Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, maart 31, 2012

In dorpshart is al ruim 15 miljoen gestoken

Loon op Zand heeft tot dus­ver ruim 15 miljoen euro gesto­ken in project Bruisend Dorps­hart.

Na Pasen mogelijk helderheid over aanpassingen van centrum­plan Kaatsheuvel.


KAATSHEUVEL –
De gemeente Loon op Zand heeft inmiddels bijna 15,3 miljoen euro geïnvesteerd in het Bruisend Dorpshart in Kaatsheu­vel, waarvan de bouw nog altijd moet beginnen. Wethouder Ge­rard Bruijniks (Gemeentebelan­gen) hoopt na Pasen meer duide­lijkheid te kunnen geven over mo­gelijke aanpassingen van het cen­trumplan. Volgens hem verkeren de onderhandelingen tussen de ge­meente en de beoogde bouwers Heijmans enWSG in de afronden­de fase. „Maar de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst”, stelt hij vast.

De gemeente heeft een bedrag van maximaal 27,5 miljoen euro gere­serveerd voor het Bruisend Dorps­hart. Voor dat geld moet Kaatsheu­vel een nieuw levendig centrum krijgen. Inmiddels is al een flink
bedrag uitgegeven: 15.296.100 euro. Een groot deel daarvan ( bijna 8,5 miljoen euro) was voor het verwer­ven van gronden en panden. Maar ook de tijdelijke huisvesting die nodig is na de sloop van het ge­meentehuis kost veel: ruim 1,2 mil­joen euro.
Wanneer de eerste bouwactivitei­ten in het Kaatsheuvelse centrum starten blijft nog onduidelijk. Het grote terrein ligt al vanaf eind 2010 braak na de sloop van het gemeen­tehuis en panden aan de Nieuwe Markt. De plannen zijn fors ver­traagd, omdat gemeente en WSG worstelen met de kosten van het project. Op dit moment zijn par­tijen nog druk aan het onderhan­delen over eventuele aanpassingen van het plan. Over de inhoud van het overleg willen ze nog niets kwijt.
Volgens het college is het door al deze ontwikkelingen nu niet mo­gelijk om een goede inschatting te maken van de fasering en financi­ën van het project Bruisend Dorps­hart. Wel is er voor de gemeente­raad een overzicht gemaakt van de al gemaakte kosten en gerealiseer­de opbrengsten van het miljoenen­plan.

Ook zijn de risico’s nog eens in kaart gebracht. Zo is het bijvoor­beeld de vraag of alle subsidies bin­nengesleept worden waarop eer­der gehoopt is. Verder is het onze­ker of het in financiële nood verke­rendeWSG een stuk grond bij Mo­lenwijck- Zuid in Loon op Zand koopt, een deal die de gemeente ruim 1,2 miljoen euro zou moeten opleveren voor de parkeerkelder in het dorpshart.

Het is voor de gemeente in ieder geval van groot belang dat het pro­ject snel vlot getrokken wordt. Hoe langer het duurt, hoe hoger de kosten. De gemeente wil in ie­der geval nu al iets doen aan de troosteloze aanblik van het cen­trum. Binnenkort wordt er een grasmat aangelegd. Bruijniks bena­drukt dat dat wat hem betreft echt om een tijdelijke oplossing gaat.

Postbezorging is puinhoop

Post komt vaak te laat, fout of niet aan. Brabanders klagen mas­saal over de beroerde postbezor­ging door PostNL. Veronica Ma­gazine dient een schadeclaim in tegen het staatsbedrijf. PostNL erkent grote vertragingen.

door
Sander van Mersbergen


en
Tom Vos DEN BOSCH –
‘ Schandalig slecht’, ‘beneden alle peil’, ‘strontverve­lend’. Brabanders spuien massaal hun gal over de postbezorging door PostNL, na een oproep van het Brabants Dagblad.

Post die niet of veel te laat aan­komt, brieven die op verkeerde adressen belanden: op de Brabants Dagblad-website staan honderden klachten over de dienstverlening van Nederlands grootste postbe­drijf. Ze komen uit heel het ver­spreidingsgebied van de krant, de
meeste uit de regio Den Bosch.

Het Bossche Jeroen Bosch Zieken­huis ( JBZ) laat patiënten onder­zoeksmateriaal als urinestaafjes niet meer via de post versturen omdat PostNL er ‘al geruime tijd’ niet meer in slaagt de post in een dag te bezorgen. Soms kwam het pas na drie dagen aan en was het onbruikbaar, aldus een woordvoer­der. JBZ zet koeriers van de Wee­ner Groep in om dagelijks bij huis­artsen onderzoeksmateriaal zoals urine op te halen. Veronica Magazi­ne, één van de grootste tijdschrif­ten, dient een schadeclaim in te­gen PostNL. „Het regent klachten over de bezorging in Brabant”, zegt een woordvoerder.

Het vroegere staatsbedrijf is bezig zijn werkwijze ingrijpend te veran­deren. Bestelkantoren verdwijnen, die worden vervangen door negen centrale locaties in het land. De kantoren rond Den Bosch en Waalwijk gingen anderhalve week
geleden als eerste in Brabant over op de nieuwe werkwijze. Daarbij zijn veel nieuwe, onervaren mede­werkers ingezet. Ook werd in het Bossche sorteercentrum een ande­re werkwijze ingevoerd.

Alleen de laatste aanpassing zorg­de er al voor dat enkele honderd­duizenden poststukken met vertra­ging verwerkt zijn, zegt een woord­voerster van PostNL. „We verwach­ten dat de achterstand in de loop van volgende week is weggewerkt. Maandag komen er 80 extra mede­werkers naar Den Bosch.”

Voor atletiekclub DAK in Drunen
is dat te laat. Daar postten ze vori­ge week vrijdag 600 enveloppen met startnummers voor de deelne­mers aan de Drunense Duinen­loop van morgen. Gisteren was er nog niet één bezorgd. Ook winkels klagen. Philippe van Seggelen van de Bruna in Rosmalen: „Het is een drama. Veel post arriveert niet. En je moet 20 minuten in de wacht om iemand bij PostNL te kunnen spreken.” De familie Van Houwe­lingen uit Den Bosch is ‘vreselijk boos’. „ Onze dochter is 23 maart overleden in Amsterdam. Maan­dag zijn de kaarten gepost. Vrijdag 30 maart nog steeds geen overlij­densbericht ontvangen.”

De SP wil dat het kabinet ingrijpt bij PostNL. „Brieven moeten bin­nen 24 uur bezorgd worden”, al­dus Kamerlid Sharon Gesthuizen. Bron: Brabants Dagblad

Balvers krijgt erepenning voor grote inzet DESK




KAATSHEUVEL – Hennie Balvers heeft gisteravond de gemeentelijke erepenning in brons ontvangen voor zijn grote verdiensten voor de Kaatsheuvelse voetbalvereni­ging DESK. Hij kreeg de onder­scheiding bij zijn afscheid als secre­taris en bestuurslid. Balvers (57) is al vanaf 1970 een heel belangrijke spil bij de voetbal­club. Hij heeft vele functies bij DESK bekleed: van pupillenleider, lid van de jeugdcommissie, be­stuurslid, contactfunctionaris KN­VB, het keuren van velden, admini­stratie van leden, organisator van de Grote Club Actie tot scheids­rechter. Balvers is regelmatig meer dan twintig uur per week in touw geweest als vrijwilliger.

vrijdag, maart 30, 2012

Vrouw aangereden op parkeerterrein

Kaatsheuvel - Een vrouw is vrijdagmorgen rond half 11 op de parkeerplaats van de Jumbo door een auto aangereden. De vrouw kwam uit de ruimte gelopen waar ze de winkelwagentjes stallen. Een naderende automobiliste zag dat te laat en reed de vrouw aan. De vrouw kwam hierbij ten val en raakte gewond aan haar been. Een medewerker van de Jumbo verleende eerste hulp. Het ambulancepersoneel legde het been een tijdelijke vacuümspalk. De vrouw heeft waarschijnlijk haar been gebroken. In het ziekenhuis moet blijken of dit ook echt het geval is. De politie heeft alle gegevens van de betrokkenen genoteerd. (Bron: 112KH)

donderdag, maart 29, 2012

Eisen tot 16 jaar voor taximoord

BREDA/KAATSHEUVEL - De drie verdachten van de Tilburgse taximoord, waarbij op 9 oktober 2010 chauffeur Radj Ramdin omkwam in Kaatsheuvel, moeten van officier Paul Emmen voor 16, 14 en 12 jaar de cel in. De zaak wordt donderdag in de rechtbank in Breda behandeld.


De belangrijkste verdachte heeft de meeste schuld aan de dood van de taxichauffeur, vindt Emmen. ,,Hij is degene die 's ochtends opstond met het idee iemand te willen zien sterven. Een gruwelijk en indrukwekkend idee. Als hij geen pistool had meegenomen, had Ramdin misschien nog geleefd.'' De tweede verdachte had zich de moord volgens justitie niet voorgenomen, maar schoot wel direct op het moment dat hij na het eerste schot door de hoofdverdachte het pistool in handen kreeg.

Tegen de derde, die niet schoot maar wel van alles op de hoogte was, eiste Emmen 12 jaar.

Oorlogsmysterie blijft onopgelost

LOON OP ZAND - Bij een zoekactie woensdag in de Loonse en Drunense Duinen is geen massagraf gevonden. Dat hebben het Ministerie van Defensie en het Rode Kruis bekend gemaakt.
Archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut onderzochten nauwkeurig de plek waar mogelijk iets in de grond zat. Ze gebruikten daarbij onder meer prikstokken en er werden grondboringen uitgevoerd. Tot op die diepte van vier meter zou zijn geboord. Maar er werd niks bijzonders gevonden. 'Niks dat aanleiding gaf voor verder onderzoek', zei een woordvoerder van het Rode Kruis woensdag.

De hulporganisatie heeft een afdeling Oorlogsnazorg die zich bezig houdt met onder meer vermiste personen uit de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Kruis gaat de nabestaanden informeren over de laatste ontwikkelingen. Diverse familieleden van de 14 verzetsstrijders die er sinds mei 1944 begraven liggen, hebben soms jaren terug al DNA-materiaal afgestaan. Dat is nodig voor identificatie, mochten ze ooit gevonden worden.

