Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, april 30, 2011

Eten in de Efteling moet beter

Kaatsheuvel - Consumentenprogramma Kassa heeft attractieparkenvoedsel getest. Allereerst de Efteling. Smerige, vettige friet. Hartstikke taai en zo zacht als een spons. Nasi met een fabriekssaus. Een belediging voor iedere Chinees. Door naar Walibi. Schandalig ranzige kroketten. Hamburgers die rijp zijn voor de prullenbak. Droge sla. Droog brood. Niet te eten, vettige friet. Dodelijke broodjes vis. Slijmerige haring met ijs. Slagharen dan. Slappe, slechte kroketten met een excuus van de kok. Geen ragout te bekennen. Rauwe poffertjes, volledig mislukt. Pannekoeken van elastiek. Eén voordeel: meer restaurants dan attracties (proest). Duinrell tot slot. Een verkracht broodje hamburger. Slappe friet van waardeloze aardappels. Zachte broodjes die nergens naar smaken. De slechtste La Place van Nederland. Resumerend: de kwaliteit van de Nederlandse pretparkenhoreca is om te janken. Een dierentuin gaat er nota bene met de eerste plek vandoor.

Uitzending gemist

Bron: Loopings.nl

Zonnige koniginnendag in Kaatsheuvel

Kaatsheuvel - Het was mooi weer met Koninginnedag dit jaar. Jammer voor de mensen die het binnengebeuren organiseerden in de Werft, geluk voor de drukbezochte rommelmarkt van Pannenhoef. De dag begon met de tradiotonele ontvangst van de gedecoreerden.



Een wereld van contrasten.

Kaatsheuvel - Soms is het contrast wel erg groot. Deze motor en scootmobiel trof ik aan in Kaatsheuvel.

vrijdag, april 29, 2011

Bezoekers Loonse evenementen; kijk uit voor bon

LOON OP ZAND - Het was een onaangename verrassing voor veel atleten, verzorgers en bezoekers van de Nacht van Loon. Ze keerden naar huis met een vette parkeerbon.

Opnieuw trekt de partij Pro3 aan de bel. Het is niet de eerste keer dat het parkeerbonnen 'regent' bij een evenement in het dorp Loon op Zand. Hoe kan dit 'negatieve signaal' in de toekomst voorkomen worden, vraagt de partij zich af.

Bij de intocht van Sinterklaas waren ook al volop parkeerbonnen uitgedeeld. Pro3 wilde toen weten of dit wel echt nodig was, omdat de parkeermogelijkheden beperkt waren. Bij de Nacht van Loon gingen foutparkeerders weer op de bon. Volgens Pro3-voorman Peter Flohr was het opnieuw lastig om een goede parkeerplek te vinden. Door een afsluiting van het Oranjeplein waren de parkeerplaatsen daar onbereikbaar, stelde Flohr tijdens de raadsvergadering.

"Atleten, verzorgers en bezoekers plaatsten hun auto's op de stoep achter de winkels. Bij terugkomst bleken zij verrijkt te zijn met parkeerbonnen." Bij de volgende 'Nacht' moeten er voldoende parkeerplekken zijn, of de politie moet een oogje dicht knijpen, vindt Flohr. Maar tot die tijd is het uitkijken geblazen.

Lintjesregen Loon op Zand

Lees HIER wie er een lintje hebben gekregen.

Loon op Zand in ‘crisissfeer’

KAATSHEUVEL – De slechte finan­ciële positie van Loon op Zand zorgt voor een crisissfeer in de ge­meenteraad. Gisteravond vielen harde woorden over de grote te­genvallers die aan het licht zijn ge­komen bij het doorspitten van de begroting. „Ik ben boos en zit vol schaamte”, stelde raadslid Loes He­ijs (Gemeentebelangen) in een emotioneel betoog. Hoe kon ze de mensen uitleggen dat het finan­cieel allemaal zo uit de hand is ge­lopen? Dat gevoel leefde bij meer partijen.

De resultaten van de gro­te financiële schoonmaak zijn bij de politiek ingeslagen als een bom. Veel beoogde bezuinigingen blij­ken de laatste jaren niet gereali­seerd en zijn ook niet haalbaar. Verder zijn er nog enkele grote fi­nanciële tegenvallers, waardoor nog eens tonnen extra moet wor­den bezuinigd. Als er niks gebeurt, dreigt dit jaar een tekort van 1,3 miljoen op de jaarrekening.

Jan Brekelmans (Lijst Loon op Zand) en Peter Flohr (Pro3) na­men zelfs het woord crisis in de mond. Volgens Brekelmans zit de ‘gemeente met een financiële erfe­nis opgezadeld, die ieder normaal mens zou weigeren’.

Oppositiepartijen VVD en CDA haalden fors uit naar het huidige college. Het afgelopen jaar zou veel te weinig zijn gebeurd. Dat was te­gen het zere been van wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3). Volgens hem is juist veel werk verzet. „ Het was heel hard nodig om financieel orde op zaken te stellen, ook al zijn de uitkomsten vervelend.” Ook sprak hij met klem de sugges­tie van het CDA tegen dat de ge­meente de provincie een ‘sluiten­de begroting’ aanbood, waarvan ze vooraf wist dat die niet klopte.

De forse kritiek van met name het CDA viel ook verkeerd bij Peter Flohr (Pro3). Hij wees erop dat de problemen al dateren van de vori­ge ‘regeerperiode’, toen de chris­tendemocraten nog deel uitmaak­ten van de coalitie. Volgens hem komen deze lijken nu uit de kast, omdat eindelijk financieel orde op zaken wordt gesteld.

Over één ding waren de partijen het wel eens. Dit soort financiële tegenvallers mogen nooit meer voorkomen. Dat betekent voortaan reële en harde bezuini­gingsmaatregelen. Maar ook de kei­harde opdracht om te zorgen dat bezuinigingen ook echt gehaald worden. „Het is voor ons ook een harde les geweest”, aldus burge­meester Wim Luijendijk.

Bron Brabants Dagblad Auteur M. Koster.

2000 ste klus klussendienst


Kaaysheuvel - Vrijwilligers van de Klussen en Dienstencentrale hebben in de gemeente Loon op Zand al heel wat klussen uitgevoerd. Gisteren kwam de teller zelfs op 2000. Vrijwilliger Jan Versyijnen uit De Moer zorgde voor deze mijlpaal. Hij nam de tuin van van de familie Rozenbrand in de Sweensstraat onder handen. Voor deze speciale gelegeheid hielp burgemeester Wim Luijendijk een handje.

Raveleijn in eenheid verbonden met Loon op Zand




Kaatsheuvel – Zoals Tilburg vriendschapsbanden heeft met Matagalpa en Waalwijk met Unna heeft de gemeente Loon op Zand sinds gisteren een stedenband met de Magische stad Raveleijn van De Efteling. Donderdag ondertekende de burgemeester van de Magische stad Raveleijn, Bart de Boer en Wim Luijendijk, burgemeester van Loon op Zand,het bijbehorende vriendschapsdocument. De gemeente hoopt dat vanuit beide ‘steden’ Loon op Zand nog meer op de kaart te zetten als toeristische gemeente. Inmiddels heeft het college van Loon op Zand besloten dat de 100 kaarten die de burgemeester tijdens de opening van Raveleijn op 7 april kreeg om uit te delen aan de bevolking van Loon op Zand naar het armoedebeleid, waar onder meer de voedselbank onder valt gaan. “We hadden eerst het idee om ze uit te delen aan mensen die iets goeds doen voor de gemeente, maar veel mensen bleken al een abonnement te hebben”, aldus Luijendijk.

donderdag, april 28, 2011

Loon op Zand bespaart fors door samenwerking

KAATSHEUVEL - Loon op Zand heeft een forse besparing behaald door het slimmer inkopen van goederen en diensten en het beter aanbesteden van werk. Voor een deel is dat te danken aan de samenwerking op dit gebied met - vooral - de gemeente Waalwijk.

In negen situaties hebben beide gemeenten door samen in te kopen financieel voordeel behaald. Loon op Zand 'deelt' sinds vorig jaar een centrale inkoper met buurgemeente Waalwijk, die er zelf ook al een in dienst had. Dat levert in het eerste jaar meteen een fiks voordeel op van bijna 1,3 miljoen euro.

Net als Waalwijk 'scoort' Loon op Zand een besparing van 21 procent, op 6 miljoen euro die de gemeente vooraf begroot had kwijt te zijn aan goederen, diensten en werk. Loon op Zand bleef onder de begroting op zaken als renovatie van riolen, groenonderhoud, verkeersborden, strooizout, drukwerk, mobiele telefonie en maaien van bermen en sloten.

Bron: Brabants Dagblad

woensdag, april 27, 2011

Aantal woninginbraken Loon op Zand daalt

LOON OP ZAND - Het aantal woninginbraken in het politiedistrict Oosterhout, waaronder de gemeente Loon op Zand valt, is in het eerste kwartaal van dit jaar afgenomen.

Dat is opvallend omdat in de politiedistricten Breda en Tilburg, die ook onder Politie Midden- en West-Brabant vallen, de cijfers juist hoger uitvielen. Het aantal woninginbraken in district Oosterhout bedroeg in de eerste drie maanden 384. Een jaar eerder was dat aantal nog 441.

Een uitsplitsing per gemeente kan een politiewoordvoerster niet geven. Wel weet zij dat het aantal inbraken in het district weliswaar afneemt, maar het aantal pogingen tot inbraak is toegenomen. "Dat is een algemeen beeld. Inbrekers willen snel hun slag slaan, binnen dertig seconden. Maar steeds meer bewoners en woningcorporaties brengen beter hang- en sluitwerk aan, waardoor inbrekers minder gemakkelijk binnen komen."

Het bestrijden van woninginbraken heeft hoge prioriteit bij de politie. Zo zet Politie Midden- en West-Brabant onder meer woninginbrakenteams (WIT) in. Daarnaast stimuleren gemeenten het Keurmerk Veilig Wonen en zijn steeds meer buurtpreventieteams actief.

Aanhouding voor vernieling

LOON OP ZAND - Een 15-jarige jongen is vannacht omstreeks 00.10 uur in een ziekenhuis in Tilburg aangehouden. De knul zou gisteravond tijdens een woede aanval in de straat voor zijn woning tweeautospiegels en de twee ruiten van de eigen voordeur vernield hebben. Daarbij liep hij verwondingen op aan zijn rechter- en linkerarm. Zijn vader pakte een theedoek om de bloedingen te stelpen en bracht zijn zoon naar het ziekenhuis. Een van de auto eigenaren heeft aangifte gedaan. Hij had gezien dat de verdachte tegen de rechterbuitenspiegel van zijn auto en die van een andere auto sloeg. Dezelfde aangever zag ook nog dat de knul de twee ruiten van de voordeur van zijn woning insloeg. De sneeën werden gehecht, de rechterarm werd in het gips gezet.

Bron: politie MWB

Vrouw in scootmobiel aangereden op Bevrijdingsweg

Kaatsheuvel - Een nog vrouw is woensdagochtend rond 09.00 uur gewond geraakt bij een ongeval op de Bevrijdingsweg in Kaatsheuvel. De vrouw kwam vanuit de Dijkstraat en wilde met haar scootmobiel de Bevrijdingsweg oversteken. Een naderende automobiliste zag de scootmobiel te laat en kon haar niet meer ontwijken en botste op elkaar. De vrouw in de scootmobiel raakte door het ongeval gewond. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht. Bron: 112Kaatsheuvel

Illegale ‘opening’ AH beboet

KAATSHEUVEL – De Albert Heijn in Kaatsheuvel heeft een boete gekre­gen voor het openstellen van de supermarkt op tweede paasdag. Ei­genaar Piet den Hartog zegt zich in te willen blijven zetten voor een ruimere zondagsopenstelling van de winkels in de gemeente Loon op Zand.

„Wij als winkeliers moeten naar onze klanten luisteren en zorgen dat ze naar onze supermarkt blij­ven komen. Als daar een zondags­opening bij hoort, moeten we ook op zondag open.” Hij reageert daar­mee op klachten van enkele mid­denstanders in het Brabants Dag­blad van zaterdag. Zij hadden er moeite mee dat de Albert Heijn op tweede paasdag open zou gaan tegen de regels in. Ook de Boeren­bond in Kaatsheuvel was van plan om die feestdag de deuren te ope­nen.

Zaterdag waarschuwde de gemeen­te beide ondernemers dat handha­vend werd opgetreden als de win­kels inderdaad opengingen. De Boerenbond bleef dicht. De Albert Heijn deed zijn winkel wel open. Den Hartog wijst erop dat hij aller­lei verse spullen had ingekocht en het te laat was om de klanten nog op de hoogte te stellen van het feit dat de supermarkt op het laatste moment niet open zou gaan. De eigenaar van de Kaatsheuvelse su­permarkt heeft een proces-verbaal gekregen. Hoe hoog de boete is, is nog niet bekend.

