit het water gehaald. Dat moet straks zorgen voor een gladde ijsvloer zonder obstakels.
Natuurmonumenten hoopt dat mensen minder stukken houten gaan gooien in de Kaatsheuvelse ijsbaan, die bij de Loonse en Drunense Duinen ligt. Bij vorst is de plas een populaire schaatsplek. Maar schaatsers kunnen lelijk vallen over de stukken hout die in het water liggen. Daarom hebben de vrijwilligers de ijsbaan houtvrij gemaakt.

donderdag, november 29, 2012

Test fotoalbum

https://plus.google.com/photos/113721223967429230327/albums/5815973792995372545?authkey=CNvSs__tpK2fdQ

Test

Dit is een test vanwege verwijderen Google+

Kerstcolumn maakt ‘n einde aan ‘n saaie boel

WAALWIJK/ KAATSHEUVEL – ‘Iemand moet het doen.’ Zo luidt de titel van het nieuwste boekje van Sjaak Koolen (60). DeWaalwijkse jour­nalist bundelde vijftig columns die - op één na - de afgelopen drie ja­ren in het Brabants Dagblad, edi­tie Langstraat, zijn verschenen. De opbrengst van het boekje gaat vol­ledig naar het goede doel.

Sjaak Koolen schreef vorig jaar de­cember een prikkelende column over het ontbreken van kerstsfeer in het centrum vanWaalwijk. Die column kreeg de titel ‘Iemand moet het doen’. „Ik liep tegen kerst door de stad en vond dat het een saaie boel was”, vertelt Koolen over de aanleiding voor de co­lumn. „Er stond zelfs nog geen kerstboom op het Raadhuisplein.

In mijn stukje pleitte ik voor meer kerstsfeer inWaalwijk. Met in ie­der geval een kerstboom. En des­noods
met een variant op het gla­zen huis. Waar dan in ieder geval Ina van Cromvoirt, moeder der goede doelen inWaalwijk en uit­baatster van Café City, in moest gaan zitten. Ina pakte de hand­schoen meteen op en daagde mij uit om met haar in het huis te gaan zitten. Een paar dagen later waren de eerste plannen gesmeed voor KersthuisWaalwijk.”

Koolen gaat samen met Van Crom­voirt vier dagen en drie nachten in een glazen gebouwtje zitten op het Raadhuisplein, om geld in te zamelen voor het Toon Hermans Huis en hospice Francinus de Wind. De actie duurt van 13 tot en met 16 december en heeft al aller­lei nevenactiviteiten aangetrokken, zoals een ijsbaan, een kerstmarkt en optredens. RTV Midden Bra­bant zendt het allemaal uit.

Sjaak Koolen besloot zijn column, die zoveel gevolgen had, te publice­ren in een boekje. Samen met an­dere
columns die van zijn hand zijn verschenen. „In 2009 bracht ik mijn eerste boekje uit, ‘De reü­nie’. Ook dat was een verzameling columns. Sindsdien heb ik er weer zo’n honderd geschreven, dus keu­ze genoeg. Omdat de drukkosten van mijn laatste bundel volledig ge­door
sponsord zijn, kunnen we de hele opbrengst aan het Kersthuis schen­ken.” Van ‘Iemand moet het doen’ zijn er duizend gedrukt. Koolen hoopt ze allemaal kwijt te raken. „Via voorbestellingen zijn er al driehonderd verkocht.”

Een goede column moet volgens Koolen aan een paar eisen vol­doen. „Hij moet de lezer aan het la­chen maken of aan het denken zet­ten. Bij mij moet er ook veel zelf­spot in zitten. Mijn columns ver­schijnen in een dagblad en haken dus meestal aan bij de actualiteit.

Maar soms gaan ze gewoon over een praatje dat ik op straat maak­te. Of over een reclamebord voor een sekslijn. Uiteraard neem ik de politiek ook op de korrel, maar niet altijd. Dat zou voor de lezer gewoon te saai worden.” Op elke column die Koolen publi­ceert, komen wel enkele reacties binnen. Positief of negatief, het hoort er allemaal bij, aldus de jour­nalist.
‘Iemand moet het doen’ zorgde voor extra veel reuring.

Een andere opvallende column was ‘Het tasje van Van Dijk’. „Ik denk dat ik daar wel honderd reac­ties op kreeg, ook via twitter en facebook. In dat stukje heb ik het over het draagtasje van de kleding­zaak, dat door veel mensen ge­bruikt wordt als pronkmiddel.

