Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, februari 28, 2013

'Heemkunde Kaatsheuvel niet in gemeenschapshuis'

Kaatsheuvel - Het bestuur van heemkundekring ‘De Ketsheuvel’, is boos op de gemeente Loon op Zand. Na enkele bijeenkomsten met toekomstige andere gebruikers van het nieuwe ‘gemeenschapshuis ’op het Marktplein, zoals de KBO, de bridgeclub en het gehandicaptenplatform, kreeg het bestuur van het bureau ICS die de gemeente bijstaat met de invulling van het Dorpshart telefoontje dat de club niet welkom was in het nieuwe gebouw. “Als de Werft afgebroken wordt, dan staan we dus op straat”, aldus een zwaar teleurgestelde Jan van Best. Na het vertrek van Thebe uit de Werft vulde de heemkundekring de lege ruimte in de Werft permanent in. De Werft wordt in de nieuwe plannen gesloopt. Het meest teleurgesteld is het bestuur in de houding van het gemeentebestuur en van wethouder Henk van Komen in het bijzonder. “De gemeente neemt zelf nog niet eens de moeite om ons te bellen. We moeten de boodschap van ICS horen”, zegt Kees Grootswagers. “Tijdens de laatste bijeenkomst van mogelijke gebruikers, waar de wethouder verklaarde dat ze niemand in de kou laten staan, zijn we weggelopen. We hadden er niets meer te zoeken”, aldus van Best. “Op de vraag of er een alternatief was kregen we te horen dat we nog een uitnodiging ontvangen voor een volgend gesprek. Maar de wethouder wilde niet zeggen of er überhaupt alternatieve mogelijkheden zijn. Ze geven gewoon geen antwoord en we weten dus ook niet welke huur we moeten gaan betalen”, aldus van Best. Naast de huisvesting heeft de heemkundekring nog een financieel probleem. “We komen niet alleen op straat te staan, maar daarnaast wordt onze subsidie in drie jaar tot 0 euro afgebouwd”, aldus Grootswagers, die aangeeft dat de heemkundekring de gemeente gratis adviseert op het gebied van monumentenzorg, de straatnamencommissie en cultuur en historie. Na het weglopen uit de vergadering heeft de heemkundekring niets meer gehoord van de gemeente. “We wachten op de uitnodiging en we laten ons maar verrassen. Maar veel vertrouwen hebben we er niet in”. Volgens wethouder Henk van Komen heeft de heemkunde de zaak wat opgeblazen. Tijdens de gebruikers overleggen hebben wij laten weten dat het niet eenvoudig zal zijn om onderdak te vinden voor de heemkunde. “De vereniging werkt met gevoelig materiaal en het ledental groeit snel”. Volgens de wethouder heeft de gemeente nog tot 2015 de tijd om alternatieven te zoeken. “Wij zullen in gesprekken die alternatieve ruimtes aanbieden”.

woensdag, februari 27, 2013

Jonge daders vechtpartij opgepakt

DONGEN/KAATSHEUVEL - De politie heeft drie verdachten opgepakt voor de mishandeling van twee jongens uit Kaatsheuvel (19) en Dongen (18).

Het duo werd op zaterdag 26 januari rond 02.30 uur mishandeld op de Mgr Schaepmanlaan. Daarbij sloeg één van de daders het slachtoffer uit Kaatsheuvel met een bierfles op het achterhoofd. Ook kreeg hij klappen op zijn gezicht en ribben, die in het ziekenhuis gekneusd bleken te zijn.

De 18-jarige Dongenaar liep verwondingen in het gezicht op. Beide slachtoffers deden aangifte, waarna woensdagochtend drie 16-jarige jongens uit Dongen werden aangehouden. Ze bekenden hun betrokkenheid bij de vechtpartij.

Inbrekers zeer actief in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Aan de Meer in Kaatsheuvel is woensdag een Mercedes weggehaald. De dief forceerde hiervoor een slot van de garagedeur.

Nadat de dader zich toegang had verschaft tot de woning, heeft hij de sleutels van de auto van de bewoners gevonden. Hij ging hier mee vandoor.

De afgelopen vijf dagen zijn ook inbraken in woningen in Kaatsheuvel gemeld aan de Wagnerstraat, de Vossenbergselaan (2x), de Prinses Irenestraat en de Burgemeester Fievezlaan.

dinsdag, februari 26, 2013

Drugsbaas Kaatsheuvel blijft rol verkleinen

DEN BOSCH - De 57-jarige man uit Kaatsheuvel die ervan wordt verdacht vanaf begin deze eeuw een grote hennepbende te hebben geleid, blijft erbij dat zijn rol in de wiethandel beperkt was. In hoger beroep hoorde hij dinsdag echter weer een eis van 6 jaar cel. De rechtbank legde 3 jaar geleden nog 5 jaar op.

De Brabander zou de leiding hebben gehad over hennepkwekerijen in onder meer Kaatsheuvel, Esbeek, Sprang-Capelle en Waspik. Daarnaast zou hij geld hebben witgewassen door met valse werkgeversverklaringen hypotheken af te sluiten. Zelf zegt hij het geld te hebben verdiend met handel in paarden. Het Openbaar Ministerie gelooft dat niet. ,,Op papier is er zelfs een paard verkocht dat dood bleek te zijn.''
De Kaatsheuvelnaar is failliet verklaard en heeft nog voor 1,7 miljoen euro aan schulden uitstaan.

maandag, februari 25, 2013

Mien Balvers overleden.

Gisteren is op 77 jarige leeftijd in verpleeghuis Eekhof in Kaatsheuvel overleden

MIEN BALVERS

Mien heeft heel haar leven gewijd aan vrijwilligerswerk. Voor Gered Gereedschap werkte ze jarenlang als vrijwilligster. 

Correspondentieadres:  Mgr. Volkerstraat 96, Kaatsheuvel. 

Bedankt Mien voor al je goede werk en je gezellige praatjes.


zaterdag, februari 23, 2013

Auto weg na inbraak

Kaatsheuvel - Bij een inbraak in een woning in de Prinses Beatrixstraat is afgelopen nacht een auto weggehaald. Het gaat om een grijze BMW 5 serie WHK met het kenteken 63TJR8. De bewoners ontdekten donderdagochtend 21 februari 2013 dat er bij hen was ingebroken. Dat moet tussen 01.00 uur en 7:30 uur zijn gebeurd.
Gaatjes boren

De inbrekers bleken gaatjes te hebben geboord in een raamkozijn en konden zo de raamboom bedienen en het raam openen om binnen te komen. Behalve de auto zijn ook 3 laptops, fotocamera en een tablet gestolen. De politie heeft de auto inmiddels internationaal gesignaleerd en stelt een buurt- en sporenonderzoek in. Ook bij de buren werd in dezelfde nacht geprobeerd om in te breken via de methode van gaatjes boren. Dit is waarschijnlijk bij een poging gebleven omdat zij in het bezit zijn van een hond.

vrijdag, februari 22, 2013

Brand door slopen carnavalswagen

SPRANG-CAPELLE - In een oude melkfabriek aan de Julianalaan in Sprang-Capelle is vrijdagavond rond halfacht brand ontstaan. Tijdens het slopen van een carnavalswagen vatten brandbare spullen vlam.

