Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, november 30, 2009

Loon voert Doepas 1 januari in.

Kaatsheuvel – De gemeente Loon op Zand gaat de Doepas per 1 januari aanstaande invoeren. Op deze pas kunnen minima korting krijgen op allerlei (sport)activiteiten en lidmaatschappen. Volgens wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) willen steeds meer organisaties mee gaan doen. Verder is de wethouder nog in overleg met de KBO’s in de gemeente om deelname van houders aan activiteiten achteraf af te rekenen. Binnenkort start de gemeente een communicatietraject waarbij iedereen die voor de Doepas in aanmerking komt bereikt wordt.

Kaatsheuvelnaren let op !

Betaald parkeren op extra koopavonden in Waalwijk

Wie in de decembermaand op de extra koopavonden in het Waalwijkse centrum gaat winkelen, moet niet vergeten kleingeld in de parkeerautomaat te gooien.

Op woensdagavond 2 en donderdagavond 3 december is betaald parkeren van kracht, zo laat de gemeente Waalwijk weten. De winkels zijn op deze avonden tot 21.00 uur open

Off Topic: Twitter, Linkedin en Facebook overwegen beursgang

Sociale netwerksites Linkedin en Facebook en Microblogsite Twitter gaan mogelijk naar de beurs. Dinsdag liet oprichter Biz Stone van Twitter weten een overname niet te zien zitten, maar andere mogelijkheden om geld op te halen houdt hij open.
Reid Hoffman van Linkedin verwacht dat ze op een gegeven moment naar de beurs zullen gaan. Facebook heeft afgelopen week een verandering van de aandelenstructuur aangekondigd waardoor huidige aandeelhouders meer macht krijgen. Dit kan worden uitgelegd als een voorbereidende maatregel op een beursgang. Facebook zegt dat een beursgang 'op dit moment' nog niet aan de orde is.

Off Topic: Boer zoekt vrouw 4,25 miljoen kijkers

Naar de slotaflevering van Boer zoekt Vrouw hebben gisteren 4,25 miljoen mensen gekeken. De serie werd afgesloten met een reünie van de deelnemers. De serie trok dit seizoen gemiddeld 3,6 miljoen kijkers. Het hoogste kijkcijfer werd drie weken geleden gehaald. Toen keken 4,5 miljoen mensen.

Brandweer uit naar Langstraatweg Waalwijk

Om 23:59 werd de brandweer van Waalwijk en Kaatsheuvel gealarmeerd voor een verkeersongeval op de A59 114,4(Langstraatweg) in Waalwijk. Het betreft een ongeval met beknelling.

1201979 23:59:14 29-11-09 GROUP PRIO 1 6031 6871 6892 6032 A59 L - LANGSTRAATWEG 114,4 WAALWIJK VKO BEKNELLING (INC: 07)

Update: Er is een auto tegen een boom beland. Het slachtoffer is bevrijdt en overgebracht naar het ziekenhuis.

zondag, november 29, 2009

Column: Nog één maand te gaan…………

Het begint stilaan te winteren, het K.N.M.I. denkt dat het aan de grond gaat vriezen. Tijd dus voor wethouder Hans Waijers (CDA)om zijn schop uit de schuur te halen.

Want vóór het einde van dit jaar gaat volgens de wethouder de eerste spade voor de bouw van het Bruisend Dorsphart de grond in. Nu kent de bouw onwerkbare dagen, wegens vorstverlet. Deze dagen tellen niet mee met de bouwtijd. Het mág bij vorst dus iets uitlopen. Toch wacht ik met spanning het persbericht af waarin onze zeer gewaardeerde medewerkers van afdeling communicatie aankondigen dat de eerste spade in de grond gaat. Belofte maakt immers schuld. Ik hoop wel dat de shop geslepen is , want de wethouder loopt natuurlijk met de vorst in de grond, het risico dat de steel afbreekt en dat de hij geblesseerd afgevoerd moet worden. “Nog meer vertraging”, zeggen de sceptici , terwijl de wethouder afgevoerd wordt.

Maar het CDA heeft een troef binnengehaald. Deze week werd bekend dat de Christen Democraten Herman Bleekendaal op nummer zeven van de kieslijst hebben staan. Terwijl Cees Grootswagers beoogd wethouders is, zit Herman tegen de zin in van Jacques Broeder (Gemeentebelangen) in de wachtkamer om het karwei van Waijers af te maken. Misschien niet als wethouder, maar als opvolger van projectleider Richard Oomes, die volgens horen zeggen, steeds minder gemotiveerd is om het karwei af te maken.

Mogelijk krijgen de PvdA en GroenLinks toch nog hun zin. Zij willen immers een centrum met een dorps karakter. Een visie die volgens mij niet geheel bij van Herman Bleekendaal past, getuige de renovatie van het Halve Zolenpad in Waalwijk.

Warme november brengt natuur van slag

De maand november behoort tot een van de warmste maanden ooit en dat heeft gevolgen voor de natuur. Zo houdt de warme temperaturen een aantal dieren uit hun winterslaap.
De hazelmuis en jonge egels scharrelen er nog lustig op los. De natuur is van slag. Maar volgens boswachter Frans Kapteijns, boswachter bij de Vereniging Natuurmonumenten, valt het gelukkig allemaal nog wel mee. Hopelijk hebben de meeste dieren hun wintervertrek klaar, want het KNMI verwacht dat het deze week gaat vriezen.

Marco Borsato overhandigt CD aan The Sound of Music cast


Kaatsheuvel - Vandaag beleefde de musical The Sound of Music een feestelijke herstart in Theater de Efteling. Voorafgaand aan de voorstelling overhandigde Marco Borsato de nieuwe muziek-CD van de musical aan de hoofdrolspelers. Wieneke Remmers (Maria) en Rein Kolpa (Kapitein Von Trapp) namen deze met hun Von Trapp kinderen namens de hele cast in ontvangst. Tot en met 31 januari 2010 zijn zij allen nog te zien, samen met Koen Crucke als Max, Inge Ipenburg als barones Elsa, Jackie van Oppen als Moeder Overste, Alexandra Alphenaar als oudste dochter Liesl, Steven Colombeen als Rolf en een groot ensemble. In de Kerstvakantie zijn er voor deze familiemusical extra voorstellingen gepland.

Pool gewond bij caravanbrand

KAATSHEUVEL: Bij een caravanbrand op een camping aan de Haestrechtstraat is zondagmorgen een 35-jarige Pool gewond geraakt.

Om 11:40 uur kreeg de Gemeenschappelijke Meldkamer een melding binnen van de brand. Het slachtoffer lag te slapen in zijn woning, toen door onbekende oorzaak brand ontstond in zijn caravan. De man kon zelfstandig uit de caravan komen, maar raakte wel gewond aan zijn gezicht. De brandweer zette twee voertuigen in om de brand te bestrijden, maar kon niet voorkomen dat de caravan geheel uitbrandde. De Pool is met brandwonden aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis.

Brandweer uit naar Droomgaard

Kaatsheuvel - De brandweer van Kaatsheuvel, Loon op Zand en Waalwijk rukt momenteel uit naar Camping de Droomgaard voor een woningbrand. Het sein middelbrand is gegeven.

Update Het betrof hier een caravanbrand. De stacaravan brandde geheel uit. De GGD vangt de slachtoffers op.

Foto's op: http://www.brandweerspotters.nl/nieuws/50087/fotos

29/11 11:44 PRIO 1 6641 6769 6892 DROOMGAARD VAN HAESTRECHTSTRAAT 24 KAATSHEUVEL WONINGBRAND (INC: 07) (Classificatie: middel brand)
1201999 20 BRAN Regio (Monitorcode) (Midden- en West-Brabant)
1201950 20 BRAN Loon op Zand (Lichtkrant) (Midden- en West-Brabant)
1200871 20 BRAN Waalwijk (Commandant) (Midden- en West-Brabant)
1200803 20 BRAN onbekend/persoonlijk (Midden en West Brabant)
1200588 20 BRAN Loon op Zand (Groep 1) (Midden- en West-Brabant)
1200049 20 BRAN Regio (6892 OVD Noord-oost (alarm)) (Midden- en West-Brabant)
1200007 20 BRAN Regio (6199/6897 HOvD Oost (info)) (Midden- en West-Brabant)

Leon Rombouts en Manita Koenen: Een verboden liefde


Deze week stond Leon Rombouts met zijn verhaal in het Weekjournaal. Nog even uw geheugen opfrissen. Misschien weet er iemasnd wat meer............

Het verhaal van Leon Rombouts en Manita Koenen is er een van een verboden liefde met fatale gevolgen. Een klassieke tragedie in het doorgaans sprookjesachtige Kaatsheuvel, met een open einde…

Op 27 maart 2003 worden de 37-jarige Manita Koenen en de 33-jarige Leon Rombouts in hun woning aan de Leliestraat in Kaatsheuvel met een zwaar kaliber vuurwapen in hun hoofd geschoten.

In het dorp is het van meet af aan duidelijk wie er achter de dubbele moord moet zitten: dat kan niemand anders zijn dan Manita’s jaloerse ex-man Johan van der M. Van der M. is een lokale drugsbaron, die Manita al eerder heeft mishandeld en haar verscheidene keren met de dood heeft bedreigd. Dit alles uit wraakzucht, omdat Manita hem kort daarvoor in de steek heeft gelaten voor Leon Rombouts. Enkele maanden voor de moord heeft Johan van der M. zijn dreigementen waargemaakt en Manita maar liefst 18 keer neergestoken met een mes. Een misdrijf waarvoor hij uiteindelijk tot acht jaar cel wordt veroordeeld.

Een uitgelezen motief dus, maar de veroordeling levert de jaloerse ex-man tegelijkertijd een waterdicht alibi op. Want ten tijde van de moord zat Van der M. vast in zijn cel vanwege deze poging tot doodslag. De recherche vermoedt dat Van der M. weliswaar het brein is achter de dubbele moord, maar kan dat op geen enkele manier hard maken. De recherche moet dus op zoek naar een andere dader, en krijgt daarvoor een aantal aanknopingspunten in handen.

Enkele minuten na de moord – rond 10 over 10 ’s avonds- horen getuigen een luide knal op de Adam van Noortstraat, dit is zo’n 200 meter van de plaats delict. Buurtbewoners zien dan een steekvlam boven een oranje Skoda Fabia uitkomen. Ook zien ze een negroide man met een capuchon over zijn hoofd wegrennen vanaf de brandende auto.

Op de Hugo van der Goesstraat, hemelsbreed zo’n 400 meter van de plaats delict ziet een getuige -rond kwart over 10- een grote donkergetinte man aan komen rennen. Kort daarna ziet hij een kleinere donkere man met capuchon over het hoofd vanuit een andere richting aankomen lopen. Beide mannen stappen in een geparkeerde Ford Focus en rijden vervolgens weg in de richting van het Paulus Potterplein.

Laatste update: zaterdag 17 oktober 2009, 17:56 uur : Peter R de Vries

zaterdag, november 28, 2009

Gewapende overval Kruidvat Loon op Zand

Foto: Brabants Dagblad
LOONOPZAND - In drogisterij Kruidvat aan de Kerkstraat in Loon op Zand heeft zaterdagmiddag rond 17 uur een gewapende overval plaats gevonden. De politie is direct een zoektocht naar de dader gestart en heeft een SMS-alert verstuurd aan omwonenden

SMS ALERT

Loon op Zand - Kerkstraat, overval met vuist vuurwapen. Vermoedelijk Somalische man met beige pet, donker groene jas, vuil grijs/wit joggingpak.
Tips 0900 - 8844

Ook D66 en SP in PRO3

Kaatsheuvel – De oprichting van PRO3, de nieuwe partij in de gemeente Loon op Zand is een feit. Vrijdagavond werd de nieuwe partij, die mee gaat doen met de gemeenteraadsverkiezingen in de Werft feestelijk ten doop gehouden. In zijn toespraak meldde beoogd lijsttrekker Peter Flohr, dat niet alleen D66 zich heeft aangesloten, maar ook leden van de SP. Naar alle waarschijnlijkheid zal de SP-man in Loon op Zand lijstduwer worden. De partij wil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zeven zetels binnenhalen. Volgens de (fanatieke) aanhang moet dat zeker lukken. Inzet van beleid zal zeker het Bruisend Dorpshart zijn. De partij wil een knusser, goedkoper centrum in Kaatsheuvel. De partij wil dat Loon op Zand een duurzame gemeente wordt, en gaat daarom samenwerking zoeken met de Efteling. “Zij weten immers hoe het moet”, aldus Flohr. Naast een kleiner dorpshart wil PRO3 een volwaardige bibliotheken en peuterspeelzalen in Loon op Zand. De kieslijstlijst wordt half december vastgesteld. Al zeker is dat Mark Wijtenburg, nu nog voorzitter van Crossroads, op en verkiesbare plaats komt.

Waarom er nog hekken staan aan de Krammentrekker Kaatsheuvel

De gemeente Loon op Zand vraagt een krediet van 50.000 euro om de asbest op te kunnen ruimen aan de Krammentrekker.

Verontreinigingsituatie
In het bodemonderzoek (‘Verkennend asbest in bodemonderzoek Krammentrekker Kaatsheuvel’, ATKB, rapportnummer 20090993, d.d. 7 september 2009) is een asbestconcentratie van 271 mg/kg in het plantsoen aangetoond. Hiermee geldt volgens de formele normen dat er sprake is van een ‘ernstig geval van bodemverontreiniging’. Er is in totaal 240 m3 grond sterk verontreinigd met asbest.

Huidige stand van zaken
De locatie is nog steeds afgezet met hekwerken. Vooruitlopend op het vrijkomen van het budget voor de sanering zijn meervoudig offertes aangevraagd voor het opstellen van het Plan van Aanpak en de uitvoering van de sanering. Hierdoor is het mogelijk om snel de nodige opdrachten te verlenen zodra het budget vrijkomt.