Volgens Den Hartog kun je op in­ternet 24 uur per dag winkelen. „ Als wij niet open zijn, is dat een gemiste kans. Onze concurrenten in andere steden doen dat wel”, stelt hij. Volgens hem is de stelling dat supermarkten een bedreiging vormen voor de lokale midden­stand onjuist. De supermarkten zijn juist de klantentrekkers voor de lokale middenstanders, als die zich maar voldoende onderschei­den, stelt hij. Den Hartog hoopt dat de politiek dat ook gaat inzien. „ Als we Loon op Zand als toeristische gemeente op de kaart willen zetten, dan moeten we alle registers opentrek­ken en geen beperkende maatrege­len treffen.”

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

RTV programma Oorlogsverhalen genomineerd voor jaarprijs

Kaatsheuvel / Waalwijk Het TV programma dat RTV Midden Brabant in samenwerking met het gemeentearchief Waalwijk heeft geproduceerd over de herinneringen aan de tweede wereldoorlog in Waalwijk is genomineerd voor de jaarlijkse omroepprijs. Deze prijs is ingesteld door de organisatie van lokale omroepen in Nederland, de OLON, en wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste radio en tv programma van de lokale omroepen in Nederland. In de jury zitten onder andere Marieke de Vries (NOS Journaal) en Jeroen Latijnhouwers (RTL4).

Het is de tweede keer dat de lokale omroep van Waalwijk en Loon op Zand is genomineerd voor deze prijs. De vorige nominatie was een multimediaal verslag van de 80 van de Langstraat via radio, internet en tv. In de uitzending die nu is genomineerd zijn persoonlijke verhalen vastgelegd van inwoners van Waalwijk die de oorlog hebben meegemaakt. Het idee is ontstaan vanuit de behoefte om historisch materiaal vast te leggen van de tweede wereldoorlog in Midden Brabant aan de hand van individuele gesprekken met overlevenden. RTV Midden Brabant heeft alle individuele gesprekken vastgelegd, en een compilatie gemaakt van de meest indrukwekkende verhalen. Deze uitzending is vorig jaar in november uitgezonden, en heeft toen al veel reacties losgemaakt. De uitzending zal op 4 Mei worden herhaald vanaf 20.00 op het tv kanaal van RTV Midden Brabant.

Oproep: Verloren......

Een Ipad. Vermoedelijk in de buurt van Provak en de parkeerplaats van de Jumbo. Wil de eerlijke vinder het apparaat afgeven op het politiebureau in Sprang-Capelle?

dinsdag, april 26, 2011

Recordbesparing Waalwijk en Loon op Zand

Kaatsheuvel - Een en een is soms drie. Dat bewijzen de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand. Onder meer door samen te werken bij het inkopen van goederen, diensten en het aanbesteden van werk hebben zij afgelopen jaar samen bijna 4,8 miljoen euro bespaard. In de editie De Langstraat van het Brabants Dagblad van woensdag 27 april staat een uitgebreid nieuwsverhaal over deze besparing.

Ben benieuwd of de besparing al in de kadernota staat.

Efteling maakt kinderserie met mascotte


KAATSHEUVEL – Mascotte Pardoes van sprookjespark de Efteling krijgt behalve een eigen attractie ook een eigen televisieserie.

De kinderserie Pardoes de Tovernar is de eerste fantasyserie met echte acteurs van Nederlandse bodem en is in december te zien op Nickelodeon, kondigde de Efteling dinsdag aan. De zender brengt de serie hoogstwaarschijnlijk ook in veel andere Europese landen op de buis.

In een anonieme loods op een industrieterrein in Waalwijk zijn de afgelopen weken de dertien afleveringen opgenomen. Het verhaal van Pardoes de Tovernar speelt zich af op de planeet Symbolica, waar Pardoes als mensenkind werd gevonden door de oude fee Aliciana. Als nar op het paleis Hartenhof van de koning is hij uitverkoren om de bedreigde fantasie te redden. Pardoes krijgt toverles van Almar de Grootmagister (Peter Faber) en hulp van koningsdochter prinses Pardijn (de 17-jarige Emilie Pos).

Vanaf 2012 opent de Efteling in fases centraal in het park het Rijk der Fantasie met Pardoes in de hoofdrol. De pop Pardoes ondergaat voor de serie en de attractie een transformatie tot sprekende tovenaarsleerling. De hoofdrol in de serie is voor het nog onbekende 17-jarige acteertalent Alex Hendrickx uit Bergen op Zoom. Voor het verhaal werd Anjali Taneja gevraagd, die bekend is als de bedenker en schrijver van Het Huis Anubis.

Garage in brand, man lichtgewond

SPRANG-CAPELLE - Een garage bij een woonhuis aan de Esdoornlaan in Sprang-Capelle is dinsdagmiddag afgebrand. Een man is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Rond half vijf kreeg de brandweer een melding van de brand, ook de ambulance kwam ter plaatse. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. De garage heeft rook- en waterschade opgelopen en het dak is volledig afgebrand.
PrintenEerste publicatie: dinsdag 26 april 2011 - 19:39

test na storing

test

zondag, april 24, 2011

Nieuw handhavingsbeleid en uitvoeringsprogramma

Kaatsheuvel - Dinsdag 19 april heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Loon op Zand het gemeentelijke handhavingsbeleid en het handhavingsuitvoeringsprogramma vastgesteld.

Met het handhavingsbeleidplan en het bijbehorende uitvoeringsprogramma maakt de gemeente duidelijk wat inwoners mogen verwachten op het gebied van handhaving.

Tevens zorgt het voor een transparante, betrokken en onpartijdige behandeling van
handhavingsverzoeken of meldingen over illegale situaties. De gemeente kan inwoners niet tegen elke vorm van last of overlast in de leefomgeving beschermen, maar met het plan heeft de gemeente een instrument om overlast aan te pakken en te beperken. Het handhavingsbeleidsplan stelt randvoorwaarden om een bepaald handhavingsniveau te behalen.

Aangezien het niet mogelijk is om alles tegelijkertijd aan te pakken zijn er in het plan prioriteiten aangebracht zodat er geleidelijk naar het gewenste niveau wordt gewerkt.

‘Handhaven in de fysieke leefomgeving 2011 – 2014’
In het handhavingsbeleidplan zijn uitgangspunten geformuleerd voor toezicht en handhaving onderverdeeld op verschillende terreinen. Te weten, milieu, bouw- en woningtoezicht, ruimtelijke ordening en openbare orde & veiligheid.

Per onderwerp zijn diverse thema’s benoemd. De algemene doelstelling die wordt nagestreefd met het handhavingsbeleid is om controle te behouden over bestaande handhavingsthema’s en om handhavingsthema’s die een achterstand kennen zodanig op te pakken dat er eind 2014 een beheerste situatie is.

‘Uitvoeringsprogramma toezicht en handhaving in de fysieke leefomgeving 2011’
Met het uitvoeringsprogramma wordt de wijze van toezicht en handhaving voor het komende jaar inzichtelijk. Het programma geeft helderheid over de wijze van uitvoering van de taken waaraan prioriteit is gegeven in het handhavingsbeleid.

Bron: persbericht gemeente Loon op Zand

Casade schrapt banen en sluit woonwinkel

Kaatsheuvel – Woningcorporatie Casade gaat haar organisatie mo­derniseren en inkrimpen. De woonwinkel in Sprang- Capelle wordt samengevoegd met die in Kaatsheuvel. En er verdwijnen de komende anderhalf jaar via natuur­lijk verloop tien van de honderd fte’s. Bovendien wil Casade inter­net een vooraanstaande rol geven in de dienstverlening. Volgens di­recteur Roel van Gurp zijn deze maatregelen nodig om Casade een stevige basis te bezorgen voor de toekomst.

Van Gurp benadrukt dat Casade niet tornt aan zijn rol in het leef­baar maken en houden van de wij­ken. Maar hij heeft wel vastgesteld dat de dienstverlening moderner kan. „We moeten onze dienstverle­ning meer op doelgroepen richten en meer gebruik maken van digita­le mogelijkheden zoals internet en sociale media. Onze huurders kun­nen straks veel meer dan nu hun zaken regelen via internet. En dan moet je je de vraag stellen of we nog wel drie woonwinkels nodig hebben”, zegt Van Gurp.

Het antwoord op die vraag moet volgens hem ‘ nee’ zijn. Daarom gaat de woonwinkel op het Raad­huisplein in Sprang- Capelle eind dit jaar dicht. De winkel wordt sa­mengevoegd met de vestiging van Casade in de Jan de Rooijstraat in Kaatsheuvel. Waalwijk houdt zijn woonwinkel. Die zit nu nog aan de Grotestraat. Casade onderzoekt of het niet beter is om die woon­winkel te verhuizen naar wijkpunt BaLaDe. De Kaatsheuvelse woon­winkel zal op termijn waarschijn­lijk ondergebracht worden in het Bruisend Dorpshart. Mogelijk wor­den ook de openingstijden van de woonwinkels beperkt.

De door Van Gurp aangekondigde maatregelen hebben ook een finan­ciële achtergrond. De stijgende ren­te en de verplichting om mee te betalen aan huursubsidies gaan Casade de komende jaren tussen de 3 en 4 miljoen euro extra kos­ten. Om dat bedrag op te kunnen hoesten, moet Casade volgens de directeur ook huren verhogen. „De verhoging zal niet schokkend zijn. Casade zit aan de lage kant in vergelijking met andere corpora­ties. Maar we zullen de laagste in­komens daarbij zeker ontzien.”

Van Gurp verzekert dat Casade op dit moment gezond is. Het jaar 2010 is afgesloten met 7 miljoen eu­ro in de plus. Volgens Van Gurp hoeft het ook niet meer te zijn. „Want anders doen we iets niet goed voor onze huurders. Maar we moeten nu wel maatregelen ne­men om klaar te zijn voor de toe­komst.” Van Gurp meent dat de dienstverlening door de maatrege­len beter wordt. „We blijven in de wijken, we blijven optimaal bereik­baar.” Volgens Van Gurp hebben de huurders positief gereageerd op de plannen die dit en volgend jaar hun beslag moeten krijgen

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Sjaak Koolen

Voor wie het nog niet gezien heeft: The Passion

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

zaterdag, april 23, 2011

Maatregelen brandweer

Kaatsheuvel - Vanwege de aanhoudende droogte is het protocol van de brandweer momenteel om bij buitenbranden standaard uit te rukken met groot materieel. Daardoor kan het gebeuren dat er te veel wagens ter plaatse komen in verhouding tot de grootte van de brand.

Vrachtwagenchauffeur na betaalde seks bestolen

Sprang-Capelle - Een vrachtwagenchauffeur is vrijdagavond rond 19.45 uur nadat hij op de parkeerplaats Vaerland betaalde seks had gehad met een vrouw het slachtoffer geworden van diefstal. De politie arresteerde kort na de melding een 26-jarige vrouw en een 36-jarige man uit Helmond als verdachte.
De chauffeur vertelde dat, terwijl hij op de parkeerplaats aan het uitrusten was, een vrouw uit een auto stapte. Ze liep op zijn cabine af en vroeg hem of hij zin had in een pleziertje. Het kostte 40 euro. Hij ging in op het voorstel Na afloop vertelde de vrouw dat ze een schoen kwijt was. Zij zocht de hele cabine af, waarna ze uitstapte. Hij zag dat de vrouw weer in dezelfde auto ging zitten als waar ze uitgestapt was.

‘Open’ Albert Heijn ergert de middenstand

Kaatsheuvel - De Albert Heijn mag op tweede paasdag niet open zijn, vinden Kaatsheuvelse middenstanders onder aanvoering van Bakkerij Kosters. De gemeente moet van hen strikter gaan toezien op openstelling op zondag.

De gemeente Loon op Zand moet niet alleen regelen, maar ook handhaven. Dat vinden de kleine middenstanders van Kaatsheuvel.

Aanleiding is de openstelling van de supermarkt van Albert Heijn op tweede paasdag. De gemeente Loon op Zand heeft twaalf koop­zondagen aangewezen. Tweede paasdag hoort daar niet bij.

Larence Lejeune van Bakkerij Kos­ters aan de Erasstraat in Kaatsheu­vel heeft volgens hem de onterech­te openstelling van Albert Heijn eerder deze week bij het onderne­mersloket van de gemeente ge­meld. „Ik zou teruggebeld worden, maar ik heb niets meer gehoord. Dan krijg je toch een vieze smaak in je mond”, aldus Lejeune.

De bakker vindt dat de gemeente Loon op Zand nu moet gaan hand­haven. Uit navraag blijkt dat de zaak niet alleen leeft bij de bak­kers, maar ook bij andere kleine middenstanders in het kernwinkel­gebied.

Zij zeggen geen of onvoldoende personeelscapaciteit te hebben om zeven dagen per week open te zijn. De winkeliers vrezen dat de supermarkten op korte termijn el­ke zondag open zullen gaan. Zo heeft Albert Heijn in de zomer­maanden al een ontheffing om op zondag open te zijn als er een eve­nement georganiseerd wordt. Le­jeune noemt die evenementen ‘een lachertje’: een optreden van een bandje van eigen personeel, ruilen van voetbalplaatjes, deelna­me aan het beachvolleybal.