Verzetsstrijders
Een paar weken geleden ontdekte een legereenheid die aan het oefenen was met detectoren, vreemde verstoringen in de grond. Er werd al snel gedacht aan het massagraf uit 1944 dat ergens in het natuurgebied moet liggen. De vermoedens werden versterkt toen ook een buurtbewoner met de tip was gekomen om juist op die ene plek te gaan kijken.

De buurtbewoner had daar tijdens de Tweede Wereldoorlog gegraven kuilen gezien die daarna waren dichtgegooid. Het vermoeden was dat daarin wel eens de lijken konden liggen van de
14 verzetsstrijders die in de duinen werden doodgeschoten door de Duitsers. Het gaat om onder andere vijf mannen uit Bergen op Zoom en drie uit Tilburg.

Ooggetuigen
Er is dus niets gevonden op de onderzochte plek, alleen zand. Het zoeken kan doorgaan in het uitgestrekte natuurgebied en het is hopen op een tip of een vage herinnering. Maar met het ouder worden van de ooggetuigen, wordt de kans ook kleiner dat de mannen ooit worden gevonden...

Verdachten Tilburgse taximoord beschuldigen elkaar

BREDA - Twee van de drie Poolse verdachten van de moord op Radj Anand beschuldigen elkaar te hebben geschoten op de Tilburgse taxichauffeur. De derde zegt zelfs zeker te weten dat geen van de drie heeft geschoten, zo bleek donderdag in de rechtbank van Breda. De drie worden aangeklaagd voor roofmoord.
De oudste verdachte, Zizilaw J., wees de 24-jarige Adrian W. donderdag in de rechtbank aan als de schutter. Die werd vervolgens woedend. Hij werd afgevoerd en de zitting werd even geschorst. Bij terugkeer ontkende Adrian W. met klem dat hij had geschoten.

Hij verklaarde zijn tegenstrijdige verklaringen met de vele drugs die hij in die tijd gebruikte. Hij gaf wel toe de portemonnee en mobiele telefoon van Anand te hebben gestolen.

Verdachten opgepakt
Radj Anand werd in
oktober 2010 gevonden met zeven schotwonden in hart en longen in een greppel aan de Duinlaan in Kaatsheuvel. In een aflevering van het televisieprogramma Brandpunt vertelde de 24-jarige verdachte Zizilaw J. dat hij specifiek op zoek was naar een donker persoon om te vermoorden.

Auto wegslepen bij overlast

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand zet een nieuw wapen in tegen foutparkeerders. Als gepar­keerde auto’s voor overlast of ge­vaarlijke situaties zorgen, kunnen ze binnenkort weggesleept wor­den. Nu komen autobezitters er nog vanaf met een waarschuwing of boete. Wie z’n auto straks in Loon op Zand weggesleept ziet, wacht een rekening van rond de 300 euro.

Volgens de gemeente blijkt het no­dig om soms auto’s te verwijde­ren. Ze wijst onder meer op de weekmarkten op het Oranjeplein in Loon op Zand en het centrum van Kaatsheuvel. Daar staan auto’s soms zo geparkeerd dat marktkra­men niet kunnen worden opge­bouwd of de weg blokkeren. Nu wordt alles in het werk gesteld om de eigenaar van de auto te achter­halen. Maar dat lukt niet altijd, zo­dat de auto de hele dag in de weg
staat. De wegsleepregeling kan bij­voorbeeld ook worden ingezet bij evenementen in de dorpen, zoals bijvoorbeeld wielerrondes, carna­valsoptocht of intocht van Sinter­klaas.

Als auto’s op een ( gesloten) par­cours geparkeerd staan, kan dat soms tot gevaarlijke of rommelige situaties leiden, stelt de gemeente.

Loon op Zand wil voor het wegsle­pen van de auto’s in zee gaan met het Dongense autobedrijf Scheer­ders. Het bedrijfsterrein aan de Vaartweg 86 is dan de plek waar
de verwijderde auto’s bewaard worden. Eigenaren van een wegge­sleepte auto kunnen een gepeper­de rekening tegemoet zien. De kos­ten voor berging en bewaring van de auto lopen al snel op tot zo’n 300 euro.

En als de wagen na dertien weken nog niet opgehaald is, mag het be­drijf de auto verkopen om uit de kosten te komen.

Wie het niet eens is met het weg­slepen van z’n auto, kan achteraf nog bezwaar maken bij burgemees­ter en wethouders. Blijkt een wa­gen inderdaad ten onrechte verwij­derd, dan moet de gemeente de be­taalde kosten terugbetalen.

De gemeente kan overigens niet zomaar auto’s weg laten slepen. Er moet eerst een Wegsleepverorde­ning worden vastgesteld met daar­in duidelijke regels. De Loonse po­litiek neemt in april een besluit over deze nieuwe verordening.


Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

woensdag, maart 28, 2012

Kaatsheuvels Volkstoneel zeker authentiek in streekkroniek

In het eerste deel van diens ju­bileumtweeluik ( het tweede stuk volgt komend najaar) pakt het dertigjarige Kaats­heuvels Volkstoneel (KVT) groots uit met ‘Het leven een leerschool’.

Dat stuk van Willy van Hemert handelt over de schoen- en leerin­dustrie in de regioWaalwijk. Het is een ouderwetse streekkroniek over drie generaties schoenfabri­kanten.

Het behelst echter meer dan volks­toneel zoals het KVT doorgaans speelt. Het stuk vereist vaak meer dan de registers die spelers bij een volks stuk doorgaans aanspreken.

Men wekt soms een zoekende in­druk. Ook ontbreekt het bij tijd en wijle aan vaart. Dat neemt niet weg dat er mooie en geestige spel­prestaties worden geleverd. Jan van Laarhoven is als Toon Bulter­mans, de eerste generatie schoen­makers in het verhaal, zowel ver­trouwd koddig als aangrijpend. De passages waarin hij zijn pasgebo­ren kindje toespreekt zijn authen­tiek vertederend. Lieke van Galen speelt met vanzelfsprekend gemak Toons moeder. Jan Grootswagers is als zoon Chrispijn soms goed op
dreef ( bijvoorbeeld in zijn vlam­mende revolutionaire betogen) en soms net er langs af (net iets te mat of te traag). Zijn slotmono­loog is echter indrukwekkend. Ma­rio Sigmans is als Chrispijn junior erg natuurgetrouw. Dat geldt zeker ook voor Daniel van Son, die in een klein rolletje als verpleegster in korte tijd opvallend overtuigt.

De liederen van straatzanger Erik Berg bevatten informatie die tij­dens het stuk toch wel duidelijk wordt en daardoor dubbelop is.

Als overgangsnummer voor de changementen heeft het echter een nuttige functie. Het KVT le­vert een prestatie die recht aan de traditie doet en tegelijkertijd beves­tigt dat KVT ook andersoortig re­pertoire aankan, zoals de afgelo­pen jaren al eerder gebleken is.'


Bron: Brabants Dagblad

‘ Verloving’ roept nog te veel vragen op

KAATSHEUVEL – De vergaande sa­menwerkingsplannen tussen Loon op Zand en Waalwijk zijn nog ze­ker geen gelopen koers. De twee gemeenten willen nader onder­zoek laten doen naar de beoogde samenwerking. Ze roepen hier­voor waarschijnlijk de hulp in van het onafhankelijke adviesbureau Berenschot.

Vorig jaar presenteerden de burge­meesters Wim Luijendijk (Loon op Zand) en Nol Kleijngeld (Waal­wijk) de plannen voor een zeer vergaande samenwerking. Het uit­eindelijke streven was om te ko­men tot één gemeentelijke organi­satie ( backoffice) voor Loon op
Zand enWaalwijk.

Maar er zijn de afgelopen maan­den twijfels gekomen over zo’n sa­menwerkingsvorm. Dat komt voor­al door de hoge voorbereidingskos­ten, die in de miljoenen zouden lo­pen. Reden voor beide colleges om op de rem te trappen. Ook bij de politiek in Loon op Zand zijn grote aarzelingen of nu wel de goe­de weg wordt bewandeld. En Waalwijk concludeert dat het aan­vankelijke elan bij buurgemeente Loon op Zand wat aan het tempe­ren is.

Een extra onderzoek ( quick scan) moet meer duidelijkheid bieden
over de mogelijke samenwerkings­vormen en de kansen en bedreigin­gen. Binnenkort wordt de exacte onderzoeksopdracht voor het onaf­hankelijke adviesbureau bekend. Nu buigen de ondernemingsraden van Loon op Zand en Waalwijk zich nog over de voorstellen. Ook de gemeenteraden moeten nog ak­koord gaan.
De kosten van het onderzoek door Berenschot zijn nog niet bekend. Het wachten is op de concrete op­dracht en offerte. „Maar we hou­den rekening met enkele tiendui­zenden euro’s”, aldus burgemees­terWim Luijendijk.

Volgens hem is er vorig jaar niet te vroeg naar buiten getreden met de plannen voor de vergaande samen­werking.
„We hadden op dat mo­ment geen rekening gehouden met zulke hoge voorbereidingskos­ten. Dat bleek later uit ervaringen bij andere gemeenten”, legt Luijen­dijk uit.
De hoge voorbereidingskosten zijn een grote tegenvaller. Maar het sa­menwerkingsplan draait niet al­leen om geld. Het moet ook leiden tot een minder kwetsbare gemeen­telijke organisatie en betere dienst­verlening.

In de gemeente Loon op Zand roe­ren zich overigens steeds vaker voorstanders van een echte herin­deling. Maar Luijendijk benadrukt nogmaals dat het uitgangspunt is dat Loon op Zand zelfstandig blijft.

vrijdag, maart 23, 2012

Flyeren voor gemeentewinkel


Tijdens de weekmarkt van vrijdag deelde burgemeester flyers uit over de openingstijden het het maken van een een afspraak voor de gemeente. Zo bent U altijd nummer 1. Veel mensen hadden de flyer al gelezen, maar een reminder kan nooit geen kwaad.

donderdag, maart 22, 2012

Politie blijft alert in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - De politie blijft de komende weekeinden extra alert in het Kaatsheuvelse centrum. Ze bezoekt regelmatig plekken waar veel jongeren samenkomen. De afgelopen weken is het overigens veel rustiger in het centrum.

Na het onrustig verlopen carnaval zijn nieuwe ongeregeldheden uitgebleven.