Dat gebeurde tijdens slijpwerkzaamheden aan de carnavalswagen. Mensen die tijdens de brand in het pand waren, wisten te ontkomen aan de vlammen. Een aantal aanwezigen heeft een deel van het vuur zelf kunnen blussen.

In de ruimte is veel roetschade ontstaan door de korte, maar hevige brand.

VVV niet naar Dorpshart

Kaatsheuvel – Het VVV ziet definitief af van een plaats in het nieuw te bouwen carré in het Dorpshart. Dit maakte voorzitter Hans Waijers vrijdag bekend tijdens de informele opening van de VVV-winkel aan de Peperstraat. Volgens de voorzitter zou het VVV oorspronkelijk verhuizen van de Peperstraat naar het carré. Waijers: “Toen bleek dat we maar 30 m2. ruimte kregen in het carré en nog niet eens op een zichtlocatie zijn we op zoek gegaan naar een winkelruimte”. Die is nu gevonden in de voormalige stomerij aan de Peperstraat. Volgens Waijers heeft het VVV een 3 jarig contract getekend. In de verbouwde stomerij die omgetoverd is toch een mooi compact winkeltje van 60 m2. Is ook plaats voor Erik van Nieland, de Leisure-manager. Hij is twee dagen per week op het VVV kantoor te bereiken. Volgens Waijers kunnen klanten nu voortaan ook bij het VVV terecht voor souvenirs van de Efteling. Daarnaast zullen kunstexposities worden gehouden. “Ik kan niet ander zeggen dat het een mooi, fris winkeltje is geworden”, aldus een trotse Waijers.

Steeds meer ambtenaren van 'buiten'

Kaatsheuvel  - Medewerkers van gemeenten die daadwerkelijk uit het gebied komen worden steeds zeldzamer. In alle regiogemeenten komen de meeste ambtenaren 'van buiten'. Alleen in Tilburg zelf zijn de ambtenaren voornamelijk Tilburgers.

Het is een veelgehoorde klacht. Ambtenaren en bestuurders zonder kennis van de plaatselijke situatie. Niet zo gek, want in negen van de tien gemeenten waar deze editie van het Brabants Dagblad verschijnt komen de meeste ambtenaren uit andere gemeenten. Goirle spant de kroon. Van de 136 ambtenaren die er werken, wonen er 32 in de gemeente. Dat is nog geen kwart. Ook in Oisterwijk (31%) en Loon op Zand (33%) slaat de balans duidelijk door naar medewerkers 'van buiten'.

donderdag, februari 21, 2013

Mandemakers wil investeren in winkelgebied Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - De Mandemakers Groep (DMG) wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het winkelgebied in Kaatsheuvel. Dat heeft de keukengigant toegezegd aan de gemeente Loon op Zand.

Volgens wethouder Henk van Komen (Gemeentebelangen, economische zaken) wil Mandemakers onder meer investeren in onroerend goed. Daarnaast wil DMG graag betrokken worden bij de inrichting van een aantal nieuwe overnachtingsgelegenheden in het centrum die in totaal zo'n 300 slaapplaatsen moeten opleveren.

Woensdag presenteerde de stuurgroep Kern Winkelgebied Kaatsheuvel de laatste stand van zaken in de ontwikkeling van een retailvisie voor het centrum. De Rabobank in Kaatsheuvel sponsorde het haalbaarheidsonderzoek met een cheque van 20.000 euro.

woensdag, februari 20, 2013

`Bomenkap voor N261

Natuurmonumenten is sinds deze week druk in de weer met het rooien van bomen langs de N261 bij Loon op Zand. Met het kappen worden voorbereidingen getroffen voor de aanleg van een ecoduct.

Door de bouw van het ecoduct worden natuurgebieden Huis ter Heide en de Loonse en Drunense Duinen na 30 jaar weer met elkaar verbonden. Volgens boswachter Lex Querelle van Natuurmonumenten wordt het ecoduct een belangrijke schakel in de verbinding van meerdere natuurgebieden in Nederland.

dinsdag, februari 19, 2013

OM eist 7 maanden voor diefstal 26 fietsen

BREDA - Maar liefst 26 fietsen stal een 26-jarige inwoner van Loon op Zand van juni tot begin oktober vorig jaar. En dan zat hij tussendoor ook nog eens acht dagen vast. De officier van justitie eiste 13 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk tegen de man.

Hij vertelde de rechter in Breda vrijdag dat hij soms stal in opdracht van een paar Polen, en ook een keer fietsen wegbracht richting Duitse grens.

De man uit Loon op Zand heeft een hele reeks strafbare feiten bekend. Het gaat om fietsendiefstallen in Kaatsheuvel, Sprang-Capelle, Loon op Zand en Waalwijk. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan ondermeer inbraken, heling, diefstal van benzine en van een scootmobiel.

maandag, februari 18, 2013

Man (66) aangehouden voor bezit vuurwapens

KAATSHEUVEL - Na een tip heeft de politie maandagochtend in een woning een alarmpistool met munitie, een vuurwapen met dichte loop, een buks en een wapenstok aangetroffen bij een 66-jarige man uit Kaatsheuvel.

De man is aangehouden en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt vanwege het bezit van de vuurwapens en de wapenstok. De man deed ook afstand van de luchtbuks, hoewel hij daarvoor niet vervolgd wordt.

zondag, februari 17, 2013

Youth4Talent (ingekomen)

Youth4Talent is een fantastisch muziekspektakel. Enkele enthousiaste muziekliefhebbers hebben het initiatief genomen. Het wordt een geweldig evenement wat voornamelijk door jeugd is gemaakt. Niet alleen jong publiek! Iedereen kan genieten van het jong talent wat we in Brabant hebben. Zowel de artiesten als de organisatie bestaat voor een groot deel uit jonge enthousiaste mensen.
Dat we in Brabant talent hebben is natuurlijk bekend. Ook in de omgeving van Haaren en Kaatsheuvel hebben we talent gezocht en … gevonden. Veel mensen tot 18 jaar hebben auditie gedaan. Daar is een keuze uit gemaakt. De muziekverenigingen uit Kaatsheuvel en Haaren vormen de muzikale basis. Beide groepen smelten voor Youth4Talent samen tot 1 geweldig orkest en krijgen daarbij versterking van 2 bandjes een kinderkoor, dansgroepen en een jeugdcircus. Kijk voor de hele cast op www.youth4talent.nl
De sportzaal van De Werft in Kaatsheuvel (op zaterdag 2 maart) en Sporthal Beekdal (op zaterdag 9 maart) in Haaren krijgen een metamorfose. Speciaal voor Youth4Talent worden ze omgetoverd tot concertzalen. Zo bouwen we een groot podium voor de ruim 100 deelnemers, komt er mooi licht in en zorgen we voor fantastisch geluid. Voor dat laatste tekenen hoofdzakelijk leerlingen van het ROC. 
Wil je kaarten dan kun je naar de voorverkoopadressen. Je kunt me ook even een mailtje sturen en dan zorg ik ervoor dat ze naar je toekomen! 
Kaartje zitplaats (beperkt aantal) 12.50 euro, staanplaats, 7.50 euro.