Volgens de bakker is het zeker niet zijn bedoeling om de zaak op te kloppen. „Ik gun ieder het zijne, en zeker zo’n actieve ondernemer, maar Albert Heijn moet zich wel realiseren dat de supermarkten met hun groot assortiment de grootste concurrenten vormen van de lokale middenstand.”

Bij de gemeente Loon op Zand was vanwege de sluiting van het gemeentehuis op Goede Vrijdag niemand aanwezig die kon reage­ren op de zaak.

Ook de eigenaar van Albert Heijn, Piet den Hartog, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Brabants Dagblad Auteur Jan in 't Groen

vrijdag, april 22, 2011

Uur van de waarheid slaat voor bouw in De Moer

DE MOER – Het gaat dringen voor woningbouw in De Moer. De ge­meente wil woensdag 18 mei de bouwplannen voor de Hooivork II weer voorleggen aan de inwoners. Volgens wethouder Jacques Broe­ders (Gemeentebelangen) is dat een belangrijk moment. Op de bij­eenkomst moet blijken of de plan­nen nog op veel verzet stuiten.

Broeders: „Iedereen heeft recht om voor zijn belangen op te ko­men. En ik wil zeker niemand monddood maken. Maar het pro­ject dreigt weer te vertragen als er juridische procedures komen.”

De gemeente is er juist veel aan ge­legen nu snel te gaan bouwen, stelt Broeders. Al jaren klinkt de roep om huizen in het kleine dorp. Inwoners vrezen voor de leefbaarheid als woningbouw nog lang uitblijft. De gemeente Loon op Zand wil nu snel 34 huizen la­ten bouwen in het gebied Hooi­vork II. Over het ontwerp van het ‘wijkje’ is goed nagedacht, aldus de wet­houder. Daarbij is ook rekening ge­houden met de reacties van onder meer kopersvereniging De Moer en een groep bewoners van Hooi­vork I. „Het plan is op enkele pun­ten ook aangepast.”

De gemeente heeft het ontwerpbe­stemmingsplan Hooivork II nu klaar. Broeders hoopt dat de proce­dures snel afgehandeld worden. De gemeente verwacht na de zo­mer te kunnen starten met de grondverkoop. Als alles meezit, kan aan eind van dit jaar al gestart worden met de bouw van de eer­ste woningen.

Maar de vraag is hoe de plannen in De Moer vallen, met name bij een groep bewoners van Hooivork I. Die hadden eerder grote moeite met het ontwerp van de Hooivork II. Een te volle wijk met te weinig groen, zo was de vrees.

Vanaf 6 mei ligt het ontwerpbe­stemmingsplan Hooivork II ter in­zage. De weken daarna kunnen de inwoners hun zienswijzen geven. Als de gemeenteraad de plannen heeft vastgesteld, kunnen bezwaar­makers in het uiterste geval ook nog naar de Raad van State stap­pen. „ Als dat gebeurt, dreigen de plannen echt een tijdje stil te lig­gen”, stelt Broeders. „En daar is De Moer niet bij gebaat. Maar nog­maals, iedereen mag voor zijn of haar belangen opkomen.”

De gemeente probeert ondertus­sen nog een stuk grond in handen te krijgen dat ze nodig heeft voor een tweede ontsluiting van Hooi­vork II. Maar de verwerving van die grond verloopt zeer moei­zaam. De gemeente overweegt een procedure om de grond te onteige­nen.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

Casade sluit woonwinkel en schrapt banen

Kaatsheuvel - Woningcorporatie Casade gaat haar organisatie moderniseren en inkrimpen. Dat meldt het Brabants Dagblad op hun website.

De woonwinkel in Sprang-Capelle wordt samengevoegd met die in Kaatsheuvel. En er verdwijnen de komende anderhalf jaar via natuurlijk verloop tien van de honderd fte's. Bovendien wil Casade internet een vooraanstaande rol geven in de dienstverlening. Volgens directeur Roel van Gurp zijn deze maatregelen nodig om Casade een stevige basis te bezorgen voor de toekomst.

Van Gurp benadrukt dat Casade niet tornt aan zijn rol in het leefbaar maken en houden van de wijken. Maar hij heeft wel vastgesteld dat de dienstverlening moderner kan. "We moeten onze dienstverlening meer op doelgroepen richten en meer gebruik maken van digitale mogelijkheden zoals internet en sociale media. Onze huurders kunnen straks veel meer dan nu hun zaken regelen via internet. En dan moet je je de vraag stellen of we nog wel drie woonwinkels nodig hebben", zegt Van Gurp.

donderdag, april 21, 2011

Huis Hoge Zandschel onbewoonbaar verklaard

SPRANG-CAPELLE - Een personenauto met daarin twee mannen uit Oosterhout (29 en 38 jaar) is in de nacht van woensdag op donderdag een woning binnen aan de Hoge Zandschel in Sprang-Capelle. Het huis is donderdag onbewoonbaar verklaard.

“Wij krijgen zo een baantjé"


Foto: Frank Trommelen


VMBO-leerlingen van het Dr.Mollercollege Kaatsheuvel met studierichting Logistiek & vervoer doen twee jaar ervaring op bij DMG in Waalwijk. Gisteren waren de examens. Op de werkvloer.

Kaatsheuvel/Waalwijk – In het immens grote distributiecentrum van DMG in Waalwijk staat Koen Swaans (15) keukenbladen na te meten. Hij is derdejaars student Transport & Logistiek aan het Dr. Mollercolege in Kaatsheuvel en werkt één dag in de week onder begeleiding bij DMG. “Alles moet goed gecontroleerd worden, anders worden de verkeerde bladen uitgeleverd”, zegt de leerling, niet onder stoelen of banken steekt dat hij het werk leuker vindt dan in de klas te zitten.

Een eindje verderop zijn leerlingen met het afleggen van hun examen. Ze zijn zogenaamd voor één dag medewerker van een bureau dat een popconcert organiseert. Terwijl examinator Jack Oomen druk meeschrijft, want tussen de lading zit een doos kebab die over de datum is, er is een keyboard teveel geleverd die eruit gehaald moet worden en er is een doos stuk die retour moet. “Controleren en nogmaals controleren is het toverwoord”, zegt Oomen.

Op de bovenetage zijn leerlingen bezig met het theorie-examen. Ze krijgen een blanco vel aangereikt waarop ze zo efficiënt mogelijk magazijnstellingen moeten intekenen. “Ze hebben een lijst gekregen waaraan de inrichting moet voldoen. De leerlingen krijgen 90 minuten voor de opdracht. “Bij dit werk moet je scherp blijven”, zegt Emely van Summeren(16). Maarten Passchier (18) zit te piekeren. “Ik heb hier echt moeite mee”, zegt hij eerlijk.

De meesten zijn binnen de gestelde tijd klaar. De studenten zijn vol lof over de begeleiding van de mensen van DMG. “Het personeel is allemaal even vriendelijk”, stelt Mike Knopper (16) Volgens hem staat de opleiding hoog aangeschreven. “Door onze werkervaring kunnen we allemaal gemakkelijk aan een baantje komen”. Maar de meesten stromen door naar het ROC om hun MBO-diploma te gaan halen.

Volgens Oomen is het samenwerkingsproject op VMBO-niveau uniek in Nederland en loopt het naar tevredenheid. Olav van Berkel van DMG is het met hem eens. “Dit project waarbij wij leerlingen binnenhalen is een win-win situatie. Over vier jaar komt de branche 60.000 arbeidsplaatsen tekort. We hopen dan veel leerlingen ingelijfd te hebben als medewerker”.

Bron Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

Auto rijdt woning binnen



Sprang-Capelle - Een personenauto met twee inzittenden reed in de nacht van woensdag 20 april op donderdag 21 april 2011 een woning binnen aan de Hoge Zandschel in Sprang-Capelle. De bewoners van het huis bleven ongedeerd. De twee inzittenden van de auto raakten gewond. Volgens de bewoner was het de derde keer dat er een auto zijn huis binnen reed.

Het ongeluk gebeurde rond 02.30 uur. De politie vermoedt dat de twee inzittenden met hoge snelheid hebben gereden. Kort daarvoor was een zelfde auto met twee inzittenden met gedoofde lichten en hoge snelheid weggereden bij het zien van een politieauto in Loon op Zand. De bewuste auto verdween direct uit het zicht. Er was dan ook geen sprake van een achtervolging. Gezien merk en kleur van de auto, veronderstelt de politie dat het om hetzelfde voertuig gaat.
Korte tijd later kwam de melding van het ongeval in Sprang-Capelle binnen. De ravage was groot. De agenten zagen in het autowrak, naast de twee gewonde inzittenden, een grote hoeveelheid hennep. Uit het tenaamstelling van het kenteken bleek dat de kentekenhouder te boek stond als 'vuurwapen gevaarlijk persoon'. Dit was voor de hulpverleningsdiensten reden om voorzorgsmaatregelen te nemen. De politie creëerde daarom een eerst een veilige en afgeschermde werkomgeving voor het ambulance en brandweer personeel.
De twee inzittenden zijn vervolgens bevrijd en naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn waren wel ernstig, doch niet levensgevaarlijk, gewond. Beide verdachten zijn gearresteerd en staan onder politiebewaking. Het gaat om twee mannen uit Oosterhout van respectievelijk 29 en 38 jaar oud.

Volgens de bewoner was het nu de derde keer dat er een auto met hoge snelheid van de wegraakte en zijn huis binnenreed. Zij kregen direct hulp van collega's en bekenden bij het opruimen van de ravage.

Bron: politie mwb Auteur: Jeroen Steenmeijer

woensdag, april 20, 2011

Bouw Apollo in Kaatsheuvel eindelijk in zicht



KAATSHEUVEL - De bouw van appartementen en winkels op het terrein van de oude bioscoop en café van Jan Smit in Kaatsheuvel start naar verwachting begin volgend jaar.

Het complex aan de Peperstraat krijgt vrijwel zeker de naam Apollo. Deze naam verwijst naar het voormalige Apollo-theater, een begrip in Kaatsheuvel.

Het terrein op de hoek met de Nieuwe Markt ligt al jaren braak. Eind 2007 ging het voormalige Apollo-theater en het café van de in 2006 overleden Jan Smit tegen de vlakte.

Nu lijkt de bebouwing van dit 'gat' in het Kaatsheuvelse centrum echt in zicht. Combinatie de Bonth van Hulten en Volker Wessels Vastgoed willen een nieuw complex bouwen met commerciële ruimtes, maximaal twaalf woningen en carports.

Meer dan 30 emmers kleingeld voor Save the Children

Kaatsheuvel - Vandaag werd de Wensbron in de Efteling voor de 25e keer geleegd. Kinderen van basisschool Sint Caecilia uit Berkel-Enschot trokken hun laarzen, oude kleren en handschoenen aan om alle munten uit de bron te scheppen voor Save the Children. Totaal werden meer dan 30 emmers met munten gevuld. Heijmans Wegenbouw, Rösler Benelux en Coin Co International zorgen voor het vervoeren, schoonmaken en tellen van de munten. De opbrengst wordt eind mei bekend gemaakt.

Bron: Efteling

Off Topic: Roemenen verdacht van grootschalige winkeldiefstal

WAALWIJK: Een tip heeft dinsdagmiddag in een kamer van een Waalwijks hotel geleid tot de vondst van een grote partij gestolen kleding. Er werden zeven Roemenen gearresteerd, in de leeftijd van 16 tot en met 33 jaar. Zij worden verdacht van grootschalige winkeldiefstal.

De politie heeft dinsdagmiddag na overleg met de Officier van Justitie en onder leiding van de Rechter-Commissaris een zoeking ingesteld in twee door Roemenen gehuurde kamers van een hotel in Waalwijk. Ook een auto werd doorzocht.

Aanleiding tot deze actie was een tip die bij de politie was binnen gekomen. In een van de kamers en in de auto vonden de agenten een grote partij gestolen kleding. Het gaat om honderden stuks kleding zoals bikini's, broeken, truien, trainingspakken, blouses en shirts.

Aan sommige kledingstukken hingen nog beveiligingslabels. In de auto van de groep Roemenen die terug keerde vonden de dienders ook enkele geprepareerde tassen met daarin kennelijk gestolen kleding. Ook werden andere goederenaangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn zoals een fritespan, een mixer en een notebook.

Tijdens de doorzoeking werden vijf verdachten aangehouden, zij kwamen net terug met hun auto met Frans kenteken met daarin nog meer buit. Later op de avond werden nog twee verdachten gearresteerd. Alle verdachten, vijf mannen (waaronder één minderjarige) en twee vrouwen zijn in verzekering gesteld.

Bron: politie MWB

Pepping kan met bouwplan “Brouwershuis” van start

Kaatsheuvel – Na lang getouwtrek kan er eindelijk gebouwd gaan worden op de lege bouwplek aan Hoofdstraat 101, het zogenaamde ‘Brouwershuis’ in Kaatsheuvel. Volgens commercieel manager van het Kaatsheuvelse bouwbedrijf Pepping Bouw, Daan Hosli zijn alle bezwaren van buurman A. Donders van tafel. Donders stapte naar de Raad van State omdat de nieuwe bewoners last zouden krijgen van zijn allesbrander en werd in het gelijk gesteld. De partijen zijn er echter samen uitgekomen en Pepping gaat in mei starten met de verkoop van acht appartementen.