Ook als ze kleding bij de Zeeman hebben gekocht. Kennelijk was dat erg herkenbaar.” Het geheim van een goede column zit hem soms ook in geduld. „Als ik me heel erg opwind over iets, weet ik dat ik het onderwerp eerst even moet la­ten zakken. Schrijf je er meteen over, dan verlies je de nuances uit het oog. Dan is het resultaat niet
tevredenstellend.”


‘Iemand moet het doen’ (72 pagina’s) is te koop bij de Waalwijkse boekwin­kels Plantage en The Read Shop voor 8,95 euro. Bestellen kan ook via de website
www.vangtb.nl

Horeca dorpshart in kaart gebracht


KAATSHEUVEL –
Het plan voor nieu­we horeca in het dorpshart in Kaatsheuvel wekt de interesse van ondernemers. Volgens wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3) komt de belangstelling van meerdere par­tijen met uiteenlopende plannen en ideeën.

De gemeente wil de horeca in Kaatsheuvel nu eerst goed in beeld brengen. Ze kijkt daarbij niet al­leen naar het toekomstige dorps­hart, maar ook naar bestaande ho­reca- vestigingen in het centrum. De gemeente wil zo meer inzicht in de vraag krijgen wat voor hore­ca zich het best in het Bruisend Dorpshart kan vestigen en op wel­ke plek. „Ondernemers moeten el­kaar natuurlijk niet kapot gaan concurreren”, geeft Van Eijkeren aan. „ Een deskundige kijkt nu mee naar de invulling.”

Horeca speelt een belangrijke rol in de plannen voor het Bruisend Dorpshart. Het nieuwe centrum moet zo een levendig karakter krij­gen.
Zo ziet de gemeente bijvoor­beeld graag (hoogwaardige) hore­ca in de voormalige brandweerka­zerne. „ Daar is ook belangstelling voor”, aldus Van Eijkeren, die de namen van de geïnteresseerden nog niet prijs wil geven. „Het zijn in ieder geval heel gevarieerde plannen.”

De gemeente heeft als eigenaar van de brandweerkazerne een flin­ke vinger in de pap over de toe­komstige invulling van het ge­bouw. Als er zich een geschikte partij aandient, zou het gebouw kunnen worden verhuurd of ver­kocht.

Ook staat horeca gepland voor de zogeheten noordwand van het Marktplein. Dit onderdeel wordt ontwikkeld door woningbouwcor­poratie Casade. Deze plek heeft de meest gunstige ligging voor terras­jes.

Bij de plannen wordt ook nog ge­keken naar de eventuele horeca in het toekomstige gemeenschaps­huis aan de rand van het plein. „ Een gevarieerd aanbod zou mooi zijn”, aldus Van Eijkeren, „maar het succes hangt natuurlijk voor een groot deel van de onderne­mers zelf af. Zij moeten de men­sen trekken.”

De vestiging van de nieuwe horeca laat overigens nog wel even op zich wachten. Rond Sinterklaas be­gint eerst de bouw van het nieuwe wijkje Branderhof in het Bruisend Dorpshart. De jaren daarna wordt verder gebouwd aan het nieuwe centrum met woningen, horeca, parkeerkelder en gemeenschaps­huis.

Het is afwachten hoeveel horeca­ondernemers zich uiteindelijk echt in het Kaatsheuvelse dorps­hart willen gaan vestigen.

SMC naar rechter

KAATSHEUVEL -Stichting Multifunc­tionele Centra (SMC) stapt naar de rechter. Het bestuur legt zich niet neer bij de dreigende bezuini­gingen van de gemeente Loon op Zand. Het vreest straks de tarieven voor gebruikers van De Werft in Kaatsheuvel en De Wetering in Loon op Zand te moeten verho­gen als de plannen van de gemeen­te doorgaan. Volgens SMC-voorzit­ter Thieu Eijkemans stuit dat ook op groot verzet van de verenigin­gen. „Er wordt al gesproken over acties”, zo stelt hij.

De stichting, waaronder De Werft en De Wetering vallen, vindt dat het dit jaar recht heeft op een ge­meentelijke subsidie van 997.000 euro. Maar de gemeente houdt voorlopig vast aan een bedrag van ruim 940.000 euro. „We kregen dit pas in de zomer te horen”, stelt Eijkemans. „Het is veel te kort dag om dit jaar nog even 50.000 euro extra te bezuinigen.” De gemeente deelt de kritiek van SMC niet. Ze wacht op voorstellen van de stich­ting om binnen het beschikbare
budget van zo’n 940.000 euro te blijven. „Dat is alleszins redelijk”, stelt het college.

