Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, oktober 31, 2011

Overleden Guusje van Gorp TT op Twitter

Kaatsheuvel - Zondagmiddag is om 14.30 uur in het ziekenhuis, de 10 jarige Kaatsheuvelse Guusje van Gorp overleden. Haar grote wens was nog een keer trending topic te zijn op Twitter. Dat heeft ze gehaald. Maandagochtend rond 00.40 uur stond #KanjerGuusje op 1 in Nederland. Jammer dat het jonge mooie meisje het zelf niet meer mee mocht maken. Ouders, kinderen en familie: heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke dagen. We zullen haar nooit vergeten.

Door de emoties stond er eerder een fout in dit bericht. Mijn oprechte excuses hiervoor.

zondag, oktober 30, 2011

Slachtoffer aanrijding weer thuis.

Kaatsheuvel - Het slachtoffer van de aanrijding afgelopen nacht op de Gasthuisstraat/Julianastraat is weer thuis. Aanvankelijk leek hij zwaar gewond. Zelfs een traumaheli werd gewaarschuwd. De man heeft slechts lichte schrammen en is weer thuis.

‘Bieb Loon móet blijven’

LOON OP ZAND – Een sluiting van de bibliotheek in Loon op Zand is nog altijd onbespreekbaar voor coalitiepartij Lijst Loon op Zand. Fractievoorzitter Jan Brekelmans zegt niet vooruit te willen lopen op de discussie over de dreigende bezuinigingen op het bibliotheek­werk. Maar hij laat er geen twijfel over bestaan dat het behoud van de bibliotheek in Loon op Zand een heel hard punt is voor zijn par­tij. Overigens valt het bibliotheek­werk onder wethouder Wil Ligten­berg, die namens Lijst Loon op Zand in het college zit.

Bibliotheek Midden-Brabant maakt zich grote zorgen over de toekomst van de bibliotheken in Kaatsheuvel en Loon op Zand. Vol­gens haar dreigt de gemeente zo fors te bezuinigen dat beide vesti­gingen dicht moeten.

Er lopen nu diverse acties voor be­houd van de bibliotheken. Zo wor­den bijvoorbeeld handtekeningen ingezameld bij de biebs in Kaats­heuvel en Loon op Zand en op de website van Bibliotheek Mid­den- Brabant. Inmiddels zijn vele honderden steunbetuigingen bin­nen.

De bezuiniging is overigens nog geen uitgemaakte zaak. Wel moet de gemeente Loon op Zand vol­gend jaar fors in de kosten snijden om de begroting op orde te krij­gen. Het college ziet het als een se­rieuze optie om de jaarlijkse bijdra­ge voor de bibliotheek vanaf 2013 af te bouwen van 475.000 euro naar 150.000 euro. Als dat voorstel werkelijkheid wordt, betekent dat volgens Bibliotheek Midden-Bra­bant het einde van de bibliothe­ken in de gemeente Loon op Zand.

De politieke discussie over de be­zuinigingen barst binnenkort los. De gemeenteraad buigt zich don­derdag 10 november over de begro­ting.

Brabants Dagblad

Bosrijk spekt gemeentekas Loon op Zand

Kaatsheuvel – Loon op Zand ziet de opbrengst van de toeristen­belasting fors stijgen. Volgens de gemeente komt dat vooral door de komst van Bosrijk, het vakantie­park van de Efteling. De toeristen­belasting leverde Loon op Zand vo­rig jaar een bedrag van 582.000 eu­ro op: in 2009 was dat nog 367.000 euro. Dit jaar staat de teller na ne­gen maanden al op zo’n 588.000 euro.

Loon op Zand wil de komende ja­ren vol blijven inzetten op toeris­me en recreatie. De gemeente vindt dat er nog volop kansen lig­gen. Belangrijk streven is om de mensen langer in het gebied te houden. Met de hogere opbreng­sten van de toeristenbelasting lijkt de gemeente op de goede weg, maar dat extra geld dankt ze dus vooral aan Bosrijk.

Het vakantiepark (in totaal 1150 bedden) opende eind 2009 de poorten. In eerste instantie reken­de de gemeente zich te rijk met de komst van Bosrijk en schatte het aantal overnachtingen veel te hoog in. Die verwachtingen zijn eerder al bijgesteld. Bosrijk begroet­te het eerste jaar zestigduizend mensen. „ De bekendheid was toen nog niet zo groot”, aldus de woordvoerder van de Efteling. „Ook was het park enkele maan­den gesloten.” Toch bracht Bosrijk vorig jaar al het hoogste bedrag aan toeristenbelasting op: bijna 173.000 euro. Dat is meer dan ande­re grote recreatieve bedrijven zoals het Efteling Hotel (113.000 euro) en de Kaatsheuvelse campings Droomgaard (84.000 euro), Het Genieten ( ruim 42.000 euro) en Duinlust ( bijna 27.000 euro).

Dit jaar is Bosrijk wel het hele jaar open en groeit de bekendheid. Vol­gens de Efteling gaat Bosrijk dit jaar dan ook ver over de zestigdui­zend gasten heen. Het bedrijf noemt daarbij nog geen aantallen. „Maar we verwachten binnenkort een mijlpaal te vieren.” Volgens de woordvoerder van de Efteling is het overigens niet de verwachting dat de komende jaren het aantal gasten bij Bosrijk nog veel verder zal toenemen.

De hogere opbrengsten van de toe­ristenbelasting is overigens niet al­leen te verklaren door de komst van het vakantiepark. De tarieven zijn de laatste jaren ook wat geste­gen.

Bron: Brabants Dagblad

Ongeval Gasthuistraat/Julianastraat Kaatsheuvel

Kaatsheuvel - Bij een verkeersongeval in de Gasthuistraat Kaatsheuvel is zaterdagnacht een persoon gewond geraakt. Het ongeval gebeurde rond half 3 op de Gasthuisstraat met de Julianastraat. De brandweer heeft ter plaatse het ambulancepersoneel geassisteerd. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De gealarmeerde traumaheli hoefde niet door te komen. Bij het ongeval waren 3 auto's betrokken. Een geparkeerde auto liep schade op aan de achterruit. De politie stelde ter plekke een onderzoek in naar de toedracht.

vrijdag, oktober 28, 2011

Markt in het centrum staat ter discussie

KAATSHEUVEL – Winkeliers, markt­kooplui en de gemeente buigen zich over de toekomst van de weekmarkt in Kaatsheuvel. Over de huidige plek in het centrum lo­pen de meningen zeer sterk uit­een. Binnenkort worden de resulta­ten van een grote enquête onder winkeliers en marktkooplui be­kend. Ook moet dan duidelijker worden wat de betrokken partijen nu precies met de weekmarkt in Kaatsheuvel willen: gewoon zo houden, een andere opstelling van de kramen of zelfs met de markt naar een heel andere locatie ver­huizen.

Een verplaatsing van de markt lijkt overigens erg lastig, want de alternatieve locaties liggen niet voor het oprapen.

Vanaf vorig jaar april staat de week­markt iedere vrijdag in de Hoofd­straat en Peperstraat. Een verhui­zing was nodig, omdat de oude lo­catie bij het Marktplein op de schop is gegaan voor het Bruisend Dorpshart.

Een aantal winkeliers in de Hoofd­straat en Peperstraat is niet te spre­ken over de kramen voor hun deur. Volgens hen lopen ze op een vrijdag veel omzet mis. Anderen zeggen juist te profiteren van de extra bezoekers bij de markt. De marktlui zelf lijken redelijk tevre­den over de huidige locatie in het centrum. „We horen heel verschil­lende geluiden”, aldus Piet den Hartog, voorzitter van winkeliers­vereniging Kaatsheuvel.

Gemeente, ondernemersvereni­ging en marktkooplui hebben daar­om besloten een enquête uit te la­ten voeren door een onafhankelijk bureau. Bij dat onderzoek is ge­vraagd naar de mening van de win­keliers en de marktlieden en niet van bezoekers van de markt. Ge­meente en winkeliersvereniging wachten met spanning op de uit­komsten van de enquête, maar wil­len daar niet op vooruitlopen. „We gaan binnenkort met elkaar om de tafel.”

Ondertussen loopt overigens ook nog de enquête naar een mogelij­ke uitbreiding van het aantal koop­zondagen. Den Hartog verwacht dat ongeveer de helft van de onder­nemers zijn mening daarover zal geven. Volgens hem komen er tot dusver zeer weinig reacties binnen van personeel en inwoners over de koopzondagen.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

donderdag, oktober 27, 2011

Magische verschijning op attractie van Efteling

KAATSHEUVEL – De Efteling ge­bruikt de gevels van de attracties Spookslot, De Vliegende Hollan­der en Villa Volta voor een driedi­mensionaal schouwspel van licht en projectie. Deze ‘magische ver­schijningen’ zijn te zien tijdens de WinterEfteling, van 10 november tot en met 5 februari. Het spel van licht en projectie begint als de avond valt. De bezoekers zien via driedimensionale beelden bewo­ners uit het spookslot ontsnappen, het eeuwig dolende spookschip bij de Vliegende Hollander en de ver­vloeking van de witte dame op het dak bij Villa Volta. De Efteling ge­bruikt voor het schouwspel een systeem ( 3D Video Mapping) waar­door de gebouwen snel van ge­daante lijken te veranderen.

Nieuw bij de WinterEfteling is dat bezoekers in het park oud en nieuw kunnen vieren. De attrac­ties zijn open tot middernacht. Tij­dens de WinterEfteling zijn de at­tracties speciaal aangekleed en ver­licht. Verder is er een grote over­dekte schaatsbaan, Kinder Winter Wonderland, langlaufbaan, kamp­vuren en live-entertainment.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

Honderd kaarsjes voor Aagje

KAATSHEUVEL – Een bijzonder feest bij De Efteling gisteren: Aagje vier­de haar honderdste verjaar­dag. De jubilerende stoomlo­comotief ziet er nog als nieuw uit.

„Daar komt ie, daar komt ie!”, roept Daan van Gils ( 9) die samen met zijn broertje Gijs (6) en opa en oma Van Gils staat te wachten op de stoomtrein. En ja, daar komt ‘ze’ inderdaad aan: Aagje. „Wat blinkt ie toch en wat een mooie kleuren!” De Efteling had gisteren een bijzonder feestje: Aagje vierde haar honderdste ver­jaardag. De jubilerende stoomloco­motief is als nieuw, prachtig ge­schilderd en met glimmend koper.

Bij een verjaardag hoort natuurlijk een cadeautje: een nieuwe kolen­wagen.

Ja, in Aagje worden net als in de andere locomotieven van de Efte­ling nog altijd kolen gestookt.

Harrie Brekelmans (55) uit Ooster­hout is al 32 jaar verantwoordelijk voor het wel en wee van de stoom­locomotieven. Als allround- mon­teur sleutelt hij aan allerlei attrac­ties, maar de stoomtreinen zijn z’n specialiteit. In aanloop naar het bij­zondere jubileum is Aagje in vijf maanden helemaal, tot het laatste schroefje, uit elkaar gehaald. In de remise werd zo’n 2500 uur aan haar gewerkt. „ Ze is nog nooit zo ver uit elkaar geweest. We hebben getest, schoongemaakt en vervan­gen. Het is echt bijzonder om te zien hoe ze honderd jaar geleden zo’n machine in elkaar hebben ge­zet met de middelen van toen”, vertelt de trotse monteur.

