Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, juni 30, 2012

Heemlundeverenigingen vrezen voor bestaan

 KAATSHEUVEL – De heemkunde­kringen De Ketsheuvel en Loon op ‘t Sandt maken zich grote zor­gen over hun voortbestaan. De ver­enigingen vrezen de dreigende be­zuinigingen van de gemeente Loon op Zand. Als de subsidie af­gebouwd wordt tot bijna nul, ziet de toekomst van de kringen er somber uit. Die boodschap kreeg de gemeenteraad donderdagavond alvast mee van de heemkundekrin­gen.
Voorzitter André van Rijswoud van Loon op ‘ t Sandt stak zijn on­begrip over de plannen niet onder stoelen of banken. Maar echte dui­delijkheid krijgen de heemkunde kringen pas in het najaar als de ge­meente de begroting voor 2013 vaststelt. Donderdagavond boog de gemeenteraad zich over de ka­dernota met daarin mogelijke be­zuinigingsvoorstellen
voor de ja­ren 2013 tot 2016. Dat er fors gesne­den moet worden in de gemeente­lijke uitgaven is duidelijk. Pijnlijke keuzes lijken onvermijdelijk.

Eén van de in het oog springende voorstellen is om de komende ja­ren veel (waardering)subsidies voor verenigingen en instellingen af te bouwen. Dat zou op den duur een besparing van ruim twee ton moeten opleveren. De gemeen­te wil meer verantwoordelijkheid en taken neerleggen bij inwoners, verenigingen en instellingen zelf. „Dat vraagt om de nodige creativi­teit”, aldus wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3). „Maar we willen goede initiatieven ook zeker blij­ven stimuleren.” Daarvoor wordt ook geld opzij gezet.

Veel fracties drongen er op aan om verenigingen en instellingen al vroegtijdig bij de bezuinigingsplan­nen
te betrekken. Verder moeten de gevolgen van zo’n operatie goed in beeld komen. Wat de raad niet wil, is dat de sociale infra­structuur vernietigd wordt. „De plannen hebben al tot veel com­motie geleid”, stelde Gert-Jan van den Dries ( CDA).

Volgens de Loonse voorzitter André van Rijswoud schiet de ge­meente in de eigen voet als de sub­sidies van De Ketsheuvel (3.289 eu­ro) en Loon op ‘t Sandt (2.432 eu­ro) wegvallen. „We kunnen dan geen huur meer betalen. Al het his­torisch materiaal gaat dan naar het regionaal archief in Tilburg. Dat kost de gemeente veel meer geld.” Verder dreigt gratis advies over za­ken als historie, monumenten, toe­risme en archeologie verloren te gaan , zo stelde hij ook.

De kadernota leidde overigens ver­der nog niet tot felle debatten. „Ik heb vanavond geen keihard
njet ge­hoord tegen de voorstellen”, stelde wethouder Ruud van Eijkeren vast. Ook een gevoelig punt als de verhoging van de onroerendezaak­belasting (ozb) met tien procent werd nog niet afgeschoten. Eerder is al wel het plan voor betaald par­keren geschrapt. Dat stuitte al snel op te veel verzet

Kemmeren nog niet klaar met politie

KAATSHEUVEL – „Het is te gek voor woorden!” Het Kaatsheuvels ge­meenteraadslid Bertus Kemmeren (Gemeentebelangen) is duidelijk boos op de politie. Wat is het geval. Bertus Kemmeren stak op 25 mei met een grote groep lopend de Horst over. Een auto reed door en raakte hem. Het gevolg: een ge­kneusde knie en kapotte broek.

Donderdagavond deelde hij zijn er­varingen met de politie met de raad en burgemeester Wim Luijen­dijk. „Het verbaast me dat als je op de openbare weg wordt aangere­den er geen politie komt. Als je de politie belt, krijg je als slachtoffer te horen dat er eerst een dokters­verklaring nodig is. Bij uitzonde­ring mag je dan na zes dagen in Til­burg aangifte doen. Zo ga je niet met burgers om.” Hij is er nog niet klaar mee. „ Ik ga deze zaak bij de politie breed onder de aandacht brengen. Dit kan echt niet.”

GROEN LICHT VOOR DORPSHART

Gemeente kan verder met plannen voor Bruisend Dorps­hart in Kaatsheuvel.

Meerderheid raad steunt aan­gepast plan. Alleen oppositie wil terug naar onderhandelingstafel.


KAATSHEUVEL –
De politiek in Loon op Zand heeft het sein op groen gezet voor de aangepaste plannen voor het Bruisend Dorps­hart in Kaatsheuvel. Alleen de op­positiepartijen CDA en VVD stem­den gisteravond tegen het afge­slankte plan. Zij vinden dat de ge­meente weer terug moet naar de onderhandelingstafel.

Maar een meerderheid van Ge­meentebelangen, Pro3 en Lijst Loon op Zand steunt het plan wel. Zij vinden het hoog tijd worden dat de plannen voor een nieuw centrum in Kaatsheuvel nu werke­lijkheid
worden. De gemeente Loon op Zand kan de plannen voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel nu ver­der uit gaan werken. De eerdere plannen bleken te ambitieus. Na lange onderhandelingen met de be­oogde bouwers Heijmans, WSG
en Casade ligt er nu een aangepast ontwerp voor een nieuw centrum met één gemeenschapshuis met ge­meentelijke en sociaal-culturele functies, parkeerkelder, horeca en woningen. De oppositiepartijen CDA en VVD deden een klem­mend beroep op het college om toch vooral weer te gaan onder­handelen. Volgens hen is de ge­meente de grote verliezer van de onderhandelingen, krijgt ze veel minder voor hetzelfde geld en schiet ze er miljoenen bij in. „Het is een veel te groot offer”, aldus Gert-Jan van den Dries (CDA). Ook Corné van den Dries ( VVD) bestempelde het onderhandelings-r­esultaat als ‘ronduit onvoldoen­de’.

De coalitiepartijen hadden wel complimenten voor de onderhan­delaars van de gemeente. Volgens
Loes Heijs (Gemeentebelangen) dreigde een financieel debacle, maar is er toch een oplossing ge­vonden. Volgens Peter Flohr (Pro3) is dit plan de moeite waard om verder te ontwikkelen.

Bij de partijen leven nog wel de nodige vragen, bijvoorbeeld over de toekomstige huisvesting van de ambtenaren en de ontwikkeling van de ‘ zuidwand’. „ Maar het wordt tijd dat het plan nu werke­lijkheid wordt”, stelde Jan Brekel­mans (Lijst Loon op Zand). Als al­les meezit, starten de grote bouw­werkzaamheden in 2013.

Wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3) kwam gisteren nog met een nieuwtje over de parkeerkelder ( kosten: een kleine 3 miljoen eu­ro). Mogelijk neemt woningbouw­corporatie Casade de kosten van de aanleg voor haar rekening. In dat geval zou de gemeente parkeer­plaatsen
huren.
Pro3- raadslid Cees van de Ven had zich eerder deze week zeer kritisch uitgelaten over het aangepaste plan voor het dorpshart. Toch stemde hij er nu mee in. Hij legde zich neer bij de meerderheid van zijn eigen fractie, zo liet Van de Ven weten.

woensdag, juni 27, 2012

Betaald parkeren van de baan in Loon op Zand

KAATSHEUVEL - Het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand heeft het voorstel om betaald parkeren in de gemeente in te voeren ingetrokken. Dat heeft het college de gemeenteraad woensdagmiddag laten weten. Met de opbrengst van het betaald parkeren (100.000 euro) wilde het college een gedeelte van het begrotingstekort afdekken.
Het punt maakte deel uit van de Kadernota 2013-2016 die voor donderdagavond op de raadsagenda staat. Volgens het college is tijdens de commissievergadering geconstateerd dat 'gebleken is dat de invoering van het betaald parkeren in onze gemeente door de gemeenteraad niet als reële mogelijkheid wordt gezien'. Het college gaat geen verder onderzoek doen. Het onderwerp is dan ook uit de Kadernota geschrapt. Niet alle politieke parijen zijn blij met schrappen van het voorstel. "Nu moeten we 100.000 euro bezuinigingen ergens anders vandaan zien te halen", zegt bijvoorbeeld fractievoorzitter Ad van Laarhoven van de grootste coalitiepartij Gemeentebelangen. Hij heeft een goed gevoel bij het besluit van het college.
Guus van Es van de Loonse Ondernemers Vereniging (LOV) is daarentegen blij dat het betaald parkeren niet doorgaat. "De grote supermarkten hebben allemaal een eigen parkeerterrein. De kleine ondernemers zouden de dupe worden van de maatregel."
Van Es: "Laat het ons maar lekker anders doen dan Tilburg en Waalwijk, dan blijven Kaatsheuvel en Loon op Zand tenminste klanten trekken uit die plaatsen."
    

dinsdag, juni 26, 2012

Asfalteren.

