Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, juli 31, 2008

Kruising N261 Hoge Steenweg verdwijnt

LOON OP ZAND - Het college van Loon op Zand heeft het ontwerpbestemmingsplan Ontsluitingsweg Molenwijck–Zuid vastgesteld.

In dit plan staat de verbindingsweg tussen de Gildeweg en de Kasteellaan bij de reconstructie van de Midden-Brabantweg (A261/N261) centraal. Volgens wethouder Hans Waijers (openbare ruimte) is binnen de gemeente lang discussie gevoerd waarop de knelpunten bij de aanpassing van de autoweg het beste kunnen worden opgelost, en zijn de plannen door discussies bij de provincie in 2000 in een nieuw daglicht komen staan. Daarom is gekozen om ten zuiden van de kern Loon op Zand een nieuwe aansluiting op de N261 te maken, die via twee rotondes aansluit op de Gildeweg.

Het college gaat er vooralsnog vanuit dat de aansluiting van de Hoge Steenweg op de autoweg vervalt. De afsluiting van de Hoge Steenweg zorgt voor veel beroering onder de inwoners van het kerkdorp. Ook de politiek is nog verdeeld.

"De gronden voor de nieuwe ontsluiting zijn nog niet allemaal eigendom van de gemeente. Als het bestemmingsplan door de gemeenteraad wordt vastgesteld, kunnen we eventuele onteigeningsprocedures gaan opstarten", aldus Waijers. Het ontwerpbestemmingsplan ligt tot en met 25 september ter inzage in de gemeentewinkel aan de Nieuwe Markt in Kaatsheuvel

Samenwerking moet service voor Loonse burger verhogen

Kaatsheuvel – Om de kosten van automatisering in de hand te houden en de service naar de burger te verhogen gaat de gemeente Loon op Zand per 1 juli 2009 de krachten bundelen met de gemeentes Oosterhout, Baarle Nassau, Oisterwijk en Hilvarenbeek.

Deze gemeentes hebben hun afdeling automatisering reeds ondergebracht in een aparte afdeling, Equalit genaamd. Loon op Zand sluit zich nier nu bij aan.

Volgens wethouder Wil Ligtenberg (automatisering) worden computers en bijbehorende software voortaan door Equalit geleverd en beheerd en gaan de medewegwerkers van de bestaande afdeling I. en A. onder Equalit vallen.

“Het is de bedoeling dat straks geen enkele computer meer van onszelf is, maar dat we alles betrekken van Equalit, die in totaal dan zo’n duizend werkplekken gaan beheren”, aldus de wethouder.

Volgens Ligtenberg zal de burger er zeker iets van gaan merken: “De burgers zullen steeds meer de gemeentelijke diensten vanuit hun huiskamer kunnen regelen en volgen”. Zo wordt het aanvragen van een kapvergunning of een uittrekstel van het bevolkingsregister straks via de gemeentelijke website aangevraagd worden. Ook zal volgens Ligtenberg de gemeentelijke website, die nu op plaats 411 (van de 435 gemeentes) staat van de landelijke overheidsmonitor door de samenwerking snel gaan stijgen op de ranglijst. “Door de voorbereidingdingen van de gekozen samenwerking heeft de doorontwikkeling van de website heeft een jaar stil gelegen”, aldus de wethouder.

Politiebureaus morgen dicht door sterfgeval

WAALWIJK/KAATSHEUVEL - De politiebureaus in Waalwijk en Kaatsheuvel zijn morgen de hele dag gesloten.

De sluiting heeft te maken met het plotselinge overlijden van een 31-jarige medewerkster van het politieteam Waalwijk-Loon op Zand. De begrafenis heeft morgen plaats.

Inwoners van de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand kunnen de politie wel telefonisch bereiken via nummer 0900-8844. Afhankelijk van de situatie worden zij geholpen door een ander korps. De noodhulp bij spoedgevallen is de hele dag gegarandeerd.

dinsdag, juli 29, 2008

Live-optredens van Thomas Berge,in de Eftelong

Zaterdag 2 augustus a.s. verzorgt Thomas Berge het spetterende slotoptreden tijdens de vierde Efteling Zomeravond van dit jaar. De avond wordt geopend met een Sprookjespopconcert met de bekende Sprookjesbosbewoners. Daarna betreden Replay en vervolgens Edsilia Rombley het podium. In de periode van 12 juli tot en met 23 augustus is de Efteling iedere zaterdagavond geopend tot 24.00 uur.

Tijdens de Zomeravonden blijft het park open tot middernacht en trakteert de Efteling haar bezoekers op een heus muziekfestival. De gasten bevinden zich tussen duizenden feeërieke lichtjes en avontuurlijke attracties. Op het vernieuwde festivalterrein vinden live-optredens plaats van bekende Nederlandse artiesten, onder begeleiding van een 12-koppig orkest.

Programma 2 augustus a.s.:
19.45 uur: Sprookjespopconcert
20.10 uur: Opwarmspektakel met Jurgen Freihlich
20.45 uur: Replay
21.30 uur: Edsilia Rombley
22.15 uur: Thomas Berge

Tijdens de Zomeravonden is ook elders in het park extra live-entertainment te beleven. Bij restaurant het Witte Paard brengt een live-band leuke muziek ten gehore en bij restaurant de Steenbok is de Salzburgershow van Jurgen Freihlich te zien. Op het dak van restaurant de Likkebaard speelt een DJ swingende muziek en kan er meegedanst worden op de verlichte dansvloer.

E.H.B.O.-CURSUS.

EHBO vereniging St. Rafaël start in oktober weer een nieuwe basiscursus Eerste Hulp Bij Ongelukken inclusief een aantekening AED.

Deze cursus bestaat uit 12 lessen van ongeveer 2 uur op woensdag van 20.00 - 22.00 uur. De lessen bestaan uit een uur theorie en een uur praktijkgedeelte.
De lessen vinden plaats in een bovenzaal in “De Wetering” Weteringplein 1 te Loon op Zand.
Cursus data: 1, 8, 22,29 oktober, 5,12 november, 14,21,28 januari 2009, 4,11 februari, 4 maart waarop het Examen op 11 maart zal plaatsvinden.

Tevens is het mogelijk de cursus eventueel af te sluiten met “ kinderaantekening” de lessen hiervoor worden gegeven op 18 en 25 maart

De cursus kost totaal € 150.-, hierbij zijn inbegrepen: lesboeken, oefenmateriaal, examen/diplomakosten en de contributie voor het eerste jaar.
Het cursusmateriaal ontvangt u op de eerste lesavond.
Wij wijzen u op de mogelijkheid om de kosten in sommigen situaties vergoed te krijgen van uw ziektekostenverzekeraar, werkgever of gemeente.

U kunt zich aanmelden via de website www.EHBO-LoonopZand.nl of via de secretaris Mari Kuipers tel nr. 0416-362802

maandag, juli 28, 2008

Hoe mooi is onze omgeving

Uitje met Herman naar Drimmelen

KLIK OP FOTO VOOR ALBUM

Bouw kazerne in Loon op Zand start snel

LOON OP ZAND - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne op het bedrijventerrein De Hoogt in Loon op Zand start snel na de bouwvak, zo is de planning.

Als alles meezit, is het gebouw dan begin 2009 klaar. De huidige kazerne aan de Van Salm Salmstraat voldoet niet meer aan de eisen. Daarom is gekozen voor nieuwbouw. Het nieuwe pand moet onder meer ruimte bieden aan twee voertuigen, tankautospuit en landrover. Kostenraming: 810.000 euro

Zwaar onweer in Midden-Brabant

De hevige regen- en onweersbuien die gisteren en vanmorgen over Nederland trokken, zetten veel straten in de regio blank.

In Tilburg stonden de Spaarnwoudelaan, Bredaseweg en de Europalaan onder water. In Rijen stonden de Hoofdstraat en de Zaaren blank, in Dongen de Schaepmanlaan. In Alphen werd de Laan van Echternach getroffen en in Riel de Kaar. Vanuit Goirle kwam er een melding van wateroverlast op de Parallelweg en in Gilze werd de Lange Wagenstraat getroffen. De brandweer van Kaatsheuvel kon binnen blijven.

zaterdag, juli 26, 2008

Ome Joops tour in Kaatsheuvel!!!!????


Kaatsheuvel - Vanmiddag zijn de kinderen van Ome Joops Tour in Kaatsheuvel aangekomen. Om een mooi kiekje te schieten ben ik naar Crossroads gegaan. Daat zouden de kinderen langskomen. Ik heb geen kind gezien. Alleen in een dikke onweersbui gestaan. Om 16.30 uur heb ik de moed maar opgegeven en terug naar huis gefietst. Bij de Werft zag ik dat de kinderen al binnen waren. Vanavond hebben ze hun in de Werft traditionele ontmoetingsavond met de ouders en morgen staat het dagje Efteling op het programma. oop dat degene die weet hoe laat en via welke route de kinderen binnengekomen zijn dit even laat weten.

Website Loon op Zand scoort wederom slecht.

De website van Loon op Zand soort bij de overheid monitor wederom slecht.
411. (410) Loon op Zand. Stond de website vorig jaar nog op plaats 410, nu staat de site op plaats 411. In totaal zijn 435 gemeentes getoetst. Het college heeft toegezegd de site te verbeteren. Volgens de monitor neemte de vernieuwde site van Tilburg de eerste plaats van Brabant en de vijfde plaats van Nederland in.

vrijdag, juli 25, 2008

Verwarde naakte man aangehouden in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL: De politie heeft vanmorgen op de Poolsestraat omstreeks 08.00 uur een verwarde naakte man aangehouden. De verdachte verzette zich hevig bij zijn arrestatie. Uiteindelijk werd hij door de agenten onder controle gebracht.

De politie kreeg vanmorgen een melding dat een naakte man bij een bedrijf naar binnen stond te kijken. Op de parkeerplaats tussen een café en een supermarkt werd inderdaad een geheel ontklede man aangetroffen. Hij werd aangehouden ter zake schennispleging. De man verzette zich hevig. Aan het bureau is de crisisdienst voor de man gewaarschuwd. Vanwege zijn toestand werd besloten geen proces-verbaal op te maken.

Oud kantoor Pepping, Digro en 2D plat



Vandaag zijn de slopers begonnen met het slopen van het voormalige kantoor van Pepping. Het kantoor heeft ook nog dienst gedaan als cursuscentrum (DIGO). Ook reclamebrureau 2D is begonnen in dit gebouw. Na de bouwvak gaan de slopers verder met de werkzaamheden.

donderdag, juli 24, 2008

Bij de buren : Martijn Reuser naar NAC

Martijn Reuser speelt het komende seizoen voor NAC. De 33-jarige middenvelder was het laatst actief voor RKC Waalwijk. Donderdagmiddag werd de voormalig Ajacied medisch gekeurd. Coach Robert Maaskant heeft er nooit een geheim van gemaakt gecharmeerd te zijn van de in Bavel woonachtige Amsterdammer. Vorig jaar wilde hij hem ook al naar MVV halen.

Binnen de Bredase club wilde nog niemand de komst van Reuser bevestigen. Eerder werd het mogelijke aantrekken van de middenvelder ook als 'onzin' betiteld. Naar verwachting tekent hij vanmiddag evenwel voor één seizoen bij NAC. De laatste weken hield Reuser zijn conditie op peil bij Willem II.