De stichting verzet zich ook tegen de verdere (bezuinigings)plannen van de gemeente. Zo moet de SMC het volgend jaar met 50.000 euro minder doen. Deze bezuini­ging loopt in 2014 verder op tot een ton. „Er wordt flink bezuinigd op accommodatiebeleid”, stelt Eij­kemans, „maar dat geld wordt vrij­wel allemaal bij onze stichting weggehaald.”

De SMC heeft bij de gemeente offi­cieel bezwaar gemaakt tegen de plannen. Maar deze zijn allemaal afgewezen. Daarom wordt nu de gang naar de rechter gemaakt.
Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend. Eijkemans vindt dat de ge­meente een gevaarlijke weg in­slaat. „Als dit doorgaat, moeten wij straks noodgedwongen onze huren verhogen. Dat treft het vere­nigingsleven, waarop de gemeente ook al fors wil bezuinigen. Zij wor­den zo dubbel gepakt. Met dit be­leid gaat het verenigingsleven naar de filistijnen.”

Het verbaast Eijkemans ook dat de SMC in zijn ogen zo weinig betrok­ken wordt bij het plan voor een nieuw gemeenschapshuis bij het Bruisend Dorpshart in Kaatsheu­vel. „SMC en gemeente tekenden eerder een intentie-overeenkomst voor dit project. Maar veel gaat bui­ten ons om.” Volgens hem is in af­wachting van de nieuwbouw al ja­ren zo min mogelijk geïnvesteerd in de huidige Werft. „Maar dat kan zo niet blijven.” Wethouder Henk van Komen (Gemeentebe­langen) stelt dat wel degelijk ge­sproken wordt met SMC. „We moeten nog kijken naar welke rol zij in de plannen gaat spelen.”

maandag, november 26, 2012

Ruzie ziekenhuizen en VGZ en CZ

Behandeling patiënten met hartritmestoornissen in TweeSte­den wordt niet vergoed.

Patiëntenorganisatie ICD-dra­gers is woedend op zorgverzeke­raars CZ en VGZ.


Onbegrip bij de twee Tilburg­se ziekenhuizen.


TILBURG –
Het TweeSteden zieken­huis heeft een groot conflict met de zorgverzekeraars CZ en VGZ. Behandeling van ICD-patiënten met hartritmestoornissen in het specialistische centrum van het TweeSteden in Tilburg wordt niet door deze verzekeraars vergoed.

Het TweeSteden steekt nu samen met het St. Elisabeth zelf twee mil­joen euro in het uitvoeren van 60 van deze zogenaamde ICD-implan­taties om te voorkomen dat het zijn ministeriële vergunning kwijt­raakt vanwege een te lage ‘omzet’.

„Volkomen belachelijk en kosten­verhogend”, aldus Marinus Split, voorzitter van de patiëntenvereni­ging van ICD-dragers Nederland (Stin), die namens de patiënten in Midden- en Noordoost-Brabant bij CZ protest heeft aangetekend.

Het TweeSteden ziekenhuis, dat de ingrepen ook namens het St. ELisabeth uitvoert, begrijpt de on­wil van de zorgverzekeraars niet. De afgelopen jaren zijn veel tijd en geld gaan zitten in de inrichting van de kliniek en de opleiding van de cardiochirurgen. Het zieken­huis implanteert al 10 jaar pacema­kers en is dottercentrum.

„We staan op de witte lijst van de
inspectie Volksgezondheid en zijn aangewezen als specialistisch cen­trum. Zorgverzekeraars zoals Ach­mea willen wel een contract met ons”, aldus de raad van bestuur.

CZ-woordvoerster Marie-José van Gardingen: „Dat het TweeSteden deze ingreep aanbiedt, wil niet zeg­gen dat wij een contract met hen moeten afsluiten. Zij zijn zonder overleg begonnen deze operaties uit te voeren. Wij kiezen voor con­centratie van deze specialistische zorg bij enkele ziekenhuizen. In dit geval Breda en Eindhoven.”

Volgens Split is dat onzinnig. „Het verhaal druist in tegen het kabi­netsbeleid om chronische zorg dicht bij huis te concentreren.” CZ heeft in de stad Nijmegen bijvoor­beeld wel twee ziekenhuizen ge­contracteerd, maar in Noordoost­en Midden-Brabant kunnen hart­patiënten alleen in de centra in Breda of Eindhoven terecht.

Split: „ De zorg in het TweeSteden ziekenhuis is ook nog eens 5.000 euro per patiënt goedkoper.”

Wanneer CZ en VGZ volharden in hun afwijzing kunnen 600 Bra­bantse ICD- dragers straks niet meer in het TweeSteden terecht voor hun halfjaarlijkse controles.

