Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, december 31, 2008

Prettige jaarwisseling.........


.

Al weer een jaartje voorbij. Ik wens U een prettige jaarwisseling toe en een rustig begin van 2009. Dat het maar een goed jaar mag worden met veel gezondheid.
Webmaster

Uitslag poll

De uitslag van de vraag op wie U zou stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn is:

VVD 30%
Gemeentebelangen 22%
PvdA 17%
Lijst op Zand 11%
CDA 8%
GroenLinks 8%

dinsdag, december 30, 2008

Vrouw loopt hoofdwond op bij verkeersongeval

LOON OP ZAND: De politie behandelde vanochtend om 10.15 uur een verkeersongeval op de Kerkstraat in Loon op Zand.

Ter plaatse was een 69-jarige vrouw uit Loon op Zand aangereden door de bestuurder van een bestelbus. De vrouw had daarbij een hoofdwond opgelopen.
De vrouw reed op haar fiets over de Hoge Steenweg in de richting van de Kerkstraat.
De bestuurder van de bestelbus kwam vanuit de Bergstraat en moest voorrang verlenen
aan het verkeer op de Kerkstraat.

De veroorzaker, een 43-jarige man uit Kaatsheuvel, had de vrouw vermoedelijk over het hoofd gezien. Het slachtoffer is ter plaatse door een huisarts behandeld aan haar hoofdwond. Verder liep ze schade op aan haar fiets en aan haar bril.

Brandweer rukt uit naar Beatrixstraat

Kaatsheuvel - De brandweer van Kaatsheuvel rukt momenteel uit naar een woningbrand in de Prinses Beatrixstraat (nr.3).

Parkeerplaats helemaal vol: winter-Efteling opnieuw flink in trek

De Efteling kan ook op dinsdag rekenen op een fors aantal bezoekers aan de Winter Efteling. Op de toegangswegen naar het park is het erg druk.

Evenals maandag roept De Efteling bezoekers op om te kiezen voor een andere dag in de kerstvakantie wegens de grote drukte. De parkeerplaats is met vijfduizend auto's helemaal vol, waardoor bezoekers hun wagen in de omliggende straten moeten parkeren. De Hortst, de oude weg naar Loon op Zand wordt gebruik als parkeerplaats. De Efteling zet extra personeel in om de grote toestroom op te vangen. Er is nog geen bezoekersstop.

Iedere kerstvakantie verandert het pretpark in de Winter Efteling met ijsbanen en kerstkraampjes. Het winters vertier valt, met uitzondering van nieuwjaarsdag, nog elk weekeinde van januari te bezoeken.

Voorzichtig schaatsen op Kaatsheuvelse ijsbaan


Kaatsheuvel - Er wordt geschaatst op de ijsbaan in de bossen. Gisteren deden enkele mensen hun beklag dat het ijs vernield zou zijn. Er is echter niets meer van te zien. Wees vooral voorzichtig!

zaterdag, december 27, 2008

Brandweer rukt uit naar de Roei

Kaatsheuvel - De brandweer van Kaatsheuvel is zojuist uitgerukt voor een schoorteenbrand aan de Roei nr. 3

Driekoningenzingen in Kaatsheuvel

Op 6 januari 2009 wordt in De Werft te Kaatsheuvel het traditionele driekoningenzingen gehouden. Vanaf 16.30 uur zijn de groepen weer van harte welkom in De Werft. Ook dit jaar worden de groepen weer ontvangen met een kop warme chocolademelk en een eierkoek. Daarna kunnen de kinderen hun lied ten gehore brengen. De groepen mogen optreden tot 17.00 uur want dan start de musical van OBS Den Bussel.

Dit jaar dus niet alleen prachtige optredens van de Driekoningengroepen maar ook een musical. De musical wordt uitgevoerd door groep 6, de Buurman-en-Buurmanklas, van OBS Den Bussel. Deze musical draagt als titel ”De kinderen van de Kerstman”. Hij wordt opgevoerd door 27 kinderen waarvan er zelfs een aantal een dubbelrol hebben. Dit alles onder leiding van juf Monique van Brunschot.

In de pauze van de musical kunnen Driekoningengroepen die later zijn binnen gekomen hun lied voor een volle zaal zingen. Na de musical volgt dan de prijsuitreiking, met natuurlijk voor ieder deelnemertje een verrassing.

woensdag, december 24, 2008

Twee komborden van Loon op Zand kwijt

LOON OP ZAND - De twee plaatsnaamborden van Loon op Zand op de Kasteellaan, ter hoogte van het kasteel, zijn sinds gisteren spoorloos.

De gemeente was zelf gistermorgen nog niet op de hoogte van de verdwijning. Waarschijnlijk gaat het om diefstal. De buitendienst van de gemeente is inmiddels geïnformeerd over de verdwijning en werkt aan vervangende borden.

dinsdag, december 23, 2008

Centrum van Kaatsheuvel moet veiliger worden

Kaatsheuvel – De gemeente Loon op Zand gaat in de weekenden een Gemeentelijke Opsporingsambtenaren (GOA) in het centrum van Kaatsheuvel inzetten. Aanleiding voor deze maatregel zijn de vernielingen die afgelopen weekenden in het centrum van Kaatsheuvel plaatsvonden. Zo werden afgelopen weekend bushokjes vernield, vuilnisbakken en kliko’s opgeblazen en lampen kapot gegooid. Onlangs drong de gemeenteraad aan op maatregelen.

Volgens waarnemend burgemeester Wim Luijendijk gaat de gemeente de GOA inhuren van de Werkvoorziening Midden Langstraat (WML). Omdat GOA’s niet bevoegd zijn om mensen te verbaliseren gaat hij direct samenwerken met de politie. ”Het is beter om met z’n tweeën op te trekken, op die manier krijgt de GOA een degelijke opleiding”, aldus de burgemeester, die niet kan zeggen of de GOA al ingezet wordt tijdens de feestdagen.

Volgens de burgemeester is er in de gemeente Loon op Zand tijdens de feestdagen een normale waakzaamheid. Wel waarschuwt hij dat ondanks het tekort aan menskracht de politie op scherp staat. Luijendijk doet een beroep op de ouders om vooral hun kinderen te waarschuwen om geen rotzooi te trappen en te gaan klieren. “De overlast wordt als zeer ergerlijk beschouwd en zorgt voor veel onrust”. Ook de wijkagenten doen een beroep op de burgers om de kliko’s in elk geval niet op dagen aan de straat te zetten waarop ze niet geledigd worden en ze vooral ’s- avonds na 20 uur binnen te halen.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

Bijzondere actie van Kaatsheuvelse AH en RTL4


Piet en Beb den Hartog tussen de weldoeners

Kaatsheuvel – In deze tijd is het goed om voor mensen iets bijzonders te doen of mensen die het moeilijk hebben eens wat bijzondere aandacht te geven. Dat was de gedachte achter de gezamenlijke actie van Albert Heijn en RTL4. In de winkel van Albert Heijn in Kaatsheuvel stond een wensboom waar iedereen een wens voor een ander in kon hangen. RTL4 zou er twee uitpikken, Albert Heijn zou er vier voor haar rekening nemen. Maandagmiddag was het dan zover dat de aanvragers en de mensen waar het allemaal om draaide uitgenodigd waren in de kantine van Albert Heijn. Eigenaar Piet den Hartog en zijn vrouw Bep zorgde voor een hartelijke ontvangst. Tot hun grote verassing kregen de indieners van de wensen van Den Hartog een mooi boeketje bloemen. De mensen waar de wens voor ingediend was ontvingen een groot kerstpakket met levensmiddelen en een kert-cd.

Bij het oplezen van de wensen klonk bij enkelen groot verdriet door. Een greep uit de gehonoreerde wensen: “Een wonder is geschied. Hij heeft al vier maal voor de hemelpoort gestaan. Gelukkig blijft de hemelpoort gesloten en blijft de kans op een gezellige kerst 2008 bestaan. Een hapje en een drankje van AH of RTL zal helpen om positief 2009 in te gaan”. Een ander schreef: “Omdat ze al een jaar ziek is, nu thuis is, maar dit zeker haar laatste kerst is bij ons. En omdat ze door haar ziekte toch nog de kans ziet om positief in het leven te staan. Ondanks dat ze nog maar enkele weken heeft. Ik gun haar een onvergetelijke kerst!” Maar er waren ook vrolijke wensen zoals: “Het is een moeder van vier kinderen uit Irak, die ook poetst in de kerk en dit jaar Nederlandse is geworden”. De actie is in alle opzichten geslaagd. Of er een vervolg komt dan Den Hartog nog niet zeggen. “Dat moeten we afwachten”. De wensen van Petra Snoeren en Alice Burger werden gehonoreerd door RTL, Albert Heijn honoreerde de wensen van Annie Klis, Ellen Martin, Mitch van Diggele en Angela Gutman

maandag, december 22, 2008

Vernieleningen voor de lol in Kaatsheuvel






En het moet nog oud en nieuw worden!

Nieuw commissielid Mens en Maatschappij benoemd

Tijdens de Raadsvergadering van 18 december jongstleden is André Maijers, commissielid Mens en Maatschappij, afgetreden en is Rien van Bijsterveld benoemd als zijn opvolger.

André Maijers is voorgedragen voor een bestuursfunctie bij de afdeling GroenLinks Loon op Zand. Het is bij GroenLinks Loon op Zand de traditie dat het afdelingsbestuur en de raadsfractie ieder haar eigen verantwoordelijkheden hebben. Deze functies gaan dan ook niet samen. André Maijers heeft daarom de fractie van GroenLinks verzocht om zijn werkzaamheden in de commissie Mens en Maatschappij te mogen beëindigen.

Tijdens de raadsvergadering van 18 december is Rien van Bijsterveld als zijn opvolger voorgedragen en benoemd. Op die manier ontstaat geen vacuüm in de bezetting van de raadscommissie Mens en Maatschappij.

Burgemeester neemt eerste kaart Club van 50 Pleinfestival in ontvangst


Voorzitter Maurice van Boxtel overhandigt namens Stichting Pleinfestival Kaatsheuvel eerste sponsorkaart

Kaatsheuvel - Volgende week ontvangen alle huishoudens in Kaatsheuvel een kaart van het Pleinfestival die hen de mogelijkheid biedt om lid te worden van de Club van 50. Burgemeenster Luijendijk van de gemeente Loon op Zand nam donderdag de eerste kaart in ontvangst.