Reuser brak door bij Ajax en kwam daarna uit voor voor Vitesse, Ipswich Town, Willem II en RKC Waalwijk. Hij kwam één keer uit voor het Nederlands Elftal.

De komst van Reuser staat los van de nog aan te trekken linkermiddenvelder. Voor die vacature is Robbert Schilde nog altijd eerste keus. Ajax houdt echter vast aan een transfersom van 500.000 euro. Komende week praten de clubs verder.

Fietsroute door 'weide en laan'

LOON OP ZAND - Loon op Zand wil vaart zetten achter de aanleg van een fiets- en wandelroute langs een deel van de Kasteelweide en het monumentale bomenlaantje.

Het pad is vooral bedoeld voor fietsers die van de Ecliptica richting de Klokkenlaan in Loon op Zand rijden en andersom.

"Ze hoeven dan niet meer door het centrum van Loon op Zand te fietsen", legt een gemeentewoordvoerster uit. Vooral veel jeugd zal van het fietspad gebruik maken, zo is de verwachting.

Wanneer de aanleg van het fiets- en wandelpad kan beginnen, is nog niet bekend. Het plan hangt nauw samen met de herinrichting van de Kasteelweide. Deze plannen worden nu nog verder uitgewerkt.

SMS-alert voor vals 50-eurobiljet in omloop op Tilburgse kermis

TILBURG - Via het SMS-alert heeft de politie dinsdagavond gewezen op een melding van een uitbaatster van een kermisattractie dat een vrouw geprobeerd had te betalen met een vals vijftig-eurobiljet. Afgelopen zaterdag werd eenzelfde biljet onderschept bij een horecazaak op de Heuvel.

woensdag, juli 23, 2008

Man van Down Under terug in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Ondanks de aangename temperatuur van ongeveer 21 graden zit Australiër Oswald 'Ossie' van Mosselveld (65) met een dikke jas en vest op de paardenkar.

Hij is hier voor een lange vakantie en de reden dat hij door Kaatsheuvel rijdt, is het bezoek aan zijn geboortedorp. Nederland bevalt hem prima: "I love Holland".

Met het weer is hij niet zo gelukkig. Dat is ook niet zo gek als je beseft dat Van Mosselveld uit een land komt waar de minimale temperatuur 25 graden is. "'s Zomers kan het in Australië in de schaduw zelfs 45 graden worden", vertelt hij. En het klimaatverschil tussen de Outback en onze duinen gaat Ossie niet in de koude kleren zitten.

In 1950 vertrok hij op 7-jarige leeftijd met zijn ouders Gijsbertus van Mosselveld en Annie Bisselink en zeven broers en zussen richting Down Under, zoals zoveel Europeanen in die tijd. Hij is sinds zijn vertrek naar Australië niet meer in Nederland geweest. "Het hoefde ook niet zo van mij", vertelt hij. "Maar na wat aandringen van familie in Nederland ben ik toch maar gegaan. En het bevalt me prima." Ossie heeft inmiddels al familieleden bezocht en is in Amsterdam, Volendam en Enkhuizen geweest. Van al die plaatsen verzamelt hij speldjes en zet die op zijn geelgroene pet, de kleuren van Australië.

Tijdens de tocht met paard en wagen door zijn geboortedorp, op uitnodiging van een familielid, weet hij zich nog enkele plaatsen te herinneren. Zoals zijn ouderlijk huis op de hoek van de Peperstraat, tegenover de voormalige bioscoop van Smits. En een sigarenwinkeltje aan de Marktstraat, de straat waar ook zijn grootouders woonden. Ineens herinnert hij zich: "Als kleine jongen liep ik op een dag, met mijn jongere broertje, te voet van Kaatsheuvel, via Loon op Zand, naar Tilburg. Toen we bij het kapelletje aan de Kasteellaan in Loon op Zand kwamen, begon het al aardig donker te worden. We pakten ieder een kaars uit de kapel en liepen verder", vertelt hij. "Na 58 jaar voelde ik me nog steeds schuldig dat ik die kaars had gepakt zonder te betalen." Die schuld heeft hij nu ingelost door een paar euro achter te laten in het kapelletje.

RTV Midden-Brabant brengt compilatie

RTV Midden-Brabant zendt zondag een aflevering uit van het tv-programma 'Het Vraaggesprek' met daarin enkele hoogtepunten van het afgelopen televisieseizoen. De uitzending begint om 17.00 uur.

'Het is nog wel erg rustig, beetje té stil'

KAATSHEUVEL - De glimlach wijkt geen seconde van zijn gezicht. Is het barre weer van de voorbije week toch nog ergens goed voor geweest. Een kleine regenplas en het beetje blubber is het enige wat op Recreatiepark Droomgaard in Kaatsheuvel nog herinnert aan het slechte weer.

De korte broeken komen uit de tassen en kampeerders toveren en masse hun zonnebril tevoorschijn. Binnen de kortste keren vreten de wolken de zonnestraaltjes echter weer op. Het buitenzwembad is compleet verlaten. Heel sporadisch neemt er een durfal een duik. Het water is verwarmd, maar buiten het bad is het koud in je zwemkloffie.

Rikus Stoelwinder (52) blijft ver uit de buurt van het bad. Met zijn twee Maltezers op schoot overziet hij het caravanplein. Het oogt leeg. "Ik ben hier voor mijn rust, beetje lezen, wat fietsen, de omgeving verkennen", zegt de Fries. "Maar goed weer is altijd meegenomen. Of ik anders vertrek? Nee, we hebben toch betaald, dus we blijven ook staan tot 2 augustus."

Zijn vrouw Hannie (44) en 17-jarige zoon André komen net aangefietst. Ze zijn blij dat de zon schijnt. "We hebben wel genoeg regen gehad, dacht ik zo", lacht Hannie. "Toen het laatst zo stormde, lag onze luifel zelfs op het dak van de caravan!"

Ze kijkt om zich heen en constateert dat ze nog steeds geen buren hebben. "Dat is toch jammer. Er is ons verteld dat het vol zou staan. Misschien komt het nog. Het hoeft van mij ook niet zo druk, maar dit is wel erg rustig. Beetje stil allemaal." Goed of slecht weer, veel of weinig mensen, de Stoelwinders klagen niet. "We houden de moed erin", zegt Hannie.

Ook zoon André vermaakt zich wel. In het zwembad, op de Tilburgse kermis of met zijn broer, die rond het middaguur zijn roes nog ligt uit te slapen. Zelfs de kleine Maltezers kunnen hem niet doen ontwaken. Iedere hond die passeert, wordt getrakteerd op een blafconcert. De hondjes brengen in ieder geval nog wát leven in de brouwerij.

De gemeente koppelt gegevens

Oproep van Gemeente Loon op Zand

Heeft u soms moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor extra ondersteuning door de gemeente. Niet iedereen is ervan op de hoogte dat hij of zij voor deze regelingen in aanmerking komt. En de gemeente weet op haar beurt niet wie er precies aan de voorwaarden voldoet. Daarom gaat de gemeente Loon op Zand nu haar eigen adresbestand koppelen aan de inkomensgegevens van de belastingdienst.

Als u toch niet wilt dat gemeente uw gegevens gebruikt voor de bestandskoppeling dan kunt u dit op 3 manieren aan ons doorgeven:

Let op: U kunt dit doorgeven tot donderdag 4 september 2008.

1. Per e-mail
Deze e-mail kunt u sturen naar: a.jonkman@loonopzand.nl
In de e-mail vermeldt u:
• ik wil niet dat mijn gegevens worden gebruikt voor de bestandskoppeling met de belastingdienst;
• uw Burgerservicenummer (voorheen sofinummer);
• uw naam.

2. Per telefoon:
U kunt bellen op maandag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00 uur naar mevr. A. Jonkman op
telefoonnummer 0416-289311
U geeft dan door:
• ik wil niet dat mijn gegevens worden gebruikt voor de bestandskoppeling met de belastingdienst;
• uw Burgerservicenummer (voorheen sofinummer);
• uw naam.

3. Per brief:
Deze brief kunt u sturen naar: Gemeente Loon op Zand, postbus 7, 5170 AA Kaatsheuvel,
T.a.v. mevr. A. Jonkman
In deze brief vermeldt u:
• ik wil niet dat mijn gegevens worden gebruikt voor de bestandskoppeling met de belastingdienst;
• uw Burgerservicenummer (voorheen sofinummer);
• uw naam.

dinsdag, juli 22, 2008

Vrouw (21) met geestelijke handicap vermist op kermis

POLITIEBERICHT

TILBURG - Dinsdagmiddag rond 16.00 uur is een 21-jarige vrouw uit Udenhout met verstandelijke beperkingen op de kermis zoek geraakt. De begeleiders verloren haar uit het oog bij het reuzenrad aan de Heuvelring.

Ze is ongeveer 1,70 m lang met zwart kort haar. Ze draagt een beige broek en beige spencer en heeft een groene jas aan. De politie heeft onder de horecaondernemers en kermisexploitanten een SMS-alert bericht uitgedaan. De politie roept mensen, die over meer informatie beschikken, op zich te melden via het telefoonnummer 0900-8844.

Zomer in Kaatsheuvel

Kaatsheuvel – Na alle regen van de afgelopen tijd komt de zomer er dan toch eindelijk aan. Weerkaarten op het internet laten tot volgende week maandag oplopende temperaturen zien van 30 graden. Alleen tegen het weekend en op zaterdag is er kans op een onweersbui. Eindelijk zomer dus!

Idols-finalisten zaterdag in De Efteling

KAATSHEUVEL - De Efteling houdt tot en met 23 augustus iedere zaterdag een zomeravond, waarop tal van bekende artiesten op het podium staan.

De zomeravonden staan al langer op de agenda van het pretpark. Nieuw is het sprookjespopconcert, waarbij kinderen mee kunnen zingen en dansen met hun favoriete sprookjesbosbewoners. Voor komende zaterdag staan ondere anderen de Idols-finalisten Nicky, Nathalie, Charlene en Jim gepland. Op 2 augustus maken Replay, Edsilia Rombley en Thomas Berge hun opwachting op het festivalterrein van de Efteling. Tijdens de zomeravonden is het park tot middernacht open.

maandag, juli 21, 2008

EHBO vereniging uit Kaatsheuvel start nieuwe cursus

Kaatsheuvel - Ehbovereniging Damiaan uit Kaatsheuvel start na de vakantieperiode weer een nieuwe ehbo cursus. Deze zal aanvangen in oktober 2008.
Deze cursus telt zo’n 11 avonden op de woensdag van 19.30 uur-21.30 uur in Den Bussel, Paulus Potterplein te Kaatsheuvel. Deze cursus is laagdrempelig en kan door iedereen gevolgd worden. De cursus wordt afgesloten met een ehbo examen en een aed examen.

In de afgelopen twee jaar heeft Damiaan zo’n 50 nieuwe ehbo-ers opgeleid, die vol enthousiasme de cursus doorliepen.

In deze ehbolessen wordt ruim aandacht besteed aan reanimeren voor baby’s, kinderen en volwassenen, verbandleer, de behandeling van verschillende soorten wonden en breuken, hoe te handelen bij noodsituaties, het bedienen van een aed apparaat etc.