STERK blijft gaan voor behoud St.Jozefkerk

Definitieve duidelijkheid op 6 januari 2010

Breda/Kaatsheuvel – Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (sterk) en het Cuypergenoodschap blijven strijden tegen de dreigende sloop van de St.Jozefkerk in Kaatsheuvel.
Deze week stonden ze tegenover het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bij de rechtbank in Breda. STERK en het Cuypergenootschap willen dat de kerk een beschermd monument wordt. Minister Plasterk heeft een verzoek daartoe afgewezen.
In 2006 heeft STERK aan OCW verzocht de kerk en de pastorie uit 1936 als beschermd monument aan te wijzen. Dit omdat de kerk aan het Wilheminaplein van architect de Bever volgens de stichting ‘prachtig en van groot cultureel belang is’. Ook was een sloopvergunning voor de kerk door de gemeente Loon op Zand afgegeven, waardoor de kerk bedreigd wordt. De Raad van cultuur adviseerde het ministerie het verzoek in te willigen en classificeerde de kerk al als ‘topmonument’. Maar de minister wees het verzoek in september 2007 af. Uitspraak over zes weken

Vrijage tussen Loon op Zand en Waalwijk

Waalwijk en Loon op Zand willen samenwerken. Er komt onder meer een onderzoek om in Kaatsheuvel samen een gemeentewerf te exploiteren
Kaatsheuvel – De buurgemeenten Waalwijk en Loon op Zand verkeren op vrijersvoeten. De bestuurlijke samenwerking begint serieuze vormen aan te nemen. De colleges van de twee gemeenten hebben gisteren aangekondigd dat ze gaan onderzoeken of ze samen een gemeentewerf kunnen inrichten en exploiteren. Dat zou dan moeten gebeuren op de plaats van de huidige milieustraat aan de Liechtensteinstraat in Kaatsheuvel, op de grens van met Sprang-Capelle. De colleges willen eind januari weten of het plan haalbaar is.

Een gezamenlijke gemeentewerf zou beide gemeenten goed uitkomen. De huidige werf in Kaatsheuvel heeft overcapaciteit en die zou in de samenwerking met Waalwijk prima benut kunnen worden. Waalwijk is op zoek naar een locatie voor een nieuwe gemeentewerf, omdat de huidige aan de Olympiaweg moet wijken voor de nieuwbouw van het Dr. Mollercollge en vmbo De Walewyc en een sporthal. B en W hadden hiervoor hun oog al laten vallen op het bedrijventerrein Zanddonk.
De vrijage reikt verder dan de gemeentewerf. Waalwijk en Loon op Zand zijn samen ook op zoek naar een subsidie-adviseur en een inkoper die voor beide gemeenten gaan werken. De twee colleges zijn ervan overtuigd dat samenwerking interessant kan zijn op het gebied van bedrijfvoering, personeel en organisatie en het beheer van de openbare ruimte. In januari praten ze daarover verder tijdens een werkconferentie.

Biobakjes Loon op Zand

Inwoners van gemeente Loon op Zand die hun biobakje nog niet hebben opgehaald, kunnen dit per 1 december doen bij de portier van de milieustraat in Kaatsheuvel.

Het ophalen is alleen mogelijk door inwoners uit de gemeente die een bakje hebben besteld. Ter controle wordt om uw naam en adres gevraagd.

De milieustraat is te vinden aan de Liechtensteinstraat 4 in Kaatsheuvel. Openingstijden zijn dinsdag en woensdag van 13.00 tot 16.00 uur,
vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur,
zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

vrijdag, november 27, 2009

Aantal griepbesmettingen neemt af

Het aantal besmettingen met de Mexicaanse griep neemt af. Wel stierven er afgelopen week acht mensen aan het virus. Bij alle acht sterfgevallen was er sprake van zogenoemd onderliggend lijden.

Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Vorige week werden er 359 mensen met het H1N1-virus opgenomen in het ziekenhuis. Deze week waren dat er 289. Voor het eerst meldden zich substantieel minder mensen bij huisartsen. Volgens Van Steenbergen mag de vlag nog niet uit. ‘Het kan best zijn dat er een nieuwe piek achteraan komt. Als we kijken naar de rest van de wereld lijkt de kans het grootst dat het einde in zicht is’, aldus de arts. Het RIVM spreekt nog steeds van een milde griepepidemie.

Over de kop na zo'n tien glazen whisky

SPRANG-CAPELLE - Een 21-jarige automobilist uit Sprang-Capelle is vrijdagochtend tegen een lantaarnpaal gebotst en over de kop geslagen.

Uit een ademtest bleek dat hij 390 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht in zijn bloed had. De man is aangehouden. Hij verklaarde dat hij de avond ervoor zo'n tien whisky's had gedronken.

Het ongeval gebeurde op de Spoorbaanseweg in Sprang-Capelle. De man zei dat hij bij de rotonde moest uitwijken voor een andere auto. Hij kwam daardoor met z'n auto wielen in de berm, botste tegen een lantaarnpaal en sloeg over de kop.

Besluit over RKC 'tot nader order' uitgesteld

WAALWIJK - De supporters van RKC Waalwijk hoeven dinsdagavond niet naar het stadhuis te komen. De extra raadsvergadering over het reddingsplan voor RKC Waalwijk die dan gehouden zou worden, is namelijk tot nader order uitgesteld.

Dat is gebeurd op verzoek van het college. Bovendien kwamen er vanuit de gemeenteraad signalen om de raadsvergadering uit te stellen.

In een persbericht meldde de gemeente Waalwijk vrijdag dat B. en W. meer tijd nodig hebben om vragen te beantwoorden die afgelopen dinsdag in een commissievergadering werden gesteld. Wethouder Riné van Dongen (CDA) liet toen belangrijke vragen onbeantwoord. Daardoor bleef onder meer in de lucht hangen of 'redder' Ben Mandemakers wel bevoegd is op te treden namens RKC en of hij de club 3 miljoen euro leent of schenkt

donderdag, november 26, 2009

Motorrijder aangereden bij Eftelinghotel

Zojuist heeft op de N261 bij het Eftekinghotel een aanrijding plaatsgevonden. Hierbij zou een motorrijder zijn aangereden. Meer nieuwa over mogelijk letsel en toedracht volgt.

De musical Kruimeltje in aantocht in Efteling

Amsterdam / Kaatsheuvel – Rick Engelkes Producties (REP) en Efteling Theaterproducties brengen in het komende theaterseizoen het oer-Hollandse verhaal Kruimeltje groots tot leven. De musical over de straatjongen uit het bekende boek van Chris van Abkoude beleeft op 7 november 2010 zijn première in Theater de Efteling.

Sinds zijn rol als de vader van Kruimeltje in de gelijknamige, succesvolle film (1,2 miljoen bezoekers) wilde Rick Engelkes Kruimeltje in het theater en op televisie brengen. Twee jaar geleden kreeg Rick een optie op de rechten van Kruimeltje. Toen hij met Efteling Theaterproducties in gesprek kwam, is de ontwikkeling van een dramaserie in een stroomversnelling terechtgekomen.

Musical
Rick Engelkes Producties produceert in samenwerking met Efteling Theaterproducties de groots opgezette musical Kruimeltje, die vanaf oktober 2010 in Theater de Efteling te zien zal zijn. Na The Sound of Music is de musical Kruimeltje de gedroomde nieuwe theaterproductie voor het beroemde familie-attractiepark. De Efteling heeft in korte tijd een prachtig en succesvol theater opgebouwd, waar sinds zeven jaar grote, professionele familiemusicals op de planken staan.

In een landelijke zoektocht kijken REP en de Efteling uit naar de gedroomde Kruimeltje van Nederland. Naast de musical gaan Rick Engelkes en de Efteling ook een dramaserie ontwikkelen rond de nieuwe avonturen van Kruimeltje.

Achtergrond
Kruimeltje is een oer-Hollands verhaal, geschreven door Chris van Abkoude in de jaren ’20 van de vorige eeuw (inmiddels toe aan de 84ste druk). Van Abkoude is ook de schrijver van de succesvolle Pietje Bell serie. Kruimeltje is een prachtig, liefdevol verhaal over de zoektocht van een straatjongen naar zijn familie.

Werkplein Midden-Langstraat scoort goed met 7+

Heusden/Loon op Zand/Waalwijk, 26 november 2009 – Werkplein Midden-Langstraat, het samenwerkingsverband van UWV WERKbedrijf en de ISD Midden-Langstraat, scoort bovengemiddeld. Dit blijkt uit een recente meting van het Algemeen KetenOverleg (AKO). Op bijna alle punten komt het Langstraatse werkplein beter uit de bus dan het landelijke gemiddelde.

Voor het onderzoek van het AKO zijn landelijk 120.099 klanten (werkzoekenden en werkgevers) benaderd. Hiervan hebben er 39.890 het onderzoek ingevuld en retour gezonden. Dit komt neer op een relatief goede respons van 33,2 procent. Tijdens de meting is gelet op de volgende onderwerpen: bereikbaarheid en toegankelijkheid, persoonlijke aandacht, maatwerk, tijdigheid, duidelijkheid, vaste contactpersonen en de totale dienstverlening.

Beter dan gemiddeld
Op bijna alle onderwerpen scoort de Langstraat beter dan gemiddeld. Alleen wat betreft bereikbaarheid en toegankelijkheid laat het werkplein 0,2 procent liggen. De ondervraagde klanten geven het Werkplein Midden-Langstraat een 7+ als rapportcijfer voor de algehele dienstverlening. Als zeer positief worden de persoonlijke aandacht en het hebben van een vaste contactpersoon ervaren. Alle onderzoeks- resultaten worden gebruikt om de dienstverlening aan de klant verder te optimaliseren. Het uitgangspunt hierbij is een gezamenlijke en intensieve dienstverlening door de medewerkers van UWV WERKbedrijf en de ISD Midden-Langstraat.

Bibliotheek loopt vol voor 'De reünie'


‘Iedereen die weet dat je schrijven met een ij en een v spelt, schrijft tegenwoordig een boekje’, schrijft Sjaak Koolen in de begeleidende column van zijn nieuwe boekje. Dat Sjaak Koolen niet iedereen is, bleek woensdagavond bij de presentatie van ‘De reünie en 50 andere columns’.

De Waalwijkse bibliotheek kwam stoelen tekort om alle belangstellenden een plekje te geven. “Dat had ik niet verwacht”, vertelde de Waalwijkse Brabants Dagblad-journalist na afloop van de signeersessie.

‘De reünie’ is een bundeling van 51 columns van Koolens hand, die de afgelopen elf jaar in het Brabants Dagblad verschenen. Het boekje ligt vanaf donderdag in de winkels.

Burgemeester Nol Kleijngeld gaf tijdens de presentatie toe elke zaterdag met gezonde zenuwen de krant uit de bus te plukken. “Als ik zie dat ik niet in de column voorkom, kan ik er pas echt lekker voor gaan zitten”, verklapte de burgervader.

woensdag, november 25, 2009

Ingekomen van Stichting Sterk

Deze nieuwsbrief is er speciaal op gericht om u op de hoogte te stellen van het feit dat morgen, 26 november 2009 om 12.00 uur bij de rechtbank te Breda, Sluissingel 20 de zitting plaatsvindt inzake de Rijksmonumenten-status voor de St. Jozefkerk te Kaatsheuvel.

De zitting is, zoals we van ons juridisch team gewend zijn, zeer goed en gedegen voorbereid. Er zijn heel wat uren in gaan zitten en dat allemaal belangeloos met het goede doel voor ogen. Ditmaal leverden een bijzondere bijdrage: Bureau Res Nova, Dr B. v. Hellenberg-Hubar (onze
woordvoerder), Mr. R. Kleijngeld, Prof. P. van Wijmen, Mr. W. Wernink.
Tevens is er een contra bis expertise rapport geschreven door Dr. v. Hellenberg-Hubar in samenwerking met Dr. G. Vermeer van de Universiteit van Amsterdam.
Bij de zitting gaat het om de bijzondere monumentale waarde van de St. Jozefkerk. Daarnaast heeft het gebouw natuurlijk nog een bredere betekenis voor betrokkenen en omgeving. Om de bijzondere monumentale betekenis voor iedereen duidelijk en helder te maken, willen wij onderstaande tekst, geschreven door mevr. v. Hellenberg Hubar, graag met u delen.

Wat de kerk zo bijzonder maakt?
Wat de kerk zo bijzonder maakt? Architect de Kees de Bever uit Eindhoven had een superieur gevoel voor schaal en maat. Daardoor doet het gebouw weldadig aan aan het menselijk oog.
Harmonieus noemen we dat en die harmonie heeft te maken met een systematisch doordenken van de verhoudingen van alle onderdelen: hoogte, breedte en diepte van het totale gebouw zijn ontworpen in relatie tot de proportionering van muurvlakken, ramen, toegangen en arcade: alles is op elkaar afgestemd. Door deze afstemming maakt niet alleen het exterieur
een evenwichtige indruk, maar toont ook het inwendige een overtuigend ruimtelijk spel,waarbinnen de lichtinval voor een bijzondere enscenering zorgt. We schrijven 1936, de meeste kerkelijke architecten hebben de spitsboog nauwelijks losgelaten of nemen hun toevlucht tot Romaanse stijlcitaten en hier komt een jonge architect die dat bijna helemaal loslaat. Op enkele decoratieve elementen na bestaat de Jozefkerk uit pure vormen, waarmee De Bever ongewild preludeert op de na-oorlogse Bossche school en haar voorkeur voor de vroegchristelijke basiliek. Kind van zijn tijd laat hij daarbij de verhoogde koorviering niet los:deze staat als een monumentaal baldakijn boven het hoogaltaar en zorgt voor een uitgekiende
belichting die de ‘heilige plaats’ haast als een toneel in het centrum zet. Dit zijn dan nog maar een paar van de waarden die STERK samen met Gerrit Vermeer van de Universiteit van Amsterdam en Res nova naar voren heeft gebracht.* Dr. B. van Hellenberg-Hubar.