Donderdag en vrijdag begint de aannemer te asfalteren.

Dorpshart verdeelt coalitiepartij Pro3

KAATSHEUVEL – Het aangepaste plan voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel zorgt voor verdeeld­heid bij coalitiepartij Pro3. Ge­meenteraadslid Cees van de Ven is zeer kritisch over het voorliggende voorstel. „Het is eigenlijk onverant­woord”, stelt hij vast. Zijn fractie­voorzitter Peter Flohr laat een heel ander geluid horen. „ Zoals het voorstel er nu ligt, voldoet het aan de randvoorwaarden. Ik zie op dit moment geen reden om nee te zeggen.”

Het belooft bij coalitiepartij Pro3 nog een pittige discussie te wor­den in aanloop naar de gemeente­raadsvergadering van donderdag, waar de plannen voor het Brui­send Dorpshart besproken wor­den. De gemeente wil het miljoe­nenproject vlottrekken. Na lang onderhandelen met Heijmans en WSG (de beoogde bouwers van het dorpshart) ligt er nu een aange­past plan, waar de politiek haar
oordeel over mag vellen. De oppo­sitiepartijen CDA en VVD toon­den zich eerder al zeer kritisch over het onderhandelingsresultaat. Volgens hen krijgt de gemeente veel minder voor hetzelfde geld. De coalitiepartijen Gemeentebe­langen, Pro3 en Lijst Loon op Zand waren juist vol lof over de onderhandelaars.

Maar niet iedereen bij Pro3 blijkt zo positief. De kritiek komt van Cees van de Ven, die sinds mei weer gemeenteraadslid is. „ Je moet niet instemmen met een sterk uitgekleed plan, waar we la­ter spijt van krijgen.”

Van de Ven baseert zijn kritiek vooral op informatie over het toe­komstige gemeenschapshuis, die hem zou zijn ‘toegespeeld.’ Vol­gens hem biedt het gebouw veel te weinig ruimte voor de gemeentelij­ke en sociaal-culturele functies, ho­reca,
bibliotheek en VVV. „Het
wordt heel armetierig.”

Zijn advies: stel het besluit uit. „Richt het dorpshart tijdelijk echt als groen park in en wacht op bete­re tijden”, geeft hij een suggestie mee. Hij hoopt zijn fractiegenoten ook op die gedachten te brengen. Maar wat als dat niet voor donder­dag gebeurt? Daar wil Van de Ven zich nog niet over uitspreken. „Ik zal in ieder geval flink tegengas ge­ven.” Pro3-fractievoorzitter Peter Flohr reageert stomverbaasd op de kritiek uit zijn fractie. „Ik ben hier echt niet van op de hoogte. Ik zal het deze week dan nog wel ho­ren.”

Net als Cees van de Ven roept ook CDA op om het besluit over het aangepaste plan voor het dorps­hart uit te stellen. Fractievoorzitter Gert-Jan van den Dries vindt dat er nog veel te veel ‘open eindjes’ en risico’s zijn. Hij wijst onder meer op de groep ambtenaren, waarvoor nog huisvesting gezocht moet worden. „Daar is ook veel geld mee gemoeid.” Ook vindt het CDA de aanleg van een parkeerkel­der niet nodig nu de plannen afge­slankt worden. De VVD zet ook grote vraagtekens bij de huidige plannen. De oppositiepartij betitel­de de gemeente eerder al als de ‘grote verliezer’ bij de onderhande­lingen over het dorpshart. „We worden niet één, niet twee maar drie oren aangenaaid”, schrijft VVD-fractievoorzitster Jacky Smit op haar weblog.

Het college vindt juist dat Kaats­heuvel met het huidige plan een mooi nieuw centrum met ‘Bra­bantse allure’ krijgt en de risico’s veel beter afgedekt zijn.

maandag, juni 25, 2012

Winkelgebied Kaatsheuvel krijgt opknapbeurt



Kaatsheuvel - Vanaf maandag 25 juni 2012 slaan de winkeliers, bewoners en de gemeente de handen ineen om het winkelgebied Kaatsheuvel op te ruimen. De hele week vinden er opruimacties plaats. Op maandag 25 juni startte de opruimweek in het winkelgebied vanaatsheuvel om 10.30 uur bij Ons Café. Winkeliers, bewoners van het gebied stekensamen met de gemeente Loon op Zand en de WML hun handen uit de mouwen. Dehele week worden paaltjes rechtgezet en geverfd, straatlantaarns gepoetst, graffiti verwijderd, zwerfvuil opgeruimd, bankjes gepoetst, bestrating hersteld, containers verplaatst, etc. Op vrijdag 29 juni 20.00 uur, eveneens bij Ons Café, wordt deopruimweek afgesloten met een gezellige borrel. De komende weken blijft er gewerkt worden om het winkelgebied aan te pakken.
.

Dames veteranen kampioen


KAATSHEUVEL – Het team Dames Veteranen Donderdag van hockeyclub MHC DES uit Kaatsheuvel is afgelopen zondag in Rotterdam landskampioen geworden. Het team, met dames in de leeftijd van 39 tot zo’n 60 jaar, speelt landelijk in de hoogste klasse van deze doordeweekse competitie. Voor het vierde jaar op een rij werden zij eerste in hun poule en mochten zij meedingen naar het landskampioenschap. Woordvoerster Annemarie Willemsz: “Eén keer zijn we derde geworden, twee keer tweede en nu dus voor het eerst kampioen. Ongeslagen nog wel. Een fantastische teamprestatie.”

zaterdag, juni 23, 2012

Vrachtwagen rijdt achter op auto bij Loon op Zand

LOON OP ZAND - Een 59-jarige inwoner van Bedum (Groningen) en zijn vrouw kwamen vrijdagmiddag met de schrik vrij toen hun auto van achteren werd geraakt door een vrachtwagen.

Het echtpaar reed rond 15.30 uur over de Midden-Brabantweg ter hoogte van Loon op Zand. Toen de man het verkeerslicht op de kruising met de Heideweg op oranje zag springen, remde hij.
De vrachtauto die kort achter hem zat kon echter niet meer op tijd tot stilstand komen en schoof tegen de auto aan. Door de aanrijding werd de auto van het Bedumse echtpaar schuin naar voren gelanceerd, waardoor zij een andere vrachtwagen raakten.
De 19-jarige vrachtwagenchauffeur krijgt een proces-verbaal omdat hij zijn vrachtauto niet op tijd tot stilstand kon brengen.

vrijdag, juni 22, 2012

Floriade-directeur op de vuist met Venlonaar

VENLO - Paul Beck, de Kaatsheuvelse directeur van de Floriade, is eerder deze week op de vuist gegaan met een 51-jarige Venlonaar. Na een ruzie over parkeren zou Beck (63) de man een blauw oog hebben geslagen.