11.000 Nederlanders weigeren zorgverzekering

RIJSWIJK - Ruim 11.000 Nederlanders hebben geen zorgverzekering omdat ze daar fel tegen zijn. In plaats daarvan dragen ze extra belasting af. Dat blijkt uit door het ANP opgevraagde gegevens.
Deze ‘gemoedsbezwaarden’, veelal strenggereformeerden, zijn principieel tegen elke vorm van verzekering. Zij laten zich ook bijvoorbeeld niet inenten tegen ziektes.

"Zij vinden dat het leven in Gods hand ligt. Als ze zich zouden verzekeren tegen ziekte en tegenspoed, gaan ze naar eigen zeggen tegen hun godsdienst in'', verklaart theoloog Fred van Iersel. Hij vergelijkt deze mensen met de Amish in de Verenigde Staten.

Ontheffing
Een basisverzekering voor de zorg is verplicht voor Nederlanders. Gemoedsbezwaarden vragen een ontheffing aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), zodat ze geen zorgpremie hoeven te betalen.

Voorwaarde is dan wel dat ze ook helemaal geen andere verzekeringen afsluiten, dus ook geen opstal- of uitvaartverzekering.

In plaats van verplichte premies voor volks- en werknemersverzekeringen betalen ze een ongeveer even hoog bedrag aan extra belasting. De gemoedsbezwaarde blijft zo bijdragen aan het solidariteitsprincipe van de overheid, stelt de Sociale Verzekeringsbank.

Belasting
Een deel van die belasting kan de gemoedsbezwaarde echter terugvragen. Daarmee kan hij zijn zorgkosten betalen of het geld gebruiken bij wijze van oudedagvoorziening.

Een gemoedsbezwaarde heeft namelijk geen recht op AOW of uitkering van de Ziektewet, WAO, WIA of WW. Wel behoudt hij het recht op de Anw-uitkering voor nabestaanden, de kinderbijslag en voorzieningen uit de AWBZ. Gemoedsbezwaarden maken daar echter lang niet altijd gebruik van.

Kinderbijslag
Voor zo’n 1400 kinderen keert de overheid geen kinderbijslag uit omdat de gemoedsbezwaarde ouders dat niet willen. Daarbij speelt niet zozeer geloof, maar vooral politieke visie een rol.

Van Iersel: "Deze mensen vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met de opvoeding. Dat is iets van de ouders, school en de kerkelijke gemeenschap.''


Ziekte
Die laatste zorgt er vaak ook voor dat gemoedsbezwaarden niet in financiële problemen komen als zij ernstig ziek worden.

"De solidariteit in deze kringen is heel groot. Het is niet ongebruikelijk dat mensen een tiende deel van hun inkomen aan de kerkgemeenschap geven. Indien nodig kan die vaak de medische kosten van een kerklid betalen.''

De gemoedsbezwaardenregel is redelijk uniek. Nergens anders in de Europese Unie kun je vanwege geloofsovertuiging aan de premies ontkomen. In Canada en de Verenigde Staten kan het alleen als iemand lid is van een religieuze groepering.

zondag, november 25, 2012

Harmonie Kaatsheuvel wint eerste prijs.

De Koninklijke Harmonie Kaatsheuvel heeft vandaag deelgenomen aan een concour om eventuele promotie naar de tweede divisie te behalen. De harmonie behaalde een eerste prijs, maar net niet genoeg punten voor promotie. Dirigent Peter Paul van Es was tevreden met de prestatie van 'zijn orkest'.

vrijdag, november 23, 2012

De Maestro (AVRO)

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

dinsdag, november 20, 2012

Intocht

Supermarkten gaan voor alle koopzondagen

KAATSHEUVEL - De supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Em-Té en Lidl in Kaatsheuvel willen volgend jaar iedere zondag open kunnen. De Aldi heeft nog zo z'n twijfels over zo'n ruime zondagopenstelling.

Dat is volgens AH-eigenaar Piet den Hartog de uitkomst van overleg tussen de lokale supermarkten. De gemeenteraad in Loon op Zand neemt binnenkort een definitief besluit over de koopzondagen in 2013.

Burgemeester en wethouders willen het ondernemers mogelijk maken vaker op zondag de deuren te openen. Ze zien het als een belangrijke economische impuls voor een toeristische-recreatieve gemeente als Loon op Zand met miljoenen bezoekers van de Efteling, Loonse en Drunense Duinen, campings en hotels. Het college stelt het Bredase model voor, waarbij het aantal koopzondagen per (winkel)gebied of branche kan verschillen. De ondernemers maken daar zelf afspraken over. De verschillende belangenverenigingen zijn al uitgenodigd om met eventuele voorstellen voor het aantal gewenste koopzondagen te komen.

maandag, november 19, 2012

Jaar psychiatrisch ziekenhuis voor bekladden kapelletje

BREDA - Een 38-jarige schizofrene Tilburger die op 22 mei de muur van een kapelletje aan het Kraanven in Loon op Zand bekladde en bekraste, moet naar een psychiatrisch ziekenhuis. Dat bepaalde de rechtbank in Breda vrijdag.