Hennepkwekerij aantroffen in Sprang-Capelle, twee mannen gearresteerd




Sprang-Capelle - In een bedrijfspand aan de Dick Flemmingstraat is zondagochtend 17 februari 2013 rond 05.30 uur een hennepkwekerij aangetroffen. Er werden twee aanhoudingen verricht. Specialisten zijn de hele dag bezig geweest met sporenonderzoek en de ontmanteling van de hennepkwekerij.
Arrestaties

De politie reageerde zondagochtend op een melding van een verdachte situatie op het bedrijventerrein. Agenten troffen voor het pand een bestelauto aan met twee inzittenden. Nader onderzoek op het pand leidde naar de hennepkwekerij. Het gaat naar schatting om 1.000 hennepplanten. De inzittenden van het voertuig, een 46-jarige man uit Helmond en een 44-jarige man uit Geldrop, werden gearresteerd. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de hennepkwekerij. De mannen zijn in verzekering gesteld.

Kogelhulzen

Op de weg voor het bedrijfspand werden kogelhulzen gevonden. De sporen wijzen er op dat er een schietincident heeft plaats gevonden. De recherche doet hier verder onderzoek naar.
Iets gezien?

De politie roept getuigen op die iets verdachts gezien of gehoord hebben, contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem bellen kan via 0800-7000.

zaterdag, februari 16, 2013

Loonse vernielingen opgelost

LOON OP ZAND - Met de verhoring van zes minderjarigen heeft de politie de vernielingen opgelost die plaats vonden in het weekend van 2 en 3 februari.

De jongeren van 16 en 17 jaar vernielde onder meer spiegels van auto's, een ruit van een woning, een plantenbak en een zitbank op onder meer de Venloene, de Rijckevorselstraat en de Dokter van Kesselstraat. Er kwamen 12 aangiften binnen.

Onderzoek van de wijkagent resulteerde in zeven verdachten enkele ouders namen zelf contact op met de politie. De jongeren bleken gedronken te hebben en kwamen van een feestje. Een verdachte moet nog naar het bureau komen. Alle verdachten zijn minderjarig en wonen in Loon op Zand. Over het vervolgtraject vindt nog overleg plaats, mede vanwege het schadebedrag.

donderdag, februari 14, 2013

Gemeenteraden worden kleiner

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft ingestemd met kleinere gemeenteraden. Gemeenten tot 45.000 inwoners leveren twee raadsleden in, grotere gemeenten krimpen in met vier raadsleden.
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een initiatiefvoorstel van PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. Daarmee is de zaak nog niet beklonken, want het is nog niet zeker of ook de Eerste Kamer instemt met het voorstel. De vermindering van het aantal gemeenteraadsleden past in het kabinetsstreven naar een kleinere overheid en levert bovendien een besparing van 29 miljoen euro op.

De Raad van State waarschuwde vorig jaar om het voorstel nog eens te overdenken, omdat de gemeente veel extra taken krijgen toebedeeld door het Rijk

Tekening gemeenschapshuis

http://www.bruisenddorpshart.nl/bruisend-dorpshart/gemeentehuis/

Wie iets wil zien van het nieuwe Dorpshart kan op bovenstaande link klikken.

Onrustige carnaval in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL – Vechtpartijtjes, op­stootjes en een grimmige sfeer. On­danks de inzet van extra beveili­gers door de gemeente Loon op Zand beleefde Kaatsheuvel de afge­lopen dagen toch weer een onrus­tig carnaval.

Net als vorig jaar werd het feest in Kaatsheuvel ontsierd door ver­schillende opstootjes, zo laat de gemeente Loon op Zand weten. Zo werd er maandagnacht een fik­se vechtpartij gemeld bij een hore­cagelegenheid aan de Sprang­sestraat, waarbij meerdere perso­nen betrokken waren. Toen de po­litie ter plaatse arriveerde, waren de vechtersbazen echter gevlogen. Er werd alleen een 21-jarige man aangehouden wegens het beledi­gen van agenten. Een woordvoerster van de ge­meente Loon op Zand meldt dat er de afgelopen dagen vijf keer een lokaal horecaverbod werd uit­gedeeld. Eén raddraaier ontving inmiddels ook een brief van de ge­meente Loon op Zand waarin hij gewaarschuwd wordt dat zijn ge­drag hem een gebiedsverbod kan opleveren. „De komende dagen zal de gemeente Loon op Zand in ieder geval nog twee van dit soort brieven versturen”, aldus de woordvoerster.

Ook vorig jaar verstuurde de ge­meente naar aanleiding van onge­regeldheden tijdens de carnavals­dagen een aantal waarschuwings­brieven. Een groep relschoppers zorgde toen voor een grimmige sfeer in Kaatsheuvel. De gemeen­te overwoog zelfs even om de car­navalsactiviteiten op de derde dag af te gelasten. Uiteindelijk ging het feest door met verscherpt toe­zicht. Volgens de gemeente betrof het dit jaar overigens niet dezelf­de groep onruststokers als vorig jaar.

Ondanks de incidenten van de af­gelopen dagen spreekt de woord­voerster van de gemeente van een ‘goede samenwerking tussen de politie, de horecabeveiliging en de ingehuurde particuliere beveili­gers’. De gemeente had bij een particulier beveiligingsbedrijf twee beveiligers ingehuurd, die sa­men met politieagenten op straat surveilleerden. „Door die aanpak zijn er veel vechtpartijtjes en op­stootjes voorkomen”, aldus de woordvoerster.

De onrust beperkte zich niet tot Kaatsheuvel. Vrijdag al werden er ook in Loon op Zand al vier aan­houdingen verricht na een ruzie op het Weteringplein. Daarnaast moest de politie zaterdagnacht in de Loonse en Drunense Duinen optreden om een illegale house­party te beëindigen.

woensdag, februari 13, 2013

Kapsalon Zwaans weer open

Kaatsheuvel - Na het overlijden van zijn lieve vrouw Ellen, heeft Twan Zwaans besloten om vanaf morgen (woensdag) weer open te gaan. Misschien kan een praatje met de vaste klanten en Twan helpen zijn verdriet te dragen. Je weet 't; de koffie is altijd klaar bij de familie Zwaans. Twan en familie, veel sterkte de komende tijd. http://Kaatsheuvel.blogspot.com.

Maseratie in de poeier

De bestuurder van een peperdure Maserati is dinsdagavond betrokken geraakt bij een ongeval op de A59 bij Waalwijk. De auto raakte zwaar beschadigd. Eén persoon is gewond geraakt. Richting Den Bosch werd een rijbaan tijdelijk afgesloten. De Maserati raakte zowel aan de voor- en de achterzijde zwaar beschadigd.

De bestuurder is in botsing gekomen met de bestuurder van een Ford. Volgens een ooggetuige stonden de twee auto’s na het ongeval zo’n tweehonderd meter van elkaar vandaan. De Maserati zou verschillende keren om zijn as zijn gedraaid voordat hij tot stilstand kwam. Hoe de twee auto’s met elkaar in botsing zijn gekomen, is vooralsnog niet bekend. De gewonde persoon is overgebracht naar het ziekenhuis. De auto’s worden ondertussen van de weg getakeld.

dinsdag, februari 12, 2013

Koelkastbrand in Loon op Zand

LOON OP ZAND - In een woning aan de Scorpius in Loon op Zand is is dinsdagmiddag rookschade ontstaan, nadat een koelkast in brand was gevlogen.