Het slachtoffer moest met een lichte hersenschudding en een kneuzing in het gezicht naar het ziekenhuis, zo vertelde een politiewoordvoerder het Limburgs Dagblad. Beide mannen deden dinsdag aangifte wegens mishandeling. Beck is volgens Floriade-woordvoerder Robert Bouten dermate aangeslagen dat hij geen commentaar wil geven.

Vrouw aangereden in centrum Kaatsheuvel

Een vrouw is vrijdagmorgen in het centrum van Kaatsheuvel aangereden door een personenauto. Het ongeval gebeurde op de Poolsestraat nabij de EM-TE. De vrouw door het ongeval hard te val. De vrouw is door het ambulancepersoneel op een wervelplank gelegd. Ook kreeg de vrouw een nekkraag om. De vrouw is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Het was ten tijde van het ongeval druk in het centrum van Kaatsheuvel. De politie kwam ter plaatse om de gegevens te noteren. Foto's 112 ktaheuvel

donderdag, juni 21, 2012

Nu al streep door betaald parkeren

KAATSHEUVEL – Het is en blijft vrij­wel zeker gratis parkeren in de ge­meente Loon op Zand. Een grote meerderheid van de gemeenteraad voelt helemaal niets voor de invoe­ring van betaald parkeren. Van de meeste partijen hoeft er zelfs geen onderzoek te komen naar zo’n maatregel.

Burgemeester en wethouders zien betaald parkeren als een mogelijke extra inkomstenbron voor de ge­meente in deze financieel moeilij­ke tijden. In de kadernota 2013-2016 is het als een mogelijke optie genoemd om de gemeentekas te spekken. Er zou nog wel onder­zoek nodig zijn. Maar van een meerderheid van Gemeentebelan­gen, CDA en VVD hoeft de moge­lijkheid van betaald parkeren hele­maal niet onderzocht te worden. De gemeenteraad velt volgende week donderdag een definitief oor­deel over de kadernota. Maar deze partijen namen dinsdag alvast stel­ling
tegen betaald parkeren. Eerder toonden ondernemers zich al zeer kritisch over zo’n maatregel. Vol­gens Gemeentebelangen, CDA en VVD is het gratis parkeren juist een sterk punt van de winkelgebie­den. Betaald parkeren kan bezoe­kers kosten, is de vrees. Ook is de vraag of de kosten van parkeer­automaten wel opwegen tegen de opbrengsten. Verder zouden maar heel weinig plekken in de gemeen­te in aanmerking komen voor be­taald parkeren.

Pro3 staat ook niet te trappelen bij het idee van betaald parkeren. Maar de partij kon zich wel vin­den in een onderzoek. „ Misschien kan bij evenementen wel betaald parkeren worden ingevoerd”, gaf Peter Flohr (Pro3) een voorbeeld. Maar de tegenstanders vinden zo’n onderzoek echt verspilde tijd, geld en moeite.

Lijst Loon op Zand geeft zijn me­ning over het betaald parkeren pas volgende week. Maar ook die par­tij lijkt er weinig voor te voelen.

WML heft vacaturestop SW

LANGSTRAAT, 21 juni 2012 – WML heft met onmiddellijke ingang de vacaturestop voor SW-medewerkers op. Dit heeft alles te maken met het feit dat WML onder de SW-taakstelling zit. Deze taakstelling wordt elk jaar door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opgesteld. Omdat er meer SW-medewerkers dan verwacht de organisatie verlieten, ontstond er ruimte om de vacaturestop op te heffen.

Het einde van de SW-vacaturestop betekent vooral goed nieuws voor de 44 SW-medewerkers met een tijdelijk contract. Aanvankelijk was het de bedoeling om deze contracten van rechtswege te laten aflopen. Het gevolg daarvan zou zijn dat deze medewerkers zonder werk thuis zouden komen te zitten.

Van de 44 personen hebben er inmiddels 22 WML verlaten.Zij staan nu hoog op de SW-wachtlijst.WML gaat er alles aan doen om deze personen zo snel mogelijk weer aan een plekje te helpen bij of via WML.Exacte termijnen zijn nog niet te noemen, maar WML doet in ieder geval zijn uiterste best.
22 SW-medewerkers zouden WML nog gaan verlaten.Dat gebeurt nu niet. Doordat een flink aantal SW-medewerkers WML heeft verlaten, is er nu ruimte om deze 22 in dienst te houden. De personen die WML verlieten, vonden werk buiten WML of gingen met pensioen. Ook werd WML helaas geconfronteerd met een aantal medewerkers die kwamen te overlijden.

woensdag, juni 20, 2012

Buurtpreventie 'loont'

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand is de laatste twee jaar me­de door de inzet van buurtpreven­tieteams en het wijkgericht wer­ken veiliger geworden. Dat stelde Marco Boudewijns, coördinator in­tegrale veiligheid van de gemeente Loon op Zand, maandagavond tij­dens een bijeenkomst van alle pre­ventieteams en betrokken instan­ties in De Westkant in Kaatsheu­vel.
Volgens Boudewijns is het geweld op straat, de voertuigcriminaliteit, de overlast van drugs en alcohol en het aantal bedrijfsinbraken ge­daald. Het aantal woninginbraken daarentegen is licht gestegen. Ook het aantal meldingen van overlast­gevende jeugd is toegenomen.

Hoewel de cijfers anders laten
zien, voelt de burger zich onveili­ger. „Daar is nog een taak wegge­legd voor de preventieteams”, al­dus Boudewijns.

Vier jaar geleden startte Loon op Zand met de buurtpreventie­teams. Ze worden aangestuurd door twee coördinatoren. Een pre­ventieteam bestaat uit meerdere
straatvertegenwoordigers. Als bur­gers iets vreemds opvalt of kleine dingen willen melden, zoals een losliggende stoeptegel, kunnen ze dat melden bij de straatvertegen­woordiger. Die zorgt ervoor dat de melding op de juiste plaats terecht­komt.

Volgens wethouder Wil Ligten­berg (Lijst Loon op Zand) kunnen dat ook sociale zaken betreffen. „ Soms zit achter een voordeur meer dan je weet”, meende de wet­houder. „ Mensen moeten elkaar weer gaan helpen.”

Momenteel telt Loon op Zand acht preventieteams. Loon op Zand en De Moer zijn helemaal af­gedekt, Kaatsheuvel nagenoeg hele­maal.

Maandagavond ondertekenden al­le betrokkenen een intentieverkla­ring. „Het is vrijwilligerswerk, maar het is niet vrijblijvend, van­daar deze intentieverklaring”, on­derstreepte wethouderWil Ligten­berg.

Binnenkort wordt gestart met de oprichting van een team in het buitengebied van de gemeente Loon op Zand.

Fietspaden in Loon op Zand zeer slecht.

Fietsersbond De Langstraat heeft forse kritiek op onder­houd fietspaden in toeristische gemeente Loon op Zand.

Organisatie dringt aan op maatregelen.


Wethouder wil in overleg.


KAATSHEUVEL –
Fietsersbond De Langstraat vindt het onderhoud van fietspaden in de gemeente Loon op Zand zwaar onder de maat. Het is volgens de bond onbe­grijpelijk en teleurstellend dat een toeristische gemeente haar fietsver­bindingen compleet laat verwaarlo­zen. „Het wordt bar en boos”, al­dus voorzitter Siem van Dijk van de Fietsersbond. Wethouder Ge­rard Bruijniks (Gemeentebelan­gen) wil graag in overleg met de or­ganisatie over de klachten. Wel be­nadrukt hij dat meteen wordt inge­grepen bij onveilige situaties.

De Fietsersbond dringt vanaf be­gin dit jaar bij de gemeente Loon op Zand aan op beter onderhoud van diverse fietspaden. Maar vol­gens
voorzitter Van Dijk is de si­tuatie het laatste half jaar eerder verslechterd dan verbeterd. Er lijkt zelfs geen ruimte voor klein onder­houd, concludeert hij uit de reac­ties van de gemeente.