Met 50 euro kan een bedrijf of huishouden lid worden van de club van 50 en op die manier het Pleinfestival een warm hart toedragen.`Het is niet zo dat de club van 50 zich richt op een specifiek onderdeel van het Pleinfestival. Maar hoe meer leden de club heeft, hoe groter de artiest bijvoorbeeld kan zijn die op het meezingfestijn komt´, aldus Maurice van Boxtel. ´Ik hoop natuurlijk dat de burgemeester zich ook daadwerkelijk als eerste lid van de club van 50 aanmeld en dat er nog veel andere mensen volgen´.

Sponsorcommissie
Naast het oprichten van de club van 50 is de sponsorcommissie van de Stichting afgelopen tijd druk bezig geweest met het samenstellen van speciale sponsorpakketten. Het is voortaan mogelijk om als bedrijf thema-, artiest-, brons-, zilver- of goud-sponsor te worden. Op die manier wil de stichting zich verder professionaliseren, maar belangrijker, de sponsoren een pakket op maat te bieden waarmee het betreffende bedrijf zich goed kan profileren.

Stichting Pleinfestival Kaatsheuvel
Stichting Pleinfestival Kaatsheuvel wordt aangestuurd door een bestuur enthousiaste vrijwilligers. Naast het bestuur is de organisatie opgesplitst in diverse commissies welke mede de organisatie op zich nemen. Stichting Pleinfestival Kaatsheuvel organiseert op 22, 23 en 24 mei 2009 voor het 26 jaar een driedaags evenement in het centrum van Kaatsheuvel.

Scooterrijder gewond na aanrijding met doorrijden

KAATSHEUVEL: Een 61-jarige man uit Waalwijk reed zaterdag even na 19.00 uur over de Kinkenpolder in de richting van de kruising met de Europalaan. Toen het licht op groen sprong reed de man de kruising over. Op dat moment kwam er een auto over de kruising aan gereden in de richting van Kaatsheuvel. De bestuurder stopte niet bij het verkeerslicht en er ontstond een aanrijding. De scooterrijder kwam ten val en hield letsel over aan zijn been. Ook zijn scooter en jas raakte beschadigd. De automobilist reed door na het ongeval.
Van de scooterrijder is aangifte opgenomen. Ook nam de politie verklaringen van getuigen op.

zondag, december 21, 2008

Winter begint

DE BILT (ANP) - Vanmiddag begint om 13.04 uur officieel de winter van 2008/2009. Het seizoen duurt tot 20 maart, wanneer het lente wordt.

De zon staat bij het begin van de winter het laagst boven de horizon. Hij komt zondag in Midden-Nederland om ongeveer kwart voor negen op en gaat om half vijf onder. Deze 21 december is de kortste dag van het jaar.

Om praktische redenen en volgens internationale afspraak gebruiken de weerkundigen een andere seizoensindeling. Voor hen is de winter al op 1 december begonnen en duurt deze tot 1 maart.

zaterdag, december 20, 2008

Bestuurder rijdt tegen geparkeerde auto

KAATSHEUVEL - Een 22-jarige man uit Kaatsheuvel veroorzaakte donderdagnacht een ongeluk in de Loonsevaert in zijn woonplaats.

In de bocht verloor hij de macht over het stuur, waarna hij tegen een geparkeerde auto reed. Dit voertuig raakte beschadigd en schoof door tegen een andere geparkeerde auto. De verdachte was onder invloed van alcohol.

De man blies 645 ug/l, terwijl een maximum van 88 ug/l is toegestaan omdat hij een beginnend bestuurder is. Zelf zei hij zeven flesjes bier te hebben gedronken. De Kaatsheuvelnaar moest zijn rijbewijs inleveren en hij krijgt een proces-verbaal.

Wethouder Aussems ook onder vuur

KAATSHEUVEL - Wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen) heeft ondanks herhaaldelijke waarschuwingen de gemeenteraad in Loon op Zand onvoldoende geïnformeerd over het fusieproces van welzijnsstichting Triangel en De Twern. Die forse kritiek kwam donderdagavond van de Loonse oppositiepartijen PvdA, VVD en GroenLinks.

De oppositiepartijen tilden zwaar aan deze zaak, en kwamen met een motie van afkeuring in de raad. De Loonse coalitie was ook kritisch, maar steunde de motie niet. Met 9-7 werd die verworpen.

In Loon op Zand valt het welzijnswerk binnenkort niet meer onder Triangel, maar onder de Tilburgse welzijnsinstelling De Twern. "U heeft de opdracht meegekregen om met De Twern prestatie-afspraken te maken, maar daar is niets van terug te vinden", stelde Jacky Smit van de VVD. Volgens GroenLinks heeft de wethouder de ontslagprocedure van de directeur van Triangel goed begeleid, maar is daarna alles misgegaan. De PvdA-er Peter Flohr was duidelijk: "Wethouder, we hadden geen informatie. Hou daar mee op!", klonk het hard.

Niet alleen van de oppositie maar ook uit de hoek van de coalitie kwam kritiek. Jan Brekelmans (Lijst Loon op Zand): "U denkt dat het college het allemaal zelf wel kan regelen. Wij willen niet op de stoel van de wethouder gaan zitten, maar u hebt deze zaak onderschat." Leon van Boxtel (Gemeentebelangen) vond dat er tijdens de commissievergaderingen voldoende kritische vragen gesteld waren. "De informatie had eerder naar de raad gemoeten." Wethouder Aussems was zich van geen kwaad bewust. "Ik heb gehandeld in de geest van uw opdracht", zo luidde zijn excuus. Volgens hem is alles prima verlopen. "Het fundament voor de fusie is gelegd." Wel bood de wethouder zijn excuses aan. "Het spijt me dat ik niet aan uw verwachtingen heb kunnen voldoen." Hij beloofde een evaluatie in januari.

Bron:Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

Politie onderzoekt gewapende overval II

LOON OP ZAND: Donderdagavond heeft een gewapende overval plaats gevonden op een tankstation aan de Kerkstraat. Er raakte niemand gewond. De overvallers hebben alleen enkele pakjes sigaretten buit gemaakt.

De politie kreeg donderdagavond omstreeks 19.50 uur een melding van een gewapende overval op een tankstation aan de Kerkstraat. Tegen sluitingstijd kwamen twee overvallers de tankshop binnen. Ze hadden een sjaal voor hun gezicht. Op dat moment was alleen de 22-jarige pompbediende in de zaak. Zeker een van de overvallers had een vuurwapen in zijn handen, ze eisten geld. De medewerker van het tankstation rende daarop direct een achter de shop gelegen garage in. De overvallers verlieten uiteindelijk de shop met medeneming van enkele pakjes sigaretten. Het zou gaan om jonge gasten, circa 16-18 jaar. Ze zijn weggerend, vermoedelijk in de richting van de Mgr. Coomanstraat. De politie heeft inmiddels met enkele getuigen gesproken. Er is een buurtonderzoek ingesteld. Getuigen die zich nog niet gemeld hebben, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844

vrijdag, december 19, 2008

Wijkje “Deijckerzande” opgeleverd



Kaatsheuvel – Gisterenmiddag heeft wethouder Hans Waijers (CDA) met het onthullen van een straatnaambord( De Hanze)het wijkje Deijckerzande officieel opgeleverd. Het plan dat gebouwd is door het Tilburgse aannemersbedrijf van de Ven ligt aan de Lage Zandschel en bestaat uit 8 rijtjeshuizen voor Casade, 8 twee onder een kap en 5 vrijstaande woningen voor de vrije verkoop en 3 verkoopwoningen voor vroegere grondeigenaren. Wethouder Waijers prees de betrokkenen om de korte bouwtijd van slechts zes maanden. “In mijn vijfjarig wethouderhap is nog nooit een project zo voortvarend gebouwd”, aldus Waijers. De woningen zijn op één na allemaal verkocht.

Foto: Directeur Jos Snoeren van Van de Ven en wethouder Waijers onthullen de straatnaam.

Wethouder Bisselink flink onder vuur

KAATSHEUVEL - Wethouder Joop Bisselink (Gemeentebelangen) heeft gisteravond zijn excuses aangeboden aan de inwoners van de gemeente Loon op Zand voor zaken die zijn misgelopen bij de invoering van de nieuwe afvalinzameling. "Dat spijt me oprecht", hield hij de Loonse gemeenteraad voor. De oppositiepartijen VVD, PvdA en GroenLinks namen geen genoegen met de excuses van Bisselink en kwamen met een 'motie van afkeuring.' Maar die kreeg geen steun van de coalitiepartijen Gemeentebelangen, CDA en Lijst Loon op Zand.

De coalitiepartijen erkennen dat de hele gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdient, maar vonden de aanval op Bisselink te hard. Wel moet volgens de fracties goed gekeken worden naar waar en hoe het precies fout is gegaan en hoe die fouten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

De nieuwe afvalinzameling in de gemeente Loon op Zand houdt de gemoederen al een tijd bezig. Door tegenstrijdige informatie ontstond veel verwarring bij inwoners. Vooral het omwisselen van alle afvalcontainers verliep niet vlekkeloos.

"Ik heb de onrust daarover ook gemerkt", betoogde Bisselink gister- avond. "En dat spijt me. Er is het nodige fout gegaan, maar ook heel veel goed gegaan", stelde hij, en hij wees nogmaals op de omvang van het project. In een korte tijd moesten duizenden kliko's worden omgewisseld.

Maar de oppositiepartijen waren niet gevoelig voor die uitleg. Hun kritiek was hard. Volgens de partijen was het een chaos en heeft onjuiste en tegenstrijdige informatie de inwoners onzeker gemaakt. Verder zouden afspraken niet zijn nagekomen. "Dit alles schaadt het imago van de gemeente en het gemeentebestuur", stelden ze.

Ook rekenden ze het Bisselink zwaar aan dat hij niet duidelijk spijt betuigde richting de inwoners. Volgens Bisselink heeft hij dat in zijn ogen eerder wel gedaan. "Maar als dat niet goed is overgekomen, bied ik hierbij nogmaals mijn excuses aan."

