Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, december 28, 2012

Grote brand bij Jonker Petfood in Waalwijk

Bij diervoederproducent Jonker Petfood aan de Vijzelweg in Waalwijk heeft vrijdagavond brand gewoed. De brand ontstond in de bedrijfshal.

Waarschijnlijk heeft een van de machines vlam gevat. Buiten was alleen een flinke rookontwikkeling te zien.

Hoop gloort voor bouwplan Van Roosmalen Loon op Zand

LOON OP ZAND - Het veelbesproken bouwplan van Van Roosmalen in Loon op Zand komt weer in beeld. De gemeente ziet serieuze kansen voor het nieuwe ontwerp voor het terrein aan de Hoge Steenweg 83b-85.
In het plan wordt nu rekening gehouden met de aanleg van een tweede ontsluitingsweg over het terrein naar bedrijventerrein De Hoogt. Dat was ook een harde voorwaarde van de gemeente Loon op Zand om aan de plannen mee te werken.

Van Roosmalen heeft een schetsplan ingediend voor de herontwikkeling van een deel van het terrein van het voormalige garagebedrijf. De initiatiefnemer wil het huidige gebouw slopen en vervangen door acht appartementen, negentien grondgebonden woningen en voor zo'n 1200 vierkante meter aan bedrijvigheid.

donderdag, december 27, 2012

Gemeente telde koeien verkeerd: geen dwangsom

BREDA - Het echtpaar Smulders aan de Heibloemstraat in de Moer hoeft geen dwangsom te betalen omdat het meer rundvee zou houden dan de vergunning toestaat. Tot die conclusie komt de bestuursrechter in Breda.
De boerderij heeft sinds 1990 een vergunning voor 69 stuks melkvee, 22 stuks jongvee en 12 meststieren. De gemeente heeft drie controles op het bedrijf uitgevoerd en op grond daarvan in januari 2011 een dwangsom opgelegd.
De rechter vindt dat dit ten onrechte is gebeurd. De gemeente heeft namelijk ook dieren meegeteld die buiten stonden. Er zijn drie controles gehouden. De laatste keer dat dit gebeurde, in januari 2011, kwam het aantal toegestane dieren dat binnenstond niet uit boven het vergunde aantal. Een andere keer was dat wel het geval en de keer daarvoor is geen onderscheid gemaakt tussen dieren binnen en buiten.

Twee aanhoudingen Kaatsheuvel na drugsvondst

KAATSHEUVEL - De politie heeft maandagavond om 23 uur twee jongemannen, beiden 19 jaar, uit Kaatsheuvel aangehouden omdat zij drugs bij zich hadden.
De twee zaten in een auto op een parkeerplaats aan de Berndijksestraat. In de auto vonden agenten twee zakken hennep (totaal 69 gram).
De politie controleerde het duo na een melding dat zij zich verdacht ophielden. In de auto hing een sterke hennepgeur.

Een van de verdachten had in zijn onderbroek nog vijf gripzakjes met hennep verstopt. Bovendien had hij 410 euro aan kleine bankbiljetten bij zich. De politie vermoedt dat het duo zich bezig hield met het handelen in hennep. De politie maakt proces-verbaal op tegen het duo.

Brand Kaatsheuvel: geen gewonden

KAATSHEUVEL - In een vrijstaande woning met een aanbouw en een loods aan de Rechtvaart in Kaatsheuvel heeft in de nacht van dinsdag op woensdag brand gewoed. Er raakte niemand gewond.
De brandweer schaalde, vanwege de beperkte watervoorziening, op naar 'zeer grote brand'. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, volgens de brandweer is de brand mogelijk bij de kachel in de aanbouw ontstaan.
De brand brak rond 2 uur middernacht uit. De brandweer rukte met flink wat materieel uit: een groot deel van de Rechtvaart werd afgezet. Meerdere brandweerwagens waren ter plaatse, er werden slangen over de weg uitgerold om voor water te zorgen.
Een van de bewoners werd wakker van 'geknal'. Toen ze naar buiten keek, zag ze vuur bij de kachel in de barruimte van de aanbouw. Ze maakte haar man en haar schoonmoeder wakker, samen met de hond verlieten ze de woning.
De brandweer gaf om 4 uur het sein 'brand meester'. De aanbouw en de loods hebben forse schade. In het woongedeelte is alleen rook- en waterschade.

maandag, december 24, 2012

Emotioneel Serious request 2012


zondag, december 23, 2012

Auto klapt tegen muur Efteling

Kaatsheuvel - Een man is zondagmiddag met zijn auto tegen de muur van attractiepark De Efteling in Kaatsheuvel gereden. Hij verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur.

De man kwam uit de richting van de Midden-Brabantweg. Ter hoogte van De Efteling aan de Europalaan botste de man met zijn auto tegen de muur van het sprookjesbos.

Hoofdwonden
Hij kon zelf uit het voertuig klimmen maar liep wel hoofdwonden op. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Begraafplaats paters wordt opgeknapt

KAATSHEUVEL – Vrijwilligers van heemkundekring De Ketsheuvel willen begin volgend jaar starten met het opknappen van de begraafplaats aan de Antoniusstraat in Kaatsheuvel. In het voorjaar moet deze klus geklaard zijn. De heemkundekring heeft bij de gemeente Loon op Zand een subsidieverzoek ingediend van 2.000 euro voor de restauratie van het monumentale terrein. „De rest regelen we zelf”, aldus voorzitter Kees Grootswagers. „We willen het meteen wel goed doen. Zo bleek bijvoorbeeld een aantal kruizen in slechte staat. Deze zijn aan vervanging toe.” Na de opknapbeurt gaat de de heemkundekring het terrein ook onderhouden. Een deel van de monumentale begraafplaats in Kaatsheuvel is inmiddels geruimd. De stoffelijke resten zijn verhuisd naar een verzamelgraf op het gemeenschappelijk kloosterkerkhof in Teteringen. Binnenkort komt bij de Kaatsheuvelse begraafplaats een speciale plaquette met een verwijzing naar de 53 leden van de Congregratie van de Missionarissen van de Heilige Familie die hier lang begraven lagen. De begraafplaats van de paters ligt achter op het terrein van het zorgcentrum De Vossenberg. Het kerkhof maakt een wat verpauperde indruk. Het provincialaat Missionarissen van de Heilige familie worstelde flink met de kosten van het onderhoud. Daarom wilde het de begraafplaats eerder ontruimen of opheffen. Maar de gemeente Loon op Zand gaf daar geen toestemming voor. Volgens haar heeft de begraafplaats ‘unieke cultuurhistorische waarden’ en moet dus behouden blijven. Dit jaar is toch een oplossing gevonden voor het monument. Het provinciliaat mocht een deel van de begraafplaats toch ruimen. Het terrein heeft wel z’n bijzondere elementen behouden, zoals bijvoorbeeld de graven van de weldoeners, de gebroeders Kanters, de Calvarieberg, haagbeuk en toegangspoort. De stichting Maasduinen, waaronder de Vossenberg valt, en heemkundekring De Ketsheuvel willen het onderhoud van de begraafplaats op zich nemen. Bij de Missionarissen van de Heilige Familie ontbrak het aan geld voor deze werkzaamheden. Dat komt vooral door de terugloop van het aantal leden. Vooral de vrijwilligers van de Kaatsheuvelse heemkundekring zullen zich met het onderhoud van de begraafplaats aan de Antoniusstraat bezighouden.

The Royal Edinburgh Military Tattoo 2012

vrijdag, december 21, 2012

Vrachtwagen verliest container huisvuil

LOON OP ZAND - De Midden-Brabantweg tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel is donderdagavond tijdelijk afgesloten geweest omdat een vrachtwagen er een container met zakken huisvuil was verloren.

De chauffeur raakte met zijn wielen in de rechterberm en probeerde terug de weg op te komen. Dat lukte, maar daardoor slingerde de container met huisvuil los en belandde op de rijbaan. Het afval lag over 50 meter verspreid. De vrachtwagenchauffeur kwam met de schrik vrij.

Gemeentegrond Molenwijck-Zuid verkocht

Jansen Bouwontwikkeling bouwt circa 90 woningen

De gemeente Loon op Zand heeft op 19 december overeenstemming bereikt met Jansen Bouwontwikkeling over de verkoop van een perceel gemeentegrond in Loon op Zand. Het  bedrijf uit Wijchen koopt bovendien een naastgelegen perceel van de stichting WSG uit Geertruidenberg. Op het in totaal 3,5 hectare grote terrein komen circa 90 woningen. Het  gebied is gunstig gelegen aan de rand van het dorp in de buurt van de nieuwe ontsluitingsweg.
Voor WSG sluit de overdracht van de grond aan bij de noodzakelijke verkoop van gronden  en projecten zoals benoemd in het saneringsplan. De planontwikkeling is een vervolg op eerdere woningbouw op de planlocatie Molenwijck.