De Fietsersbond stelt dat de onder­houdsstaat van vrijwel alle fietspa­den ten westen van de N261 en ten noorden van het dorp Loon op Zand werkelijk slecht is. Daar­bij wijst ze onder meer op de fiets­paden in de duinen, bij de Roestel­bergseweg, Waalwijksebaan en Van Haestrechtstraat/ Wielstraat. De problemen variëren van over­hangend groen, vuil op de paden, plas- en moddervorming, opko­mende wortels tot te smalle pa­den.

De Fietsersbond zegt het jammer te vinden dat zo’n slechte indruk bij de fietsende bezoekers wordt achtergelaten. Ze hoopt dat de echt slechte stukken voor de grote vakantiedrukte toch nog worden aangepakt.

Wethouder Bruijniks wijst op de noodzakelijke bezuinigingen van de gemeente. „ Er is gekozen voor onderhoud op minimaal niveau, waarbij de veiligheid van de fiet­sers wel voorop blijft staan.” Vol­gens hem is het fietspad langs de Horst, van Kaatsheuvel richting Til­burg, een bijzonder geval. „Dat wordt straks bij de ombouw van de N261 meteen ook aangepakt. Tot die tijd kiezen we daar niet voor grote maatregelen.”

Aanrijding Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Bij een aanrijding op de Hilsestraat in Kaatsheuvel is dinsdagmiddag rond 14.00 uur een fietsers gewond geraakt. De fietser kwam vermoedelijk uit de Huygenstraat toen hij werd aangereden door een automobiliste.
Het slachtoffer is - vermoedelijk met nekletsel - met spoed naar een ziekenhuis in Tilburg gebracht. De bestuurster van de auto bleef ongedeerd.

zaterdag, juni 16, 2012

'Betaald parkeren slecht idee

KAATSHEUVEL – Ondernemers in de gemeente Loon op Zand zijn op voorhand zeer kritisch over een eventuele invoering van be­taald parkeren in de winkelgebie­den. Burgemeester en wethouders zien deze maatregel als een moge­lijke extra inkomstenbron voor de gemeente. Volgens ondernemers is het gratis parkeren juist een sterk punt en zit het winkelend pu­bliek niet te wachten op parkeer­automaten.

Nu de gemeente fors moet bezuini­gen, zwengelt het college in de ka­dernota de discussie over het be­taald parkeren aan. Het college ziet het als een mogelijkheid om de ge­meentekas te spekken. Het wijst op de kosten van aanleg, onder­houd
en beveiliging van parkeer­voorzieningen. Zo maakt de bouw van een grote parkeerkelder ( kos­ten: een kleine 3 miljoen) deel uit van de plannen voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. Van zul­ke investeringen hebben onderne­mers en winkels ook profijt, stel­len B. en W. Aan de andere kant bestaat het besef dat gratis parke­ren aantrekkelijk is voor winke­lend publiek.

„Maar in het licht van de zware fi­nanciële opgave die voor ons ligt en ook bestaande voorzieningen van onze inwoners raakt, vinden wij dat betaald parkeren in het rij­tje van mogelijke maatregelen thuishoort”, stelt het college.

Het college houdt voorzichtig reke­ning
met een jaarlijkse opbrengst van een ton. Daar is wel nader on­derzoek voor nodig. Ook moet nog blijken hoe de gemeenteraad over betaald parkeren denkt. Als de maatregel wordt ingevoerd, is dat waarschijnlijk pas na 2014.

Herman Bleekendaal, bestuurslid van Stichting Ondernemend Loon op Zand ( SOL) heeft grote twijfels over de invoering van betaald par­keren. „Daar lijken me Kaatsheu­vel en Loon op Zand niet de plaat­sen voor”, aldus Bleekendaal. „Er is geen winkelaanbod voor betaald parkeren. Zo komen veel mensen in Kaatsheuvel om boodschappen te doen en niet om uitgebreid te winkelen.”

Ook de toekomstige parkeerkelder
komt volgens hem niet op een plek, waar veel mensen tegen beta­ling hun auto weg willen zetten. Verder wijst hij op de recente Ont­wikkelingsvisie Winkelhart Kaats­heuvel, opgesteld door gemeente én winkeliers. Daarin wordt het gratis parkeren juist als een sterk punt betiteld. Zo doen nogal wat mensen uit Waalwijk boodschap­pen in Kaatsheuvel. „Betaald parke­ren kan bezoekers kosten.”

Guus van Es, voorzitter van de Loonse Ondernemersvereniging, noemt het betaald parkeren een slecht idee. „Er kan echt beter op een andere manier naar geld ge­zocht
worden.”
De raad buigt zich 28 juni over de kadernota.

vrijdag, juni 15, 2012

Loon op Zand wacht pittige bezuinigingen

Loon op Zand wacht lastige keuzes door dreigend tekort.

Mogelijke opties voor extra inkomsten: ozb met 10 procent omhoog en invoering betaald parkeren.


Meer van inwoners zelf ge­vraagd.



KAATSHEUVEL –
Een dreigend te­kort dwingt Loon op Zand tot lasti­ge keuzes. Niet alleen moet fors be­zuinigd worden, ook zoekt de ge­meente hard naar extra inkom­sten. Serieuze opties zijn de verho­ging van de onroerendzaakbelas­ting (ozb) met 10 procent en de in­voering van betaald parkeren in de gemeente. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

In de kadernota 2013-2016 komt het college met een reeks van mo­gelijke maatregelen om te bezuini­gen. Volgens wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, financiën) is ook Loon op Zand geconfronteerd met tegenvallers van buitenaf, zoals een fors lagere bijdrage uit Den Haag. Het verwachte tekort loopt daardoor de komende jaren met nog 1 miljoen op. De afgelopen ja­ren is al miljoenen bezuinigd. Veel geld is gezocht in de eigen organi­satie.
Maar daar is volgens Van Eij­keren de rek nu echt uit.

Nu wordt om andere maatregelen gevraagd. Volgens het college is het niet meer vanzelfsprekend dat de gemeente alle taken voor haar rekening neemt.

Het wil een groter beroep doen op ‘de zelfredzaamheid’ van de inwo­ners. Dat betekent dat veel vereni­gingen en instellingen rekening moeten houden met subsidies die de komende jaren afgebouwd gaan worden. Volgens de gemeen­te wil ze wel een stimulerende rol blijven spelen, maar wordt ook van instanties gevraagd om crea­tief te zijn.

Vorig jaar ontstond veel commotie over mogelijk forse bezuinigingen op het bibliotheekwerk. Het leid­de tot acties om de bibliotheken in Kaatsheuvel en Loon op Zand open te houden. Nog altijd wordt
gekeken naar de toekomst van de biebs met de intentie om ze open te houden.

Een andere mogelijk grote bezuini­gingspost is het onderhoud van groen. Het gaat om een structurele besparing van twee ton vanaf 2014. Dat kan onder meer door het versoberen van onderhoud van groen. Ook ziet het college kansen voor mogelijk ‘zelfbeheer’ door inwoners, die openbaar groen onderhouden.

Voor het binnenhalen van extra in­komsten heeft de gemeente niet zo veel mogelijkheden. Het college ziet een serieuze optie in een ver­hoging van de onroerendzaakbelas­ting met 10 procent. Dat levert structureel 350.000 euro extra op. „Het betekent voor een gemiddeld gezin een lastenverzwaring van 25 euro op jaarbasis”, aldus Van Eijke­ren. Hij wijst op de afvalstoffenhef­fing die vorig jaar juist omlaag is gegaan.

Ook de verhoging van de toeristen­belasting met 10 procent is een se­rieuze mogelijkheid om de ge­meentekas van Loon op Zand te spekken.

Een opvallende optie is de mogelij­ke invoering van betaald parkeren. Maar daar is nog veel onderzoek voor nodig en een eventuele invoe­ring is niet voor 2014 te verwach­ten. „Het zijn opties die zeker dis­cussie zullen opleveren”, beseft Van Eijkeren.