De Efteling heeft een team van acht machinisten. Frank Broeders (53) uit Kaatsheuvel is de ‘langstzit­tende’ van het stel. Hij bestuurt Aagje inmiddels 27 jaar. „Ik heb het nog altijd ontzettend naar mijn zin. Het is vooral leuk om de mensen die geïnteresseerd zijn in het hele ‘stoomgebeuren’ van alles te vertellen. Wat ik ook absoluut waardeer, is de vrijheid die we krij­gen als er iets mis is met een van de locomotieven. Ik ken Aagje door en door. Als machinist hoor en merk ik eigenlijk alles. Omdat we zelf problemen kunnen en mo­gen oplossen, is er bijna geen rit­uitval.”

Directievoorzitter Bart de Boer onthult samen met de Efteling Sleutelier de slagroomtaart. „We zijn trots op de mannen en vrou­wen die de locomotieven rijden en op de één miljoen kilometers die Aagje tot nu heeft afgelegd.

Een applaus voor de volgende mil­joen!” Iedereen krijgt een stukje taart. De dame fluit nog één keer en begint dan met Aagje aan haar volgende ritje.


Bron: Brabants Dagblad Auteur:Elise van Heeswijk

dinsdag, oktober 25, 2011

VVD-fracties willen zich laten horen bij gemeentelijke samenwerking

DE LANGSTRAAT – De drie VVD-raadsfracties in de Mid­den- Langstraat gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze vol­gen daarmee hun gemeenten Waalwijk, Heusden en Loon op Zand, die al langere tijd bezig zijn om tot een nauwe samenwerking te komen op het gebied van onder meer economie, arbeidsmarkt, ver­keer en recreatie/ toerisme.

De VVD-raadsfracties zien de in­tergemeentelijke samenwerking in deze regio als een positieve en vooral noodzakelijke ontwikke­ling. Hans van Tuijl (VVD Waal­wijk): „ Gemeenten krijgen steeds meer taken. Dat dwingt tot meer efficiency en professionaliteit. Het samenbrengen van elkaars kwali­teiten maakt de regio sterker en daarvan profiteren alle inwoners.” Carola Couwenberg ( VVD Heus­den) zegt dat het er om gaat als VVD-fracties gezamenlijke stand­punten in te nemen over onder­werpen die binnen de interge­meentelijke samenwerking spelen. „We kunnen zo van elkaar leren, van elkaar ideeën opdoen en daar­van gebruik maken bij discussies in onze eigen gemeenteraden.”

Jacky Smit ( VVD Loon op Zand) vindt het van belang dat de VVD-neuzen dezelfde kant op staan als het gaat om regionale za­ken. „ Zo kunnen we zaken die we belangrijk vinden ook gerealiseerd krijgen.” De liberale samenwer­king maakt het volgens Couwen­berg ook mogelijk om van elkaars kennis en specialismen te profite­ren. De VVD-fracties in Waalwijk, Heusden en Loon op Zand roepen al jaren om versteviging van de ge­meentelijke samenwerking. „Geen van onze drie gemeenten kan alle taken nog alleen aan. Samenwer­king is een noodzaak. En wij wil­len als VVD daarbij nadrukkelijk samen onze stem laten horen”, al­dus Van Tuijl.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Sjaak Koolen

Clubs: ‘Hou sport betaalbaar’

KAATSHEUVEL – Een flink aantal sportverenigingen komt in het ge­weer tegen de dreigende bezuini­gingen van de gemeente Loon op Zand. Ze vrezen voor nog hogere contributies als het voorstel niet van tafel gaat.

„ En dat is onverantwoord”, schrij­ven ze in een brief aan gemeente­raad en college, die is ondertekend door DESK, Berkdijk, Uno Animo, Blauw Wit ‘81 (voetbal), DES ( hockey), HV Desk ( handbal), Condor (volleybal), SVK ( badmin­ton) en Son Starz ‘81 ( basketbal).

De gemeente wil 25.000 euro be­zuinigen op sport en cultuur. Daar­bij wordt ook gekeken naar de jeugdsportsubsidies. „ De gemeen­te wil voorkomen dat kinderen constant achter de computer zit­ten of op straat hangen”, aldus Peter Roelen, voorzitter van vv DESK en woordvoerder namens de clubs. „Dan moet je van de jeugdsportsubsidies afblijven. Een sport moet voor iedereen betaal­baar blijven.” Ook vindt hij het van weinig waardering getuigen voor al die vrijwilligers die voor de sportende jeugd in touw zijn.

De clubs voelen zich volgens eigen zeggen op het verkeerde been ge­zet. Een van de bezuinigingsmaat­regelen is het afschaffen van de ontvangst van de sportkampioe­nen. Volgens de gemeente staat dat los van de bezuinigingsop­dracht van 25.000 euro, maar daar denken de sportverenigingen an­ders over. „Wij betreuren het ten zeerste dat u dat nu opeens loskop­pelt”, schrijven ze in de brief aan de gemeente. „Wij willen best ons steentje bijdragen en akkoord gaan met de afschaffing van de ontvangst van de sportkampioe­nen, maar wensen dan wel gevrij­waard te worden van andere bezui­nigingen.”

Binnenkort neemt de gemeente­raad een besluit over het stoppen van de huldiging van de kampioe­nen en het afbouwen van de subsi­dies voor schoolsportdagen en sporttoernooien. Het college werkt daarnaast nog aan een voor­stel om 25.000 euro te bezuinigen op het programma Sport en Cul­tuur. „Mogelijk heeft dat conse­quenties voor de sportverenigin­gen”, stelt de gemeente.

Verantwoordelijk wethouder Wil Ligtenberg was niet bereikbaar voor commentaar.

Sportclubs uiten zorgen over bezuinigingsplannen van ge­meente Loon op Zand en vre­zen hogere contributies.

Sportclubs zoeken bezuini­ging in afschaffen huldiging kam­pioenen, maar volgens gemeen­te is dat niet voldoende.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

maandag, oktober 24, 2011

Opnieuw vertraging dorpshart Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - De onderhandelingen over het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel lopen opnieuw vertraging op. Het lukt de gemeente niet om het overleg met de bouwers Heijmans en WSG (VOF Bruisend Dorpshart) 1 november af te ronden.
De extra kosten van de onderhandelingen lopen voor de gemeente nu snel op. Volgens een eerdere schatting zou het om een bedrag van 30.000 euro per maand gaan.
Morgen meer....

zondag, oktober 23, 2011

‘Loon op Zand is geen zorgenkind’

KAATSHEUVEL – Loon op Zand staat bij de provincie absoluut niet op een lijstje met gemeenten die nu voor herindeling in aanmerking komen. Dat stelt burgemeester Wim Luijendijk naar aanleiding van de plannen om zeer nauw sa­men te gaan werken met de ge­meente Waalwijk. Loon op Zand worstelt wel met flinke bezuinigin­gen. „Maar we staan bij de provin­cie op dit moment niet bekend als zorgenkindje”, zo benadrukt Lui­jendijk.

De gemeenteraad van Loon op Zand is donderdagavond bijge­praat over de vergaande samenwer­kingsplannen met Waalwijk. Het doel is om uiteindelijk te komen tot één gemeentelijke dienst ( back­office) voor Loon op Zand en Waalwijk. Zo’n grotere organisatie moet de gemeenten minder kwets­baar maken, de kwaliteit van de dienstverlening vergroten en even­tueel kosten drukken.

De ambitieuze plannen leidden donderdagavond tot weinig politie­ke discussie. Wel werd erop aange­drongen niet ‘eindeloos te vergade­ren’ over de samenwerking met Waalwijk, maar echt concrete doe­len na te jagen. In ieder geval zijn nog de nodige hobbels te nemen voordat het einddoel helemaal be­reikt is. Op veel terreinen werken de gemeenten namelijk nog ver­schillend. Over de huisvesting van de ‘nieuwe’ organisatie is nog geen besluit genomen. In het gemeente­huis in Waalwijk is ruimte over. „Maar het is niet zo dat we auto­matisch met onze ambtenaren bij de gemeente Waalwijk intrekken”, stelde Luijendijk. „Daar wordt nog goed naar gekeken.”

De gemeente Loon op Zand is nu nog druk bezig met de verdere uit­werking van de plannen voor de bouw van een nieuw gemeente­huis of gemeenschapshuis in het centrum van Kaatsheuvel. De toe­komstige samenwerking met Waal­wijk moet daarbij in het achter­hoofd gehouden worden, want dit kan gevolgen hebben voor de huis­vesting van de ambtenaren.

„Dit is best lastig, want we moe­ten eigenlijk snel knopen doorhak­ken over dit onderdeel van het Bruisend Dorpshart”, aldus wet­houder Ruud van Eijkeren (Pro3).


Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

vrijdag, oktober 21, 2011

Open dag hockeyclub DES

KAATSHEUVEL – Tijdens de herfstvakantie, op dinsdag 25 oktober, houdt hockeyclub MHC DES uit Kaatsheuvel een open dag voor alle kinderen van de basisschool. Tijdens deze activiteit kunnen jongens en meisjes van 5 tot en met 12 jaar gratis kennismaken met de hockeysport.
Het programma duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Na de ontvangst krijgen de kinderen uitleg over de spelregels en een korte training. Daarna wordt een klein toernooitje gespeeld. Aan de deelnemers wordt gevraagd om in sportkleding te komen. DES zorgt voor sticks, ballen, iets te drinken en wat lekkers. Hockeyclub MHC DES is gevestigd op het sportpark aan de Eikendijk in Kaatsheuvel.

Winkels verrast door afsluiting

KAATSHEUVEL – Ondernemers in de Peperstraat voelen zich overval­len door een tijdelijke afsluiting van een deel van de Kaatsheuvelse winkelstraat. Ze zeggen niet per­soonlijk geïnformeerd te zijn over de werkzaamheden en de verkeers­maatregel die gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van hun winkel. De drukke Peperstraat wordt maandag voor enkele weken afge­sloten van de Gasthuisstraat tot De Bogaert.

De gemeente erkent dat iets fout gegaan is in de communicatie. Vol­gens haar had uitvoerder Heij­mans een nieuwsbrief in de buurt moeten verspreiden, maar is dat niet gebeurd. „Dat is vervelend”, stelt een gemeentewoordvoerster. „Betrokkenen moeten goed geïn­formeerd worden. Daar zijn we extra alert op.”

In het centrum zijn de voorberei­dende werkzaamheden voor het toekomstig Bruisend Dorpshart in volle gang. Zo worden kabels, riool en leidingen vernieuwd. Voor dat werk gaat de Peperstraat tijdelijk dicht. „Ik las het toevallig op de gemeentepagina”, aldus Joost Geelen van de Groente Fruit Speciaalzaak in de Peperstraat. „Mijn kritiek richt zich niet op het werk, maar op de communicatie. Dat is niet de sterkste kant van de­ze gemeente. Zo’n afsluiting kost je flink omzet. En we zitten hier op vrijdag al met de ellende van de weekmarkt, die ons klanten kost.”

Tijdens de tijdelijke afsluiting wordt het eenrichtingsverkeer in de Peperstraat opgeheven. Daar­door moet een deel van de straat toch te bereiken zijn met de auto.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

donderdag, oktober 20, 2011

Kaatsheuvelse moeder krijgt haar baby niet terug

Een 28-jarige moeder uit Kaatsheu­vel krijgt haar pasgeboren baby Riekie niet terug. De Bredase kin­derrechter heeft de volledige ’ uit­huisplaatsing’ van Riekie tot uiter­lijk 27 december verlengd. In deze periode gaat de Raad voor de Kin­derbescherming onderzoek doen naar de persoonlijke problemen van de moeder, die aangeboden hulp zou weigeren.