DESK-trainer Van Loon toe aan nieuwe uitdaging

Kaatsheuvel - Trainer Kees van Loon en de Kaatsheuvelse hoofdklasser DESK gaan aan het einde van het seizoen uit elkaar. Dat heeft de clubleiding gisteravond bekend gemaakt. Volgens Van Loon, die nu zeven jaar de Kaatsheuvelse club traint is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Van Loon hoort tot de langst zittende trainers in de hoofdklasse. “We hebben in goed overleg besloten om uit elkaar te gaan. Hiermee komt een einde aan een succesvolle samenwerking ”, aldus voorzitter Peter Roelen. Onder Van Loon promoveerde DESK van de derde klasse naar de hoofdklasse. Voordat Van Loon bij DESK kwam was hij onder meer trainer bij Uno Animo RKTVV OJC Rosmalen en UNA

Off Topc: Den Bolder Waspik nu ook bioscoop

WASPIK - De grote zaal van Den Bolder in Waspik krijgt er een functie bij: vanaf woensdag 2 december worden er ook films gedraaid.

Voorlopig gaat het om een experiment dat zich in de eerste maand vooral richt op familiefilms.

Iets voor de Werft?

Zes parkeerbonnen in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL: De politie heeft dinsdagmiddag een controle gehouden gericht op de parkeerschijfzone in het centrum van Kaatsheuvel. Tijdens de actie bleek dat in de Hoofdstraat zes automobilisten geen parkeerschijf in het voertuig hadden liggen. Deze auto's hebben een parkeerbon gekregen

Opkomstcijfers 1e vaccinatiedag Nieuwe Influenza

De opkomstcijfers van de eerste vaccinatiedag zijn bekend. In Waalwijk hebben van de5.326 opgeroepen mensen, 3.568 mensen een prik gehaald.
Dit is een opkomstpercentage van 67%. De volgende vaccinatierond vindt plaats op maandag 14 december.

Ingekomen: buurt met een bewonersbudget

“Opknappen Heilig Hart Beeld Kerk St. Joachim” van “Moers Belang” wint CDA prijs

Moers Belang heeft de wedstrijd om het meest aansprekende project gewonnen. Dit waren ideeën om de buurt te verfraaien of die een positieve invloed hebben op de goede onderlinge verstandhouding. De inzenders waren de Liedertafel “Echo der Duinen”, Moers Belang, buurtvereniging Financiën, t Hoekske en Ons kent ons, Loonse Ondernemers Vereniging, parochianen Parochie Kaatsheuvel, Bewoners Keizersplein en Gerard de Nijshof, ZTLO en Scouting MLK uit Kaatsheuvel.

Voor de winnaars ws er een bedrag van vijfhonderd euro.

Ingekomen: Kieslijst CDA

Het CDA gaat met Gert-Jan van den Dries als lijsttrekker en Kees Grootswagers als beoogde qethouder de verkiezingen in. Voort staan er nog tien kandidaten in de kopgroep van het CDA-peloton. De eersten zijn Mieke Broeders uit De Moer en Yvonne Verhagen uit Kaatsheuvel. Beiden nieuw in de Loonse politiek met ruime ervaring in bestuurlijk werk, het verenigingsleven en goed geworteld in de gemeente. Met Roel Teunissen borgen we onderwijs en welzijn in de kandidatengroep en ruim acht jaar raads- en commissie-ervaring opgedaan in Lelystad (D’66) en Loon op Zand (BurgerBelang). Marten Krikken en Herman Bleekendaal staan garant voor de nodige bestuurlijke inbreng uit het bedrijfsleven en de ambtelijke en bestuurlijke omgeving. Het jonge gezin, jeugd en sport
weten we zeker in goede handen bij Jelle Hakkert en Suzanne van Haaften. Ruud Giesbers, Tom Dankers en Elly de Kort tekenen eveneens voor de nodige politieke ervaring en worteling in onze gemeente. Op de CDA-lijst staan verder Hans Waijers, Herman van Gulik, Ineke Leijtens, Kees Roelofs, Bas Oprins, mevrouw J. Pontenagel, de heer H. de Groot, Cees Smulders en vele anderen.

dinsdag, november 24, 2009

GertJan van den Dries lijsttrekker CDA


Vanavond is tijdens de Algemene Ledenvergadering van het CDA, afdeling Loon op Zand, GertJan van den Dries gekozen als lijsttrekker van de Christen Democraten. Hij mag het gaan opnemen tegen Peter Flohr (Pro3), Jacky Smit (VVD), Wim Aussems (Gemeentebelangen) en Lijst Loon op Zand.

Als beoogd wethouder is Cees Grootswagers aangewezen. Herman Bleekendaal staat op plaats 7 van de kieslijst.

Heijmans krijgt opdracht voor bouw Raveleijn

DEN BOSCH - Heijmans Woningbouw gaat het nieuwe kantoor voor de Efteling in Kaatsheuvel realiseren.

Het gaat om de bouw van Raveleijn, een vervangend nieuwbouwkantoor voor een deel van het kantoorpersoneel, in combinatie met een nieuwe attractie (De Magische Stadspoort) en arrangementenlocatie.

Met de bouw is een bedrag van tien miljoen euro gemoeid. Bij deze opdracht zijn verschillende Heijmans-onderdelen betrokken. Bestcon levert het prefab casco inclusief staalconstructie. Dochterbedrijf Burgers Ergon voert de werktuigbouwkundige installaties uit. Heijmans Infra was in een eerder stadium al gecontracteerd voor het bouw- en woonrijp maken van de bouwlocatie.

Raveleijn is gelegen tussen de Europalaan en de attracties Droomvlucht en Villa Volta aan het Sint Nicolaasplein. De oplevering is gepland in november 2010.

‘ CDA ruilt principes in voor stemmen’

KAATSHEUVEL – Bleekendaal bij CDA leidt tot kritiek wethouder Broeders

De politieke ambi­ties van Kaatsheuvelnaar Herman Bleekendaal houden de gemoede­ren nu al bezig. Bleekendaal is kan­didaat voor een hoge positie op de kieslijst van het CDA in de ge­meente Loon op Zand.

Velen had­den de Kaatsheuvelnaar eerder op de lijst van GemeenteBelangen ver­wacht. Vanavond stellen de leden van het CDA de kieslijst vast. Wethouder Jacques Broeders van Gemeentebelangen zet, op per­soonlijke titel, grote vraagtekens bij de handelwijze van het CDA. „ De partij benadert mensen voor de kieslijst die helemaal geen chris­ten- democratische achtergrond hebben, maar mogelijk wel stem­mentrekkers zijn. Je zet gewoon je principes opzij om stemmen bin­nen te slepen in maart. Dat is heel treurig voor een partij die zegt nor­men en waarden hoog in het vaan­del te hebben”, stelt hij desge­vraagd.

Volgens Broeders speelt Cees Smulders hierbij een discuta­bele rol. Hij brak in 2006 met Ge­meentebelangen, ging even verder als eenmanspartij BurgerBelang en sloot zich vorig jaar bij het CDA aan. Volgens Broeders zit bij Smul­ders nog veel oud zeer en kiest hij bewust voor deze tactiek om zijn grote ‘vijand’ Gemeentebelangen een gevoelige slag toe te brengen. „Hij gebruikt hiervoor het CDA. En voor de duidelijkheid, ik kan met Cees en Herman (Bleekend­aal, red) persoonlijk goed opschie­ten.” Smulders, inmiddels vice-voorzit­ter bij het CDA, vindt de kritiek onterecht. „We benaderen men­sen om hun kwaliteit, en Bleek­endaal heeft die. Mijn afscheid van Gemeentebelangen was inderdaad pijnlijk. Maar ik mag me nu toch wel voor een andere partij inzet­ten?” Ook CDA-voorzitter Bert Branderhorst wijst de kritiek af. „Bleekendaal is geen verstokte libe­raal of sociaal-democraat, maar kan zich goed vinden in het CDA-beleid.”

Bleekendaal is een bekende in het gemeentehuis. Hij was jarenlang sectorhoofd openbare werken en brandweercommandant. Verder was hij wethouder (Gemeentebe­langen) in Waalwijk. Hij werkt nu bij een adviesbureau. Bleekendaal zelf wil nog niet op zijn politieke ambities ingaan. „Het is aan de CDA-leden hoe hoog ze me op de lijst zetten. Of ik in ben voor een wethouderspost? Om bij de woor­den van Balkenende te blijven. Ik ben nog geen kandidaat.” Bleek­endaal vindt zijn stap naar het CDA niet zo verrassend. „ Het is een partij met goede standpun­ten.” Toch leek de interesse van Bleekendaal lange tijd meer bij Ge­meentebelangen te liggen. Hij woonde daar soms ook ledenverga­deringen bij. Broeders zegt dat hij informeel met Bleekendaal gespro­ken heeft over diens politieke am­bities. Maar Gemeentebelangen had z’n twijfels. „Ik heb hem ont­raden in het politieke circus te stappen”, aldus Broeders. „Hij was jarenlang een gezichtsbepalend sec­torhoofd in deze gemeente. Dat is toch een heel andere rol.” [Michel Koster;Brabants Dagblad.]


--------------------------------------------------------------------------------

maandag, november 23, 2009

Ophef rond politieke ambities Bleekendaal en rol CDA

KAATSHEUVEL - De politieke ambities van Kaatsheuvelnaar Herman Bleekendaal houden de gemoederen nu al bezig.

Bleekendaal is kandidaat voor een hoge positie op de kieslijst van het CDA in de gemeente Loon op Zand. Velen hadden de Kaatsheuvelnaar eerder op de lijst van GemeenteBelangen verwacht.

Wethouder Jacques Broeders van Gemeentebelangen zet, op persoonlijke titel, grote vraagtekens bij de handelwijze van het CDA.


Lees morgen meer......

zondag, november 22, 2009

DESK pakt weer een puntje

EVV - DESK : 0 - 0

zaterdag, november 21, 2009

Ingekomen : Bestemmingsplan vs Verkiezingen

Afgelopen woensdag is door de gemeente Loon op Zand een informatie, en inspraakavond gehouden inzake het nieuwe bestemmingsplan ‘buitengebied Loon op Zand’. Op deze druk bezochte avond is door de gemeente Loon op Zand het bestemmingsplan toegelicht en onduidelijkheden toegelicht. Dit ook met betrekking op de Nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening. Vragen van belangengroepen en burgers zijn genoteerd en worden meegenomen als zijnde een inspraakreactie. Zo kwamen diverse vragen over het landbouwontwikkelingsgebied, nokhoogtes en bouwvolumes vs bouwvlakken aan de orde. Prima informatie-, inspraakavond voor de burgers zeker in het licht van de burgerparticipatie.


Echter…… tot ergernis van velen
Zoals het hoort op dergelijke door de gemeente geïnitieerde informatieavonden houdt de politiek zich tijdens het formele gedeelte op de achtergrond en luistert. Tijdens het informele gedeelte kan de politiek in 1 op 1 gesprekken van gedachte wisselen met de bezoekers.

Echter tot ergernis van mij en andere (niet politiek gebonden) aanwezigen, zag het bestuur van CDA Loon op Zand in deze informatieavond tevens het startschot van de gemeente-raadsverkiezing. Tijdens het formele inspraak gedeelte voelde het CDA bij monde van mevrouw M. Broeders zich geroepen om een vooraf geschreven tekst voor te lezen. Waarin het huidige plan met het toekomstperspectief werd bejubeld en waar het CDA volkomen achter staat. Ik vermeld het nu kort maar er werd een minuten durend betoog gehouden dat in ieders beleving rechtstreeks uit het verkiezingsprogramma kwam. Vreemd dat ook nog verzocht werd om deze tekst in te leveren om mee te nemen als officiële inspraak reactie.

Nou in ieder geval de verkiezingen zijn begonnen, enne…….. Afspraken uit het verleden geven geen garantie tot de verkiezingen.

Met vriendelijke groet,
Corné van den Dries
VVD raadslid, gem. Loon op Zand
tel: 06 54290357
www.loonopzand.vvd.nl

foto's vrijwilligersfeest, gemaakt door Wim Aussems

Kieslijst CDA dinsdagavond vastgesteld

Loon op Zand – Dinsdagavond komen de leden van het CDA, afdeling Loon op Zand bij elkaar om de nieuwe kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 vast te stellen. De bijeenkomst is in ’t Maoske in De Moer.

Over de kandidaten hebben de Christen Democraten de gelederen goed gesloten weten te houden. Er is weinig ‘gelekt’ over mogelijke kandidaten, zeker die van een beoogd wethouder. De ledenvergadering zal nog een flinke kluif krijgen aan het vaststellen van de kieslijst. Het is een publiek geheim dat Kees Grootswagers en Gert-Jan van den Dries ambities hebben om door te groeien in de Loonse politiek. Beiden lijken ‘in’ te zijn voor een grote post.

De grote vraag zal zijn of het CDA na de verkiezingen de post ‘Bruisend Dorpshart’ nog wil hebben. Deze post heeft veel goodwill gekost en het CDA zal zich in de verkiezingsstrijd moeten verantwoorden. Men zal in elk geval het vertrouwen van de burger terug moeten zien te winnen, iets wat zeker niet eenvoudig lijkt. Vraag blijft dan wie na het vertrek van Hans Waijers en Herman van Gulik de kar gaan trekken. Er worden namen genoemd van buiten de partij, maar een bevestiging hiervan ontbreekt. Gemeentebelangen zal niet happig zijn om het dossier over te nemen. Er valt immers weinig te winnen. Dinsdagavond om 21.00 uur zullen we het weten.