Het is een passende afronding van de buitenrand van het dorp. De gemeente en de ontwikkelaar streven ernaar 2014 met de bouw te starten.

woensdag, december 19, 2012

Start bouw gemeentewerf Waalwijk

WAALWIJK - Waalwijk heeft begin april een nieuwe gemeentewerf. Aannemer Willemsz uit Sprang-Capelle begint donderdag officieel met de bouwwerkzaamheden aan de Prof. van 't Hoffweg.
Wethouder Jan van Groos stort om 14.00 uur de eerste betonlaag voor de fundering. De gemeente heeft voor de nieuwe gemeentewerf 3,2 miljoen euro uitgetrokken.

Twee inbraken voedselbank Tilburg

TILBURG - Bij de voedselbank aan de Beelaarts van Bloklandstraat in Tilburg is volgens de medewerkers de afgelopen dagen twee keer ingebroken. Onder meer de computer, koffie, vlees en lampen zijn gestolen.

"Dat uitgerekend bij de voedselbank wordt ingebroken maakt het wel erg wrang", zegt coördinator Martien Smits van de Tilburgse bank. "Ze hebben in de nacht van zondag op maandag een raam geforceerd om binnen te komen. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben ze een raam ingeslagen. Wat ze de laatste keer hebben meegenomen zijn we nog aan het inventariseren. We hebben nu noodgedwongen geinvesteerd in een alarm om meer inbraken te voorkomen."
De voedselbank beschikt deze dagen voor kerst over extra middelen. "Tien Tilburgse scholen hebben zich de afgelopen dagen ingezet om spullen in te zamelen. Die spullen zijn gelukkig niet weg, maar het geeft wel aan hoe wrang dit is. Er werken hier 45 vrijwilligers."
Bij de politie is aangifte gedaan. De politie spreekt echter nog van slechts één inbraak. „Na het forceren van het raam in de nacht van zondag op maandag zijn daadwerkelijk spullen ontvreemd. Gistermorgen is een ruit kapot geslagen en enkel op basis daarvan kunnen we niet van een inbraak spreken maar alleen van een poging daartoe of van vernieling”, laat een woordvoerder weten.

dinsdag, december 18, 2012

Persbericht Dr. Mollercollege over Serious Request

Kaatsheuvel - Onze school het Dr.Mollercollege in Kaatsheuvel steunt de actie Serious Request met het thema:’Let’s hear for the babies.’ Dit zorgt ervoor om de zuigelingensterfte tegen te gaan in ontwikkelingslanden. Ons doel is om met alle leerlingen van onze school geld in te zamelen om het radiostation 3FM te steunen bij deze actie. Twee jaar geleden was dit een enorm succes we hebben over de €3000,- opgehaald. Net als toen zijn alle leerlingen nu weer zeer fanatiek bezig met geld inzamelen er worden en zijn al verschillende acties georganiseerd zoals: Tosti’s, hamburgers, chocomel verkopen, toernooien organiseren, flessen inzamelen, mobiele telefoons inzamelen etc. Daarmee hebben we nu al €400,- euro opgehaald. Maar dat is nog lang niet alles, want wij organiseren op vrijdag 21 December een actiedag, waarbij allerlei activiteiten worden georganiseerd en verkocht zoals bijvoorbeeld de fotoshoot en allerlei hapjes die worden verkocht. Alle opbrengsten worden naar de DJ’s in het glazen huis gebracht.

Natuurlijk kun je zelf ook wat bijdragen op verschillende manieren. Kijk hiervoor op de site van Serious Request.
 

Anita de Haas redactiechef BD Tilburg én regio

TILBURG - Goirlenaar Nico Snels neemt na dertien jaar afscheid als 'chef stad en streek' van het Brabants Dagblad, hoofdeditie Tilburg. Hij wordt opgevolgd door de vrouw die hij dertien jaar geleden verving: Anita de Haas. "Ik ben geen twijfelaar, neem met plezier dagelijks besluiten, vastberaden, doortastend", zegt Snels in het afscheidsinterview dat woensdag in de krant staat. "Als chef ben je er om beslissingen te nemen, achteraf blijkt dan wel of het juist was of niet." Snels treedt als algemeen verslaggever toe tot het kernteam in Den Bosch. Anita de Haas, die de afgelopen dertien jaar leiding gaf aan de economieredactie van het Brabants Dagblad, neemt per 1 januari de teugels in Tilburg over. Voor een impressie van een werkdag van Nico Snels: video.

Veiligheid staat voorop bij wedstrijd RKC WAALWIJK-Willem II

Bij de start van het voetbalseizoen wordt bepaald welke wedstrijden risicovol zijn. De wedstrijden krijgen een beoordeling A (beperkt risico), B (redelijk risico) en C (risicovol). Deze beoordeling vindt plaats in het driehoeksoverleg tussen gemeente, Openbaar Ministerie en de politie. In Waalwijk schuift ook RKC WAALWIJK aan.

 Bij deze beoordeling is de wedstrijd van aanstaande zondagmiddag, RKC WAALWIJK-Willem II uit Tilburg beoordeeld als C-wedstrijd. Er zijn door betrokken partijen maatregelen genomen om de veiligheid rondom de wedstrijd te garanderen en overlast te voorkomen. Eén van deze maatregelen is het beschikbaar stellen van maximaal 500 kaarten voor de bezoekende partij. Voor RKC WAALWIJK-Willem II is het wel toegestaan dat supporters met een zogeheten SeizoenClubCard van RKC WAALWIJK één extra kaartje kunnen kopen en dat houders van een ClubCard van RKC WAALWIJK één toegangsbewijs kunnen aanschaffen.

 Vanuit Willem II is geen officieel verzoek ingediend bij RKC WAALWIJK voor meer kaarten voor haar supporters. Mocht dit verzoek komen dan blijft het ‘vierhoeksoverleg’ unaniem bij haar standpunt dat dit vanwege de veiligheid ongewenst is.

Het is dus in tegenstelling tot eerdere berichten niet zo dat de burgemeester van Waalwijk een verzoek tot meer kaarten voor de supporters van Willem II heeft afgewezen.

maandag, december 17, 2012

Foutje?..................


Kaatsheuvel/ Sprangcapelle - Enkele weken geleden heeft de gemeente op de kruising van de Sprangsevaert (een zijstraat van de Vaatstraat) in Kaatsheuvel een nieuw bord geplaatst. Bij de plaatsing is er één klein foutje gemaakt. Op het bord had namelijk Kaatsheuvel moeten staan. Ook het gebruikelijke 'Welkom' ontbreek.  Het bord staat er nog steeds,. Dus als U door de Vaaristraat lopt of fietst, dan loop U eigenlijk in het kerkdorp Loon op Zand.

Vechtpartij Beck - Bastiaans geseponeerd

ROERMOND - Kaatsheuvelnaar en ex-Floriade- en ex-Efteling-directeur Paul Beck en ondernemer Mat Bastiaans uit Arcen worden niet vervolgd naar aanleiding van hun vechtpartij op de wereldtuinbouwtentoonstelling in Venlo.
De zaak is na een gesprek tussen de beide hoofdrolspelers geseponeerd.

De twee kregen op 18 juni van dit jaar bij het Floriade-kantoor een woordenwisseling over parkeren, die ontaardde in een vechtpartij. Volgens Floriade-woordvoerder Robert Bouten kreeg Beck een kopstoot.

Bastiaans kreeg daarop een klap van de Floriade-directeur en liep een blauw oog op. Beiden deden aangifte.

Volgens Bastiaans is de kou nu uit de lucht. ,,Na bemiddeling door een justi?tieel persoon hebben de heer Beck en ik een goed gesprek gehad. Uiteindelijk heeft hij zijn excuses aangeboden. Dat is alles wat ik wilde. Ik ben nooit uit geweest op geld of een rechtszaak.''

Beck wilde enkel kwijt dat de zaak is geseponeerd.

Lijst Loon op Zand verandert naam in: Voor Loon

LOON OP ZAND - De politieke partij Lijst Loon op Zand gaat per 1 januari verder onder de nieuwe naam 'Voor Loon'.
Voor die verandering is gekozen omdat bestuur en leden meenden dat de huidige naam te oubollig is en niet meer paste bij de uitstraling van de partij.
'Voor Loon' werd gekozen uit een dertigtal inzendingen die partijleden en anderen instuurden na een oproep. De naam is verzonnen door Lisette Pepping.

Man neergestoken op camping Droomgaard in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Bij een steekpartij zondagmiddag op een parkeerplaats bij camping Droomgaard in Kaatsheuvel is een man uit Polen ernstig gewond geraakt. Hij is in het Elisabethziekenhuis in Tilburg geopereerd en is buiten levensgevaar.

De politie kreeg even na vijf uur zondagmiddag een melding van een steekpartij op camping Droomgaard aan de Van Haestrechtstraat. Ze troffen de 22-jarige man met steekwonden aan in een caravan. Gelet op de sporen denkt de politie niet dat de man in de caravan is neergestoken. De man is vermoedelijk neergestoken op een nabijgelegen parkeerplaats, waar precies is nog onduidelijk. De Pool die in Nederland heeft gewerkt, stond op het punt om met zijn vriendin naar zijn vaderland terug te keren.

De politie doet maandag nader onderzoek in deze zaak.