Peter Flohr (PvdA) vond het tijd voor een duidelijk signaal en dus een gele kaart voor de wethouder. Cees van de Ven (GroenLinks) ging nog een stap verder. Hij vond dat Bisselink moest opstappen, omdat hij niet capabel zou zijn voor de baan als wethouder. Van de Ven somde een hele reeks van voorbeelden op, waarbij de wethouder van Gemeentebelangen forse steken zou hebben laten vallen. "We moeten als raad deze man uit zijn lijden verlossen." De coalitiepartijen proefden met name uit het betoog van GroenLinks dat de 'motie van afkeuring' mogelijk veel verder ging dan alleen de moeizame invoering van de nieuwe afvalinzameling. Zij vonden de motie in ieder geval te ver gaan.

Bij het sluiten van deze krant was de raadsvergadering in Loon op Zand nog niet afgelopen.

Bron: Brabants Dagblad Auteur : Michel Koster

Twee wethouders Gemeentebalangen overleven moties van afkeuring

Kaatsheuvel - Wethouder Joop Bisselink en Wim Aussems van Gemeentebelangen hebben vanavond in de gemeenteraadsvergadering beiden een motie van afkeuring te zich horen uitspreken. Wethouder Bisselink kreeg van de oppositie te weinig vertrouwen over de invoering van het afvalstoffenbeleid (kliko's) en wethouder Aussems over het informeren van de gemeenteraad over de fusie van Triangel. Ondanks harde woorden overleefden beide wethouders de motie. Meer hierover morgen in het Brabants Dagblad

Overval op Total in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Het Total-benzinestation aan de Willibrordusstraat in Loon op Zand is donderdagavond overvallen.

Onbekend is nog om hoeveel daders het gaat en of ze iets buit hebben gemaakt. De recherche deed gisteravond een sporenonderzoek.

De overval in Loon op Zand is de 75-ste van dit jaar in het district Tilburg.

donderdag, december 18, 2008

Oplichter opnieuw verhoord over oplichtingszaken

Bron: Politie

KAATSHEUVEL: Drie gedupeerden deden aangifte tegen een oplichter uit Kaatsheuvel. De verdachte werkte tot september 2008 voor een financiële dienstverlener. De man werd in die periode gearresteerd op verdenking van oplichting. De 43-jarige inwoner van Kaatsheuvel werd dinsdag 16 december opnieuw opgepakt omdat (naar aanleiding van de zaak in september) de drie nieuwe gedupeerden zich gemeld hadden. Het vermoeden bestaat dat de verdachte grote geldbedragen van zijn cliënten op zijn eigen rekening heeft laten storten
voor de aanschaf van koopsompolissen.

Hij maakte daarvoor valse polissen op en gaf zijn cliënten de indruk dat hun geld was ondergebracht bij een groot Nederlands financieel dienstverleningsbedrijf op het gebied van verzekeringen, hypotheken en pensioenen.

De drie gedupeerden spreken van een totaalbedrag van € 112.000,- De verdachte legde tijdens het verhoor in bekentenis is en moet zich in februari 2009 voor de rechter verantwoorden.

Gildenbond wil geld voor beheer

Bron: Btabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

KAATSHEUVEL - Het bestuur van gemeenschapshuis De Gildenbond in Kaatsheuvel wil snel financiële ondersteuning van de gemeente voor het inhuren van professioneel beheer voor de accommodatie.

Maar het vreest daar voorlopig geen geld voor te krijgen en vraagt daarom aandacht voor deze zaak in een brief aan de politieke partijen in Loon op Zand.

"Helaas is onlangs in het overleg met de wethouder (Aussems, red.) duidelijk geworden dat we voorlopig niet op ondersteuning door de gemeente hoeven te rekenen", schrijft het bestuur. "Wellicht een cruciale beslissing in de richting van een zekere bedreiging in het voortbestaan van De Gildenbond." Volgens het bestuur is professioneel beheer van De Gildenbond nodig, alleen beschikt het zelf niet over het geld om dat op lange termijn te realiseren. "Het is niet zo dat we over een half jaar in de problemen zitten, maar we willen niet met onze rug tegen de muur komen te staan", stelt Jac Botden van De Gildenbond.

Hij benadrukt dat het contact met het college goed is. Maar volgens hem is destijds met wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) de afspraak gemaakt om de subsidie voor renovatie en beheer te splitsen. "Nu de renovatie klaar is, doen wij een beroep op de toegezegde gelden voor beheer."

Wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen) betreurt het dat de reactie op het verzoek om snel subsidie te krijgen bij De Gildenbond als een afwijzing is overgekomen. "We zijn bezig met de nota accommodatiebeleid en ik heb De Gildenbond geadviseerd een verzoek voor professioneel beheer nu in te dienen. Dan kan het nog meegenomen worden in de nota accommodatiebeleid."

woensdag, december 17, 2008

Boek voert langs oude kerkpaden


Bron: Brabants Dagblad Auteur Jan in ‘t Groen.

KAATSHEUVEL - Na de succesvolle dvd over het religieus erfgoed brengt heemkundekring De Ketsheuvel deze week het eerste boek op de markt.

Het boek gaat over de kerkpaden binnen Kaatsheuvel en beschrijft de religieuze gemeenschappen die in Kaatsheuvel actief waren. Tevens bevat het een wandel- en fietstocht van 15 kilometer langs deze kerkpaden en de plaatsen waar de religieuze gemeenschappen in Kaatsheuvel verbleven. "We hebben het boekje ingebonden in een ringbandje zodat de mensen het tijdens de tocht heel kunnen houden", aldus voorzitter Kees Grootswagers, die met Jan van den Boom en Wim van Ravesteijn het boek schreef.

Volgens de auteurs vormen kerkpaden van oudsher verbindingswegen tussen buurtschappen en de verschillende geloofsgemeenschappen. Kaatsheuvel is nog een aantal van die paden rijk. Of het nu de Berndijkse kerk of het protestante kerkje aan de Zuidhollandsedijk betreft, allemaal kenden ze hun kerkpaden om op een snelle manier de buurtbewoners naar hun kerk te leiden. "We wilden dit stukje cultuurhistorisch erfgoed vastleggen", aldus Grootswagers. Volgens hem weten veel inwoners van Kaatsheuvel nog te vertellen over de jaren die zij op de kakschool (kleuterschool) zaten bij de Zusters Franciscanessen of de belevenissen op de St. Jans- of Bernardusschool bij de Broeders van Liefde. Daarnaast komt de belangrijke bijdrage die de Zusters van Liefde hadden in de oprichting van het Wit-Gele Kruis in Kaatsheuvel in het zestig pagina's tellend boekje uitgebreid aan de orde. Ook bevat het nog nooit gepubliceerde afbeeldingen over de Paters van de Heilige Familie en is het huis te zien waar de Broeders van St. Joannes de Deo verbleven. Deze religieuze gemeenschap, die uit Duitsland afkomstig was, vestigde zich in Kaatsheuvel. Van daaruit legden ze de basis voor de vele ziekenhuizen die in Nederland door de Broeders werden opgericht.

Als het aan de heemkundekring ligt, blijft het niet bij dit boek. Het bestuur onderzoekt of het mogelijk is om twee keer per jaar een eigen blad uit te brengen.

Het boek is vanaf zaterdag voor 9,95 euro te koop bij Primera Van Wezenbeek, Totaal Gemak in de Hoofdpoort en bij Kees Grootswagers (0416- 278971) en Wim van Ravesteijn
(0416-276939).

Woede bij manege Pullens laait weer op

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

KAATSHEUVEL - De rust in de Loonse paardenwereld lijkt nog ver weg. Manegehouder Walter Pullens uit Kaatsheuvel is opnieuw woedend op de gemeente.

Aanleiding is de gewijzigde conceptnota paardenhouderijen. Volgens hem doet de gemeente nog altijd niets aan de 'oneerlijke concurrentie van illegale paardenpensions'. "De gemeente lijkt uit op een faillissement van mijn manege", aldus Pullens. "Dat stelletje criminelen in het gemeentehuis denkt dan van me af te zijn. Maar ik geef de strijd nooit op."

Pullens wil dat de gemeente direct optreedt tegen de 'illegale' paardenpensions. Daarvoor voert hij al vele jaren strijd. Volgens de gemeente zijn er nu drie paardenhouderijen, die in strijd zijn met het bestemmingsplan. Een besluit hierover wil ze pas nemen na het definitief vaststellen van de nieuwe nota, waarschijnlijk in maart. "Het gaat om veel meer dan drie illegale pensions", stelt Pullens.

"De gemeente moet gewoon meteen optreden. Dat heeft de rechter ook al in 2000 bepaald. Jaren niets doen en dan alles legaliseren. Dat kan toch niet." Volgens hem is ten onrechte het beeld ontstaan dat hij een persoonlijke strijd uitvecht met paardenpensionhouder Cees Smulders. "Mijn boosheid richt zich op de gemeente." In de nieuwe conceptnota wil het college toch lessen toestaan op paardenpensions. Dat mag dan alleen aan mensen die daar hun paard stallen. Volgens Pullens zegt het alles dat het college nu terugkomt op een algeheel verbod op lessen op paardenpensions. "De maneges worden weer in de kou gezet. Dat pik ik dus niet."

Volgens wethouder Hans Waijers (CDA) is voor de nota overleg gepleegd met diverse betrokken instanties. "Er ligt nu een gedegen stuk."

dinsdag, december 16, 2008

Tussentijdse peiling

Ik heb weer een poll toegevoegd. U kunt tot 31-12-2008 uw stem uitbrengen op uw favoriete partij.

Geef uw mening: Loon op Zand en de recessie

Door: Jan in ‘t Groen

Kaatsheuvel – De gemeente Loon op Zand heeft heel wat op stapel staan. De voorbereidingen voor een nieuw dorpshart met een carré en een ondergrondse parkeergarage en een uitbreiding van het gemeentehuis zijn in volle gang.

Daarnaast zouden zo’n vijftig ondernemers geïnteresseerd zijn in nieuwbouw op Kets-West II en is men bij Pepping bezig met de voorbereiding van de ontwikkeling van De Els II.