In het centrum hangen nog geen extra camera's, zoals burgemeester Wim Luijendijk eerder aankondigde. De gemeente buigt zich nog over de offertes voor de camera's. Binnenkort valt een definitief besluit over de plaatsing. Al die extra maatregelen moeten er voor zorgen dat het niet weer uit de hand loopt zoals rond carnaval. De politie had toen drie nachten de handen vol aan enkele tientallen relschoppers die voor een grimmige sfeer zorgden.

Twijfels rondom oorlogsgraf in de duinen

UDENHOUT - Het is nog maar de vraag of de stoffelijke resten van veertien verzetstrijders begraven liggen vlakbij hotel Bosch en Duin in Udenhout.
Betrokkenen zijn terughoudend over 'de vondst' die genisten van het 41 Pantsergeniebataljon vorige week deden. Er kan vanalles liggen, zeggen ze.
Bij onderzoek met een grondradar werden verstoringen in de grond gevonden. Dat betekent dat de samenstelling van de grond anders is dan elders in het gebied. Daarop meldde het ministerie van Defensie woensdag dat 'mogelijk een massagraf' is ontdekt. "Voor hetzelfde geld zijn het schuttersputjes die Defensie gebruikte om te oefenen", zegt Marcel Schuring.
De forensisch onderzoeker heeft verstand van bodemonderzoeken. Schuring is tevens verbonden aan de Werkgroep Oorlogsnazorg van het Rode Kruis en betrokken bij de zoektocht naar de veertien verzetstrijders. Schuring is al jaren 'aan het rechercheren' naar de nog altijd vermiste, geëxecuteerde verzetstrijders.
"Voor nabestaanden is dit nieuws heel pijnlijk. Zij volgen de zaak nog altijd op de voet, zijn er enorm bij betrokken. Ik heb met een paar van hen gesproken. Ze zijn geëmotioneerd."
Dat zegt Henk Peters, gids in het gebied en auteur van het artikel Oorlogsmonumenten (PDF) in het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. "Daarnaast zijn ze natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar wat er met hun familie is gebeurd."

Brandweer uit naar bosbrand

Kaatsheuvel - Om 12.17 uur kreeg de brandweer van Kaatsheuvel een alarmering voor een bosbrand aan de Roestelbergseweg. Later meer.

KBO zoekt jongere ouderen

KAATSHEUVEL – De Kaatsheuvelse afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) zoekt aanslui­ting met jongere ouderen. Ook wil ze dat de activiteiten die georgani­seerd worden, meegaan in de tijd. Dat is de doelstelling van de kers­verse voorzitter van de KBO, Her­man van Gulik. Hij werd gisteren tijdens de jaarvergadering geko­zen.
Piet Sins (77) gaf na dertien jaar de voorzittershamer over. Als dank voor al zijn vrijwilligerswerk kreeg hij uit handen van burgemeester Wim Luijendijk de gemeentelijke legpenning in brons. Van de KBO ontving hij de zilveren speld en een voorzittershamer in de vorm van een schoenmakershamer.

In de dertien jaar dat Sins de scep­ter zwaaide, groeide het ledental van 375 leden naar duizend. Kaats­heuvelnaar
Henk Verduin werd gis­teren als lid feestelijk verwelkomd. Zowel Van Gulik als Sins vinden dat ze afmoeten van het grijze ima­go.
„Mensen mogen met vijftig jaar lid worden en aanspraak ma­ken op de kortingspas, maar bij de activiteiten die we organiseren, zie je alleen maar grijs”.

Toch is er veel veranderd. „Vroeger waren het voornamelijk de drie k’s, keuvelen, kaarten en kienen”, stellen ze.

Maar het aanbod van activiteiten is in de loop der tijd flink uitge­breid. Zo heeft de KBO bijvoor­beeld een team dat bij mensen thuis de belastingpapieren in gaat vullen, diverse fietsclubs, een reis­commissie en verschillende voor­lichtingsbijeenkomsten.

Momenteel worden allerlei nieu­we activiteiten bekeken. Zo wil het bestuur van de KBO bijscho­ling voor het autorijden gaan star­ten.

Volgend jaar viert de Kaatsheuvel­se afdeling van de KBO het 60-ja­rig bestaan. Veel van die nieuwe ac­tiviteiten moeten dan al draaien.

woensdag, maart 21, 2012

Militairen stuiten op mogelijk massagraf in Loonse en Drunense Duinen


DRUNEN - In de Loonse en Drunense Duinen zijn militairen vorige week mogelijk gestuit op twee graven met veertien geëxecuteerde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Het ministerie van Defensie heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Het Rode Kruis Oorlogsnazorg had gevraagd het gebied te doorzoeken. Vervolgens wees de radar twee keer op een bijzonderheid. Er werden plekken gevonden waar de grond anders van samenstelling is. Daarnaast werden prikkeldraad, munitie en een mortier gevonden.

Nabestaanden 'dubbel gestraft'
Het Rode Kruis is allerminst gelukkig met het feit dat Defensie de vondst naar buiten heeft gebracht. Volgens Henk Peters, die zich heeft verdiept in alles rond de Loonse de Drunense duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog, vindt het Rode Kruis Oorlogsnazorg dat nabestaanden nu 'dubbel gestraft' worden.

Volgens Peters is het nog allerminst zeker dat de lichamen van de neergeschoten verzetsstrijders ook daadwerkelijk gevonden zijn. Volgens hem heeft een Oostenrijkse legerarts, die werkte voor de Duitsers, destijds gezegd dat de lichamen korte tijd na de executie zijn opgegegraven en gecremeerd in kamp Vught. Defensie zou nu de schietbaan van de Duitsers hebben gevonden, maar nog niet het massagraf.

Schietbaan
Tijdens de oorlog hadden de Duitsers een schietbaan in dat deel van de Loonse en Drunense Duinen. Iemand die destijds in de buurt woonde, had het Rode Kruis getipt over twee grote met prikkeldraad omheinde kuilen die na de oorlog volledig waren dichtgegooid. Daarop is een zoekactie gestart naar de
nog altijd vermiste en vermoedelijk geëxecuteerde verzetsstrijders.

Vermoedelijk gaat het om
verzetsstrijders die vastzaten in de gevangenis in Haaren. Zij werden in de nacht van 26 mei 1944 in vrachtwagens naar een plek in de Loonse en Drunense Duinen vervoerd. Het gaat om Harmen van Rossum (27), distributieambtenaar, Petrus Juten (25), kantoorbediende, bakker Jacob Everaers (26), landbouwer Jacob Hage (23) en Cornelis Waghto (22), student uit Bergen op Zoom.

Overval op distributiekantoor
Dit vijftal werd beschuldigd van directe en indirecte betrokkenheid bij een overval op het distributiekantoor in Bergen op Zoom op 4 maart 1944, van het in bezit hebben van wapens en munitie en van het in brand steken van een opslagplaats van de Duitsers in januari 1944.

Uit Tilburg waren afkomstig
Wim Berkelmans (32), bevolkingsambtenaar, Harry Verbunt (34), ambtenaar bij het Gewestelijk Arbeidsbureau, Rob van Spaendonck (27), fabrikant.

Kunstschilder, journalist en onderhopman
De kunstschilder Albert Meintser (25) en Barend Busnac (22), journalist, kwamen uit Amsterdam, Jan de Jong (29), een onderhopman van de Nederlandse Arbeidsdienst, was afkomstig uit Doorn.

Uit Groningen waren dit de rijksambtenaar Jan Roes (26), Jan Noorda (24), poelier en onderwijzer Willem Oosterheert (25). Zij hadden in maart 1944 een overval gepleegd op een bankloper. Het geld daarvan wilden zij gebruiken voor hun verzetsgroep. Maar de operatie mislukte.

"Plantsoen in dorpshart Kaatsheuvel niet te duur"

KAATSHEUVEL – De tijdelijke ‘groe­ne’ inrichting van het dorpshart in Kaatsheuvel kost naar verwachting zo’n 15.000 euro. Als alles meezit, wordt het braakliggende terrein al begin volgende maand ingezaaid met gras.

De gemeente wil snel iets doen aan de troosteloze aanblik van het Kaatsheuvelse centrum. Al in 2010 zijn het gemeentehuis en panden aan de Nieuwe Markt gesloopt voor de bouw van het nieuwe Bruisend Dorpshart. Maar de plan­nen zijn fors vertraagd en nog al­tijd is het dorpshart niet veel meer dan een grote zandvlakte.

Het terrein wordt nu tijdelijk voor­zien van een grasmat en bloembak­ken om het centrum een ‘ zomerse aanblik’ te geven. De hiervoor noodzakelijke investering van 15.000 euro is niet te hoog, vindt
wethouder Gerard Bruijniks (Ge­meentebelangen). Volgens hem is financiële ruimte ontstaan, omdat de kosten van de aanpak van de riolering wat positiever zijn uitge­pakt. „Voor het plezier wat je de mensen biedt, is dit een goede in­vestering.” Op haar weblog zet VVD-raadslid Jacky Smit haar vraagtekens bij de tijdelijke inrich­ting. „Wedje maken dat dit de aan­dacht afleid van de waarheid. Uit­stel dus en dat gaat zeker negen jaar duren, met een nieuwe aanbe­steding.” Wethouder Bruijniks denkt niet dat het zover komt. Hij hoopt dat de onderhandelingen met beoogde bouwersWSG en Heijmans over aanpassingen van het plan snel afgerond worden. „ Zoals het er nu naar uitziet, zijn de wijzigingen niet zo groot dat heel de aanbesteding opnieuw moet. We kiezen nu ook voor een eenvoudige tijdelijke inrichting.”

dinsdag, maart 20, 2012

60 uur werkstraf geeist tegen Kaatsheuvelnaar


BREDA - Geldgebrek en schulden vormden het motief voor een 25-jarige man uit Kaatsheuvel om op 27 augustus 2009 in te breken bij de Vincentius, instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Udenhout.

Maandag verscheen hij voor de rechtbank.