Kersthuis Waalwijk: 121.412 euro

WAALWIJK - Het inzamelevenement Kersthuis Waalwijk dat vier dagen in het centrum van Waalwijk heeft plaatsgevonden, heeft 121.412 euro opgebracht.


Dat hebben de beide Kersthuisbewoners - horecaonderneemster Ina van Cromvoirt en Brabants Dagblad-journalist Sjaak Koolen, gisteravond bekend gemaakt. 121.412 euro is de voorlopige eindstand van deze actie, aangezien er nog donaties binnen komen. Kersthuis Waalwijk heeft geld ingezameld voor twee regionale doelen, hospice Francinus de Wind en Toon Hermans Huis, beide in Waalwijk.


Het slotakkoord van het 72 uur durende evenement vond plaats op een met ruim duizend mensen gevuld Raadhuisplein in Waalwijk. Rond 20.15 uur 'bevrijdde' de Waalwijkse burgemeester Nol Kleijngeld beide bewoners uit hun tijdelijke, glazen huis.


Doel van het evenement was om geld in te zamelen voor twee goede doelen én om meer sfeer te brengen in het centrum van Waalwijk gedurende de decembermaand. Het evenement kreeg een grote respons uit Waalwijk en wijde omgeving.


De aanleiding van Kersthuis Waalwijk was een column van Sjaak Koolen in het Brabants Dagblad van eind december 2011. Daarin toonde hij zich ontstemd over het gebrek aan kerstsfeer in het centrum van Waalwijk. Horeca-onderneemster Ina van Cromvoirt en Hans Brekelmans - mede-organisator van veel evenementen in Waalwijk - namen de handschoen op en daagden Koolen uit om samen met Ina van Cromvoirt in een Kersthuis plaats te nemen.

zondag, december 16, 2012

Ruzie Loonse Tonpraoten

LOON OP ZAND - ;Er is geruzie in het wereldje van het Loonse tonpraoten. Het dorp Loon op Zand heeft volgend jaar niet één maar twee grote tonpraotevenementen op de agenda staan in hetzelfde weekend van 1 en 2 februari.


Het tonpraotersgilde in Loon op Zand maakte eerder bekend dat het échte Loonse Tonpraoten in 2013 niet doorgaat. De inspiratie zou ontbreken voor geslaagde optredens.


Wel werd hard gewerkt aan een alternatieve avond in De Wetering met bekende tonpraoters uit de regio. Die komt er ook volgens voorzitter Peter Ritsema van het Tonpraotersgilde.


Maar tot grote teleurstelling en woede van Ritsema vinden er in het eerste weekeinde van februari nu toch ook twee of drie avonden met Loonse tonpraoters plaats. Die vinden niet in De Wetering maar in Eeterij L'Amitié in Loon op Zand plaats. Daar zitten ook mensen bij die de voorgaande jaren in De Wetering in de ton klommen. Bij de organisatie is Erik van der Velden betrokken.


"Wat ik wil, is gewoon tonpraoten voor het Loonse publiek: niet meer en niet minder", zegt Van der Velden vrijdag in Brabants Dagblad.

Jongen loopt ernstig letsel op bij ongeluk Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Een jongen heeft zaterdagavond ernstig beenletsel opgelopen bij een ongeluk in Kaatsheuvel. Het slachtoffer reed met zijn fiets op de kruising van de Potgieterstraat met de Hilsestraat toen hij werd aangereden.
De jongen is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de aanrijding.

Aanrijding fietser/auto in Kaatsheuvel

Kaatsheuvel - Op de kruising Hilsestraat met de Potgieterstraat in Kaatsheuvel is rond kwart over 5 een fietser zwaargewond geraakt bij een ongeval. De fietser is door een personenauto aangereden. De fietser een jongeman raakte bij het ongeval zwaargewond aan een been. Het ambulancepersoneel heeft de jongen ter plaatse stabiel gemaakt, ook kreeg hij een vacuümspalk om zijn been. De jongen is daarna naar het ziekenhuis gebracht. De Verkeers Ongevallen Analyse VOA kwam ter plaatse om het ongeval in kaart te brengen. De Hilsestraat is gedurende het ongeval afgesloten geweest voor verkeer.

zaterdag, december 15, 2012

Loon op Zand wil één feest en geen recepties

Loon op Zand wil met vereni­gingen en bedrijven nieuw eve­nement houden in september.

Uitreiking prijzen bij één feest.
Streep door nieuwjaarsrecep­tie en afzonderlijke huldigingen van sporters en vrijwilligers.


KAATSHEUVEL –
De gemeente Loon op Zand wil in september één groot evenement houden met daarbij de uitreiking van de prij­zen voor de sporter, ondernemer, culturele instelling en vrijwilliger van het jaar. Wel is een streep ge­zet door de traditionele nieuw-j­aarsreceptie. Ook worden geen af­zonderlijke huldigingen van sport­kampioenen en vrijwilligers meer gehouden.

Volgens de gemeente gaat het bij
dit besluit niet om een een bezui­nigingsmaatregel.

Loon op Zand hield jaarlijks een nieuwsjaarsreceptie voor de inwo­ners. Deze werd niet veel later ge­volgd door zo’n bijeenkomst voor het bedrijfsleven. „In de praktijk betekenen de diverse recepties in de regio dat dezelfde personen el­kaar in een tijdsbestek van enkele weken meerdere malen zien met hetzelfde doel”, stellen burgemees­ter en wethouders. Daarom is deze
week besloten tot een andere in­vulling.

Het plan heeft veel politieke par­tijen verrast. Met name de VVD heeft haar twijfels geuit over het besluit om net voor de jaarwisse­ling de nieuwjaarsreceptie te schrappen. Volgens raadslid Jacky Smit lijkt er juist nu behoefte aan een bijeenkomst voor inwoners. Ze wijst daarbij onder meer op al­le ophef rond de bezuinigingen bij de verenigingen en de koopzonda­gen bij de ondernemers.

Het college zet toch in op het nieu­we concept. Het wil hierbij samen­werken met bedrijfsleven, vereni­gingen en stichtingen. Begin 2o13 gaat een werkgroep het plan ver­der uitwerken. In het tweede kwar­taal moet de concrete invulling van het nieuwe feest dan bekend zijn.

Zwaar ongeval Efteling-Hotel

Kaatsheuvel -  Rond 10 over half 1 vannacht kregen de hulpdiensten een melding binnen van een ongeval op de Midden-Brabantweg met de Europalaan in Kaatsheuvel. Later meer

Uitstel twee maanden koopzondagen

KAATSHEUVEL – De kleine zelfstandi­ge winkeliers en de supermarkten in Kaatsheuvel hebben tot 1 maart de tijd om op één lijn te komen over de uitbreiding van het aantal koopzondagen. Een meerderheid van de Loonse gemeenteraad be­sloot gisteravond tot een forse ver­ruiming van de zondagopenstel­ling. Maar de nieuwe regeling gaat niet al 1 januari in, maar pas per 1 maart. De hoop is dat over twee maanden de ondernemers het in grote lijnen wel eens zijn over de koopzondagen. „Ik verwacht dat ze er samen uitkomen”, stelde wet­houder Henk van Komen (Ge­meentebelangen). „Die wil is er.”

Toch toonde de groep kleine zelf­standige winkeliers zich gister­avond zeer teleurgesteld over het besluit van de raad. „Als het over­leg tot niets leidt, kunnen de super­markten na 1 maart gewoon elke zondag open, zoals zij graag wil­len”, aldus de bezorgde onderne­mers. „Dat is geen eerlijke onder­handelingspositie.” De kleine win­keliers vrezen veel omzet te verlie­zen als de supermarkten zeven da­gen per week open zijn.

Burgemeester en wethouders zijn voor een algehele zondagopenstel­ling in de gemeente. Daarbij is geko­zen voor het Bredase Model. Per branche of gebied maken de onder­nemers zelf afspraken over het aan­tal koopzondagen. De vijf super­markten in Kaatsheuvel waren er snel uit. Ze willen graag elke zon­dag open kunnen. Dit leidt tot fel verzet van de kleine winkeliers. Zij riepen op om het besluit uit te stel­len, zodat gewerkt kan worden aan een plan, waarin álle ondernemers zich kunnen vinden.

De meeste raadsfracties zijn voor een ruimere zondagopenstelling. Maar de politiek wilde toch ook re­kening houden met alle ophef dierond de plannen is ontstaan. „Er is gebleken dat een aantal winkeliers onvoldoende op de hoogte was van de consequenties van de nieuwe winkeltijdenverordening”, aldus Ad van Laarhoven (Gemeentebelan­gen). Zijn partij kwam daarom met het amendement om nu wel met een algehele zondagopenstelling in te stemmen, maar deze pas 1 maart in te voeren. „Het is nu aan de on­dernemers om in deze twee maan­den tijd meer tot elkaar te komen. Die kansen zien we.” Lijst Loon op Zand en VVD steunden dit voor­stel.