De herhalingslessen de jaren erna, zijn altijd op de maandagavond in De Werft.
Voor verdere informatie kunt U onze website bekijken: www.ehbokaatsheuvel.nl
of mailen naar Mieke Aussems: Mieke.aussems@home.nl.

Kanoërs uit Kaatsheuvel wagen tweede poging

KAATSHEUVEL - Na een week hard werken is de kano van Orno (46) en Jesaya (16) Mellema uit Kaatsheuvel weer helemaal opgekalefaterd.

De vouwboot liep bijna twee weken geleden een scheur op en er brak een spant op de eerste dag van hun uitdaging: het ronden van de voormalige Zuiderzee. Vandaag gaan vader en zoon in Harderwijk van start voor een tweede poging.

Het tweetal heeft een flink aantal verbeteringen aangebracht aan de kano. Vader en zoon Mellema kanoën voor het goede doel: Villa Pardoes in Kaatsheuvel

Op de site www.peddelen.com kunnen hun vorderingen worden gevolgd.

Efteling Radio in de ether


KAATSHEUVEL - De Efteling is vanmorgen gestart met een eigen radiozender. De nieuwe zender is te beluisteren via 104.3 FM in een straal van vijftien kilometer van het park. Ook via internet wordt Efteling Radio uitgezonden.
Efteling Radio zendt 24 uur per dag uit en brengt behalve hits en klassiekers voorgelezen sprookjes voor kinderen. Elk uur is er een nieuwsuitzending met verkeersinformatie. Ook zijn er reportages uit het park. Eftelingbaas Bart de Boer toonde zich verheugd: "Een nieuwe manier om ons park naar buiten te brengen".

zondag, juli 20, 2008

Kaatsheuvelnaar rijdt met slok te veel op

DRUNEN - Een 36-jarige man uit Kaatsheuvel is in de nacht van zaterdag op zondag in Drunen zijn rijbewijs een tijdje kwijtgeraakt.

Hij werd namelijk door de politie betrapt op rijden onder invloed van alcohol. Dat gebeurde in de Van Hogendorpstraat. Bij een ademanalyse bleek de man ruim drie keer te veel alcohol in zijn bloed te hebben.

zaterdag, juli 19, 2008

Aanhoudingen na achtervolging in Kaatsheuvel




Kaatsheuvel - In de nacht van vrijdag op zaterdag tond 03.30 uur nam een bestuurrder van een auro de tekst "Welkom bij Mandemakers" wel erg letterlijk.

De politie hield zaterdagochtend na een achtervolging twee mannen aan. De achtervolging begon in Waalwijk, toen de bestuurder bij het zien van de politie hard wegreed. De achtervolging eindigde in Kaatsheuvel, waar de auto uiteindelijk tegen een muur bij Mandemakers tot stilstand kwam.

De politie zag zaterdag even voor 06.00 uur een auto rijden over de Professor Nolenslaan rijden. Bij het zien van de politie verhoogde de bestuurder zijn snelheid. De politie gaf hem een stopteken. De bestuurder negeerde dit en er ontstond een achtervolging over onder andere de Victoriestraat en de Noorder Parallelweg. De bestuurder reed met snelheden van 100 km/u door de bebouwde kom. Uiteindelijk reed de man Kaatsheuvel binnen en reed ook hier met hoge snelheid. Op de Rechtvaart reed de auto uiteindelijk tegen een muur, nadat de bestuurder de macht over het stuur verloor. De drie inzittenden gingen er vandoor.
Eén van hen verstopte zich in de sloot. De 23-jarige man uit Waalwijk is aangehouden. Een 20-jarige man, de bestuurder van de auto, werd korte tijd later aangehouden. Met behulp van een politiehond is naar de derde verdachte gezocht, maar dit bleek tevergeefs.
De 20-jarige man was in bezit van een kleine hoeveelheid cocaïne. Ook bleek hij onder invloed te verkeren van alcohol. Hij blies op het politiebureau 170 ug/l. In het ziekenhuis is de man een bloedproef afgenomen in verband met rijden onder invloed van verdovende middelen. Hij is bij de eerste hulp behandeld aan de verwondingen die de man opliep bij het verzet tegen zijn aanhouding.
De andere man had een kleine hoeveelheid hennep en een mes in bezit.
Beide mannen zijn ingesloten.

Website Parochie Kaatsheuvel in de lucht


Deze week is de website van Parochie Kaatsheuvel de lucht in gegaan. Naast de structuur van de parochie zijn ook er de diensten en misintenties te vinden. Ook is er een uitgebreide beschrijving van de historie van de twee kerken te vinden. Adres: Parochiekaatsheuvel.nl

vrijdag, juli 18, 2008

Tilburger klimt over het hek bij de Efteling

KAATSHEUVEL - Een 19-jarige Tilburger is donderdag rond 16.45 uur op het terrein van de Efteling in Kaatsheuvel aangehouden. Medewerkers zagen dat de man over het hek klom. Hij kreeg later een bekeuring van de politie.

Automobilist vliegt van viaduct af

Een 38-jarige Tilburger is vanavond in Waalwijk gearresteerd na een ongeval op de Midden-Brabantweg, de N261.

Volgens een politiewoordvoerster kwam de man vanuit de richting Tilburg en reed hij in de richting van de A59. In de buurt van de afslagen naar Den Bosch en de Taxandriaweg, bij de McDonald's, in Waalwijk, raakte de man de macht over het stuur kwijt, botste met zijn auto tegen een lantaarnpaal en vloog vervolgens door de wegafscheiding op het viaduct naar beneden. De auto kwma enkele meters lager terecht, vlakbij de rotonde waarop de Van Andelstraat, Westeinde en Winterdijk uitkomen. Daar kwam op dat moment net een automobiliste langs, maar haar auto werd niet geraakt. In de auto van de Tilburger zat ook nog een passagier. Beide inzittenden bleven ongedeerd.

Enkele voorbijgangers zagen dat de beide inzittenden de plaats van het ongeval wilden verlaten. Deze omstanders gaven het signalement van beide mannen door aan de politie, die hen snel kon achterhalen. De bestuurder moest vervolgens een ademanalyse ondergaan. Hij blies 850 ugl, terwijl 220 ugl het wettelijke maximum is. De bestuurder werd daarop aangehouden voor roekeloos rijden en rijden onder invloed van alcohol. De politie kon het rijbewijs van de man niet afpakken, dat was al eerder ingevorderd. De man reed dus ook nog eens zonder geldig rijbewijs.

Loon op Zand breidt hulp aan peuters uit

LOON OP ZAND - Loon op Zand breidt het project met voor- en vroegschoolse educatie (VVE) voor peuters uit.

Naast Kaatsheuvelse kinderen kunnen vanaf 1 augustus ook peuters uit de kernen Loon op Zand en De Moer extra hulp krijgen om eventuele achterstanden aan te pakken. Voorlopig hoeven de ouders nog niets te betalen voor deze hulp, zo heeft het college besloten.

Volgens wethouder Wil Ligtenberg is het project VVE-Pluslocatie een succes. Het doel is om bij kinderen vroegtijdig problemen te signaleren. Dat kan bijvoorbeeld door leiders bij peuterspeelzalen of kinderopvang.

Deze peuters met een mogelijke achterstand worden dan met extra hulp klaargestoomd voor het niveau van de basisscholen. Deze 'lessen' worden gegeven bij peuterspeelzaal Pluk aan de Berndijkse- straat in Kaatsheuvel. Ook kinderen uit Loon op Zand en De Moer gaan straks naar deze locatie toe.

De extra hulp kan nu geboden worden aan in totaal zestien peuters uit de drie dorpen. Maar als de behoefte uiteindelijk groter blijkt, wordt per 1 januari of 1 augustus volgend jaar het project verder uitgebreid met een halve groep van zo'n acht plaatsen. De betrokken partijen kijken dan ook of mogelijk een tweede locatie in Kaatsheuvel of Loon op Zand nodig is voor de voor- en vroegschoolse educatie

Centrum geeft korting wegens eerste lustrum

KAATSHEUVEL - De stichting in Kaatsheuvel die computercursussen voor met name ouderen organiseert, bestaat in september vijf jaar.

Nog steeds zitten praktisch alle lessen van het Digitaal Centrum Kaatsheuvel vol. Om het eerste lustrum te vieren, krijgen alle cursisten het komende seizoen van september tot en met mei 2009 een eenmalige korting op het cursusgeld.

donderdag, juli 17, 2008

Voormalige slagerij van de Ven in Kaatsheuvel gesloopt



Onder grote belangstelling van buurtgenoten is vandaag de sloop van de voormalige Slagerij van de Ven afgerond. Op de vrijgekomen plaats moet een ontsluitingsweg naar de Els II komen.

Excursie over bomen en planten in duinen

KAATSHEUVEL - IVN Consulentschap Brabant verzorgt op 5 augustus een excursie over bomen en planten in de Loonse en Drunense Duinen.

De twee uur durende tocht start om 10.00 uur bij De Roestelberg in Kaatsheuvel. Aanmelden is niet nodig. Honden mogen niet mee.

woensdag, juli 16, 2008

Juli in Kaatsheuvel: koud en nat

Gemeente: verhuizing Vossenberg bekijken

KAATSHEUVEL - Een verhuizing van zorgcentrum De Vossenberg in Kaatsheuvel is een onderzoek waard.

De huidige locatie aan de Antoniusstraat ligt eigenlijk te ver van het centrum af. Dat stelt wethouder Hans Waijers. Nieuwbouw van De Vossenberg past wellicht mooi in de plannen voor de omgeving van 't Rooi Dorp, stelt hij. Daar streeft de gemeente in de toekomst naar een combinatie van wonen, zorg, onderwijs en welzijn. "De Vossenberg sluit daar mooi bij aan. We willen met alle partijen serieus over zo'n verhuizing praten."

Bekeuringen bij verkeerscontroles

KAATSHEUVEL / LOON OP ZAND : De politie hield dinsdag 15 juli verkeerscontroles in Kaatsheuvel (Nieuwe Markt, Gasthuisstraat en Horst) en Loon op Zand (Kerkstraat).
Daarbij werden 47 automobilisten geverbaliseerd.
19 x: niet dragen autogordel (boete € 75,-)
5 x: niet handsfree bellen (boete € 130,-)
8 x: snelheidsovertreding (hoogst gemeten snelheid 77 km/u)
1 x: gesloten verklaring vrachtauto (€ 90,-)
14 x keer: blaastest (alcohol) afgenomen (allen p-indicatie)

Speerpunten waarop de politie extra toezicht houdt zijn: gordels, roodlicht, alcohol, snelheid en helmen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze overtredingen vaak de oorzaak zijn van verkeersongevallen of zorgen voor ernstig letsel in geval van een aanrijding.

Muziek Kraokfestival moet om 24 uur stoppen

LOON OP ZAND - De optredens tijdens het Kraokfestival in Loon op Zand moeten om middernacht stoppen. De gemeente gaat niet in op het verzoek van stichting Kraok om tot 0.45 uur door te mogen gaan.

Volgens de stichting Kraok heeft het besluit van de gemeente geen gevolgen voor het programma van het evenement, dat eind augustus wordt gehouden. Ze had alleen gehoopt nog iets extra's te kunnen doen.