Het is aan de politieke partijen om uiteindelijk keuzes te maken. De gemeenteraad besluit 28 juni over de voorstellen in de kadernota 2013-2016.

donderdag, juni 14, 2012

Opknapbeurt De Kets kost tonnen minder

KAATSHEUVEL – Het vernieuwen en opknappen van bedrijventerrein De Kets in Kaatsheuvel vergt een investering van zo’n 676.000 euro. Het oorspronkelijke revitaliserings­plan ging nog uit van een bedrag van 1,2 miljoen euro. De kosten worden flink gedrukt door het be­sluit om de visvijver aan de Ameri­kastraat niet te dempen.
De gemeente Loon op Zand en de provincie hoesten het geld voor het project op. Ze betalen ieder 338.000 euro.

De provincie kende vorig jaar juni een subsidie van maximaal zes ton toe voor het opknappen van het Kaatsheuvelse bedrijventerrein. Wel werd een harde voorwaarde gesteld aan die financiële steun. De gemeente Loon op Zand moest zelf ook meebetalen aan de plannen. Het gaat om de helft van de kosten.

Het college vindt het oorspronkelij­ke plan van 1,2 miljoen toch te duur. Alle maatregelen zouden de gemeente Loon op Zand zo’n zes ton kosten. Dat bedrag blijft nu dus beperkt tot 338.000 euro. De
gemeente neemt genoegen met zo’n zelfde bijdrage van de provin­cie.

Dat betekent dat een bedrag van 262.000 euro aan subsidie niet wordt ingezet voor de opknap­beurt. Volgens de gemeente blij­ven de plannen voor De Kets gro­tendeels overeind. Wel is eerder al afgezien van het dempen van de overstortvijver en het aanpassen van de riolering. Oorspronkelijk was het idee om de Kaatsheuvelse plas dicht te gooien, waardoor extra bedrijfsgrond beschikbaar zou komen. Maar die behoefte is er niet meer. Daarom is deze inves­tering van 476.000 euro van de baan.

Tot opluchting van veel vissers,
die graag een hengel uitgooien in deze vijver.

Om de kosten van het project ver­der te drukken, wordt wat geld be­spaard op het opknappen van het groen op het bedrijventerrein ( geen 117.000 euro maar 89.000 eu­ro). Bij de plannen voor De Kets is veel aandacht voor verkeersveilig­heid en sociale veiligheid. Er ligt een reeks van gewenste maatrege­len,
zoals:

-
het aanpassen van de kruising Belgiëstraat en Amerikastraat, de aanleg van een fietspad langs een deel van de Belgiëstraat,

-vervanging van de openbare ver­lichting, de aanleg van extra parkeerplaat­sen bij de Belgiëstraat en de Luxemburgstraat, en
het verfraaien van de entree van het bedrijventerrein en verbeteren van de verkeersveiligheid.

De gemeente wil haast maken met de revitalisering. Eerder zou al het werk over een jaar klaar moeten zijn om aanspraak te kunnen ma­ken op de provinciale subsidie. Maar volgens de gemeente krijgt ze vrijwel zeker meer tijd om de plannen uit te voeren.

De politiek boog zich dinsdaga­vond over het project. Veel par­tijen hopen dat de ondernemers op De Kets zelf ook investeren in het opknappen van hun bedrijven­terrein.

Plan dorpshart oogst lof en kritiek

Aangepast plan Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel krijgt vrijwel zeker steun van meerder­heid van gemeenteraad.

Oppositie is zeer kritisch over onderhandelingsresultaat.


KAATSHEUVEL –
Het aangepaste plan voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel kan vrijwel zeker re­kenen op de steun van een meer­derheid
van de gemeenteraad. De coalitiepartijen Gemeentebelan­gen, Pro3 en Lijst Loon op Zand hebben complimenten voor het uiteindelijke onderhandelingsresul­taat tussen gemeente en de beoog­de bouwers van het nieuwe cen­trum: Heijmans, ProperStok en WSG.

Oppositiepartijen VVD en CDA zijn juist zeer kritisch. Zij vinden dat de gemeente de grote verliezer is bij de onderhandelingen over het project. „Er wordt veel minder gebouwd voor hetzelfde geld”, al­dus VVD-raadslid Corné van den Dries. „ De gemeente heeft heel veel gegeven en weinig gekregen.” Volgens wethouder Gerard Bruij­niks (Gemeentebelangen) heeft de VOF Bruisend Dorpshart ( Heij­mans en WSG) zeker ook conces­sies gedaan.
Maandagavond boog de politiek zich tijdens een raadsbrede com­missie over de aangepaste plan­nen. Vooral gemeente en WSG worstelden met de kosten van het sterk vertraagde project. De ambi­ties
zijn nu bijgesteld. Verder neemt woningbouwcorporatie Casade taken van het noodlijden­deWSG over.

Opvallendste wijziging is de bouw van één gemeenschapshuis met so­ciaal- culturele en gemeentelijke functies. Het oorspronkelijke plan ging nog uit van de bouw van een nieuw volwaardig gemeentehuis én een nieuw multifunctioneel centrum (Carré). „Er ligt nu een aanmerkelijk beter plan”, stelde wethouder Ruud van Eijkeren ( Pro3). De meeste partijen zijn blij dat het project vlot getrokken wordt. Al zijn er nog wel de nodi­ge vragen. Zo moet een alternatie­ve locatie gevonden worden voor de huisvesting van zo’n zestig amb­tenaren.

CDA en VVD vroegen zich af of nog wel een kleine drie miljoen eu­ro
geïnvesteerd moet worden in een parkeerkelder nu de plannen voor het dorpshart zo zijn ‘afge­slankt.’ Maar volgens Bruijniks is de raad altijd duidelijk geweest: er moet een (openbare) parkeergara­ge komen.

Als alle betrokken partijen uitein­delijk instemmen met de invulling van het dorpshart, moeten de plannen verder uitgewerkt wor­den, met bijzondere aandacht voor de architectuur. Daarbij is haast geboden, benadrukt Van Eij­keren. „We moeten als een speer aan de slag.” Als alles meezit, be­gint in het najaar van 2013 de bouw van de twee grote projecten: het gemeenschapshuis en de par­keerkelder. De bouw van het wijk­je Branderhof start waarschijnlijk al in oktober van dit jaar. Dat ont­werp is al wel klaar.

Hultermans: 'Niet schuldig aan bedrijfsongeval'

KAATSHEUVEL - Hultermans Elektro is het oneens met de 8100 euro boete die het bedrijf kreeg opgelegd na een bedrijfsongeval in april 2011.
Bij een klus in een viswinkel liep een leerling-medewerker toen brandwonden op. Hultermans, gevestigd in Kaatsheuvel, legde de kwestie gisteren voor aan de bestuursrechter in Breda.
De medewerker moest nieuwe contactdozen aanbrengen in het plafond van de winkel. Met een zogenoemde Duspol controleerde hij of de elektriciteitsdraden onder spanning stonden. Hij mat geen spanning, maar die bleek er toch op te staan.
Juridisch adviseur Smit betoogde tijdens de zitting dat Hultermans niets valt te verwijten. De bestaande bedrading in het plafond was volgens haar niet volgens de wettelijke normen aangelegd. Daardoor was het onmogelijk om op de juiste wijze de spanning te meten.Uitspraak van de rechtbank over 6 weken

dinsdag, juni 12, 2012

Reis Harmonie Kaatsheuvel naar London

In het Londense Regent's Park kon jong en oud afgelopen weekend luisteren naar de klanken van de Kon. Erkende Harmonie Kaatsheuvel o.l.v. Peter-Paul van Esch. De vereniging was te gast op de London Green  Fair, een ecologisch festival, dat dit jaar voor de 20e keer is gehouden, met veel infostands rondom natuur en milieu en leuke optredens voor heel de familie. De organisatie en het toegestroomde publiek waren erg verguld met de komst van dit bijna 80 musici tellende orkest dat geheel onversterkt, dus ecologisch verantwoord speelt, geheel passend in het concept van de Fair. Dit werd nog eens onderstreept door Cllr Angela Harvey, Lord Mayor of Westminster, die tijdens haar officiële bezoek aan het festival, geheel buiten het protocol om tijd wist vrij te maken om de gastvereniging uit Nederland toe te spreken.