Coalitiepartij Pro3 en oppositiepar­tij CDA stemden tegen. Zij wilden niet nu al besluiten over de koop­zondagen, maar pas ná verder over­leg tussen de ondernemers. „Ieder­een begint dan in dezelfde positie aan de gesprekken en niemand staat op achterstand”, aldus Peter Flohr. Maar een meerderheid van de raad wilde niet wachten.

door Michel Koster KAATSHEUVEL – De verenigingen in de gemeente Loon op Zand moe­ten niet te lang in onzekerheid ver­keren over hun toekomst. De ge­meente willen in januari verder met partijen in gesprek over de dreigende bezuinigingen op sport en welzijn. Veel verenigingen en instellingen maken zich nog zor­gen over de bezuinigingsplannen van de gemeente.

Volgens wethouder Henk van Ko­men (Gemeentebelangen) wordt gekozen voor een zorgvuldige pro­cedure. „Maar we moeten wel rap aan de slag.” Rond de zomer moet in grote lijnen duidelijk zijn welke kant het met de subsidies op gaat.

Volgend jaar verandert er voor de meeste verenigingen en instellin­gen nog niets. Maar vanaf 2014 worden veel subsidies in enkele ja­renhelemaal afgebouwd. Dit plan leidde eerder tot een golf van pro­test en acties van bezorgde en bo­ze verenigingen. In 2013 wordt ge­keken in hoeverre de bezuinigin­gen haalbaar zijn en wat precies de knelpunten zijn.
Een bijkomend probleem is dat bij veel verenigingen de sponsorin­komsten teruglopen. Bedrijven blij­ken in deze economisch moeilijketijd vaak wat minder gul.

„Maar dit probleem zal bij de ene vereniging weer wat groter zijn dan bij de ander. Daar kijken we ook naar,” aldus Van Komen.

Volgens de wethouder is goede communicatie belangrijk om be­grip te kweken voor de bezuinigin­gen. Toch houdt de gemeente wel rekening met juridische procedu­res. Enkele verenigingen hebben al aangegeven zeker bezwaar in te stellen tegen de bezuinigingen

Giese naar winkel Casade

KAATSHEUVEL – In de voormalige woonwinkel van Casade aan het Raadhuisplein in Kaatsheuvel, komt binnenkort weer een winkel. Giese bv, een winkel in bruin- en witgoed opent op 22 december haar deuren. Deze winkel zat eerst in de Heistraat. Giese en Casade hebben onlangs een tijdelijk huurcontract ondertekend. Zij wachten tot er meer duidelijkheid is over de toekomst van het dorpscentrum, voor zij stappen ondernemen voor de langere termijn.

De Efteling is een goudmijn voor de regio

KAATSHEUVEL – Met groot genoe­gen beluisteren ze bij McDonald’s in Waalwijk de fileberichten. En indien er grote verkeersopstoppin­gen van of naar attractiepark de Ef­teling zijn, weten ze meteen dat ze tien, vijftien medewerkers extra op moeten roepen. Niet voor niets staat McDonald’s in Waalwijk qua bezoekersaantallen in de nationale top-15 van het snackconcern. En dat heeft rechtstreeks te maken met het recreatiepark, aldus Ron Michels, directeur van zeven van de in totaal 223 McDonald’s- vesti­gingen in het land. En ook Piet den Hartog, eigenaar van Albert Heijn in Kaatsheuvel, hoort het Drents, Gronings, Fries, Vlaams en Duits met uitzonderlijk veel plezier in zijn winkel aan. Want al die verschillende dialec­ten en talen zorgen voor directe omzet in zijn supermarkt. Ook hij is maar wat blij dat de Efteling na­bij is. Op 2 kilometer te voet en 4 kilometer met de auto ligt Bosrijk, onderdeel van de Efteling. „Precies weet ik het niet. Maar er zijn da­gen dat ik meer andere dialecten dan het Brabants in mijn winkel hoor. Dan weet ik dat het lekker druk is in Bosrijk. Wat mij betreft mag het recreatiepark zonder meer nog uitbreiden.” De Albert Heijn van Piet den Har­tog, de Waalwijkse McDonald’s maar ook het Esso- benzinestation van Harry Krol aan de Mid­den- Brabantweg - net om de hoek bij de Efteling - pikken een graan­tje mee van de aanwezigheid van het sprookje in Kaatsheuvel. Krol: „Wij hebben altijd topdrukte rond een uur of vijf, zes. Niet geheel zonder toeval is dat net het mo­ment dat de Efteling zo’n beetje dicht gaat.” Maar er zijn honderden andere be­drijven die direct profijt hebben van de Efteling. Het pretpark zorgt voor omzet en werkgelegenheid. Zonder overdrijving vormt de Efte­ling een van de pijlers onder de re­gionale economie in Midden-Bra­bant. Vorig jaar had het attractie­park ruim 1500 leveranciers van de meest uiteenlopende produc­ten en diensten. Zo bouwde bij­voorbeeld bouwconcern Heijmans Bosrijk, zorgt stucadoorsbedrijf L&L uit Sint-Michielsgestel voor de wanden en muren en bezorgt patissier Robert van Beckhoven uit Oisterwijk zijn taarten. En zo zijn er talloze andere voorbeelden. Met veel van die bedrijven - veelal gevestigd in een straal van zo’n 40 kilometer rondom de Efteling ­heeft de zestigjarige vaak langduri­ge en zeer intensieve relaties. In menig geval al tientallen jaren. Zo komen werknemers van het Uden­houtse Jos van den Bersselaar Con­structie al 54 jaar op het park. Het bedrijf leverde - ‘als een soort huis­leverancier - de stalen traptrein­tjes, de wagons van de stoomtrei­nen en talloze constructies in staal voor attracties als het Spookslot, Fata Morgana, Piraña, Droom­vlucht en Villa Volta. Maar ook de aluminium afvalbakken en de tal­loze stalen hekken waar je als be­zoeker staat te wachten om toe­gang te krijgen tot een attractie ko­men uit Udenhout. Algemeen-directeur Hans van den Bersselaar: „ De groei van de Efte­ling heeft mede geleid tot de ex­pansie van ons bedrijf en dat van vele anderen. Door een klant als de Efteling zijn we zo hoog op de kwaliteitsladder gestegen. Het eco­nomisch belang van het park is zeer groot. Vooral ook omdat ze veel kopen en uitbesteden in de re­gio.” Er zijn regionale bedrijven die vrij­wel dagelijks bij de Efteling zijn. Zo komen er vijf dagen in de week drie vrachtwagens van de firma Van Oers uit Boxtel naar Kaatsheu­vel om daar frites, frikandellen, broodjes en allerlei andere etens­waren te bezorgen. En dat al gedu­rende zo’n 35 jaar, aldus Maxim Hurkmans, algemeen directeur van Van Oers Holding. „Inder­daad, we zijn blij met de Efteling als grote klant. En gelukkig voelen we ons daar beiden heel senang bij.” Hurkmans, die 250 medewer­kers heeft, schat in dat de Efteling zo’n 4 tot 5 procent van de totale omzet vormt, die jaarlijks uitkomt op zo’n 100 miljoen euro. „Wij zijn een beetje meegegroeid met de Efteling. We kunnen lekker met ze schakelen en inspelen op hun wensen. Dat maakt onze band heel sterk.” Ook medewerkers van Hoppen­brouwers Elektrotechniek uit Udenhout zijn dagelijks op het pretpark te vinden. Om een sto­ring op te lossen, inspecties uit te voeren of te bouwen aan een nieu­we attractie. „Er zijn perioden ge­weest dat we dertig, veertig man rond hadden lopen”, aldus alge­meen directeur Henny de Haas. „We hebben een goede relatie met de Efteling. We passen ook qua cultuur heel goed bij elkaar. Net als de Efteling heerst er bij ons ook een no-nonsense mentaliteit. Wij gaan ook niet voor een zesje.” In de intensieve relaties over en weer schuilt ook wel een gevaar, al­dus De Haas. „De Efteling levert ons zo’n 10 procent van de totale omzet af. Het is onze grootste klant. En als die wegvalt, heeft dat wel degelijk direct invloed op het totale bedrijf. Daar moet je dus wel voor oppassen. Je moet dus wel altijd scherp blijven. Maar aan de andere kant is er ons veel aan gelegen om de Efteling als klant te behouden. Een dergelijke klant in je klantenbestand is een mooi uit­hangbord. Bovendien is het ook enorm leuk dat onze monteurs te­gen hun kinderen of kleinkinde­ren kunnen zeggen dat ze op de Ef­teling werken. Dat spreekt altijd tot de verbeelding.”

Waalwijks Glazen huis van start

WAALWIJK – Na een gezellige bijeenkomst voor sponsoren, is gisteravond het evenement Kersthuis Waalwijk, onder toeziend oog van een zeer groot aantal bezoekers, officieel van start gegaan. Er was live muziek te horen van onder andere het Groot Waalwijks Koor, René Schuurman en Martin Stone. Burgemeester Kleijngeld deed, samen met zanger René Schuurmans, rond 20.45 uur de deur van het Kersthuis op slot. Ina van Cromvoirt en Sjaak Koolen zitten nu 72 uur lang vrijwillig opgesloten, om via allerlei acties zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

Ongeval in Sprang-Capelle

SPRANG-CAPELLE - Op de Capelsedreef in Sprang-Capelle is vrijdagavond een vrouw gewond geraakt bij een verkeersongeluk. De vrouw, die in een personenauto reed, kwam door nog onbekende oorzaak rond 21.00 uur in botsing met een bestelbusje. De bestuurder van het busje kon ter plaatse door het ambulancepersoneel worden behandeld, maar de vrouw moest naar het ziekenhuis. De materiële schade was groot. Omdat de auto begon te roken, is ook de brandweer nog opgeroepen. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk en zet de weg daarvoor tijdelijk af.