De bewoner was boven toen hij de rookmelder af hoorde gaan. Toen hij beneden kwam, stond de keuken in brand. De brandweer kon de brand vrij snel blussen. uit onderzoek bleek dat de brand was ontstaan bij de koelkast.

Carnavalshit 2013

http://www.youtube.com/watch?v=SBxXp8wQmeg

Met dank aan de échte zanger van De KetsC

maandag, februari 11, 2013

Wat betalen we aan wachtgeld?

TILBURG - De elf gemeenten in Midden-Brabant hebben de afgelopen drie jaar samen ruim 2,5 miljoen aan wachtgeld uitgekeerd aan voormalige bestuurders; gemiddeld ruim twee ton per gemeente.

 Dit blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad. Het duurst uit was Gilze en Rijen met een bedrag van 542.227 euro. Omgerekend naar het bedrag per inwoner spant Hilvarenbeek de kroon. De 369.798 euro die de gemeente van 2010 tot 2012 betaalde aan oud-bestuurders komt neer op 24,58 per inwoner.

In totaal ontvangen op dit moment in de regio 25 oud-wethouders en één voormalig burgemeester wachtgeld.
Loon op Zand heeft de meeste mensen die aanspraak maken op een uitkering: vijf.

Jongen twee keer aangehouden voor belediging

KAATSHEUVEL - Een 16-jarige man is maandagnacht twee keer aangehouden voor belediging. De man ging eerst rond 01:30 uur door het lint op de Docter van Beurdenstraat.


Nog geen half uur na zijn vrijlating werd de man weer aangehouden, dit keer in zijn ouderlijk huis. De man had zijn ouders uitgescholden en de meubels vernield. Zijn ouders probeerden hem tot rust te laten komen maar dit lukte niet, waarop ze de politie inschakelden. Toen de jongen daarop verder tekeer ging tegen de opgeroepen agenten, is hij opnieuw aangehouden voor belediging van dezelfde agenten

Bruidspaar van Beers van Rooy

Vanochtend kreeg het echtpaar van Beers bezoek van burgemeester Wim Luyendijk. Het echtpaar is vandaag precies 60 jaar getrouwd. En daar hoort taart bij........

zondag, februari 10, 2013

OPTOCHT KAATSHEUVEL 2013



https://plus.google.com/photos/113721223967429230327/albums/5843313624338010689?hl=nl

Ga naar bovenstaande link om de foto's te bekijken van de optocht in Kaatsheuvel.
Het was koud, maar de optocht was zeker de moeite waard.

De Adjes winnaar in De Moer


Burgemeester maakt einde aan feest Eftelingsestraat

LOON OP ZAND/KAATSHEUVEL - De politie heeft zaterdagnacht een illegaal feest beëindigd in natuurgebied De Drunense Duinen. De circa tachtig feestvierders hadden zich verzameld in de buurt van de Eftelingsestraat en De Horst. Op een open vlakte stond de apparatuur al opgesteld. In de bomen hingen discolampen.

De politie beëindigde in overleg met burgemeester Luijendijk van Loon op Zand het feest. De bezoekers moesten vertrekken en de stekker werd uit de aggregaat getrokken. De gemeente had intussen alle toeganswegen afgesloten, zodat er geen nieuwe bezoekers naar het feest zouden komen.

Eventuele schade aan natuur
Het feest was in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. De politie heeft vereniging Natuurmonumenten gevraagd om te kijken of schade is. De identiteit van de organisatoren is bekend bij de politie, maar er is niemand aangehouden. Wel moest de diskjockey zijn wiet afstaan, omdat hij provocerend een joint wilde aansteken.

woensdag, februari 06, 2013

Bomen weg voor 'nieuwe' N261

KAATSHEUVEL/WAALWIJK - Honderden bomen moeten het veld ruimen voor de ombouw van de provinciale weg N261 tussen Waalwijk en Tilburg. De aannemer is deze week bij Waalwijk begonnen met het kapwerk.

 De bomen moeten vooral verdwijnen om ruimte te maken voor de bouw van viaducten, die de huidige gelijkvloerse kruisingen moeten doen vergeten. De kruisingen belemmeren een vlotte doorstroming van het verkeer op de drukke provinciale weg. De kapwerkzaamheden verplaatsen zich de komen weken richting Kaatsheuvel en Loon op Zand.

Overlijden Ellen Zwaans

 
Posted by Picasa

dinsdag, februari 05, 2013

‘Loon op Zand heeft veel meer in huis dan de buurgemeenten’


KAATSHEUVEL – Alle mooie plannen ten spijt slaagde de gemeente Loon op Zand er de afgelopen jaren maar niet in om het toerisme naar een ho­ger niveau te tillen. Dat is opvallend, vindt Erik van Nuland. Van Nuland is door de gemeente aangesteld als ‘leisuremanager’.

Loon op Zand had dé ‘verhalen- en avonturengemeente’ moeten wor­den, maar onder meer door een ge­brek aan samenwerking tussen on­dernemers, instanties en de ge­meente, is nog nauwelijks iets te­rechtgekomen van de ambities in de toeristische visie uit 2009. „Als je Loon op Zand vergelijkt met Oisterwijk of Hilvarenbeek, dan heeft de gemeente onvoorstelbaar veel in huis. Veel meer dan alleen de Efteling en Loonse & Drunense Duinen. Zo telt de gemeente rela­tief nogal veel groepsaccommoda­ties.”
Het komende jaar moet hij gaan zorgen voor nieuwe samenwer­kingsverbanden in de vrijetijds­branche. Die moeten er weer toe leiden dat toerisme en recreatie in Loon op Zand een impuls krijgen.

„Mijn filosofie is dat het allemaal begint aan de keukentafel”, vertelt Van Nuland, die jarenlange erva­ring heeft als adviseur in de toeris­tisch- recreatieve branche. „Nieuwe initiatieven moeten vanuit de on­dernemers komen. Daarom ben ik benieuwd waar de ondernemers in Loon op Zand nu mee bezig zijn. Wat zijn hun plannen? Wat is hun doelgroep? Wat doen ze op het ge­bied van marketing? Tot aan de zo­mer wil ik daarover met hen in ge­sprek. Gewoon, aan de keukenta­fel.”

Van Nuland richt zich daarbij voor­al op de ongeveer veertig Loonse ondernemers in de recreatieve sec­tor. De bijna veertig horecaonder­nemers wil hij collectief benade­ren. „Of alle ondernemers bereid
zijn openheid te geven over hun zaak? Dat weet ik niet. Maar goede ondernemers zien de noodzaak van nieuwe initiatieven in deze ver­zadigde markt.”
Volgens Van Nuland liggen er veel kansen in de markt als onderne­mers samen arrangementen gaan aanbieden en daarbij inspringen op de sterke posities van de Efteling en de duinen. Van Nuland: „Bied bij­voorbeeld arrangementen aan met wandeltochten, fietsroutes. Ik krijg dan vaak en terecht de vraag; wat levert het op? Misschien zorgen nieuwe samenwerkingen niet met­een voor extra omzet, maar wel voor kennis en een netwerk. Op langere termijn is dat natuurlijk pu­re winst.” Van Nuland wijst naar andere regio’s. „Kijk bijvoorbeeld naar het Land van de Hilver. Daar weten ondernemers elkaar uitste­kend te vinden. Daardoor ontstaat een gevoel van ‘dit is ons ding’, en daar profiteert de consument van. Daar moetenwe naartoe.”