Forse kritiek op inspraak dorpshart Kaatsheuvel

Kaatsheuvel – De plannen voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel gaan voorbij aan de inbreng van de inwoners in de klankbordgroep. Verder heeft de gemeente steeds wisselende besluiten genomen, buiten de gebruikersgroep om. Die forse kritiek uit de groep bezwaarmakers in haar beroepschrift bij de Raad van State.

De gebruikersgroep heeft de gemeente geadviseerd over het plan voor het nieuwe dorpshart, maar is duidelijk ontevreden over de uiteindelijke uitkomst. “Dit geeft ons geen basis voor vertrouwen en constructieve samenwerking”, schrijft de gebruikersgroep. De bezwaarmakers roepen de rechter op het ‘dorpskarakter’ in de plannen terug te brengen, en vragen om een voorlopige voorziening. Wanneer de Raad van State- zaak dient is nog niet bekend. De gebruikersgroep heeft vooral moeite met de massaliteit van de plannen. Volgens haar zijn tegen de afspraken in de bouwhoogtes verhoogd, bijvoorbeeld voor het nieuwe gemeentehuis. “Door verantwoordelijk bestuurders is juist toegezegd dat de hoogtes van de gebouwen zouden worden verlaagd”, aldus de gebruikersgroep. “Maar nu zijn de plannen drastisch gewijzigd. De mogelijkheid tot inspraak ik gewoon verijdeld”. De gemeente spreekt dit tegen. Volgens haar zijn de plannen voor het dorpshart na voorstellen van de beoogde bouwer Heijmans Vastgoed inderdaad aangepast, maar zijn betrokkenen daar over ingelicht. Naast de gebruikersgroep heeft ook nog een groep omwonenden bezwaar aangetekend.

vrijdag, november 20, 2009

Unicef houdt weer haar jaarlijkse verkoopactie bij AH

KAATSHEUVEL - Zoals elk jaar houdt Unicef weer een verkoopactie van de Unicefproducten. De verkoop vindt plaats bij Albert Heijn Kaatsheuvel en start op donderdag 26 november.

Gedurende vier weken is Unicef elke donderdag (10.00- 17.00 uur), vrijdag (10.00-
17.00 uur) en zaterdag (10.00- 15.00 uur) met een stand aanwezig.
Op vrijdag 27 november en 4 december zelfs tot 20.00 uur en ook op zondag 29 november (13.00-16.00 uur) kun je de uitgebreide collectie bewonderen bij AH.
De verkoop begint op donderdag 26 november en eindigt op zaterdag 19 december.

Columns van Brabants Dagblad-journalist Sjaak Koolen gebundeld

WAALWIJK - Regiojournalist Sjaak Koolen schreef al meer dan 500 columns voor het Brabants Dagblad. Een selectie daarvan verschijnt onder de titel 'De reünie en 50 andere columns' in boekvorm. "Ik heb een hekel aan mensen die het hoog in de bol hebben. Dat zal de trouwe lezer van mijn columns niet ontgaan zijn", aldus de auteur

Lokaal compliment 2009 voor stichting Pleinfestival

Vrijwilligers Eekhof krijgen doorgeefprijs

Vanavond is tijdens het Vrijwilligersevenement het Lokaal compliment 2009 uitgereikt aan stichting Pleinfestival. Dit compliment wordt jaarlijks door de gemeente Loon op Zand en Rabobank De Langstraat gegeven aan een vrijwilligersorganisatie.

Hiermee willen zij hun waardering uitspreken voor het waardevolle werk dat de vrijwilligers in het verenigingsleven van onze gemeente verrichten. De stichting Pleinfestival heeft de bijbehorende doorgeefprijs geschonken aan de vrijwilligers van verpleeghuis Eekhof.
Het college van burgemeester en wethouders heeft de prijs dit jaar aan de Stichting Pleinfestival toegekend omdat zij trots is op de organisatie die al 26 jaar een festival organiseert, die inmiddels mensen uit de hele regio trekt. Met inzet van vele vrijwilligers. Een organisatie die doorzet, ook als er tegenslagen zijn. De stichting biedt mensen mogelijkheden nieuwe initiatieven in te brengen. Daarnaast is voldoende ervaring aanwezig om samen te gaan voor het beste resultaat.

Drietal zit vast voor inbraak in restaurant (2)

In de Markstraat in Kaatsheuvel heeft de politie in de nacht van donderdag op vrijdag drie mannen uit Uden en Arnhem (21, 36 en 38 jaar) aangehouden.

Ze worden verdacht van poging tot inbraak in een restaurant in die straat. Het drietal zit vast. Een getuige meldde rond halfvier dat werd ingebroken. De politie trof twee mannen in een auto aan, plus iemand op straat. In de auto lag inbrekerswerktuig. Het slot van de deur van het restaurant was geforceerd

Stijging werkloosheid blijft beperkt

DE LANGSTRAAT - Het aantal werklozen in De Langstraat is in oktober licht gestegen. De toename geldt met name Heusden (plus 20) en Loon op Zand (plus 4); in Waalwijk nam de werkloosheid in vergelijking met september juist af, met acht personen.

Dat blijkt uit cijfers van UWV Werkbedrijf Zuidoost-Nederland.

Inbrekers restaurant Kaatsheuvel opgepakt

De politie heeft vrijdagmorgen rond 3.30 uur in de Marktstraat drie mannen uit Uden en Arnhem aangehouden.

Ze zouden bij een restaurant in dezelfde straat hebben willen inbreken. Een getuige meldde de inbraakpoging bij de politie. In de auto en en kleding van de verdachten werden inbrekerswerktuigen gevonden.

donderdag, november 19, 2009

Gestolen auto in brand Moleneind Loon op Zand

Om 19:50 werd de brandweer van Loon op Zand gealarmeerd voor een autobrand aan het Moleneind in Loon op Zand. Bij aankomst van de brandweer stond de auto in een bospad geparkeerd. De auto stond geheel in brand. De auto stond ongeveer 100 meter verder op de bospad. De brandweer moest legde 1 straal hoge druk af om de autobrand te blussen. De auto brandde geheel uit. De auto stond volgens de politie als gestolen geregistreerd. [112]

BZW doet dringend beroep op overheid

KAATSHEUVEL - De voorgenomen bezuinigingen die de regering wil doorvoeren hebben geen enkele zin als dit gebeurt met de kaasschaafmethode. Alleen een serieuze efficiencyslag kan leiden tot 40.000 minder ambtenaren in Nederland. Dat zei voorzitter Peter Swinkels van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging donderdag tijdens het BZW-jaarcongres in de Efteling in Kaatsheuvel.
Om de bezuinigingen te realiseren, moeten overheden hun werkzaamheden beter gaan organiseren en hun organisatie veel platter maken. Ook vindt Swinkels dat de overheid zich volledig moet richten op een moderne maakindustrie.

Vasthouden aan het oude
Een van de sprekers op het congres was Philips-directievoorzitter Gerard Kleisterlee. Hij riep het publiek op om de neiging te weerstaan om in deze moeilijke tijden krampachtig vast te houden aan het oude. "Dit betekent geen protectionisme; geen onbeperkte steun voor bedrijven die niet levensvatbaar meer zijn. We moeten ons juist richten op verhoging van onze concurrentiekracht in de nieuwe sectoren, waar mogelijk in Europees verband. We moeten inzetten op R&D, op design, op innovatie, op de sectoren van de toekomst", aldus Kleisterlee.

Ook Swinkels ging in op de gevolgen van de economische veranderingen die gaan de zijn. onsequenties van het transitieproces dat de wereld doormaakt. "Het leiden van organisaties vergt een veel bredere oriëntatie dan alleen de financiële invalshoek. Om de internationale concurrentiepositie veilig te stellen moet ook de koers in overheidsland fundamenteel veranderen." Swinkels pleitte voor een intensief doordacht industriebeleid, gesteund door een professionele bureaucratie en een betere aansturing op hoofdzaken.

Enorme economische kans
Dat de huidige verstikkende regelgeving innovaties belemmert, illustreerde Swinkels onder meer aan de hand van voorbeelden uit de gezondheidszorg. "Er moet in de zorg een einde komen aan de bureaucratische onzin! Bovendien is het de hoogste tijd om in te zien dat de gezondheidszorg niet benaderd moet worden als kostenpost maar als zeer belangrijke economische multiplier, als enorme economische kans!"

Uitreiking ‘Lokaal compliment’ tijdens vrijwilligersevenement

De vrijwilligers van de gemeente Loon op Zand worden aanstaande vrijdag, 20 november, in het zonnetje gezet. Tijdens deze avond wordt ook het ‘Lokaal compliment 2009’ uitgereikt.

Dit compliment, dat door de gemeente Loon op Zand en Rabobank De Langstraat gegeven aan een vrijwilligersorganisatie.
Met dit ‘Lokaal compliment’ willen zij hun waardering uitspreken voor het waardevolle werk dat de vrijwilligers in het verenigingsleven van onze gemeente verrichten.

Wie de titel ‘Vrijwilligersorganisatie van het jaar 2009’ krijgt is medio oktober bepaald door het college van burgemeester en wethouders.

Deze organisatie ontvangt een prijs van € 1.000,-, bestaande uit twee delen:
· Een cheque van de gemeente Loon op Zand ter waarde van € 500,-, die binnen de
eigen organisatie kan worden besteed. Deze wordt uitgereikt door wethouder Wim Aussems (welzijn)
· Een cheque van Rabobank De Langstraat ter waarde van € 500,-, die door de
‘Vrijwilligersorganisatie van 2009’ dient te worden doorgegeven aan een
vrijwilligersproject of –organisatie die men zelf mag uitkiezen.
Deze wordt overhandigd door mevrouw Geerts, kantoordirecteur van Rabobank Kaatsheuvel.

Waalwijk gaat strijd aan met Hoofdpoort Kaatsheuvel

WAALWIJK - Steeds minder mensen gaan winkelen in Waalwijk en er moet iets gebeuren om het tij te keren.

Daarover waren alle deelnemers aan het Brabants Dagblad Bibliotheek Debat over 'Wonen, werken en winkelen' het gisteravond snel eens. Uit onderzoeken blijkt dat 'funshoppers' Waalwijk steeds minder vaak weet te vinden. "Deze mensen wijken uit naar het moderne Kaatsheuvelse winkelcentrum Hoofdpoort, naar Den Bosch en ook naar Drunen. Daar is alles gerenoveerd en lopen ze tien jaar voor op ons", meent ondernemer Marcel Veraa, een van de deelnemers aan het debat. Marcel Veraa, wethouder Riné van Dongen en centrumbewoner en advocaat Maarten Meuwese waren gisteravond de hoofdgasten tijdens het debat in de bieb van Waalwijk. De teruglopende belangstelling voor het centrum van Waalwijk kent meerdere oorzaken en is een complex verhaal, zo bleek gisteravond. Slechte bereikbaarheid van het centrum, hoge parkeertarieven en de doodse sfeer van het winkelgebied werden als belangrijkste knelpunten genoemd.

Er is veel hoop gevestigd op de metamorfose van winkelcentrum De Els. Een woordvoerder van ING Real Estate vertelde gisteravond dat de bouwwerkzaamheden in 2010 na de zomervakantie zullen beginnen. Het zal volgens hem vier jaar duren voordat het renovatie- en nieuwbouwproject klaar is. "Het opknappen van De Els is essentieel voor het centrum", aldus wethouder Van Dongen. "Consumenten zijn kritisch en verwachten kwaliteit. De vraag is alleen of het opknappen van De Els genoeg is. Er moet ook wat aan de algehele sfeer veranderen."

Daar sloot een centrumbewoner zich meteen bij aan. "Wij gaan regelmatig naar Den Bosch en daar is op zaterdag altijd wat te doen. Er is vaak muziek en het is er gezellig. Verder speelt cultuur daar een rol. Daar zou Waalwijk ook meer aan moeten doen."

Maarten Meuwese vroeg zich af wat de visie van de gemeente en de ondernemers is als het gaat om de toekomst van het centrum. "Ik hoor hier veel over parkeren en over de sfeer. Maar het begint natuurlijk allemaal met een plan voor de toekomst."

Volgens Van Dongen is die visie er wel degelijk. "Er is al veel gebeurd en er gaat nog veel gebeuren." Als het aan directeur Ad Gruijters van Casade Woondiensten ligt, komt er nog een impuls voor het centrum bij. "Wonen in het centrum is populair. Senioren moeten acht à tien jaar wachten op een woning in het centrum. We moeten niet alleen de winkels opknappen, maar ook meer woningen bouwen".brabantsdagblad.nl/debat

Speelgoed Sprookjesboom wint IAAPA Best Toy Award

Las Vegas/Kaatsheuvel - Sprookjesboom Theater, het pluchen speelgoedtheatertje compleet met podium, theatergordijnen en vijf vingerpoppetjes, is deze week in Las Vegas bekroond met de IAAPA Souvenir Award in de categorie Best Toy. Deze prijs voor het meest creatieve en innovatieve speelgoed, is een initiatief van de IAAPA, de internationale overkoepelende organisatie op het gebied van attractieparken. Commercieel directeur van de Efteling, Carin van Berkel, nam de award in Las Vegas in ontvangst. De Efteling is het enige attractiepark op het Europese vasteland dat in 2009 de prestigieuze Souvenir Award won.