De politie haalde baby Riekie op de dag van haar geboorte, 27 sep­tember, bij haar moeder weg. De pasgeborene werd naar een gehei­me locatie overgebracht.

De moeder vroeg de kinderrechter haar kind onmiddellijk terug te ge­ven. Vader en moeder zeggen heel goed voor hun kind te kunnen zor­gen en geen hulp te weigeren.

Ook het eerste kind van de moeder - van een andere vader - is eerder uit huis geplaatst.

Bron: Brabanst Dagblad

‘Kennis heemkunde wordt genegeerd’

Regionaal- Nu de eindrapportage in beeld komt van alle cultuurhistorische kaarten voor tien gemeenten in de regio Eindhoven, Langstraat en het Groene Woud, is er ongezou­ten kritiek ontstaan in de cultuur­historische hoek over de aanpak van historicus Sjef Hendrikx. Met name plaatselijke heemkundekrin­gen steigeren, omdat ze naar eigen zeggen nauwelijks of niet betrok­ken worden bij gemeentelijke cul­tuurhistorische kaarten, die straks de onderlegger gaan vormen voor het cultuurhistorisch beleid van deze gemeenten.

Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg, maar ook Jan Franken, bestuurslid Bra­bants Heem vrezen dat de ge­noemde gemeenten straks met een ‘waardeloze historische kaart in de maag zitten, waarmee het cultuurhistorisch beleid jaren wordt teruggeworpen’.

Een aantal gemeenten in het Groe­ne Woud, de Langstraat en de re­gio Eindhoven hebben een exter­ne historicus ingehuurd om voor hen ‘de gemeentelijke cultuurhisto­riekaart’ te maken.

Het gaat om dr. Sjef Hendrikx uit Rozendaal (Gelderland). Gezamen­lijk hebben deze gemeenten 100.000 euro uitgetrokken om voor Dongen, Loon op Zand, Oisterwijk, Son en Breugel, Heus­den, Haaren, Best, Schijndel, Vught en Sint-Michielsgestel dat werk uit te voeren.

„Het werk van de uitvoerder is be­neden de maat. Heemkundekrin­gen) zijn niet te spreken over de aanpak. Pas op het allerlaatste mo­ment worden deze clubs ingescha­keld. Hiermee miskent Hendrikx de kwaliteit en kennis van deze soms professionele en vaak se­mi- professionele mensen”, zegt Bijsterveld.

Jan Franken van Brabants Heem beaamt dat. „We hebben al flinke bijval gehad van heemkundekrin­gen, zoals die van Gestel en Loon op Zand. In alle voorwerk van Hendrikx staan volop fouten en omissies. En er is geen recente lite­ratuur verwerkt in de stukken”, zegt Franken.

De heemkundekring De Ketsheu­vel geeft aan dat Hendrikx namen op de lijst heeft staan van panden die allang gesloopt zijn. En rijks­monument De Eendragt (molen) is vergeten.De heemkunde in Dongen geeft aan dat Hendrikx eeuwen Dongen­se geschiedenis is vergeten te be­schrijven (veertiende eeuw en laat­ste 200 jaar).

Sjef Hendrikx is erg verbaasd over alle kritiek. „ Ik zag bij de SRE- ge­meenten zoals Oirschot hoe het er aan toe ging. De heemkunde daar kwam met 450 pagina’s aan goed­bedoelde informatie, voorafgaand aan het samenstellen van de kaart. Dat wilde ik niet. Heemkundekrin­gen hebben kundige mensen. Maar van al die gedetailleerde in­formatie kan ik maar een tiende gebruiken. Dat schept verwachtin­gen. En ik denk dat er zeer grote verwachtingen zijn gewekt. Om­dat ik anders werk, is het niet naar de zin van sommige heemkundi­gen die me zwart maken en dus is het ineens oorlog.”

Hendrikx zegt onverstoorbaar ver­der te werken aan de kaarten, on­danks alle kritiek. „ Ik werk heel methodisch. De kaarten moeten instrumenten zijn voor gemeen­ten om afwegingen mee te maken. Het is geen beleid. Ik leg voor mijn werk verantwoording af aan de Stichting Behoud Brabantse Monumenten, dat is mijn op­drachtgever. Ook de provincie toetst mijn werk. Niet de heem­kundekringen.”


Bron: Brabants Dagblad Auteur: Domien van der Meijden

‘Liever park dan Carré in Kaatsheuvels dorpshart’

KAATSHEUVEL – De bewonersgroep Markt & Omgeving ziet liever een parkje met veel groen en bankjes dan een multifunctioneel centrum (Carré) in het toekomstig Brui­send Dorpshart in Kaatsheuvel. Een groep omwonenden van het Marktplein mengt zich opnieuw in de discussie over het nieuwe centrum. Volgens haar wacht ze al sinds juli op een uitnodiging van de gemeente om mee te praten over eventuele aanpassingen van de plannen voor het dorpshart.

Maar het college van B. en W. vindt het nog te vroeg voor zo’n overleg. De gemeente onderhan­delt nog met de bouwers Heij­mans enWSG over eventuele aan­passingen van de plannen voor het Bruisend Dorpshart. Op dit moment valt nog niets concreets over deze gesprekken te melden, stellen B. en W. De hoop is wel dat er snel helderheid komt.

Bewonersgroep Markt & Omge­ving pleit voor een andere invul­ling van het dorpshart en ziet daar­bij wellicht een rol weggelegd voor de leegstaande St. Jozefkerk in Kaatsheuvel. Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK) presenteer­de recent plannen om de kerk aan het Wilhelminaplein om te bou­wen tot een soort sociaal-cultureel centrum met daarin ruimte voor bijvoorbeeld bibliotheek, zalen, to­neel en lezingen. „Een prima idee”, vindt de bewo­nersgroep. „ Het kerkgebouw krijgt een bestemming, een monument blijft bestaan.” Volgens haar be­spaart de gemeente ook geld, om­dat geen Carré gebouwd hoeft te worden op de Markt. „ Misschien kan er dan een gezellige markt ko­men met terrasjes, een klein park­je en veel groen. Het plein is ook meer open en niet afgesloten door een groot, hoog gebouw.”

De gemeente houdt er voorlopig aan vast om de sociaal-culturele ac­tiviteiten te bundelen bij het Brui­send Dorpshart in Kaatsheuvel. Daarover zijn ook afspraken met de bouwers gemaakt. Verder vra­gen de plannen voor de St. Jozef­kerk nog veel onderzoek, en die tijd is er volgens het college niet.

Parochie Kaatsheuvel, eigenaar van de St. Jozefkerk, wil vanwege de kosten het ‘ topmonument’ het kerkgebouw in ieder geval snel ver­kopen.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

Toekomst nachtbus valt of staat met geld

KAATSHEUVEL – De proef met de Nightliner tussen Tilburg, Loon op Zand, Kaatsheuvel enWaalwijk verloopt volgens provincie en ver­voerder Veolia naar wens. De nachtbus trekt een flink aantal rei­zigers en de ritten leiden tot dus­ver niet of nauwelijks tot inciden­ten of overlast. Toch is de toe­komst van de Nightliner onzeker. Voorlopig moet er nog geld bij om de bus te laten rijden, vooral de be­veiliging is duur. De proef loopt nog tot april vol­gend jaar, maar de grote vraag is wie daarna de kosten van de Night­liner voor de rekening kan of wil nemen. Vanaf april dit jaar rijdt de Nightliner iedere zaterdagnacht tussen Tilburg en Waalwijk, met stops in Loon op Zand en Kaats­heuvel. Vooral de laatste rit van half vier ‘s nachts is populair bij uitgaande jongeren.

Provincie en Veolia tonen zich zeer tevreden over het verloop van de proef. Nu vangen de provincie en de regio GGA Midden-Brabant nog eventuele exploitatietekorten op. „ En er moet wel geld bij”, stelt de woordvoerder van Veolia zon­der daarbij nog exacte bedragen te noemen. Als de betrokken ge­meenten Tilburg, Loon op Zand en Waalwijk de proef met de Nightliner na april willen voorzet­ten, moeten zij mogelijk zelf mee gaan betalen aan de nachtbus.

De vraag is of alle partijen daartoe straks bereid zijn. Het uitgangs­punt is dat het project ‘budgettair neutraal en kostendekkend’ moet zijn, maar dat blijkt dus een lastig verhaal.

In Loon op Zand klonk al jaren de roep om de Nightliner. „En ik ben blij dat het zo goed loopt”, stelt wethouder Jacques Broeders (Ge­meentebelangen). Ook hij beseft dat straks het kostenverhaal op ta­fel komt. „Wellicht zijn er ook ma­nieren te bedenken om de kosten te drukken”, stelt hij. „Bijvoor­beeld het verhogen van tarieven of het schrappen van de vroege rit­ten, die niet zo populair zijn. Maar ik wil niet vooruit lopen op deze discussie.” Als de gemeente toch fi­nancieel bij moet springen, is het aan de gemeenteraad om te kijken of hij die investering waard vindt, legt Broeders uit. Ook in Tilburg enWaalwijk zal deze discussie ver­moedelijk gaan spelen.

De kans dat een commerciële par­tij in het project stapt, lijkt klein. De betrokken gemeenten vonden eerst geen enkel touringcarbedrijf dat de ritten van de nachtbus wil­de verzorgen. De bedrijven waren uiterst huiverig voor de kosten van beveiliging en vandalisme. Maar met steun van de provincie kwam de proef er toch.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

woensdag, oktober 19, 2011

Loon op Zand polst mening koopzondag

KAATSHEUVEL-De gemeente Loon op Zand polst via een enquête de mening van in­woners, winkeliers en winkelperso­neel in Kaatsheuvel over koopzon­dagen. Er wordt gekeken of een ver­ruiming van het aantal koopzonda­gen gewenst en haalbaar is. Inwo­ners kunnen tot 25 oktober aan het onderzoek deelnemen. De enquê­te- formulieren zijn te vinden op de website www.loonopzand.nl

Bron: Brabants Dagblad

Metalbands treden op in Crossroads

KAATSHEUVEL -De metal- en stonerrockbands Tank 86 en Deathbox treden zater­dag op in jongerencentrum Crossroads in Kaatsheuvel. De eer­ste band begint om 21.15 uur te spe­len. De entree bedraagt 6 euro aan de zaal. Kaarten kosten in de voor­verkoop 3 euro en zijn te verkrij­gen bij Crossroads (Dreefseweg) en muziekspeciaalzaak Strings & Things (Hoofdstraat 173).

Bron: Brabants Dagblad

dinsdag, oktober 18, 2011

De Vrolijke Noot viert lustrum in De Werft

KAATSHEUVEL -Het gemengd koor De Vrolijke Noot uit Waalwijk houdt komende zaterdag een groot najaarsconcert in DeWerft in Kaatsheuvel. Specia­le gasten zijn de band The Shakin’ Arrows en het koor ‘ Trug in de ted’. Met het optreden viert De Vro­lijke Noot het eerste lustrum.

Het concert begint om 20 uur. Kaar­ten zijn onder meer te koop bij zaal De Werft.