Onder de appartementen komt een commerciële ruimte, die onder te verdelen is in diverse units. De aannemer zorgt ervoor dat de archeologisch resten van het vroegere brouwershuis die er nu liggen in takt blijven. “De bouwconstructie is zo, dat als het nieuwe gebouw over honderd jaar gesloopt zou worden de archeologische resten er nog precies hetzelfde bijliggen als nu”, aldus Hosli.

De appartementen krijgen een vloeroppervlak van 100 m2. exclusief terras en gaan vanaf 230.000 euro kosten. Pepping hoopt in september met de bouw te kunnen starten. Volgens Hosli sluit de bouwstijl van het nieuwe gebouw op die van het nieuwe gebouw van WSG op de hoek Hoofdstraat/Peperstraat.

Bron: Brabants Dagblad: Auteur Jan in 't Groen

Flinke impuls Koninginnedag in Kaatsheuvel

Kaatsheuvel – De viering van Koninginnedag in Kaatsheuvel krijgt een flinke boost. Volgens de leden van het Oranjecomité was Kaatsheuvel hard toe aan een andere invulling. Omdat het Marktplein op de schop gaat is de vereniging gaan kijken of er geen andere mogelijkheden waren, die meer publiek trokken. In plaats van een buitengebeuren op het Marktplein worden de festiviteiten dit jaar volledig in de Werft gehouden. Nieuw is het concert van de bekende band “GROK” op 29 april in de grote zaal van de Werft. Volgens Corry de Ronde van de Werft moet het traditie worden dat de avond voor Koninginnedag een concert gegeven wordt. Wat ook een jaarlijkse traditie moet worden is de verkiezing van de ‘Koningin van Kaatsheuvel’. Iedereen boven de zestien jaar kan zich inschrijven als beste loo-a-like van Beatrix. De winnaar mag zich een jaar de ‘Koningin van Kaatsheuvel noemen’. In de sportzaal is er een vrijmarkt voor de jeugd. In de sporthal zijn er allerlei speeltoestellen en worden de gedecoreerden van de gemeente getrakteerd op een aubade van Prins Maurits. Gedurende de hele middag staan er binnen terrassen, bars en is er een optreden van zanger Thom Craane. In en om buurthuis Pannehoef wordt weer de traditionele rommelmarkt gehouden.

Programma Kaatsheuvel
Vrijdag 29 april 20 uur Optreden Grok

Zaterdag 30 april
10.30 optocht versierde fietsen
11.15 Opening door burgemeester Wim Luyendijk
11.30 Ontvangst gedecoreerden en optreden Prins Maurits
14.00 Start verkiezing Koningin van Kaatsheuvel
12.00 – 16.00 Indoorvrijmarkt en kinder speel- en sportmiddag met muziek
12.00 -17.00 Rommel-en hobbymarkt Buurthuis Pannehoef.

Bron: Brabants Dagblad: Auteur: Jan in 't Groen

Jan van Brusselband presenteert cd in Loon op Zand

LOON OP ZAND - De Jan van Brusselband houdt donderdagavond zijn tweede cd ten doop in De Kiosk in Loon op Zand. 'Los!' is de titel.

Vijftien jaar na de start van de band uit Midden-Brabant lijkt er ineens iets te borrelen. Zo dook het vijftal zo'n twee jaar geleden plots op in de hitlijsten met een eigentijdse bewerking van 'Twee Emmertjes Water Halen'.

De carrière van de Jan van Brusselband is er een van vallen en opstaan. ,,Toen we in 1996 begonnen zijn we beland bij Ad Kraamer die in die tijd ook met Guus Meeuwis werkte." Maar de single die vervolgens verscheen, viel tussen wal en schip.

,,We hebben niet doorgepakt", vertelt zanger Michel van Ingen in het interview dat Paul Geerts hem voor het Brabants Dagblad van donderdag afnam.

Schapen op Loonse en Drunense Duinen

LOON OP ZAND - Natuurmonumenten heeft driehonderd schapen losgelaten op de Loonse en Drunense Duinen om te voorkomen dat er een bos groeit. Er moet 150 hectare duinzand in het gebied bijkomen, maar de windwerking die ervoor nodig is, werd door het bos tegengehouden.

Er zijn grote stroken bos gekapt om de wind weer vrij spel te geven in het natuurpark. De dieren moeten nu bosgroei tegengaan.

Over een jaar is natuurmonumenten klaar met alle werkzaamheden in de Loonse en Drunense duinen. Dan moet er in totaal vijfhonderd hectare stuifzand zijn, een oppervlakte zo groot als duizend voetbalvelden.

dinsdag, april 19, 2011

Woningstichting Geertruidenberg na vertrek Span niet in acute geldnood

GEERTRUIDENBERG - Woningstichting Geertruidenberg (WSG) verkeert niet in directe financiële problemen. Geluiden als zou WSG bijna 'op omvallen' staan, zijn uit de lucht gegrepen. "Ik kan niet duidelijk genoeg zeggen: wij verkeren op dit moment niet in acute geldnood."

Dat zegt Peter Ruigrok, sinds twee weken interim-bestuurder van de regionale woningcorporatie uit Geertruidenberg op de webstite van BN DE STEM. Ruigrok is aangesteld om orde op zaken te stellen met betrekking tot de financiële en visionaire koers van de corporatie na het vertrek van Peter Span.

Die verliet WSG na zeventien jaar bij de organisatie te hebben gewerkt. Ruigrok is nog bezig met zijn inventarisatie hoe WSG er nu bij staat, maar kan wel al zeggen wat in grote lijnen de gevolgen van zijn aanwezigheid zullen zijn. "In mei wil ik de raad van commissarissen een plan van aanpak voorstellen om de continuïteit van de organisatie op langere termijn te waarborgen.

Dat betekent dat we kritisch naar onze huidige projecten gaan kijken. Voor de zomer wil ik gesprekken met de betrokken gemeenten voeren om uit te stippelen hoe we de komende maanden met elkaar verdergaan. Ik kan wel zeggen dat ik verwacht dat we geen projecten gaan stilleggen. Wat opgestart is, wordt afgebouwd. Alleen zal dat niet in alle gevallen door ons zijn. Wij zullen projecten af gaan stoten."

De Moer houdt zorgen over masten

LOON OP ZAND - Bewoners van De Moer zijn niet gelukkig met de plannen voor de nieuwe hoogspanningsmasten, dichtbij het dorp, zo schrijft Michel Koster in het Brabants Dagblad van vandaag. Dat de bewoners niet gelukkig zijn werd opnieuw duidelijk bij de informatieavond over de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Tilburg. De plannen roepen nog de nodige vragen op, zo bleek maandagavond bij de bijeenkomst in Loon op Zand. Mogelijke alternatieven voor de hoogspanningsverbinding maken in ieder geval weinig kans. Volgens de betrokken ministeries is er bij de keuze voor het tracé niet over een nacht ijs gegaan. De tegenstanders hebben overigens nog alle kans om bezwaar te maken. De noodzakelijke onderzoeken vergen nog de nodige tijd. Het ontwerp-inpassingsplan gaat naar verwachting pas na de zomer in 2013 de inspraak in. Het streven is om de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Tilburg in 2016 in gebruik te nemen.

Riolering oude brandweerkazerne afgekoppeld


Kaatsheuvel - De gemeente heeft het riool van de oude brandweerkazerne afgekoppeld. Deels omdat er een gat in het wegdek van de Vondelstraat is gevallen en deels omdat voor Woonhoven een nieuw rioleringstelsel aangelegd moet worden.

Proefrit Nightliner ‘redelijk geslaagd’

WAALWIJK/ TILBURG – De Nightli­ner die afgelopen zaterdagnacht reed van Tilburg naar Waalwijk heeft zeventig mensen terug naar huis gebracht. Dat meldt het Brabants Dagblad dinsdagochtend.

Met dat cijfer toont woordvoerder Piet van den Bosch van Veolia Transport Brabant zich ‘redelijk te­vreden’. „We hebben bewust wei­nig reclame gemaakt voor de Nightliner, om eerst even de kat uit de boom te kijken en de aanwe­zige beveiligers niet meteen te be­lasten.”

Tijdens de nachtritten zijn er twee beveiligers met speciale bevoegdhe­den in de bus. Van den Bosch: „ Zij hadden zaterdag niets te doen. Na­tuurlijk zitten er aangeschoten jon­geren in de laatste rit van 3.30 uur. Zij maken wat herrie, maar de tole­rantiegrens ligt wat hoger: dan hebben we het over verbaal en fy­siek geweld.” De woordvoerder is niet verrast door het aantal: „Het was een rus­tig weekend in Tilburg. Over twee weken wordt het wat anders met Koninginnenacht. Dan zetten we ook vrijdagnacht de Nightliner in.”

Wil de proef slagen, dan moeten wel meer mensen met de nacht­bus mee. „Die verwachting heb­ben we wel”, zegt Van den Bosch. „ De komende paar weken gaan we uitpakken met advertenties, flyers en het gebruik van social media om nachtelijke stappers mee te krijgen. Als we zien dat er hon­derd jongeren vanuit Waalwijk en Kaatsheuvel per stapavond naar Tilburg komen, dan is daar wat te halen.” De proef loopt in principe een jaar. In februari besluiten de gemeenten of ze doorgaan met de Nightliner.

De bus staat in het centrum van Tilburg en stopt bij de haltes Mid­den- Brabantweg, busstation in Loon Op Zand, De Horst in Kaats­heuvel, Sprang kruispunt Tilburg­seweg en Tuinstraat inWaalwijk.

Kaartjes kosten drie euro.

Waalwijk en Loon op Zand pro­beerden al in 2009 een Nightliner van de grond te krijgen. Er meldde zich toen één touringcarbedrijf, dat echter niet aan de eisen vol­deed.

Bron: Brabants Dagblad

maandag, april 18, 2011

Verdachte taximoord ook verdacht van beroven taxi

BREDA - Een van de Polen die is opgepakt voor de moord op de Tilburgse taxichauffeur Radj Anand wordt er tevens van verdacht dat hij in Den Haag een taxichauffeur heeft proberen te beroven. De mislukte beroving zou hebben plaatsgevonden op 27 juli vorig jaar. Dat meldt het Brabans Dagblad. Een en ander bleek maandag tijdens een pro-formazitting in het gerechtsgebouw in Breda. Het lichaam van Anand werd op 9 oktober 2010 gevonden in een greppel langs de Duinlaan in Kaatsheuvel, vlakbij zijn taxi. Hij was door schoten om het leven gebracht. De politie heeft dit jaar drie Polen aangehouden die worden verdacht van moord of doodslag op Anand.

Eftelingbezoeker mishandelt Kaatsheuvelenaar

KAATSHEUVEL - De politie heeft gistermiddag in een amusementspark aan de Europalaan een 37-jarige inwoner uit Den Bosch aangehouden voor mishandeling. Het slachtoffer, een 64-jarige inwoner uit Kaatsheuvel deed aangifte. Beide parkbezoekers kregen een woordenwisseling nadat de echtgenote van het slachtoffer per ongeluk met haar scootmobiel tegen een kindje reed. De vader van het kind wilde verhaal halen. Tijdens het gesprek sloeg hij de man in het gezicht. Het slachtoffer verloor daarbij zijn bewustzijn en liep een flinke hoofdwond op. Beveiligers van het park scheidden de partijen en informeerden de politie die de Bosschenaar meenam.

Bron: politie MWB

Jubileum Efteling met fonteinshow en sprookje



KAATSHEUVEL - De Efteling viert het 60-jarig bestaan volgend jaar met een nieuwe attractie en een nieuw sprookje. Op 31 mei 2012 opent de zogenoemde jubilieumattractie Aquanura, een fonteinenshow op de plas vlakbij de ingang van het park in Kaatsheuvel.

Volgens directeur Bart de Boer moet het waterspektakel het grootste in Europa worden en de grootste ter wereld na die van de Dubai Mall in Dubai en casino Bellagio in Las Vegas. De Efteling werkt met dezelfde leverancier, het Amerikaanse bedrijf WET (Water Entertainment Technologies).

De Nieuwe Kleren van de Keizer is het 27e sprookje in het Sprookjesbos. Het verhaal van Hans Christian Andersen gaat over een ijdele en verwaande keizer die door kleermakers voor de gek wordt gehouden en een kleed krijgt aangemeten dat alleen slimme mensen kunnen zien. Het sprookje moet begin 2012 worden gepresenteerd.

De Efteling wilde maandag nog niks zeggen over de kosten van de nieuwe plannen. Oorspronkelijk moest de nieuwe attractie Hartenhof in 2012 opengaan en als verjaardagscadeau fungeren, maar dat werd niet gehaald. Hartenhof gaat in 2013 open.

Bron Omroep Brabant

zondag, april 17, 2011

Efteling-jacks voor jeugdtrainers DES


Bart Knapen (links) en Rolf Baarda overhandigen namens de sponsorcommissie van DES het eerste Efteling-jack aan voorzitter Paul Ruijgrok.