Zijn maat, ook uit Kaatsheuvel, kende de weg bij Vincentius omdat hij er een poosje cliënt is geweest. Na het gooien van een baksteen door een ruit van de dagbesteding, wisten de mannen binnen te komen en direct de kluisjes te vinden. Vier daarvan en een paar kasten werden opengebroken. Volgens de ene inbreker was de buit ongeveer 30 euro terwijl de andere bij de politie vertelde dat ze een paar honderd euro te verdelen hadden.
Officier van justitie Paul Emmen eiste voor deze klassieke inbraak 60 uur werkstraf. De rechtbank maakt haar vonnis op 2 april bekend.
De collega-inbreker moet zich binnenkort voor dezelfde zaak voor de politierechter verantwoorden.

Politiehond vindt inbrekerswerktuig

Loon Op Zand, 20-03-2012De politie heeft vannacht op de Bergstraat twee verdachten, een 27-jarige man uit Langeweg en een 22-jarige Tilburger aangehouden. De politie ging tot arrestatie van het tweetal over nadat uit onderzoek was gebleken dat in de nabije omgeving een elektriciteitskabel was doorgeknipt. Speurhond Diesel vond in een weiland de tang waarmee dit gedaan was.
De agenten zagen vannacht de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 maart 2012 rond 01.50 uur, tijdens hun surveillance op de Bergstraat een auto op de groenstrook staan, met het achterwiel op het fietspad. Ze besloten een controle in te stellen. Ze zagen dat de auto niet afgesloten was. Er lag een navigatiesysteem op de grond. Er kwamen twee mannen aanlopen. Ze vertelden dat ze de straat hadden afgelopen omdat ze dachten dat ze een dier hadden aangereden. De agenten vonden dit maar een raar verhaal. Bovendien bleek bij navraag dat beide mannen al eerder met de politie in aanraking waren geweest. Hierop werd een verder onderzoek ingesteld.

Politiehond Diesel rook een spoor Op aanwijzing van de hond werd op een weiland een kniptang aangetroffen. Hiermee bleek een stroomkabel te zijn doorgeknipt van een bouwlamp met sensor. Deze lamp hing aan de gevel van een garage bij een woning. De politie wekte de bewoners die ontdekten dat binnen bij hen door kortsluiting de elektriciteit ook was uitgevallen. Zij hebben aangifte gedaan van vernieling. Beide mannen zijn aangehouden. Een van hen heeft inmiddels al toegegeven dat zij dit gedaan hadden. De politie vermoedt dat het duo op inbrekerspad was.

Bezwaren tegen bouw Kaasteelweide

LOON OP ZAND - Heemkundekring Loon op 't Sandt vangt bot met haar bezwaren tegen de bouw van acht woningen aan de noordwand van de Kasteelweide in Loon op Zand.

Ze vreest dat het cultuur-historische karakter van het dorp wordt aangetast door het bouwplan. Maar de gemeente deelt die kritiek niet.

Ontwikkelaar Jan van Besouw heeft al lang plannen voor woninbouw bij de Kasteelweide. Het college van Loon op Zand wil hieraan meewerken. Een nieuw bestemmingsplan moet de bouw van acht woningen en een halfverdiepte parkeergarage mogelijk gaan maken.
Als de gemeenteraad volgende maand instemt met het bouwplan, kan de heemkundekring nog naar de Raad van State stappen. Maar dat gebeurt niet. "We hebben de middelen niet voor lange en dure procedures", stelt voorzitter André van Rijswoud. "Wel willen we samen met de ontwikkelaar nog goed kijken naar de plannen. We blijven strijden voor het behoud van cultuurhistorische waarden."

zondag, maart 18, 2012


KAATSHEUVEL – Hockeyclub MHC DES uit Kaatsheuvel heette afgelopen zondag haar 800e lid officieel welkom. Bram Maas (9 jaar) uit Sprang-Capelle was de gelukkige. Hij werd zondagmiddag als een eregast bij DES ontvangen. Bram kreeg van de club een compleet DES-tenue cadeau, inclusief hockeystick. Bovendien mocht hij de aftrap verrichten bij de wedstrijd van Heren 1.

 Voorzitter Paul Ruijgrok van DES is verheugd met deze mijlpaal. “Onze vereniging is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Van 425 leden in 2003, naar 720 leden in 2010. En nu staat de teller dus op 800. Een recordaantal in ons bestaan. Het geeft aan dat onze club na bijna zeventig jaar nog steeds volop in beweging is.”

 Jongens al vanaf 5 jaar welkom

 Paul Ruijgrok zegt blij te zijn dat uitgerekend een jongen zich als 800e lid aanmeldde. “Nu we er een extra veld bij hebben, is er weer ruimte voor nieuwe leden. Vooral jongens kunnen we goed gebruiken. Zij kunnen al vanaf 5 jaar voor hockey kiezen. Voor meisjes is de leeftijdsgrens 6 jaar.”
Om het voor de jongste jeugd extra aantrekkelijk te maken, is DES afgelopen week gestart met een mixed F-team, dat in drietallen deelneemt aan de competitie. Daardoor kunnen ze al eerder wedstrijden spelen en zijn ze sneller toe aan een zestal. De jongste leden trainen elke maandag van 16.30 tot 17.30 uur. Kinderen die belangstelling hebben, worden van harte uitgenodigd om gratis drie proeflessen mee te draaien. Aanmelden kan via jeugd@hockeydes.nl

Bisdom sluit twee kerken in Oisterwijk

OISTERWIJK - De Joanneskerk en de Levenskerk in Oisterwijk worden uiterlijk op 1 januari 2014 gesloten. Het dorp gaat terug naar één actieve kerk: de Petruskerk.


Dat besluit van het bisdom in Den Bosch is gisteren meegedeeld aan de kerkgangers in Oisterwijk.


Al eerder was bekend dat Haaren, Moergestel en Oisterwijk samen één parochie moeten gaan vormen. Dat is een onderdeel van het beleidsplan van het bisdom, warain het aantal parochies sterk wordt gereduceerd.
"Duidelijk is ook dat er in de toekomst volstaan zal moeten worden met minder kerkgebouwen", schrijft bisschop Hurkmans in een brief aan de Oisterwijkse pastoor Van Buijtenen. "Ik ben mij zeer bewust van de pijn die dit te weeg brengt, maar zie met het oog op de toekomst geen andere mogelijkheid", aldus Hurkmans in het schrijven.

"Degraderen doe je samen”

Kaatseuvel – DESK heeft de laatste kans om de nacompetitie te behalen met het verlies zondag tegen SV Meerssen laten liggen.  Meerssen  won verdiend met 0-2.  “We geven de moed nog niet op, maar met nog zeven wedstrijden te spelen komt degradatie wel erg dichtbij”, reageerde trainer Ad van Seeters na afloop van de matige partij. Trainer Zijlstra van Meerssen  had zijn strijdplan tot in de finesses  uitgewerkt. De gasten uit Limburg bleven op hun eigen helft de bal rondspelen, loerend op de counter. Het concept van de trainer werkte al naar tien minuten. Door een snelle counter kwam Rick Sour alleen voor Rini Hoevenaar.  Hij passeerde de Deskgoalie en scoorde de 0-1.  De elf van Van Seeters  bleven geconcentreerd en gemotiveerd  spelen. Ze kregen zelfs kansjes.  Rond het halfuur kreeg Desk drie corners, maar de kopballen van Asri gingen net over of  naast het doel. Net voor rust zag Daimy Nijenhuis zijn inzet voor het doel van Hoevenaar voorlangs gaan.

De tweede helft scoorde qua amusementswaarde amper een drie. Soms leek het wel hotsknots voetbal. De gasten bleven de voorsprong met gemak vasthouden. Ze kregen zelfs de meeste kansen. Maar ondanks schoten op de kruising van lat/paal, en een bal net voorlangs het doel van Hoevenaar l bleef de voorsprong van Meerssen minimaal.  Maar in de 73ste minuut moest Aron van Seeters met rood van het veld. Scheidsrechter Berben had een natrappende beweging gezien.  Daarnaast moest In de 76ste minuut Ulusan met een blessure het veld verlaten. De jonge Michel Smulders deed het goed als zijn vervanger.  In de 78ste minnut kreeg Meerssen een discutabele strafschop.  Rick Sour scoorde en bepaalde de eindstand op 0-2.

Trainer Ad van Seeters was ondanks het verlies van zijn ploeg tevreden over de strijdlust, zeker van de jongens die volgend jaar hun heil ergens anders gaan zoeken.  Van Seeters gaf toe dat hij al aan het bouwen is aan het elftal van volgend jaar.  Volgens de trainer ontbreekt het zijn ploeg aan vorm . “Met de inzet ben ik dik tevreden”. Volgens de trainer was de ploeg het veld ingegaan met het doel om de nacompetitie te halen. “Ik moet de jongens die vertrekken, een groot compliment geven. Ze hebben alles gegeven, maar soms ontbreekt het aan een beetje geluk”.  Van Seeters trekt zelf het boetekleed aan. “Ik ben net zo schuldig als de jongens. Je wordt kampioen met z’n allen en je degradeert samen”.  Hij vervolgt: “Als het mij niet gelukt is om spelers beter te maken, dan is dat mijn verantwoordelijk”.  De technische commissie van DESK werk al volop aan de selectie van volgend jaar. Misschien hebben we dan minder blessures en kaarten, en kunnen we met een vast elftal spelen”, aldus de trainer.”

Gras op grote zandvlakte in dorpshart

KAATSHEUVEL – Het al tijden braak­liggende dorpshart in Kaatsheuvel moet er snel minder troosteloos uitzien. Het terrein wordt voor­zien van een grasmat. Verder ver­dwijnen de bouwhekken. Ook keert de bushalte terug bij de Nieu­we Markt.

Het braakliggende plein is velen een doorn in het oog. Dat beseft ook wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3). „Het is gewoon niet goed voor de beeldvorming. Ook kun je omwonenden niet al die tijd op een zandvlakte uit laten kijken.”

Het plan voor een nieuw Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel is fors vertraagd. Al in 2010 gingen het ge­meentehuis en de panden op de Nieuwe Markt tegen de vlakte. Maar het wachten is nog altijd op de eerste bouwactiviteiten. Er wordt geworsteld met de kosten van het project.

De gemeente en de beoogde bou­wers van het dorpshart WSG en Heijmans onderhandelen nog over eventuele aanpassingen van het centrumplan. Volgens Van Eij­keren ( Pro3) zit er nu schot in de zaak. De partijen zijn het in grote
lijnen eens over de toekomstige in­vulling van het dorpshart. De plan­nen worden nu financieel doorge­rekend. Eind deze maand komt mogelijk meer duidelijkheid over het dorpshart.