Bron: Brabants Dagblad

‘ De ziekte van één persoon kan al probleem zijn’

KAATSHEUVEL – Van een herinde­ling wil de gemeente Loon op Zand nog altijd niets weten. Maar het besef is er wel dat ze in haar ééntje (te) kwetsbaar is. „ Als één ambtenaar uitvalt, zit je soms al met een probleem”, geeft burge­meester Wim Luijendijk maar een praktisch voorbeeld. „ Er is niet al­tijd meteen een vervanger die het werk kan overnemen. Dat zorgt voor vertraging.” Loon op Zand (23.000 inwoners) wil nu sterker worden door een zeer innige sa­menwerking met Waalwijk (46.000 inwoners) aan te gaan. Het gaat hier niet om half werk.

Over enkele jaren willen Loon op Zand en Waalwijk één gemeente­lijke organisatie ( backoffice) heb­ben, die werkt voor beide gemeen­ten. Een ingrijpende operatie, al­dus Luijendijk, maar wel noodza­kelijk. „We moeten nu alle zeilen bijzetten om de taken uitgevoerd te krijgen. Met meer volume moet dat makkelijker worden. De ambte­naren in de gemeente Loon op Zand zien dat belang ook wel in. Alleen willen ze natuurlijk wel we­ten hoe zo’n plan precies wordt uitgevoerd.”

Samenwerking tussen gemeenten is logisch, vindt Luijendijk. Ze zien steeds meer taken op zich afko­men en worden vaak met dezelfde problemen geconfronteerd.

Het lijkt daarom logisch om als ge­meenten de handen ineen te slaan en niet allemaal afzonderlijk aan rapporten en oplossingen te wer­ken, zoals dat tot voor kort nogal eens gebeurde.

„ Dat besef groeit snel”, weet de Loonse burgemeester. Voor een echt vergaande samenwerking kiest Loon op Zand voorlopig al­leen voor Waalwijk. „ Afstemmen van beleid kost veel tijd. Iedereen werkt anders. OokWaalwijk.”

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

maandag, oktober 17, 2011

Vrouwen DESK gehavend naar ruime zege

VROUWEN HOOFDKLASSE

KAATSHEUVEL – Zonder een briljan­te wedstrijd te spelen, wonnen de vrouwen van DESK eenvoudig van FortunaWormerveer: 4-0.

Trainer Peter van Wezenbeek moest zijn team door blessures aanpassen. De aanpassingen verg­den een kwartier ‘gewenningstijd’. Daarna was DESK de bovenliggen­de partij. Na de openingsgoal van Daisy van Wezenbeek wist Vanity Barendse de score voor rust te ver­dubbelen. De tweede goal van Vanity Barendse werd het breek­punt van de wedstrijd. „Hierna konden we de wedstrijd rustig uit­spelen en de drie punten in huis houden”, zag Van Wezenbeek. DESK staat nu gedeeld tweede. „ Ik moet de dames een compliment maken voor de gehele competitie tot nu toe.”



Bron: Brabants Dagblad

DESK leert niet van het verleden

MEERSSEN – De gehele afgelopen week lag bij DESK de nadruk op zorgvuldigheid. Al zo vaak had het er dit seizoen aan geschort. De trai­ningen stonden in het teken van degelijkheid, het uitbannen van persoonlijke foutjes. Het had wei­nig geholpen, zo bleek in Meers­sen, waar de Kaatsheuvelnaren met 3-1 onderuit gingen. Weder­om door persoonlijke fouten.

„Het wedstrijdbeeld was dat van de laatste weken”, had DESK-trai­ner Ad van Seeters gezien. „Voet­ballend waren we weer niet min­der dan de tegenstander, alleen maken we kardinale fouten.” In de beginfase bijvoorbeeld, toen doel­man Rini Hoevenaar en centrale verdediger Sjack van Rijsbergen el­kaar zochten, maar knullig balver­lies veroorzaakten. Meerssen straf­te het direct af: 1-0. DESK mag dan over een grote portie veer­kracht beschikken, het moet die kwaliteit dit seizoen net iets te vaak tonen. Even leek het er wéér op dat DESK de rug rechtte en daarvoor beloond zou worden. Maar de ploeg kon gistermiddag geen hulp uit arbitrale hoek ver­wachten, zoveel werd duidelijk na twintig minuten voetbal. Jaouad Chraou werd neergehaald in het strafschopgebied, oordeelde men bij DESK. „Hij werd gemangeld”, zag Van Seeters. „ Ik dacht meteen aan rood en een strafschop, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Kijk, je hoeft een arbiter niet mee te hebben, maar hem tegen heb­ben is een ander verhaal.”

Na een halfuur vergrootte Meers­sen het Kaatsheuvelse leed door te profiteren van (weer) een fout, dit keer in het verdedigingscentrum, dat nota bene versterkt was met defensieve middenvelders Enis Ulusan en Sjors van Boxtel: 2-0. De 3- 0 na rust kon er ook nog wel bij voor DESK; een afstandsschot van Rinse Wiekema dat de krui­sing inzeilde. Daarmee was de wedstrijd gespeeld, veerkracht of niet. Het leidde tot frustratie aan de kant van de bezoekers; Thijs van den Berg en Yasin Asrih ‘pak­ten’ geel na commentaar op de lei­ding. „Daar moet je professioneler mee omgaan”, vond Van Seeters.

Invaller Joey Lokasi redde tien mi­nuten voor tijd de eer namens DESK met de 3-1, toen de wed­strijd al lang en breed gespeeld was. Een doelpunt van Chraou werd nog afgekeurd. „Onterecht”, vond Van Seeters, die deze week opnieuw kan gaan hameren op het afleren van slordigheid.

DESK: Hoevenaar, Klijn, Rijsbergen, Van den Berg, Bergmans; Van Boxtel, Ulusan ( 71. Jongbloets), Chraou, Van Elsäcker (74. Lokasi); Asrih (60. Efe), Biemans.

HOOFDKLASSE B
Meerssen 3 DESK 1

Bron: Brabants Dagblad

‘Bedrijvenpark Kaatsheuvel zorgt voor verwarring’

KAATSHEUVEL – „ De nieuwe naam ‘Bedrijvenpark Kaatsheuvel’ gaat voor verwarring leiden onder on­dernemers, leveranciers en consu­menten.” Kees Grootswagers, CDA-raadslid in de gemeente Loon op Zand en lid van de straa­t-namencommissie, is duidelijk niet enthousiast over de nieuwe naam­geving en logo voor het toekom­stig bedrijventerrein aan de rand van Kaatsheuvel, dat eerder door het leven ging als KetsWest II.

Volgens wethouder Jacques Broe­ders (Gemeentebelangen) is de nieuwe naam juist een teken dat de gemeente de nek durft uit te steken. De verkoop van kavels op het nieuwe bedrijventerrein blijkt een loodzware klus. Alleen de be­drijven Hultermans Elektro & Be­veiliging en De Bunte Vastgoed hebben tot nu toe een perceel ge­kocht. Maar Broeders heeft goede hoop dat nu snel andere onderne­mers gaan volgen. De nieuwe naam moet daarbij helpen.

Kees Grootswagers begrijpt in ie­der geval heel weinig van de naam­wijziging en is er ook door verrast. Volgens hem heeft de straatnamen­commissie bij de aanleg van Kets West II ( oftewel Bedrijvenpark Kaatsheuvel) uitgebreid gesproken over de naamgeving. Het is in zijn ogen veel logischer aan te sluiten bij de naam De Kets, zoals het hui­dige bedrijventerrein in Kaatsheu­vel heet. „ Die naam staat op ANWB-borden, gemeentegids, re­clame- uitingen van onderne­mers”, stelt hij. Hoe moeten de mensen straks de weg naar ‘Bedrij­venpark Kaatsheuvel’ vinden, vraagt hij zich af.

En dat in tijden van zware bezuini­gingen ook nog een speciaal logo voor het bedrijvenpark wordt ont­worpen, daar zet Grootswagers eveneens grote vraagtekens bij. Broeders deelt die mening niet. „ Je moet zeker in deze tijd lef durven tonen en je dan niet druk maken om een paar tientjes voor zo’n mooi logo.”

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

zaterdag, oktober 15, 2011

Jongens Loon op Zand gepakt voor beroving

KAATSHEUVEL-De politie heeft twee jongens uit Loon op Zand (15 en 17 jaar) opge­pakt voor het beroven van een 21-ja­rige man uit Loon op Zand. Het slachtoffer fietste zondagochtend 18 september op de Horst in Kaats­heuvel. Hij werd daar bedreigd en moest zijn smartphone en geld af­staan. De politie kwam na onder­zoek de twee jongens uit Loon op Zand op het spoor.

Bron: Brabants Dagblad

Peuterspeelzaal roert zich

KAATSHEUVEL – De peuterspeelza­len in Kaatsheuvel en Loon op Zand maken zich ernstige zorgen over de dreigende bezuinigingen van de gemeente. Ze vrezen voor een mindere kwaliteit van de op­vang en het voortbestaan van de peuterspeelzalen. Volgens wethou­der Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) wordt nog goed gekeken naar mogelijke bezuinigingen op het peuterspeelzaalwerk. Het geld wordt vooral gezocht in het terug­brengen van het aantal professio­nele krachten. De gemeente moet vanaf 2013 fors extra bezuinigen. Het college vindt het een serieuze optie de bijdrage van 261.000 euro voor het peuter­speelzaalwerk te korten: oplopend tot een bedrag van 111.000 euro. Een definitief besluit daarover valt pas volgend jaar, maar de peuter­speelzalen nemen nu al duidelijk stelling tegen de bezuinigingsplan­nen.

In brieven aan college en gemeen­teraad uiten de peuterspeelzalen ‘ t Vaertje, Villa Kakelbont (Kaatsheu­vel) en Piggelmee (Loon op Zand) hun grote zorgen over de toe­komst. „ Mochten deze bezuini­gingsplannen doorgaan, dan heeft dat grote gevolgen voor de kwali­teit en het voortbestaan van de peuterspeelzalen binnen onze ge­meente. Een grote groep kinderen blijft dan verstoken van het peuter­speelzaalaanbod”, schrijven ze.

De oudercommissie van Piggel­mee trekt ook bij de politiek aan de bel. Ze heeft begrepen dat de raad 10 november mogelijk een be­sluit gaat nemen, waardoor de peu­terspeelzaal misschien wel dicht moet. „Het ongelooflijke verhaal is dat er nu zelfs een wachtlijst met kindjes is”, schrijven de ouders aan het college. Ligtenberg stelt de oudercommissie gerust. De slui­ting van de enige peuterspeelzaal in het dorp Loon op Zand wordt niet de uitkomst van de politieke discussie in november, benadrukt hij. „We nemen de tijd om even­tuele bezuinigingen verder te on­derzoeken en te kijken hoe we met minder geld een goede peuter­speelzaalopvang houden. Volgend jaar worden pas echt de keuzes ge­maakt”, legt Ligtenberg uit.

Volgens hem zijn de kwaliteit en het ambitieniveau van het peuter­speelzaalwerk in Loon op Zand hoog in vergelijking met andere ge­meenten en wordt met relatief veel professionele krachten ge­werkt. Een serieus scenario is om een van de twee betaalde groeps­leidsters te gaan vervangen door een vrijwilliger. Dat heeft de voor­keur boven het verhogen van de ouderbijdragen en het mogelijk sluiten van vestigingen.


Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

vrijdag, oktober 14, 2011

Actie tegen bezuiniging bibliotheek Loon op Zand

LOON OP ZAND – Inwoners van Loon op Zand vrezen hun biblio­theek kwijt te raken door de grote bezuinigingsplannen van de ge­meente. In het dorp is een handte­keningenactie gestart voor het be­houd van de bieb. Volgens wethouder Wil Ligten­berg (Lijst Loon op Zand) is de toe­komst van de bibliotheek inder­daad onzeker. „ Maar onze intentie is om in Kaatsheuvel én Loon op Zand een bibliotheekvoorziening te houden”, benadrukt hij. „ Alleen willen we onderzoeken in welke vorm dat kan voor veel minder geld.”