Sprookjesboom
Met het Sprookjesboom Theater worden kinderen gestimuleerd een eigen avontuur te beleven met Draak, Wolf, Heks, Roodkapje en Assepoester. Sprookjesboom is een van de Efteling merken die verder wordt ontwikkeld door de afdeling Brand Development. Dit Efteling-merk heeft haar eigen televisieprogramma’s, licensing & merchandise, website, live-entertainment en musicals. Het op zichzelf staande merk is gebaseerd op de wijze Sprookjesboom, die de avonturen van de bekende Sprookjesbosbewoners vertelt. De serie wordt in Nederland, België en Duitsland op televisie uitgezonden. Steeds vaker brengt de Efteling haar sprookjeswereld ook buiten de poorten van het park. Sinds de opening van het Sprookjesbos in 1952 is het bedrijf is in de afgelopen 57 jaar uitgegroeid tot een veelzijdig, gedegen entertainmentbedrijf.

Big E Award
De Efteling wist al drie keer eerder een IAAPA-award in de wacht te slepen. Alledrie de keren betrof het de Big E Award voor beste Entertainment-show ter wereld. De Sprookjesshow (1999), Efteling on Ice (2001) en de Wonderlijke Efteling Show (2003) werden bekroond met deze internationale prijs. De Efteling Sprookjesshow ontving in 2006 een eervolle vermelding en het Circus Anton Pieck werd in 2009 genomineerd voor de prijs.

IAAPA
IAAPA is de grootste internationale brancheorganisatie voor permanente attracties en attractieparken in de wereld. De organisatie vertegenwoordigt meer dan 5.000 attracties en attractieparken, toeleveranciers en individuele leden uit meer dan 100 landen. De organisatie zet zich in voor de ondersteuning van haar leden op het gebied van marketing, veiligheid verbetering van efficiency en rentabiliteit.

woensdag, november 18, 2009

Efteling in de winter langer open

KAATSHEUVEL - De Winter Efteling is dit seizoen twintig dagen langer open dan in het vorige seizoen.

In de periode van zaterdag 12 december tot en met 31 januari is het park in Kaatsheuvel zowel doordeweeks als in het weekeinde tussen 11 en 20 uur geopend, met uitzondering van 1 januari.

Tot nu toe was de Winter Efteling alleen in de weekeinds, met uitzondering van de kerstvakantie.

Alle sprookjes en attracties zijn feeëriek verlicht en er zijn kampvuren en live-entertainment.

Op vrijdag 11 december opent ook voor het eerst de poort van Efteling Bosrijk, het nieuwe vakantiepark pal naast de Efteling.

Tijdens de Winter Efteling zijn bijna alle attracties in het park open, behalve de Python, Piraña en de roeivijver.

Litouwse dieseldieven aangehouden in Waalwijk

WAALWIJK: De politie heeft vannacht na een melding van een alerte getuige, omstreeks 01.00 uur op het Laageinde twee mannen uit Litouwen (20 en 28 jaar) aangehouden ter zake diesel diefstal.

De melder gaf door dat hij vier verdachte personen had gezien op een terrein waar vrachtauto's en touringcars staan. De agenten zagen nabij dit terrein een donkleurige BMW,met geopende tank, staan met Engels kenteken. Een paar meter verder stonden twee jerrycans gevuld met diesel. Hierna zijn de agenten het terrein opgegaan. Er bleek bij zeker twee vrachtwagens diesel weggenomen te zijn. De sporen daarvan waren zichtbaar op de tank en op de grond. Twee agenten zagen op het Laageinde twee mannen lopen in de richting van de BMW. Beide mannen stonken naar de diesel, ook zaten hun schoenen onder de modder en het zand. Zij zijn aangehouden en ingesloten. De twee andere verdachten waarover de melder sprak, zijn niet meer aangetroffen.

Subsidie St. Janskerk Kaatsheuvel

De gemeente Loon op Zand is voornemens een subsidiebedrag van ruim 350.000 euro beschikbaar te stellen voor restauratie van de St. Janskerk in Kaatsheuvel. Dit bedrag zal alleen beschikbaar gesteld worden wanneer het parochiebestuur zelf het restantbedrag van ruim 525.000 euro bijdraagt.

Bovendien dient voor de restauratie een monumentenvergunning aangevraagd te worden, waarin voorwaarden opgenomen worden over de bijbehorende begeleiding vanuit de gemeente bij de restauratiewerkzaamheden.

dinsdag, november 17, 2009

Actualiseren bestemmingsplan Loon op Zand

Dinsdag 10 november heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om het
bestemmingsplan voor de kern Loon op Zand te gaan actualiseren.
In januari 2010 wordt hiermee gestart. De actualisatie van de bestemmingsplannen voor de kernen De Moer, Loon op Zand en Kaatsheuvel en de bedrijventerreinen volgen later.

Voor de gemeente is het van belang om de bestemmingsplannen, die vóór 1 juli 2003 onveranderbaar (onherroepelijk) zijn geworden, te actualiseren. Dit is een wettelijke verplichting door de verandering van de Wet ruimtelijke Ordening op 1 juli 2008. De gemeente gaat hier nu actief mee aan de slag.

Vastleggen huidige situatie
Als eerste wordt het bestemmingsplan voor de kern loon op Zand veranderd. In het nieuwe bestemmingsplan wordt de huidige situatie vastgelegd. Denk hierbij aan afmetingen in hoogte en breedte van gebouwen maar ook de functies in de bebouwing. In het bestemmingsplan worden geen nieuwe ontwikkelingen meegenomen. Het bestemmingsplan gaat in hoofdlijnen over de bestaande bebouwde kom van Loon op Zand. Het bedrijventerrein De Hoogt wordt hierin niet meegenomen. Voor de bedrijventerreinen worden aparte bestemmingsplannen gemaakt.

Inspraakprocedure
Op basis van de huidige situatie wordt een voorontwerp bestemmingsplan opgesteld. Naarverwachting ligt het voorontwerp bestemmingsplan medio april 2010 voor 6 weken ter inzage. In deze periode is het voor iedereen mogelijk om op het plan te reageren. Naar aanleiding van de reacties en opmerkingen wordt het plan waar mogelijk aangepast in het ontwerp bestemmingsplan. Hierna wordt het ontwerp bestemmingsplan gedurende zes weken ter visie gelegd. Binnen deze tweede periode
kunnen belanghebbenden hun zienswijze indienen. Deze kunnen aanleiding zijn om een aangepast plan aan de raad aan te bieden voor vaststelling.

Ingekomen: Kaatsheuvelse Revue 2009 voorbij


De Kaatsheuvelse Revue groep kijkt terug op drie geslaagde uitvoeringen. Het publiek heeft genoten van de sketches die door de toneelspelers en speelsters opgevoerd zijn. De lachers werden op hun wenken bediend. Een echte sfeermaker was de quiz, Ik hou van Kaatsheuvel, de gehele zaal werd hierbij betrokken. Ook werd deze Quiz ondersteund met zang door Thom Craane, deze Kaatsheuvelse zanger wist de zaal op een perfecte wijze te betrekken bij zijn optredens.
De rode draad, die verzorgd werd door Monique van Gorp en Marleen van den Berg was een prima opvulling, voor de stille momenten op het toneel, als er decor gewisseld moest worden, ook hier werd het publiek veelvuldig bij betrokken.
De zusjes Roelofs, Lieke en Steffie kregen met veel gevoel en een glasheldere stem, de zaal muisstil, de bezoekers genoten dan ook zichtbaar van hun optreden.
Vooral door de inzet van Karin de Bruin, Lia en Jan Leemans en de vele andere vrijwilligers als mede door bijdragen van diverse sponsoren, kijken wij met veel plezier terug op de zesde Kaatsheuvelse Revue. Dank aan iedereen maar zeker aan het enthousiaste publiek

Kaatsheuvelnaar cel in na steekpartij

BREDA – Een 24- jarige inwoner van Kaatsheuvel is gisteren door de Bredase rechtbank voor een poging tot doodslag veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De rechtbank acht bewezen dat de Kaatsheuvelnaar in augustus vorig jaar met een priem zeker vijftien keer instak op een inwoner van Loon op Zand. Het slachtoffer liep daardoor steekwonden en twee klaplongen op. De officier van justitie had 24 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk geëist. Zij meende dat sprake was van een poging tot moord, maar de rechtbank ziet geen bewijs voor voorbedachten rade. De Kaatsheuvelnaar handelde volgens de rechtbank in een opwelling toen hij het slachtoffer tegenkwam op de Kasteellaan in Loon op Zand. Het slachtoffer had een grote huurschuld bij de Kaatsheuvelnaar en diens 52- jarige vader uit Loon op Zand. Ook zou hij de vader en zoon geregeld hebben bedreigd. De 52- jarige vader, die ook bij het incident aanwezig was, is vrijgesproken. Tegen hem was dezelfde straf geëist als tegen zijn zoon. De officier van jusitie verweet hem dat hij niet ingreep toen zijn zoon het slachtoffer met een steekwapen te lijf ging.

Honderden gratis biobakjes zijn nog niet gehaald

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand zit opgezadeld met een grote partij biobakjes. Maar liefst 900 van deze gratis afvalbakjes zijn nog altijd niet opgehaald. De gemeente hoopt dat deeigenaren zich snel melden.De belangstelling voor de gratis biobakjes voor in de keuken was onverwacht groot in Loon op Zand.
Rond de 2.000 huishoudens bestelden zo’n bakje voor het kleine groenafval. Maar bestellen blijkt nog iets anders dan daadwerkelijk ophalen. Ondanks meerdere oproepen liggen nog altijd honderden biobakjes op hun eigenaar te wachten. Vooral in Kaatsheuvel zitten de inwoners blijkbaar nog niet te springen om hun bakje. Van de daar 1.400 bestelde exemplaren zijn nog zo’n 800 niet opgehaald. In de kern Loon op Zand is de score wat beter. Daar zijn inmiddels 500 van de 600 bestelde afvalbakjes
al wel afgehaald. De termijn om de biobakjes op te halen, is verstreken. Maar wat moet de gemeente met al die honderden biobakjes? Daarom zijn ze voorlopig nog op te halen bij het gemeentekantoor in Kaatsheuvel of Hubo in Loon op Zand.

maandag, november 16, 2009

Lintje voor Beerens (70) uit Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL – Sjaan Beerens (70) uit Kaatsheuvel heeft zaterdag een koninklijke onderscheiding gekre­gen voor haar inzet voor tafelten­nisclub Smash ‘84. Beerens houdt zich vooral bezig met de kantine, maar helpt ook bij het opzetten van speciale activiteiten.
Tijdens de receptie vanwege het 25-jarig bestaan van Smash’84 be­noemde burgemeester Luijendijk haar tot lid in de Orde van Oran­je- Nassau.

zaterdag, november 14, 2009

Roep om scherm N261 en huizen voor starters

LOON OP ZAND – De toekomstige ombouw van de N261 (Mid­den- Brabantweg) leidt tot extra ge­luidsoverlast voor de inwoners van het dorp Loon op Zand. De ge­meente moet zich daarom hard maken voor de aanleg van een ge­luidsscherm langs de N261. Een motie van die strekking van Lijst Loon op Zand kreeg de steun van de voltallige raad. De aanleg van het scherm zou door de provincie betaald moeten worden.
Ook een motie van het CDA is donderdag unaniem aangenomen. De partij riep het college op ver­der onderzoek te doen naar extra maatregelen om meer starters aan woningen te helpen.

Onderzoek fusie Anton Pieckschool


Kaatsheuvel- Het leerlingenaantal bij de An­ton Pieckschool in Kaatsheuvel en Dr. Hordijkschool in Waalwijk loopt sterk terug. Stichting Leer­rijk onderzoekt het samengaan van beide scholen voor speciaal onderwijs, met mogelijk één nieuw gebouw.
De stichting Leer­rijk onderzoekt het samengaan van de Anton Pieckschool in Kaats­heuvel en de Dr. Hordijkschool in Waalwijk. Die twee scholen voor speciaal onderwijs hebben te kam­pen met een sterk teruglopend leerlingenaantal. Het onderzoek richt zich ook op de mogelijke bouw van één nieuwe school voor de kinderen van de Anton Pieck en de Hordijkschool. Er wordt nog gezocht naar een gunstig gelegen locatie voor nieuwbouw, tussen de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand. De Loonse wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) kaartte het onderzoek van stich­ting Leerrijk aan tijdens de raads­vergadering van donderdag. Echt gelukkig is adjunct-directeur Dick Kievith van Leerrijk daar niet mee. „We staan echt aan het begin van het onderzoek”, stelt hij. „We moe­ten de ouders eerst nog goed infor­meren. Daarom willen we er ook niet al te veel over kwijt.” Volgens directeur Jopie de Bruin van de Kaatsheuvelse Anton Pieckschool dwingt de terugloop van het aan­tal leerlingen wel tot maatregelen. De Anton Pieckschool had in 1998 139 kinderen. Vorig jaar was het aantal geslonken tot 98 en nu zijn het er 87. Op de Hordijkschool zit­ten nog 104 leerlingen.
Het probleem van het teruglo­pend aantal kinderen is een pro­bleem bij veel scholen voor spe­ciaal onderwijs. Het heeft alles te maken met het streven om leerlin­gen zo lang mogelijk op hun ‘ei­gen’ basisschool in de buurt te houden. Vroeger gingen kinderen veel sneller naar bijzonder onder­wijs. Nu krijgen leerlingen met leerproblemen steeds vaker extra ondersteuning (de zogeheten ‘rug­zakjes’) op school. De Anton Pieckschool en de Dr. Hordijkschool staan in beginsel po­sitief tegenover een ‘fusie’, stelt De Bruin. „ Al zal nog wel het één en ander onderzocht moeten wor­den. Maar voor de kwaliteit van het onderwijs is het goed als de krachten gebundeld worden.”