Foto:foto: Stef Mennens, DRIELUIK

Optreden Harmonie Kaatsheuvel

Optreden Harmonie Kaatsheuvel in Londen

maandag, juni 11, 2012

Harmonie Kaatsheuvel bespeelt Regent's Park

LONDEN - De 80 muzikanten van de Harmonie Kaatsheuvel hebben zaterdag gespeeld voor de bezoekers van de London Green Fair.

Het toneel daarvoor was het Regent's Park. In het Londense Regent's Park kregen de bezoekers van een ecologisch festival een gevarieerd programma met composities van Dmitri Shostakovich, Italiaanse nummers van Ennio Morricone en Nino Rota, 'James Bond 007' tot 'Florentiner March' te horen.


Het is voor de 20ste keer dat de London Green Fair wordt gehouden en jaarlijks komen daar zo'n 25.000 bezoekers naartoe. De Harmonie Kaatsheuvel heeft zich aan het ecologische concept aangepast: de muzikanten speelden volledig onversterkt.

Harmonie Kaatsheuvel maakt om de twee jaar een buitenlandse concertreis.

Foto: Stef Mennems Drieluik

zondag, juni 10, 2012

Nieuw indeling 1e klasse C

Goes is pormoveerd naar hoofdklasse.

Vermoedelijke indeling eerste klasse c.

Best Vooruit, BVV, De Valk, DESK, Dosko, EFC, JEKA, Geldrop, Halsteren, IFC, Longa,
Nemelaer, TSC, Vlissingen.

Bron: Teammanager DESK

 

zaterdag, juni 09, 2012

Winkels Kaatsheuvel krijgen een forse tik


KAATSHEUVEL – Een groep onderne­mers in de Peperstraat en Gasthuis­straat in Kaatsheuvel heeft zwaar te lijden onder de werkzaamhe­den in het centrum. Door de lasti­ge bereikbaarheid is de klandizie sterk teruggelopen. Hobbyspeciaal­zaak en lijstenmakerij Van der Gouw sluit binnenkort zelfs de deuren. „Het is al een economisch moeilijke tijd”, stelt Hans van der Gouw. „ Dit was net de druppel, de genadeklap.”

Delen van de Gasthuisstraat, Marktstraat en Peperstraat liggen al een tijd open voor het leggen van riolering en kabels. Door stevi­ge hoosbuien en vernielingen aan de grondwaterpompinstallatie is het werk vertraagd. Ook moest er
nog een hoogspanningskabel ver­legd worden. Het streven is nu om het werk eind juni klaar te heb­ben.

Veel ondernemers zullen dan opge­lucht ademhalen. „Het aantal klan­ten is minimaal gehalveerd sinds alles hier open ligt”, stelt Dennie Luiken van Bloem & Styling Mi­riam Oremans, die aan de Peper­straat gevestigd is. „ De loop is er helemaal uit. Er moet elke week geld bij. Dat is op deze manier niet vol te houden.”

Ook bij cafetaria De Markt voelen ze zich zwaar gedupeerd door alle werkzaamheden. „Het is drama­tisch”, aldus Ans Becker. „ Geluk­kig hebben we onze vaste klanten nog.” De eigenaren van de cafeta­ria kijken bovendien al een tijd uit
op het troosteloze Marktplein en de zandvlakte waar in de toekomst het Bruisend Dorpshart moet ko­men. „Vroeger waren hier diverse evenementen en de markt voor de deur. Die zijn allemaal al ver­huisd.” Ze schat dat de gederfde in­komsten in de tienduizenden eu­ro’s lopen. „We hebben dat ook bij de gemeente aangegeven. Maar het gaat hier om ondernemersrisi­co, zeggen ze. Wel zijn uiteindelijk borden geplaatst die aangeven dat de winkels wel bereikbaar zijn.”

De gemeente vindt het vervelend dat door hoosbuien en vernielin­gen het werk vertraging oploopt. Volgens haar spant ze zich samen met uitvoerder Heijmans Wegen­bouw in om iedereen bereikbaar te houden. „Dat is ook onze plicht. We zijn daarover constant in overleg”, aldus de woordvoer­ster. „ Dat leidt ook tot extra maat­regelen. Zo willen we winkels in ie­der geval via trottoirs bereikbaar houden. Ook zijn dus borden ge­plaatst.” De gemeente Loon op Zand komt niet met extra geld over de brug om ondernemers fi­nancieel te compenseren.

Kampeerboerderij Loon op Zand in het gelijk

BREDA – De eigenaar van kampeerboerderij 't Kraanven in Loon op Zand is door de bestuursrechter in Breda in het gelijk gesteld in een proces dat hij tegen de gemeente had aangespannen. De zaak ging over de bewoning van een voormalige garage en het parkeren op een terrein tegenover de groepsaccommodatie. Burgemeester en wethouders van Loon op Zand stelden eigenaar Van Gorkom eind 2010 een boete van maximaal 10.000 euro in het vooruitzicht als hij niet enkele aanpassingen zou doen.
Hij mocht niet meer wonen in de tot huis verbouwde garage op zijn terrein. Bovendien was het niet langer toegestaan te parkeren op een terrein aan de overkant van de weg.

De rechter is het met Van Gorkom eens dat de voormalige garage al zo lang als woning dient dat hij een beroep kan doen op het overgangsrecht. Bovendien wil de eigenaar van 't Kraanven het huis voor mantelzorg gebruiken en dat mag volgens het nieuwe bestemmingsplan.

Over het parkeren van onder meer bussen met gasten van 't Kraanven zegt de rechter dat dit veiliger is op een terrein langs de doorgaande weg dan in de berm van die weg.

Het dagelijks gemeentebestuur had een dwangsomprocedure opgestart na klachten van een buurman.
   

Klapstoelenconcert

 
Posted by Picasa

donderdag, juni 07, 2012

Man zwaargewond bij auto-ongeluk Kaatsheuvel


Het ongeluk gebeurde op de hoek bij het Efteling hotel (foto: Erik Haverhals, FPMB)

KAATSHEUVEL - Een man is woensdagochtend rond kwart over vijf zwaargewond geraakt bij een aanrijding. Hij reed met zijn auto op de kruising van Horst en de Europalaan (op de hoek bij het Efteling Hotel). Hij kwam in botsing met een andere automobilist, door de klap vloog zijn auto tegen een boom.
De bestuurder van de andere auto kwam met de schrik vrij. De brandweer moest de zijkant van de auto losknippen om het slachtoffer eruit te kunnen halen. Naast twee ambulances kwam ook de traumahelikopter ter plaatse. De man is naar het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg gebracht.

Aanjager moet toerisme impuls geven


KAATSHEUVEL – In Loon op Zand komen nog te veel weinig toeristische initiatieven van de grond. Dat moet veranderen. De gemeente ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor een nog aan te stellen Leisure Manager.

Van den Brand Consultancy heeft een rondje gemaakt langs een aantal (toeristische) ondernemers in de gemeente Loon op Zand. De uitkomsten zijn niet al te positief. Volgens het adviesbureau wordt het beeld bevestigd van ‘een bedrijfsleven met over het algemeen relatief weinig dynamiek, weinig innovatiekracht en vrijwel geen samenwerking’. Verder blijkt de mening over de gemeente en bestaande samenwerkingsorganisaties nogal eens negatief.