En dan opeens stort de woningmarkt in en dreigt er een recessie in ons land. Inflatie dreigt om te slaan in deflatie, maar Loon op Zand gaat stug door met plannen maken. Althans, Ik heb de gemeenteraad nog niet horen discussiëren over de ontstane situatie,

Als je alles bij elkaar optelt dan vraag je jezelf af of inderdaad nog vijftig ondernemers willen verkassen naar Ketst-West II en of het op dit moment wel verstandig is om een honderdtal nieuwbouwwoningen in de markt te zetten. Er staat al zoveel te koop in onze gemeente.

Zou het niet verstandig zijn om het oorspronkelijke plan van het SMC van stal te halen? Dat plan bestond uit kleinschalige horeca met rustieke geveltjes en verder geen poespas.

Het risico van het centrumplan zal natuurlijk bij projectontwikkelaars neergelegd worden. Maar wat schieten we op met dure woningen die toch niet verkocht worden? Met starterswoningen kan de zaak niet gefinancierd worden.

Ik wens de heren politici veel wijsheid toe maar als ik het voor het zeggen had dan zou ik even een pas op de plaats maken. De plannen die er nu liggen kunnen in een recessie grotere gevolgen hebben dan het invoeren van een nieuw afvalstoffenheffingsysteem.

Uw reactie wordt zeer gewaardeerd. Ze mogen anoniem zijn, maar (anonieme) kwetsende reacties worden meteen verwijderd

Feestelijk programma voor nieuwe Nederlanders


Foto Frank Trommelen

KAATSHEUVEL – De 5-jarige Hassan Al Djassani mocht gisteren in schoenfabriek Van Beers een grote clownsschoen passen. Hij was een van de speciale gasten, die een bezoek brachten aan dit Kaatsheuvelse bedrijf. De gemeente Loon op Zand wilde de Nationale Naturalisatiedag niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Ze had daarom een speciaal programma voor haar inwoners die dit jaar de Nederlandse nationaliteit hebben ontvangen. Na het bedrijfsbezoek ging de groep ook nog pannenkoeken eten in De Moer. Ook de gemeenten Waalwijk en Heusden hadden gisteren bijeenkomsten voor nieuwe Nederlanders.

Omroep voert actie voor studio IRON

Kaatsheuvel/WAALWIJK - De lokale omroep RTV Midden Brabant gaat actie voeren voor de zieken- en ouderenomroep Iron.

Een telefoonpanel met bekende Waalwijkers moet op 18, 19, 22, 23 en 24 december bedrijven benaderen om Iron te sponsoren. De actie wordt gehouden tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Iron heeft geld en spullen nodig om de nieuwe studio in te richten.

Omroepstichting Iron verzorgt vanuit het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk radio- en tv-programma's en de kabelkrant. Iron zendt uit in het ziekenhuis en de zorgcentra Antoniushof en Samarja.

Koopzondagen 2009

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende zondagen als koopzondag voor Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer aangemerkt voor 2009:

Kaatsheuvel (kern):
25 januari, 22 februari, 29 maart, 26 april, 24 mei, 28 juni, 26 juli, 30 augustus, 27 september, 25 oktober, 29 november en 27 december.

Loon op Zand (kern):
13 april (tweede paasdag), 24 mei, 1 (tweede pinksterdag) en 21 juni, 30 augustus, 13 en 20 september, 15 en 29 november, 6, 13 en 20 december.

Voor bedrijventerrein De Kets Rechtvaart zijn de data:
4 en 18 januari, 8 februari, 8 maart, 13 april (tweede paasdag), 3 en 21 mei (hemelvaartsdag), 1 juni (tweede pinksterdag), 11 en 25 oktober, 8 november en 26 december (tweede kerstdag).

ZLTO en Efteling bouwen een sprookjesboerderij

Bron: Brabants Dagblad door Ben Ackermans.

KAATSHEUVEL - Een sprookjesboerderij. Dat wordt de vorm waarin de agrarische organisatie ZLTO en de Efteling gaan samenwerken.

Het plan is om een echte boerderij in de bekende Anton Pieck-stijl te bouwen in het attractiepark. Wanneer is nog niet bekend. Kinderen kunnen daar kennismaken met de hedendaagse land- en tuinbouw. Voor de ZLTO is dat een belangrijke reden om samenwerking met de Efteling te zoeken, aldus directeur Gerard van Oosten.

De sprookjesboerderij gaat eerst van start als een multimediaproject. Zowel de Efteling als de ZLTO zeggen geen verdere toelichting te kunnen geven.

Een impressie van de boerderij op www.brabantsdagblad.nl / efteling

Loon op Zand wil rust rond paardenhoudenrijen

Bron: Brabants Dagblad

KAATSHEUVEL Duidelijke regels moeten nu snel een eind maken aan de onrust binnen de Loonse paardenwereld. Een gevoelig punt is het lesgeven op paardenpensions. Het college wil deze lessen nu toch toestaan. Begin dit jaar jaar leidde een dreigend verbod tot groot verzet onder eigenaren en gebruikers van de paardenpensions.
In Loon op Zand ligt nu een nieuwe conceptnota 'paardenhouderijen'.

Wethouder Hans Waijers (CDA) nam het vorige plan onder druk van de politiek terug. De plannen leidden toen tot verhitte discussies met hoofdrollen voor de de Kaatsheuvelse manegehouder Walter Pullens en pensionhouder Cees Smulders, die elkaar in de haren vlogen.

Een belangrijke wijziging is nu dus dat op alle soorten paardenhouderijen les mag worden gegeven. Bij pensions mag dat overigens alleen aan mensen, die daar hun paard stallen. Bij maneges moeten ook groepen van buitenaf lessen kunnen krijgen. Verder mogen alleen bij maneges wedstrijden en evenementen worden gehouden, en zijn (ondergeschikte) horeca-activiteiten toegestaan.

Voor maneges die officiële wedstrijden organiseren, gelden strenge veiligheidseisen van de landelijke paardensportvereniging. Maar deze eisen zijn, volgens het college, niet aan alle paardenhouderijen op te leggen.

Voor deze nota is veel overleg geweest met instanties als ZLTO en de paardenhouders. "We hopen dat dit stuk minder discussie oplevert", aldus Waijers. "Ik wist in ieder geval niet dat zoveel mensen in Loon op Zand iets met paarden te doen hebben." De plannen liggen nu tot 22 januari ter inzage. Als alles meezit, wordt de nota in maart door de raad vastgesteld.
Daarna wil het college ook snel een besluit nemen over de paardenhouderijen, die nu nog in strijd zijn met het bestemmingsplan.

zondag, december 14, 2008

Desk verliest bij Papendrecht

Papendrecht - Desk heeft de moeilijke uitwedstrijd bij Papendrecht met 3-2 verloren. Het Elfral van Kees van Loon gaat de winterstop in op de 10e plaats op de ranglijst.

Autobrand Midden-Brabantweg

Kaatsheuvel - Vanochtend (zondag) rond de klok vijf uur werd de brandweer van Loon op Zand en Tilburg gealarmeerd voor een autobrand op de Midden-Brabantweg ter hoogte van Loon op Zand. Bij aankomst van de brandweer stond de auto geheel in brand. De auto die al een tijdje in de berm geparkeerd stond brandde geheel uit. De politie sluit brandstichting niet uit.

Waalwijker geeft zichzelf aan na knokpartij in Kaatsheuvelse kroeg

KAATSHEUVEL - De politie hield vrijdagavond rond 20.45 uur een 45-jarige man uit Waalwijk aan op verdenking van mishandeling. Hij gaf zichzelf aan op het bureau in Waalwijk en is in verzekering gesteld.

De politie verdenkt de man van het mishandelen van een 54-jarige man uit 's-Gravenmoer. De twee troffen elkaar rond 17.00 uur in een café aan de Hoofdstraat in Kaatsheuvel. Het slachtoffer kreeg volgens de politie enkele stevige klappen in het gezicht en ook later, toen de ruzie gesust leek, kreeg hij klappen. Ook de zoon van de verdachte en een vriend van hem zouden het slachtoffer mishandeld hebben. De man uit 's-Gravenmoer en de verdachte kennen elkaar. De vermoedelijke oorzaak is loon dat de zoon van de verdachte nog van het slachtoffer zou krijgen. De Waalwijker heeft verklaard dat hij in het gevecht ook diverse malen met een barkruk is geslagen door het slachtoffer. De politie stelt een onderzoek in.

zaterdag, december 13, 2008

Efteling vreest vooral 'hoogbouw'

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

KAATSHEUVEL - Als het huidige bouwplan op het terrein aan de St. Jozefstraat in Kaatsheuvel doorgaat, is dat niet alleen slecht voor de Efteling, maar ook voor de toekomstige bewoners en de gemeente.

Volgens het attractiepark leidt dit plan vrijwel zeker tot geluidsproblemen voor alle partijen. Het baseert zich daarbij op eigen geluidsmetingen. De berekeningen van de gemeente laten weer een heel ander beeld zien.

Deze week voerden Efteling en gemeente opnieuw overleg over deze zaak. Maar zonder het gewenste resultaat: de bezwaren van het attractiepark zijn niet van tafel.

Casade Woondiensten wil bij het 'Rosagaerde-terrein' aan de St. Jozefstraat 51 appartementen en 19 woningen bouwen. Daar vlakbij moet de nieuwbouw van zorgcentrum Rosagaerde komen.

Volgens de Efteling vormt het bouwplan aan de andere kant van de Europalaan een bedreiging voor de huidige bedrijfsactiviteiten. Dat heeft alles te maken met geluid. "Het gaat dan met name om de woningen van Casade, die straks boven het geluidsscherm uitkomen. Uit onze berekeningen blijkt dat bij die woningen het geluidsniveau op de gevel te groot wordt. Dat is ook voor de toekomstige bewoners een probleem. Niemand zit te wachten op klachten over geluid", aldus de Efteling-woordvoerster. De gemeente ziet het toch anders. Ook voor die 'hogere' woningen zou aan de geluidsnormen worden voldaan, blijkt uit haar berekeningen. Volgens het attractiepark gaan de partijen nu eerst beide geluidsberekeningen nog eens goed onder de loep nemen. Als de discussie blijft, dreigen nieuwe juridische procedures en vertraging voor de plannen.

vrijdag, december 12, 2008

'Pleinfestival tegelijk met Loonse kermis'

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

KAATSHEUVEL/LOON OP ZAND - Het Pleinfestival in Kaatsheuvel en de kermis in Loon op Zand dreigen volgend jaar in hetzelfde weekeinde gehouden te worden.