Waalwijls Galzen huis van start

WAALWIJK – Na een gezellige bijeenkomst voor sponsoren, is gisteravond het evenement Kersthuis Waalwijk, onder toeziend oog van een zeer groot aantal bezoekers, officieel van start gegaan. Er was live muziek te horen van onder andere het Groot Waalwijks Koor, René Schuurman en Martin Stone. Burgemeester Kleijngeld deed, samen met zanger René Schuurmans, rond 20.45 uur de deur van het Kersthuis op slot. Ina van Cromvoirt en Sjaak Koolen zitten nu 72 uur lang vrijwillig opgesloten, om via allerlei acties zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

vrijdag, december 14, 2012

De Maestro aflevering 6

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

donderdag, december 13, 2012

Paul van Vliet krijgt award in Efteling

KAATSHEUVEL - Cabaretier Paul van Vliet ontving donderdag in de Efteling een prijs omdat hij 20 jaar ambassadeur is van Unicef Nederland. Deze Paul van Vliet Award wordt vanaf nu elk jaar uitgereikt aan iemand die zich inzet voor kinderrechten. Als kado van de Efteling mocht Paul van Vliet het nieuwste sprookje De nieuwe Kleren van de Keizer inspreken.

Nederland heeft 90% meer vrijwilligers nodig door bezuinigingen

Door bezuinigingen in de zorg heeft Nederland in 2013 naar verwachting 220.000 extra zorgvrijwilligers nodig. Een excessieve stijging van 90% die veroorzaakt wordt door 2,8 miljard euro aan bezuinigingen. Zo blijkt uit onderzoek vanZorgvoorelkaar.com. 2,8 miljard verlies aan betaalde zorgprofessionals In het nieuwe regeerakkoord wordt 2,8 miljard euro gekort op huishoudelijke verzorging, begeleiding en persoonlijke verzorging. betaalde zorgprofessionals voorheen zorgden voor mensen die thuis hulp of zorg nodig hebben, moet een groot deel hiervan nu worden opgevangen binnen het eigen sociale netwerk. In veel gevallen zal de hulp van alleen mantelzorgers echter niet voldoende zijn en wordt de inzet van vrijwilligers noodzakelijk zo blijkt uit onderzoek van Zorgvoorelkaar.com.

Mogelijke hit Jan Keizer en Annie Schilder : Gipsy

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

woensdag, december 12, 2012

Kou uit de lucht tussen Loon op Zand en horeca

KAATSHEUVEL - Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Loon op Zand, blijft nauw betrokken bij de plannen om het toerisme in de gemeente naar een hoger niveau te tillen.

Eerder dit jaar stapte de horecavereniging uit de Lokaal Toeristische Adviesraad (LTA). Er zou te weinig met haar adviezen gebeuren. Maar Koninklijke Horeca Nederland en gemeente willen toch samen optrekken om het toerisme in Loon op Zand te bevorderen. "En daar ben ik heel blij om", aldus wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, toerisme).

'Rap aan de slag voor clubs'

KAATSHEUVEL – De verenigingen in de gemeente Loon op Zand moe­ten niet te lang in onzekerheid ver­keren over hun toekomst. De ge­meente willen in januari verder met partijen in gesprek over de dreigende bezuinigingen op sport en welzijn. Veel verenigingen en instellingen maken zich nog zor­gen over de bezuinigingsplannen van de gemeente.

Volgens wethouder Henk van Ko­men (Gemeentebelangen) wordt gekozen voor een zorgvuldige pro­cedure. „Maar we moeten wel rap aan de slag.” Rond de zomer moet in grote lijnen duidelijk zijn welke kant het met de subsidies op gaat.

Volgend jaar verandert er voor de meeste verenigingen en instellin­gen nog niets. Maar vanaf 2014 worden veel subsidies in enkele ja­ren
helemaal afgebouwd. Dit plan leidde eerder tot een golf van pro­test en acties van bezorgde en bo­ze verenigingen. In 2013 wordt ge­keken in hoeverre de bezuinigin­gen haalbaar zijn en wat precies de knelpunten zijn.

Een bijkomend probleem is dat bij veel verenigingen de sponsorin­komsten
teruglopen. Bedrijven blij­ken in deze economisch moeilijke tijd vaak wat minder gul.

„Maar dit probleem zal bij de ene vereniging weer wat groter zijn dan bij de ander. Daar kijken we ook naar,” aldus Van Komen.

Volgens de wethouder is goede communicatie belangrijk om be­grip te kweken voor de bezuinigin­gen. Toch houdt de gemeente wel rekening met juridische procedu­res. Enkele verenigingen hebben al aangegeven zeker bezwaar in te stellen tegen de bezuinigingen.

dinsdag, december 11, 2012

Winter-Efteling bij fam. Somers

 De woning van de familie Somers, Hoofdstraat 195 heeft een ware metamorfose ondergaan. Van kerst-tafereeltjes tot de Winter-Efteling heeft hij in zijn woonkamer nagebouwd. Om Kaatsheuvel e.o. mee te laten genieten van zijn passie, - het verzamelen van Kerst - en Eftelingminiatuurtjes stelt hij zijn woning open voor bezoekers.
Wie wil komen kijken is Tweede Kerstdag welkom.

Oorlogsverhalen herleven.

KAATSHEUVEL - Heemkundekring De Ketsheuvel en Natuurmonumenten willen de bijzondere historie van het MASt-gebied levend houden. In het gebied in de Loonse en Drunense Duinen worden de overblijfselen van een voormalige Duits munitiedepot weer zichtbaar gemaakt.
In het natuurgebied achter het Vredesmonument, tussen Kaatsheuvel en Loon op Zand, lag in de jaren veertig een grote munitie-opslag van de Duitsers: de Munitions Ausgabe Stelle. Een groot complex met wegen, bunkers, kantine, voetbalveld en zwembad. Aan het eind van de oorlog is het depot vernietigd. maar niet alle sporen zijn uitgewist.
De Kaatsheuvelse heemkundekring De Ketsheuvel wil deze historie weer bloot leggen. Veel herinneringen aan die tijd zijn overwoekerd door groen. Vrijwilligers gaan het terrein weer 'opschonen', zodat de overblijfselen goed zichtbaar worden. Verder komen er informatieborden en wordt een wandelroute uitgezet langs de objecten.
Het Brabants Dagblad besteedt dinsdag 11 december in een groot verhaal aandacht aan dit project en de geschiedenis van het MASt-gebied.

Jacqueline en Stephanie het mooist

 

De blonde Jacqueline (R), een 23-jarige schone uit Drunen, zal strijden om de titel Miss World. Stephanie zal ons land vertegenwoordigen op de Miss Universe verkiezing.

De verkiezing, die maandagavond plaatsvond in Bunnik, bestond onder meer uit een voorstelronde en een bikinironde. Als kers op de taart deden de finalisten het dansje Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper PSY.

De verkiezing werd gepresenteerd door Kim Kötter en Yolanthe Sneijder-Cabau.

BRON: TELEFRAAF

maandag, december 10, 2012

KBO ziet uit naar feestelijk jaar



KBO Kaatsheuvel staat na het afsluiten van een zeer actief 2012 aan het begin van een feestelijk jaar.

Als u dit leest heeft er een wel zeer nieuwe activiteit plaats gevonden in de Werft.

Leden van de activiteitencommissie hebben nl. op woensdag 12 december een Kerstbrunch bereid voor 40 leden die zich hiervoor hadden aangemeld.

Helaas moesten er toch leden teleur gesteld worden wat natuurlijk altijd zeer spijtig is.

Maar omdat dit alles op zeer kort termijn gerealiseerd te krijgen door onze vrijwilligers die zelf in de keuken gingen staan was dit het maximale aantal deelnemers.

Op de agenda van dit jaar staat nog het kerststukjes maken op maandag 17 december. Of er nog een plaatsje vrij is kunt u navragen bij Wies Molenschot, telefoon 0416-852688

Dan heeft KBO Kaatsheuvel nog op de agenda staan de Kerstviering op 19 december in de Werft waarvoor alle leden de uitnodiging hebben ontvangen.

Na de Kerstviering met verhalen en zang, gaat de middag verder in een gezellig samen zijn met het optreden van Brabant Duo uit Tilburg en ter afsluiting broodjes met koffie of thee voor onze aanwezige leden.

De activiteitencommissie en vrijwilligers zullen er alles aan doen iedereen te laten genieten van deze middag.

Onze vrijwillige bezorgers, die bij al onze leden in de drukke Sint Nicolaas week ons eigen "KBO" Kaatsheuvel met alle extra informatie hebben bezorgd verdienen een groot compliment.