Extra beveiliging tijdens carnaval Kaatsheuvel en Loon op Zand

Kaatsheuvel/Loon op Zand – Twee beveiligers van een particulier beveiligingsbe­drijf gaan tijdens het carnaval in Loon op Zand ‘s avonds en ‘s nachts preventief surveilleren. Ze doen dat samenmet de politie.

De gemeente Loon op Zand heeft de twee beveiligers ingehuurdom ongeregeldheden te voorkomen.

Vorig jaar vonden er tijdens de car­navalsdagen in Kaatsheuvel aller­lei ongeregeldheden plaats. Erwa­ren opstootjes op straat en er hing een grimmige sfeer in het cen­trum. De gemeente overwoog toen zelfs evenomde carnavalsac­tiviteiten op de derde dag af te ge­lasten. Uiteindelijk ging het feest door, maar de politie zag zich ge­noodzaakt verscherpt toezicht te houden.

Volgens de gemeentewerden de ongeregeldheden tijdens de vorige carnavalsactiviteiten veroorzaakt door een groep van vijftig relschop­pers. Een aantal van hen, de harde kern van de groep, kreeg enkele da­gen na carnaval een waarschu­wingsbrief toegestuurd, waarna de rust in het centrumterugkeerde.

Volgens een gemeentewoordvoer­ster zijn er dit jaar nog geen waar­schuwingsbrieven verstuurd: „Eén van de grootste raddraaiers heeft vorig jaar een gebiedsverbod gekre­gen, maar deze jongen is inmiddels verhuisd. Dat probleem heeft zich­zelf dus opgelost.”

De gemeente vertrouwt erop dat de inzet van twee extra beveiligers voldoende zal zijnomde orde te handhaven. De kosten voor het in­huren van de beveiliging komen voor rekening van de gemeente Loon op Zand.

De Hil sluit langzaam de deuren

Bestuur De Hil komt ouders tegemoet; school sluit als groepen 6 en 7 klaar zijn.

KAATSHEUVEL – Basisschool De Hil in Kaatsheuvel gaat de deuren slui­ten. De komende drie jaar wordt de school gefaseerd opgeheven. Alleen de huidige groepen 6 en 7 kunnen hun basisschooltijd nog op De Hil af­ronden. Dat heeft het schoolbestuur aan de ouders laten weten.
In augustus van dit jaar sluit het schoolgebouw aan de Oosterwij­klaan definitief zijn deuren. De 36 leerlingen van groepen 6 en 7 ver­huizen dan naar twee lokalen in de Theresiasschool in Kaatsheuvel, waar zij les blijven krijgen van hun eigen leerkrachten volgens de les­methodes van De Hil. Dat gebeurt dus niet in een combiklas maar in twee aparte klassen. De leerlingen van de huidige groepen 1 tot en met 5 van De Hil zullen wel op zoek moeten naar een nieuwe school.

De aanstaande sluiting van De Hil is een gevolg van een teveel aan ba­sisscholen in Kaatsheuvel. Zes van de zeven scholen liggen binnen een straal van twee kilometer, ter­wijl de bevolking in deze wijken krimpt. Met name de katholieke basisscholen De Hil, Theresia en Klimop kampen daardoor met een teruglopend aantal leerlingen.

Op initiatief van Stichting Leer­rijk, de overkoepelende organisatie van zeventien scholen in Loon op Zand, Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle, werden ouders ge­vraagd mee te denken over de toe­komst van de scholen.

De ideale oplossing, het onder­brengen van De Hil, Klimop en Theresia in een nieuwe multifunc­tionele accommodatie, is op korte termijn niet haalbaar. Mede op ad­vies van ouders en teamleden van de drie scholen, werd het huidige besluit over De Hil genomen.

Volgens Eric de Brouwer, directeur van de drie scholen, zit er wel een belangrijke voorwaarde aan het be­sluit. „De ouders wilden graag dat de groepen 6 en 7 hun schooltijd op De Hil konden afronden. Dan is hetwel van belang dat zij hun kin­deren op De Hil houden. Volgens het ministerie van Onderwijs moet een basisschool namelijk mi­nimaal 23 leerlingen tellen.”

Omdat de Onderwijsinspectie kijkt naar het afgelopen schooljaar, kan de huidige groep 6 ondanks een aantal van 22 leerlingen het laatste leerjaar volbrengen. Dat ge­beurt volgens De Brouwer op de Theresiaschool vanwege de veilig­heid. „Het is onverantwoord om zo’n kleine groep in een vrijwel leeg gebouw les te geven. Ook so­ciaal gezien is het beter als zij naar een andereomgeving gaan.”

De leerlingen uit de groepen 1 tot en met 5 moeten dus op zoek naar andere scholen. „Ik hoop dat ouders dan kiezen voor deKlimop, want die school blijft bestaan. We willen graag een lespunt behou­den op die locatie en de Klimop heeft zeker bestaansrecht. Als er leerlingen van De Hil naar de Klimop gaan is dat een mooie im­puls voor die school.”
Volgens De Brouwer hebben de ouders begrip voor de situatie. „Ouders hebben nog tot 18 februari om aan te geven of hun kinderen meenaar de Theresiaschool gaan.”

maandag, februari 04, 2013

Loon op Zand krijgt Jeugd en Jongerenraad

          
Kaatsheuvel – De gemeente Loon op Zand krijgt een Jeugd en Jongerenraad.  De Jongerenraad raad die tot nu toe uit zeven leden bestaat wordt volgens voorzitter Simone van der Linden (21) mogelijk tijdens de reguliere raadsvergadering van 28 februari beëdigd. De stichtingsacte is vandaag bij de notaris gepasseerd. “We willen de schakel gaan vormen tussen de gemeente en de politiek. Daarnaast kunnen we de politiek ondersteunen”, stelt van de Linden. Volgens oprichter Louis Laros (20) zijn de commissies en raadsvergaderingen hetzelfde ingericht als bij de gemeenteraad. Volgens de voorzitter is de tijd dat alles door de overheid opgelegd wordt voorbij. “Dat kan niet meer”. Binnenkort gaat de aanvraag voor een kleine subsidie de deur uit. “De gemeente zegt nog een klein potje te hebben”.  Om achterban te creëren heeft de Jeugd en Jongerenraad een Facebookpagina en wordt er gewerkt aan een website. De politiek reageerde vanavond tijdens de commissie Mens en Maatschappij enthousiast op het initiatief.