De VVD wil van het Loonse college opheldering over deze zaak. De partij vraagt zich af of het wel verantwoord is om in de gemeente twee zulke grote evenementen tegelijkertijd te houden.

De kermis in Loon op Zand wordt volgens traditie met Hemelvaart gehouden. De organisatoren van het Pleinfestival, waar ook een kermis deel van uitmaakt, willen dit evenement voor de eerste keer in het hemelvaartsweekeinde houden. Overigens heeft de gemeente nog geen vergunningen verstrekt.

Volgens Wil van Beers van de Taptoecommissie van het Pleinfestival geeft de organisatie al 25 jaar minimaal een jaar van tevoren per brief aan op welke datum het evenement gehouden wordt. "Wij schrijven daar nadrukkelijk in dat als we niets terughoren, de gemeente akkoord is met ons voorstel. En in dit geval hebben we niets gehoord, dus nemen wij aan dat we verder kunnen."

Volgens Van Beers heeft de Taptoecommissie de contracten met de muziekkorpsen inmiddels rond. Ook zijn er al artiesten vastgelegd voor de vrijdagavond en de zondag.

"Als de kermis in Loon op Zand tegelijkertijd met de kermis van het Pleinfestival gehouden wordt, dan gaat dat zeker ten koste van de kermis in Loon op Zand", concludeert Wil van Beers.

De gemeente Loon op Zand gaat snel onderzoeken wat het betekent als beide evenementen in de twee dorpen in hetzelfde weekeinde worden gehouden.

Wanneer een definitief besluit over de vergunningen valt, is niet bekend.

Hoop gloort voor 'Kasteel'

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

LOON OP ZAND – De broodnodige restauratie en interne verbouwing van het Witte Kasteel in Loon op Zand komen in zicht.

De vergunning hiervoor wordt eind januari verleend, in ieder geval als verdere bezwaren tegen het plan uitblijven. In het voorjaar zou het werk dan daadwerkelijk van start kunnen gaan. Maar dat hangt ook weer af van eigenaar Wim de Pundert. De gemeente praat binnenkort met hem over zijn toekomstplannen voor het Witte Kasteel.

Het Loonse monument staat er steeds slechter bij. "Dat baart inwoners, politiek en ook het college grote zorgen", stelt wethouder Hans Waijers (CDA). Eigenaar De Pundert zegt het kasteel grondig te willen verbouwen tot een goed bewoonbaar monument, maar vindt dat de procedures allemaal veel te lang duren. Eerder dreigde hij daarom het kasteel met opzet te laten verpauperen.

Waijers benadrukt dat een vergunning voor een verbouwing van zo'n historisch pand niet zomaar verleend kan worden. "Daar is ongelooflijk veel overleg voor nodig." Na adviezen van onder meer de gemeentelijke monumentencommissie en Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) wil het college in principe een vergunning verlenen voor het werk, al zal het zeer zorgvuldig en onder deskundige begeleiding uitgevoerd moeten worden.

De vraag blijft wanneer De Pundert daadwerkelijk het monument gaat aanpakken. "We kunnen hem moeilijk daartoe dwingen, ook als de vergunning verleend is", stelt Waijers. "Pas als echt blijkt dat het monument in gevaar komt, kan dwang toegepast worden. Maar dan moet het kasteel bijna op instorten staan." Verder is het ook de vraag of De Pundert er zelf gaat wonen. "Binnenkort hopen we te horen wat hij nu precies met het Witte Kasteel wil."

De Pundert zelf was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Het ontwerpbesluit voor de monumentenvergunning ligt nu zes weken ter inzage in de gemeentewinkel.

donderdag, december 11, 2008

Hertogboeren winnen prijs voor vernieuwing

KAATSHEUVEL - Zeven Hertogboeren uit St. Michielsgestel en Empel zijn de winnaar van de ZLTO Initiatiefprijs 2008. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse ledencongres van de agrarische organisatie in De Efteling.

De Hertogboeren worden beloond voor hun project 'Agrotoerisme in stelling gebracht'. De ligging van hun bedrijven aan een dijk die belangrijk was in het beleg van Den Bosch (1629) buiten ze uit door het aanbieden van toeristische dagarrangementen. Die zijn gekoppeld aan een bestaande fietsroute van de VVV. Toeristen maken door de arrangementen kennis met de boerenbedrijven.

Leden van de ZLTO kozen de winnaar, die een cheque van 2.500 euro kreeg, uit drie genomineerden. Daaronder was ook de agrarische kinderopvang Tierelier in Heukelom. De prijs is bedoeld voor vernieuwende initiatieven.

De ZLTO beloonde de Biomassa Centrale Moerdijk, waar kippenmest wordt omgezet in elektriciteit, met een speciale ondernemersprijs.

Kaatsheuvel krijgt bussluis voor snelle buslijn

KAATSHEUVEL – Het is bijna zo ver. Reizigers kunnen vanaf maandag 15 december mee met de nieuwe, snelle buslijn 300 van Tilburg naar Den Bosch met onderweg alleen stops in Kaatsheuvel, Sprang-Capelle en Waalwijk.

Bij de Horst in Kaatsheuvel wordt hard gewerkt om de komst van de 'snelbus' mogelijk te maken. Het gaat dan om de aanleg van een bussluis. Volgens vervoersmaatschappij Veolia is de nieuwe busroute met name bedoeld voor een snelle rit naar werk of school. De snelbus rijdt dan ook van maandag tot en met vrijdag van 6.30 tot 19 uur

Ook GemeenteBelangen kritisch over kliko's

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

KAATSHEUVEL - Wat is er precies fout gegaan bij de invoering van de nieuwe afvalinzameling in de gemeente Loon op Zand? Ook de grootste coalitiepartij GemeenteBelangen wil die vraag graag beantwoord zien. "Ik ben er nu van doordrongen dat de gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdient", stelt fractievoorzitter Ad van Laarhoven. De politiek uitte onlangs stevige kritiek op alle verwarring rond de invoering van de nieuwe afvalinzameling in de gemeente Loon op Zand.

Zo verliep de omwisseling van alle afvalcontainers niet vlekkeloos. Vooral de tijdsplanning bleek te krap. Volgens wethouder Joop Bisselink (GemeenteBelangen) moest de omvang van dit 'giga-project' niet onderschat worden. Hij benadrukte steeds bovenop de zaak te hebben gezeten en de regie zeker niet kwijt te zijn. GemeenteBelangen mengde zich die avond niet in de discussie. Fractievoorzitter Van Laarhoven was net terug van vakantie en stelde niets meegekregen te hebben van alle ophef rond de omwisseling van de kliko's, dit tot verbazing van de andere partijen.

Volgens Van Laarhoven is door dit alles een wat ongelukkig beeld ontstaan. "Ik onderschat de gevoeligheden rond dit onderwerp zeker niet. Er blijkt toch het één en ander mis gegaan te zijn. We praten daar ook met onze eigen wethouder over."

woensdag, december 10, 2008

Efteling investeert nog veertig miljoen

KAATSHEUVEL - De Efteling investeert de komende vier jaar veertig miljoen euro in drie bouwprojecten. Nieuw zijn Raveleijn, een arena voor live-entertainment, en conferentiecentrum de Burcht. Restaurant de Likkebaerd wordt verbouwd.

De investeringen komen bovenop de 46 miljoen euro die betaald worden voor vakantiepark Bosrijk. De nieuwe directievoorzitter Bart de Boer volgt daarmee een andere lijn dan zijn voorganger Ronald van der Zijl. Die zei bij zijn afscheid in het voorjaar dat er behalve Bosrijk voorlopig geen grote investeringen gedaan worden.

De Boer: “Om het park aantrekkelijk te houden, moeten we blijven investeren.” Hij houdt één slag om de arm. “We verwachten weinig last van de recessie te hebben. Een dagje Efteling schrappen mensen niet zomaar. Maar als die gedachte niet klopt, kunnen we het conferentiecentrum uitstellen.”

IN MEMORIAM FRANS HUIJSMANS

Kaatsheuvel – Maandag bereikte ons het bericht dat kapper Frans Huijsmans op 75 jarige leeftijd plotseling is overleden. Frans is geheel onverwacht gestorven. Hij werd in Kaatsheuvel de “lolly-kapper” genoemd. Frans was een fanatiek DESK supporter. De leden zullen hem en zijn loterij missen. Vrijdagavond om 19.00 uur is er een avondwake voor Frans in de St.Janskerk aan de Hoofdstraat waarna tot 21.00 uur gelegenheid is om afscheid van hem te nemen in zijn vertrouwde kapsalon. De uitvaartdienst wordt gehouden op zaterdag 13 december om 10.30 uur in de St .Janskerk De crematieplechtigheid begint om 12.30 in het crematorium in Vlijmen.

St. Jan sprekend voorbeeld neogotiek

Brob: BD Auteur Sjaak Koolen

De St. Janskerk in Kaatsheuvel is een schoolvoorbeeld van de neogotische bouwstijl met oude ornamenten. De kerk wacht een grootscheepse restauratie.foto Frank Trommelen
KAATSHEUVEL - De St. Jan in Kaatsheuvel is in deze contreien niet de minste kerk. En ook niet de kleinste.

Zie ook:
Restauratie St. Jan vergt nog zak geld
De St. Jan is in oppervlakte de op een na grootste kerk in het bisdom Den Bosch. Bovendien is het een sprekend voorbeeld van de neogotische bouwstijl.

De naam luidt voluit H. Johannes de Doperkerk, maar iedereen in Kaatsheuvel spreekt over de St. Jan of 'grote kerk'. Het is een rijksmonument. De bekende Tilburgse architect Cornelis van Hoof tekende voor het ontwerp. Hij was ook de architect van de schoolmeesterswoning in De Moer, de Theresiaschool in Kaatsheuvel en de Heikese kerk in Tilburg.

De St. Janskerk werd op 5 juli 1913 ingezegend door bouwpastoor Völker. De kerk kostte destijds 168.000 gulden (76.000 euro). Dat was 20 procent meer dan begroot. De St. Jan werd gebouwd ter vervanging van de Waterstaatskerk, die op de plaats van het Patronaat in de Hoofdstraat stond. De nieuwe kerk was nodig, omdat Kaatsheuvel sterk groeide en de Waterstaatskerk (gebouwd in 1835) te klein was geworden.