Dit omdat hun normale bezorgdienst behoorlijk in het honderd was gelopen. Wat zij normaal op

maandag aangeleverd krijgen, kregen zij nu op zaterdag aangeleverd.

Ook hebben zij bij alle leden van de KBO Kaatsheuvel een zakagenda bezorgd. Wat veel extra werk opleverde zowel voor de verdeling als bezorging.

Nogmaals complimenten voor het verzetten van zoveel werk in deze week.

Onze leden kunnen nu in 2013 zeker alle data noteren met de activiteit van de KBO waar zij graag aan mee willen doen of er bij aanwezig willen zijn.

2013 staat in het teken van het 60 jarig bestaan van KBO Kaatsheuvel.

Enkele activiteiten waarmee in 2013 wordt gestart zijn;

9 januari, komt Berry van Gorkum van de Heemkundekring Ketsheuvel het e.e.a. vertellen over hoe start ik een stamboom onderzoek. Omdat dit niet op een middag verteld kan worden komt Berry hiervoor ook terug op 30 januari en 6 februari. Informatie telefoon 0416-274620.

18 januari, komt Martin Bertels vertellen over Rome, de Eeuwige stad. Martin neemt u met zijn verhaal mee door het Rome van de keizers, middeleeuwen en Barok. Een adembenemende vogelvlucht door het rijke Rome. Informatie telefoon 0416-274620.

23 januari, tonpraotmiddag speciaal voor onze 60 jarige KBO Kaatsheuvel.

Wij hopen er samen met onze leden een geweldig 2013 van te gaan maken.

zaterdag, december 08, 2012

Witte stille voetbalvelden in Nederland


Tbs en dwangverpleging voor vrijheidsberoving

BREDA – Voor de tweede keer in zijn leven dreigt tbs met dwangver­pleging voor een man uit Waal­wijk (45). Hij wordt ervan ver­dacht dat hij op 28 mei zijn toen­malige vriendin in haar huis in Loon op Zand heeft vastgehou­den, mishandeld, bedreigd en haar telefoon heeft vernield.

Zijn advocaat Pieter Zandt bepleit­te vrijspraak, deze week in de rechtbank in Breda. Alleen het slachtoffer verklaart over wat er zou zijn gebeurd. De raadsman vindt wel dat zijn cliënt een behan­deling nodig heeft; de Waalwijker is het daarmee eens maar wil niet naar een tbs-kliniek.

„Ik dacht het bij haar gevonden te hebben en zij bij mij”, zei de man over z’n ex- vriendin. Maar hij kan er niet tegen als z’n vriendin flirt met anderen. Dat deed ze op 28 mei, met twee mannen, vertelde
hij. De verdachte werd ‘ontieglijk kwaad’. En het was ‘echt niet tof’ wat er in die nacht in haar huis ge­beurde. Hij bekende echter alleen de vernieling van de telefoon.

Officier van justitie Robert van der Linden ziet in het dossier over de zaak voldoende bewijs om de man toch te veroordelen. Hij wees op de foto’s die politiemensen van het slachtoffer maakten. Daarop is ze niet alleen te zien met twee handen vol haar, die uit haar hoofd zouden zijn getrokken, ook heeft ze blauwe plekken en rode striemen. Het slachtoffer vertelde op zitting dat zij en haar dochters nog steeds getraumatiseerd zijn. „Het kán gewoon niet wat er is ge­beurd.” Ze kwam terug op een eer­dere brief waarin ze haar aangifte probeerde in te trekken. „Die heb ik onder dwang getekend.” Uit­spraak over twee weken.

Supermarktboulevard kan echt in Kaatsheuvel

in Kaatsheuvel’ Het plan voor een grote supermarktboulevard in Kaatsheuvel wordt serieus onderzocht.

Een groep ondernemers ziet kan­sen om veel meer winkelend pu­bliek te trekken als alle super­markten naast elkaar gevestigd zijn en niet, zoals nu, verspreid door het dorp.

Nu lopen gesprekken met de su­permarkten Albert Heijn, EmTé, Jumbo, Aldi en Lidl over het plan voor zo’n speciale boulevard. „Ze hebben zéker niet meteen nee ge­zegd”,
weet wethouder Henk van Komen (Gemeentebelangen). „Er wordt echt serieus over gepraat.”

Een speciale regiegroep buigt zich over de toekomst van het kern­winkelgebied in Kaatsheuvel.

Meerdere ondernemers zijn be­trokken bij dit project voor een aantrekkelijker winkelgebied. In januari komen ze naar buiten met hun plannen voor onder meer thema- en funshoppen, het ‘nieuwe winkelen’ en het verster­ken van de keukenboulevard.

Een van de opvallendste ideeën is de ontwikkeling van een super­marktboulevard in de omgeving van de huidige EmTé, aan de rand van het Kaatsheuvelse win­kelgebied. Een plek met veel par­keerruimte,
waar veel mensen op
af moeten komen.

Wethouder Van Komen ziet ook kansen. „Onze supermarkten blij­ken
nu al grote publiekstrekkers”,
stelt hij. „Het zijn goed toegankelij­ke supermarkten waar gratis gepar­keerd kan worden. Meer dan 30 procent van de omzet komt al van buiten Kaatsheuvel.” Een grote su­permarktboulevard trekt wellicht nog meer winkelend publiek, zo is het idee.

Volgens Van Komen hoeft zo’n straat vol supermarkten geen moordende onderlinge concurren­tie te betekenen. „Ieder heeft zijn eigen doelgroep. Je hebt nu al men­sen die altijd naar de Lidl of altijd
naar de Albert Heijn gaan. Ande­ren kiezen steeds voor andere su­permarkten vanwege de aanbiedin­gen. Met een boulevard zit alles bij elkaar.”

Het is wel een hele operatie. De su­permarkten moeten allereerst be­reid zijn te verhuizen. Daar lopen nu ook gesprekken over. Het plan slaagt alleen als álle supermarkten echt op één plek komen te zitten.

Misschien is er zelfs nog wel ruim­te voor de komst van een zesde su­permarkt.
„Volgend jaar moet blijken of het plan kans van slagen heeft”, stelt Van Komen. Het duurt daarna naar verwachting nog wel drie tot zeven jaar voordat de supermarkt­boulevard in Kaatsheuvel echt een feit is.

De regiegroep pleit ook voor een algehele zondagopenstelling in een toeristisch-recreatieve gemeente als Loon op Zand. De supermark­ten
in Kaatsheuvel lopen daarbij waarschijnlijk voorop. Zij willen volgend jaar al iedere zondag open kunnen. Het college wil gehoor ge­ven aan die wens, ondanks groot verzet van een groep kleine winke­liers.

Donderdag neemt de gemeente­raad een definitief besluit over de uitbreiding van het aantal koop­zondagen.

vrijdag, december 07, 2012

Overleg over auto's parkeren bij Efteling

KAATSHEUVEL - Buurtbewoners en gemeente gaan samen op zoek naar mogelijke oplossingen voor de parkeeroverlast in de wijken rondom de Efteling. Binnenkort is er overleg tussen de partijen.
De gemeente wil een nog beter beeld krijgen van het parkeergedrag in de wijken vlakbij het Kaatsheuvelse attractiepark.
Een groep bewoners roept al een tijd om maatregelen tegen de vele auto's van Efteling-bezoekers in haar buurt. Om gratis te parkeren zetten mensen hun wagen vaak in nabijgelegen straten. De gemeente kreeg eerder een lijst met ruim 150 handtekeningen overhandigd van bewoners die extra maatregelen willen tegen de parkeeroverlast in hun buurt.

donderdag, december 06, 2012

Kans op sneeuw…

De eerste sneeuwvlokken zijn deze week al gevallen. Prachtig zo’n winters landschap maar sneeuw kan ook gevaar op straat en stoep opleveren.

Zelf sneeuw schuiven

Als er sneeuw op de stoep ligt is het beter de sneeuw niet op de straat te schuiven. Het berijdbare gedeelte van de straat wordt daardoor steeds smaller, waardoor gevaarlijke situaties voor fietsers ontstaan. Een vrije ruimte van drie stoeptegels breed zonder sneeuw is ruim voldoende voor voetgangers. Houd hierbij dan wel rekening mee dat rolstoelers en mensen met rollators moeilijk kunnen passeren langs grote hopen sneeuw.

Bron: Gemeente Loon op Zand

Jasper S. bekent moord op Marianne Vaatstra

LEEUWARDEN - Jasper S. heeft de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra bekend. Het Openbaar Ministerie liet dat donderdag weten. De 45-jarige man uit Oudwoude verklaarde donderdag tijdens een verhoor bij de politie dat hij Marianne in de nacht van 1 mei 1999 in een weiland aan de Keningswei in Veenklooster heeft verkracht en van het leven heeft beroofd. Hij verklaarde dat hij Marianne niet kende maar haar toevallig die nacht tegen is gekomen. Hij heeft Marianne onder bedreiging van een mes meegenomen het weiland in. De familie van Marianne Vaatstra is inmiddels op de hoogte gebracht van wat de verdachte tijdens het verhoor heeft verklaard.