Toen de Tilburger werd betrapt door de bewoner van het huis waar het kapelletje bij hoort, stak hij de man in zijn arm.

De chronisch psychiatrische patiënt ontkent zijn ziekte. Hij wil niet behandeld worden, maar volgens deskundigen is het heel hard nodig dat hij medicijnen neemt. De verplichte opname in een inrichting geldt voor maximaal een jaar.
De 38-jarige man moet ruim 1600 euro schadevergoeding betalen.

Spuitende vrouwen opgepakt

Kaatssheuvel  -Twee vrouwen die afgelopen weekend besloten om klanten van een horecagelegenheid in euvel met ketchup en knoflooksaus onder te spuiten, zijn aangehouden door de politie.
 
De uitbater verzocht daarop de vrouwen van 32 en 34 om zijn zaak te verlaten, maar daar gaven ze geen gehoor aan. Toen ze vervolgens besloten om de meubels in de zaak te verplaatsen, werden ze de zaak uitgezet. Dat meldt Omroep Brabant maandag. Ook werd de politie ingeschakeld.


Toen agenten de horecagelegenheid binnen stapten, begonnen de vrouwen hen te beledigen. Ook weigerden ze nog steeds om te vertrekken. De dames werden daarop naar het bureau gebracht. De politie zal proces verbaal opmaken.

zaterdag, november 17, 2012

‘Eisen voor parkeren zijn veel te streng’


KAATSHEUVEL –

Recreatiepark-Bras­serie Het Genieten maakt zich gro­te zorgen over de parkeerproble­men bij de Roestelberg in Kaats­heuvel. Eigenaar Noud Megens wil niet tot torenhoge investeringen gedwongen worden die volgens hem het einde betekenen van zijn bedrijf.

Het Genieten is al jaren in overleg met de gemeente Loon op Zand over de parkeerproblemen rond de Roestelberg. Op drukke dagen zetten bezoekers hun auto’s mas­saal
in de berm van de smalle toe­gangswegen.
Een terrein tussen restaurant De Roestelberg en recreatiepark Het Genieten kan wellicht een oplos­sing bieden. Deze weide is eigen­dom van beide ondernemingen en wordt op drukke dagen al gebruikt om te parkeren. Maar de aanleg van een echt parkeerterrein op de­ze plek is nog ver weg, vreest Me­gens.

„Omdat we hier in een waterwin­gebied zitten, worden nu opeens heel strenge eisen gesteld aan bo­dembeschermende maatregelen”, stelt hij. „Het zal voor niemand nog betaalbaar zijn om op deze plek een parkeerterrein aan te leg­gen.” Hij wijst op maatregelen als een aaneengesloten verharding, een olie-afscheider en de afvoer van humus als vervuilde grond.

Zo’n investering loopt in de vele
tonnen. Ook de huidige parkeer­plaatsen op en bij Het Genieten moeten mogelijk aan de strenge ei­sen gaan voldoen. De gemeente Loon op Zand heeft dat Megens la­ten weten. Volgens hem is zo’n in­vestering voor zijn bedrijf niet op te vangen.

„Nergens anders in het waterwin­gebied worden zulke strenge mi­lieu- maatregelen opgelegd”, aldus Megens. „Dat is met twee maten meten. Ik heb er slapeloze nachten van.”

De gemeente Loon op Zand zegt nog in overleg te zijn met de be­trokken partijen over de eisen die aan de parkeerplaatsen worden ge­steld.

Megens wil nog steeds meewerken aan een oplossing voor de parkeer­problemen rond de Roestelberg.

„We willen grond beschikbaar stel­len voor een extra parkeerterrein
en een deel van de kosten beta­len”, stelt hij. Maar hij vindt dat Natuurmonumenten en de ge­meente Loon op Zand ook een (fi­nanciële) bijdrage moeten leveren aan de oplossing van het pro­bleem.

Megens zet z’n vraagtekens bij de eventuele invoering van betaald parkeren bij de Roestelberg. „Be­taald parkeren werkt alleen als het overal bij de duinen ingevoerd wordt. Mensen zoeken anders een plek waar het gratis parkeren is.

We hebben hier dan dure leeg­staande parkeerplaatsen.” Volgens hem kan het ook nog wel tien jaar duren voordat alle partijen rond­om de duinen op één lijn zitten over zo’n maatregel.

