Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, november 30, 2010

ZAP- per van het jaar !

Kaatsheuvel - In Waalwijk lopen er wel 38 vrijwillige ZAP-pers rond. Een ZAP- per is een zwerfafvalpakker. . De gemeente faciliteert hen met afvalzakken papierknijper en handschoenen. Op 16 december worden ze zelfs in het zonnetje gezet. Op dit moment is er ook een verkiezing voor de ZAP-per van het jaar. In de gemeente Loon op Zand is door René Pagie van het wijkteam Kaatsheuvel-Oost de Kaatsheuvelse Hennie Meijer voorgedragen. Tot 5 december kan men stemmen. Dat kan via deze
LINK Doen dus!

Markt Kaatsheuvel oogst lof en kritiek

KAATSHEUVEL – Niet alle winkeliers in het Kaatsheuvelse centrum zijn blij met de verhuizing van de weekmarkt naar de Hoofdstraat en Peperstraat. Een aantal onderne­mers zegt nu op vrijdag minder omzet te draaien. Winkels in het centrum zouden slechter bereik­baar zijn door de markt, luidt hun kritiek.

Sinds april dit jaar is de week­markt op vrijdag verplaatst naar de winkelstraten Hoofdstraat en Peperstraat. Een verhuizing van de marktkramen was nodig, omdat de oude locatie bij het Marktplein op de schop gaat. De weekmarkt blijft minstens nog 2,5 jaar op deze plek in het winkelgebied. Verre­weg de meeste marktlui zijn vol­gens de gemeente tevreden over de nieuwe plek. Maar de menin­gen van de winkeliers in het cen­trum lopen uiteen. Een aantal zegt omzet mis te lopen. „Het gaat dan vooral om winkels uit de food-sec­tor”, stelt Piet den Hartog, voorzit­ter van de Winkeliers Vereniging Kaatsheuvel. „De kritiek richt zich met name op de bereikbaarheid. Voor de snelle boodschap willen mensen graag voor de deur parke­ren. Dat gaat nu vaak niet.”

Andere ondernemers in het cen­trum zijn juist positief over de komst van de markt. Vooral bij de non- foodsector, zoals kleding- en schoenenwinkels, komen op vrij­dag veel mensen binnenlopen die ook de weekmarkt bezoeken.

Wethouder Wim Aussems (Ge­meentebelangen) kent de wisselen­de reacties. „ Als je iets verandert, is het lastig om iedereen voor hon­derd procent tevreden te stellen. Volgens de marktlui is het nu een van de beste markten in de regio. Een aantal winkeliers is tevreden, anderen weer minder.” Hij wijst erop dat al de nodige verbeterin­gen zijn doorgevoerd, bijvoorbeeld door een wat andere opstelling van de marktkramen. „En we blij­ven als gemeente in overleg met marktlui en winkeliers. En als het mogelijk is, verbeteren we zaken.”
Bron: Brabants Dagblad Auteur Michel Koster

maandag, november 29, 2010

Dodelijk ongeluk zonder rijbewijs

LOON OP ZAND - De 22-jarige Tilburger die zondagnacht achter het stuur zat bij het dodelijk verkeersongeval in Loon op Zand, heeft geen rijbewijs.

Zijn passagier, een 22-jarige man uit Loon op Zand, kwam bij het ongeluk om het leven.

De Tilburgse bestuurder had niet alleen geen rijbewijs, maar zat vermoedelijk ook onder invloed van alcohol achter het stuur. Hij raakte zondagnacht van de weg en botste tegen een boom bij de Kasteellaan. De 22-jarige man uit Loon op Zand overleed ter plekke.

De Tilburger is met een hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht, maar heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten. Bij de man is een bloedproef afgenomen. De resultaten hiervan worden over enkele weken verwacht.

Politie arresteert Kaatsheuvelnaar wegens huiselijk geweld

KAATSHEUVEL: De politie heeft zondagavond kort voor 21.30 uur een 56-jarige man uit Kaatsheuvel aangehouden wegens huiselijk geweld. De man zou bij een ruzie eerder op de avond zijn ex-vrouw hardhandig zijn huis uit hebben geduwd. De ruzie ontstond volgens het slachtoffer naar aanleiding van de bezoekregeling van de kinderen. De Kaatsheuvelnaar werd ingesloten, de politie onderzoekt de zaak.