Voor het eerst in de achttienjarige geschiedenis van het evenement duurt het Kraokfestival niet twee, maar drie dagen. Het evenement op de Kasteelweide in Loon op Zand is op 29, 30 en 31 augustus. Vrijdag 29 augustus treden de Schotse folkband Ogham en de Koninklijke Sophia's Vereeniging op. Zaterdag is het de beurt aan rockgroep Di-rect en zondag is de familiedag met tal van activiteiten en optredens.

dinsdag, juli 15, 2008

Onderzoek camera's in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL – Ondernemers, politie en gemeente Loon op Zand onderzoeken de mogelijkheid voor cameratoezicht in het centrum van Kaatsheuvel en op bedrijventerrein Kets West.

De camera's zijn wellicht een wapen in de strijd tegen zaken als inbraken, vernielingen en overlast.

Het plan voor cameratoezicht is geopperd bij het overleg Keurmerk Veilig Ondernemen, waar ondernemers, politie en gemeente bij betrokken zijn. Van bedrijven op de Kets West komen jaarlijks tientallen meldingen van inbraken, vernielingen en overlast. Datzelfde geldt voor winkels in het centrum van Kaatsheuvel. Zo hebben ondernemers een tijd veel last gehad van vernielingen, die met name 's avonds in het weekeinde gepleegd werden. Camera's schrikken mogelijke daders of, zo is het idee. Ook wordt de kans op aanhoudingen groter. Volgens wethouder Joop Bisselink wil de gemeente nu samen met de andere partijen werken aan een plan van aanpak voor cameratoezicht op de Kets West en het ' kernwinkelgebied'

maandag, juli 14, 2008

Robert Fuchs stapt over naar DESK

RKC-middenvelder Robert Fuchs voetbalt volgend seizoen bij zondaghoofdklasser V.V. DESK te Kaatsheuvel. De 33-jarige Fuchs kreeg geen nieuw contract meer aangeboden bij RKC Waalwijk. Hij kiest er nu voor om zijn loopbaan voorlopig als amateur te vervolgen bij de ambitieuze hoofdklasser uit Kaatsheuvel, op een steenworp afstand van zijn woonplaats.

Robert Fuchs, afkomstig van amateurvoetbalvereniging RKSV Woensel, debuteerde als prof op 18-jarige leeftijd op 8 september 1993 in de wedstrijd PSV-MVV. Sindsdien speelde hij bijna 300 wedstrijden in de eredivisie en maakte daarin 33 doelpunten.

Hij begon zijn loopbaan bij PSV, gevolgd door vier jaren bij de Graafschap. Hierna keerde hij terug naar PSV, maar werd na twee seizoenen weer verhuurd aan de Graafschap. In het seizoen 2001-2002 maakte hij de overstap naar RKC Waalwijk, waar hij sindsdien onafgebroken deel uitmaakte van de selectie. Het afgelopen seizoen was Robert Fuchs langdurig geblesseerd en pas tijdens de nacompetitie van RKC weer volledig inzetbaar.

Rechtszaak dreigt rond 'loeiende airco'

KAATSHEUVEL - Een groep omwonenden van bedrijfsverzamelgebouw Het Hoefijzer in Kaatsheuvel overweegt juridische stappen in haar strijd tegen de 'loeiende' airco op het dak van het pand aan de Europalaan.

In een brief aan de gemeente Loon op Zand kaarten de bewoners de zaak nog eens aan. Het college moet binnen vier weken reageren op deze klachten. Zo niet, dan nemen de bewoners verdere stappen.

Al jaren klaagt een aantal omwonenden over de 'herrie' van de airco-installatie op het bedrijfsverzamelgebouw Het Hoefijzer. De klagers willen snel extra maatregelen om het geluid te dempen. Ze voelen zich nu gesterkt in hun strijd door de resultaten van een onafhankelijk onderzoek van K&M Akoestisch Adviseurs.

Kantoor en werkplaats Pepping onder de slopershamer

De werkplaatsen van Pepping Bouw.
De resten van het kantoor van Pepping Bouw.

Het kantoor en de werkplaatsen van Pepping aan de Gasthuisstraat moeten wijken voor nieuwbouw. In het najaar start de bouw van De ELS II

Sloop Rosagaerde in volle gang



Deze week wordt verzorgingstehuis Rosagaerde gesloopt. De nieuwbouw loopt vertraging op omdat de rechter de bouw voorlopig stop heeft gelegd. Op de voorgrond de bar van de ontspanningsruimte

Voormalig pand slagerij van de Ven tegen de vlakte


Momenteel zijn de slopers bezig met de sloop van het pand van slagerij van de Ven aan de Gasthuisstraat. Het pand moet plaats maken voor een ontsluitingsweg naar het bouwplan De Els II

Labels:

zondag, juli 13, 2008

Eerste Sprookjesconcert in Efteling


KAATSHEUVEL - De eerste zaterdag van de reeks Zomeravonden in de Efteling trok zaterdagavond veel publiek. Nieuw was het Sprookjesconcert, met optredens van bekende sprookjesbosbewoners als Roodkapje, Sneeuwwitje en de Fakir.
Tot en met 23 augustus is de Efteling iedere zaterdagavond tot middernacht geopend. Het Sprookjesconcert is elke week. Daarna treden steeds andere bekende artiesten op. Komende zaterdag onder anderen Do en Bastiaan Ragas.

Autodief opgepakt in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL: Zaterdag 12 juli 2008 uur werd rond het middag uur een witte Ford Transit bestelbus gestolen in Kaatsheuvel. De dader ontvreemdde het voertuig vanaf de Tolweg. Enkele uren later werd de gestolen auto gesignaleerd in 's-Hertogenbosch. De bestuurder trachtte in eerste instantie om te ontkomen maar werd even later toch gearresteerd. Het gaat om een 21-jarige man uit Den Bosch. De verdachte werd nog gezocht voor een woninginbraak in Waalwijk en is voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

vrijdag, juli 11, 2008

Verbod fietsers van de baan

KAATSHEUVEL - De Eftelingsestraat in Kaatsheuvel blijft waarschijnlijk toch open voor fietsers tijdens de bouw van Bosrijk, het vakantiepark van de Efteling.

Het attractiepark en de gemeente Loon op Zand zijn druk bezig met een alternatief: de aanleg van een fietspad op het huidige voetpad langs de Eftelingsestraat, van de Horst tot aan de Kinkenpolder.

Binnen enkele weken moet duidelijk zijn of dit plan haalbaar is. De partijen zien goede kansen voor dit alternatief.

Eerder besloot de gemeente om fietsers te weren van de Eftelingsestraat tijdens de bouw van Bosrijk. Het vele bouwverkeer zou een gevaar vormen voor de fietsers. Het verbod stuitte op verzet. Zo vond het comité 'Eftelingsestraat open!!!' dat zo'n drukke fietstroute veel te makkelijk werd afgesloten. De tegenstanders pleitten voor een alternatief. Die lijkt nu gevonden.

Kaatsheuvelse campings liggen in de clinch over Poolse gasten

KAATSHEUVEL - Camping Duinlust in Kaatsheuvel is de overlast door Polen beu. Volgens eigenaar Steef Blok heeft hij veel last van Poolse gasten van Droomgaard, een andere camping aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen in Kaatsheuvel. "Velen rijden onverantwoord hard op de Duinlaan, zijn vaak stomdronken en zorgen bij hun bezoek aan onze camping voor spanningen", stelt hij.

Bij Droomgaard, waar enkele honderden Polen onderdak hebben, vinden ze de kritiek onterecht. "In de omgeving verblijven veel Polen, en echt niet alleen bij ons op de camping", stelt beheerder Pascal Schippers. "Het is wel erg makkelijk om dan met een beschuldigende vinger naar Droomgaard te wijzen als een Pool voor overlast zorgt." Volgens directeur Jos Mennen van de Oostappen Groep, waaronder Droomgaard valt, verblijven inderdaad veel buitenlandse werknemers op zijn campings, maar zijn het zeker niet allemaal Polen, zoals vaak wordt gedacht. "Je hoort nu vaak: een Pool doet dit, doet dat. Maar de meesten zijn gewoon heel harde werkers."

Duinlust heeft de zaak in ieder geval aangekaart bij de gemeente Loon op Zand. Deze wil nu binnenkort met de exploitant van Droomgaard en politie over dit onderwerp praten. "We kijken hoe groot de overlast is en wat er eventueel aan te doen is", stelt een gemeentewoordvoerder.

Blok heeft zijn ongenoegen ook geuit in een pittige brief aan Droomgaard. "Ik heb geen probleem met Polen op een camping, al kies ik daar zelf bewust niet voor", stelt hij. "Maar een camping moet wel optreden als haar gasten zich in de buurt misdragen. Dat doe ik ook." Volgens Schippers van Droomgaard moet Duinlust zorgen dat het op eigen terrein de zaken op orde heeft. "En daar zit, denk ik, de frustratie. De Poolse mensen zorgen bij ons voor weinig problemen. Natuurlijk is er wel eens wat, maar dat is bij Hollandse families ook zo."

Overigens kiest Droomgaard ervoor om haar eigen horecagelegenheid en zwembad alleen voor de vakantiegangers en recreanten open te stellen en niet voor de mensen die vanwege hun werk op het kampeerterrein verblijven. "Het staat die gasten uiteraard vrij om ergens anders naartoe te gaan", stelt Schippers. "We gaan ze niet aan de ketting leggen."

Opmerkelijke ooievaar in de tuin in Kaatsheuvel


Normaal staat er bij de geboorte van een baby een ooievaar in de tuin. Deze ooievaar in de Willem de Zwijgerlaan valt echter op door de tekst "Er is een verloskundige geboren". Maaike in 't Groen wiens verhaal over de stage in Zuid-Afrika in de krant stond is vandaag in Maastricht beedigd als verloskundige.

donderdag, juli 10, 2008

Schoonmaakster gearresteerd na diefstal in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL: Een 32-jarige schoonmaakster uit Kaatsheuvel is vanmorgen in een bedrijfspand op heterdaad betrapt op diefstal. De directeur van het bedrijf had vanmorgen een 'val' opgezet na een eerdere diefstal.

Gisteren ontdekte een medewerker dat uit zijn portemonnee een geldbedrag van enkele honderden euro's gestolen was. De directeur besloot daarop zijn aktetas met daarin zijn portemonnee met enkele bankbiljetten in zijn kantoor achter te laten. Hij had de nummers van de bankbiljetten opgeschreven. Nadat de kamer was gestofzuigd, bleek dat uit de portemonnee twee briefjes van 50 euro waren gestolen. Hierop werd de politie geïnformeerd. De interieurverzorgster gaf de diefstal toe. Ze had het geld in haar kous verstopt. Ze ontkende in alle toonaarden de eerder geconstateerde diefstal. Ze krijgt een proces-verbaal.

Poolse mannen opgepakt na mishandeling landgenoot

KAATSHEUVEL: Vannacht is omstreeks 02.00 uur, in een huisje op een camping aan de van Haestrechtstraat, een 24-jarige Poolse man gewond geraakt nadat hij kennelijk door twee landgenoten was aangevallen. De politie heeft twee arrestaties verricht.