„De enige oplossing om een par­keerplaats te realiseren is om de idioot strenge milieu-eisen te laten vallen.”


Bron: BD.nl
Auteur: Michel Koster

Kleijngeld baalt van ‘stroperig’ Loon op Zand

WAALWIJK/ KAATSHEUVEL – De Waalwijkse burgemeester Nol Kle­ijngeld vindt dat de samenwerking met de gemeente Loon op Zand te stroperig verloopt. „ En daar baal ik van”, zei hij donderdagavond in de raadsvergadering.

Veel beter te spreken is hij over de samenwerking met Heusden. Hij verwees daarbij naar de intenties van de Heusdense burgemeester Jan Hamming, die vorige week ver­klaarde dat ‘er gas op de plank’ moet komen bij de gemeentelijke samenwerking.

Waalwijk en Loon op Zand verke­ren
al jaren op vrijersvoeten. Er ligt bijvoorbeeld al een hele tijd een plan op de plank om delen van het ambtenarenkorps samen te voegen tot één backoffice. Maar als puntje bij paaltje komt, gebeurt er niet veel. Bureau Berenschot is nu bezig met een onderzoek naar onder meer de effecten van de ge­wenste samenwerking tussen Waalwijk en Loon op Zand. De re­sultaten daarvan komen volgens Kleijngeld binnenkort.

DeWaalwijkse burgemeester liet weten dat het tempo van Loon op Zand niet het zijne is. „Maar ja, het is uiteindelijk de langzaamste die het tempo bepaalt”, verzuchtte
Kleijngeld. Hij wees erop dat over een paar weken duidelijk wordt hoe het verder moet met de sa­menwerking in deze regio. Die dui­delijkheid moet komen uit het rap­port ‘Krachtig Bestuur’, dat in op­dracht van de provincie en de Ver­eniging van Brabantse Gemeenten is opgesteld. Dat rapport ver­schijnt
eind deze maand.

Hij kwam met zijn ontboezeming naar aanleiding van een motie van D66 en GroenLinksaf over de voortgang van de intergemeentelij­ke samenwerking en de democrati­sche controle daarop. De twee frac­ties pleitten daarin voor een onder­zoek naar mogelijkheden om nog intensiever samen te werken.

„Uiteindelijk moeten we daarbij de vraag beantwoorden of de hui­dige samenwerkingsvormen daar­in voorzien of dat drastischer maat­regelen nodig zijn, waarbij ook ge­meentelijke herindeling niet wordt uitgesloten”, zei Pieter den Hollander van D66. Hij nodigde
de fractievoorzitters uit om hier­mee aan de slag te gaan.

De motie kwam niet in stemming. Maar er gaat wel wat gebeuren, zo bleek na een schorsing van de ver­gadering. De fractievoorzitters wachten af wat de rapporten Be­renschot en ‘Krachtig Bestuur’ gaan brengen.

Daarna, waarschijnlijk in januari, gaat de hele raad zich over de kwestie buigen. Alles is bespreek­baar: van verdere samenwerking tot gemeentelijke herindeling. De bedoeling is om daarna ook ande­re partijen, zoals de raden van Heusden en Loon op Zand erbij te betrekken.
‘Maar ja, het is uiteindelijk de langzaamste die het tempo bepaalt’