Hoe dan ook is er nog een lange weg te gaan. Daarom doet de ge­meente nu iets aan de braakliggen­de zandvlakte. Het terrein krijgt een zomerse aanblik. In het voor­jaar komt er gras op. Rond het grasveld wordt een laag hekwerk geplaatst, zodat auto’s er niet op kunnen. Verder komen planten­bakken op het parkeerterrein aan de Lievekenshoek. Ondernemers en omwonenden krijgen overigens nog de kans over de inrichting mee te praten.

Als de bouw voor het dorpshart start, verdwijnt de grasmat weer. Wanneer dat is, is volgens Van Eij­keren nog lastig te zeggen. Datzelf­de geldt voor de kosten van deze tijdelijke inrichting. „Maar dit kost zeker geen kapitaal.”

De gemeente hoopt dat ook het aangrenzende Apollo-terrein inge­zaaid wordt met gras. Ze heeft een verzoek neergelegd bij de Bonth van Hulten, de eigenaar van dit perceel. Dit terrein, waar ooit het Apollo-theater stond, ligt ook al ja­ren braak. De Bonth van Hulten wil er een appartementencomplex bouwen. Maar het plan realiseren kost veel tijd.

Naast de groene inrichting wil het college het Marktplein levendiger krijgen door activiteiten op deze plek mogelijk te maken.

Herder met 350 schapen duinen in

KAATSHEUVEL – Het al tijden braak­liggende dorpshart in Kaatsheuvel moet er snel minder troosteloos uitzien. Het terrein wordt voor­zien van een grasmat. Verder ver­dwijnen de bouwhekken. Ook keert de bushalte terug bij de Nieu­we Markt.

Het braakliggende plein is velen een doorn in het oog. Dat beseft ook wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3). „Het is gewoon niet goed voor de beeldvorming. Ook kun je omwonenden niet al die tijd op een zandvlakte uit laten kijken.”

Het plan voor een nieuw Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel is fors vertraagd. Al in 2010 gingen het ge­meentehuis en de panden op de Nieuwe Markt tegen de vlakte. Maar het wachten is nog altijd op de eerste bouwactiviteiten. Er wordt geworsteld met de kosten van het project.

De gemeente en de beoogde bou­wers van het dorpshart WSG en Heijmans onderhandelen nog over eventuele aanpassingen van het centrumplan. Volgens Van Eij­keren ( Pro3) zit er nu schot in de zaak. De partijen zijn het in grote
lijnen eens over de toekomstige in­vulling van het dorpshart. De plan­nen worden nu financieel doorge­rekend. Eind deze maand komt mogelijk meer duidelijkheid over het dorpshart.

Hoe dan ook is er nog een lange weg te gaan. Daarom doet de ge­meente nu iets aan de braakliggen­de zandvlakte. Het terrein krijgt een zomerse aanblik. In het voor­jaar komt er gras op. Rond het grasveld wordt een laag hekwerk geplaatst, zodat auto’s er niet op kunnen. Verder komen planten­bakken op het parkeerterrein aan de Lievekenshoek. Ondernemers en omwonenden krijgen overigens nog de kans over de inrichting mee te praten.

Als de bouw voor het dorpshart start, verdwijnt de grasmat weer. Wanneer dat is, is volgens Van Eij­keren nog lastig te zeggen. Datzelf­de geldt voor de kosten van deze tijdelijke inrichting. „Maar dit kost zeker geen kapitaal.”

De gemeente hoopt dat ook het aangrenzende Apollo-terrein inge­zaaid wordt met gras. Ze heeft een verzoek neergelegd bij de Bonth van Hulten, de eigenaar van dit perceel. Dit terrein, waar ooit het Apollo-theater stond, ligt ook al ja­ren braak. De Bonth van Hulten wil er een appartementencomplex bouwen. Maar het plan realiseren kost veel tijd
.

Naast de groene inrichting wil het college het Marktplein levendiger krijgen door activiteiten op deze plek mogelijk te maken.

vrijdag, maart 16, 2012

Inbreker stal steeds uit pastorie Berkdijk

KAATSHEUVEL – De 47- jarige man die wordt verdacht van de diefstal van flessen wijn uit de pas­torie in Kaatsheuvel zou het vier keer eerder hebben voorzien op spullen van pastoor Jan Groos. Dat bleek gisteren tijdens een zitting in het gerechtsgebouw in Breda.

Waarom de 47-jarige inwoner van Kaatsheuvel steeds de pastorie als doelwit koos, werd niet duidelijk. De rechtbank besloot de behande­ling van de zaak tegen de man uit te stellen.

De Kaatsheuvelnaar heeft een drankprobleem waarvoor hij zou moeten worden behandeld in een verslavingskliniek. Zo lang niet dui­delijk is waar en wanneer hij te­rechtkan, kan de rechtbank geen vonnis wijzen.

De Kaatsheuvelnaar zit overigens niet meer vast.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van drie inbraken en twee in­braakpogingen in de pastorie, in december 2010 en in februari en maart 2011. Naast flessen wijn zou hij keukenmessen en wat etenswa­ren, saus en een pakje boter, van de pastoor hebben gestolen.

''Foutparkeren Efteling moet aangepakt’


KAATSHEUVEL – Bezoekers van de Efteling moeten niet ongestraft hun auto kunnen wegzetten in straten waar een parkeervergun­ning verplicht is. Gemeentebelan­gen en VVD vinden dat strenger gecontroleerd moet worden op de­ze foutparkeerders. „Het heeft geen enkel nut om parkeervergun­ningen in te stellen als je niet handhaaft”, aldus gemeenteraads­lid Corné van den Dries ( VVD). „Het is dan niet meer dan een zoet­houdertje.” Volgens burgemeester Wim Luijendijk is de capaciteit van politie en GOA’s te beperkt om intensief te controleren. Dat betekent overigens niet dat er geen bonnen worden uitgeschreven.

De gemeente werkt in de nabije omgeving van de Efteling al een tijd met parkeervergunningen, zo­dat de wijk niet vol staat met be­zoekers van het attractiepark die
gratis willen parkeren. Wie zijn au­to toch in dit gebied parkeert, ris­keert een boete van 85 euro. „Maar veel mensen storen zich er aan dat er niet voldoende gehandhaafd wordt”, stelde Bertus Kemmeren (Gemeentebelangen) gisteravond tijdens de raadsvergadering. Hij zag naast de politie ook een be­langrijke rol weggelegd voor de GOA’s (Gemeentelijk Opsporings Ambtenaar) bij de controles op de foutparkeerders.

Bertus Kemmeren wilde ook we­ten of het gebied met parkeerver­gunningen niet uitgebreid kan worden met de Leo XIII- straat, Dr. Nolensstraat, Wilhelminaplein, prins Hendrikstraat en St. Jozef­straat.

Raadslid Esther van der Donk ( Pro3) wees op een onderzoek dat buurtbewoners zelf op dit mo­ment houden naar de eventuele parkeeroverlast en de noodzaak om in meer straten met een par­keervergunning te gaan werken. „ Laten we de resultaten daar eerst van afwachten.” De gemeente heeft enkele jaren terug ook ge­peild of bewoners van aangrenzen­de straten behoefte hebben aan een parkeervergunning. Uit die en­quêtes bleek dat een meerderheid (tussen de 70 en 75 procent) daar toen niet op zat te wachten

Zondag: DESK - SV MEERSSEN

Posted by Picasa

woensdag, maart 14, 2012

Verhuizing Anton Pieck vergt tijd

KAATSHEUVEL – De gebouwen van de Anton Pieckschool in Kaatsheuvel en de Dr. Hordijkschool in Waalwijk blijven voorlopig allebei open. Beide scholen voor speciaal onderwijs zijn het eens over een fusie per 1 augustus dit jaar, maar het plan om op één plek te gaan zitten vergt meer tijd.

De Dr. Hordijkschool in Waalwijk moet eerst fors verbouwd worden om straks ook de kinderen van de Anton Pieck te kunnen huisvesten. "Wij weten nog niet wanneer die verbouwing begint", aldus directeur Arie Bakker van de Hordijkschool. "Dat kan over negen maanden zijn, maar ook pas over twee jaar." De school buigt zich namelijk nog over de omvang van de verbouwing. Het wordt in ieder geval een grote operatie, weet Bakker. Tijdens de verbouwing zullen de kinderen van de Dr. Hordijkschool vrijwel zeker ergens anders les moeten krijgen. De Anton Pieckschool in Kaatsheuvel lijkt hiervoor de meest logische plek, al is het de vraag of alle leerlingen daar terecht kunnen.

Farley Kromodikoro van OJC naar DESK

Ervaren mannen in de as moeten straks de drijvende krachten worden in het proces DESK het verloren terrein te helpen herwinnen. De komst van een ervaren centrale verdediger is inmiddels ook in kannen en kruiken. Van OJC Rosmalen maakt Farley Kromodikoro (30) de overstap naar Kaatsheuvel. Eerder bereikte DESK overeenstemming met de dertigers Imdat Solmaz en Arie Eikelenboom. ...“Leeftijd is een getal. Ik ben fit en gemotiveerd, daar gaat het volgens mij om.”

In zes jaar tijd sprak manager sportfondsbedrijf Eikelenboom (33, foto) Ad van Seeters hooguit een paar keer. Maar de band die coach en speler hebben lijkt onlosmakelijk. Van Seeters nam de jonge en talentvolle Eikelenboom ooit vanuit Geertruidenberg mee naar SC Gastel en nadien naar Baronie. Daar waar Eikelenboom als ventje van amper twintig kampioenschappen op het hoogste amateurniveau meemaakte. “Een prachtige tijd, maar op een gegeven moment moest ik ook aan mijn maatschappelijke carrière denken en besloot lager te gaan voetballen. Bij mijn oude club Right Oh was dat geen succes, bij Oosterhout wel. In verhouding dan, want ik mijn achterhoofd heb ik altijd een snood plan verborgen gehouden. Ik wilde nog graag één keer knallen. Heel speciaal dat dit dan uitgerekend bij het DESK van Ad van Seeters gaat gebeuren.”