Michel Koster - Brabants Dagblad

Loonse wethouder praat met jeugd en ouders in Hoofdpoort

KAATSHEUVEL – Ook Loon op Zand gaat een Centrum voor Jeugd en Ge­zin oprichten. In 2011 moet dat er zijn. Met dat centrum wil de ge­meente opvoedvragen en - proble- men in een vroeg stadium aanpak­ken waardoor minder kinderen in de jeugdzorg terechtkomen. Hoe dat centrum eruit komt te zien moet de gemeente nog bedenken. Wethouder Wil Ligtenberg voert daarvoor straatgesprekken met ouders en kinderen over opvoeden. Gisteren was Wethouder Ligtenberg bij de Hoofdpoort in Kaatsheuvel

vrijdag, november 13, 2009

Vaart achter bezuinigingen Loon

KAATSHEUVEL – Loon op Zand gaat meer vaart zetten achter de grote bezuinigingsoperatie. Burgemees­ter en wethouders geven daarmee gehoor aan de wens van de ge­meenteraad. Maar voor PvdA en GroenLinks ligt het tempo van be­zuinigingen nog te laag. Volgens die partijen worden de nieuwe raad en college straks opgezadeld met grote financiële problemen. De twee oppositiepartijen stem­den donderdagavond dan ook te­gen de gemeentebegroting voor 2010.
Loon op Zand worstelt voor vol­gend jaar met een tekort van 1,4 miljoen euro. Zo’n gat is niet in één keer te dichten, aldus het colle­ge. De komende tijd wordt hard ge­zocht naar bezuinigingen, zodat in 2013 de begroting weer sluitend is.
Om de komende jaren de tekorten te dekken wilde het college 2,1 mil­joen euro uit de algemene reserves halen. Maar de raad heeft daar gro­te moeite mee, zo bleek donder­dagavond. De politiek wil die spaarpot niet leegplunderen.
De coalitiepartijen GemeenteBe­langen, CDA, Lijst Loon op Zand en oppositiepartij VVD kwamen daarom met het voorstel om in 2013 geplande bezuinigingen naar voren te halen, zodat niet zo’n gro­te greep uit de reserves nodig is. De gemeente zoekt de bezuinigin­gen vooral binnen de eigen organi­satie, bijvoorbeeld door minder in­huur van externe krachten en nau­we samenwerking met andere ge­meenten. Per 1 februari moet al in grote lijnen duidelijk zijn wat de gemeente allemaal zelf wel en niet kan. PvdA en GroenLinks wilden voor volgend jaar al een stop op in­huur van externe krachten om zo zes ton te besparen. Maar dat voor­stel kreeg geen steun.
Het college vindt een verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb) onontkoombaar. Maar zo’n maatregel ligt zeer gevoelig bij de politiek. Het college wilde door de extra belastingverhoging 150.000 euro binnenhalen, maar op ver­zoek van de coalitie en de VVD wordt dat waarschijnlijk een ton. Het betekent dat de ozb niet met 5, maar met gemiddeld zo’n 3 pro­cent extra stijgt. „Wij vinden dat, gezien de ambitieuze plannen, de bevolking daar best aan mag bijdra­gen, de extra verhoging staat gelijk aan twee pakjes sigaretten, ge­spreid over twee à drie jaar”, stel­de Jacky Smit ( VVD). Volgens de vier partijen kan de afvalstoffen­heffing mogelijk goedkoper, zodat de burger het helemaal niet in de portemonnee voelt. GroenLinks en PvdA waren tegen een ozb-ver­hoging.
Ondanks alle bezuinigingen riep de politiek op vaart te maken met grote projecten, zoals de Kasteel­weide in Loon op Zand en het kernwinkelgebied in Kaatsheuvel.

Michel Koster Brabants Dagblad

donderdag, november 12, 2009

Makkelijker instappen bij bushaltes Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL – De bushaltes in de gemeente Loon op Zand moeten beter toegankelijk wor­den. Daarom worden nu weer tien haltes in Kaats­heuvel onder handen genomen, zoals in de Euro­palaan. Bij de verhoogde busperrons worden afrit­jes aangelegd voor rolstoelgebruikers, rollators en kinderwagens. Ook komen er ‘ geleidelijnen’ voor slechtzienden. Tijdens het werk blijven de bushaltes in gebruik, al is er wel enige overlast voor de reizigers. Volgend jaar wordt het halte­meubilair, zoals abri’s, fietsklemmen en prullen­bakken in de gehele gemeente vervangen, bij het aanpassen van de overige bushaltes in de ge­meente Loon op Zand. Met de huidige klus is een bedrag van 157.000 euro gemoeid. De ge­meente krijgt 137.500 euro aan subsidie voor het project.

Tegenslag Sweensstraat leidt niet tot vertraging

KAATSHEUVEL – De herinrichting van de Sweensstraat en Driestape­lenstoel in Kaatsheuvel moet toch eind dit jaar helemaal klaar zijn, ondanks een tegenvaller bij het project. Tijdens de aanpak van de riolering bleken de tekeningen van de oude riolering, kabels en leidin­gen (ondergrondse infra) niet voor ‘honderd procent te kloppen’. Die tegenvaller leverde extra werk en kosten op.
De aannemer gaat nu op twee loca­ties tegelijk werken om tijd te win­nen, en het karwei toch dit jaar klaar te krijgen. Ondanks de tegen­valler blijven de kosten van het project binnen de geraamde 1,3 miljoen euro, stelt de gemeente­woordvoerster.
In juli is BAM Wegen gestart met de klus. De wegen worden onder meer geasfalteerd en krijgen aanlig­gende fietspaden en parkeerplaat­sen. Ook de riolering in de Sweens­straat wordt aangepakt om een ein­de te maken aan de grote watero­verlast bij stortbuien. De tegenval­ler dwingt tot een aanpassing van de oorspronkelijke planning van het werk. Zo zou de kruising bij de Rechtvaart en Antoniusstraat eind vorige maand al onder han­den worden genomen. Dat moet nu nog gebeuren. Binnenkort wor­den betrokkenen geïnformeerd.

woensdag, november 11, 2009

‘Foutje’ kost Loon zak geld

BREDA/ KAATSHEUVEL –Het opruimen van explosieven op het terrein van nieuwbouw­wijk Castellanie kostte de ge­meente Loon op Zand veel geld. Volgens haar heeft ze nog recht op een bijdrage van 60.000 eu­ro van het rijk. Maar er lijkt een ‘duur foutje’ gemaakt.
Een fout bij het indienen van een beroeps­schrift tegen een besluit van de rijksoverheid kost de gemeente Loon op Zand mogelijk 60.000 eu­ro. Het gaat om de rijksbijdrage in de opruimingskosten van explosie­ven uit de Tweede Wereldoorlog die eind 2007 en begin 2008 wer­den gevonden op het bouwterrein voor nieuwbouwwijk Castellanie in Loon op Zand. Het rijk stelde de bijdrage in de opruimingskos­ten achteraf vast op ruim 230.000 euro en dat is volgens de gemeen­te Loon op Zand 60.000 euro te weinig.Nadat het Ministerie van Binnen­landse Zaken en Koninkrijksrela­ties het bezwaarschrift van Loon op Zand afwees, tekende het hoofd Ruimtelijke Ordening na­mens het college beroep aan de rechtbank. Maar hij was daartoe niet officieel bevoegd, zo bleek gis­teren bij de rechtbank in Breda.Een poging van het Loonse college om de vormfout te repareren kwam te laat, met als gevolg dat de rechtbank niet toe kwam aan de inhoudelijke behandeling van de zaak. Eerst zullen de rechters zich moeten buigen over de ontvanke­lijkheid van het beroepsschrift.
Een woordvoerder van de gemeen­te Loon op Zand sprak gistermor­gen van een ‘bedrijfsongevalletje’ met heel vervelende consequen­ties. „We hebben nog niet eerder te maken gehad met WO-II explo­sieven in een lopend bouwpro-j­ect”, legde hij uit. „We dachten dat we heel zorgvuldig te werk wa­ren gegaan, maar kennelijk is er toch iets mis gegaan. Heel erg jam­mer, want 60.000 euro is een be­drag dat behoorlijk drukt op de ge­meentelijke begroting,” stelde de woordvoerder.
De uitspraak in deze zaak is over zes weken.

Vreemd in het land van mijn geboorte

Loon op Zand -
OEROEG Peter Flohr uit Loon op Zand voelt zich geïnspireerd door novelle van Hella Haasse
Peter Flohr, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Loon op Zand, heeft zijn roots in Indonesië liggen. In ‘ Oe­roeg’, de zestig jaar oude novel­le van Hella Haasse, herkent hij het gevoel over het land waar zijn wieg stond.
De eerste actie om het le­zen in Nederland te be­vorderen leverde in 1948 het eerste Boeken­weekgeschenk op: ‘Oeroeg’, ge­schreven door Hella Haasse.Het is een aangrijpende novelle over vriendschap en vervreem­ding tussen een Nederlandse en een Soendanese jongen.Haasse is een jonge Nederlandse schrijfster die in Indië is geboren en daar haar jeugd heeft doorge­bracht. Het is 1948. De tweede poli­tionele actie van Nederland tegen de Indonesische onafhankelijk­heid kan ieder moment een aan­vang nemen.Ruim zestig jaar later voelt Peter Flohr, een Indische Nederlander, zich nog altijd geïnspireerd door het boek. In zijn huis in Loon op Zand verwijzen portretten aan de wand naar zijn jeugd in Indonesië. Daarop zien we zijn moeder die evenals Hella Haasse (1918) nog im­mer over die roerige tijden kan ver­halen.Onlangs opende Flohr in de biblio­theek in Loon op Zand de actie ‘Nederland Leest’ met het relaas van zijn bewogen jeugdherinnerin­gen, naar aanleiding van de her­nieuwde verschijning van ‘Oe­roeg’, het boekje dat vele Neder­landse scholieren voor hun boe­kenlijst lazen. „ De geschiedenis herhaalt zich voortdurend, ook nu”, stelt hij.„ De thematiek in ‘Oeroeg’ is actu­eel. Wij lezen welke problemen er ontstaan als mensen zich verschan­sen in hun eigen cultuur. ‘Ben ik voorgoed een vreemde in het land van mijn geboorte, op de grond vanwaar ik niet verplant wil zijn.De tijd zal het leren.’ Met die zin eindigt het boekje.” In 1954 kwam zijn moeder met haar zes kinderen op het schip de Oranje vanuit Sumatra in Amster­dam aan. Vader, werkzaam bij de Bataafse Petroleum Maatschappij ( nu Shell), voegde zich kort daar­na bij zijn gezin in Nederland.Voor het eerst keerde Peter Flohr vorig jaar, samen met zijn dochter en schoonzoon, terug naar zijn ge­boorteland. „Daar voelde ik hoe­zeer ik met Indonesië verbonden ben en tegelijkertijd besefte ik hoe­zeer ik ervan vervreemd was ge­raakt. Ons huis, dat toebehoorde aan de Bataafse Petroleum Maat­schappij, staat er nog steeds en wordt bewoond door Shell-perso­neel.”
In een kelder van de soos waar zijn vader na gedane arbeid voor de Nederlanders musiceerde, trof Flohr zijn vleugel aan; op zijn kop, onder een dikke laag stof. „Niet dat de Indonesiërs van nu ons in­dustrieel erfgoed in ere willen hou­den.
Integendeel, zij hebben er geen boodschap aan. Het ont­breekt hen aan geld om het te slo­pen of op te ruimen.”
Flohr, PvdA-fractievoorzitter in de Loonse gemeenteraad, ontdekte onder meer dat zijn opa destijds actief was in de gemeenteraad in Semarang.
Een belangrijk motief in ‘Oeroeg’ is de mysterieuze bedreiging die van de natuur uitgaat, in het bij­zonder van het spiegelende zwarte water. In zijn drukbezochte lezing in de Loonse bibliotheek verwees hij daarnaar: „ Een ogenschijnlijk goed verzorgd zwembad bleek vol­gens de gids gesloten toen wij het in 2008 naderden. Het water was er donkergroen. Hij aarzelde om het hek te openen. Er hadden zich immers raadselachtige verdrin­kingsgevallen voorgedaan. Een bo­ze geest waarde er rond.”

Bron: Brabants Dagblad, auteur Albert Megens

Vele Eftelingverkeer leidt ook tot zorgen buiten Loon op Zand

KAATSHEUVEL – De verkeersoverlast op drukke dagen bij de Efteling baart ook de gemeente Waalwijk flinke zorgen. Het probleem van de lange files op de N261 (Midden- Brabantweg) beperkt zich niet tot de gemeentegrenzen van Loon op Zand. Ook Waalwijk is slecht bereikbaar door de enorme drukte op de weg. Op initiatief van de gemeente Waalwijk is er daarom begin december overleg met buurgemeente Loon op Zand en de directie van de Efteling over dat probleem. Het attractiepark is nu tijdelijk gesloten, maar 12 december begint de WinterEfteling alweer. Er wordt dan opnieuw veel volk verwacht. Het net afgesloten seizoen was het al opvallend druk in de Efteling. Het verkeer stond met name in de weekeinden regelmatig vast op de N261 en op andere (sluip)routes naar het attractiepark toe. Volgens de Loonse wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) gaan de twee gemeenten en de Efteling samen nog eens goed kijken naar mogelijke oplossingen voor het probleem. „ Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar eventuele locaties voor een nieuw parkeerterrein voor de Efteling, dat verder van het attractiepark afligt”, legt hij uit. „Misschien is die plek wel buiten het grondgebied van Loon op Zand te vinden en is er inWaalwijk nog een geschikte locatie voorhanden. Je moet dan nog wel het vervoer van en naar de Efteling regelen. Het is al met al een lastig verhaal.” De gemeenteWaalwijk zegt op voorhand nog niet veel kwijt te kunnen over de inhoud van het overleg. „Er zijn in ieder geval helemaal nog geen concrete ideeën of plannen”, aldus een gemeentewoordvoerster. De Efteling en gemeente Loon op Zand hebben al wel enkele noodmaatregelen genomen. Zo wordt het grote parkeerterrein bij het attractiepark nu fors uitgebreid, zodat de Horst niet meer vol staat met auto’s. Maar de partijen beseffen dat meer moet gebeuren om het probleem op te lossen, zoals de aanleg van een ‘satellietparkeerterrein’ en pendelbusjes van en naar de Efteling. Ook de ombouw van de N261 kan zorgen voor een betere doorstroming. Deze weg gaat vanaf 2013 op de schop. „Maar tijdens de ombouw van de N261 moeten Kaatsheuvel, Waalwijk én de Efteling ook nog goed bereikbaar zijn”, aldus Broeders. „ Ook dat vraagt aandacht.”