Het slachtoffer zou een steekwond in een van zijn benen hebben opgelopen en was op zijn gezicht geslagen. Hij werd met een ambulance naar het Tweestedenziekenhuis gebracht. Daar werd hij vanmorgen behandeld. In overleg met de chirurg mocht hij het ziekenhuis vanmiddag weer verlaten. In het huis waar het incident had plaats gevonden was zichtbaar gevochten. Ook zaten er bloedvegen aan de muur. Een uitgebreide aangifte moet nog worden opgenomen.

Uit het onderzoek bleek dat twee in Roosendaal verblijvende landgenoten van het slachtoffer 23 en 34 jaar) als verdachten konden worden aangemerkt. Zij meldden zich omstreeks 12.00 uur aan het bureau in Waalwijk en zijn vervolgens met toestemming van de officier van justitie aangehouden. Zij zijn in verzekering gesteld. De aanleiding tot de vechtpartij is nog niet duidelijk.

woensdag, juli 09, 2008

Brabants Dagblad wordt roze op Roze Maandag

TILBURG - Het Brabants Dagblad wordt maandag 21 juli op roze papier gedrukt. De gekleurde pagina's staan geheel in het teken van de Tilburgse kermis en Roze Maandag. In het speciale kermiskatern is aandacht voor praktische informatie en voor leuke wetenswaardigheden en frivoliteiten.
Roze Maandag is in een kleine twee decennia uitgegroeid tot het grootste homofeest van Nederland. Dit evenement trekt naar verwachting ruim 300.000 bezoekers naar de grootste kermis van de Benelux.

Brabants Dagblad van maandag 21 juli wordt niet alleen 's ochtends bezorgd bij alle abonnees in Tilburg en omgeving, maar wordt ook door opvallend geklede promotieteams gratis uitgedeeld aan de bezoekers van Roze Maandag.

Het eerste exemplaar wordt bij de officiële opening van Roze Maandag op feestelijke wijze aan burgemeester Vreeman overhandigd.

Eindelijk thuis.........

Na een opname van drie weken op de hart-afdeling ben ik na een ingreep vanavond weer thuis gekomen.

Webmaster

Steen door woning in Kaatsheuvel gegooid

KAATSHEUVEL - Een 34-jarige man uit De Moer is dinsdagavond gearresteerd omdat hij een grote steen door een raam van een woning aan de Maas in Kaatsheuvel heeft gegooid. Achtergrond van de vernieling zou een financieel geschil zijn. De verdachte heeft de vernieling toegegeven en verklaarde spijt te hebben van zijn impulsieve daad.

Hij ontkende iets te maken te hebben met eerdere vernielingen aan huis en auto van de bewoner.

Kaatsheuvels kano-avontuur al voorbij

KAATSHEUVEL - Orno Mellema (46) uit Kaatsheuvel en zijn zoon Jesaya (16) zijn in hun poging om per kano de voormalige Zuiderzee rond te varen al op de eerste dag gestrand.

Met deze bijzondere kanotocht wilden zij geld inzamelen voor Villa Pardoes in Kaatsheuvel.

Maar het duo had grote pech. Door de harde wind werd de kano telkens tegen lager wal geblazen. Het leidde ertoe dat de vouwkano uit 1954 lek voer. Ook brak er een spant.

"Dat was het toppunt van ellende. De kano was niet meer te repareren", vertelt Orno Mellema. Dit avontuur mag dan mislukt zijn, vader en zoon denken al aan een nieuwe poging met een andere kano. "Opgeven is er niet bij."

Vorig jaar peddelden zij per kano van Maastricht naar Waalwijk, ook voor Villa Pardoes, het vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen en hun familie.

Fietstocht 'Ome Joop's Tour' doet regio aan

KAATSHEUVEL - Ome Joop's Tour doet zaterdag 25 juli Kaatsheuvel aan. De tiendaagse kinderfietstocht, die voor de 58ste keer wordt verreden, gaat vanuit startplaats Arnhem naar Deventer, Steenwijk, Heerenveen en Den Bosch en doet in de zesde etappe Kaatsheuvel aan.

Op zondag 27 juli is de traditionele rustdag in de Efteling.

De zevende etappe voert van Kaatsheuvel naar Boxmeer. Vervolgens rijden de ongeveer 180 deelnemers via Kalkar (Duitsland) naar de eindbestemming Arnhem.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van deze fietstocht dat er ook kinderen ook de gemeente Loon op Zand meedoen.

Bloemen golfpark Efteling krijgen even 'oranje water'

KAATSHEUVEL - Rood of oranje is geen alledaagse kleur voor water. Toch besproeit groenmedewerker Wim van Beek van golfpark de Efteling in Kaatsheuvel zijn bloemen en planten met een opvallende straal.

Als zo'n kleurrijke waterstraal ergens verwacht kan worden, dan is het wel bij de Efteling. Maar het blijkt geen 'geheim wapen' te zijn. De opvallende kleur heeft alles te maken met een verstopte beregeningsinstallatie. Toen deze net gemaakt was, kwam er 'vuil' mee. Snel was het water daarna weer glashelder.

Meisjes gepakt voor incident in de Efteling

KAATSHEUVEL - De politie heeft gistermiddag in attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel drie meisjes uit Rotterdam (15 en 16 jaar) aangehouden voor mishandeling.

De drie worden ervan verdacht een 15-jarig meisje uit Ridderkerk te hebben getrapt en geslagen. Volgens de politie is nog niet bekend waarom de Rotterdamse meisjes het slachtoffer mishandelden.

dinsdag, juli 08, 2008

Drie meisjes gearresteerd na mishandeling

KAATSHEUVEL:De politie heeft dinsdagmiddag rond 15.00 uur drie meisjes (15, 15 en 16 jaar) uit Rotterdam aangehouden wegens mishandeling. Dat gebeurde bij een attractie in De Efteling. Een 14-jarig meisje uit Ridderkerk heeft aangifte gedaan, nadat ze door een groep meiden flink geslagen en getrapt was. De drie verdachten, die werden aangewezen door getuigen, zijn ingesloten op het bureau voor verder onderzoek.

Winkel 'Spul genoeg' stopt

KAATSHEUVEL - Kringloopbedrijf Spul Genoeg in Kaatsheuvel gaat sluiten. Dat is het gevolg van een sterk teruglopend aantal kopers van tweedehandsspullen in Kaatsheuvel.

Tot half augustus is de kringloopwinkel aan de Antoniusstraat nog geopend. Het telefoonnummer van Spul Genoeg om spullen op te laten halen, is al wel uit de lucht.

Het bedrijf werd in 2001 opgericht door Leo Mathijssen. In 2006 liep de klandizie al sterk terug door een brand bij een ander Kaatsheuvels kringloopbedrijf De Langstraat. Veel mensen dachten dat het Spul Genoeg ging, dat was afgebrand. Inmiddels zet Mathijssen een kringloopbedrijf op in Tilburg.

Eerste Efteling Zomeravond op vernieuwd festivalterrein

De Efteling presenteert op alle zaterdagavonden in de periode van 12 juli tot en met 23 augustus de Efteling Zomeravonden. Voor het eerst wordt iedere avond geopend met een groots Sprookjespopconcert, waarbij kinderen mee kunnen zingen en dansen met hun favoriete Sprookjesbosbewoners. Aanstaande zaterdag, 12 juli, verzorgt Lee Towers het spetterende slotoptreden tijdens de eerste Efteling Zomeravond.

Tijdens de Zomeravonden blijft het park open tot middernacht met duizenden feeërieke lichtjes en avontuurlijke attracties. De Efteling trakteert haar gasten dan op een heus muziekfestival met live optredens op het vernieuwd festivalterrein onder begeleiding van een 12-koppig orkest. Aanstaande zaterdag, 12 juli, verzorgt Lee Towers het spetterende slotoptreden tijdens de eerste Efteling Zomeravond.

Het programma voor de eerste Zomeravond op zaterdag 12 juli ziet er als volgt uit:
19.45 uur: Sprookjespopconcert
20.10 uur: Opwarmspektakel met Jurgen Freilich
20.45 uur: Verassing
21.30 uur: Nurlaila
22.15 uur: Lee Towers

De volgende drie Zomeravonden biedt de Efteling haar bezoekers:
Zaterdag 19 juli: CB Milton, Bastiaan Ragas en Do
Zaterdag 26 juli: Idols Nicky, Nathalie en Charlene, Lesley Williams en Jim
Zaterdag 2 augustus: Replay, Edsilia Rombley en Thomas Berge

Efteling dwarsboomt bouw Rosagaerde

KAATSHEUVEL - De (her)bouw van verpleeghuis Rosagaerde in Kaatsheuvel mag voorlopig nog niet starten van de rechter. De vergunning is geschorst op verzoek van attractiepark de Efteling.

Datzelfde geldt voor de bouw van een groot appartementencomplex aan de St. Josephstraat in Kaatsheuvel. Ook tegen dit bouwplan heeft de Efteling voorlopig met succes bezwaar tegen gemaakt bij de rechtbank in Breda.

De uitspraak is een tegenvaller voor de gemeente Loon op Zand, de stichting Maasduinen (waaronder Rosagaerde valt) en corporatie Casade Woondiensten.

De Efteling wilde met de rechtszaak voorkomen dat de bouw van start zou gaan voordat alle procedures rond de vergunningverlening waren afgerond.

Het attractiepark is bang dat de bouw van het nabijgelegen nieuwe verpleeghuis en het appartementencomplex negatieve gevolgen heeft voor de eigen vergunningen. Zo wordt de kans op klachten uit de omgeving groter, stelt de Efteling. Ook vreest het bedrijf straks minder evenementen en feesten in de avonduren te mogen houden, omdat strengere eisen gaan gelden.

De rechter heeft nu alleen nog naar de gevoerde procedures gekeken. Bij het plan voor de nieuwbouw van Rosagaerde (verpleeghuis met veertien zorgappartementen) hebben de partijen een steek laten vallen, zo luidt het oordeel. De stichting Maasduinen heeft het ontwerp later wat aangepast door de zolder met lessenaardak te vervangen door een plat dak. Volgens de rechter is dit gewijzigde plan ten onrechte niet meer voorgelegd aan de welstandscommissie en moeten de procedures dus deels over.

Verder vindt de rechter dat bij het plan van Casade voor de bouw van 51 huurwoningen en negentien eensgezinswoningen aan de St. Josephstraat beter aangetoond moet worden wat voor gevolgen dit plan heeft voor de activiteiten van de Efteling.

Alle betrokken partijen buigen zich nog over de gevolgen van de uitspraak, en de eventuele vertragingen die hierdoor kunnen ontstaan.

maandag, juli 07, 2008

Sneeuwwitje populairste van het land

Assepoester en Doornroosje op tweede en derde plaats

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen is het favoriete sprookje van de Nederlanders. In 2004 was dit nog Roodkapje. Dat concluderen het DOC Volksverhaal (Meertens Instituut) en de Efteling vandaag, op de Dag van het Sprookje, in een onderzoek naar sprookjes. Het online-onderzoek werd afgelopen juni gehouden onder 1000 Nederlanders. Met de resultaten van het onderzoek willen de Efteling en het DOC Volksverhaal, als hoeders van het sprookje, meer inzicht in de positie van sprookjes in Nederland geven.