‘Drempels’ weg voor toerist met handicap

KAATSHEUVEL – Loon op Zand wil de toeristische voorzieningen be­ter toegankelijk maken voor min­dervaliden. De gemeente start daarom het project ‘Drempelvrij Dorp’. Ze wil de komende maan­den de knelpunten in beeld bren­gen. Ook moet dan duidelijk wor­den welke verbeteringen er moge­lijk zijn. Het project staat of valt met de medewerking van de toeris­tische ondernemers zelf. Zij zullen de plannen uiteindelijk moeten uitvoeren.

Loon op Zand streeft er naar een ‘drempelvrije toeristische bestem­ming’ te worden. Dat betekent dat mensen met een handicap ook goed terecht moeten kunnen bij toeristische voorzieningen als hore­ca, campings en groepsaccommo­daties. Daarbij wordt niet alleen ge­keken naar eventuele ‘fysieke’ ob­stakels voor bijvoorbeeld blinde en dove bezoekers of mensen in een rolstoel. Ook is er aandacht voor de informatievoorziening. „ Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een informatiefolder in brail­le”, aldus de gemeentewoordvoer­ster. „ Of extra voorzieningen op de websites.”

Verder richt het project zich ook op de sociale toegankelijkheid, of­tewel: hoe worden mensen met een handicap ontvangen en behan­deld
bij een toeristische voorzie­ning?
Loon op Zand zoekt bij dat project de samenwerking met diverse par­tijen zoals ondernemers, toeris­tische organisaties ( VVV, Lokaal Toeristische Adviesraad) en belan­genorganisaties (Gehandicapten­platform). Die worden uitgeno­digd voor een speciale startersbij­eenkomst in april. Dat is meteen de aftrap van het project.

De gemeente krijgt bij de plannen steun van de stichting ZET ( Zorg en Toegankelijkheid): de stuwen­de kracht in Brabant achter projec­ten als ‘Drempelvrij Dorp’ en ‘ Toe­gankelijke Stad’. In Loon op Zand is er bewust voor gekozen om de aandacht te richten op de toegan­kelijkheid van recreatieve voorzie­ningen. Loon op Zand wil zich na­melijk verder ontwikkelen als toe­ristische gemeente.

dinsdag, maart 13, 2012

Liefhebbers terug bij DESK

Kaatsheuvel - Die laatste strohalm wil hij nog steeds niet loslaten. “Zolang je naam niet vetgedrukt staat afgebeeld in de stand, ben je nog niet gedegradeerd. Theoretisch kan het nog.” Diep van binnen weet Ad van Seeters dat hij het eigenlijk tegen beter weten in verkondigt. Achter de schermen is de coach druk doende het DESK ‘nieuwe stijl’ vorm te geven.

Als bewaker van het techn...
ische platform bij DESK vereenzelvigt Van Seeters zich met de doelstelling van de club. Die luidt dat de selectie van DESK in de toekomst voor minimaal vijftig procent uit eigen kweek moet bestaan. Niet alleen ter ondersteuning van de clubidentiteit, maar ook uit financieel oogpunt. “We moeten gezien de ontwikkelingen in de maatschappij met zijn allen terug. Dus ook de voetballers. Het aantal pure broodvoetballers wordt minder, het wordt de tijd van de liefhebbers.”

Natuurlijk heeft ook DESK krachten van buitenaf nodig om de doelstelling – zo hoog mogelijk meespelen om de prijzen – te verwezenlijken. “Maar wel binnen de grenzen van onze mogelijkheden. Dat is soms lastig, bijvoorbeeld omdat wij bij DESK netjes bruteren. Hetgeen elders lang niet altijd het geval is. Daar ligt een schone taak voor de diverse instanties, want er is sprake van oneerlijke concurrentie. Hoe dan ook, als een speler die wij graag zouden willen niet tevreden is met een aanbod, dan is dat jammer. DESK gaat niet meer mee in de wedloop.”

Metamorfose

Dat gegeven alleen is niet de reden dat de selectie van DESK met het oog op volgend seizoen een ware metamorfose ondergaat. “Een aantal jongens heeft ook niet gebracht wat wij ervan verwacht hadden”, zegt Van Seeters, die afscheid neemt van Stijn Biemans, Yassine Asrih (in de belangstelling van Achilles Veen, vervolggesprek deze week), Casper van Elsacker, Hoeseyin Efe en Sjack van Rijsbergen. Elroy Boonstoppel gaf te kennen voor het zaterdagvoetbal te kiezen. Jaouad Chraou is een twijfelgeval. “Hij weet nog niet of hij straks zijn nieuwe job in Rotterdam kan combineren met de afstand naar Kaatsheuvel.” Enis Ulusan maakte zijn overgang naar Achilles Veen al in een eerder stadium bekend, Frank Jongbloets heeft een verlaagde aanbieding in beraad en doelman Rini Hoevenaar besloot zelf te stoppen.

Met keepersproblemen zal Van Seeters straks niet geconfronteerd worden, want liefst drie doelverdedigers gaven inmiddels hun jawoord: Ralf van Gestel (Gilze), Jamil Kools (Gudok) en Michael Luijbregts (Jong Brabant). Voorts komt van WSC linkspoot Lars Schimmer en van Sarto Yuri Kemra. Van Oosterhout komt spits Arie Eikelenboom (33), een oude bekende van Van Seeters. Eerder legde DESK Imdat Solmaz al vast. “We zijn momenteel bezig met een geroutineerde centrale verdediger. Als dat lukt, beschikken we over een sterke as. Aangevuld met voornamelijk jeugdig talent daaromheen, waarvoor ter verbreding van de selectie nog budget achter de hand is.”
Lees verder
Bron: Sportkwadraat

Discussie over herindeling laait weer op

KAATSHEUVEL – De discussie over herindeling brandt los in de ge­meente Loon op Zand. Ook voor de politiek lijkt het onderwerp geen taboe meer. Coalitiepartij Pro3 houdt maandag 16 april een openbare bijeenkomst in multi­functioneel centrum De Werft in Kaatsheuvel met als centraal the­ma: ‘ Samenvoegen of samenwer­ken’.
Moet Loon op Zand een zelfstandi­ge gemeente blijven? De menin­gen lopen uiteen. Pro3 wil met de bijeenkomst voor- en tegenstan­ders van herindeling aan het woord laten.

Burgemeester en wethouders heb­ben altijd benadrukt niet aan de zelfstandigheid van Loon op Zand te willen tornen. Wel leven er plannen voor een zeer vergaande samenwerking met de gemeente Waalwijk. Het gaat om de vor­ming van één gemeentelijke dienst (
backoffice)
voor Loon op Zand én Waalwijk. Maar er is nog veel on­derzoek en overleg nodig voor zo’n zeer nauwe samenwerkings­vorm.

Niet iedereen blijkt ervan over­tuigd dat dat de beste oplossing voor Loon op Zand is en wil juist
een stap verder gaan: een echte herindeling. Jacques Broeders (Ge­meentebelangen) zwengelde bij zijn afscheid als wethouder de dis­cussie al aan. Hij heeft gepleit voor een onderzoek naar een herinde­ling. Zo ziet hij kansen voor de sa­menvoeging van Loon op Zand, Waalwijk en Heusden tot één ster­ke Langstraat- gemeente.

Ook voormalig PvdA-raadslid Wim Meulesteen heeft zich hard gemaakt voor herindeling (Kaats­heuvel naar Waalwijk, Loon op Zand naar Tilburg en De Moer naar Dongen.) De voorstanders van samenvoe­ging wijzen onder meer op de kwetsbaarheid van Loon op Zand en de slechte financiële situatie van de gemeente. De problemen rond het centrumplan Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel voeden dat gevoel.

College en gemeenteraad hebben zich eerder uitgesproken voor een zelfstandig Loon op Zand. De frac­tie van Pro3 staat daar nog altijd achter, benadrukt fractievoorzitter Peter Flohr. Met de bijeenkomst zwengelt het bestuur van zijn par­tij de discussie toch weer verder aan. „Maar daar heb ik geen enkel probleem mee”, stelt Flohr. „ Het is juist goed als een politieke partij op zo’n actueel onderwerp in­springt.”

Volgens Pro3-bestuurslid Nanny Verheijen leent die discussie zich goed voor zo’n opiniërende bijeen­komst. „ Ook binnen onze partij wordt heel verschillend over dat onderwerp gedacht.” Zo riep par­tijlid Jan van Gorkum laatst op niet verder ‘aan te modderen met de gemeentelijke samenwerking met Waalwijk’, maar te gaan voor herindeling.

Pro3 legt nog de laatste hand aan het programma van de bijeen­komst van 16 april. Naast bijdra­gen van ( ervarings) deskundigen is er in ieder geval ruimte voor dis­cussie.


Brom: Brabants Dagblad. Auteur Michel Koster


‘ Snel knopen doorhakken over plan voor bouw van hotel Kaatsheuvel’

KAATSHEUVEL – Bouwbedrijf Pep­ping en horecafamilie Mutsaers willen snel knopen doorhakken over de bouw van een hotel aan de Horst in Kaatsheuvel. Begin april moet duidelijk worden of de partijen met elkaar in zee gaan bij dit project.

Al lang leven plannen voor de bouw van een nieuw hotel aan de Horst. Het gebouw met zo’n hon­derd kamers moet verrijzen op het terrein achter Ton Pols, vlakbij het Efteling Hotel.
De plannen blijken tijdrovend. Maart vorig jaar tekende de Pep­ping Bontenbalgroep een intentie­overeenkomst met de gemeente Loon op Zand voor de bouw van het hotel. Nu, bijna een jaar later, worden de plannen nog verder uit­gewerkt. Pepping is daarvoor in overleg met de beoogd exploitant van het hotel, de horecafamilie Mutsaers, bekend van onder meer Best Western De Druiventros in Berkel-Enschot.

„We hebben de intentie om er sa­men uit te komen”, stelt een woordvoerder van de Pepping Bon­tenbalgroep.
„Maar het vraagt veel overleg over het ontwerp en pro­gramma van eisen. Bij zo’n plan komt nogal wat kijken. Als we he­lemaal op één lijn zitten, moeten de procedures zo snel mogelijk ver­der opgestart worden.”

De gemeente heeft zich eerder po­sitief uitgelaten over de eventuele komst van het hotel, maar ze wacht nog altijd op een uitge­werkt plan en concrete aanvraag. Eerder was de hoop dat de bouw eind dit jaar zou starten. Maar die planning wordt vrijwel zeker niet
gehaald.