Posted by Picasa

Auto gestolen na woninginbraak

KAATSHEUVEL - De bewoners van een woning aan de Ringvaert in Kaatsheuvel ontdekten zondagmorgen dat hun auto was gestolen.
De daders braken eerst in en namen de autosleutels en diverse waardevolle spullen mee. Het gaat om een grijze Nissan Qashqai (87-PG-H2).

zondag, februari 03, 2013

Moers verzetje speelt weer klucht

De toneelvereniging ’t Moers Verzetje is weer bezig met de voorbereidingen voor de opvoering van een toneelstuk. Zoals gebruikelijk speelt ’t Moers Verzetje een vrolijk stuk. U kunt dus ook dit jaar weer rekenen op een avondje uit, waarbij er veel te lachen valt. 

Na het succes van vorig jaar met het stuk “Straf”van Ton Davids komen we dit jaar met een echte klucht: “Een verhuizing en andere ongemakken” van Carl Slotboom. Het gaat over een echtpaar dat een ander huis wil kopen. De koop gaat door als ze een geschikt huis vinden en dus moet de verhuizing geregeld worden. De gebeurtenissen in het nieuwe huis, de twee verhuizers, bemoeizuchtige buren en familie zorgen voor hilarische toestanden en kolderieke voorvallen. Stof genoeg om vrolijke misverstanden te veroorzaken.

’t Moers Verzetje brengt elk jaar in De Moer een stuk op de planken brengt bij Partycentrum ’t Maoske. De vereniging is geworteld in de moerse dorpsgemeenschap. Naast de inwoners van De Moer komen veel mensen uit de omgeving naar de toneelvoorstellingen kijken. Het aantal bezoekers van de toneelavonden is veel meer dan het aantal inwoners van De Moer. Ook wat betreft de toneelspelers bij ’t Moers Verzetje zien we dat de groep breder wordt gedragen dan uitsluitend door inwoners uit het dorp zelf. Dit jaar zijn er 5 spelers bij van buiten De Moer.

 Het is ook opvallend, dat de toneelvereniging veel jongeren trekt. Het publiek varieert van kinderen tot ouderen. De voorbereidingen voor de toneeluitvoering vinden plaats in de repetitieruimte van 

’t Moers Verzetje en ligt goed op schema. De uitvoeringen zijn op 2, 8 en 9 maart 2013 en beginnen om 19.30u bij Partycentrum ’t Maoske. De kaartjes kosten 6 euro en als u wat meer wilt weten over de toneelvereniging ’t Moers Verzetje kunt u terecht op de website www.moersverzetje.nl .


Kaartjes zijn telefonisch te reserveren: 0135159503 of  0135159370  of per email pvangorkom@home.nl. Ook zijn er kaartjes te bestellen via de website.

Hoge Pauselijke onderscheiding voor Christ van Wezel



Kaatsheuvel – Zondagochtend na de Hoogmis van 11.00 uur heeft Kaatsheuvelnaar Christ van Wezel(70) in de St. Janskerk de hoogste kerkelijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Sint Silvester opgespeld gekregen door Kardinaal Simonis. Op de dag van de vrijwilliger kreeg van Wezel de onderscheiding voor zijn tomeloze inzet voor de Katholieke Kerk. Simonis: “In U eren wij alle vrijwilligers van de kerk, maar ook in de sport en de hele samenleving. Dat U de onderscheiding met trots moge dragen”. Van Wezel is bijna 40 jaar vrijwilliger geweest bij Parochie St.Jan in Kaatsheuvel. Van Wezel was aangenaam verrast: “Toen ik enkele journalisten binnen zag komen begon bij mij iets te dagen”. Lees morgen meer in het Brabants Dagblad

zaterdag, februari 02, 2013

Verwarring over tonpraoten in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Vrijdagavond traden in Eeterij L'Amitié in Loon op Zand vijf plaatselijke tonpraoters op. Een paar steenworpen verderop, in De Wetering, kroop een aantal bekende Brabantse tonpraoters in de ton.

Opvallend, want september vorig jaar leek het erop dat er helemaal geen kletsfestijn zou worden gehouden. Tonpraoter Peter Ritsema, voorzitter van het Tonpraotersgilde in Loon op Zand, wilde een sabbatical inlassen. "Dat zagen we niet zitten", aldus Peter Snoeren, die alias Harry Klunen de zaal liet bulderen van het lachen. "Dus hebben we zelf een tonpraotavond opgezet. Maar het rare is dat Peter ineens wél Brabantse tonpraoters laat komen. Ik heb het idee dat Peter iets voor die tonpraoters terug wilde doen omdat hij sinds april voortaan ook bij de grote jongens hoort. Dus moesten wij maar een stapje terugdoen. Of hij vond ons niet goed genoeg. We weten niet wat het precies is, maar lekker zit het ons niet. We willen het graag een keer uitpraten, want Peter heeft voor de Loonse tonpraoters veel betekend."
Posted by Picasa

Loon op Zand draagt betrouwbaarheid hoog in het vaandel

door Win Luijendijk 

” Loon op Zand kiest zijn eigen weg”, kop­te het Brabants Dag­blad in de krant van 24 januari. Prima, niets op aan te merken. In een tweede artikel, twee dagen later, werd echter ge­steld dat daaruit zou blijken dat ‘ trouw en betrouwbaarheid’ bij de gemeente Loon op Zand niet hoog in het vaandel staan.


Dat vráágt om een reactie, waarbij een aantal overwegingen nog eens verduide­lijkt kan worden. Loon op Zand enWaalwijk trek­ken al een groot aantal jaren met elkaar op. Dat ligt als goede buren ook voor de hand. Goed voorbeeld daarvan is de sterk gegroeide sa­menwerking met de gemeenten Waalwijk en Heusden op het ge­bied van sociale zaken. Onze geza­menlijke sociale dienst en onze ge­zamenlijke sociale werkvoorzie­ningWML (nu samen De Baanbre­kers) is daar een landelijk erkend en zeer gewaardeerd voorbeeld van. Ook op het terrein van volks­huisvesting is de samenwerking al jaren voortreffelijk en op so­ciaal- economische zaken ontwik­kelt zich de samenwerking.

In 2011 ontstond de gedachte om de samenwerking metWaalwijk uit te breiden. Een gezamenlijke gemeentewerkplaats voor de bui­tendienst, zoalsWaalwijk voorstel­de? Of maar eens beginnen met een bundeling van de afdeling per­soneelszaken? Laten we niet ‘te hapsnap’ samenwerken, conclu­deerden we samen enWaalwijk vroeg aan Loon op Zand om een toekomstbeeld op te stellen. Dat vroegWaalwijk aan ons omdat zij als grotere gemeente Loon op Zand niet de wet wilde voorschrij­ven. Heel attent. En dus stelde het college van Loon op Zand de ‘Stip op de horizon’ op. In deze visie werd de weg geëffend voor een stappenplan om per januari 2014 grote delen van de ambtelijke orga­nisatie samen te voegen. Dat moest leiden tot een efficiëntere werkwijze, betere dienstverlening en kostenbesparing.

Een aantal zaken werd beschreven in de ‘ Stip op de horizon’: Loon op Zand blijft een zelfstandige ge­meente, waarbij een belangrijk deel van de gemeentelijke organisa­tie en het bestuur ook in Loon op Zand gevestigd blijft. Behoud van de eigen identiteit van Kaatsheu­vel, Loon op Zand en De Moer en een minimale afstand tussen inwo­ners en bestuur werden als belang­rijke uitgangspunten meegegeven.