Volgens Peter van Lith, initiatiefne­mer van de actie in Loon op Zand, is het belangrijk dat inwoners nu al duidelijk stelling nemen tegen een eventuele sluiting van de bibli­otheek. Daarom zijn handtekenin­genlijsten neergelegd bij de biblio­theek. Achter de ramen van het pand prijkt groot de tekst BIBLIO­THEEK SLUITEN? ZEG NEE! Bij de ingang hangen teksten, waarop bezoekers gewaarschuwd worden dat ‘de gemeente deze deuren voorgoed wil sluiten’ en wordt ge­vraagd stelling te nemen tegen de­ze ‘domme en volstrekt onbegrij­pelijke bezuinigingen.’ Volgens Van Lith heeft de biblio­theek hem de ruimte gegeven om op die manier aandacht te vragen voor de burgeractie, maar is het geen actie van het bibliotheekper­soneel zelf. Naast de teksten en handtekeningenlijsten bij de biblio­theek heeft hij de zaak ook onder de aandacht gebracht van scholen. „Dit leeft echt erg in het dorp”, stelt Van Lith. „Het zou heel slecht zijn als zo’n belangrijke voorzie­ning in het dorp verdwijnt. Heel veel jongeren en ouderen maken er gebruik van. Ik hoop minstens duizend handtekeningen in te za­melen.” Die wil hij overhandigen bij de begrotingsvergadering.

Er komt waarschijnlijk pas vol­gend jaar meer duidelijkheid over de toekomst van de bibliotheek. Vanaf 2013 moet de gemeente extra bezuinigen om de begroting op orde te krijgen. Een van de op­ties is om de bijdragen voor het bi­bliotheekwerk af te bouwen van ruim 475.000 euro naar 150.000 eu­ro. Volgens Bibliotheek Midden-Brabant zou dat het einde van de bibliotheken in Kaatsheuvel en Loon op Zand betekenen. Sectordi­recteur Peter Kok stak gisteravond zijn boosheid niet onder stoelen of banken bij de raadsbrede com­missievergadering. „Een waardevol­le bibliotheekvoorziening wordt zo in één klap weggevaagd.” Als deze bezuiniging doorgaat, kan de bibliotheek Midden-Brabant de kwaliteit niet meer garanderen, waarschuwde Kok. „ En we trek­ken ons dan terug uit de gemeente Loon op Zand.”

Ligtenberg kan zich de teleurstel­ling en boosheid van de instantie voorstellen. „ Maar wij hebben te maken met onze financiële situa­tie. Daarom willen we onderzoe­ken of goedkopere alternatieven voor het bibliotheekwerk haalbaar zijn, zonder dat we echt door een ondergrens zakken.”

Bron:Brabants Dagblad Auteur:Michel Koster

Brand verwoest Kaatsheuvelse schuur

KAATSHEUVEL - Een brand heeft donderdagnacht een schuur tegen een woning aan de Flaas in Kaatsheuvel geheel verwoest.
Ook de schade aan de woning was niet gering. Het vuur ontstond even voor half vier. Voor de bewoner is de toedracht een raadsel.
Bron: Brabants Dagblad

donderdag, oktober 13, 2011

"Onderzoek geeft valse hoop rond Jozefkerk"

KAATSHEUVEL – Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK) moet geen valse hoop krijgen over de toe­komst van de leegstaande St. Jozef­kerk in Kaatsheuvel. De gemeente wil daarom voorlopig geen tijd en geld steken in een onafhankelijk haalbaarheidsonderzoek naar de door STERK gepresenteerde plan­nen voor het ‘topmonument’. De stichting ziet kansen voor sociaal­culturele activiteiten in de kerk, maar vindt met dit plan voorals­nog weinig steun bij college en meerderheid van de raad.

De gemeente wil de sociaal- cultu­rele functies in de toekomst zoveel mogelijk bundelen bij het Brui­send Dorpshart in Kaatsheuvel. Dat strookt niet met de ambitieu­ze ideeën van STERK om de St. Jo­zefkerk om te bouwen tot een so­ciaal­culturele ontmoetingsplaats, met bijvoorbeeld ruimte voor thea­ter, bibliotheek, (raad)zaal, repeti­ties en lezingen. „ Als we hiervoor kiezen, wordt een bom gelegd on­der het Bruisend Dorpshart”, al­dus Esther van der Donk ( Pro3).

Lilian Grootswagers van STERK riep dinsdagavond toch op tot een onafhankelijk haalbaarheidsonder­zoek, vooral nu de discussie over het accommodatiebeleid in volle gang is. Volgens haar wil de lande­lijke stichting BOEI zo’n studie snel uitvoeren. Maar alleen het CDA, bij monde van Kees Groot­swagers, steunde haar oproep.

Parochie Kaatsheuvel, eigenaar van de kerk, mengt zich nog niet in deze discussie. Ze wil snel af van het ‘dure’ gebouw dat door de monumentenstatus niet gesloopt mag worden. Maar er zijn nog geen potentiële kopers.

Bron:Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

Parkeren rond De Wetering roept om actie

LOON OP ZAND – De herinrichting van de nieuwe Kasteelweide zorgt voor extra parkeerproblemen bij grotere evenementen in De Wete­ring in Loon op Zand. Het is nog lastiger om de auto’s kwijt te kun­nen nu niet meer geparkeerd mag worden op de weide. Volgens wet­houder Jacques Broeders (Gemeen­tebelangen) moet snel naar een op­lossing voor dit probleem gezocht worden.

De Kasteelweide, vlakbij sociaal­cultureel centrum De Wetering, is onlangs ingericht als het centrale evenemententerrein in Loon op Zand. Esther van der Donk ( Pro3) vroeg dinsdagavond aandacht voor de soms geparkeerde auto’s op het terrein.

„Wederom zien wij dat de Kasteel­weide gebruikt wordt als parkeer­plaats”, betoogde ze. „ Als dit ge­doogd wordt, hebben we veel geld gestopt in een dure parkeerplaats, die toch eigenlijk een andere be­stemming had.”

Ze wilde van het college weten hoe het hier in de toekomst mee om gaat.

Wethouder Jacques Broeders schetste het probleem dat nu is ontstaan bij grotere evenementen in De Wetering, zoals de vlooien­markt of bij beurzen. Het ont­breekt dan simpelweg aan voldoen­de parkeerruimte in de buurt, stel­de Broeders. Volgens hem is het goed om toch nog eens te kijken of niet incidenteel geparkeerd zou moeten kunnen worden op een deel van de Kasteelweide. Daar­voor wil hij binnenkort in overleg met de politiek.

Een andere, vergaande, optie is om dit soort grotere evenementen in De Wetering voortaan niet meer toe te staan. Maar Broeders wees erop dat de Stichting Multi­functionele Centra ( SMC) als ex­ploitant van De Wetering juist dit soort activiteiten nodig heeft om de kas te spekken.

Voor Wil van Amelsfoort, direc­teur van SMC, komt het probleem niet onverwacht. „ Er zullen wel eerder gespecialiseerde bureaus naar het parkeren hebben geke­ken, maar dit kan niet als een ver­rassing komen. Als je veel parkeer­plaatsen laat wegvallen, ontstaat een probleem bij grotere evene­menten. Zo’n huidige strook met vijftien extra parkeerplaatsen biedt dan geen oplossing”, legt hij uit. Van Amelsfoort wijst erop dat de discussie over het parkeren bij DeWetering in het verleden al va­ker gevoerd is.

Volgens hem ontstaat inderdaad een financieel gat als grotere beur­zen en rommelmarkten niet meer in DeWetering mogen worden ge­houden. „Maar ik ga er niet vanuit dat het zover komt.”

Bron:Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

woensdag, oktober 12, 2011

UITKERINGEN Regio gaat tegen de trend in

KAATSHEUVEL – Het aantal bij­standsuitkeringen in de gemeen­ten Loon op Zand, Waalwijk en Heusden is in de eerste negen maanden van dit jaar met bijna 7 procent gedaald. De drie gemeen­ten wijken daarmee af van het lan­delijke beeld, dat over het alge­meen een sterke stijging laat zien.

Bij de middelgrote gemeenten be­horen Heusden en Waalwijk tot de tien grootste dalers van Neder­land. Loon op Zand scoort goed bij de kleine gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onder­zoeksbureau APE.

Volgens de jongste cijfers van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Midden-Langstraat (ISD) kwamen de drie samenwerkende gemeen­ten begin dit jaar nog uit op 1270 bijstandsuitkeringen. Eind septem­ber stond de teller op 1181. Lande­lijk gezien was in dezelfde periode sprake van een toename van het aantal bijstandsuitkeringen met 4 procent.

In Waalwijk nam het aantal bij­standsuitkeringen sinds 1 januari af van 618 naar 586. Heusden liet een daling zien van 461 naar 415 en Loon op Zand van 191 naar 181.

De ISD is tevreden. Volgens een woordvoerder is de daling van het aantal bijstandsuitkeringen gun­stig in deze tijd van financiële zor­gen. Door de recessie kwamen de Nederlandse gemeenten vorig jaar geld te kort op het budget voor de uitkeringen. Het is nu al duidelijk dat dit jaar hetzelfde probleem dreigt. De regionale sociale dienst zet daarom sterk in op het beper­ken van de instroom in de bij­stand en het bevorderen van de uitstroom naar werk.

„ Ondanks de economische tegen­wind zijn we succesvol met die ac­ties. Het aantal klanten is immers minder geworden. Maar hoe het in de nabije toekomst zal gaan, dat is moeilijk te zeggen.”

Bron:Brabants Dagblad Auteur:Sjaak Koolen

Burgers vaker in touw voor eigen wijk

KAATSHEUVEL – Het aantal initiatie­ven en activiteiten in wijken en straten in de gemeente Loon op Zand is de afgelopen jaren fors toe­genomen. Volgens burgemeester en wethouders is daarmee een be­langrijk doel van het ‘wijkgericht werken’ bereikt. „ Al die activitei­ten in de wijk werken als een olie­vlek”, aldus wethouderWil Ligten­berg (Lijst Loon op Zand). „In steeds meer straten en wijken ko­men nu initiatieven van de grond.”

Het college wil dan ook doorgaan met het wijkgericht werken, alleen de kosten voor de gemeente moe­ten wel omlaag naar zo’n 80.000 euro per jaar: een halvering van het huidige budget.

In 2009 is het wijkgericht werken ingevoerd. Gemeente, wooncorpo­ratie Casade, welzijnsorganisatie Triangel de Twern en politie heb­ben daarvoor de handen ineen ge­slagen. Het doel is om samen met bewoners de leefbaarheid van de buurt in stand te houden of te ver­beteren. Uit de evaluatie van het wijkgericht werken blijkt dat inwo­ners best bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken voor hun buurt, als ze daartoe maar gestimu­leerd worden. „ Al is de ene buurt uiteraard actiever dan de andere”, stelt Ligtenberg vast. De afgelopen jaren zijn de nodige activiteiten van de grond gekomen: van bij­voorbeeld het opknappen van de eigen buurt of groen, het oprich­ten van buurtpreventieteams tot het organiseren van feesten. „Men­sen leren elkaar op die manier ken­nen en dat is belangrijk”, meent Ligtenberg. „Ook het gevoel van veiligheid kan op die manier ver­groot worden.” Toch zijn er ook nog wel wat ‘ob­stakels’. Volgens de gemeente heb­ben groepen buurtbewoners soms tegenstrijdige belangen. „ Dat staat soms een daadkrachtige aanpak in de weg.” Ook is het volgens Ligten­berg belangrijk dat bewoners niet afgeschrikt worden door een te­veel aan regels als ze iets willen op­zetten. Maar al met al spreekt de wethouder van een ‘succes’.