KAATSHEUVEL - De Efteling heeft onlangs een meerjarig sponsorcontract afgesloten met hockeyclub DES uit Kaatsheuvel en steunt daarmee de jeugdopleiding van de vereniging. Bij een professionele aanpak hoort ook een professionele outfit. Daarom hebben afgelopen maandag alle jeugdtrainers van DES, in totaal zo’n 65 leden, een fraai wit trainersjack gekregen, gesponsord door de Efteling

Politie arresteert twee Waalwijkse jongens na mishandeling Kaatsheuvelnaar

WAALWIJK: De politie heeft zaterdagavond om 23.00 uur twee jongens aangehouden wegens mishandeling. Het gaat om twee knullen uit Waalwijk van 13 en 14 jaar. Het tweetal sloeg en trapte op de Olympiaweg een 14-jarige jongen uit Kaatsheuvel die op de fiets op weg naar huis was. De directe aanleiding voor het incident is niet duidelijk. De twee verdachten zijn meegenomen naar het bureau, de politie onderzoekt de zaak.

Bron: Politie MWB

Nieuwe formule ‘Nacht van Loon’ slaat aan.


Vader en dochter Leermakers komen tegelijk over de finish

Loon op Zand – Rond 19 uur komen de deelnemers van de Nacht van Loon binnengedruppeld in de Wetering. De organisatie heeft voor het eerst de snelwandel-wedstrijd uitgebreid met een 80 kilometerrace die in 15 uur moet worden afgelegd. Bij de inschrijfpost hebben zich 61 snelwandelaars gemeld en 41 deelnemers voor de 80 kilometer. Elf teams lopen in estafette de nacht door. Terwijl in een tent op het Weteringplein de mooie klanken van het Loonse koor Vitamine C klinken krijgt organisator Ad Leermakers een spervuur van vragen. Gelouterd beantwoordt hij ze. “Ik zou stoppen met lopen en ter gelegenheid daarvan werd er in Loon op Zand een wedstrijd georganiseerd. Dat is nu veertig jaar geleden. Maar ik kon niet stoppen en de Nacht van Loon is doorgegaan en officieus loop ik nu voor de veertigste keer mee. Ik ben veel verschuldigd aan mijn gezin“, klinkt het emotioneel. Volgens Leermakers loopt de belangstelling voor internationale wedstrijden terug, vandaar dat de 80 kilometerloop is toegevoegd. “Denk niet dat we een concurrent worden van de 80 van de Langstraat want voor ons is 150 deelnemers het maximum”. Als om 21 uur burgemeester Wim Luijendijk het startsein geeft gaan de lopers twee kleine rondes van 1700 meter in. “Ik ben blij dat ze net als andere jaren niet meteen de grote rondes van 4100 meter in gaan”, zegt speaker Jan Kin. “Nu blijven de mensen kijken”. In de tent van de Lyonsclub maken 30 lopers zich op voor een estafetteloop voor het KWF. “We hopen minimaal 4.000 euro bij elkaar te lopen”, zegt Ruud Gommers. Anderhalf uur later stopt speaker Jan Kin en lopen de lopers in de donkere nacht tot het ochtendgloren. Als zondag om 11.00 uur de lopers onder muzikale begeleiding van Prins Maurits weer de kleine rondes in gaan, stroomt het publiek toe. Na 15 uur wint uiteindelijk bij de heren na een bloedstollende finale Dirk-Jan Nieuwenhuizen van DAK uit Drunen. Een groot gejuich stijgt op als Ad Leermakers samen met zijn dochter over de streep komt. Bij de dames wint de Belgische Mari- Paule Vandenabeele voor de derde maal, en de gemeentebokaal is voor Jan van Best.

Bron: Brabants Dagblad Auteur Jan in 't Groen

UNA viert kampioenschap in Kaatsheuvel


Ad van Seeters feliciteert de trainer van UNA

Kaatsheuvel – DESK heeft vanmiddag haar meerdere moeten erkennen tegen koploper UNA (uit Zeelst (bij Veldhoven). Met 0-2 verloor DESK de wedstrijd tegen de jongens van trainer Bas Gosgens die na de wedstrijd het kampioenschap vierden. De ploeg promoveert naar de Top-klasse. Maar liefst zeven supportersbussen vol en veel mensen die met de auto van Zeelst naar Kaatsheuvel afgereisd zijn, zijn gekomen om het mogelijke kampioenschap te vieren.

De wedstrijd begint dan ook tien minuten later omdat scheidsrechter Rob Souwen uit Tilburg alle supporters uit Zeelst in de gelegenheid wilde stellen om de hele wedstrijd te zien. Door de grote toestroom van veel Zeelstenaren was de sfeer op Eikendijk prima. Er was een draaiboek gemaakt als ware het een risicowedstrijd in de Eredivisie. Tijdens en na de wedstrijd was de sfeer prima. Alle hulde voor de veiligheidsmensen van DESK dus. V

oor aanvang van de wedstrijd erkende trainer Gosgens van Una dat hij blij was dat Asri geblesseerd was. “Ik kan niet zeggen dat ik dat erg vind”, sprak de trainer eerlijk. Een andere bijkomstigheid is dat de voorzitter Jos Blatter van UNA jarig is en de spelers hem een mooi cadeau willen bezorgen. Vooral in de eerste helft was het een botsing van twee verschillende speelstijlen.

DESK combineerde er vrolijk op los en speelde verzorgd voetbal. De tegenstander speelde op de counter en kwam er met de jonge Brian Boogers diverse malen gevaarlijk uit. DESK kreeg ook kansen, maar Maarten Vos verzuimde de voorzetten van Casper van den Elsacker af te ronden. De gasten kregen negen hoekschoppen, maar die leverden niets op. Toch waren het de gasten die door een doelpunt van Boogers na een voorzet van Keepkens de score opende.

Maar DESK bleef met haar vier invallers goed combineren. Tot het rustsignaal van de scheidrechter kon het alle kanten op. Desk-goalie Rini Hoevenaar moest zich een paar maal flink strekken en DESK bleef maar verzuimen om de kansen te benutten. De tweede helft gaf een totaal ander beeld te zien. Na enkele minuten moest Bakermans (twee maal geel) met rood het veld af. Even later kreeg Desser Stephan Zopfi direct rood en stonden beide ploegen met tien man. Het spel van beide ploegen werd er niet beter op.

Gelukkig zorgde de meegereisde supporters voor wat sfeer want qua amusementswaarde brachten beide ploegen niet veel meer. Een lichtpuntje voor Desk is dat Frank Jongbloeds hersteld is van een langdurige blessure en weer wedstrijdritme mee mocht pakken. In de tweede helft stelden de gasten met de 0-2 het kampioenschap veilig en kon het feest losbarsten. Ad van Seeters kon met de nederlaag leven en prees zijn ‘jonkies’. “Als we nu nog eens een spits hadden die de kansen benut, dan had er misschien meer in gezeten”.

Frank Kuppens (DESK) vertrekt aan het einde van het seizoen moegelijk naar UNA. Wij wensen Frank veel succes in de Top-klasse. En het bleef, ondanks het verlies nog lang gezellig op sportpak Eikendijk

Kaatsheuvelnaar zwaargewond bij aanrijding

MEERKERK Bij een ernstig verkeersongeval op de A27 bij Meerkerk is zaterdagochtend een 32-jarige Kaatsheuvelnaar zwaargewond geraakt.

Het ongeval gebeurde rond 05.30 uur toen het slachtoffer het parkeerterrein van een tankstation opreed. Door onbekende oorzaak reed de man met zijn auto tegen een geparkeerde oplegger aan. Door de klap schoot de auto tot onder de oplegger, waarbij de bestuurder bekneld raakte.

De vrijwillige brandweer van Zederik was snel ter plaatse om de man te bevrijden. Hij letsel naar het UMC in Rotterdam overgebracht

Kaatsheuvelnaar zwaargewond bij aanrijding

MEERKERK Bij een ernstig verkeersongeval op de A27 bij Meerkerk is zaterdagochtend een 32-jarige Kaatsheuvelnaar zwaargewond geraakt.

Het ongeval gebeurde rond 05.30 uur toen het slachtoffer het parkeerterrein van een tankstation opreed. Door onbekende oorzaak reed de man met zijn auto tegen een geparkeerde oplegger aan. Door de klap schoot de auto tot onder de oplegger, waarbij de bestuurder bekneld raakte.

De vrijwillige brandweer van Zederik was snel ter plaatse om de man te bevrijden. Hij letsel naar het UMC in Rotterdam overgebracht

Keukenbraand aan de Maas

Kaatsheuvel - De brandweer van Kaatsheuvel kreeg zaterdaochtend rond 03.15 uur een melding van een woningbrand aan de Maas in Kaatsheuvel. Bij aankomst van de brandweer kwam er aan de voorkant rook uit de woning. Het betrof een brand in de keuken. De brandweer had het vuur snel onder controle. De woning liep enkel rook en waterschade op door de brand.

Kunstcommissie Loon op Zand

zaterdag, april 16, 2011

Loon op Zand moet nog harder bezuinigen door tegenvallers

KAATSHEUVEL Wil de gemeente Loon op Zand financieel orde op zaken stellen dan zijn forse ingrepen nodig. De tijd van halfzachte bezuinigingen is echt voorbij. Daar lijkt de politiek in Loon op Zand het over eens. De partijen zijn geschrokken van de forse financiële tegenvallers die aan het licht zijn gekomen.

Volgens de politiek moet snel actie worden ondernomen om een miljoenentekort af te wenden.

Het college heeft voor de kadernota 2012 de gemeentebegroting helemaal door laten lichten. Na deze ‘grote schoonmaak’ blijkt de financiële situatie een stuk slechter dan gedacht. De gemeente zal nog vele tonnen extra moeten bezuinigen om het financieel allemaal op orde te krijgen. Verder laat de jaarrekening van 2010 een tekort zien van 2,5 miljoen euro, waarvan 9,5 ton structureel.

De commissie Bestuur en Middelen boog zich donderdagavond over de verslechterde financiële situatie. Volgens oppositiepartijen VVD en CDA is het vreemd dat nog geen vijf maanden geleden een gemeentebegroting is vastgesteld, en nu deze cijfers boven tafel komen. „Het is een gigantisch gat”, aldus Cees Grootswagers (CDA). Hij verweet wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, financiën) dat hij de provincie een ‘sluitende’ begroting heeft voorgelegd, waarvan hij wist dat er fouten inzaten.

Volgens Peter Flohr (Pro3) is de kritiek op Van Eijkeren niet terecht, en dateren de problemen al van veel langer geleden: met andere woorden toen het CDA nog in de coalitie zat, en Hans Waijers namens deze partij wethouder financiën was. „Van Eijkeren heeft de bezem gepakt om de rommel op te ruimen, zodat we weten waar we echt aan toe zijn.” Ook coalitiepartijen Gemeentebelangen en Lijst Loon op Zand hadden lof voor het ‘opschonen’ van de begroting, al waren ze minder gelukkig met de uitkomsten.

Eén van de problemen is dat diverse bezuinigingsmaatregelen de afgelopen jaren niet zijn gerealiseerd. Het college stelt nu voor om meerdere van deze posten te schrappen, die in de praktijk onhaalbaar blijken. „We moeten voortaan kiezen voor echt realistische bezuinigingen”, stelde Van Eijkeren. „Zo wilden we eerder geld besparen door een grotere regierol van de gemeente. Maar dat is te vaag.” Ook moet er veel strenger op toegezien worden dat bezuinigingen echt gehaald worden, aldus Van Eijkeren. „Dit mag ons niet nog een keer overkomen.

De politiek dringt ook op dat strenge toezicht aan. „Want veel van onze discussies over bezuinigingen blijken achteraf voor niets geweest” was de pijnlijke conclusie van Jan Brekelmans (Lijst Loon op Zand).

Bron Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

vrijdag, april 15, 2011

Snorfietser gewond bij verkeersongeval

KAATSHEUVEL - Bij een verkeersongeval gisteravond op de Belgiestraat, raakte een 18-jarige snorfietser uit Kaatsheuvel gewond. Hij is met onder andere een kniefractuur overgebracht naar een ziekenhuis.
Volgens verklaringen reed de jongen even na 22.00 uur met zijn snorfiets vanuit de Zuidhollandse Dijk over de Amerikastraat richting de kruising met de Belgiestraat. Van links naderde hem een personenauto die bestuurd werd door een 53-jarige man uit Sprang-Capelle. De automobilist zag de snorfiets over het hoofd waardoor een aanrijding tussen beiden ontstond.

Bron: Politie mwb

Bushokjes Nieuwe Markt blijven weg

KAATSHEUVEL – De bushokjes op de Nieuwe Markt komen niet meer terug. De gemeente heeft ze laten weghalen omdat het contract met de leverancier afliep.