Beide gemeenten gingen op be­zoek bij andere gemeenten om te kijken hoe zij zo’n samenwerking vorm hebben gegeven.

Maar toch... gaandeweg bleek uit de ervaringen van de andere ge­meenten die wij bezochten, dat er enorme kosten gemoeid zijn met een ambtelijke samenvoeging. Kos­ten die op termijn niet of nauwe­lijks zijn terug te verdienen. Om die reden werd afgesproken om een extern bureau te vragen de uit­gangspunten te onderzoeken op de kans van slagen. Zou het echt een kostenbesparing opleveren én kwaliteitsverbetering plus kwets­baarheidsvermindering?

Bureau Berenschot ging aan de slag. Niet ‘als excuus van Loon op Zand om het proces te vertragen’, zoals het Brabants Dagblad schrijft. Nee, het was een gezamen­lijke keus van twee gemeenten om nader onderzoek te doen, alvorens de definitieve stappen te zetten.

In oktober riep dat bureau ons bij­een. De boodschap: ‘wij constate­ren dat er nogal wat verschillen zijn in de benadering van beide ge­meenten en als het louter om de kostenbesparing gaat hoeft u de ambtelijke samenvoeging niet in te zetten. Wilt u toch verder, dan is (praktisch) volledig samengaan van hetWaalwijkse en Loonse be­leid een vereiste, wilt u echt resul­taten behalen’. In de conclusies lopen vervolgens Waalwijk en Loon op Zand uit­een. Voor Loon op Zand geldt in­derdaad dat een te behalen bespa­ring van grote betekenis is. Boven­dien zijn er ook voldoende waar­borgen nodig om de herkenbaar­heid en zichtbaarheid van de ge­meentelijke organisatie in de eigen gemeente hoog te houden. De na­genoeg volledige harmonisatie van het gemeentelijk beleid vanWaal­wijk en Loon op Zand en de nage­noeg volledige huisvesting van de ambtelijke organisatie inWaalwijk kan tot een klein structureel finan­cieel voordeel leiden.

Tegelijk vergt het incidenteel veel geld om de organisaties samen te voegen, volgens Berenschot. Voor ons leidde dat tot de conclusie om niet op die ingeslagen weg door te gaan. In onze ogen blijft de nood­zaak tot samenwerking die door al­le gemeenten gevoeld wordt en die ook vaak van bovenaf ver­plicht is. Dat kan en dat mag alle­maal, het denken daarover staat niet stil. Dat vraagt om wijsheid in te maken keuzes. Wij staan daarin niet alleen. Omliggende gemeen­ten werken graag met ons samen, ook in de toekomst. Trouw aan on­ze gemeentelijke opdracht voor de inwoners en betrouwbaarheid in de samenwerking met andere ge­meenten staan hoog in ons vaan­del.

Wim Luijendijk is burgemeester van de gemeente Loon op Zand.

Busje van de weg in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Een bestuurder raakte vrijdagmiddag rond vier uur gewond toen zijn busje van de Europalaan in Kaatsheuvel schoot en in de middenberm in de bosjes belandde.
Dat gebeurde nabij de Efteling. Waardoor het busje van de weg raakte is niet bekend. Via de middenberm kwam het op de andere rijbaan terecht, en belandde vervolgens op een fietspad, waarna hij daar in de bossen tot stilstand kwam. De bestuurder raakte gewond en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De bestuurder mag van geluk spreken dat hij op de andere rijbaan geen tegenligger tegenkwam.

vrijdag, februari 01, 2013

Supermarkten iedere zondag open

De supermarkten in de ge­meente Loon op Zand zijn van­af 1 maart definitief iedere zondag geopend.

De kleinere winkeliers die zich dat niet kunnen veroorloven denken aan drie speciale koop­zondagen per jaar.


Kaatsheuvel – Tot grote onvrede van de kleinere winkeliers hebben de supermarkten in Loon op Zand aangekondigd vanaf 1 maart elke zondag open te gaan. De onderne­mers van de kleinere winkels en de supermarkten zijn er niet in ge­slaagd om een plan op te stellen waar beide partijen vrede mee kunnen hebben. „Een beperkt aan­tal zondagen open gaan heeft voor ons geen zin. Het is alles of niks”, aldus Piet den Hartog van de Al­bert Heijn in Kaatsheuvel.

Een meerderheid van de Loonse gemeenteraad stemde eind vorig jaar in met een algehele zondag­openstelling. De kleine winkeliers zagen het besluit met lede ogen aan. In veel gevallen kunnen die ondernemers het zich niet veroor­loven om elke zondag open te gaan. De winkeliers vrezen dan ook veel omzet te verliezen aan de supermarkten.

Om de winkeliers en de super­markten de kans te geven om een gezamenlijke oplossing te beden­ken werd de invoering van de zon­dagopenstelling uitgesteld tot 1 maart. De kleinere winkeliers leg­gen zich echter neer bij het besluit van de supermarkten. Marja Ra­bou van Bakkerij Piekfijn en de winkeliersvereniging: „Het was aan de gemeente om de koopzon­dagen in goede banen te leiden. Het is niet aan de ondernemers te bepalen wie er wanneer open mo­gen.”

Een voorstel om zestien gezamen­lijke koopzondagen vast te stellen bleek volgens Rabou al snel geen haalbare kaart. „ Welke onderne­mer moet dat organiseren? Maar wij kunnen toch niet op zondag open. Onze werkdag duurt veel langer dan alleen de openingstij­den van de winkel. Dat geldt ook voor de slager en de groenteboer.”

Groenteboer Joost Geelen, ook van de winkeliersvereniging, vreest dat er nu een ‘wildgroei’ ontstaat van op zondag geopende winkels. „Iedereen heeft een voor­keur voor andere zondagen. De bouwmarkten gaan het liefst op tweede paasdag open, de tuincen­tra vlak voor de zomer. Het wordt een zootje. De klant snapt er straks niets meer van en dat zal tot terugloop van winkels leiden.”

Volgens Rabou denken de kleine winkeliers nu aan het invoeren van drie speciale koopzondagen met een thema. „Bijvoorbeeld rond de kerstdagen of met Pasen.”

Autokrakers in regio stelen airbags

KAATSHEUVEL/TILBURG - In Kaatsheuvel en Moergestel zijn afgelopen dagen tientallen auto's opengebroken. Daarbij verdwenen airbags en navigatieapparatuur.De politie vermoedt dat er één of meerdere bendes actief zijn. "Het gaat om specifieke handel", aldus een woordvoerder. "Daar moet je een afzetmarkt voor hebben."

In Kaatsheuvel werd maandag en dinsdag, zo meldde wijkagent Eric van Dun gisteren, apparatuur gestolen uit auto's in de Donge, Linge, Raam, Merwede en Haringvliet. In Moergestel werd in acht auto's ingebroken.