Terwijl bij volwassenen de sprookjes Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje de top drie aanvoeren, is bij de kinderen van de ondervraagde Nederlanders Assepoester favoriet, gevolgd door Sneeuwwitje en Roodkapje. Roodkapje wordt ook door de ondervraagden gezien als het meest typisch Nederlands Sprookje. De sprookjes Hans en Grietje en Repelsteeltje zijn goed voor een vierde en vijfde plaats in het onderzoek. Opvallend is dat het sprookje Reinaart de Vos ook één van de favorieten is.

Vervolg op overleg over N261

LOON OP ZAND - Provincie en gemeente Loon op Zand gaan na de zomervakantie dieper in op de plannen voor de ombouw van de N261 en de toekomstige verkeersmaatregelen rond het dorp Loon op Zand.


Net voor het weekeinde was er overleg met provinciebestuurder Cora Steffens over de verkeersplannen voor de N261. De ombouw van de drukke weg tussen Waalwijk en Tilburg heeft voor het dorp Loon op Zand grote gevolgen. De huidige ontsluiting op de Hoge Steenweg komt namelijk te vervallen en ten zuiden van het dorp komt een nieuwe ontsluiting.

Wethouder Joop Bisselink heeft de resultaten van een bliksemenquête in het dorp overhandigd aan Steffens. Veel iwoners zijn voor de aanleg van een tunnel of viaduct bij de N261, zo blijkt uit een onderzoek van PvdA, Groenlinks, VVD en SP. Het verkeer houdt dan een snelle route via de Hoge Steenweg en Horst naar Kaatsheuvel. "Er zijn door de gedeputeerde uiteraard nog geen toezeggingen gedaan", aldus Bisselink. "Wel gaat de provincie zich buigen over het rapport en de resultaten. Na de vakantie komen we er op terug."

Frank de Jong geen keizer bij gilde St. Jan Baptist

KAATSHEUVEL - Frank de Jong had er alles aan gedaan om voor de derde achtereenvolgende keer het koningschieten bij gilde St. Jan Baptist in Kaatsheuvel te winnen. In dat geval zou hij zich voor het leven 'keizer' mogen noemen.

Maar zijn droom wordt voorlopig niet bewaardheid: nieuwkomer Kees Vos won zondagmiddag de wedstrijd en is nu voor vier jaar koning.

Tevredenheid over opkomst Ronde van Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - 363 renners namen zondag deel aan de Ronde van Kaatsheuvel. Dit tot grote tevredenheid van Henk Meijers, die het initiatief nam om de Ronde van Kaatsheuvel nieuw leven in te blazen.

Want hij kan er maar niet aan wennen, aan een kermis zonder wielrennen. Dit jaar deden alleen jeugd en nieuwelingen mee.

Politiehond Vito grijpt verdachte van dierenmishandeling

KAATSHEUVEL: De eigenaar van een paard schrok toen hij zondagochtend 6 juli bij zijn weiland aan de Duinlaan kwam. Op de rug van zijn pas geopereerde paard zat een volstrekt onbekende man. Het paard had een verse wond op de rug tengevolge van een recente operatie.

De onbekende berijder probeerde er vandoor te gaan toen hij ontdekt werd. De eigenaar van het paard kon de onbekende in eerste instantie achterhalen. Terwijl de politie onderweg was zag de verdachte alsnog kans om te ontkomen.
Diensthond Vito werd ingezet om hem te achterhalen. Nadat Vito de man had opgespoord in een bosperceel, probeerde de verdachte opnieuw weg te komen. Vito greep hem zodanig in zijn bovenbeen dat de arrestant voor medische behandeling naar het ziekenhuis moest worden overgebracht.

Ook het paard moest medische behandeld worden. Door het voorval was de oude operatiewond opengegaan en moest opnieuw gehecht worden door een dierenarts.
Een duidelijk geval van dierenmishandeling dus.
De verdachte is een 21-jarige Poolse man die verblijft op een camping in Kaatsheuvel

zaterdag, juli 05, 2008

Acht arrestaties na vechtpartijen in Efteling

KAATSHEUVEL: De politie heeft gisteren op aanwijzing van de Bewakingsdienst van de Efteling bij twee verschillende incidenten acht verdachten aangehouden. Alle verdachten zijn afkomstig uit Culemborg en hadden een excursie van school. Vanmorgen zijn nog twee hekklimmers aangehouden die de kosten van de entree wilden besparen.

De bewakingsdienst van de Efteling heeft donderdagavond omstreeks 20.00 uur drie knapen uit Culemborg (13,14 en 14 jaar) aangehouden die verdacht worden van openlijke geweldpleging. Ze hadden in de buurt van de Python ruzie gekregen met een gemengde groep uit Vugt, in de leeftijd van circa 13 tot 15 jaar. Een van de van de Culemborgse knapen was kennelijk voor een jongen uit die andere groep gaan staan en had gezegd: "He joh je moet niet zo stoer doen". Een jongen uit Vught kreeg een kopstoot. Enkele meisjes uit de groep uit Vugt die de vechtersbazen wilden scheiden kregen zelf ook nog enkele klappen. De politie heeft de aangehouden verdachten verhoord. Hun ouders zijn in kennis gesteld. Er wordt een nader onderzoek ingesteld naar personen die betrokken zijn geweest bij de vechtpartij maar gisteravond niet aangehouden zijn.

Eerder werden gistermiddag op aanwijzing van de bewakingsdienst ook al vijf meisjes aangehouden in de leeftijd van 13 tot 15 jaar eveneens uit Culemborg. Zij hadden ruzie gekregen nadat zij bij de Bobsleebaan aan het voordringen waren, met een 13-jarig meisje uit Zwijndrecht. Het slachtoffer kreeg stompen in haar buik. Ook werd aan haar broek getrokken en een lolliestok in het knotje van haar haar gedaan.

Vrijdagmorgen zijn twee mannen uit Spaarndam aangehouden bij het attractiepark aan de Europalaan nadat zij door bewakers betrapt waren toen zij over het hek klommen. De mannen wilden zonder te betalen met het gezin een dagje plezier maken. Zij hadden wel genoeg geld om voor iedereen de entree te betalen. Door zelf over het hek te klimmen zou er ook nog wat te besteden zijn om iets lekkers te kopen. Ze hebben een proces-verbaal gekregen

Man in de cel gezet na burenruzie

KAATSHEUVEL - Een 35-jarige man uit Kaatsheuvel is opgepakt op verdenking van mishandeling van zijn buurman. De verdachte zat gistermiddag nog vast.

Het zou gaan om een burenruzie waarbij de man het slachtoffer een paar keer met een stok zou hebben geslagen.

Er is sprake van een langslepend buurtconflict, waarvan dit keer geluidsoverlast de oorzaak was.

Veel wielrenners doen mee aan kermisronde

KAATSHEUVEL - Een groot aantal wielrenners verschijnt morgen aan de start bij de 26e kermisronde in Kaatsheuvel.

De wedstrijden starten om 11.00 uur. De jeugd meet vanaf 12.00 uur de krachten. Om 16.00 uur starten de nieuwelingen.

Kermis strijkt weer neer in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - De jaarlijkse kermis is weer neergestreken in Kaatsheuvel. Voor de kermisliefhebbers zijn er tal van attracties: van draaimolen, lunapark, funny flight, booster tot autoscooters en de cyber one (foto). Gisteren werd de kermis ge- opend en tot en met dinsdag (elke dag van 14 tot 24 uur) kunnen mensen bij de Kaatsheuvelse kermis terecht.

Vandaag krijgt de kermis overigens bijzonder bezoek. Pret Piraat is van 14 tot 16 uur op het kermisterrein te vinden. Maandag is Dennis van het televisieprogramma 'De Gouden Kooi' te gast. Hij loopt van 20 tot 21.30 uur rond op de Kaatsheuvelse kermis voor een 'Meet & Greet.

vrijdag, juli 04, 2008

Zorgen om Auberge de Moerse Hoeve

DONGEN/ DE MOER – Ondernemers op bedrijventerrein De Wildert in Dongen maken zich zorgen over de bereikbaarheid, als de plannen voor de Tilburgse rondweg (Noord Westtangent) ongewijzigd doorgaan. Het zou betekenen dat het verkeer van en naar de bedrijven straks kilometers om moet rijden. De gemeente Tilburg heeft nu beloofd nog eens serieus naar deze plannen te kijken.

Ondernemers aan de Heibloemstraat in De Moer hopen ook dat zij een snelle aansluiting houden op de Burgemeester Letschertweg in Tilburg. Zij vrezen eveneens veel klanten kwijt te raken, als die in de toekomst vijf kilometer om moeten rijden.
De gemeente Tilburg is nog druk bezig met de verdere plannen voor de zogeheten Noordwesttangent, de rondweg door de stad. Een onderdeel van dit project zijn andere aansluitingen op deze weg. Tilburg kijkt nu of het plan aangepast moet worden om met name het Dongense industrieterrein De Wildert goed bereikbaar te houden. Op dit terrein zit een aantal grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld Coca Cola.

In de gemeente Loon op Zand zwengelde de VVD de discussie aan over de ‘afsluiting’ van de Heibloemstraat. Volgens het Loonse college biedt het Tilburgse plan echter ook voordelen. Zo zouden de Heibloemstraat en Moersedreef een stuk veiliger worden voor fietsers, omdat het vrachtverkeer op deze weg andere routes gaat zoeken. Volgens de exploitanten van De Moerse Hoeve die met hun horecazaak aan de Heibloemstraat zitten, is dat geen sterk argument. Volgens hen rijden er nauwelijks vrachtwagens op de Heibloemstraat. Voor zover zij weten, zijn er de laatste jaren ook geen ongelukken geweest met trucks en fietsers.

Camping Duinlust mag niet groter

KAATSHEUVEL - Camping Duinlust moet afzien van de bouw van 55 chalets, grenzend aan het huidige recreatiebedrijf aan de Duinlaan in Kaatsheuvel.

De gemeente Loon op Zand werkt niet mee aan het uitbreidingsplan en volgt daarmee de negatieve adviezen van het Overlegorgaan Loonse en Drunense Duinen en provincie. Het plan voor het chaletpark bij Duinlust zou een te grote bedreiging vormen voor het aangrenzende gebied van de Loonse en Drunense Duinen

Steef Blok, eigenaar van Duinlust, is diep teleurgesteld over de weigering. Al jaren heeft hij plannen voor de bouw van 55 chaletjes op een terrein van zo'n 20.000 vierkante meter. Na de negatieve adviezen van Overlegorgaan Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en de provincie is het doek voor het plan gevallen. Vooral het Overlegorgaan was ronduit negatief over de plannen van de camping. "De recreatiedruk neemt onacceptabel toe door mogelijke uitbreidingen van Duinlust", luidde de conclusie.

Blok kan weinig begrip hebben voor het standpunt van het Overlegorgaan. "Ze staan overal minicampings toe. Die schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat heeft toch ook effect op de recreatie bij het natuurgebied? Maar ik kan en mag geen kant op. En dat zonder enig overleg."

Volgens hem is het een grote misvatting dat een uitbreiding van Duinlust niet nodig zou zijn om de camping financieel gezond te houden. Blok gaat nu kijken hoe hij op een andere manier de opbrengsten kan vergroten. "We kunnen bijvoorbeeld de horeca-activiteiten nog verder uitbreiden", stelt hij. "Die weg zijn we al ingeslagen, bijvoorbeeld met ons terras."