Kaatsheuvel zamelt met kerstboom geld in


KAATSHEUVEL - Er is nog 525.000 euro nodig om de Sint Janskerk in Kaatsheuvel te restaureren.

Zondag werd een nieuwe actie gestart om geld in te zamelen voor de kerk. Het Kaatsheuvels Gilde Sint Jan en het Loonse Gilde St. Ambrosius trokken zondag vanaf het Marktplein naar de Sint Janskerk aan de Hoofdstraat in Kaatsheuvel, om de actie 'Sterren Stralen' luister bij te zetten.

De restauratiecommissie verkoopt voor 5 euro wenskaarten. Deze kunnen verzonden worden naar een dierbare, een vriend, een bekende of een ernstig zieke. Het bijzondere aan de actie is dat voor iedereen voor wie een wenskaart is gekocht, het actiecomité Restauratie St. Janskerk een lampje laat branden in de kerstboom, die speciaal voor deze gelegenheid is verplaatst van de Nieuwe Markt naar het Parochieel Centrum in de Hoofdstraat.

Om de kerk te restaureren heeft het kerkbestuur al geld van de Provincie en van de gemeente Loon op Zand gekregen. Maar naast deze giften moet de restauratiecommissie zelf een bedrag van 525.000 euro bijeen zien te krijgen. Het bedrag moet voor eind 2011 binnen zijn gehaald en de teller staat op 170.000 euro. Volgens Van Wezel en penningmeester Nies Schellekens bestaat er geen twijfel dat het ook gehaald wordt.

Bron Brabants Dagblad Auteur Jan in 't Groen

zondag, november 28, 2010

Man opgepakt na mishandeling vriendin

KAATSHEUVEL - Een 31-jarige man uit Kaatsheuvel is zaterdagavond aangehouden wegens mishandeling van zijn vriendin.

De vrouw zou nabij de woning van de man een forse duw gekregen hebben waarbij ze enkele schaafwonden opliep. De vrouw wilde echter geen aangifte doen. De politie besloot de man desondanks toch aan te houden. De Kaatsheuvelnaar verzette zich behoorlijke tegen de arrestatie. Hij verklaarde dat hij zich alleen had losgetrokken toen zijn vriendin hem vasthield.

Dode (22) bij ongeluk in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Op de Kasteellaan in Loon op Zand is in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit die plaats om het leven gekomen door een auto-ongeluk. Dat heeft de politie zondag gemeld.

Het eenzijdige ongeval gebeurde rond halfvijf. De bestuurder van de auto, een 22-jarige man uit Tilburg, verloor vermoedelijk de controle over het stuur, botste op een paar bomen en kwam in een sloot tot stilstand. De man raakte onder meer gewond aan zijn hoofd en moest in een ziekenhuis worden opgenomen. Hij heeft nog geen verklaring kunnen afleggen over het ongeval.

De Tilburger was volgens de politie behoorlijk onder invloed van alcohol; de politie heeft hem aangehouden. Volgens een getuige reed de auto met hoge snelheid. De politie denkt niet dat gladheid op de weg een rol speelde bij het ongeluk.

zaterdag, november 27, 2010

Verkeersveiligheid rond Basisschool De Hil aangepakt.

Kaatsheuvel – De gemeente Loon op Zand gaat de verkeersveiligheid rond basisschool de Hil in Kaatsheuvel verbeteren. De totale kosten bedragen 38.700 euro. De gemeente heeft zelf 20.000 euro beschikbaar, het resterende bedrag komt uit een fonds van gemeenten uit de regio. Volgens wethouder Jacques Broeders wordt met de werkzaamheden gestart nadat de gemeenteraad haar goedkeuring heeft gegeven.

Basisschool De Hil bevindt zich in een 30 kilometerzone. De uitgang van het schoolplein is aan de Meijerijlaan. In het verleden is het trottoir sterk verbreed om de oversteek voor de kinderen korter te maken. Inmiddels worden veel kinderen met de auto gebracht waardoor veel ouders langs de kant van de straat parkeren. Dit heeft gevolgen voor de zichtbaarheid van de kinderen. Daarnaast zorgt de verbreding van het trottoir, in combinatie met een nabijgelegen bocht voor een onveilige situatie. Fietsers en auto’s moeten midden op de rijbaan gaan rijden zonder zicht te hebben op tegemoetkomend verkeer. De gemeente wil nu de onveilige situatie oplossen door de rijbaanversmalling te spiegelen en een paar meter te verschuiven. Het trottoir aan de overkant van de straat wordt zodanig verbreed dat kinderen langs de geparkeerde auto’s kunnen kijken. Tevens wordt het zicht voor het verkeer midden op de rijbaan niet meer belemmerd door een bocht. De oversteekplaats wordt aangekleed met straatmeubilair zoals bij andere basisscholen als De Vaert en de Bussel is gebruikt. De ingang van het schoolgebouw ligt aan de Oisterwijklaan. Dit is nu een eenrichtingsweg. Omdat het verkeer het verkeersbord massaal negeert, waardoor het een averechts effect heeft op de verkeersveiligheid, wordt nu overwogen om het eenrichtingsverkeer op te heffen.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