Ronald McDonald Huis Tilburg ontvangt SNF-cheque in De Leest

Op zondag 11 maart jl. organiseerde de stichting Social Network Foundation (SNF) het eerste SNF Familie Evenement in De Leest te Waalwijk. SNF wil ernstig zieke kinderen tot 18 jaar in Nederland een steuntje in de rug bieden. Initiatiefnemer en voorzitter Rolf Balkenende toonde bij aanvang van het evenement aan hoe SNF een vliegende start maakt; hij overhandigde het Ronald McDonald Huis Tilburg een cheque voor het buitenschilderwerk, ter waarde van 1.500,-.

SNF organiseerde het Familie Evenement om de jonge stichting - opgericht in oktober 2011 - op de kaart te zetten. Ruim 400 bezoekers genoten van een gevarieerd programma met diverse optredens. Daarbij was uiteraard ook alle aandacht voor het doel van SNF: ernstig zieke kinderen tot 18 jaar in Nederland een steuntje in de rug bieden. SNF wil haar doelstellingen realiseren door de inzet van social media, de organisatie van evenementen en via de inzet van haar ambassadeurs. Door het activeren van een breed sociaal netwerk wil zij geld inzamelen en ook bedrijven oproepen om mee te helpen in de vorm van bijvoorbeeld persoonlijke inzet of door het leveren van materialen of goederen. De cheque voor het Ronald McDonald Huis Tilburg is er een perfect voorbeeld van; SNF regelde met succes het buitenschilderwerk en dat vertegenwoordigt een waarde van 1.500,-.

Ster Ambassadeur Mirusia Louwerse
Harry Hens presenteerde het Familie Evenement met muzikale optredens van ambassadeur Jayden Morris, jeugdambassadeur Darcey, Junior Songfestival-deelnemers Caylee, Polle, Joël, Noah en Yassir en verhalenverteller en ambassadeur Bram van der Wurff. Tevens werd de website van SNF gelanceerd, www.snf.nl, én werd mascotte SNuF geïntroduceerd. Absoluut hoogtepunt van de middag was het optreden van Mirusia Louwerse, de internationaal bekende sopraansoliste, verbonden aan het orkest van André Rieu. Mirusia is de eerste Ster Ambassadeur van SNF. SNF-oprichter en voorzitter Rolf Balkenende kijkt samen met de vele betrokken vrijwilligers tevreden terug op het Familie Evenement: "Het was meer dan geslaagd, de reacties waren zeer positief. Het is duidelijk dat SNF op veel steun kan rekenen. We kijken dan ook uit naar de volgende evenementen: op 24 maart ondersteunt SNF het WolluksBeneFietsSpektakel in Zidewinde te Sprang-Capelle en op 17-18-19-20 mei staat het Brabants Asperge Spektakel in Haarsteeg op de agenda."

maandag, maart 12, 2012

Eis: cel voor Belg die afsprak met Loonse jongen

BREDA – "Vrijwillig of niet. Hij had dit als volwassene niet mogen doen met een 14-jarige." Dat zei officier van justitie Teuntje Gudde gisteren in de rechtbank in Breda over een 44-jarige Belg, die mei vorig jaar een paar keer afsprak met een Nederlandse jongen om samen seks te hebben.

Gudde eiste tegen de man 24 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk.

De 44-jarige inwoner van het Belgische Boom leerde de amper 14-jarige jongen kennen via een datingsite op internet. Ze spraken in totaal vier keer met elkaar af: een keer in het bos, twee keer in een hotel in Nederland en de laatste keer bij de verdachte thuis.
De jongen uit Loon op Zand had zijn ouders verteld dat hij bij een vriendje ging logeren, maar verbleef in plaats daarvan bij de 44-jarige Belg. Toen de moeder van de 14-jarige jongen in de gaten kreeg wat er speelde, bracht de verdachte hem terug naar Loon op Zand. De Belg werd meteen ingerekend door de politie en zat acht dagen vast. De inwoner van Boom heeft er inmiddels ook drie maanden gevangenisstraf in eigen land erop zitten, omdat op zijn computer kinderporno is ontdekt.
Advocaat Caspar Jansen noemde de eis van de officier 'geweldig hoog'. Hij vindt een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf voldoende, temeer daar zijn cliënt in België ook nog een proces wacht. De inwoner van Boom is daar voorwaardelijk vrijgelaten. Verder vroeg hij de rechtbank om bij het bepalen van de straf in gedachten te houden dat de 44-jarige man de 14-jarige jongen niet dwong tot seks.
Uitspraak over twee weken.

zondag, maart 11, 2012

Donkere wolken boven Eikendijk


Voor aanvang van de wedstrijd tegen Blauw-Geel had DESK nog negen wedstrijden voor de boeg om mogelijk mee te mogen doen met de nacompetitie.  De thuisclub was dan ook ‘bang’ van de Kaatsheuvelnaren, die vorige  gelijk speelde tegen Deurne gelijk tegen Deurne en Blauw-Geel verloor  haar vierde wedstrijd op een rij.

Het bestuur van Blauw-Geel stak op hun website hun bewondering voor het bestuur van DESK niet onder stoelen of banken. “Ondanks de versterkingen die aan het begin van het seizoen zijn gehaald en het motto van de club: Door Eendracht Sterk is kan een ieder,zowel binnen al buiten de club, zich afvragen of de tegenvallende prestaties liggen aan de Eendracht binnen het team of er een andere reden is…. Van paniek lijkt echter (nog) geen sprake en het vertrouwen in Ad van Seeters voor de toekomst blijft vooralsnog gehandhaafd, Chapeau”, aldus het bestuur. In tegenstelling tot van Seeters, die het zondag zonder vijf geschorste en geblesseerde spelers moest doen. Trainer Gesthuizen kon kiezen uit een nagenoeg complete selectie.  Op Biyadat na was iedereen fit.  
Al snel na het eerste fluitsignaal van de scheidrechter bleek dat het respect zich beperkte tot buiten het veld. In het veld was  er geen enkel respect voor de Kaatsheuvelnaren die in de eerste helft slechts één klein kansje kregen, terwijl de tegenstander er vrolijk op combineerden.  Half in de tweede helft was het  Alaexander Mols de speler die van de A1 af komt die Blauw-Geel met een hakje de stand op 1-0 Rinie Roomer passeerde. 1-0. In de tweede kwam DESK er nauwelijks meer aan te pas . Tegen het einde van de wedstrijd bepaalde Mols de eindstand op 2-0.
Met het verlies bij Blauw -Geel een de winst van Dijkse Boys is degradatie nagenoeg onvermijdbaar.  Het bouwen aan een nieuw team is al in volle gang. Toch geeft trainer van Seeters de moed nog niet op. “We kunnen altijd nog voldoende punten halen om in de Hoofdklasse te blijven. “ De jongens zullen er dan wel voor moeten vechten, iets wat er de laatste wedstrijden aan ontbroken heeft.
Mols

zaterdag, maart 10, 2012

Eis: cel voor Belg die afsprak met Loonse jongen

BREDA – "Vrijwillig of niet. Hij had dit als volwassene niet mogen doen met een 14-jarige." Dat zei officier van justitie Teuntje Gudde gisteren in de rechtbank in Breda over een 44-jarige Belg, die mei vorig jaar een paar keer afsprak met een Nederlandse jongen om samen seks te hebben.


Gudde eiste tegen de man 24 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk.

De 44-jarige inwoner van het Belgische Boom leerde de amper 14-jarige jongen kennen via een datingsite op internet. Ze spraken in totaal vier keer met elkaar af: een keer in het bos, twee keer in een hotel in Nederland en de laatste keer bij de verdachte thuis.
De jongen uit Loon op Zand had zijn ouders verteld dat hij bij een vriendje ging logeren, maar verbleef in plaats daarvan bij de 44-jarige Belg. Toen de moeder van de 14-jarige jongen in de gaten kreeg wat er speelde, bracht de verdachte hem terug naar Loon op Zand. De Belg werd meteen ingerekend door de politie en zat acht dagen vast. De inwoner van Boom heeft er inmiddels ook drie maanden gevangenisstraf in eigen land erop zitten, omdat op zijn computer kinderporno is ontdekt.
Advocaat Caspar Jansen noemde de eis van de officier 'geweldig hoog'. Hij vindt een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf voldoende, temeer daar zijn cliënt in België ook nog een proces wacht. De inwoner van Boom is daar voorwaardelijk vrijgelaten. Verder vroeg hij de rechtbank om bij het bepalen van de straf in gedachten te houden dat de 44-jarige man de 14-jarige jongen niet dwong tot seks.
Uitspraak over twee weken.

vrijdag, maart 09, 2012

Nationale Taptoe gemist? Kijk op uitzending gemist.

Buurt tegen uitbreiding Total-pomp Kaatsheuvel

BREDA - Buurtbewoners verzetten zich tegen uitbreiding van het Total-tankstation aan de Dreefseweg in Kaatsheuvel.

Het is de bedoeling dat de benzinepomp in de toekomst zeven dagen per week 24 uur per dag kan worden gebruikt. Bovendien komen er vier wasboxen en een luifel bij. De gemeente Loon op Zand verleende toestemming voor de uitbreiding van het tankstation, maar volgens omwonenden is er van alles mis met de vergunning. Ze vroegen de bestuursrechter in Breda gisteren dan ook er een streep door te halen.

Een van de kritiekpunten is dat te weinig rekening zou zijn gehouden met een toename van de geluidsoverlast voor de buurt. Ook vrezen de omwonenden dat vrachtwagens in de toekomst dag en nacht bij de pomp komen tanken.

Van de gemeente mag dat alleen op voorwaarde dat er een hoge muur wordt opgetrokken tussen het terrein van de benzinepomp en het perceel van de buurman. Verder stellen burgemeester en wethouders zich op het standpunt dat het geluid van de auto's die gewassen worden opgaat in het lawaai van het langsrijdend verkeer.