Ook heeft hij serieuze plannen om naast Duinlust een tweede camping te beginnen of over te nemen. "We bekijken de mogelijkheden. Het liefst zouden we een tweede camping hebben in de gemeente Loon op Zand."

Man vastgehouden in de cel na burenruzie

KAATSHEUVEL - Een 35-jarige man uit Kaatsheuvel is woensdagavond opgepakt op verdenking van mishandeling van zijn buurman.

Hij zat gistermiddag nog vast. Het zou gaan om een burenruzie waarbij het slachtoffer een paar keer met een stok zou zijn geslagen. Er is sprake van een langslepend conflict, waarvan dit keer geluidsoverlast de oorzaak was.

donderdag, juli 03, 2008

Markt in Kaatsheuvel wijkt uit naar De Werft

KAATSHEUVEL - De weekmarkt wordt morgen voor één keer gehouden op het parkeerterrein bij De Werft in Kaatsheuvel. De markt wordt verplaatst in verband met de kermis, die tot en met dinsdag rond de Nieuwe Markt wordt gehouden.

Ware circusartiesten bij basisschool KlimOp in Kaatsheuvel

In één dag werden ze klaargestoomd voor een grote voorstelling in de sporthal van De Werft in Kaatsheuvel. De zaal zat vol met trotse ouders, opa's en oma's. Het publiek kreeg een voorstelling te zien met onder meer spannende acrobatiek, lenige evenwichtskunstenaars, grappige clowns en goochelaars. De circusvoorstelling was een mooie afsluiting van het schooljaar. Want nog twee dagen en dan breekt de grote schoolvakantie aan.

Gilde Sint Jan Baptist gaat Koningschieten

KAATSHEUVEL - Gilde Sint Jan Baptist uit Kaatsheuvel gaat zondag Koningschieten. Eens per vier jaar wordt er gestreden om de titel Koning door met de kruisboog op een houten vogel te schieten.

Dit jaar kan de huidige koning de titel Keizer krijgen als hij voor de derde keer op rij wint. Aanvang 14.30 uur op sportcomplex Eikendijk.

57 geslaagden bij studiehuis van WML

KAATSHEUVEL - 57 medewerkers van Werkbedrijf Midden-Lang- straat (WML) zijn geslaagd bij het speciale studiehuis van het bedrijf.Daar worden onder meer cursussen verpakken en schilderen gegeven

Wedstrijd voor behoud erfgoed in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Stichting Sterk houdt een foto- en kunstwedstrijd met als thema 'Religieus Erfgoed in Kaatsheuvel: Gebouwen, mensen en gebruiken'. In het najaar komt een tentoonstelling met een selectie van alle inzendingen.

Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (Sterk) wil de foto's en verhalen behouden voor de toekomst.

De stichting zet zich al jaren in voor het behoud van de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel. Volgens Sterk is al veel erfgoed in het dorp Kaatsheuvel verdwenen, zoals de kerkpaden en het missiehuis aan de Antoniusstraat.

De wedstrijd wordt gehouden met steun van de provincie. De stichting hoopt op veel inzendingen. Het kan gaan om (oude) foto's van gebouwen, maar ook van kerkelijke gebeurtenissen, zoals processies, bedevaarten, huwelijken en dopen. Verder zijn er volop verhalen over dit onderwerp te vertellen, verwacht de stichting. De wedstrijd is verdeeld in verschillende categorieën: foto's, tekeningen, schilderijen, verhalen en gedichten. De mooiste inzendingen worden beloond. Een extra prijs is ingesteld voor de meest bijzondere inzending, die de St. Jozefkerk als onderwerp heeft. Tot 1 september is het mogelijk om foto's, kunst en verhalen in te leveren.

De stichting hoopt na de expositie veel inzendingen over te dragen aan de heemkundekring, zodat die bewaard blijven voor de toekomst. Dat gebeurt alleen met toestemming van de deelnemers.

woensdag, juli 02, 2008

Directeur Vlinderboom stapt op

LOON OP ZAND - De openbare Jenaplanschool De Vlinderboom heeft vlak voor de schoolvakantie zijn directeur Ferry van Lier zien vertrekken.

Hij heeft per direct zijn functie neergelegd. De stichting BRAVOO (Brabants Verenigd Openbaar Onderwijs), waar De Vlinderboom onder valt, wil de rust snel herstellen. Inmiddels is al een opvolger gevonden. Ine van Opstal verruilt de openbare basisschool Van der Heijden in Waalwijk voor De Vlinderboom.

Het aantal leerlingen op de school in Loon op Zand loopt al een tijdje terug: van zo'n 110 naar onder de 100 leerlingen nu. "En dat is zeker een bron van zorg", stelt Robert Venema, algemeen directeur van BRAVOO.

Maar het plotselinge vertrek van de directeur heeft niet direct te maken met die terugloop bij De Vlinderboom, stelt Venema. Over de exacte reden wil hij niet al te veel kwijt. Volgens hem komt het er in het kort op neer dat Van Lier leerkracht wil worden bij een van de andere basisscholen. Het takenpakket van directeur zou hem zwaar vallen.

Venema stelt dat voor sommige ouders de werkwijze van de directeur wel reden was om voor een andere school in het dorp te kiezen. "Maar dat soort zaken zie je op meer scholen." Hij benadrukt dat er niets ernstigs aan de hand is. "Er moeten geen wilde geruchten ontstaan. De partijen zijn in goed overleg tot dit besluit gekomen."

De ouders zijn inmiddels via een brief op de hoogte gesteld van de gang van zaken en het nieuws dat Ine van Opstal de nieuwe directeur wordt. Ook is de opvolger aan de medezeggenschapsraad voorgesteld.

Venema vindt het belangrijk dat De Vlinderboom snel in rustig vaarwater terechtkomt. "En dat de school weer gaat groeien. Die kansen liggen er."

De medezeggenschapsraad van De Vlinderboom en Van Lier waren niet voor commentaar bereikbaar.

Loon wil actie tegen crossers

LOON OP ZAND - Loon op Zand wil een einde maken aan de overlast van motorcrossers op het terrein 'de oude vloeivelden', het gebied tussen de Bergstraat en het Blauwe Meer.

Volgens het college lukt het tot dusver niet om de crossers van het terrein in Loon op Zand te weren. Daarom roept het de hulp in van politie en justitie. Door strengere controles moet de overlast afnemen.

De oude vloeivelden, een terrein van zo'n 10 hectare aan de rand van het dorp, is eigendom van de gemeente. Het gebied blijkt geliefd bij motorcrossers. "We hebben meerdere klachten uit de buurt gekregen. Vooral over geluidsoverlast", vertelt de Loonse wethouder Hans Waijers.

Volgens hem heeft de gemeente al het nodige gedaan om de motorcrossers van het terrein weg te houden. Zo is het gebied bijvoorbeeld omheind met prikkeldraad. Ook staan er borden met 'verboden toegang'. Maar al die maatregelen hebben tot nu toe niet het gewenste effect gehad, stelt Waijers vast.

"Op de één of andere manier weten de motorcrossers toch steeds op het terrein te komen. En meer dan dit kunnen we als gemeente eigenlijk niet doen", concludeert de wethouder.

Binnenkort kaart burgemeester Ria van Hoek de zaak aan bij politie en justitie in het zogeheten driehoeksoverleg. Ze legt het dringende verzoek neer om op deze locatie in Loon op Zand 'strafrechtelijk te handhaven.' Mogelijk dat controles en boetes de motorcrossers wel afschrikken, zo is de hoop.

Ook wil de gemeente via extra publicaties duidelijk maken dat dit gebied bij Loon op Zand echt een verboden terrein is voor 'onbevoegden.'

Het terrein 'de oude vloeivelden' is overigens licht vervuild. Maar de verontreiniging vormt geen gevaar voor de volksgezondheid, benadrukt Waijers.

Roep om brede studie N261

LOON OP ZAND - De provincie moet ook serieus kijken naar de aanleg van een viaduct of tunnel bij het kruispunt N261-Hoge Steenweg in Loon op Zand.

De Loonse politiek pleit voor een onderzoek naar meerdere alternatieven voor de plannen rond de Midden-Brabantweg (N261), zonder nu al op voorhand voorkeuren uit te spreken.

Vrijdag heeft wethouder Joop Bisselink (verkeer) overleg met de provincie. De gemeenteraad wil bij dat gesprek een duidelijk signaal afgeven. Maandagavond had de politiek echter veel tijd nodig om tot één gezamenlijke boodschap te komen.

Over één zaak is de raad het eens: Loon op Zand moet straks goed bereikbaar zijn als de N261 tussen Tilburg en Waalwijk wordt omgebouwd. Verder moet er veel aandacht zijn voor de verkeersveiligheid in het dorp. Want de plannen voor de N261 zijn ingrijpend voor Loon op Zand. Zo moet ten zuiden van het dorp een heel nieuwe aansluiting op de N261 komen. De huidige aansluiting bij de Hoge Steenweg vervalt dan. De oppositiepartijen PvdA, VVD en GroenLinks zien veel in de aanleg van een viaduct of tunnel onder de N261, zodat het verkeer een snelle route houdt via de Hoge Steenweg, Heideweg en Horst naar Kaatsheuvel. Volgens die partijen is een grote meerderheid in Loon op Zand daar ook voor.

Het college moet zich maximaal inspannen voor zo'n directe autoverbinding tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel, vindt de oppositie. Ze diende daarvoor een motie in. "Het is belangrijk dat we als raad één geluid laten horen richting provincie", stelde Peter Flohr (PvdA). "En het is nu vijf voor twaalf." Maar CDA, Gemeentebelangen en Lijst Loon op Zand vonden de motie veel te ver gaan. Zij willen ook een verkeersveilige oplossing. Maar het staat voor hen niet vast dat de aanleg van een extra viaduct het beste alternatief is, stellen ze. Mogelijk is het beter om van de Hoge Steenweg een doodlopende straat te maken, en het verkeer op een andere manier door het dorp te leiden.

Uiteindelijk kwam de raad er toch uit. Alle partijen zien nu graag een gedegen onderzoek naar meerdere alternatieven.

Verzet tegen mall uit regio

WAALWIJK/Kaatsheuvel/TILBURG - Waalwijk ziet het plan voor een grote winkelmall bij Tilburg niet zitten. Wethouder Riné van Dongen (CDA, economische zaken) zegt dat deze week verschenen onderzoeksrapporten aantonen dat een mega-mall langs de Midden-Brabantweg bij Tilburg nadelig is voor de winkeliers en werkgelegenheid in Waalwijk.

Hoewel het officiële standpunt pas in augustus bepaald wordt, wil Van Dongen de gemeente Tilburg nu al 'adviseren' af te zien van het plan.

De onderzoeksrapporten zijn overigens niet eenduidig over de economische effecten van een Tilburgse winkelmall. Volgens het ene rapport zou een mall van 100.000 vierkante meter Waalwijk 27 banen kosten en Loon op Zand 11. Het andere rapport spreekt over een verlies van per saldo 184 banen in Waalwijk. De mall zou in Waalwijk 10 tot 15 procent weghalen van de bestedingen op het gebied van mode, boeken en sportartikelen. Voor een modestad als Waalwijk zou dat een flinke klap betekenen. De gunstigste cijfers zijn afkomstig uit het onderzoek dat in opdracht van Tilburg is uitgevoerd. De andere gegevens komen uit een onderzoek van Den Bosch, Breda, Eindhoven en Helmond.