Gekrenkt als ouder

Naar aanleiding van het artikel over het afscheid van de wijkagenten in Loon op Zand en Kaatsheuvel het volgende. In Loon op Zand ben ik een van de ouders die al langere tijd actief zijn om samen met de jongerenwerkster en de jeugd tot een oplossing te komen. Onlangs is in overleg met de jeugd, buurtwerker, woningbouwvereniging, jongerenwerkster en politie een van de plaatsen waar de jeugd zich buiten graag bevindt zelfs opnieuw ingericht. Het jongerencentrum is extra open in de avond en daar maken de jongeren gebruik van. Ze kijken er bijvoorbeeld naar voetbal. Ik voel me enorm gekrenkt door de regel: en als ze dan iets uitgespookt hebben dan zeggen de ouders 'dat doen die van ons niet'. Dat geldt niet voor mij en waarschijnlijk ook niet voor de ouders die al langer zo betrokken zijn bij hun jeugdigen! En ik denk absoluut niet dat een coffeeshop de oplossing is. Dat is juist net níet wat ik wil voor mijn kind. Ik als ouder houd mijn jeugdige zeker in het vizier en dat geldt ook voor de andere betrokken ouders en jongerenwerkers.
Mevr. van Draanen Loon op Zand

vrijdag, november 26, 2010

Eén op de 200 bestuurders onder invloed


Er kon ter plekke afgerekend worden

Kaatsheuvel - Agenten van het politiedistrict Oosterhout hebben gisteravond, samen met verschillende partners, zoals de belastingdienst en Veilig Verkeer Nederland een alcoholcontrole gehouden op de Midden Brabantweg. Doel van de controle is de veiligheid te vergroten.

Tussen gisteravond 19.00 uur en vanmorgen 00.30 uur werd het verkeer op de Midden Brabantweg,vanuit de richting Tilburg gecontroleerd. In totaal passeerden 2666 de controlepost. In 13 gevallen verkeerde de bestuurders onder invloed van alcohol. Ademtesten wezen uit dat de betreffende automobilisten tussen de 295 ug/l en 425 ug/l aan alcohol in hun bloed hadden. Tegen deze automobilisten wordt proces verbaal opgemaakt. De politie deelde daarnaast 10 bekeuringen uit voor uiteenlopende zaken zoals niet handsfree bellen en het overtreden van de maximale snelheid.
De belastingdienst legde beslag op 23 voertuigen en inde een geldbedrag van 16.916,00Euro.

Feestverlichting weg uit Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL – De winkelstraten in Kaatsheuvel moeten het met Sinterklaas en kerst doen zonder feestverlichting. De oude verlichting was te slecht om te laten hangen. Nieuwe feestverlichting komt er voorlopig niet. De winkeliers zijn het niet eens geworden over de aanschaf hiervan. Een aantal ondernemers vindt die kosten te hoog. Het is voor het eerst sinds jaren dat er tussen februari en november geen feestverlichting brandt in de Kaatsheuvelse winkelstraten.

Nachtwerk voor Winter Efteling

KAATSHEUVEL - De twaalfde editie van de Winter Efteling gaat maandag van start.

Het betekent nog even hard werken voor de medewerkers van het Kaatsheuvels attractiepark: dag en nacht. De Efteling is nu 365 dagen per jaar open. Het park is dus niet zoals voorgaande jaren even gesloten geweest voor aanvang van de WinterEfteling. Daarom is ook 's nachts hard doorgewerkt om het attractiepark in winterse sferen te brengen. De Winter Efteling gaat negentig dagen duren, en is daarmee de langste editie tot nu toe. Alle attracties en sprookjes zijn weer verlicht. Ook zijn er extra activiteiten als onder meer schaatsen, langlaufen, live-entertainment en kampvuren.