Uitspraak over zes weken.

donderdag, maart 08, 2012

Motorrijder onderuit

KAATSHEUVEL – Gisteren is een motorrijder op de Europalaan in Kaatsheuvel van zijn motor gevallen. Hij reed in de richting van de Efteling toen hij ter hoogte van de Braakakker onderuit ging. De oorzaak van de val is niet bekend. De motorrijder raakte niet gewond

woensdag, maart 07, 2012

Lak aan regels

Bij een controle van een bestuurder (29) uit Helmond, bleek dat de man het niet zo nauw neemt met de geldende regels. Aanleiding voor de controle was het feit dat de passagier en een kind in de auto van de verdachte geen gordel droegen. Eenmaal aan de kant gezet bleek er echter meer aan de hand te zijn. Zo zat er op de auto geen APK, was deze niet verzekerd en bleek ook dat het rijbewijs van de bestuurder ongeldig was verklaard. Bovendien had hij nog drie boetes open staan. Nadat de auto in beslag was genomen en de bestuurder proces verbaal was aangezegd, verklaarde hij dat dit hem er niet van zou weerhouden gewoon weer auto te gaan rijden.

Droomvlucht langer te zien in Efteling Theater

KAATSHEUVEL - De musical Droomvlucht blijft langer te zien in het Efteling Theater. De speelperiode wordt met ruim een week verlengd tot en met 9 april.

Volgens Efteling Theaterproducties en Joop van den Ende Theaterproducties is er nog altijd veel vraag naar kaarten en is daarom besloten tot extra voorstellingen. De musical zal in ieder geval tot en met Pasen te zien zijn.

Partijvoorzitter PvdA bracht bezoek aan WML


Wel voor ons opkomen hè?!” De WML-medewerker op de afdeling veWrpakken & assembleren kijkt verwachtingsvol als zij deze opmerking plaatst. Hans Spekman, landelijk voorzitter van de Partij van de Arbeid, antwoordt meteen: “Natuurlijk, daarom ben ik ook hier”.De PvdA-voorzitter bracht op woensdag 7 maart jl. een werkbezoek aan WML. Hij was hiervoor uitgenodigd door de PvdA-fractie van de Waalwijkse gemeenteraad.

De sociaal-democraat werd samen met een delegatie van de Waalwijkse PvdA-fractie rondgeleid over een paar afdelingen van WML. Zo werd onder meer een bezoek gebracht aan de afdeling verpakken en assembleren. Ook werd gekeken bij het sorteren van tweedehands kleding bij Twiddus. Spekman was vooral geïnteresseerd in de verhalen en de ervaringen van de SW-medewerkers op de werkvloer. Hij nam ruimschoots de tijd om met de mensen te praten over hun achtergrond, het werken in een SW-bedrijf en hun gedachten over de toekomst. Op zijn eigen verzoek genoot hij in de kantine van WML van een lunch. Ook daar ging hij in gesprek met medewerkers.

De PvdA-voorzitter ging ook in gesprek met WML-voorzitter Sjoerd Potters, WML-managerPieter Springer en de aanwezige PvdA-raadsleden onder aanvoering van Yvette IJpelaar. Hierbij werd vooral gesproken over het van rechtswege laten aflopen van de tijdelijke SW-contracten. Ook werd ingegaan op de kansen en bedreigingen voor de sociale werkvoorziening, over de fusie tussen de ISD en WML en over de nieuwe Wet Werken Naar Vermogen.

dinsdag, maart 06, 2012

Onderzoek naar zedenzaak in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Een 46-jarige man uit Loon op Zand is onlangs aangehouden. Er loopt tegen hem een onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid bij een zedenzaak met een minderjarig slachtoffer. De man is inmiddels weer op vrije voeten, maar het het vervolgonderzoek loopt nog.

Het Openbaar Ministerie wil niet veel kwijt over de zaak ook in verband met de privacy van betrokkenen.
De man was als vrijwilliger actief bij jongerencentrum De Kuip in Loon op Zand. Onlangs zijn een dertigtal andere vrijwilligers ingelicht over de aanhouding. Volgens de vrijwilligers is de mededeling ingeslagen als een bom.
De woordvoerster van het Openbaar Ministerie benadrukt dat de zaak nog in onderzoek is. "Pas als de man door de rechter is veroordeeld, is hij schuldig".

De Hoogt breidt snel uit na komst van bedrijven

LOON OP ZAND – Bedrijventerrein De Hoogt in Loon op Zand wordt zonder grote tegenslagen nog dit jaar uitgebreid. Handelsonderne­ming Mavro BV uit Loon op Zand en het bedrijf Chr. Vermeer Trans­port vestigen zich op het nu nog braakliggende gebied tussen het bestaande bedrijventerrein en de Midden-Brabantweg (N261). Giste­ren ondertekenden burgemeester Wim Luijendijk en ontwikkelaar Peter de Koster de exploitatieover­eenkomst voor De Hoogt III.

De uitgifte van bedrijfskavels ver­loopt op veel plaatsen moeizaam. Bij De Hoogt komt het nu wel tot een uitbreiding. „Een positieve ontwikkeling in tijden van reces­sie”, aldus Luijendijk. „Er is hier sprake van heel concrete resulta­ten.” Volgens De Koster, eigenaar van de grond, moet er ook juist lef getoond worden. „Negativiteit zo­als we al jaren horen, werkt niet.”

De gemeente verwacht dat de noodzakelijke procedures voor de uitbreiding en de vestiging van de nieuwe bedrijven rond juni afge­rond zijn. De betrokken onderne­mers willen daarna zo snel moge­lijk
bouwen. De bedrijfspanden zullen vooral worden gebruikt voor de opslag van goederen. Han­delsonderneming Mavro is onder meer gespecialiseerd in de koop en verkoop van faillissementsvoor­raden. Transportbedrijf Chr. Ver­meer is in Dongen gehuisvest, maar wil ook een nevenvestiging in Loon op Zand. De betrokken ondernemers Marc Maas ( Mavro) en Christiaan Vermeer ( Chr. Ver­meer Transport) komen overigens beiden uit Loon op Zand.

Architecten van Bureau Broeders uit Loon op Zand tekenen voor het ontwerp van de panden. „ De uitstraling gaat passen bij de rest van De Hoogt”, stelt De Koster. Volgens hem moet het kleinschali­ge bedrijventerrein in Loon op Zand, waar ooit een van de auto­boulevards kwam, er netjes uit blij­ven zien. „Ik zie soms van die slon­zige bedrijventerreinen. Dat hoeft helemaal niet”, meent hij.

De Koster pleitte gisteren nog eens voor een goede bereikbaar­heid en zichtbaarheid van Loon op Zand, ook na de toekomstige ombouw van de N261. „Loon op Zand moet geen weggestopt dorp­je
worden.”

Monuta zet plan voor bouw crematorium door

Uitvaartonderneming Monuta heeft het voornemen een crematorium te bouwen op be­graafplaats Bloemendaal in Waal­wijk kracht bijgezet door een bouwplan bij de gemeente in te dienen.

Het Waalwijks college liet eerder al weten niet ‘onwelwillend tegen­over een crematorium op die loca­tie’ te staan. Afwikkeling van ver­keer en het aantal parkeerplekken was en is voor de gemeente nog wel een heikel punt. Jan Kuijpers, manager uitvaart bij Monuta voor de regio Tilburg-Waalwijk, zegt zich daar desgevraagd niet al te veel zorgen over te maken. „ Het plan zal er waarschijnlijk wel door­komen. We willen de komst van het crematorium zeker niet van een gebrek aan parkeerruimte of
mogelijke extra verkeersdrukte la­ten afhangen. Mocht het alsnog problemen opleveren, dan willen we meedenken over een oplos­sing. Bijvoorbeeld met het inpas­sen van extra parkeerplekken.” Omwonenden hebben al laten we­ten dat ze vrezen voor verkeers­overlast wanneer het crematorium er komt. Ze vinden de toegangs­weg te smal om nog meer verkeer te kunnen verwerken. Monuta heeft (een deel van) de ‘ongeruste’ buurtbewoners inmiddels bena­derd. „We hebben ze persoonlijk geïnformeerd”, aldus Kuijpers, die het gevoel heeft dat daarmee de ergste kou wel uit de lucht is.

Kuijpers verwacht in de aula van het nieuwe crematorium ongeveer 150 mensen te kunnen ontvangen. Bij extra drukte kan worden uitge­weken naar ruimtes in het uitvaart­centrum.

Bezuiniging op Omroep Brabant wordt milder

Het Provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch. Foto: ANP

Het Provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch. Foto: ANP
DEN BOSCH - Gedeputeerde Staten (GS) gaan niet in hoger beroep tegen de uitspraak waarmee de bestuursrechter in Den Bosch de provinciale bezuiniging van 1,7 miljoen euro op Omroep Brabant blokkeerde.
Beide partijen zijn het bijna eens over ‘een haalbare bezuiniging’ op deze regionale omroep, meldt de provincie in een persbericht.
De rechtbank noemde de korting van 1,7 miljoen eind januari uit de lucht gegrepen en daarom onrechtmatig. Met deze bezuiniging verzaakt de provincie haar wettelijke zorgplicht ten opzichte van Omroep Brabant, zo luidde het harde rechterlijke oordeel. Dat is ook van belang voor andere regionale omroepen die met bezuinigingen te maken krijgen.
Gedeputeerde Brigite van Haaften ziet geen heil in een gang naar de Raad van State. Die lost volgens haar niets op.

'Alleen aanpak Kraanven na klachten'

LOON OP ZAND - Als het gaat om de illegale bewoning van bijgebouwen in buurtschap het Kraanven in Loon op Zand, voert de gemeente een 'piepbeleid'. Ze treedt alleen op als er klachten zijn van omwonenden.

Dat verwijt kreeg de gemeente dinsdag van B. Kobben, adviseur van de familie Van Gorkom die kampeerboerderij 't Kraanven exploiteert.

Kobben protesteerde bij de bestuursrechter in Breda tegen een dwangsom die aan C. van Gorkom is opgelegd. Hij mag niet meer in de tot woning omgebouwde voormalige garage op het terrein wonen. En een stuk grond aan de overkant van de weg mag niet meer als parkeerterrein worden gebruikt. Gebeurt dat toch, dan moet Van Gorkom een dwangsom betalen van maximaal 10.000 euro.
Volgens de adviseur heeft de vorige burgemeester van Loon op Zand toegezegd dat er niet tegen de bewoning van de voormalige garage zal worden opgetreden. Bovendien is het gebouw volgens Kobben al zolang in gebruik als woning, dat de gemeente niet eens meer kán optreden. Burgemeester en wethouders bestrijden dat. Uitspraak over 6 weken.