Bron: Brabants Dagblad
Auteur: Sjaak Koolen

vrijdag, november 16, 2012

DESK 2.0

Ma het 2-1 verlies bij De Valk werd DESK wat betreft de ranglijst naar de wachtkamer verwezen. Van waaruit coach Ad van Seeters in relatieve rust verder kan kneden aan het DESK 2.0. “Onze gemiddelde leeftijd schommelde zondag rond de 21 jaar. Jonge jongens uit de regio én van de club zelf. Zij moeten straks de basis vormen voor een DESK met een sterke eigen identiteit.” Niettemin was het snotneusgehalte in Valkenswaard ook een beetje uit nood geboren. Van Seeters geeft toe dat hij de voorbije maanden graag meer stelselmatig een beroep had gedaan op de routiniers die de club naar Kaatsheuvel haalde. “Aan de hand van hen ontwikkelen de jongeren zich natuurlijk nog beter en sneller.” De ervaren mannen bevinden zich momenteel echter in de lappenmand of anderszins. Zo kwam Imdat Solmaz in het eerste duel na zijn revalidatie (WSC,beker) ongelukkig op zijn duim terecht. “Die zit in het gips. Tot aan de winterstop reken ik niet op hem.” Targetman Arie Eikelenboom startte als een speer, maar kampte daarna met rugproblemen. “Tegen De Valk viel hij in en speelde een halfuur zonder klachten. Dat ziet er dus hoopvol uit. Angelo Claessen begon in augustus eveneens prima, maar kende een terugval. Net als Farley Kromodikoro, die overigens weer op de weg terug is.” Bevoorrecht De rode draad binnen DESK blijft hoe dan ook ongewijzigd. “Wij kijken verder dan alleen naar de resultaten op korte termijn. Natuurlijk proberen wij dit seizoen mee te doen om een periodetitel. En natuurlijk is het geen vaststaand feit dat de huidige koploper dat na de winterstop zal blijven. Er kan nog zoveel gebeuren en zo ja, dan willen wij daar graag bij zijn. Los daarvan blijft de ontwikkeling van de jeugd bij het eerste team, maar zeker ook die van bijvoorbeeld de hoogste jeugdelftallen echter voorop staan. Allemaal vastgelegd in een jeugdplan. Met regelmaat ondersteun ik de trainers van de A-, B- en C-junioren met hun trainingen. Waarin wordt gewerkt aan herkenbaar en offensief voetbal. Wanneer ik niet op de club ben? Overdag op doordeweekse dagen. Maar dat kost geen extra energie, hoor. Ik voel me een bevoorrecht mens. Mag mijn steentje bijdragen aan een mooi project. Zo zie je maar, een krappe portemonnee biedt vele andere mogelijkheden. En gezien de ontwikkelingen in de maatschappij denk ik dat wij met DESK volledig op het juiste spoor zitten.”

woensdag, november 14, 2012

Roelen vertrekt uit onvrede bij GB

KAATSHEUVEL - Voormalig wethouder Peter Roelen heeft uit onvrede zijn lidmaatschap van de partij Gemeentebelangen opgezegd. Aanleiding zijn de dreigende bezuinigingen van de gemeente Loon op Zand op de subsidies voor welzijn en sport Roelen is diep teleurgesteld in de grootse coalitiepartij die in zijn ogen te weinig is opgekomen voor de belangen van verenigingen en vrijwilligers. Roelen was 35 jaar lid van de partij, 12 jaar raadslid en 9 jaar wethouder. Hij heeft via een mail het bestuur op de hoogte gebracht van z'n besluit.

zondag, november 11, 2012

Video raadsvergadering

zaterdag, november 10, 2012

Breuk na verzet Loonse ondernemers


  • LOON OP ZAND - Het bestuur van de Loonse Ondernemersvereniging stapt op naar aanleiding van de bijeenkomst van woensdagavond. Een meerderheid van de ondernemers uit het dorp Loon op Zand stemde tegen de plannen voor reclamebelasting en het Ondernemersfonds.
    Het bestuur van de Loonse Ondernemersvereniging had zich juist sterk gemaakt voor die plannen. Vertrekkend voorzitter Guus van Es spreekt van 'een dramatische avond'. "We maken ons al lang sterk voor die plannen. Maar het verhaal is blijkbaar niet overgekomen. Daarom trekken we onze conclusie."
    In Kaatsheuvel stemde een meerderheid van de ondernemers eerder wel voor de plannen voor Ondernemersfonds, reclamebelasting en centrum- en parkmanagement.                                            

vrijdag, november 09, 2012

Publieke tribune puilt uit met bezorgde vrijwilligers en leden.


 Raad stemt in met begroting.

 VVD en CDA stemmen tegen.

KAATSHEUVEL –
 Verenigingen en in­stellingen in de gemeente Loon op Zand blijven bezorgd over de drei­gende bezuinigingen op sport en welzijn. Die vrees is niet verdwe­nen na de begrotingsvergadering van gisteravond. De publieke tribu­ne puilde uit. Naar schatting woon­den zo tussen de 300 en 400 ver­ontruste vrijwilligers en leden van verenigingen en instellingen de be­grotingsvergadering bij. De ge­meente had ook op een hoge op­komst gerekend en was daarom naar sociaal-cultureel centrum De Werft uitgeweken. De begroting werd uiteindelijk laat op de avond aangenomen. Alleen oppositiepar­tijen CDA en VVD stemden tegen. Aan het begin van de begrotings­vergadering overhandigden de bui­tensportverenigingen 1873 handte­keningen tegen de dreigende bezui­nigingen.

Scouting Martin Luther King overhandigde burgemeester Luijendijk nog eens ruim 300 peti­ties tegen de plannen.

„Het is de begroting die de geschie­denis ingaat als die met de meeste impact op onze samenleving”, al­dus Jacky Smit (VVD). Ook de an­dere partijen spreken van pijnlijke maatregelen.