Het wijkgericht werken leverde gis­teravond weinig discussie op bij de raadsbrede commissie in Loon op Zand. Wel was de grote vraag of het beleid niet gaat lijden onder een forse bezuiniging op het bud­get. Volgens Ligtenberg is geld te besparen door zaken anders te or­ganiseren. Daarover gaat het colle­ge ook in overleg met andere par­tijen, zoals Casade, die ook geld steken in het wijkgericht werken.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

dinsdag, oktober 11, 2011

‘Loon op Zand brengt inwoners in verwarring over verhoging belasting’

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand heeft haar inwoners op het verkeerde been gezet en een te rooskleurig beeld van de lokale las­ten geschetst. Dat stelt in ieder ge­val de VVD. Het college van burge­meester en wethouders erkent ach­teraf dat het persbericht over de be­groting 2012 wat ongelukkig is ge­formuleerd als het gaat om de ver­hoging van de onroerendzaakbelas­ting (ozb). In de speciale begro­tingskrant die binnenkort uitkomt, wordt dit ‘rechtgezet.’ In het persbericht over de gemeen­tebegroting meldde het college niet zonder trots dat het erin ge­slaagd is om de lastenverhoging tot een minimum te beperken. Het wees daarbij op het voorstel om de ozb slechts met 1,5 procent te ver­hogen.

Maar volgens VVD en CDA vergeet het college gemakshalve te melden dat vorig jaar al besloten was om in 2012 deze belasting met 1,5 pro­cent te verhogen. Daar komt deze 1,5 procent dus bij. De inwoners krijgen volgend jaar dus gewoon te maken met 3 procent stijging van de ozb, aldus de liberalen. „ Zo breng je de mensen in verwar­ring”, aldus fractievoorzitter Jacky Smit van de VVD.

In eerste instantie liet wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, Financi­ën) zich niet zo makkelijk overtui­gen door het verhaal van de VVD en hield vast aan de tekst in het persbericht. Nu moet de gemeente erkennen dat de liberalen toch wel een punt hebben.

Bron: Brabants Dagblad

Kerkhof in Kaatsheuvel mag niet verdwijnen

KAATSHEUVEL – Het kerkhof van de paters aan de Antoniusstraat in Kaatsheuvel moet behouden blij­ven. Het provincialaat missionaris­sen van de Heilige Familie krijgt geen toestemming de begraaf­plaats te ruimen. Van de gemeente Loon op Zand mag de begraaf­plaats vanwege de unieke cultuur­historische waarden niet verdwij­nen. De paters van de ‘Heilige Fa­milie’ moeten nu een oplossing vinden voor het onderhoud van het terrein; het kerkhof is namelijk aan het verpauperen.

De begraafplaats ligt wat verscho­len op het terrein van zorgcen­trum De Vossenberg. Het is ver­deeld in tweeën: één voor bewo­ners van het bejaardenhuis en één voor paters van de Heilige Familie. Vooral dat laatste kerkhof met ruim 50 graven, calvarieberg en beelden van Johannes en Maria heeft cultuur-historische waarde en is gemeentelijk monument. Het oudste graf is ruim 85 jaar oud. De paters hebben de gemeen­te gevraagd de begraafplaats te mo­gen ruimen. De overblijfselen zou­den herbegraven worden op een begraafplaats in Teteringen. Het provincialaat missionarissen van de Heilige Familie wijst erop dat sinds 1998 niemand meer op het bewuste kerkhof begraven is. Ook zou het aantal bezoekers minimaal zijn. Naar aanleiding van het ver­zoek van de paters heeft de monu­mentencommissie advies uitge­bracht: de begraafplaats vervult sa­men met de bidlanen en kapel unieke cultuurhistorische waarden in de geschiedenis van Kaatsheu­vel. Als de begraafplaats behouden moet blijven, willen de missiona­rissen van de Heilige Familie het onderhoud tegen betaling over­doen aan de gemeente. Maar ook met dat verzoek vangen ze bot: de gemeente heeft onvoldoende capi­citeit en kunde om zo’n begraaf­plaats te onderhouden. De monu­mentencommissie dringt aan op goede afspraken over het onder­houd met de missionarissen van de Heilige Familie en wooncorpo­ratieWSG, eigenaar van de grond.

Bron: Brabants Dagblad Auteur Michel Koster

maandag, oktober 10, 2011

Dertienjarige schittert in Musical Droomvlucht

KAATSHEUVEL - Het is niet alleen crisis bij ons, ook in het elfenrijk gaat alles niet bepaald zoals het moet gaan. Elfenkoning Oberon en zijn vrouw Titantia zijn in alle staten, nu trollenkoning Furius de wereld tot zijn gedroomde meurende megamoeras wil maken.

Daartoe moeten zijn gevleugelde vijanden 'met hun dure hobby's' vernietigd worden. En waarom niet, nu mensenkinderen steeds minder in elfen geloven en de fantasie tóch uitsterft? De strijd tussen elfen en trollen, maar vooral de kloof tussen de droomwereld en het huidige snelle leven, is het thema van de musical Droomvlucht, die gisteren in première ging in het Efteling Theater in Kaatsheuvel.

Die strijd wordt onder andere belichaamd door het wat eenzame buitenbeentje Lila (op de première gespeeld door Vajèn van den Bosch), die door haar immer drukke ouders (Rosalie de Jong en Christo van Klaveren - tijdelijk vervanger van de zieke Hugo Haenen) bij haar oma (Doris Baaten) wordt afgezet.

Er spelen aardig wat kinderen mee als elfen en fauntjes - zo zijn er alleen al vier Lila's -wat betekent dat er behoorlijk wat wisselingen in samenstelling zullen komen. Dat kan niet anders, maar is ook weer jammer, want de absolute schitterrol in de openingsvoorstelling is weggelegd voor Vajèn van den Bosch uit Ooijen, eerder al te zien in onder andere Mary Poppins en The Sound of Music.

Dertien jaar en nu al spatzuiver zingen, en acteren of ze nooit anders heeft gedaan: van haar gaan we nog heel wat horen.

Lees meer in het Brabants Dagblad van maandag 10 oktober.

Bron: Brabants Dagblad
http://bd.nl/nieuws/loon-op-zand/dertienjarige-schittert-in-musical-droomvlucht-1.116947

Caravan uitgebrand

KAATSHEUVEL - Een vuurzee heeft een stacaravan op een camping in Kaatsheuvel maandagmiddag in de as gelegd. Even werd gevreesd dat er gewonden waren, maar dat bleek niet het geval.

De brand is vermoedelijk ontstaan tijdens het koken. De melding van de brand kwam rond kwart over drie binnen. De brandweer heeft het vuur geblust, maar de caravan is verloren gegaan.

Bron: Omroep Brabant

Verboven wint afvalrace bij autocross De Moer

DE MOER - Mark Verboven heeft de traditionele afvalrace van de grote autocross in De Moer gewonnen.
Aan de Zijstraat werd door 38 deelnemers door het zand gescheurd. Patty Brabers toonde zich bij de dames de beste autocrosser. Deze titel ging bij de heren naar Rob Moonen. Voor hem was het een 'thuisoverwinning', de crossbaan lag op zijn terrein.

Bron: Brabants Dagblad

Regionaal talent straalt in spektakelstuk

Kaatsheuvel - Zangeres Noortje Beerens staat in de coulissen klaar voor het nummer Amazing Grace. Het is zaterdagavond, net na de pauze.

„Het is gek, maar ik ben helemaal niet zenuwachtig”, zegt de 15-jari­ge Kaatsheuvelse. „Normaal zing ik in kinderkoor de Lindelijsters, dat is heel wat anders dan dit”, be­aamt ze. In de zaal wacht een me­nigte van 1.350 toeschouwers op haar performance. Noortje kreeg eerder deze avond voor haar solo So Incredible van Ilse de Lange al een daverend applaus, dus Ama­zing Grace, samen met andere zan­geressen, moet ook lukken.

De zesde aflevering van The Night of Harmony, afgelopen weekend in deWerft in Kaatsheuvel, vol­deed aan ieders verwachtingen.

Vrijdag was het met 1.100 toe­schouwers lekker druk, zaterdag boekte het evenement een volle bak met 1.350 man. „We hebben dit jaar gekozen voor wat minder klassiek en meer toegankelijke popsongs”, zegt Pierre vanWan­rooij van de organiserende Harmo­nie Kaatsheuvel. „Om ook een jon­ger publiek te bedienen. Een grote publiekstrekker hebben we niet nodig. Zo iemand kost duizenden euro’s, terwijl we zo veel talent in de regio hebben.”

Daarmee lijkt geen woord te veel gezegd. Noortje zingt de sterren van de hemel, net als de achttien overige solisten. Ze zetten hun tan­den in liedjes van Duffy, Queen, RobbieWilliams, maar zorgen ook voor kippenvel met een plech­tig gezongen Hallelujah. De vaart blijft er goed in door elke artiest slechts één liedje te laten zingen.

Harmonie Kaatsheuvel zit breed over het podium, daarachter staat koor La Jeunesse, stemmig in het wit gekleed. Twee grote schermen maken dat iedereen de show kan volgen. Om de klassieke nummers wat aansprekender te maken, is er dit jaar veel aandacht besteed aan theater. De dansers en acrobaten van De Kwekerij uit Tilburg balan­ceren bijvoorbeeld op een grote bal tijdens het rustige nummer Conquest of Paradise; later krijgen ze de zaal aan het joelen door een meisje een salto te laten maken, opgeworpen door twee mannen.


Bron Brabants Dagblad Auteur:Hetty Dekkers

Vrouwen DESK beslissen duel in eerste helft

Kaatsheuvel -SITTARD – De vrouwen van DESK naderen de koplopers na de winst op Almania (2-3). In het debuutsei­zoen in de hoofdklasse verrast DESK vriend en vijand.

Na een matig begin speelde DESK al snel alle twijfels van zich af. Voor de rust (0-3) leek het duel al beslist. Daisy van Wezenbeek, Vanity Barendse en Mariëlle van der Schans wisten het net te vin­den. „ Allemaal doelpunten uit goedlopende aanvallen”, zag trai­ner Peter van Wezenbeek. Na de rust scoorde Almania snel tegen. Toch werd DESK hier niet nerveus van. „ Zij gooiden er meer fysiek te­genaan, maar wij lieten het spel daardoor niet ontregelen en ble­ven goed voetbal spelen. Een gede­gen overwinning”, besloot Van Wezenbeek.

Bron: Brabants Dagblad

DESK zoekt trainingsvorm

Kaatsheuvel-Een punt had DESK gezien het spel zeker verdiend tegen Blauw Geel’38, maar door een penalty tegen in de laatste tien minuten stonden de Kaatsheuvelse spe­lers weer met lege handen: 2-3.

De ploeg blijft hekkensluiter met slechts één punt.