Wethouder van Komen over winkelopenstelling

Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een algehele zondagsopenstelling in de gemeente Loon op Zand naar Bredaas model ?
De regiegroep die bezig is met het haalbaarheidsonderzoek rondom de ontwikkeling van het kernwinkelgebied Kaatsheuvel pleit nadrukkelijk voor een algehele zondagsopenstelling in onze toeristisch recreatieve gemeente want dat hoort bij de plannen die zij aan het ontwikkelen zijn met betrekking tot het thema- en funshoppen in het kernwinkelgebied in combinatie met de (door) ontwikkeling van de keuken - en supermarktboulevard.
De SOL heeft al meerdere malen een pleidooi gehouden voor een algehele zondagsopenstelling omdat zij het als een ontwikkeling ziet die hoort bij de veranderingen in de maatschappij en waar het bedrijfsleven op zou moeten inspelen.

Vanuit economisch oogpunt op de schaal van geheel Loon op Zand is het belangrijk dat we als toeristische koopstad te boek komen te staan zodat de bezoekers van de Efteling en de Loonse- en Drunense duinen ook ons kernwinkelgebied meer gaan bezoeken.
Onze supermarkten blijken nu al grote publiekstrekkers te zijn mede door de grote keuze aan goed toegankelijke supermarkten waar gratis geparkeerd kan worden. Meer dan 30 procent van de omzet komt al van buiten Kaatsheuvel. De kleine middenstand profiteert volop mee van deze aanloop vanuit de buurgemeenten en de zondagsopenstelling zal deze trend versterken.
Ondanks al deze positieve effecten zijn we als totale gemeente nog niet klaar voor een algehele zondagsopenstelling en is het verstandig om dit te doen naar Bredaas Model. Dit betekent dat er afspraken gemaakt gaan worden met verschillende groepen ondernemers die ook verschillende behoeften hebben als het gaat om de hoeveelheid open zondagen.
Globaal zijn er drie groepen behoeften te onderscheiden. De grootschalige detailhandel waaronder ook de keuken- en sanitair aanbieders vallen kiezen er voor om 26 zondagen per jaar open te gaan, terwijl de winkeliers in en rond het centrum kiezen voor maar 16 zondagen gekoppeld aan allerlei te organiseren activiteiten op die bewuste zondagen. De supermarkten hebben aangegeven alle zondagen open te willen gaan want ze voelen aan dat de consument daar om vraagt en dat de concurrentie van Tilburg nu al merkbaar is.
Dus geen algehele zondagsopenstelling maar beperkte zondagsopenstelling door het bedrijfsleven zelf gereguleerd en door de terug tredende overheid mogelijk gemaakt. Dit voorstel ligt op 13 december aan de raad voor.

Wat gaat er nu toch nog mis ?
De kleine middenstand en dan met name de winkeliers die met vers producten bezig zijn hebben er bezwaar tegen dat de supermarkten alle zondagen open gaan want zij vrezen dat er daardoor omzetverlies gaat optreden. Dit bezwaar hebben zij in de raad en ook via de pers kenbaar gemaakt en dat zorgt nu voor extra aandacht rondom het vraagstuk zondagsopenstelling.

Deze bezorgde winkeliers hebben al aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de zondagsopenstelling naar Bredaas model maar wel tegen de 52 open zondagen van de supermarkten. Daarmee is duidelijk wat het probleem is en kan er ook gewerkt worden aan een oplossing waarbij het belangrijk is dat partijen met elkaar in overleg gaan om enerzijds dit werkelijke probleem goed te definieren en anderzijds te werken aan een oplossing waardoor alle partijen kunnen blijven werken aan de economische doorontwikkeling van onze fraaie toeristisch recreatieve gemeente. Ik ben daar natuurlijk gaarne toe bereid en heb al aangeboden om met partijen rond de tafel te gaan zitten om vragen te beantwoorden en mee te denken over mogelijke oplossingen.

Bron: site Gemeentebelangen
Auteur: Wethouder Henk van Komen

Columnbundel Sjaak Koolen toe aan tweede druk

WAALWIJK – Het boekje ‘Iemand moet het doen en 49 andere co­lumns van Sjaak Koolen’ is één week na verschijning toe aan een tweede druk. Van de columnbun­del van Brabants Dagblad- journa­list Sjaak Koolen is vorige week een eerste oplage uitgebracht van duizend stuks. Het boekje bevat vijftig columns van Sjaak Koolen, die eerder in de editie De Lang­straat stonden, in de periode 2010-2012. De uitgave kost 8,95 eu­ro in de boekhandel. De opbrengst gaat naar het evenement ‘Kerst­huis Waalwijk’ en daarmee aan hospice Francinus de Wind en Toon Hermans HuisWaalwijk.

Kaatsheuvel maakt zich op voor Kerstmarkt

KAATSHEUVEL – In het centrum van Kaatsheuvel wordt zaterdag een grote kerstmarkt gehouden. Veel ondernemers werken mee aan het evenement. De markt is in de Hoofdstraat, Hoofdpoort en Peper­straat.
Veel winkels zijn deze dag extra lang geopend. Ook staan tientallen kramen in het centrum. Bezoekers kunnen producten zien en proe­ven. Verder zijn er verschillende modeshows. Ook treden diverse zang-, theater- en dansverenigin­gen op in het centrum.

De grote kerstmarkt in Kaatsheu­vel is zaterdag geopend van 12 tot 22 uur.

Andere Layout

Beste mensen,
Met ingang van vandaag heeft mijn blog een opfrisbeurt gekregen. Het oude sjabloon werd niet meer door Google ondersteund. En nu maar hopen dat U blijft lezen, Een prettige dag nog.
Webmaster.

woensdag, december 05, 2012

‘Onrust winkels wegnemen’

KAATSHEUVEL – De winkeliers in Kaatsheuvel moeten niet verder verdeeld raken door de verhitte discussie over het aantal koopzon­dagen. Wethouder Henk van Ko­men (Gemeentebelangen) hoopt de partijen weer meer op één lijn te krijgen. Hij is bereid tot snel overleg met de groep ontevreden kleinere winkeliers. „De plannen voor de koopzondagen roepen nog veel vragen op”, stelt hij. „Die wil ik graag beantwoorden.”

De gemeenteraad neemt volgende week donderdag een definitief be­sluit over de koopzondagen. De plannen leiden tot veel commotie. De supermarkten in Kaatsheuvel
 willen iedere zondag open kun­nen. Het college wil ze daarvoor de ruimte bieden, dit tot woede en teleurstelling van een groep kleinere zelfstandige winkeliers. Zij vrezen veel omzetverlies als de supermarkten iedere zondag open zijn. De discussie heeft inmiddels al geleid tot het vertrek van Piet den Hartog als voorzitter van de Winkeliersvereniging Kaatsheuvel. Hij is als eigenaar van de Albert Heijn een groot voorstander van een algehele zondagopenstelling.

In een brief aan alle raadsleden doen de kleinere winkeliers nog een dringend beroep op de poli­tiek om de plannen niet te steu­nen. Hun pleidooi voor uitstel van het besluit vindt geen gehoor bij
 wethouder Van Komen. „We moe­ten een keer knopen doorhakken over de koopzondagen.”

Het CDA roept op tot extra over­leg over de zondagopenstelling. „Het college wil naar een veel ruimere zondagopenstelling, on­danks dat het merendeel van de winkeliers tegen is”, stelt de partij. „Het kleinere familiebedrijf lijkt de dupe te worden van zo’n maat­regel.”

De partij wijst ook naar alle ophef die is ontstaan. „Wethouder Van Komen zorgt opnieuw voor de no­dige beroering”, stelt het CDA in een persverklaring. Van Komen zelf kan die kritiek niet plaatsen. „Opnieuw? Ik doe gewoon wat de raad gevraagd heeft.”

Tilburgse glijdt in De Moer tegen een boom

DE MOER – Op de Veldstraat in De Moer is gisterochtend rond 9 uur een 30-jarige Tilburgse gewond ge­raakt doordat ze met haar auto te­gen een boom aan was gegleden. De Tilburgse klaagde na het onge­luk over pijn in haar bekken en heup.

De bestuurster had vermoedelijk niet in de gaten dat het spekglad was op de Veldstraat. De brand­weer kwam ter plaatse om haar uit het voertuig te knippen. De Til­burgse automobiliste is met een ambulance naar het ziekenhuis ge­bracht.
Haar auto raakte door de botsing total loss.