Het Waalwijkse college gaat de resultaten nu nader analyseren. Volgens wethouder Van Dongen staat al wel vast dat de effecten van de mall negatief zijn voor Waalwijk. De mall biedt (eenzijdige) werkgelegenheid, maar zuigt elders ook banen en bestedingen weg. Dat komt slecht uit, omdat de ondernemers in Waalwijk toch al onder druk staan door ontwikkelingen op winkelgebied elders, zegt Van Dongen

Brabants Dagblad wil ook dag staken

DEN BOSCH - De medewerkers van het Brabants Dagblad hebben besloten de krant een dag niet uit te brengen indien de voorgestelde bezuinigingen niet voor komende maandag worden ingetrokken. De redactie van De Gelderlander sprak zich woensdagochtend al uit voor een soortgelijke actie.

Vorige week werd bekend dat de Wegener-titels tussen de 32 en 37 miljoen euro moeten bezuinigen. Dat gaat ten koste van zeker vierhonderd banen, waarvan ruim tachtig op de redacties. Aangezien de redacties al meerdere inkrimpingsrondes achter de rug hebben, is de maat nu vol, aldus Ron Lodewijks, voorzitter van de redactieraad van het Brabants Dagblad en lid van het Wegener-brede waakhondenoverleg.

Efteling verbouwt hotel fors

KAATSHEUVEL - Het Efteling Hotel in Kaatsheuvel wordt aankomende winter vernieuwd. De honderd hotelkamers, met uitzondering van de twintig themasuites, krijgen 'een nieuwe uitstraling'. Het hotel moet hierdoor nog meer de Efteling-sfeer krijgen, aldus de onderneming. Er is een thema bedacht: een luchtkasteel vol verhalen. "Dat houdt in dat één kamer bijvoorbeeld een droomthema krijgt", zegt hotelmanager Lion van Gerven. "Je kunt met dit thema heel veel kanten op." Nu is het contrast tussen de themasuites en de 'gewone' hotelkamers nog te groot, stelt Van Gerven. Ook de parkeerplaats en de entree van het Efteling Hotel worden aangepakt.

De verbouwing gaat twee jaar duren en vindt steeds plaats in de maanden februari en maart. "Omdat het een grootschalige vernieuwing is en we niet in het hoogseizoen kunnen verbouwen, lukt het niet in één jaar", zegt Van Gerven.

Navigatiesysteem gestolen en weer terug

KAATSHEUVEL - De politie is op zoek naar een onbekende man die gisteren rond 21.15 uur op de Rechtvaart een navigatiesysteem uit een auto stal.

Een getuige achtervolgde de dader. Die gaf het apparaat terug en verdween vervolgens spoorloos.

Ook TweeSteden is geheel rookvrij

TILBURG - In het TweeSteden ziekenhuis, zowel in Tilburg als Waalwijk, mag nergens meer gerookt worden.

Het ziekenhuis heeft gisteren, op de dag dat ook in de horeca en sport-, kunst- en cultuurinstellingen niet meer gerookt mag worden, alle rookruimten op slot gedaan.

Dat gebeurde tot verrassing van een groot aantal bezoekers en patiënten. Die zagen, bevestigt de woordvoerster van het ziekenhuis, dat bijvoorbeeld van de voormalige patiëntenrookkamers zelfs de deurklinken zijn verdwenen. Het ziekenhuis ontving inmiddels klachten over dat beleid.

"Toch gaan we daar niets aan veranderen", zegt Rob van Osch, als hoofd Arbo-advies verantwoordelijk voor de uitvoering van het nieuwe, strengere beleid. "We zullen goed uitleggen waarom we deze stap hebben gezet."

Patiënten, medewerkers en bezoekers kregen gisteren een folder uitgereikt met informatie. Daarop was 'een fris snoepje bevestigd' dat symbool staat voor de frisse lucht die het TweeSteden ziekenhuis in huis wil creëren.

Van Osch: "De rookruimten gaven veel overlast. Ze zijn niet goed af te sluiten. Daarnaast willen we een geheel rookvrij ziekenhuis zijn. Roken is bewezen ongezond. Wij willen een gezond en fris ziekenhuis zijn."

Verstokte rokers kunnen eventueel naar buiten. De verpleging mag echter niet helpen, door een bed te verplaatsen. Patiënten die niet zonder nicotine kunnen, zullen volgens Van Osch zelf andere keuzen gaan maken. "Misschien stoppen ze met roken. Of ze gaan naar een ander ziekenhuis."

Het St. Elisabeth Ziekenhuis laat weten dat daar het rookbeleid niet is aangescherpt. "De bestaande rookruimten blijven bestaan."

Commentaar: Het is bloedheet in het ziekenhuis. (geen airco).Inmiddels zijn er al patienten die op de kamer rookten naar huis gestuurd!

dinsdag, juli 01, 2008

Klachten over actie politie Midden en West Brabant verminderd

TILBURG - De politie in Midden en West Brabant ontving vorig jaar 361 klachten van burgers. In 2006 kreeg de politie nog 391 klachten op haar bordje. In Tilburg zijn er 107 klachten binnengekomen. In Breda 72, Bergen op Zoom 71 en in Oosterhout 74. De overige vijftien gingen over de meldkamer of over ondersteundende diensten van de politie.

Omdat een klachtmelding soms uit meer delen bestaat, heeft de politie becijfert dat er 791 zogenaamde klachtonderdelen zijn ontvangen. Deze cijfers staan te lezen in het Jaarverslag klachten 2007 van de politie Midden en West-Brabant. Korpschef Frans Heeres is tevreden omdat het aantal klachten is verminderd. "We hebben elk jaar vele miljoenen contacten met burgers, Dan is het aantal klachten geen reden tot zorg."

De politie werkt sinds enkele jaren met een andere en verbeterde registratie van klachten. Ze worden onderverdeeld in categorieën zoals 'individueel optreden' (in 2007: 217). Die gaan over het gedrag van agenten.

De tweede categorie is 'politie-optreden' (235). Die zijn beleidsmatig van aard, zoals de prioriteiten die de politie stelt. Zo'n 57 klachten gingen over gebruik van geweld door agenten.

In 47 geval had de agent volgens de klager zijn bevoegdheden verkeerd aangewend en 6 klachten gingen over discirminatie of maatschappelijke onrust.

Van alle zogenaamde klachtonderdelen in 2007 zijn er 235, dat is gelijk aan dertig procent, ongegrond verklaard. Precies 161 klachtonderdelen (twintig procent) zijn wel gegrond verklaard en 321 zijn er door middel van bemiddeling tot tevredenheid van de klagende burger afgehandeld, zo blijkt uit het jaarverslag.

Na elke klacht wordt een onderzoek ingesteld. Bovendien is er een onafhankelijke klachtencomissie bestaande uit vijf personen die bij een aantal klachten in de orde van geweld, seksuele intimidatie, maatschappelijke onrust en discriminatie adviseert.

In 2007 heeft deze commissie 34 klachten besproken en daarvan 4 gegrond verklaard. Burgers die het niet met de afhandeling van de klacht eens zijn, kunnen zich tot de Nationale Ombudsman wenden. In 2007 zijn daar tien zaken voorgelegd, tegen vijftien een jaar eerder.

Efteling Hotel verwelkomt miljoenste gast en kondigt verbouwing aan

KAATSHEUVEL - Het Efteling Hotel, dat in september 1992 de deuren opende, zette vandaag zijn miljoenste gast in de bloemen. Dat was Annabel Mueller uit Heilloo, die met haar man en kinderen een nacht in het Kaatsheuvelse hotel verbleef. Het Efteling Hotel wordt aankomende winter vernieuwd. De honderd hotelkamers, met uitzondering van de twintig themasuites, krijgen dan 'een nieuwe uitstraling'. Het hotel moet hierdoor nog meer de Efteling-sfeer krijgen, aldus de onderneming. Er is een thema bedacht: een luchtkasteel vol verhalen.

Webmaster overgeplaatst

Gisteren in Eindhoven een onderzoek ondergaan. Bij terugkeer in Tilburg overgeplaatst naar afdeling hartbewaking. Woensdag volgt nog een onderzoek.
Webmaster.

Twee minderjarigen betrapt bij diefstal

KAATSHEUVEL - Twee jongens (14 en 15 jaar) uit Kaatsheuvel zijn betrapt toen ze zonnebrillen stalen uit een winkel van de Efteling aan de Europalaan in hun woonplaats.

In de winkel verwijderden ze de prijskaartjes en liepen daarna naar buiten. Een getuige tipte het winkelpersoneel.

Opening scouting Loon op Zand

LOON OP ZAND - Ruim een jaar geleden werd het gebouw van scouting Pastoor Simonsgroep in Loon op Zand door brandstichting in de as gelegd.

Afgelopen weekeinde was de brandweer terug op deze plek. Alleen was haar bezoek nu een stuk feestelijker. Ze spoot het weer opgebouwde pand open.

Conferentie ouderen

LOON OP ZAND - KBO Loon op Zand houdt vanmiddag een ouderenconferentie in het nieuwe zorgcentrum De Venloene.

De bijeenkomst in Loon op Zand is van 14 tot 17 uur. Het thema is deelname van ouderen aan de maatschappij. De bezoekers praten onder meer over de stelling: zonder ouderenparticipatie geen volwaardige maatschappij. Verder is er een optreden van zangeres Dorine (67), die heeft deelgenomen aan het tv-programma 'X-factor'.

De ouderenbond in Loon op Zand werkt voor deze conferentie samen met de Woningbouwvereniging Geertruidenberg en de stichting Maasduinen. Verschillende sprekers voeren deze middag het woord. Mevrouw J. van Leeuwen gaat onder meer in op de vraag hoe je ouderen het gevoel kunt geven dat ze er nog bijhoren. Hoogleraar ouderenbeleid R. Schalk houdt een lezing over beleid van gemeenten en de gevolgen van de vergrijzing. Verder komt prof. J. Schols aan het woord over ouderenzorg. Daarbij is ook aandacht voor de mantelzorgers. De entree is gratis.

Twern pakt Loon op Zand erbij

LOON OP ZAND - Loon op Zand wil vanaf volgend jaar voor het welzijnswerk in zee gaan met de Tilburgse organisatie de Twern. De huidige welzijnsorganisatie Triangel houdt daarmee op te bestaan. Het personeel (zo'n tien mensen) wordt overgenomen, zo is de afspraak.

Volgens de Loonse wethouder Wim Aussems is gezocht naar een grotere organisatie, die minder kwetsbaar is. Uiteindelijk heeft het college gekozen voor de Twern. "Een organisatie die ons gebied goed kent", stelt Aussems. Volgens Ron Koevoets, regiodirecteur van de Twern, krijgt de organisatie voor haar werk 3,5 ton subsidie van de gemeente Loon op Zand, met daarnaast 50.000 euro voor speciale projecten.

Naast Tilburg is de Twern ook al actief in Waalwijk (Mozaïek) en volgend jaar gaat ze in Dordrecht aan de slag.