Volgens wethouder Jacques Broe­ders (Gemeentebelangen) is de ge­meente per 1 januari in zee gegaan met een andere firma en zou het wel een zeer slechte investering zijn om voor de korte tijd dat het Marktplein op de schop gaat nog nieuwe bushokjes te laten plaat­sen. De zaak kwam aan de orde in de commissie Fysieke Omgeving en Milieu.

Volgens gemeenteraadslid Bertus Kemmeren staan de mensen op dit moment in weer en wind zon­der dat er gebouwd wordt. Vol­gens wethouder Broeders heeft hij laten meewegen dat de zomer er­aan zit te komen en dat de bushal­tes binnenkort helemaal zullen ver­dwijnen.

Commissielid Marianne Verschure (Pro3) wees de wethouder erop dat zelfs de bordjes met de vertrek­tijden van de bussen zijn wegge­haald en dat nieuwe buschauffeurs niet meer stoppen op de Nieuwe Markt, omdat ze niet weten dat daar een halte is.

Volgens wethouder Broeders moet duidelijk zichtbaar zijn dat er een bushalte is. Daarom worden bord­jes met de vertrektijden snel terug­geplaatst.

Broeders verwacht dat de bushal­tes binnenkort verplaatst gaan wor­den naar de Marktstraat en de Berndijksestraat.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in t Groen

Lopers maken zich op voor ‘Nacht van Loon’

Loon op ZAND – Het dorp Loon op Zand maakt zich op voor het spor­tieve evenement de Nacht van Loon op Zand. Dit weekeinde ko­men ruim 110 snelwandelaars en langeafstandslopers in actie. Het evenement van wandelsportvereni­ging Hart van Brabant beleeft zijn 33- ste editie.

Tijdens de ‘Nacht’ lopen de deelne­mers zo veel mogelijk kilometers in 15 uur tijd. Nieuw dit jaar is een Kennedymars, waarbij de lopers een afstand van 80 kilometer afleg­gen. Het evenement trekt ook deel­nemers uit het buitenland, zoals Belgen, Fransen, Duitsers en Engel­sen. Ad Leermakers, de grondleg­ger van deze wedstrijd, beleeft dit weekeinde een speciaal jubileum. Voordat de Nacht van Loon op Zand zijn officiële karakter kreeg (in 1979) had hij al een aantal ma­len ‘zijn’ Nacht van Loon gelopen. Dit jaar is het voor de veertigste keer dat Leermakers de 15 uur gaat lopen.

De wat minder ervaren lopers kun­nen kiezen voor de mini nacht. De deelnemers bepalen daarbij zelf het aantal rondes dat ze afleggen, met een minimale afstand van 11,9 kilometer.

Inschrijven voor de mini nacht kan morgen tot 20.30 uur in De Wete­ring in Loon op Zand.

Alle lopers vertrekken morgen­avond om 21 uur bij sporthal De Wetering en leggen daarna een parcours af door Loon op Zand. Om 20.15 uur, voorafgaand aan de start van de wedstrijd, is er een op­treden van de Loonse zanggroep Vitamine C. De finish van de wed­strijd is zondag tussen 12 en 12.15 uur. Het laatste uur luistert Harmo­nie Maurits uit Kaatsheuvel het evenement muzikaal op.

Bron: Brabants Dagblad

‘ Vul de lege plekken in Kaatsheuvel goed in’

KAATSHEUVEL – „Er liggen volop kansen voor Kaatsheuvel in de toe­komst. Zeker nu niemand weet hoe het centrum van het dorp er straks precies uit komt te zien.” Dat stelde Wim van de Donk, commissaris van de koningin van Noord- Brabant, tijdens zijn werk­bezoek aan de gemeente Loon op Zand. Volgens hem moet Kaats­heuvel letten op een goede steden­bouwkundige invulling van het dorp, want daar ontbreekt het vol­gens hem op sommige plekken aan. Hij doelde daarmee onder meer op de lege plekken achter het kernwinkelgebied.

„ Het is net een puzzel. Je begint aan de randjes en dan ga je lang­zaam de stukjes invullen”, aldus Van de Donk na een rondrit door Kaatsheuvel. Van de Donk stelde dat het gemeentebestuur bij de in­vulling van het dorp vooral moet denken aan de lange termijn.

De gemeente Loon op Zand heeft volgens de commissaris net als de provincie zelf financiële zorgen. Maar de door de gemeente opge­stelde kadernota over financiën geeft volgens hem een betrouw­baar beeld van de situatie.

Op de vraag wanneer Van de Donk het nieuwe Bruisend Dorps­hart in Kaatsheuvel komt openen was de commissaris terughou­dend.

„We hebben nog geen afspraak ge­maakt omdat we nog geen beeld hebben van hoe het er allemaal uit komt te zien”, stelde Van de Donk. „ Maar ik ben ervan over­tuigd dat Kaatsheuvel in 2025 er net zo aantrekkelijk uit zal zien als de Efteling.”

Bron: Brabants dagblad Auteur: Jan in 't Groen

woensdag, april 13, 2011

Bouw op Bedrijvenpark Kaatsheuvel in zicht

KAATSHEUVEL - De aanleg van Bedrijvenpark Kaatsheuvel (Kets West II) is in zicht. Het bedrijventerrein tussen de Capelsestraat, Antoniusstraat en Kets West II heeft een totale oppervlakte van 6,5 hectare. Er zijn zo'n 25 percelen te vergeven.

De interesse in de kavels is minder groot dan eerder gedacht. Daarom is de planning bijgesteld. Eerder was de verwachting dat het terrein in 2014 vol zou zijn, nu is dat 2018.

Het nieuwe Bedrijvenpark Kaatsheuvel wordt de eerste in zijn soort die in de gemeente Loon op Zand parkmanagement krijgt. Het moet ook een uithangbord worden voor ondernemend Kaatsheuvel. Volgens de gemeente zijn er nu tussen de vijf en tien serieuze gegadigden voor een plek op het nieuwe bedrijventerrein. Maar handtekeningen zijn er nog niet gezet. De gemeente verwacht wel dat dat snel gebeurt.

Volgens wethouder Wim Aussems wordt het een bijzonder bedrijvenpark. Hekken om inbrekers te weren. Bij veel industrieterreinen is het niet meer dan normaal. "Op het nieuwe bedrijvenpark zijn ze natuurlijk ook gepland", zegt Aussems. "Maar niet confronterend, dus aan stoeprand. Ze komen aan de zijkant van de gebouwen, dan wordt het straatgevoel heel anders." Een en ander betekent wel dat de voordeur goed moet worden beveiligd.

Een reportage over het nieuwe bedrijvenpark in het Brabants Dagblad van donderdag.

Opening groot wandelnetwerk in zicht

LOON OP ZAND – Het nieuwe wan­delroutenetwerk Hart van Brabant wordt zondag 29 mei officieel ge­opend. Het gaat om ruim 600 kilo­meter aan wandelroutes in de ge­meenten Tilburg, Loon op Zand, Dongen, Gilze en Rijen, Waalwijk en Heusden.

De aanleg van het netwerk is nu in volle gang. De aannemer slaat op diverse plaatsen bewegwijze­ringspalen en bermborden de grond in. Die klus is al ver klaar. Vanaf eind volgende week gaan zo’n dertig vrijwilligers de beweg­wijzeringsplaatjes monteren en stickers plakken.

Als het wandelroutenetwerk straks klaar is, kunnen mensen van knooppunt naar knooppunt lopen. De wandelaars bepalen zelf de route en het aantal kilometers dat ze willen afleggen.

Het wandelroutenetwerk Hart van Brabant sluit aan op aangrenzende ‘wandelnetwerken’ van de Loonse en Drunense Duinen, Het Groene Woud, het land van de Hilver, het Land van Altena, de Wijde Bies­bosch, Baronie Midden en Oost en het land van de Leije.

Ook van het nieuwe wandelroute­netwerk Hart van Brabant zijn straks wandelkaarten en themagid­sen te koop, met daarin informatie en foto’s van bezienswaardighe­den langs de route. Deze gidsen zijn verkrijgbaar bij diverse toeris­tische informatiepunten en horeca­zaken in de regio.

Op zondag 29 mei is overigens niet alleen de officiële opening van het netwerk Hart van Bra­bant, maar ook van het Land van Altena en Het Groene Woud. Bra­bant krijgt er dan 1800 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden bij.

Het adviesbureau RMB (Ruimte, Milieu, Bouwen) voert het project uit in opdracht van de gemeenten Tilburg, Loon op Zand, Gilze en Rijen, Dongen, Waalwijk en Heus­den. De plannen voor het wandel­routenetwerk worden financieel ondersteund door Interreg Vlaan­deren Nederland en De Ideale Connectie.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

Bestuur Crossroads dreigt met sluiten

KAATSHEUVEL – Het bestuur van Crossroads dreigt met sluiting van het Kaatsheuvelse jongerencen­trum als er niet snel iets gebeurt aan de staat van onderhoud van het gebouw. „De staat van het dak is zo slecht dat we mensen direct in gevaar brengen. Als het dak gaat lekken, gooien we de boel meteen dicht”, stelt voorzitter Michiel Din­gemans. Hij wijst erop dat het on­derhoud al in 2004 uitgevoerd had moeten zijn.

Voor de broodnodige opknap­beurt van het pand is zo’n 135.000 euro nodig, bleek eerder uit onder­zoek van het onafhankelijke bu­reau BBA (Bouwkundige Begelei­dings Adviesgroep), dat vorig jaar is uitgevoerd. Maandagavond wil­den commissieleden tijdens de ver­gadering Mens en Maatschappij van wethouderWim Aussems (Ge­meentebelangen, accommodatiebe­leid) weten of het onderhoud bit­tere noodzaak is en welke afspra­ken de gemeente heeft gemaakt met Crossroads.

Volgens de wethouder heeft de ge­meente de veiligheidsaspecten van het gebouw onderzocht en is er geen direct gevaar voor de bezoe­kers. „Een medewerker van de ge­meente gaat het dak nog onderzoe­ken. Als er geen gekke dingen ge­constateerd worden, gaat Cross­roads, net als De Gildenbond en SMC, mee met het accommodatie­beleid waar de gemeente momen­teel aan werkt”, aldus Aussems. Mocht er wel iets met het dak aan de hand zijn, dan bedragen de re­paratiekosten 22.000 euro.

Dingemans stelt niet over de beno­digde middelen te beschikken. „Wij zijn geen voetbalclub met een grote aanhang waar sponsors geld in willen steken.”

De gemeente Loon op Zand heeft met Crossroads afgesproken dat het bestuur een vijfjarenplan op­stelt, stelt Aussems. Naar verwach­ting is dat plan tegen de zomer ge­reed.

Volgens Dingemans is het opstel­len van een beleidsplan over de ac­tiviteiten van Crossroads echter een initiatief van het bestuur zelf. „ De gemeente gaat dat nu ten on­rechte koppelen aan het accommo­datiebeleid”, aldus Dingemans.

Raadslid Bart van Drunen (Lijst Loon op Zand) vroeg de wethou­der waarom het allemaal zo lang moet duren. „ Het onderzoek is al een jaar geleden uitgevoerd.” Frank van Wel ( VVD) vroeg zich af waarom nu weer een ambte­naar het dak op gestuurd wordt terwijl er een extern rapport ligt. „Kan die ambtenaar niet beter iets anders gaan doen?”, vroeg Van Wel.

Volgens Aussems stond het accom­modatiebeleid vorige week op de agenda van burgemeester en wet­houders. „ Dat zal ook deze week weer het geval zijn. Het kost nu eenmaal tijd.”
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

Aanpak ‘ stuifzand’ centrum



KAATSHEUVEL – De grote berg puin van de sloop van het gemeente­huis en enkele panden aan de Nieuwe Markt in Kaatsheuvel wordt deze maand afgevoerd. Ook gaat bouwbedrijf Heijmans het ve­le zand afdekken dat nu op de plek van het voormalige gemeente­huis ligt. Volgens de gemeente Loon op Zand moet zo overlast door wegwaaiend ‘stuifzand’ voor­komen worden. De gemeente kondigde al half fe­bruari aan dat de berg puin bij de Markt afgevoerd ging worden. Ze waarschuwde voor mogelijke ge­luidsoverlast door het breken van al het puin. De klus zou begin maart geklaard zijn. Maar de hoop stenen ligt er nog. Navraag bij de gemeente leert dat het puin nog deze maand afgevoerd wordt. Vol­gens haar is dat ook zo met Heij­mans afgesproken. Een aantal omwonenden zegt last te hebben van het wegwaaiend zand dat op de bouwlocatie bij het Marktplein ligt.

Volgens de gemeente zijn die klachten niet bij haar bekend, maar heeft wethouder Jacques Broeders ( Gemeentebelangen) zelf geconstateerd dat het zand afge­dekt moet worden om eventuele overlast te voorkomen. Dat gaat nu gebeuren op kosten van het bouwbedrijf.

De werkzaamheden zijn nodig voor de plannen voor het Brui­send Dorpshart. De komende ja­ren moet in Kaatsheuvel een leven­dig centrum verrijzen met onder meer een nieuw gemeentehuis, parkeerkelder, horeca en wonin­gen.