Sinterklaas bezoekt scholen

KAATSHEUVEL - Sinterklaas had het gisteren erg druk. Zo moet hij nagenoeg alle scholen in De Langstraat bezoeken en de kinderen daar verblijden met cadeautjes en strooigoed. Enkele honderden (groot)ouders, kinderen, leerkrachten en andere belangstellenden waren vanochtend present bij de aankomst van Sinterklaas en zijn gevolg bij basisschool Den Bussel in Kaatsheuvel. Nadat er flink voor de goedheiligman was gezongen, ging hij in de school, op klassenbezoek. "Dit zijn hoogtijddagen voor de kinderen", vertelt directeur Jan Peters van Den Bussel. "De school is al tijden in Sinterklaas-sfeer. Het is een gezellige tijd."

dinsdag, december 04, 2012

Ophef koopzondag zorgt voor breuk

KAATSHEUVEL – De discussie over de koopzondagen loopt bij de on­dernemers in Kaatsheuvel hoog op. Piet den Hartog is opgestapt als voorzitter van Winkeliersver­eniging Kaatsheuvel (WvK) na for­se kritiek van een groep kleinere zelfstandige winkeliers aan zijn adres. De ontevreden onderne­mers willen niet dat de supermark­ten in Kaatsheuvel volgend jaar ie­dere zondag de deuren kunnen openen. Den Hartog is als eigenaar van de Albert Heijn juist groot voorstander van zo’n ruime zon­dagopenstelling.
De groep kleinere winkeliers roert zich flink in de discussie over de koopzondagen. Burgemeester en wethouders willen gehoor geven aan de wens van de supermarkten om volgend jaar iedere zondag open te kunnen. De gemeenteraad neemt daar deze maand een defini­tief besluit over. De kleinere onder­nemers vrezen een forse omzetda­ling, sluiting van zaken en concur­rentievervalsing als de supermark­ten inderdaad zeven dagen per week open zijn. Toon Rabou van bakkerij Piekfijn is een handteke­ningenactie gestart tegen winkel­openstelling op zondag en tegen het zittende bestuur van de Win­keliersvereniging. Volgens zijn vrouw Marja Rabou is Den Hartog als voorzitter van de WvK vooral opgekomen voor de belangen van de supermarkten. „Er was sprake van belangenverstrengeling.” Hij zou de andere winkeliers slecht hebben geïnformeerd over de plan­nen
voor de koopzondagen, maar ook over de plannen voor het cen­trum en de supermarktboulevard. Den Hartog bestrijdt dat de onder­nemers niet op de hoogte waren van de centrumplannen. „Daar is bij meerdere bijeenkomsten over gepraat.” Volgens Den Hartog is hij zelf als voorzitter van de winke­liersvereniging opgestapt. „ Ik heb nog geen handtekeningen gezien. Wel proefde ik de laatste tijd wat ontevredenheid bij de winkeliers. Daarom ben ik gestopt.” Door het vertrek van Den Hartog heeft de winkeliersvereniging nu een inte­rim- bestuur, bestaand uit Joost Geelen en Toon Rabou.

De kleinere winkeliers hebben de politiek opgeroepen het besluit over de koopzondagen uit te stel­len tot 1 juli. Ze wachten het raads­besluit van 13 december af voordat ze eventueel verder actievoeren. „We zitten nu in de drukste maand van het jaar en we hebben nu geen tijd om politiek te bedrij­ven.”

Volgens de supermarkten is het juist van groot belang dat ze ook op zondag open kunnen. „Het is een belangrijke economische en re­creatieve impuls voor Kaatsheuvel. Gebeurt dit niet, dan komt het he­le centrumplan in gevaar en zien we onze klanten in Tilburg lo­pen”, aldus Bas van Veldhuizen van de Jumbo.

maandag, december 03, 2012

Piet den Hartog legt fuctie neer

KAATSHEUVEL - AH-eigenaar Piet den Hartog stapt op als voorzitter van de Kaatsheuvelse Winkeliersvereniging. Dit omdat een groep winkeliers zich verzet tegen ruime zondagopenstelling voor supermarkten in Kaatsheuvel.
De uitbreiding van het aantal koopzondagen zorgt voor grote verdeeldheid onder ondernemers in de gemeente Loon op Zand. Burgemeester en wethouders willen tegemoet komen aan de wens van de supermarkten in Kaatsheuvel om volgend jaar iedere zondag open te kunnen. Maar een groep zelfstandige winkeliers is hier fel tegen. Ze spreekt van oneerlijke concurrentie als de supermarkten zeven dagen per week de deuren openen. De verontruste winkeliers roepen de politiek op om het besluit over de koopzondagen uit te stellen.
Brabants Dagblad 2012, op dit artikel rust copyright.

zondag, december 02, 2012

Aanhouding na vondst hennep in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - De politie heeft een 24-jarige Kaatsheuvelnaar aangehouden na de vondst van hennep in zijn woning aan de Rozenstraat. Agenten stelden een onderzoek in naar aanleiding van een melding over een mogelijke hennepkwekerij in het huis.

Zondagopenstelling ja/nee

TILBURG - In het centrum van Tilburg heerst deze dagen voor 5 december een Sinterklaasgekte. In het weekeinde trokken vele duizenden mensen de stad in voor inkopen. Dat leverde soms lange rijen voor de kassa's op.
Populaire items dit jaar zijn de interactieve Tiptoi-boeken van Ravensburger, kinderboeken, experimenteerdozen, knutselpakketten en traditioneel speelgoed. De multimedia lijken het net als vorig jaar iets minder te doen.

Auto ondersteboven in sloot Sprang-Capelle

SPRANG-CAPELLE - Op de Veerweg in Sprang-Capelle zijn zaterdagavond om zeven uur een man een vrouw gewond geraakt. De auto waarin zij zaten kwam in de sloot terecht.
De auto raakte vermoedelijk in een slip door het gladde wegdek. De man en vrouw konden op eigen kracht de auto uitkomen.

Eerder deze week kwam was er op de Veerweg ook
een ongeluk. Een auto reed toen ook de sloot in. De bestuurder kwam toen met de schrik vrij.

zaterdag, december 01, 2012

Verzet tegen zondagopenstelling supermarkten

KAATSHEUVEL – De uitbreiding van het aantal koopzondagen zorgt voor grote verdeeldheid onder on­dernemers in de gemeente Loon op Zand. Burgemeester en wethou­ders willen tegemoet komen aan de wens van de supermarkten in Kaatsheuvel om volgend jaar iede­re zondag open te kunnen. Maar een groep zelfstandige winkeliers is hier fel tegen. Ze spreekt van on­eerlijke concurrentie als de super­markten zeven dagen per week de deuren openen. De verontruste winkeliers roepen de politiek op om het besluit over de koopzonda­gen uit te stellen.

Het college wil het in een toeris­tische- recreatieve gemeente als Loon op Zand mogelijk maken om winkels vaker op zondag te openen. Het kiest daarbij voor het Bredase Model, waarbij het aantal koopzondagen per branche of ge­bied kan verschillen. De onderne­mers moeten daar zelf onderling afspraken over maken.
De supermarkten in Kaatsheuvel zijn er uit. Vier (Albert Heijn, Jum­bo, EM-TÉ en Lidl) willen iedere zondag open kunnen; alleen de Al­di twijfelt nog over zo’n ruime zondagopenstelling.

Veel winkeliers zijn niet te spreken over zo’n aparte regeling voor de supermarkten, die veel vaker op zondag open zullen zijn. De vrees is veel omzetverlies, waardoor uit­eindelijk detailhandel verdwijnt. De tegenstanders hebben in een korte tijd 56 handtekeningen verza­meld om hun protest kracht bij te zetten. Ze uitten donderdagavond hun grote zorgen bij de commissie Bestuur en Middelen. „Het draag­vlak voor deze plannen is niet aan­wezig”, betoogde Marja Rabou na­mens de winkeliers en had scher­pe kritiek op de gevolgde procedu­re. De winkeliers deden een drin­gend beroep op de partijen om het besluit over de verruimde win­keltijdenverordening uit te stellen tot 1 juli als nieuw landelijk beleid rond de koopzondagen van kracht wordt. „ In de tussentijd kan dan gewerkt worden aan een voorstel dat wel gesteund wordt door álle ondernemers”, stelden ze.

Maar wethouder Henk van Ko­men (Gemeentebelangen) pleitte toch voor een raadsbesluit in de­cember. Volgens hem blijven on­dernemers verschillend denken over de koopzondagen. „ Uit een eerdere enquête bleek dat niet alle ondernemers op zondag open wil­len. Maar dat de meerderheid er geen moeite mee had als een an­der dat wel deed. Dat is voor ons een belangrijk uitgangspunt ge­weest.” Het beeld dat er te weinig overleg is geweest, klopt in zijn ogen niet. „We zijn al een jaar met deze plannen bezig.”

Koopzondag verdeelt winkels

KAATSHEUVEL - De uitbreiding van het aantal koopzondagen zorgt voor grote verdeeldheid onder ondernemers in de gemeente Loon op Zand.
Burgemeester en wethouders willen tegemoet komen aan de wens van de supermarkten in Kaatsheuvel om volgend jaar iedere zondag open te kunnen. Maar een groep zelfstandige winkeliers is hier fel tegen. Ze spreekt van oneerlijke concurrentie als de supermarkten zeven dagen per week de deuren openen. De verontruste winkeliers roepen de politiek op om het besluit over de koopzondagen uit te stellen. Het college wil het in een toeristische-recreatieve gemeente als Loon op Zand mogelijk maken om winkels vaker op zondag te openen. Het kiest daarbij voor het Bredase Model, waarbij het aantal koopzondagen per branche of gebied kan verschillen. De ondernemers moeten daar zelf onderling afspraken over maken.