Michel Koster Brabants Dagblad

Brandweer Kaatsheuvel assisteert regio

TILBURG - Een zeer grote binnenbrand heeft het pand van All-in Keukens aan de Rijnstraat in Tilburg-Noord verwoest. Het vuur is onder controle, maar het pand moet als verloren worden beschouwd. Het is ook aan de achterzijde volledig verwoest. Daar was een growshop gevestigd. De brand is waarschijnlijk daar ontstaan. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.


De brandweer zette een groot gebied af omdat er lang gevaar bestond dat het vuur zou overslaan naar andere panden. Niemand raakte bij de brand gewond. Volgens een politiewoordvoerder vluchtten drie mensen aan de achterzijde uit het pand toen de brand ontstond. "Wij weten niet wie deze mensen waren, ze zijn meteen vertrokken. Het zouden inbrekers kunnen zijn, maar ook Oost-Europese mensen die in het pand werkzaam waren", aldus de politiewoordvoerder.

Een brandweerauto vatte tot twee keer toe vlam door rondvliegende vonken.

Onzeker is nog of de naastgelegen winkels vandaag open kunnen gaan. De Ringbaan Noord blijft vanwege de brand in de ochtendspits afgesloten tussen de Hasseltrotonde en de Quirijnstoklaan.

De keukengigant was pas enkele maanden gevestigd in het pand waar voorheen een videotheek zat. De eigenaar keek gisteren geemotioneerd toe hoe zijn zaak volledig uitbrandde.

Ruzie om uitrit in De Moer

REDA/ DE MOER – Voor de zesde keer boog de bestuursrechter in Breda zich gisteren over een uitwegvergunning van de familie Broeders in De Moer. De Kort, bewoner van de Pastoor Kampstraat waarop de uitrit uitkomt, blijft zich verzetten tegen de door de gemeente verleende vergunning.
De gemoederen zijn inmiddels flink opgelopen, maar beide par¬tijen voelen niet voor een bemiddelingstraject, zo bleek tijdens de zitting. De Kort heeft de indruk dat de gemeente vooral met de familie Broeders meedenkt. En die vindt op haar beurt dat ze al ge¬noeg heeft gedaan om tot een vergelijk te komen. „We hebben de wijkagent ingeschakeld, een maatschappelijk werker van land¬bouworganisatie ZLTO en een buurtbemiddelaar, maar niets helpt.”
Vijf jaar geleden is een nieuwe uitrit aangelegd van een weiland van Broeders naar de Pastoor Kampstraat. De Kort stelt dat hij daar schade van ondervindt. Want, zo zegt landbouwer, op het moment dat Broeders gebruikmaakt van de uitrit, kan hij er niet langs en moet hij wachten.

De rechtbank stelde De Kort in november 2007 in een eerdere proce¬dure over deze kwestie in het gelijk. Het vonnis kwam erop neer dat de gemeente de noodzaak van de nieuwe inrit beter moest onder¬bouwen. Broeders wilde een extra uitweg van zijn weiland naar de openbare weg, zodat hij niet meer door de wei naar zijn bedrijf hoeft te rijden. Door veelvuldig over het grasland te rijden, zou de kwaliteit van zijn grond te veel achteruit gaan. Een alternatieve uitweg via het terrein van zijn broer zou geen optie meer zijn.
De gemeente heeft nu laten onder¬zoeken of de bodemkwaliteit in¬derdaad verslechtert als Broeders geen gebruik kan maken van de nieuwe inrit. Dat is gebeurd door een bureau voor landschaps- en tuinarchitectuur. De rechter onder¬wierp de onderzoeker van dat bu¬reau gisteren aan een reeks kriti¬sche vragen. Ze vond het vreemd dat de man geen boringen heeft verricht op het perceel van Broe¬ders. Volgens de onderzoeker heeft dat alleen zin als je een bo¬demmonster neemt, de uitrit een jaar afsluit en dan weer een mon-ster neemt, zodat je de situatie voor en na de afsluiting kunt verge¬lijken.
Een woordvoerder van de gemeen¬te zei te twijfelen aan de door De Kort veronderstelde schade. Dat leidde meteen tot een hevige dis¬cussie tussen de families De Kort en Broeders. De rechter wees de gemeentewoordvoerder er vervol¬gens op dat die vraag nu niet meer aan de orde is.
Uitspraak over zes weken.

dinsdag, november 10, 2009

Vrouw aangehouden na eerdere bedreiging

KAATSHEUVEL - De politie heeft gisterochtend in een woning in Kaatsheuvel de 20-jarige bewoonster aangehouden. Ze wordt ervan verdacht op 01 augustus jl. een kennis van haar, een 18-jarige Tilburgse vrouw te hebben bedreigd. De Officier van Justitie verleende haar toestemming voor de aanhouding buiten heterdaad.

De 20-jarige vrouw kreeg op 01 augustus jl. aan haar deur in Kaatsheuvel een woordenwisseling met de 18-jarige, een bekende van haar. Tijdens de woordenwisseling pakte de verdachte een mes en dreigde daarmee. Op het bureau legde de verdachte tijdens het verhoor een bekennende verklaring af. Ze is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld.

maandag, november 09, 2009

Gemeenten opnieuw bouwlustig

Gemeenten hebben zich opnieuw massaal gestort op de subsidiepot voor woningbouw die wegens de crisis beschikbaar is. Er zijn in de tweede ronde ruim elfhonderd aanvragen ingediend met een waarde van iets boven de 250 miljoen euro, maakte minister Eberhard van der Laan (Wonen) maandag bekend.

De bouw van de in totaal 37.500 woningen die gemoeid gaan met deze plannen, zou voor 1 juli 2010 kunnen beginnen.

Een selectie is echter nodig omdat het beschikbare budget 150 miljoen euro bedraagt. Ook de eerste ronde was ruim overtekend. De minister beslist voor 15 december welke aanvragen worden goedgekeurd.

In totaal is een bedrag van 395 miljoen euro subsidie ter beschikking voor woningbouw en monumenten. Zo wil het kabinet de terugval van de woningproductie en de werkgelegenheid door de crisis beperken. Over de inzet van de derde en laatste ronde valt begin 2010 de beslissing.

Het is niet bekend of Loon op Zand ook een aanvraag heeft ingediend.

Jongeren bedreigen man met mes in Loon op Zand

Loon op Zand - Een groep jongeren heeft vrijdagmiddag in Loon op Zand een 63-jarige inwoner van dat dorp met een hobbymes bedreigd. Dat gebeurde bij de Nieuwe Doelen in de Tuinstraat. De 63-jarige man sprak de groep aan omdat die voor overlast zorgde. Dit pikten de jongeren niet. Ze bedreigden de man. Het slachtoffer alarmeerde de politie. Agenten hebben een 15 jarige jongen uit Loon op Zand aangehouden voor bedreiging. het mes is in beslag genomen. Na verhoor is de jongen weer vrijgelaten. In overleg met justitie zal worden besloten wat de gevolgen zijn voor de 15-jarige.

zie ook: Bewoners Nieuwe Doelen zijn overlast meer dan beu.

zondag, november 08, 2009

Harmonie Kaatsheuvel grijpt langs Langstraatcup



Drunen – De Langstraatcup is vooral voor degene die van musicalmuziek houdt een prachtig evenement geworden. De 24 ste editie van het evenement dat zondag in De Voorste Venne in Drunen werd gehouden was van een hoog gehalte. Veel orkesten hadden gekozen voor werken van Andrew Lloyd Webber, bekend van de musicals Evita, Cats, The Phantom of the Opera en The Sound of Music. Als om 10 uur de Kon. Harmonie Kaatsheuvel het spits af moet bijten zijn sommige muzikanten nog half wakker, “Ik heb nog geen tijd gehad voor een bakkie koffie”, mort Cees Stravens Maar als zangeres Marjolein Meijs de eerste noten van I Dreamed a Dream uit Les Misérables inzet is iedereen bij de les. The Phantom of the Opera wordt door het orkest nagenoeg foutloos gespeeld. Zangeres Annemieke Zijlmans sluit het optreden swingend af met het nummer All that Jazz uit de musical Chicago. Aan de Langstraatcup namen tien orkesten deel. Voor de muzikale uitvoering kreeg de harmonie 78,25 punten, voor de uitvoering van het thema musical 86,50 punt.

Plaats Orkest Muzikaliteit Presentatie Eindscore
1. Harmonie Drunen SBO 91,75 88 90,50
2. Harmonie Volksvlijt en Volksvermaak Waspik 89,50 90 89,66
3. Fanfare E.M.M. Elshout 77 95,50 83,16
4. Harmonie Kaatsheuvel 78,25 86,50 81
5. Harmonie St. Bavo Raamsdonk 78 86,50 80,83
6. Muziekvereniging Musis Sacrum Dongen 74,5 80 76,33
7. Harmonie De Eendracht Heusden 67,5 71 68,66

Weer een punt voor DESK



Uno Animo wit met 4-0

Man uit Kaatsheuvel slaat ex-vriendin

De politie hield zondag in Tilburg een 38-jarige man uit Kaatsheuvel aan. Hij zou zijn 37-jarige ex-vriendin tijdens een ruzie hebben mishandeld.

Volgens de vrouw sloeg haar ex haar over het hele lijf en trok hij ook aan haar oorbellen.

Vervolgens rende de vrouw in paniek de straat op. Haar ex verblijf tijdelijk bij haar in huis in de Tilburgse wijk Hasselt. De politie hield de man aan en nam hem mee naar het bureau.

Verkeersregelaar mishandeld bij Maresialoop

KAATSHEUVEL - Een 37-jarige man uit Goirle is zondagochtend aangehouden voor mishandeling van een 54-jarige verkeersregelaar uit Waalwijk.

De mishandeling vond plaats tijdens de Maresialoop in Kaatsheuvel, een triatlon.

Een getuige verklaarde dat de verkeersregelaar het verkeer richting een parkeerplaats dirigeerde. De Goirlenaar zou de verkeersregelaar daarop hebben aangereden, waardoor deze op de motorkap viel. Vervolgens zou de verdachte de regelaar in het gezicht hebben geslagen. Hierna vielen over en weer klappen.

De verdachte zelf houdt er een andere lezing op na: de verkeersregelaar zou voor zijn auto zijn gesprongen en hém klappen hebben verkocht. Desondanks krijgt de Goirlenaar van de politie een proces-verbaal.

zaterdag, november 07, 2009

Twee mannen stelen spullen uit auto

Een 19-jarige man uit Kaatsheuvel en een 20-jarige man uit Sprang-Capelle zijn vrijdagavond aangehouden door de politie.

Ze zouden spullen gestolen hebben uit de auto van een 23-jarige Waalwijker. De politie trof die spullen inderdaad aan in de auto van de twee verdachten. Zij konden niet verklaren hoe ze aan die spullen kwamen.

De Sprang-Capellenaar, die achter het stuur zat, bleek ook nog eens te veel gedronken te hebben.

Loon op Zand betaalt protest tegen eigen plan

Kaatsheuvel – Met tegenzin betaalt de gemeente Loon op Zand mee aan het verzet tegen haar eigen plannen voor het nieuwe dorpshart in Kaatsheuvel.

De zogeheten ‘gebruikersgroep’ heeft bij de Raad van State protest aangetekend tegen het plan Bruisend Dorpshart. Opvallend genoeg betaald de gemeente de proceskosten.

Wethouder Hans Waijers (CDA) is alles behalve gelukkig met deze situatie “Dit is ook eenmalig”, benadrukt hij.

De gebruikersgroep was ingesteld om de gemeente gevraagd en ongevraagd te adviseren over de plannen voor het nieuwe dorpshart in Kaatsheuvel. Maar de klankbordgroep is niet gelukkig met het uiteindelijke ontwerp: “Te massaal en te stads”, luidt de kritiek Daarom is bij de rechter bezwaar aangetekend en een voorlopige voorziening aangevraagd. De gebruikersgroep wil de proceskosten, zo’n 750 euro door de gemeente vergoed zien, en wijst daarbij op de beloofde vergoeding om haar werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Volgens Waijers was die vergoeding bedoeld voor papier en telefoonkosten, en niet voor eventuele juridische kosten. “Maar de afspraken staan niet zwart op wit”. Het college heeft daarom toch maar besloten om de rekening te betalen, al is het dan tandenknarstend. Maar eventuele juridische vervolgstappen zal de gebruikersgroep zelf moeten betalen. aldus Waijers.

vrijdag, november 06, 2009

Bewoners Nieuwe Doelen zijn overlast jeugd meer dan zat

LOON OP ZAND – De overlast van hangjongeren bij appartementencomplex De Nieuwe Doelen in Loon op Zand vraagt om actie. Gemeente, politie en jongerenwerker werken samen aan een oplossing voor het probleem. Niet alleen is er extra toezicht in het centrum van Loon op Zand, ook wordt contact gezocht met ouders van de jeugd. Verder wil de gemeente het achterpad bij De Nieuwe Doelen deels afsluiten om hangjeugd te weren. Wel moet voorkomen worden dat de overlast dan naar elders verplaatst.
CDA’er Gert-Jan van den Dries kaartte donderdagavond het probleem aan tijdens de raadsvergadering. Volgens hem klagen bewoners van de De Nieuwe Doelen al een tijd over flinke overlast van hangjeugd, zowel overdag als ‘s avonds. Het probleem zou alleen maar toenemen, ondanks alle inspanningen van wijkagent, gemeente en jongerenwerker om er een eind te maken, stelde Van den Dries. „Openbaar drank- en drugsgebruik alsof het een indrink-party op straat is, vernielingen of bekladden van eigendommen, het binnendringen op balkons, zijn voorbeelden die zich voordoen”, aldus de CDA’er. Bewoners voelen zich niet veilig, constateert Van den Dries. „Een aantal krijgt er zelfs gezondheidsklachten van.” Burgemeester Wim Luijendijk is van het probleem op de hoogte, liet hij weten. En er zijn al verschillende acties in gang gezet.
Bewoners van De Nieuwe Doelen zijn de overlast inderdaad beu. Volgens hen hangt een groep van zo’n 20 tot 25 personen regelmatig onder de balkons van de woningen. „Als je er iets van zegt krijg je eieren tegen je raam”, zegt één van hen. „De jeugd mag best hangen, maar ze laat een enorme troep achter. Er wordt geblowd en kinderen van 13 jaar staan aan ‘t bier.”