De plannen voor een nieuw multi­functioneel centrum (Carré) bij het Bruisend Dorpshart worden nog onderzocht

Bron: Brabants Dagblad Auteur Michel Koster foto: Jan in 't Groen

dinsdag, april 12, 2011

Buurtschouw

Kaatsheuvel - Bij mij is een brief ingekomen over de buurtschouw van de Heikant. De brief is echter annoniem. Derhalve kan ik er niets mee. Zou de afzender zich willen melden aub?

Tweede editie ‘Total Loss’ in Crossroads


De dj’s Sjoerd (17), Ricardo (17) en Teun (15) verheugen zich op de tweede editie van ‘Total Loss’ en hopen op een volle zaal. (Foto Hein Siebers)

KAATSHEUVEL – De tweede editie van het jongerenfeest ‘Total Loss’ vindt plaats op zaterdag 16 april in Crossroads. De initiatiefnemers Teun Siebers (15) en Sjoerd Sterk (17) uit Kaatsheuvel doen een oproep aan alle 14- tot en met 18-jarigen uit de regio om komende zaterdag massaal naar de tweede editie van ‘Total Loss’ te komen. Teun: “De eerste keer was met 125 bezoekers al een groot succes, maar we hopen dat het komende zaterdag nog drukker wordt, want met een volle zaal is het pas echt gezellig.”

‘Total Loss’ in Crossroads biedt de jeugd een eigen plek om te feesten, lekker dicht bij huis, de drankjes zijn er goedkoop en de entree is gratis. Er wordt gewerkt met polsbandjes, en Teun en Sjoerd verzorgen samen met Ricardo Stip zelf het licht en de muziek.

Dus ben je tussen de 14 en 18 jaar en kom je uit Kaatsheuvel of omgeving, kom dan zaterdag 16 april van 21.00 tot 01.00 uur naar Crossroads aan de Dreefseweg 80 in Kaatsheuvel. Neem wel je ID mee. Kijk voor foto’s en filmpjes van de eerste editie op www.totalloss.hyves.nl.

maandag, april 11, 2011

Tilburger (27) rijbewijs kwijt na forse snelheidsovertreding

KAATSHEUVEL - Een 27-jarige Tilburger is zondagavond rond 22.15 uur op de Midden Brabantweg betrapt op een forse snelheidsovertreding. De Tilburger reed met zijn auto (gecorrigeerd) 157 km / uur op een gedeelte waar 100 km / uur is toegestaan. Zijn rijbewijs is ingenomen. Hij kan ook nog een proces-verbaal tegemoet zien.
Bron: Politiemwb

zondag, april 10, 2011

Jonkies DESK dwingen respect af in Papendrecht


Ùitblinker Ulusan aan de bal.

Papendrecht - DESK heeft met de 1-0 overwinning op Papendrecht zich nagenoeg veilig gespeeld in de Hoofdklasse. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft de Kaatsheuvelse ploeg nog drie punten nodig om de doelstelling, om in het linker rijtje te eindigen te realiseren.

Zonder Frank Jongbloeds en Yasin Asri (geblesseerd) en Mark Klijn (geschorst) begon DESK aan de belangrijke ontmoeting tegen Papendrecht. Na tien minuten moest Joost Willem Bink met een hamstringblessure het veld verlaten. Zijn plaats werd ingenomen door de jonge Stijn Bergmans. Op dat moment stonden vier jonkies in het veld: Jamie Jouell (24), Stefan Zopfi (23), en Stijn Bergmans( 20). Diep in de tweede helft werd Maarten Vos gewisseld en mocht Jorg Snoeren (20) zijn speelminuten mee mocht pakken.

Vooral Jamie Youell (24) was na afloop dik tevreden over zijn spel. “Een goeie pot hé? Ik heb nog nooit op de rechtsback positie gespeeld, maar het ging me goed af”. Youell die graag een basisplaats wil veroveren weet dat hij Mark Klijn op die positie voor zich moet dulden. “Maar als ik speelminuten krijg komt een basisplaats vanzelf”, aldus de zelfverzekerde back.

Trainer Ad van Seeters prees de ‘jonkies’ om hun inzet en hun goede spel. “DESK wil de eigen jeugd een kans geven, die hebben ze met beide handen aangegrepen vandaag”. De trainer prees ook de professionele inzet van Frank Kuppens, Maarten Vos en Thom van Santbergen die aan het einde van het seizoen de club moeten verlaten. “Je moet als trainer moeilijke keuzes maken. Maar als je ziet met welk een karakter die jongens gespeeld hebben, dan verdienen ze net als de jonkies een groot compliment.

“Deze jongens willen de kastanjes uit het vuur halen en dat zegt veel hoe ze zijn als mens”. Volgende week krijt DESK koploper UNA op bezoek. De ploeg uit Velhoven heeft slecht één punt nodig om kampioen te worden. Maar of dat DESK dat toestaat is nog de vraag.

De Kaatsheuvelse aanhang had bij rust getekend voor een gelijkspel. Voordat in de 60ste minuut de voorzet van Youell snoeihard afwerkte had de thuisclub al twee keer de lat geraakt. Uitblinker Enis Ulusan stond op de centrale verdedigingspositie als een huis. Voorin werd door het slecht veld vaak balverlies geleden waardoor de voorwaartse van Papendrecht op de counter konden spelen. Maar ook DESK kreeg kansen. Maarten Vos kwam alleen voor doelman de Lange maar verzuimde de scoringskans af te maken. Diep in de tweede helft zakte de thuisclub, bij gebrek aan conditie, helemaal in. DESK kwam niet meer in gevaar en won uiteindelijk met 1-0. Een opsteker voor de ‘jonkies’ en de routiniers van DESK.

‘ Liever dakloos dan één dier afmaken’

Kaatsheuvel - De liefde voor dieren zit diep bij Sandra Maaij­wee. Dat valt niet te ontkennen. In haar huis aan de Meijerijlaan in Kaats­heuvel vangt ze een dikke hon­derd beesten op. De huiskamer staat helemaal vol met kooien en terrariums. Het is een bont dieren­gezelschap: van vleermuizen, slan­gen, chinchillas tot loslopende honden en katten, waarvan de meeste met een handicap. Buiten zitten ook nog een eend, gans en twee wasbeerhonden.

De grote vraag is hoe lang de die­ren hier nog kunnen blijven. Als het aan woningbouwcorporatie Casade ligt in ieder geval niet lang meer. Maaijwee én de dieren moe­ten het huis uit. De juridische pro­cedures zijn in gang gezet. „We moeten ook naar de belangen van de buurt kijken”, vertelt de woord­voerster van Casade. „Er zijn klach­ten over geluid, geur en ontsnap­pingsgevaar van de beesten. En die nemen we serieus. Zoveel dieren midden in een woonwijk, dat kan gewoon niet. Zo’n opvang is ook in strijd met het bestemmings­plan.”

Maaijwee, de stuwende kracht ach­ter de Stichting Sannie Vleermuis, zit met de handen in het haar.

„Ik heb slapeloze nachten van al die onzekerheid.”

Ze beseft dat dit niet de ideale plek is om zoveel dieren te hou­den, maar volgens haar vraagt Casade het onmogelijke. „Waar vind je zo snel een andere geschik­te plek? Woningen in het buitenge­bied liggen niet voor het op­rapen.”

Ze heeft ook haar twijfels bij de klachten uit de buurt. „Kijk, hoe rustig de dieren nu zijn. Ik vang hier al zes jaar dieren op. Maar alle ellende is vorig jaar september pas begonnen, toen mensen uit de buurt buiten een ongevaarlijke ge­le rattenslang zagen. Volgens hen ging het om een slang die bij mij ontsnapt was. Maar dat was niet waar. Die slang was niet van mij.

Bij mij ontsnapt geen enkele slang. Ook zijn er klachten over blaffen­de honden, die echt niet van mij zijn.”

Voor Casade is in ieder geval de grens bereikt. Maaijwee kreeg de opdracht om de opvang van die­ren in het huis aan de Meijerijlaan te staken. Verder moest het aantal beesten voor 1 april tot twintig te­ruggebracht zijn.

„Dat is een onmogelijke eis”, meent Maaijwee. „De opvang van nieuwe dieren is al gestaakt. Ik pro­beer nu via bemiddeling beesten bij anderen onder te brengen.

Maar voor de dieren in dit huis is dat heel moeilijk. De meeste die­ren mankeren iets, en hebben soms een speciale behandeling en medicijnen nodig.” Zo wijst ze naar de honden met luiers en rol­stoelen, een ‘spastische’ kat, de chinchilla met drie poten ( Trike), en ga zo maar door.

„Bij een asiel is meestal geen plek voor deze beesten, omdat nie­mand ze wil hebben. Maar waar­om laat je dieren afmaken, als ze een goed leven kunnen leiden?

Als leven lijden voor ze wordt, moet je ingrijpen. Daar ben ik ook heel erg duidelijk in.”

Maaijwee heeft aangeboden om voor 1 september terug te gaan naar vijftig beesten. „Maar Casade stelt zich keihard op.”

Dat spreekt de woningcorporatie tegen. Volgens haar is voldoende tijd geboden om iets aan de situa­tie te doen, maar rest nu niets an­ders dan de rechter te vragen het huurcontract te ontbinden. „ Nog­maals, hoe verdrietig de zaak ook is, je hebt hier te maken met belan­gen van de hele buurt.”

Bij Dierenkliniek Kaatsheuvel is Maaijwee een goede bekende en zijn ze vol lof over haar zorg voor de dieren. „ Als er iets met de bees­ten is, staat ze meteen hier.”

Maar de dierenkliniek wil zich niet mengen in de discussie over de plek en omvang van de opvang, zo midden in een woonwijk.

Over het laten inslapen of afma­ken van dieren wil Sandra Maaij­wee in ieder geval nog niet naden­ken. „Ik word nog liever dakloos en ga met al m’n beesten onder een brug liggen, dan één dier af te laten maken.”

BRON: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

zaterdag, april 09, 2011

Inbrekers pakken sleutels vrouw af en stelen auto

KAATSHEUVEL - Bij een inbraak in een woning gistermiddag in Kaatsheuvel hebben twee inbrekers de sleutels van de 44-jarige bewoonster afgepakt en haar auto gestolen.

Het gaat om een Audi Q7 met het kenteken 78-KRR-5. De 44-jarige bewoonster van een huis in de Burgemeester van Dortmondlaan zag bij thuiskomst twee onbekende mannen.

Toen ze haar zagen renden ze de trap af. Er ontstond een worsteling waarbij de vrouw naar de grond gewerkt werd. Het lukte de daders haar autosleutels af te pakken. Ze vluchtten de woning uit en namen de wagen, die geparkeerd stond op de oprit, mee.

Door het 'track en tracésysteem' werd de auto later op de dag gevonden. De Audi stond geparkeerd in Tilburg Noord.

Bron: politie MWB

Mooi plekje in ons buitengebied

Wedstrijden dressuur in Kaatsheuvel


Kaatsheuvel- Terwijl er in Alphen aan de Rijn zich een drama voltrok werden deze zaterdamiddag dressuurwedstrijden gehouden bij Manege De Kegelaer.

vrijdag, april 08, 2011

Werkstraffen voor mishandeling bij Grill-ig Kaatsheuvel

BREDA - Een gebroken oogkas, een kaak- en een neusrugfractuur. Dat liep een man op, die op 8 mei vorig jaar op verzoek van de bedrijfsleidster van steakhouse Grill-ig in Kaatsheuvel een paar lastige klanten aanpakte.

De 23-jarige Kaatsheuvelnaar die verantwoordelijk was voor het letsel, is donderdag veroordeeld tot 200 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Een 24-jarige plaatsgenoot kreeg voor zijn aandeel in de vechtpartij 100 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijk.

Inwoner Loon op Zand krijgt steen door voorruit

Bavel - Vrijdagnacht is om 02.45 uur een 20-jarige man uit Bavel aangehouden voor het gooien van stenen vanaf een viaduct over de A27. Een automobilist en een vrachtwagenchauffeur meldden dat ze een steen op de voorruit van hun voertuig hadden gekregen.

De vrachtwagenchauffeur wilde enkel melding doen van de kapotte voorruit. Met hem zal contact worden opgenomen voor het alsnog doen van aangifte. De automobilist, een inwoner van Loon op Zand, meldde dat zijn voorruit versplinterd was door de baksteen. Hij gaf aan dat hij vrijdag aangifte wilde doen.
De politie ging op zoek naar de dader. Een medewerker van de Koninklijke Marechaussee, die op dat moment niet in dienst was, hield op de Lange Bunder in Bavel de 20-jarige man aan, nadat hij hem had zien staan op het viaduct. De man had stenen bij zich. Deze zijn in beslag genomen. De verdachte zal na een gesprek met zijn advocaat in verzekering worden gesteld.

Jongeren hebben balletjes- én echt pistool

LOON OP ZAND - Na een melding dat een man in de omgeving van De Wetering in Loon op Zand een vuurwapen had laten zien troffen agenten in de buurt de man aan om wie het zou gaan, een 18-jarige inwoner van Loon op Zand.