Het orgel is een van de pronkstukken van de St. Jan. Het is een origineel Vollebregt-orgel, dat in 1854 werd gekocht. Het verhuisde uit de Waterstaatskerk mee naar de St. Jan. Het orgel is dringend aan restauratie toe. Het geld daarvoor ontbreekt. Speciaal is ook de Kruisweg van de hand van Hugo Kohl uit Roermond. De staties zijn geschilderd op een ondergrond van koper. Opvallend zijn het hoogaltaar en de preekstoel van kalksteen.

De St. Jan is 70 meter lang en 40 meter breed. De torens zijn ruim 60 meter hoog. In 1975 werd de kerk gerenoveerd. Er kwam een podium voor het altaar, het aantal zitplaatsen werd teruggebracht van 1.200 naar 750. De oude banken werden verkocht en er kwam een nieuwe verwarming.

Première Tovernaar

Persbericht Efteling

Vandaag ging de nieuwe televisieserie TiTaTovenaar in première op www.TiTaTovenaar.com. Kinderen uit Nederland en België spraken middels een heuse digitale live-verbinding met het luchtkasteel met de beroemde tovenaar, zijn dochter Tika en haar vriendje Kwark. De bekende televisieserie TiTaTovenaar uit de jaren ’70 is vanaf 22 december dagelijks om 15.10 uur te zien bij de AVRO op Z@ppelin.

Relatief weinig sportkamoioenen

Kaatsheuvel - De gemeente Lon op Zand heeft de aanmelding van sportkampioenen met een week verlengd. Iedereen die dit jaar een een kampioenschap op regionaal of national niveau heeft behaald kan zich aanmelden bij de gemeente Loon op Zand ter attentie van Astrid van Gastel.

Basisschool Den Bussel organiseert kerstmarkt

KAATSHEUVEL - Openbare basisschool Den Bussel organiseert donderdag 18 december samen met de bewoners van Gerard de Nijshof een kerstmarkt.

De leerlingen verkopen op de markt eigengemaakte kerststukjes. Ook vindt er die dag een veiling plaats en er worden hapjes verkocht. De opbrengst van die markt is voor de jubileumviering van de school in mei 2009. De markt is van 17.30 tot 19.30 uur.

dinsdag, december 09, 2008

Camping Duinlust moet geduld hebben met plan bowlingbaan

Bron:Brabants Dagblad

KAATSHEUVEL - Camping Duinlust in Kaatsheuvel verkeert nog in onzekerheid over de plannen voor de bouw van een bowlingbaan op het kampeerterrein.

Het lukt zeker niet om het complex al voor de zomervakantie in 2009 klaar te hebben, zoals eerder de hoop was. De gemeente Loon op Zand buigt zich op dit moment over het plan.

Camping Duinlust wil op het terrein aan de Duinlaan een nieuw complex bouwen met zes bowlingbanen en daar bovenop een restaurant. Iedereen moet daar kunnen bowlen; dus niet alleen de campinggasten. Maar het plan voor de bowlingbaan vergt veel tijd. Volgens eigenaar Steef Blok van Duinlust moet hij wel erg lang wachten op enige duidelijkheid over de haalbaarheid van het project. "We zitten met onze camping dichtbij de Loonse en Drunense Duinen, dus allerlei instanties wordt om advies gevraagd. Maar voor een ondernemer die in deze moeilijke tijd z'n nek durft uit te steken, duurt het wel erg lang." Als het plan voor de bowlingbaan door mag gaan, start de bouw niet eerder dan najaar 2009, dus na het volgende zomerseizoen.

Eerder wilde Duinlust de camping uitbreiden met de bouw van 55 chalets. Maar aan dat plan werkte de gemeente Loon op Zand niet mee. De gemeente weigerde dat na negatieve adviezen van het Overlegorgaan Loonse en Drunense Duinen en de provincie. Het plan zou een te grote bedreiging vormen voor de Loonse en Drunense Duinen.

maandag, december 08, 2008

DESK weer in linker rijtje.

Chemie Van Loon nog lang niet uitgewerkt.

Kaatsheuvel – Met de thuisoverwinning op SV Meerssen (4-1) staat DESK weer in het linker rijtje. “We gaan aanstaande zondag in Papendrecht weer voor drie punten, dan gaan we rustig de winterstop in”, liet trainer Kees van Loon na afloop weten.

DESK speelde met name in de eerste helft goed. Het was weer een poosje geleden dat ik de elf van Van Loon gezien had maar in tegenstelling tot de andere wedstrijden stond er een collectief op het veld.

Uitblinkers Robert Fuchs (perfecte trap) en Rudy Aerts (verre ingooi) zorgen voor voldoende aanvoer naar de voorhoede. Toch was het Van der Pluim van Meerssen die de gasten in de zestiende minuut met een droge knal van rechts op 0-1 zette.

DESK leek niet onder de indruk. In de 22e minuut kreeg DESK een aan de rechter kant van het veld een vrije trap. Fuchs legde de bal op het hoofd van Jelle Hakkert die feilloos inkopte 1-1. In de 33ste minuut schoot dezelfde Funchs met een perfecte trap vanaf 25 meter langs doelman Severijns. De doelman was kansloos: 2-1.

In de blessuretijd van de eerste helft werd Jelle Hakkert in het strafschopgebied onderuit gehaald. Fuchs schoot de pingel snoeihard in: 3-1. Twee minuten na rust was de wedstrijd gelopen. Rudy Aerts bepaalde de eindstand op 4-1. DESK speelde de wedstrijd uit en kreeg nog volop kansen.

“Het had net zo goed 6-1 kunnen zijn”, aldus Van Loon. Toen hij van Uno Animo een SMS-je kreeg dat UNO-ANIMO gewonnen had en dat zijn zoon Rik drie maal gescoord had kon de dag voor de familie van Loon biet meer stuk. Op naar Papendrecht dus.

zondag, december 07, 2008

Pool slaat caravanraam in Kaatsheuvel in

KAATSHEUVEL - Een 22-jarige Pool is zaterdagavond op een camping aan de Van Haestrechtstraat in Kaatsheuvel aangehouden.

Hij had tijdens een onenigheid met landgenoten met zijn vuisten een raam van een caravan vernield. Zijn handen waren bebloed. Niet duidelijk is waar de ruzie over ging. De man vergoedt de schade.

zaterdag, december 06, 2008

1,3 miljoen subsidie voor Kaatsheuvelse St. Janskerk

Bron Btabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

Dongen/Kaatheuvel – Parochie Kaatsheuvel krijgt van de provincie 1,3 miljoen euro subsidie voor restauratie van de St.Janskerk aan de Hoofdstraat. Gisterenmiddag ontving pastoor Groos een cheque uit handen van gedeputeerde van Brigitte van Haaften. Het geld zal besteed worden om het achterstallig onderhoud van de kerk weg te werken. Vice-voorzitter Christ van Wezel toonde zich verheugd maar ook zorgelijk. “Om de subsidie te krijgen moeten we zelf een bedrag van 1.2 miljoen bij elkaar zien te brengen, want de bij de provincie ingediende begroting is 2,5 miljoen euro”. Volgens de trotse Van Wezel zal het kerkbestuur zeker een beroep op de gemeente doen. “Het bedrag lijkt erg veel, maar de deze kerk is Qua oppervlak de tweede grootste kerk van het bisdom. De opknapbeurt van de kerk die tussen het kern winkelgebied en het nieuwe dorpshart staat moet uiterlijk 31-12-2011 gereed zijn.

vrijdag, december 05, 2008

Gemeentebelangen vraagt nogmaals aandacht hangjeugd

Kaatsheuvel – De overlast van hangjongeren rondom en in de Hoofdpoort moet snel teruggedrongen worden. Gisterenavond vroeg de fractievoorzitter van Gemeentebelangen nogmaals aandacht voor deze zaak tijdens de commissie ABZ. Eerder deze week stelde raadslid Leon van Boxtel de zaak al aan de orde.

Van Laarhoven vroeg burgemeester Wim Luijendijk er alles aan te doen om de politie meer te laten surveilleren. “Er wordt volop gedeald en ze scheuren zelfs met een scooter door de Hoofdpoort”, zo luidde de oproep van Van Laarhoven. De burgemeester kon geen toezeggingen doen. Wel beloofde hij het probleem voor te leggen tijdens het overleg met de korpsbeheerder.

Kampeerboerderij Kuipershoefke wil uitbreiden

Bron: Brabants Dagblad Auteur Jan in 't Groen

Loon op Zand – Kampeerboerderij Kijpershoefke aan het Land van Kleef 6a wil een slechtweer accommodatie bouwen. Het betreft een ruimte van 72 m2. waarin de campinggasten bij slecht weer bezig gehouden kunnen worden. In beginsel heeft het college van burgemeester en wethouders medewerking voor het plan. Het plan moet echter nog door welstand bekeken worden. Als het welstandshalve aanvaardbaar is worden het voornemen en de bouwvergunning gepubliceerd en ter inzage gelegd

Politiebureau Kaatsheuvel gesloten

Door jan in 't Groen

Kaatsheuvel – Per 1 december is het politiebureau in Kaatsheuvel gesloten. In afwachting van de oplevering van de oplevering het nieuwe bureau aan de Bevrijdingsweg tussen Waalwijk en Kaatsheuvel kunnen inwoners die aangifte willen doen op werkdagen terecht bij het bureau aan de Taxandriaweg 3 in Waalwijk en in de weekenden bij het bureau in Oosterhout, Europapark 30. Welke bestemming het bureau in Kaatsheuvel krijgt in nog niet bekend gemaakt.