Rob Smitskamp van het verzekeringsbureau voertuigcriminaliteit, spreekt van professionals. "Op het moment dat je een airbag steelt staat er nog spanning op. Ze halen zo'n ding er binnen vijf minuten uit. Dat gebeurt door professionals. Uit eerdere aanhoudingen blijkt dat het zowel om Nederlandse bendes als groepen uit Litouwen en Polen gaat."

Een airbag brengt volgens hem, afhankelijk van het model, tussen de 75 en 250
euro op. "RNS510-navigatiesystemen zijn zeer geliefd en brengen al snel 500 à 600 euro op. Die passen op allerlei modellen Volkswagens en Audi's."

Persbericht

Klanttevredenheidsonderzoek Wmo
Gebruikers tevreden

De gemeente Loon op Zand voerde onlangs een klanttevredenheidsonderzoek uit onder aanvragers  van individuele voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In het algemeen
zijn de gebruikers in grote mate tevreden. In het onderzoek zijn ook verbeterpunten voor de dienstverlening naar voren gekomen.

Net als voorgaande jaren is de overgrote meerderheid van de gebruikers in het algemeen  tevreden over de Wmo-voorzieningen. Dit geldt voor zowel de voorziening Hulp bij het huishouden als voor de overige Wmo-voorzieningen. Tevreden zijn de gebruikers over zowel het proces van de aanvraag en afhandeling als over de kwaliteit van de voorziening zelf.


Conclusies
Uit het onderzoek blijkt dat steeds vaker familieleden van cliënten of hulpverleners Wmo-voorzieningen aanvragen in plaats van de cliënt zelf. Het Persoonsgebonden budget (PGB) wordt door weinig inwoners gebruikt. Degene die hier wel gebruik van maken, zijn in het algemeen tevreden. De huisbezoeken worden erg gewaardeerd, evenals de brede kijk op persoonlijke situaties (vraagverheldering). Over het proces van aanvraag en afhandeling zijn gebruikers ook tevreden. Zij worden alleen niet altijd nadrukkelijk gewezen op de mogelijkheid om bezwaar te maken. Daarnaast zijn de gebruikers zeer tevreden over de toegewezen huishoudelijke hulp. Veelvuldige wisseling van huishoudelijke hulp wordt als vervelend ervaren, maar komt weinig voor. De onvrede over het aantal toegewezen uren hulp neemt toe.

Een deel van de cliënten is ontevreden over de regiotaxi. De tevredenheid over de overige services (scootmobielen, rolstoelen en woonvoorzieningen) is groot. Cliënten die zelf een aanvraag ingediend   hebben, ontvangen vaker een afwijzingsbeschikking en zijn minder tevreden over het gelopen proces.
Uit het onderzoek blijkt dat het effect van de voorzieningen groot is in de gemeente Loon op Zand. Alleen van de regiotaxi is het effect matig. Een deel van de cliënten (30%) is ontevreden over de Regiotaxi.

Vervolg
Aan de hand van de conclusies onderneemt de gemeente enkele actiepunten. Zo gaat zij met de PGBhouders in gesprek over de meerwaarde van het PGB en onder welke voorwaarden het PGB ingezet kan worden. Inmiddels is hiervoor een werkgroep met inwoners opgestart. Het Servicepunt gaat verder op de ingeslagen weg. In de toekomst wijst zij cliënten nadrukkelijk op de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen een besluit. Daarnaast probeert ze zoveel mogelijk te voorkomen dat wisselingen in hulp in de huishouding plaatsvindt. Ook houdt zij de signalen in de gaten over de
onvrede over het aantal toegewezen uren voor Huishoudelijke hulp. Verwacht wordt dat de komende jaren de onvrede nog verder toeneemt door (landelijke) bezuinigingen en overheveling van taken naar  gemeenten. Ook hier heeft het Servicepunt een signalerende functie. Ook gaat de gemeente in gesprek met de Regiotaxi om zo verbeteringen in de service voor elkaar te krijgen. Het feit dat inwoners die zelf een aanvraag ingediend hebben, vaker afgewezen zijn, blijft vragen om een goede communicatie. Binnen het Servicepunt is dat een continu punt van aandacht.


Nieuwe Layout

Kaatsheuvel - Op veler verzoek hebben wij de lay-out van het blog aangepast. Deze achtergrond is minder duk en gemakkelijker leesbaar.

‘Loon op Zand op achterstand gezet’

LOON OP ZAND – De CDA-fractie in Loon op Zand betreurt het dat het college van B. en W. een verstrek­kend standpunt en besluit heeft ge­nomen over een mogelijke samen­werking met Waalwijk zonder daar eerst met de gemeenteraad over gesproken te hebben. Dat zegt CDA-fractievoorzitter Gert-Jan van den Dries.

Vorige week maakte burgemeester Wim Luijendijk van Loon op Zand bekend dat een samenvoe­ging van de ambtelijke organisa­ties van zijn gemeente en Waal­wijk van de baan is. Dat besluit was opmerkelijk omdat Loon op Zand in 2011 nog aangaf dat Waal­wijk de ideale samenwerkingspart­ner
was. Het bureau Berenschot kreeg toen de opdracht te onder­zoeken wat voor gevolgen een sa­menwerking zou hebben voor de kosten, kwaliteit en kwetsbaarheid (drie K’s) van beide gemeenten.

Nadat uit een tussenrapportage bleek dat een kostenvoordeel aller­minst zeker zou zijn besloot Loon op Zand het onderzoek stop te zet­ten. Dat tot grote teleurstelling van Waalwijk.

Van den Dries: „Het verbaast de CDA-fractie dat het college de raad wel heeft betrokken bij de on­derzoeksvraag,
echter niet over de
uitkomsten van het onderzoek en eventuele vervolgstappen.”

De fractievoorzitter zegt dat het staken van verdere onderzoeks­stappen de gemeente op een ach­terstand
zet.
Ook fractievoorzitter Jacky Smit van de VVD vindt het jammer dat de thema’s kwaliteit en kwetsbaar­heid niet meer worden onder­zocht. „Daardoor hebben we geen totaalbeeld gekregen van de gevol­gen van een samenvoeging”, aldus Smit, die het ‘vreemd’ vindt dat de raad niet is gekend in het besluit.

Haar collega’s Peter Flohr (Pro3)
en Ad van Laarhoven (Gemeente­belangen), die binnen hun fractie nog niet over de kwestie hebben gesproken, kunnen zich wel vin­den in het besluit. Flohr: „Nu in een vroeg stadium blijkt dat de resultaten tegenvallen, kan ik mij voorstellen dat het colle­ge eerst weer met de raad in ge­sprek wil.” Jan Brekelmans (Voor Loon) wijst erop dat Waalwijk nog steeds een goede partner is. „Maar het ging Loon op Zand te snel. Dan is het verstandig om even pas op de plaats te maken.”

Kaatsheuvelnaar op pad met messen en bivakmuts

KAATSHEUVEL - Op de Sprangsestraat in zijn woonplaats is donderdagmorgen een 27-jarige Kaatsheuvelnaar opgepakt voor wapenbezit.
De man had in zijn tas twee keukenmessen en twee vlindermessen bij zich. Ook troffen agenten een bivakmuts aan. De messen werden in beslag genomen. Wat de man ermee van plan was, is niet bekend.