‘ Kijk!’ DESK-trai­ner Ad van Seeters zag tijdens de partijvorm voorafgaand aan de wedstrijd met Blauw Geel’38 (2-3), in het hoekje van het hoofdveld op sportpark Eikendijk iets wat hem aan de trainingsavonden deed denken. Een vlotte combina­tie. Snel tikwerk waarbij de bal hoogstens twee keer per speler werd beroerd. Van Seeters had het al zo vaak gezien op woensdag­, donderdag- of vrijdagavond, om er vervolgens in het weekeinde geen spoor van terug te vinden. „Dat heeft met spanning te maken, een andere situatie. Druk van de bui­tenwacht misschien”, zocht hij naar een verklaring.

Toch moest het potentieel dat DESK belichaamt er ook op de zondag een keer uitkomen. Uitge­rekend nu dat (ook bij vlagen in de wedstrijd) gebeurde, ging de te­genstander er door een strafschop met de winst vandoor. Alexander Mols schoot raak vanaf elf meter en werd zo met drie treffers de held aan de kant van de Veghela­ren, waar Jaouad Chraou dat voor DESK had kunnen worden. Het werd de rol van schlemiel, want het was de aanvaller die de penal­ty met een handsbal had veroor­zaakt.

De heldenrol leek voor hem weg­gelegd omdat Chraou, die na het geblesseerd uitvallen van Marc Corman na een klein kwartier naar het middenveld verhuisde, beide doelpunten van DESK op zijn naam had geschreven. Voor rust via een rake kopbal (de 1-2 na twee doelpunten van Mols), na de onderbreking maakte hij gelijk na­dat Stijn Biemans op doelman San­der Maas was gestuit: 2-2.

Met een remise had op dat mo­ment iedereen vrede gehad, Blauw Geel-trainer François Gesthuizen misschien wel meer dan Van Seeters. Toch kwam er een win­naar, en wéér kwam die niet uit Kaatsheuvel. DESK wacht nog al­tijd op de eerste zege. Van Seeters: „ De gifbeker moet blijkbaar hele­maal leeg, we hadden weinig ge­luk.”

De strafschop was een foutje van de scheidsrechter, vond Van See­ters („Chraou werd in de rug ge­duwd”), maar hij is er de trainer niet naar om te zeuren. Er kon zelfs nog een complimentje voor de leiding vanaf. Het positivisme van de coach is, zeker in de situa­tie waarin DESK zich bevindt, be­wonderenswaardig.

Zo nu en dan had Van Seeters zijn ploeg, tijdens slordige fases, een verbaal pak op de broek kunnen geven, maar dat zit niet in zijn aard. „ Dat is al 35 jaar mijn aanpak geweest”, wist de trainer na afloop. „Het is zo mak­kelijk om je ploeg te slachten. Je moet positief blijven, juist nu. De jongens doen hun best, alleen er zitten slordigheidjes in het spel die eruit moeten.” Die winst gaat een keer komen, verzekerde Van See­ters, al realiseerde hij zich als geen ander dat het gat met de concur­rentie niet veel groter moet wor­den.

Voor DESK is het zaak de vorm van de trainingen naar de wedstrij­den over te hevelen. Gistermiddag werd in dat opzicht een voorzich­tig beginnetje gemaakt, hoe zuur het eindresultaat ook was.

Bron:Brabants Dagblad Auteur: Koen van der Velden

zondag, oktober 09, 2011

"Nu snel gaan bouwen voor middeninkomens"

Langstraat– Ook de woning­markt in Midden-Langstraat zit op slot. Daarom gaan Loon op Zand, Waalwijk en Heusden een poging doen om de woningbouw een im­puls te geven. Ze richten zich daar­bij met name op woningen voor mensen met een middeninkomen (33.000 tot 43.500 euro).

Voor deze groep zijn onvoldoende goedkope koopwoningen en be­taalbare huurwoningen beschik­baar. Door de nieuwe wetgeving komen mensen met een inkomen vanaf 33.000 euro niet meer in aan­merking voor een sociale huurwo­ning. Kopen is voor hen vaak geen optie, omdat ze de financiering niet rond kunnen krijgen.

Het streven van de drie gemeen­ten is meer woningen te bouwen voor vooral de lage middeninko­mens, zo bleek bij een conferentie in Waalwijk. Daarbij kwam een concreet voorstel op tafel om coö­peratieve woningverenigingen op te richten als sleutel die de woning­markt moet openen. Bij een coöpe­ratieve woningvereniging investe­ren de leden/ huurders bijvoor­beeld 4000 tot 5000 euro zelf in de bouw van hun woningen. Dat maakt het voor beleggers aantrek­kelijker om geld in een bouwpro­ject te steken, omdat hun finan­ciële risico hierdoor lager wordt. De leden/ huurders zijn aandeel­houders van de coöperatie. Door eigen geld in te brengen, moet er een betaalbare huur uit de bus rol­len. Dat geldt helemaal als de ge­meenten bijvoorbeeld een korting op de grondprijs geven. Na de con­ferentie meldden zich beleggers, bouwers en makelaars die met de gemeenten de mogelijkheden gaan onderzoeken.

In Waalwijk is Landgoed Driessen in beeld als mogelijke locatie. Loon op Zand heeft nog geen con­crete locaties, maar wil wel mee­werken aan het onderzoek.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Sjaak Koolen

Nieuwe rol Jozefkerk blijkt lastig

KAATSHEUVEL – Het wordt een heel lastig verhaal om de leegstaande St. Jozefkerk in Kaatsheuvel om te bouwen tot een groot centrum voor sociaal-culturele activiteiten. Het plan van Stichting Erfgoed Kaatsheuvel (STERK) vindt voor­alsnog geen steun bij de gemeente. Die houdt vast aan de plannen om sociaal-culturele functies zoveel mogelijk te bundelen in het toe­komstig Bruisend Dorpshart.

Parochie Kaatsheuvel, eigenaar van de kerk, wil zo snel mogelijk van het ‘dure’ gebouw af. Maar po­tentiële kopers hebben zich nog niet gemeld. STERK heeft zich eer­der met succes verzet tegen de drei­gende sloop. De rechter heeft het gebouw aangewezen als ‘topmonu­ment’. Nu de sloop is afgewend wordt hard gezocht naar een her­bestemming.

STERK heeft plannen voor de kerk als sociaal-culturele ontmoe­tingsplek, met ruimte voor bijvoor­beeld theater, bibliotheek, (raad­) zaal, lezingen, exposities en huis­vesting van ambtenaren. De ge­meente buigt zich momenteel over de toekomst van de accommo­daties in Loon op Zand, en heeft ook de plannen voor de kerk beke­ken. „Een aantal functies is voor­zien in het nieuwe multifunctio­neel centrum in het dorpshart”, al­dus het college. En daar liggen af­spraken met bouwers over.

Ook vragen de plannen voor de kerk nog om veel onderzoek. En die tijd is er niet. Wel wil de ge­meente onderzoeken of aanvullen­de (sociaal-culturele) functies in de kerk ondergebracht kunnen worden.

Bron: Brabants Dagblad

WSG ligt op koers na ‘crisis’

KAATSHEUVEL – WSG heeft voor de helft van haar tachtig woning­bouwprojecten serieuze overname­kandidaten gevonden. Het meren­deel bestaat uit projecten in de volkshuisvesting, de sociale tak. Onder de kandidaten zit ook een aantal regionale partijen. Dat zegt interim- bestuurder Peter Ruigrok vanWSG.

De woningcorporatie verkeert in grote financiële problemen. Vorig jaar werd een verlies van 63 mil­joen euro geleden. Geprobeerd wordt om voor 150 miljoen aan projecten af te stoten. WSG is ook betrokken bij de plannen voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheu­vel. Ze heeft de gemeente Loon op Zand inmiddels laten weten ook de rol in dit project te willen ver­minderen of zelfs af te bouwen. „We hebben al heel veel meters ge­maakt”, zegt Ruigrok. Hij nam in april de plaats in van directeur/ be­stuurder Peter Span, die het veld moest ruimen. Ruigrok: „We be­ginnen nu in de tientallen miljoe­nen te komen, die kunnen wor­den vrijgemaakt om de liquiditeits­problemen het hoofd te bieden.”

Het herstelplan wordt begin de­cember bekend. Zo ook wat de toe­komstplannen betreft en wie de mogelijke fusiekandidaten zijn. „ Alle opties zijn nog open”, zegt Ruigrok. Die variëren van zelfstan­dig voortbestaan tot fusie of regio­nale samenwerking met collega­corporaties. Ruigrok: „Die volks­huisvestelijke component blijft on­ze kerntaak. Met als aandachtsge­bied de woonzorgsector. Juist die kerntaak heeft WSG de afgelopen jaren uit het oog verloren.” Anders dan met de sociale projecten, waar voor een kleine 50 projecten ‘heel serieuze kandidaten’ zijn, bevin­den de gesprekken zich voor de commerciële projecten nog in de oriënterende fase, aldus Ruigrok.

Het onderzoek naar Kaatsheuvel­naar Peter Span is nog niet afge­rond. De voormalig topman was verantwoordelijk voor de vele en te dure grondaankopen. „Wij wachten op het integriteitsrapport van accountantskantoor PwC”, zegt Ruigrok. „Dan moeten we een beslissing nemen over de posi­tie van Span en mogelijke vervol­ging. Ik hoop dat wij kunnen aan­tonen dat er met zijn integriteit niks aan de hand is.”
Bron: Brabants Dagblad. Auteur: Marja Klein Obbink

vrijdag, oktober 07, 2011

17-jarig meisje overleden na val van paard

KAATSHEUVEL - Bij een ongeval in een paardrijbak aan de Kegelaar in Kaatsheuvel is donderdagavond een 17-jarig meisje om het leven gekomen.

Het meisje was in de paardrijbak achter het ouderlijk huis aan het rijden, toen ze ongelukkig ten val kwam. Het ongeval gebeurde rond 18.30 uur. Twee ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen naar het bewuste adres, maar het personeel kon niets meer uitrichten voor het slachtoffer.

De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Bron: Brabants Dagblad

Tijd dringt echt voor overleg dorpshart

BRUISEND DORPSHART Onderhandeling plan Kaatsheuvel kost veel

Loon op Zand houdt reke­ning met kostenpost van twee ton voor extra onderhandelin­gen over Bruisend Dorpshart.

Onderhandelingen moeten 1 november afgerond zijn, anders lopen kosten verder op.

WSG zwijgt over overleg.

KAATSHEUVEL – De kosten van de onderhandelingen over het Brui­send Dorpshart in Kaatsheuvel lo­pen fors op voor de gemeente Loon op Zand. Ze houdt rekening met een extra kostenpost van twee ton voor onderzoek en over­leg over mogelijke aanpassingen van het centrumplan.

De tijd begint ook te dringen. De gemeente hoopt de onderhande­lingen met de bouwers Heijmans en WSG ( VOF Bruisend Dorps­hart) uiterlijk 1 november af te ron­den. Als dat niet lukt, lopen de extra kosten snel verder op voor de gemeente. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 30.ooo euro per maand.

Het oorspronkelijke plan voor het Bruisend Dorpshart gaat uit van de bouw van een levendig cen­trum met een nieuw gemeente­huis, multifunctioneel centrum, parkeerkelder, horeca en wonin­gen. Daarvoor zijn harde afspra­ken gemaakt met de beoogde bou­wers Heijmans en wooncorporatie WSG. De Markt en omgeving zijn al een tijd veranderd in een grote bouwput, maar het is nog altijd niet duidelijk hoe het dorpshart er nu precies uit komt te zien. De on­derhandelingen daarover zijn nog in volle gang.