Dit beeld staat haaks op de ambities van de gemeente. Al lang profileert ze zich als recreatiegemeente bij uitstek. Met de Efteling en de Loonse en Drunense Duinen heeft Loon op Zand twee grote toeristische trekkers binnen de grenzen. Maar volgens de gemeente liggen er nog veel meer kansen. Om plannen van de grond te krijgen, moeten de partijen samen de schouders eronder zetten. De gemeente wil de komende jaren echt een toeristische hotspot worden. In opdracht van de raad is onderzoek gedaan naar de mogelijke vestiging van een kenniscentrum toerisme en recreatie in Loon op Zand. Het centrum zou de diverse partijen in de regio bij elkaar moeten brengen met als doel: nieuwe toeristische initiatieven.

Het college komt nu met de variant van een Leisure Manager, die in september aan de slag zou moeten gaan. Deze deskundige zou voor een (proef)periode van een jaar worden betaald door de gemeente. Dat kost ongeveer 65.000 euro. Wie de manager na het proefjaar gaat betalen, is nog onduidelijk.

De Leisure Manager krijgt een flink takenpakket, blijkt uit een notitie van Van den Brand Consultancy, die de plannen heeft uitgewerkt. Hij of zij onderhoudt contacten met ondernemers, overheden, banken en organisaties. De manager moet ondernemers helpen hun ideeën te realiseren, vroegtijdig problemen signaleren en deze zien op te lossen.

Loon op Zand heeft overlegd met Waalwijk en Heusden over een mogelijke gezamenlijke Leisure Manager voor de drie Langstraat- gemeenten. MaarWaalwijk en Heusden sluiten voorlopig niet aan.

De politiek in Loon op Zand buigt zich dinsdag over de plannen.

Bron Brabants Dagblad Auteur Michel  Koster

Centrum Kaatsheuvel krijgt nu snel grasmat

KAATSHEUVEL – Het grote braakliggende terrein bij het Marktplein in Kaatsheuvel wordt half juni ingezaaid met gras. Enkele weken later moet de huidige zandvlakte groen zien.

De gemeente wil iets doen aan het troosteloze beeld in het centrum. De plannen voor het nieuwe Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel zijn fors vertraagd, waardoor het terrein bij het Marktplein al vanaf eind 2010 braak ligt. Het wachten is op de eerste bouwactiviteiten daar.

Door gras te zaaien moet het centrum weer wat ‘ kleur’ krijgen. Langs het grasveld komt een laag hekje en een voetpad. Verder worden enkele plantenbakken geplaatst bij de Lievekenshoek. De firma VanWijnen gaat de klus uitvoeren. Eerst zal bouwbedrijf Heijmans nog alle grond en puin van het terrein verwijderen. Het gras zou overigens al eerder ingezaaid worden, maar door forse buien was de ondergrond te nat. De gemeente verwacht dat dat probleem binnenkort voorbij is.

De politiek buigt zich overigens maandag over de aangepaste plannen voor het Bruisend Dorpshart (aanvang: 20.30 uur). Na lange onderhandelingen ligt er een gewijzigd plan voor onder meer de bouw van een gemeenschapshuis met gemeentelijke en sociaal-culturele functies. Als alles meezit, begint in oktober de bouw van Branderhof, het woonwijkje bij het toekomstige dorpshart.

‘Huizen Els II te dicht bij bedrijfshallen’

DEN HAAG/ KAATSHEUVEL – De kans is groot dat de Raad van State een aantal woningen uit het Kaatsheu­velse nieuwbouwproject De Els II schrapt, bleek deze week tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Het bestemmingsplan De Els II maakt de bouw van bijna 190 wo­ningen tussen de Gasthuisstraat en Marktstraat mogelijk. Het groot­ste deel van de woningen komt op het voormalige terrein van aanne­mer Pepping. Verder maakt het plan na een wijzigingsprocedure de bouw van woningen nabij de bedrijfshallen van de familie E. Se­vers mogelijk. Severs is daar niet gelukkig mee en stapte naar de Raad van State. Volgens Severs zijn de woningen te dicht op de be­drijfshallen gepland, waardoor de nieuwe bewoners over milieuover­last kunnen gaan klagen. Boven­dien leveren woningen beperkin­gen
op voor de bestaande en toe­komstige bedrijven. G. Severs-Din­gemans zei tijdens de zitting dat een twintigtal woningen op min­der dan 30 meter van de bedrijfs­hallen is gepland.

Staatsraad W. Deetman bestudeer­de de plankaarten en stelde vast dat de afstand van de dichtstbij­zijnde woningen tot het bedrijfs­terrein van Severs 25 meter in plaats van 30 meter was. „En mag Severs uitbreiden tot de erf­grens?”, vroeg Deetman.

De gemeentewoordvoerder van Loon op Zand moest dat erken­nen. Verder vroeg Deetman wat de kans met de huidige crisis is dat die woningen binnen tien jaar ge­bouwd zullen worden. „ Hoewel aannemer Pepping failliet is, is wo­ningbouwcorporatie WSG vast van plan om binnenkort een bouwplan in de markt te zetten”, aldus de gemeentewoordvoerder. Overigens heeft WSG ook finan­ciële problemen en wil daarom graag diverse ( bouw)projecten af­stoten. De Raad van State gaat het plan de komende weken nader be­studeren. De kans is aanwezig dat de Raad een aantal dicht bij Se­vers’ bedrijfshallen geplande wo­ningen uit het plan zal schrappen.
Uitspraak volgt.

woensdag, juni 06, 2012

Persbericht 5 jaar de Rode Loper


Het Dienstencentrum De Rode Loper aan het Paulus Potterplein bestaat 5 jaar. Een reden om dat te vieren!  En dat gaan we ook uitgebreid doen en wel op zaterdag 16 juni a.s.
11.00 – 15.30 uur in De Rode Loper Paulus Potterplein 42 Kaatsheuvel
De Rode Loper is ontstaan op initiatief van de Thesaurusgroep[1].

Er is veel gebeurd in de afgelopen tijd. De dagbestedingsgroepen van Thebe/Eekhof, Prisma en RIBW hebben er hun vaste stek gevonden. Daarnaast is er tejater SPOT en de buitenschoolse opvang van MIKZ. Er worden inloopochtenden georganiseerd voor de buurt en er zijn de maandelijkse "Bakske mee un Gebakske" middagen. En er zijn min of meer losse activiteiten, steeds vaker opgezet en uitgevoerd door de bewoners zelf. Herinnert U zich het 11/11 Bal, dat werd verzorgd door het team Leliestraat. Het Gehandicaptenplatform Kaatsheuvel, Loon op Zand, De Moer (KLM) vergadert in De Rode Loper en organiseert er elk jaar o.a. een scootmobielrijvaardigheidscursus samen met VVN afdeling Loon op Zand en De Rode Loper. Er is ook samenwerking met het buurthuis Pannehoef en het Samenwerkenaandewijk.  Gezamenlijk worden er vakantieactiviteiten en de Gezellige zondag georganiseerd.Kortom er is veel te doen. Reden temeer dus voor een feestje! 
Het programma ziet er als volgt uit:
Om 11.00 uur is er een feestelijke opening door wethouder Wil Ligtenberg en Komen en bestuurder van Prisma Peter Nouwens.

Dan is er in samenwerking met het Steunpunt Vrijwilligerswerk een vrijwilligersmarkt waar mensen informatie krijgen over wat er aan vrijwilligerswerk te doen is (bij o.a. Magnoliastraat, THOMAShuis, De Rode Loper, Crossroads). Dus misschien ook iets voor u!!  Deze markt vindt  plaats in de aula van basisschool Den Bussel, onze buren.
En er is een muzikaal programma met diverse optredens. Zo komen het koor

 DE LEVENSGENIETERS, ROB GRIJSBACH, KRELIS en de Waalwijkse troubadour/singer songwriter LEO DE VLIEGER hun opwachting maken. Ook is er de hele dag door een Rad van Fortuin waar iedereen zijn kansje kan wagen. U kunt tussendoor genieten van onze specialiteit BAKSKE MEE UN GEBAKSKE.  U ziet het, van alles te doen en een mooie reden om toch weer eens te komen kijken. U BENT VAN HARTE WELKOM!!!!!!