Boeken over gedode RTL-cameraman Storimans

Bron: de Journalist

Op 8 januari verschijnt het boek ‘Oog op de wereld’ over de cameraman Stan Storimans van RTL Nieuws die op 12 augustus bij een bombardement op de stad Gori in Georgië werd gedood.Hij was daar samen met correspondent Jeroen Akkermans om voor RTL Nieuws verslag te doen van de oorlog tussen Rusland Georgië. Storimans werkte sinds eind 2007 aan het boek, dat werd geschreven door journalist Johan van Grinsven. (red. Johan werkt op de streekredactie van het Brabants Dagblad in Waalwijk)

Binnenkort verschijnt ook het boek ‘Er zijn grenzen’ van Jeroen Akkermans. In zijn boek toetst Akkermans het spanningsveld tussen de theorie en de praktijk van Europa aan de hand van gesprekken met mensen die hij onderweg heeft ontmoet. Het boek krijgt een bijzondere persoonlijke lading doordat Akkermans vertelt hoe zijn cameraman Stan Storimans in zijn armen sterft na de beschieting in Georgië.
Tijdschrift Linda komt in het januarinummer met een interview met Marjolein Storimans-Verhulst, de vrouw van Stan.

Wegener-kranten storten zich op glossy’s

Bron: de Journalist

De bezuinigende Wegener-kranten gaan aan de regionale glossy. Op 24 november viel bij 25 duizend geselecteerden in Eindhoven en omgeving FRITS op de mat, een uitgave van het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad. De Gelderlander werkt aan een glossy voor Arnhem en Nijmegen onder de werknaam ANNA. Ook bij BN/DeStem is de interesse voor een magazine gewekt.

‘We hebben veel nagedacht over een strategie om meer inkomsten te genereren naast de krant, want we weten allemaal welke ontwikkeling die doormaakt’, verklaart redactioneel manager van FRITS, Hans Matheeuwsen. FRITS, naar de oud-Philips topman, wordt volledig betaald door adverteerders en kost de uitgever dus niets. Sterker nog: er wordt aan verdiend. Redacteuren van De Gelderlander werken om die reden aan een blad onder de werknaam ANNA (Arnhem Nijmegen, Nijmegen Arnhem) dat in grote lijnen dezelfde formule als FRITS zal hanteren. ‘De ontwikkeling waar Matheeuwsen over spreekt, geldt voor ons natuurlijk ook’, verklaart hoofdredacteur Kees Pijnappels het initiatief.

FRITS wordt gratis thuisbezorgd bij 25 duizend Brabanders uit de hogere inkomensklasse. Andere belangstellenden moeten hem, tot verontwaardiging van enkele ED-abonnees, in de kiosk halen voor €5,95. Maar de nieuwe Wegener-glossy’s worden dan ook niet specifiek gemaakt voor abonnees. En daar is een reden voor: de doelgroep is vastgesteld aan de hand van het soort adverteerders dat brood ziet in zo’n blad. Matheeuwsen: ‘Dat zijn adverteerders die mikken op een hoger segment. Die willen niet in de krant, maar wel in een glossy.’

Ook ANNA zal naar alle waarschijnlijkheid alleen gratis worden verspreid onder de beter verdienende burger. Op dit moment wordt er gewerkt aan een dummy, die in januari of februari in de markt zal worden getest. Al naar gelang ANNA aanslaat, zal het magazine vanaf mei in Arnhem en Nijmegen worden verspreid. Volgens Matheeuwsen is vanuit BN/DeStem interesse getoond om ook in Breda een glossy à la FRITS te gaan uitgeven. BN/DeStem hoofdredacteur Johan van Uffelen: ‘Een glossy à la FRITS niet, maar we willen wel meer naar stadsmagazines opgemaakt als tijdschriften. Concreet is dat echter nog niet.’

Aanpak 'geluid' Blauwe Meer

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

LOON OP ZAND Experience Island, exploitant van het Blauwe Meer, in Loon op Zand moet zich bij feesten en evenementen aan de geluidsvoorschriften houden. Zo niet, dan dreigt de gemeente met een dwangsom. Volgens het college overtreedt het bedrijf nogal eens de milieuvoorschriften. „We zijn het aan de omwonenden verplicht om maatregelen te nemen”, aldus waarnemend burgemeester Wim Luijendijk. „Dat wil echter niet zeggen dat we bij de eerste beste overtreding ook de dwangsom gaan opleggen."
De gemeente heeft Experience Island nog eens op de regels gewezen. Zo moet het bedrijf vooraf de activiteiten melden, waarvoor afwijkende geluidsnormen gelden. Ook moet het bedrijf zich aan de sluitingstijd houden (01.00 uur). Verder wijst de gemeente nog eens op de eindtijd van muziekevenementen. Dat is 23.00 uur. Vorige week is er volgens de gemeente overleg geweest met het bedrijf. Bij de ondernemers zou de gedachte leven dat voor elke activiteit een melding nodig was. Dat zou de bedrijfsvoering frustreren. „Onze mensen hebben uitgelegd dat het aanvragen van incidentele activiteiten niet geldt voor de gewone bedrijfsvoering”, stelt Luijendijk. „Het laatste wat wij willen is de bedrijfsvoering frustreren”.
De woordvoerder van Experience Island benadrukt dat het aantal klachten over overlast bij ‘t Blauwe Meer de laatste anderhalf jaar fors is afgenomen. „Dat weet de gemeente ook.” Volgens hem zit de zaak rond de milieuvergunning allemaal vrij ingewikkeld in elkaar. „En daar praten we met de gemeente over.’

donderdag, december 04, 2008

Klikodebat

Opinie

Kaatsheuvel – Deze week gebeurde er iets opmerkelijks in de raadscommissie Openbare Ruimte. Aan wethouder Joop Bisselink werden zo’n twintigtal schriftelijke vragen gesteld over de omwisseling van de kliko’s.

Besloten werd om de vragen niet te beantwoorden maar om de wethouder aan het woord te laten. De kritiek over de operatie was niet mals. Vooral coalitiegenoot CDA uitte stevige kritiek. Je zou haast zeggen dat de coalitie scheurtjes begint te vertonen.

Maar het meest opmerkelijke was het dat de hele operatie rond het omwisselen van de kliko’s (2000 telefoontjes) de fractie van Gemeentebelangen geheel is ontgaan. Het is logisch dat de partij haar eigen wethouder niet afvalt, maar dat niemand van de fractie maar iets af weet van hoe de “mega-operatie” verlopen is, lijkt op onwaarschijnlijk of sterker nog onmogelijk.

Ik spreek geen oordeel uit over het functioneren van de wethouder maar Gemeentebelangen had er op z’n minst iets van kunnen zeggen. Misschien hadden ze de wethouder wel moeten complimenteren, want het is een grote klus. Maar door te zwijgen lijkt het dat Gemeentebelangen de ogen sluit voor belangrijke zaken voor de burger.

Het is duidelijk dat Gemeentebelangen met deze zet het partijbelangen boven het belang van de burger stelt. Maar volgens GroenLinks mag dat allemaal zonder consequenties. “Hoe slechter Gemeentebelangen het werk doet, des te groter wordt de partij”, stelt GRoenLinks.

Webmaster

Interpolis schenkt DESK defibrillator na diefstal

KAATSHEUVEL - De Kaatsheuvelse voetbalclub DESK heeft alweer een nieuwe defibrillator. Het apparaat was in het weekend pas gestolen.

De defibrillator is een hulpmiddel dat bij een acute hartstilstand mensenlevens kan redden. Dus wie haalt nu zo'n apparaat weg? Het bestuur loofde een bedrag van 50 euro uit voor de tip die leidde naar de dader.

Het nieuws van de diefstal viel ook verzekeraar Interpolis op. Het bedrijf besloot DESK een nieuwe defibrillator te schenken. Deze is gisteren in Tilburg opgehaald

Behoud van restanten leerlooierij in Kaatsheuvel

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

KAATSHEUVEL - De muurwerken van een eeuwenoude leerlooierij en waterput op het terrein aan de Hoofdstraat 101 in Kaatsheuvel blijven bewaard.

Bij de bouw van een nieuw appartementencomplex op deze locatie moet rekening worden gehouden met deze historische restanten. De aannemer gaat zo bouwen dat de eeuwenoude muurresten in de bodem blijven zitten.

Ontwikkelaar Verhoeven Bouw bv wil op het perceel Hoofdstraat 101 een appartementencomplex bouwen. Voor dit bouwplan zijn diverse archeologische onderzoeken uitgevoerd. Op het terrein blijken zich oude muurwerken te bevinden van een leerlooierij, die rond 1770 gebouwd is. Verder zijn ook de restanten gevonden van een nog iets oudere waterput (tussen 1650 en 1700).

Na het onderzoek ontstond enige discussie over de zeldzaamheid van deze vondsten. Volgens wethouder Joop Bisselink (GemeenteBelangen) blijkt na overleg dat deze vindplaats in Kaatsheuvel 'waardevol is voor de geschiedschrijving.' Daarom worden de oude muurwerken van de leerlooierij en waterput beschermd, en blijven de restanten ook na de bouw van het appartementencomplex in de bodem zitten. Verhoeven Bouw wil hieraan ook meewerken. Om de restanten van de historische bouwsels op het terrein niet te beschadigen, moet de aannemer voorzichtig te werk gaan. Zo moeten bijvoorbeeld de wagens over speciale rijplaten rijden. Ook het afgraven van de bovengrond dient voorzichtig te gebeuren, en dit alles onder archeologisch toezicht. De gemeente verwacht de bouwvergunning volgend jaar te kunnen verlenen.

Forse kritiek op 'afvalsoap' Loon op Zand

KAATSHEUVEL - Alle chaos en verwarring rond de nieuwe afvalinzameling komt wethouder Joop Bisselink (GemeenteBelangen) op forse kritiek te staan van de Loonse politiek.

Alle fracties, met uitzondering van Bisselinks eigen partij GemeenteBelangen, tonen zich zeer teleurgesteld in de hele gang van zaken. De wethouder zelf vindt niet dat hij in gebreke is gebleven en de regie over het project heeft verloren. "Ik ben steeds alert geweest, heb zaken tussentijds gestuurd en meteen gereageerd op pijnpunten."

De nieuwe afvalinzameling roept nog veel vragen op. Het streven was om alle afvalcontainers tussen maandag 17 en vrijdag 28 november om te wisselen en te voorzien van een chip. Maar die planning van twee weken bleek onhaalbaar. De hoop is nu dat eind deze week alle mensen hun nieuwe containers hebben. Het 'chippen' van de kliko duurt waarschijnlijk nog tot eind deze maand. Door het natte en koude weer is dat werk fors vertraagd.