Volgens het college heeft wooncor­poratie WSG bij dat overleg laten weten haar rol in het project graag te willen verminderen of zelfs hele­maal te willen afbouwen. Dat heeft alles te maken met de grote financiële problemen waarmee de wooncorporatie kampt. Bij WSG willen ze niet reageren op die me­dedeling van het college van Loon op Zand. „We gaan daar in de krant geen reactie op geven. De on­derhandelingen lopen nog”, aldus een woordvoerster.

De gemeente zelf worstelt ook met de kosten van het miljoenen­project. Mogelijk worden ambities bijgesteld. Al een tijd is de gemeen­te samen met de bouwers in on­derhandeling over eventuele aan­passingen van de plannen, met na­me als het gaat om de bouw van een nieuw gemeentehuis en multi­functioneel centrum.

Al die extra onderhandelingen en onderzoek kosten tijd en geld. Zo wordt ook de hulp van een extern begeleider ingeroepen en is er fisca­le en juridische ondersteuning. De onderhandelingen zijn dan ook niet eenvoudig. Zo moeten de be­trokken partijen rekening houden met de afspraken die zijn gemaakt bij de Europese aanbesteding van het project.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

donderdag, oktober 06, 2011

Gemeente donderdag 6 oktober eerder gesloten

Kaatsheuvel- Op donderdag 6 oktober zijn de gemeentewinkel en het gemeentekantoor vanaf 11.30 uur gesloten in verband met een bedrijfsactiviteit. De milieustraat is altijd op donderdag gesloten. De gemeente is wel telefonisch bereikbaar voor spoedeisende zaken.

Verkoop Bedrijvenpark Kaatsheuvel van start

Kaatsheuvel- Persbericht gemeente Loon op Zand
Eerste kopers hebben handtekening gezet Het bedrijventerrein in Kaatsheuvel wordt uitgebreid. Aan de westzijde van het huidige bedrijventerrein bekend als Kets West II, wordt in de komende jaren een eigentijdse uitbreiding van 6,5 hectare gerealiseerd.

Met het ondertekenen van de eerste twee koopovereenkomsten en het onthullen van het logo, hebben burgemeester Luijendijk en wethouder Broeders de aftrap gegeven voor de verkoop van bouwkavels op het nieuwste bedrijventerrein van de gemeente Loon op Zand: Bedrijvenpark Kaatsheuvel.

Aan Hultermans Elektro en De Bunte Vastgoed de eer als eerste ondernemers een bouwkavel te bemachtigen. Hultermans Elektro gaat een nieuw bedrijfspand bouwen. De Bunte heeft als ontwikkelaar gekozen voor Bedrijvenpark Kaatsheuvel vanwege de extra’s die worden geboden. Er zijn gesprekken met nog een viertal ondernemingen.

Parkmanagement

Een kenmerk van Bedrijvenpark Kaatsheuvel is het parkmanagement. De ondernemer krijgt hiervoor een met camera’s bewaakt terrein, een uniforme bewegwijzering op het Bedrijvenpark en heeft geen omkijken naar het onderhoud van het algemeen groen, immer dat wordt uit handen genomen door het parkmanagement. Bovendien is het voor elk perceel mogelijk aan te sluiten op het glasvezelnet. Daardoor kunnen grote databestanden ontvangen en verzonden worden via een hightech internetaansluiting. Ook kan hierop de telefonie aangesloten worden.

Maatwerk kavels en ondersteuning kopers
De uit te geven kavels op Bedrijventerrein Kaatsheuvel variëren in grootte van 1.000 m2 tot en met 5.000 m2, waarbij er naar wordt gestreefd om de ondernemer maatwerk te bieden. Ook voor de wat kleinere MKB-bedrijven zijn hier mogelijkheden.
Binnen de gemeentelijke organisatie is er een speciale groep geformeerd om – voor zover de Wabo hier ruimte voor biedt - de ondernemer zo soepel mogelijk door de vergunning-aanvraag te loodsen.
Voor de verkoop heeft de gemeente Van de Zande Makelaardij in de arm genomen. Samen met de ondernemer probeert deze een, voor de ondernemer, zo optimaal mogelijk perceel te creëren. Volgens makelaar Ron Michels vormt het bedrijvenpark een goede aanvulling op bedrijventerreinen in de omliggende gemeenten. Het economisch klimaat zit momenteel niet echt mee maar met de huidige opzet heeft hij er het volste vertrouwen in dat het bedrijventerrein ingevuld zal gaan worden.
Alle relevante informatie is binnenkort te vinden op een speciale website.

Met het onthullen door wethouder Broeders van logo Bedrijvenpark Kaatsheuvel is de verkoopstart definitief. Het logo in de kleuren van de gemeente Loon op Zand symboliseert de eenheid en synergie die de te vestigen bedrijven er naar verwachting vinden. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden, neem dan contact op met Van de Zande Makelaardij via telefoon: 0416-333059 of e-mail: info@zande.nl.

woensdag, oktober 05, 2011

WSG wil af van grote rol bij project Bruisend Dorpshart

KAATSHEUVEL – Woningcorporatie WSG wil haar rol in het project Bruisend Dorpshart in Kaatsheu­vel verminderen of zelfs helemaal afbouwen. Dat heeft ze in een overleg bekendgemaakt, aldus de gemeente. WSG verkeert in finan­cieel zwaar weer en zal projecten moeten afstoten. De gemeente buigt zich nog over de consequen­ties van het eventueel (deels) afha­ken van de wooncorporatie.

In de oorspronkelijke plannen voor het Bruisend Dorpshart zou­den Heijmans, ProperStok en WSG een levendig centrum bou­wen met een nieuw gemeente­huis, multifunctioneel centrum, parkeerkelder, woningen en hore­ca. Maar de plannen moeten aange­past worden, ook omdat de ge­meente zelf met de kosten wor­stelt. Achter de schermen wordt hard gewerkt om het project vlot te trekken, zodat snel gebouwd kan worden op het nu nog grote braakliggende bouwterrein in het centrum.

Van de gemeente moet er een goe­de oplossing komen voor alle par­tijen, ook voor WSG. „Maar dat overleg kost de nodige tijd”, aldus burgemeester Luijendijk, die niet te diep in wil gaan op de inhoud van de gesprekken. Bij de onder­handelingen moet in ieder geval re­kening worden gehouden met alle afspraken die zijn gemaakt bij de Europese aanbestedingen van het miljoenenproject in Kaatsheuvel.

Ook moet snel duidelijk worden hoe het Bruisend Dorpshart er nu precies uit komt te zien. De eerde­re plannen gingen uit van een vol­waardig gemeentehuis en groot multifunctioneel centrum. Maar die ambities moeten vrijwel zeker bijgesteld worden. Nu leven bij de gemeente plannen voor de bouw van één gemeenschapshuis met daarin zowel sociaal-culturele als gemeentelijke functies: een nieuw multifunctioneel centrum met ge­meentekantoor. Op de locatie van het gesloopte gemeentehuis ziet het college kansen voor een ander soort gebouw. „In dit gebouw kun­nen wij dan ook onze back-office­medewerkers huisvesten”, stelt het in een brief aan de gemeenteraad. „Het kan verder een commerciële plint krijgen met daarin detailhan­del, servicekantoren, restaurants en andere horeca.” Het college ziet bij de bouw van dit complex moge­lijk een rol weggelegd voor een pri­vate partij. Het wachten is nu op een officiële reactie van Heijmans en WSG. WSG was gistermiddag niet bereik­baar voor commentaar.

Bron: Brabants Dagblad Auteur:Michel Koster

dinsdag, oktober 04, 2011

Toekomst biebs Loon op Zand onzeker

KAATSHEUVEL Kaatsheuvel en Loon op Zand dreigen over enkele jaren geen bibliotheek meer te hebben. Dat stelt Peter Kok, sectordirecteur van Bibliotheek Midden-Brabant.

Hij vreest voor forse bezuinigingsmaatregelen van de gemeente die de bibliotheken in Loon op Zand uiteindelijk de kop gaan kosten.

Het college van B. en W. wil onderzoek doen naar goedkopere varianten voor het bibliotheekwerk. Vanaf 2013 moet de gemeente namelijk extra bezuinigingsmaatregelen nemen om de begroting op orde te krijgen. Eén van de opties is om de bijdragen voor het bibliotheekwerk af te bouwen van ruim 475.000 euro naar 150.000 euro.

Volgens het college is de bezuinigingsmaatregel zeker nog geen uitgemaakte zaak en komt er nog uitgebreid overleg met betrokken partijen.

Bron: Brabants Dagblad

zondag, oktober 02, 2011

Beschonken automobilist rijdt in op taxibusje in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Een auto is vrijdagnacht rond kwart voor twee op een taxibusje ingereden in Loon op Zand. Een vrouw die in het taxibusje zat, raakte daarbij gewond. De 28-jarige bestuurder van de auto had twee keer zoveel gedronken als toegestaan.

Het ongeval gebeurde op de Kasteellaan in Loon op Zand. Een taxibusje draaide een woonerf op en werd hierbij aan de zijkant geraakt door een personenauto. Die probeerde het taxibusje in te halen.

Naar het ziekenhuis
De gewonde vrouw moest per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. De vrouw had last van haar nek.

Vechtpartij op camping Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Een tiental campinggasten van camping Droomgaard in Kaatsheuvel is zaterdagavond met elkaar op de vuist gegaan.

De politie rukte uit met vijf eenheden. De vechtpartij ontstond na een feestje, rond 22.30 uur. Een 30-jarige Pool en een 27-jarige inwoner van Tilburg raakten hierbij gewond. De Pool liep een hoofdwond op. De twee zijn ter plekke in een ambulance behandeld.

zaterdag, oktober 01, 2011

Koninklijke onderscheiding voor Ad Dankers

Loon op Zand - Vanmiddag, zaterdag 1 oktober, 14.00 uur reikte burgemeester Wim Luijendijk een Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uit aan de heer A.M.J.M. Dankers (Ad).

De uitreiking was in het gildehuis van gilde St. Ambrosius aan de Klokkenlaan in Loon op Zand.

Ad Dankers (65) zet (zette) zich voor het gilde St. Ambrosius in als wedstrijdleider handboogschieten (1967-2010). Hij was wekelijks actief tijdens de competitieronden, voor zowel de jeugd als de volwassenen.

Daarnaast was hij betrokken bij de organisatie van de diverse jaarlijkse activiteiten, de begeleiding van schutters op de gildedagen (2 a 3 keer per jaar) en bij het Koningschieten (eenmaal in de 4 jaar). Hij heeft met name veel tijd gestoken in de begeleiding van de jeugd. Samen met de schutters heeft de heer Dankers het schietreglement opgesteld. Hij was bovendien secretaris van de club “handboogschieten”(1967-1986). Ook zette hij zich in bij de organisatie bij de gildefeesten, die Gilde St. Ambrosius organiseerde ter gelegenheid van hun 200-, 215- en 225-jarig jubileum. In 2010 heeft Ad Dankers zijn taken als wedstrijdleider neergelegd, maar hij is nog steeds beschikbaar als mentor en vraagbaak voor zijn opvolgers.

Ad Dankers was sinds 1970 bovendien Overheidslid (Koning in 2007). Nu, na meer dan 40 jaar legt hij ook deze functie neer. Door zijn grote kennis van het gilde en de geschiedenis was hij in staat het gilde te wijzen op tradities en waarden. Ook heeft hij als Overheidslid St. Ambrosius vertegenwoordigd binnen de gemeente en binnen het gildewezen, met name binnen de Kring Maasland.