Kinderen van de lage school en ouderen zouden niet meer door het pad naar de Tuinstraat durven. „Het verloedert helemaal.” De bewoners willen de doorgang het liefst helemaal afsluiten, maar er moet een ruimte van 1.50 meter blijven als nooduitgang. De vereniging van eigenaren is nu bezig de grond van de doorsteek te kopen en af te sluiten. De gemeenteraad vergadert in december over de overdracht.

Vrijdagmiddag heeft een bewoner aangifte gedaan wegens bedreiging door een jongere met een mes.

Vaccin A/H1N1 beschikbaar op 7 november

Vanaf 7 november zijn er in ons land ongeveer 1 miljoen dosissen beschikbaar. Het vaccin tegen A/H1N1 is gratis, en de consultatie bij de arts wordt volledig terugbetaald. Het is evenwel niet de bedoeling dat iedereen zich op 7 november naar de arts rept voor een prik. De vaccinatiecampagne richt zich naar bepaalde risicogroepen. Dit zijn onder meer zwangere vrouwen, en ouders van kinderen tot zes maanden, mensen die een medisch risico lopen op ernstige complicaties en iedereen die in de kinderopvang of het onderwijs werkt.
Mensen moeten zelf en in samenspraak met hun huisarts uitmaken of ze tot de risicogroepen behoren.
Ook mensen die actief zijn in de gezondheidszorg zijn een risicogroep. Het personeel van ziekenhuizen kan zich sinds 18 oktober al vrijwillig laten vaccineren.

Loon vindt geld voor parkeren in kelder Dorpshart

Kaatsheuvel – Het nieuwe dorpshart in Kaatsheuvel krijgt vrijwel zeker een grote parkeerkelder onder het toekomstige gemeentehuis. B. en W hebben het geld gevonden voor dit plan. De bouw van de parkeergarage in het Bruisend Dorpshart moet betaald worden van de opbrengsten van grondverkoop in Molenwijck-Zuid in Loon op Zand. Woningstichting Geertruidenberg (WSG) wil de gemeente 1,7 miljoen betalen voor 17.000m2 in dit gebied, dat in beeld is voor woningbouw. Het college wil de gronden verkopen, alleen de gemeenteraad moet nog akkoord gaan.

Het is Loon op Zand veel waard een parkeerkelder aan te leggen onder het nieuwe gemeentehuis, zodat bezoekers hun auto goed kwijt kunnen. Het grote probleem was de het geld: zo’n 1,25 miljoen euro. De onderhandelingen met de beoogde bouwer van het Bruisend Dorshart, de combinatie Heijmans Vastgoed, Proper Stol en WSG lopen overigens nog. “En je moet een broedende kip niet storen”, zo stelde wethouder Hans Waijers donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

Joop Bisselink benoemd tot raadslid

Gemeenteraad Loon op Zand gaat akkoord met opvolger van Kees Span

Tijdens de raadsvergadering is vanavond de heer J.J.P.M. Bisselink (Gemeentebelangen) benoemd als raadslid. Hij volgt partijgenoot K.C.L. Span op die op 1 oktober 2009 zijn functie als raadslid heeft neergelegd. Bisselink neemt plaats in de Commissie Bestuur en Middelen.
In zijn politieke carrière is Joop Bisselink van 6 maart tot 25 april 2002 raadslid geweest, alvorens hij door de raad tot wethouder werd benoemd. Zeven jaar later, op 13 maart 2009, nam de Kaatsheuvelnaar, afscheid als wethouder en loco-burgemeester

GroenLinks staat alleen in voorstel klimaattop

Kaatsheuvel - Het voorstel van GroenLinks om een klimaattop te houden in de gemeente Loon op Zand is door de gemeenteraad met algemene stemmen verworpen. De gemeenteraad voelt in het prille stadium, waarin alleen maar de kaders aangegeven zijn voor het milieu te vroeg voor een gemeentelijke top.

Ingekomen van Hans Bogaart

Ik zag het bericht van M.v.Boxtel;hoewel ik met hem in het verleden veel problemen heb gehad ben ik het met zijn reactie van vandaag eens!!!
P.v.d.A en Groen Links verkwanselen hun principes; maar daar zullen ze in 2010 gegarandeerd voor afgestraft worden en hun beoogde doel zal niet bereikt worden!
En wat daarna: P.v.d.A en Groen Links opnieuw oprichten? Ik feliciteer CDA,Gemeentebelangen en VVD alvast met de overwinning die ze in 2010 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zullen behalen!

Diefstal bij 'De Smulhoeve'

Afgelopen nacht zijn er bij pensionstalling de Smulhoeve in Kaatsheuvel een groot aantal zadels en hanarchementen voor het aangespannen rijden gestolen.
Over het aantal is nog niets bekend, de politie heeft hierover nog geen persbericht over uitgegeven.
Misschien is de aangifte nog niet verwerkt.

donderdag, november 05, 2009

Off Topic :Man aangehouden met verboden wapen

SPRANG-CAPELLE - Tegen een 27-jarige man uit Sprang-Capelle is proces-verbaal opgemaakt vanwege verboden wapenbezit.

Er was een anonieme tip binnengekomen dat de verdachte in het bezit zou zijn van een stroomstootwapen. In overleg met de Officier van Justitie zochten agenten de man thuis op en confronteerden hem met de informatie. De man gaf direct toe dat de tip klopte en overhandigde het wapen, een stroomstootwapen merk Scorpy Max met ingebouwde pepperspray. Het wapen kon dus over enkele meters peperspray verspreiden en daarnaast een elektrische schok geven. Het verboden wapen is in beslag genomen en tegen de bezitter is proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

500 keer blazen: 4 dronken rijders en 22 boetes

SPRANG-CAPELLE / LOON OP ZAND / KAATSHEUVEL / WAALWIJK: De politie hield woensdag 4 november 2009 verkeerscontroles op diverse plaatsen in Sprang-Capelle, Loon op Zand, Kaatsheuvel en Waalwijk. Dat gebeurde tussen 17.00 uur en 01.45 uur. Er waren 16 agenten op de been om de controles uit te voeren Exact 500 automobilisten ondergingen een blaastest om te onderzoeken of er sprake was van alcoholgebruik. Vijf automobilisten werden gearresteerd en moesten mee naar het politiebureau. Het rijden onder invloed is immers een misdrijf. In het politiebureau werd het exacte adem/alcoholgehalte vastgesteld en proces-verbaal opgemaakt. Vier beschonken rijders kregen een boete opgelegd. De vijfde overtreder was dermate dronken dat ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Verder schreven de agenten bekeuringen uit voor:

6 x onjuiste of defecte verlichting
12 x overschrijding maximum snelheid
1 x niet dragen autogordel
1 x illegaal gebruik busbaan
1 x rijden zonder rijbewijs
1x niet kunnen tonen kentekenbewijs

Verder inde de politie twee openstaande geldboetes. Een van de wanbetalers kon niet direct betalen. Hij moest zijn auto als onderpand achterlaten en komt binnenkort het openstaande boetebedrag betalen. Op dat moment krijgt hij ook zijn auto weer terug.

In principe geldt dat hoe gevaarlijker de overtreding, des te hoger het boete bedrag. Speerpunten waarop de politie vooral extra toezicht houdt zijn: gordels, roodlicht, alcohol, snelheid en helmen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat deze overtredingen vaak de oorzaak zijn van verkeersongevallen of zorgen voor ernstig letsel in geval van een aanrijding.

Doelstelling nieuwe partij Pro3

PRO3 wil zich richten op alle drie de kernen en niet alleen op Kaatsheuvel zoals Gemeente-belangen voornamelijk doet of op Loon op Zand zoals Lijst Loon op Zand voorstaat.PRO3 wil heel graag een levendig dorpshart naar Brabantse maatstaven waar de inwoners zich ook echt thuis gaan voelen.
Volgens Peter Flohr besteedt de gemeente veel te veel geld aan het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. Dat gaat ten koste van andere belangrijke zaken in de gemeente. Kleiner en soberder bouwen is de wens van de nieuwe partij.
In de kern Loon op Zand zal de inrichting van de Kasteelweide eindelijk eens echt ter hand genomen worden. Het wordt een mooi open park met wandelpaden, lommerrijke zitplekken en een speelweide voor de kinderen. Als het aan PRO3 ligt wordt de Kasteelweide absoluut geen incidentele parkeerplaats voor de bezoekers van de vlooienmarkt of andere evenementen die in de Wetering worden georganiseerd.

Van Boxtel ‘ziet Pro3 niet zitten

Kaatsheuvel – Ex PvdA voorman Maurice van Boxtel zegt teleurgesteld en ontstemt te zijn over de oprichting van de nieuwe partij Pro3, die maandagavond voortkwam uit PvdA, GroenLinks en D66. Van Boxtel nam in maart van dit jaar afscheid van Loonse gemeenteraad wegens een verhuizing naar Dongen. Hij behaalde als lijsttrekker bij de vorige verkiezingen vier zetels. “Ik vind het teleurstellend dat de PvdA, en daarmee ook het gedachtegoed van de PvdA, verdwijnt uit de Loonse Raad”, laat van Boxtel weten. Volgens hem moet ook in tijden dat het niet goed gaat met de landelijke PvdA de lokale afdeling haar steun uitspreken. “In mindere tijden moet je dan dus op de “blaren” zitten. Bij de laatste verkiezingen heeft de kiezer duidelijk uitgesproken dat de PvdA een vaste waarde is in de Loonse politiek. In mijn optiek laat je de eigen kiezers nu in de kou staan. Persoonlijk heb ik er jaren voor gewerkt om de PvdA een gezicht te geven in de gemeente Loon op Zand, ik ben dan ook ontstemd dat de partij nu uit de Loonse politiek verdwijnt”, aldus, van Boxtel.

Politie waarschuwt voor gebruik van internet

De politie waarschuwt internetgebruikers om voorzichtig te zijn met het plaatsen van persoonlijke gegevens op het web en het verstrekken van adresgegevens aan onbekenden.

Aanleiding is de diefstal van een crossmotor en een poging om er een te stelen. Beide motoren werden door de eigenaren te koop aangeboden op Marktplaats.

Woensdagnacht werd een crossmotor gestolen uit een schuur aan de Pilotenstraat in Den Dungen. De motor werd op Marktplaats te koop aangeboden. De eigenaar werd een aantal dagen voor de inbraak gebeld door een onbekende man die vertelde interesse te hebben in het voertuig. De onbekende wilde een afspraak maken en vroeg om het verkoopadres. De man belde met een afgeschermd telefoonnummer en is nooit op komen dagen.

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 november werd geprobeerd om een crossmotor te stelen uit een garage aan de Grutto in Sint-Oedenrode. Ook deze motor werd te koop aangeboden op internet en ook in dit geval werd een paar weken terug gebeld door een onbekende man. Hij toonde interesse in het voertuig en wilde langs komen voor een afspraak. De eigenaar gaf zijn adres, maar de onbekende kwam nooit opdagen. In dit geval werd ook gebeld met een geheim nummer.

Gered Gereedschap Kaatsheuvel gered


Kaatsheuvel - Gered Gereedschap Kaatsheuvel is gered. Er zijn voldoende vrijwilligers gevonden om het werk van Mien Balvers voort te zetten. Binnenkort meer hierover.

woensdag, november 04, 2009

GroenLinks in Loon op Zand wil 'klimaattop'

KAATSHEUVEL - Loon op Zand moet een gemeentelijke klimaattop organiseren. Dat vindt GroenLinks in Loon op Zand. Aan de klimaattop zouden gemeente, ondernemers en woningcorporaties moeten deelnemen.

Tijdens de top moet onderzocht worden op welke manier bedrijven en organisaties uit Loon op Zand met klimaat en milieu bezig zijn en hoe ze elkaar daarbij kunnen ondersteunen. Ook is het de bedoeling dat de betrokkenen nadenken over samenwerking in vernieuwende projecten die binnen de gemeente uitgevoerd kunnen worden.

Aanleiding voor het voorstel is het nieuwe milieubeleidsplan van de gemeente. GroenLinks ziet in Loon op Zand onvoldoende terug van de landelijke afspraken over het tegengaan van klimaatveranderingen.

Om de oproep kracht bij te zetten zal GroenLinks in de gemeenteraadsvergadering van aanstaande donderdag een voorstel voor een lokale klimaattop indienen.