Volgend jaar blijven de subsidies voor de meeste verenigingen en in­stellingen
 overigens nog hetzelfde. Daarna worden de gemeentelijke bijdragen afgebouwd. In 2013 moet samen met de verenigingen geke­ken in hoeverre de bezuinigingen haalbaar zijn en wat de knelpun­ten zijn. Het moet leiden tot een nieuw subsidiebeleid met speciale aandacht voor doelgroepen en ac­commodaties. Als het nodig is, moet er ‘maatwerk’ geleverd wor­den. Het college kreeg die op­dracht in een motie van Pro3, Ge­meentebelangen en Lijst Loon op Zand mee. Volgens de oppositie­partijen CDA en VVD is nog hele­maal niet duidelijk wat de conse­quenties zijn van alle maatregelen en moet daarom nog niet aange­stuurd worden op zulke forse be­zuinigingen op sport en welzijn.

„ De verenigingen hebben snel be­hoefte aan duidelijkheid”, meende wethouder Ruud van Eijkeren
 (Pro3). „Dan moet je zo’n besluit niet weer uitstellen” VVD en CDA wilden weten of het juridisch wel kan om de exploitatiesubsidie voor het onderhoud en renovatie van de buitensportaccommodaties binnen tien jaar af te gaan bou­wen en dus een oude afspraak met de clubs op te zeggen. Volgens wet­houder Henk van Komen (Ge­meentebelangen) heeft een second opinion
 uitgewezen dat dat kan. CDA en VVD kwamen gister­avond nog wel met een tegenbe­groting met onder meer een min­der hoge stijging van de onroe­rendzaakbelasting (ozb) en voorlo­pig minder forse bezuinigingen op sport en welzijn. Maar die begro­ting haalde het niet.

Verenigingen blijven in ongewis

KAATSHEUVEL – Verenigingen en in­stellingen in de gemeente Loon op Zand blijven bezorgd over de drei­gende bezuinigingen op sport en welzijn. Die vrees is niet verdwe­nen na de begrotingsvergadering van gisteravond. De publieke tribu­ne puilde uit. Naar schatting woon­den zo tussen de 300 en 400 ver­ontruste vrijwilligers en leden van verenigingen en instellingen de be­grotingsvergadering bij. De ge­meente had ook op een hoge op­komst gerekend en was daarom naar sociaal-cultureel centrum De Werft uitgeweken. De begroting werd uiteindelijk laat op de avond aangenomen. Alleen oppositiepar­tijen CDA en VVD stemden tegen. Aan het begin van de begrotings­vergadering overhandigden de bui­tensportverenigingen 1873 handte­keningen tegen de dreigende bezui­nigingen.
Scouting Martin Luther King overhandigde burgemeester Luijendijk nog eens ruim 300 peti­ties tegen de plannen.

„Het is de begroting die de geschie­denis ingaat als die met de meeste impact op onze samenleving”, al­dus Jacky Smit (VVD). Ook de an­dere partijen spreken van pijnlijke maatregelen.

Volgend jaar blijven de subsidies voor de meeste verenigingen en in­stellingen
 overigens nog hetzelfde. Daarna worden de gemeentelijke bijdragen afgebouwd. In 2013 moet samen met de verenigingen geke­ken in hoeverre de bezuinigingen haalbaar zijn en wat de knelpun­ten zijn. Het moet leiden tot een nieuw subsidiebeleid met speciale aandacht voor doelgroepen en ac­commodaties. Als het nodig is, moet er ‘maatwerk’ geleverd wor­den. Het college kreeg die op­dracht in een motie van Pro3, Ge­meentebelangen en Lijst Loon op Zand mee. Volgens de oppositie­partijen CDA en VVD is nog hele­maal niet duidelijk wat de conse­quenties zijn van alle maatregelen en moet daarom nog niet aange­stuurd worden op zulke forse be­zuinigingen op sport en welzijn.

„ De verenigingen hebben snel be­hoefte aan duidelijkheid”, meende wethouder Ruud van Eijkeren
 (Pro3). „Dan moet je zo’n besluit niet weer uitstellen” VVD en CDA wilden weten of het juridisch wel kan om de exploitatiesubsidie voor het onderhoud en renovatie van de buitensportaccommodaties binnen tien jaar af te gaan bou­wen en dus een oude afspraak met de clubs op te zeggen. Volgens wet­houder Henk van Komen (Ge­meentebelangen) heeft een second opinion uitgewezen dat dat kan. CDA en VVD kwamen gister­avond nog wel met een tegenbe­groting met onder meer een min­der hoge stijging van de onroe­rendzaakbelasting (ozb) en voorlo­pig minder forse bezuinigingen op sport en welzijn. Maar die begro­ting haalde het niet.