Bij de klachtenlijn en servicelijn zijn de afgelopen tijd zo'n 2000 telefoontjes binnengekomen. Niet alleen de oppositiepartijen maar ook lijst Loon op Zand en voor het CDA uitte forse kritiek op de 'alle chaos rond de kliko's'.

Bisselink betreurt alle commotie en reacties, maar volgens hem is er ook veel goeg gegaan. "Het is een gigaproject'hield hij de commissieleden voor. Volgens CDA'er Elly de Kort belooft dat weinig goeds voor de toekomstige andere projecten zoals het Bruisend Dorpshart.

Gemeentebelangen zweeg in alle toonaarden. Volgens fractievoorzitter Ad van Laarhoven had hij in het bruitenland gezeten en had hij niets mee gekregen van van enige ophef. Ook zijn fractiegenoot Corry Dijkstra zweeg. Die opstelling wekte grote verbazing. "Dus als U op vakantie bent, ligt de grootste partij van Loon op Zand op z'n gat", reageerde Corne van den Dries van de VVD. "Het maakt niet uit", verzuchtte Rolf Baarda van GroenLinks. "Hoe meer er fout gaat des te groter Gemeentebelangen wordt".

Bisselink beloofde het project goed te evalueren.

Efteling wint award

KAATSHEUVEL - De eerste Rob de Bes Award, een nieuwe jaarlijkse prijs van VVV Nederland, is uitgereikt aan attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel. De award is een prijs voor speciale initiatieven, activiteiten, producten en diensten, die bijdragen aan de ontwikkeling van de toeristische en recreatieve sector in Nederland. Volgens Kees van Wijk, algemeen directeur van VVV Nederland, is de Efteling een voorbeeld op het gebied op innovatie, gastheerschap, effectiviteit en reputatie.

Naast de award krijgt het internationaal bekende attractiepark 10.000 euro. Het Kaatsheuvelse park mag dat bedrag besteden aan 'relevante projecten'.

De prijs werd afgelopen weekeinde uitreikt op het eerste VVV-jaarcongres in Bussum aan directeur Imagineering van de Efteling, Olaf Vugts.

Vugts zat overigens ook in de jury van de Rob de Bes Award

woensdag, december 03, 2008

Cobi’s kippensoep voor containerploegen



Het was gezellig druk, gisterenmiddag in huize Landa aan de Alm 54 in Kaatsheuvel. Daar trakteerde Cobie Landa en haar buurvrouw Sandra Mooij uit sympathie voor de harde werkers 24 mensen die de afvalcontainers ombouwen op een stevige lunch. Naast drie soorten soep waren er tosti’s, eieren met spek en diverse belegde broodjes. Volgens de trotse Cobi Landa eten de 24 arbeiders, die in huisjes verblijven op de Beekse Bergen, al weken niets anders dan pizza’s en fastfoot. Vooral de soep vond gretig aftrek. Volgens Katelien Groenendijk van het uitvoerend bedrijf Ecoplanet duurt de klus eens zo lang dan gepland. “We zijn dan ook blij dat mensen zoiets nog willen doen”, aldus Groenendijk. Na een uurtje gingen de mannen met goed gevulde magen weer aan de slag.

“Hangjeugd dealt aan voorzijde Hoofdpoort”

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

Kaatsheuvel – De politie surveilleert momenteel extra in het centrum van Kaatsheuvel. Ook worden wijkagenten in de vooravond ingezet om de overlast van hangjongeren terug te dringen. Dit zei wethouder Wim Aussems maandagavond in de raadscommissie Welzijn. De fractie van Gemeentebelangen wilde van de wethouder weten welke acties ondernomen worden om de overlast van jeugd bij de Hoofdpoort en rond het Marktplein te reduceren. Volgens de wethouder doet de musquito die achter de Hoofdpoort hangt zijn werk. “Daar is de overlast een stuk verminderd”, aldus Aussems. Zijn partijgenoot Leon van Boxtel was echter niet tevreden met het antwoord van de wethouder. “Ik vind uw antwoord erg zwak”, zo reageerde hij. Volgens het raadslid heeft de overlast zich nu verplaatst naar voor de Hoofdstraat voor de Hoofdpoort. “Voor het patronaat staan ze op straat gewoon te dealen”, verklaarde hij. Ook zei van Boxtel dat de eigenaren van de Hoofdpoort klagen dat de jeugd met scooters en brommers door het winkelcentrum crossen. De wethouder zegde toe nogmaals contact op te nemen met de politie. Hij ging daarbij voorbij aan het mogelijke verbod van het gebruik van de musquito, zoals het kabinet van plan is.

Bloemen gaan Kasteelweide van Loon op Zand in april opfleuren

Bron Brabants Dagblad door Tom Tacken

LOON OP ZAND - Veelstemmig heft de Liedertafel Echo der Duinen het 'Stekkie van de fuchsia' aan, terwijl iets verderop een bloemist die fuchsia's ook in de aanbieding heeft.

Aan dat beeld moet het nieuwe evenement gaan voldoen dat de Liedertafel samen met SMC De Wetering in Loon op Zand organiseert. De Kasteelweide vormt op zondag 26 april het decor voor een Muzikale Bloemenmarkt. Ook op het Weteringplein worden activiteiten rondom 'bloemen met muzikale klanken' ondergebracht.

Het nieuwe festijn voor Loon op Zand moet een regionale uitstraling krijgen. De bedoeling is ook dat het jaarlijks terug gaat keren. "Den Bosch heeft zijn grote geraniummarkt in de voorjaar, maar de regio hier kent een dergelijke bloemenmarkt nog niet", verwoordt Marja van Trier. "Loon op Zand kan dit aan de recreatiekant goed gebruiken. Maar we willen er tegelijkertijd mee laten zien dat je op de Kasteelweide prima iets kunt organiseren zonder de omgeving te belasten."

Er komt volop live muziek door orkestjes, koren en muzikale verenigingen, maar die zal onversterkt blijven. Terrasjes worden niet alleen voor de Wetering opgetrokken, ook op de Kasteelweide zelf worden voor dat doel vlonders neergelegd.

Liederen over bloemen, muziekorkesten die bloemenwalsen spelen of de natuur een ode brengen. Dansgezelschappen die de bloem als thema nemen en schilderclubs die de bloem als onderwerp hebben: daaruit moet het programma zoal gaan bestaan. Maar ook: ludieke bloemenklaarovers die klaarstaan om het publiek over een gebloemd zebrapad te leiden.

Tuinders, kwekers en bloemisten uit de eigen gemeente zijn al benaderd. "Er is enthousiast gereageerd", zegt Van Trier. "Maar deze eerste keer hoeven ze dan ook niet voor hun plaats te betalen."

De Kasteelweide moet 26 april wel vol met bloemen staan: "Houden we marktplaatsen over, dan gaan we eerst bloemistenopleidingen te benaderen, bijvoorbeeld die in Tilburg-Noord, en daarna handelaren van elders."

Aanmelden voor deelname kan tot 31 december.

marjavantrier@xs4all.nl

Gratis wandeling door landschap Westloon

KAATSHEUVEL - De vereniging voorNatuur- en milieueducatie IVN De Waerdman houdt zondag 7 december een gratis wandeling door natuurgebied de Westloon bij Kaatsheuvel. Deelnemers worden begeleid door gidsen.

De wandeling start om 10.00 uur vanuit café De Efteling, Horst 51 in Kaatsheuvel

dinsdag, december 02, 2008

Verzet Efteling houdt aan

Kaatsheuvel - De Efteling blijft zich verzetten tegen de bouw van 51 appartementen en 19 woningen aan de St.Jozefstraat. Een rechtzaak dreigt. De bezwaren van de Efteling zijn na overleg met de Efteling niet van tafel. Volgens wethouder Hans Waijers liggen de partijen niet met elkaar overhoop. “Maar iedereen komt op voor zijn eigen belangen”. De Efteling heeft de strijd tegen het bouwplan van Casade staken maar wil van de gemeente dan wel de garantie dat ze haar huidige activiteiten in de toekomst kunnen voortzetten. Het bedrijf loopt daarmee vooruit op de aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning. “De Efteling wil zwart op wit dat het bedrijf minimaal de huidige rechten houdt in de nieuwe vergunning”, legt Waijers uit. Maar volgens de wethouder zijn dergelijke garanties niet te geven.

“Sint Jozefkerk mocht wel in het licht”

Bron: Brabants Dagblad Auteur Jan in 't Groen

Loon op Zand in het ongelijk gesteld

Kaatsheuvel – De Sint Jozefkerk mocht weldegelijk in het licht gezet worden. Vorige week donderdag deed de bestuursrechter deze uitspraak. Op 21 november 2007 vroeg Jan Brokx bij de gemeente Loon op Zand vergunning aan om de Sint Jozefkerk in het licht te zetten. Dit in verband met het jaar van het religieuze erfgoed. Op 7 december verleende de gemeente de vergunning om de kerk 14 dagen in het licht te zetten. Meteen echter, nadat de verlichting was aangebracht was trok de gemeente op 21 december de vergunning in en sommeerde Brokx om de verlichting terstond weg te halen. Brokx stapte daarop vervolgens naar de bestuursrechter. Volgens de rechtbank was de gemeente niet bevoegd om de vergunning om lichtmasten te plaatsen in te trekken en herroept zij het besluit. Volgens de gemeente heeft een wethouder Brokx op de hoogte gesteld dat het kerkbestuur erop tegen zou zijn dat de kerk uitgelicht werd. Volgens de rechtbank heeft gemeente deze verklaring niet kunnen onderbouwen, terwijl dit wel op zijn weg gelegen had. Volgens de rechtbank is gebleken dat Brokx kosten heeft gemaakt, zoals het huren van de lichtmasten en veroordeelt de gemeente Loon op Zand dan ook tot de betaling van een schadevergoeding van 189,38 euro en 145,00 euro aan griffierechten. Brokx zegt blij te zijn met de uitspraak van de rechter. Aangezien de gemeente in beroep kan gaan tegen de uitspraak zal hij voor dit jaar geen vergunning aanvragen om de kerk uit te lichten. “We zetten dit jaar met de buurtvereniging een grote kerstboom. Dan zien we volgend jaar wel of we een hernieuwde poging wagen”, aldus Brokx