Hij bleek echter niet in het bezit te zijn van een wapen. Bij hem was een 22-jarige man, ook uit Loon op Zand. Toen de politie onderzoek deed in de ouderlijke woning van de 18-jarige, in Tilburg, vond ze een balletjespistool van die man. In een woning in Loon op Zand werd een echt pistool gevonden. Dat leek op het wapen dat bij De Wetering was getoond. Ook werd 40 gram cocaïne aangetroffen. De 15-jarige bewoner en zijn 18-jarige broer werden opgepakt, net als de 18- en 22-jarige mannen. De politie onderzoekt waar de vuurwapens vandaan komen.

Eerste videoposter in gebruik genomen



Kaatsheuvel – Gistermiddag heeft wethouder Jacques Broeders aan de Europalaan de eerste led-videoposter in gebruik gesteld. De huidige lichtbakken aan de toegangswegen naar de Efteling worden vervangen door de zogenaamde led-videoposters. De posters worden voor 85% ingezet met ‘bij voorkeur’ reclame van lokale ondernemingen. Voor het overige deel kan de gemeente er informatie op kwijt. Volgens Jean-Lois Aarts van Haq Signbrothers kunnen de posters vanuit het gemeentehuis geprogrammeerd worden. Broeders wil de posters inzetten voor verkeersinformatie, bij filevorming op de Europalaan, het amberalert en aankondigen van evenementen of andere mededelingen van de gemeente. De wethouder hoopt dat veel lokale ondernemers gebruik gaan maken van het nieuwe product. “Het is een unieke manier om Loon op Zand als toeristische gemeente op de kaart te zetten”. De 18 posters die er snel zulle komen, worden om een rustig beeld te geven gelijk geschakeld. “Het verkeer zal absoluut niet afgeleidt worden”, aldus de wethouder, die hoopt dat het centrum van Kaatsheuvel snel zal volgen. De gemeente Loon op Zand is de eerste gemeente in Nederland waar de videoposters op deze manier ingezet worden.

donderdag, april 07, 2011

230 burgemeesters openen Raveleijn Efteling


Foto: Persburo van Eijndhoven

Kaatsheuvel- Burgemeester Wim Luijendijk voelde zich vandaag als een vis in het water. Maarliefst 229 collega's waren naar de Efteling gekomen om een lint door te knippen. Natuurlijk hoorde daar ook een statiefoto vij. Een uniek promo-moment voor de Eftelin.

Opening Raveleijn Fotoserie

Bekijk HIER de foto's van de opening van Ravelein van de Vijf Zintuigen.nl

Opening Raveleijn


Lees morgen meer in het Brabants Dagblad

woensdag, april 06, 2011

Burgemeesters weten raad met Eftelingkaartjes

KAATSHEUVEL - De Efteling staat donderdag een invasie van 220 burgemeesters te wachten. Ze zijn uitgenodigd de officiële opening van de stad Raveleijn bij te wonen. Als ze huiswaarts gaan, nemen ze ieder honderd entreekaartjes voor de Efteling mee.

Ook de Midden-Brabantse burgemeesters komen in groten getale. Alleen Gilze en Rijen vaardigt zijn loco af: wethouder Starreveld.

'Waar blijft de burgemeester met z'n kaartjes?', stuurde een kritische lezer het Brabants Dagblad op pad. Welnu, we hebben geen burgemeester kunnen vinden die er zijn of haar neefjes blij mee gaat maken.

In de krant van donderdag laten alle elf burgemeesters in Midden-Brabant weten waar 'hun' kaartjes naartoe gaan.

Aanpak groen alleen als het echt nodig is

KAATSHEUVEL – Loon op Zand gooit het over een andere boeg bij het onderhoud van het openbare gebied. Het staat niet meer vast hoe vaak per jaar er bijvoorbeeld geschoffeld, gemaaid en geveegd wordt. Bij het onderhoud staat voorop dat het gebied er schoon, netjes en veilig bij ligt. Alleen wan­neer het écht nodig is, worden werkzaamheden uitgevoerd.

In de wijk De Draaiboom in Kaats­heuvel gaat dit jaar een proef draaien, die nog een stap verder gaat bij het onderhoud van het openbare gebied.

Loon op Zand kiest onder meer voor een andere aanpak om geld te besparen. De gemeente spreekt van een ‘sober en doelmatig be­heer’, dat uitgevoerd wordt door WML Facilitair. „Mensen moeten nu niet opeens denken dat het on­kruid straks heel hoog komt te staan”, gaf wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) eer­der al aan bij de geplande bezuini­gingen op het ( groen) onderhoud. Wel zou flink geld bespaard moe­ten worden door een efficiëntere werkwijze en een nauwere samen­werking met andere partijen.

De gemeente heeft het beleid op een aantal terreinen nu dus inder­daad flink gewijzigd. Tot dusver la­gen er altijd vaste afspraken over het aantal onderhoudswerkzaam­heden per jaar. Dat standaard on­derhoud wordt losgelaten door de gemeente.

Nu gaat de aannemer bepalen of het beeld van het openbaar gebied aan alle eisen voldoet en of er wel extra onderhoud nodig is. Volgens de gemeente kan dit dus bijvoor­beeld betekenen dat niet alle plant­soenen in Loon op Zand geheel ge­schoffeld worden.

De gemeente is er wel alert op dat de aannemer z’n werk goed doet en het beeld van het openbaar ge­bied aan de gestelde eisen blijft vol­doen. Daarvoor voert ze controles (schouw) uit.

De nieuwe aanpak geldt voorlopig voor de volgende werkzaamhe­den: het schoffelen van plantsoe­nen, maaien van gazons, verwijde­ren van zwerfvuil, bestrijden van onkruid, vegen en het legen van af­valbakken. Bij een aantal onder­houdswerkzaamheden gaat de ge­meente wel op de oude voet ver­der, zoals bijvoorbeeld bij het snoeien van groen, bemesten, gras­kant steken en het wisselen van perkgoed.

De gemeente Loon op Zand kiest verder voor een proef in de Kaats­heuvelse wijk De Draaiboom’, waarbij de nieuwe aanpak echt voor álle onderhoudswerkzaamhe­den gaat gelden. Eén bedrijf (Fir­ma Donker, red.) gaat het openba­re gebied in De Draaiboom ‘op beeld ‘ onderhouden, en voert al­leen werkzaamheden uit wanneer dat echt nodig is. De proef in de Kaatsheuvelse wijk wordt over een tijd geëvalueerd.

De gemeente wil de inwoners uit­gebreid informeren over het nieu­we beheer.

Bron: Brabants Dagblad

Verkeersexamen VVN ook dit jaar weer in de gemeente Loon op Zand

Kaatsheuvel - Op dinsdag 19 en woensdag 20 april 2011 houdt Veilig Verkeer Nederland afdeling Loon op Zand weer het praktisch Verkeersexamen. Het examen stimuleert basisscholen (praktische) verkeerslessen te geven en te oefenen in de praktijk. Begeleid ervaring opdoen in het verkeer en het ontwikkelen van inzicht helpt jongeren veiliger aan het verkeer deel te nemen.


Het aanleren van de verkeersregels en fietsvaardigheden - zoals remmen, sturen, omkijken en hand uitsteken - vormt de basis voor de verkeersdeelname door kinderen. Maar fietsende kinderen komen in het verkeer situaties tegen waarbij theoretische kennis en vaardigheden niet toereikend zijn. Daar is verkeersinzicht noodzakelijk. Kinderen moeten dit inzicht ontwikkelen door praktijkervaring op te doen. Het voorrang verlenen aan fietsers van rechts is een goed voorbeeld van de noodzaak van verkeersinzicht. Wie zich als fietser keurig aan de regels houdt, kan in deze situatie tóch nog ernstig in gevaar komen.

Op 19 april zullen de leerlingen van de basisscholen in Kaatsheuvel een route afleggen welke gebaseerd is op de hedendaagse verkeerssituatie. Zo zullen de leerlingen bijvoorbeeld de Europalaan, de Marktstraat, de Gasthuisstraat en de Hilsestraat gaan afleggen.

Op 20 april zullen de leerlingen van de basisscholen uit Loon op Zand aan de beurt zijn. De route voor deze scholen is vernieuwd. Zo zullen de leerlingen een route afleggen welke meer overeen komt met de hedendaagse verkeerssituatie in Loon op Zand. Zo zullen de leerlingen bijvoorbeeld de Hoge Steenweg, Kerkstraat en de Kloosterstraat gaan afleggen.

De examens in zowel Kaatsheuvel als Loon op Zand zullen tussen 08.45 en 11.30 gehouden worden.

dinsdag, april 05, 2011

Kritiek leidt tot meer uitleg bij show Raveleijn

KAATSHEUVEL - De Efteling vertelt bezoekers van de nieuwe attractie Raveleijn straks meer over het verhaal achter de grote parkshow.

Dit naar aanleiding van diverse reacties op twitter over de try-outs, die deze week worden gegeven. Veel bezoekers van de voorstelling waren lovend over het decor van de magische stad Raveleijn en de muziek bij de attractie, maar de verhaallijn nog 'veel te vaag.'

Bij de grote openluchtarena hangen al schermen, waarop voorafgaand aan de voorstelling het verhaal achter Raveleijn wordt getoond. Nu komt er ook een extra voice-over die de bezoekers voor de show meer vertelt over de verhaallijn. Dit is met name voor mensen die het boek en de tv-serie over Raveleijn niet kennen.

Vrijdag gaat de attractie Raveleijn (kosten 30 miljoen) open voor het publiek.

Jongeren aangehouden voor brandstichting

KAATSHEUVEL: De politie hield maandagmiddag drie jongeren aan voor brandstichting aan de Gasthuisstraat. Een getuige meldde rond 13.00 uur dat er brand werd gesticht door inbrekers. Bij arriveren van de politie trof men drie jongens, twee van 15 en een van 16 jaar, uit kaatsheuvel aan. Ze waren bezig met brandstichten in het leegstaande pand en zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Na verhoor zijn de verdachten in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt dossier opgemaakt. Nron: politiemwb

CDA 'bezorgd' over financiële positie WSG na vertrek Span

De CDA-fractie van de gemeente Drimmelen is 'ernstig bezorgd' over de ontwikkelingen en het vertrek van Peter Span als directeur bij WSG. Die zorgen gaan met name over het feit dat het interim- bestuur zich richt op 'continuïteit en financiële positie'. Het CDA vraagt aan het college van B en W of die continuïteit van WSG, al dan niet veroorzaakt door financiële problemen, in het geding is. En zo ja, wat hiervan het gevolg is voor de grote woningbouwprojecten van Lage Zwaluwe en Made.

Bron: De Stem

Overlast scoort slechter

KAATSHEUVEL – Inwoners van de ge­meente Loon op Zand ervaren meer overlast van criminaliteit dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit het leefbaarheidsonderzoek in opdracht van gemeente en Casade. De cijfers verbazen burgemeester Wim Luijendijk, omdat in hetzelf­de onderzoek de meeste onder­vraagden juist aangeven zich erg veilig te voelen. „Dat lijkt met el­kaar in tegenspraak”, stelt hij, „maar we gaan dit verder onder­zoeken.”

Bureau Rigo Research peilde op­nieuw de meningen over leefbaar­heid. Hierbij is ook gevraagd naar de overlast van criminaliteit: van kleine vernielingen, overlast door rondhangende jeugd tot diefstal en geweld. De ruim 1100 onder­vraagden mochten een rapportcij­fer geven. Hoe minder de overlast, hoe hoger het cijfer. Twee jaar gele­den kwam een gemiddeld cijfer van 7,5 uit de bus. Bij de nieuwe meting is dat 6,8, ( het landelijk ge­middelde is 7,1, red). Vooral in De Moer wordt meer overlast ervaren. Het cijfer daalde in dit dorp van 7,7 in 2008 naar 5,6. „We hebben hier niet meteen een verklaring voor”, aldus Luijendijk. Wel is be­kend dat bij kleine dorpen één in­braak al een grote impact kan heb­ben op alle inwoners, omdat er normaal juist weinig gebeurt. Maar ook De Hil in Kaathsheuvel (van 7,6 naar 6,5) en het buitenge­bied ( van 7,9 naar 6,5) scoren op­vallend lager. Bron: Brabants Dagblad

maandag, april 04, 2011

Verdeelde meningen over Raveleijn-show in de Efteling

KAATSHEUVEL - De nieuwe attractie van de Efteling, de riddershow Raveleijn, zorgt op Twitter voor uiteenlopende reacties.

Abonnementhouders van het attractiepark mochten maandag als eerste kennismaken met de voorstelling.

'Raveleijn-show heeft veel fraaie plaatjes, maar volkomen onbegrijpelijk verhaal', luidt een tweet. Of: 'Zelden zo'n wazige show gezien, geen touw aan vast te knopen!'

In de spectaculaire voorstelling wordt niet gesproken door de acteurs. 'Mooie show, maar onduidelijke verhaallijn', is een exemplarische reactie. Decor en special effects gooien wel hoge ogen: 'Raveleijn is briljant.'

Vanaf vrijdag kan iedere bezoeker van de Efteling de voorstelling bekijken.