 De Rode Loper is al vijf jaar lang het bruisende ontmoetingspunt van de wijk waar vrijwilligers, wijkbewoners, professionals, leerwerk (stage) plaatsen zoveel als het kan samenwerken om buurtbewoners, al dan niet met een beperking, te ondersteunen bij het zelfstandig wonen en functioneren in de maatschappij



[1] Deelnemers Thesaurusstuurgroep zijn: Thebe, Prisma, Casade, RIBW Midden-Brabant, Schakelring, De Twern en Juvans

Loonse kritiek op info afval Chemie-Pack

KAATSHEUVEL - De opslag van afval van Chemie-Pack bij stortplaats de Spinder in Tilburg blijft de gemoederen in Loon op Zand bezighouden.

De kritiek van de politiek richt zich nu op de communicatie.

 De provincie, gemeente Tilburg en afvalverwerkingsbedrijf Attero hadden de gemeente Loon op Zand veel meer bij die plannen moeten betrekken, vinden de partijen. "Wij vinden dat het college op z'n minst zijn ongenoegen daarover moet uiten", zo stelt gemeenteraadslid Peter Flohr (Pro3). "Als die informatie wel op tijd was gegeven, had de gemeente ook tijdig haar inwoners daarover kunnen informeren."

De gemeenteraad in Loon op Zand heeft onlangs om opheldering gevraagd over de opslag van afval dat is achtergebleven na het blussen van de verwoestende brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, januari vorig jaar. Dat afval (zo'n 5000 ton) wordt verwerkt bij stortplaats de Spinder in Tilburg, op de grens met Loon op Zand. Het is de enige locatie in Brabant waar zo'n afvalstroom mag worden opgeslagen. De Loonse partijen wilden weten wat de risico's voor volksgezondheid en natuur zijn. Burgemeester Wim Luij- endijk heeft naar aanleiding van die vragen informatie ingewonnen bij de provincie en gemeente Tilburg.
De vergunning voor die afvalverwerking bleek al verleend door de provincie en het eerste afval was in mei aangevoerd.

zondag, juni 03, 2012

'Zorg over afval ramp Chemie-Pack onnodig'

KAATSHEUVEL - De politiek in Loon op Zand maakt zich zorgen over de opslag van 'giftig afval' bij stortplaats De Spinder in Tilburg.


Het gaat om afval dat is achtergebleven na het blussen van de verwoestende brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Volgens het afvalverwerkingsbedrijf Attero zijn de zorgen echter onnodig. "Er is geen gevaar voor volksgezond en natuur", benadrukt een woordvoerder. Hij wijst op alle maatregelen voor een veilige verwerking van het afval.
Bij alle partijen in de gemeenteraad van Loon op Zand leven vragen over het afval van de brand bij Chemie-Pack. Bij de laatste raadsvergadering wilden ze opheldering.
VVD-raadslid Jacky Smit: "Ons is ter ore gekomen dat het giftig bluswater opgeslagen gaat worden bij afvalverwerkingsinstallatie De Spinder in Tilburg. Dit ligt op de gemeentegrens met Loon op Zand."


Grotere kaart weergeven

Beachvolleybal 2012

 

 


 



 





Posted by Picasa

zaterdag, juni 02, 2012

‘Loon op Zand beloont brutale paardenhouders’

KAATSHEUVEL – De Kaatsheuvelse manegehouder Walter Pullens is al meer dan twintig jaar bezig om zijn paardenbedrijf aan de Van Haestrechtstraat uit te breiden maar hij stuit steeds weer op de ge­meente Loon op Zand.

Dat staat volgens Pullens in schril contrast met de paardenhouderij­en die de afgelopen jaren stiekem zijn uitgebreid en illegaal paardrij­les zijn gaan geven. „ Zij zijn be­loond in het nieuwe bestemmings­plan en hebben ruime uitbrei­dingsmogelijkheden gekregen. Ik mag niets, ik mag geen tweede rij­hal bouwen en ik mag nog maar 50 vierkante meter manegecafé hebben terwijl ik al jaren 240 vier­kante meter heb”, hield manege­houder Pullens deze week de Raad van State voor.

Hij is het zat om als braafste jonge­tje van de klas met een kluitje in het riet te worden gestuurd. De Kaatsheuvelnaar wil een blokkade van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied van Loon op Zand. Staatsraad Th. van Sloten wilde van Pullens weten wat hij precies moet blokkeren. „Moet ik het hele
plan schorsen of alleen onderde­len?”, vroeg de staatsraad. „ Alles wat met de paardensector te ma­ken heeft, moet worden geschorst zodat de gemeente eerst een com­pensatieregeling voor Pullens heeft opgesteld”, zei diens raads­man.

Pullens vindt dat de gemeente hem alle uitbreidingsmogelijkhe­den door de neus heeft geboord. Een paar jaar geleden had Pullens een uitbreiding van zijn manege bijna rond toen de raad dat op de valreep van tafel veegde: „Ik heb maandenlang met de toenmalige wethouder overlegd. Hij zei dat al­les in orde zou komen. Maar toen het mis ging, bleek later dat de broer van de wethouder zijn paar­denhouderij met een manege mocht uitbreiden.”

Pullens onderstreepte dat hij door de handelwijze van de gemeente de afgelopen twintig jaar een om­zet van 50.000 euro per jaar heeft misgelopen. „Ik ben nu murw, ik weet niet of ik nu nog in staat ben om de manege uit te breiden. Maar ik wil wel compensatie van de gemeente.”

vrijdag, juni 01, 2012

Parkeeroverlast Efteling met boetes bestreden

KAATSHEUVEL – Het foutparkeren door bezoekers van attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel wordt strenger aangepakt.

De boa’s ( buitengewoon opspo­ringsambtenaren) van de gemeen­te Loon op Zand gaan extra contro­leren in de straten waar een par­keervergunning verplicht is ge­steld.
De gemeente Loon op Zand breidt het aantal uren van de boa’s uit om meer toezicht te kunnen hou­den. Ook in het centrum van Kaatsheuvel komen extra contro­les op foutparkeren. De boa’s heb­ben ook de bevoegdheid bonnen uit te schrijven.

De opsporingsambtenaren voeren
nu met name controles uit op ( zwerf) afval en hondenoverlast. Voortaan gaan ze ook toezien op parkeeroverlast.

Het aantal uren van de boa’s wordt daarvoor uitgebreid van 26 naar 40 uur per week. Speciale aan­dacht is er voor het parkeren in de wijken nabij de Efteling en het cen­trum van Kaatsheuvel. „Daar ko­men namelijk de meeste klachten vandaan”, legt de woordvoerster van de gemeente Loon op Zand uit.

De politiek dringt al langer aan op extra controles in de omgeving van attractiepark de Efteling. De gemeente Loon op Zand werkt in een aantal straten al een lange tijd met parkeervergunningen, zodat de buurt niet langer vol staat met auto’s van bezoekers van het attrac­tiepark, die gratis hun auto kwijt willen.

Wie zonder vergunning zijn wa­gen toch in dat gebied zet riskeert een bekeuring van 85 euro. Toch wordt er nogal eens fout gepar­keerd.

Beach Volleybal

Volleybalclub Condor houdt zater­dag en zondag het Beachvolleybal op het Prins Mauritsplein in Kaats­heuvel. Aan het toernooi doen ruim zeshonderd volleyballers mee, verdeeld over zo’n honderd teams.

Het toernooi start morgen om 18.00 uur. Zaterdagavond zorgen DJ Dennis en percussiegroep Danza Danza voor de muzikale omlijsting van het evenement. Zondag wor­den er wedstrijden gespeeld van 11.00 tot 18.00 uur. Danza Danza en de coverband Deeper Under­ground treden op deze tweede toer­nooidag op.