Andere openingstijden voor Twiddus in december

Kaatsheuvel - Twiddus, het kringloop-warenhuis van de gemeenten Aalburg, Heusden, Loon op Zand en Waalwijk, heeft in de maand december andere openingstijden. Dit in verband met de feestdagen. In januari 2011 zijn de openingstijden weer zoals normaal.

• Zaterdag 4 december a.s. is Twiddus geopend van 9.00 uur tot 13.00 uur.
• Donderdag 16 december a.s. is Twiddus geopend van 10.00 uur tot 15.30 uur. • Vrijdag 24 december a.s. is Twiddus geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur.
• Vrijdag 31 december a.s. is Twiddus geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur.

De normale openingstijden van Twiddus zijn:
• dinsdag tot en met vrijdag: 10.00 uur tot 17.30 uur
• zaterdag: 9.00 uur tot 16.00 uur
• maandag gesloten

Twiddus is een modern kringloopbedrijf. Bij Twiddus wordt actief gewerkt aan hergebruik en aan het verkleinen van de afvalberg. Dit doen wij door goederen die op de nominatie stonden om te worden weggegooid, te sorteren, schoon te maken, op te knappen, te repareren en voor aantrekkelijke prijzen te verkopen in ons kringloopwarenhuis. Wie met Twiddus zaken doet, helpt ook mensen die niet of nog niet zelfstandig aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Twiddus is namelijk een onderdeel van WML, het mensontwikkelbedrijf van de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Veel medewerkers leren bij Twiddus de fijne kneepjes van de detailhandel en het ondernemersvak. Daardoor nemen hun kansen toe om in te voegen op de snelweg die arbeidsmarkt wordt genoemd.

Aanpak reclame winkels

KAATSHEUVEL – Veel winkelstraten in de gemeente Loon op Zand worden nu ontsierd door ‘lelijke re­clame- uitingen’ op gevels en uit­stallingen op stoepen. Er moeten duidelijke richtlijnen komen over wat allemaal wel en niet mag. Zo kan het huidige straatbeeld sterk verbeterd worden, stelt adviesbu­reau BRO. „Er is nu sprake van een kakofonie aan reclame-uitingen op gevels en uitstalling van producten op de stoepen”, concludeert BRO in het nieuwe sociaal-economische be­leidsplan van de gemeente Loon op Zand.

Ook wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen, economie) stoort zich aan de vele uitstallin­gen van winkels: blokkades op stoepen waar bijvoorbeeld men­sen met rollator of rolstoel nauwe­lijks langs kunnen komen.

Ook de reclame op de gevels zou beter op elkaar afgestemd moeten worden. Winkels moeten herken­baar blijven, maar dat kan ook op een andere manier, zo is de ge­dachte.

In het sociaal-economisch beleids­plan van de gemeente Loon op Zand wordt aangedrongen op een duidelijk ‘reclame- en uitstallingen­beleid’ voor de hele gemeente en dat op korte termijn. Het is een van de actiepunten in de discussie­nota.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: M. Koster

donderdag, november 25, 2010

Grootscheepse controle bij Piet Klerkx



KAATSHEUVEL/WAALWIJK - De politie houdt donderdagavond samen met de Belastingdienst en de Douane een grootscheepse controle op de Midden-Brabantweg.
Er wordt voornamelijk gecontroleerd op alcohol en openstaande vorderingen bij de belastingen. Het verkeer wordt naar het parkeerterrein van Meubelboulevard Piet Klerkx geleid. Daar voeren zo'n zestig agenten de controles uit.

Rond 20.30 stond er even een file op de Midden-Brabantweg, maar na een half uur verliep de actie gemeerd. Openslaande boetes konden aan een speciale kassa direct afgerekend worden.

Laatste stukje van de Raadzaal gesloopt

RKC gaat zich inzetten in stad en regio

WAALWIJK - RKC Waalwijk wil zich actief gaan inzetten in de maatschappij. Er wordt gewerkt aan verschillende projecten.

De afgelopen tijd gingen directeur voetbalzaken Mohammed Allach en directeur algemene zaken Justin Goetzee in gesprek met tal van organisaties. "We willen weten welke thema's spelen in stad en regio en welke rol RKC kan vervullen. Wij kunnen een meerwaarde bieden. Dat merk je bij het buddyproject het is voor jongeren sexyer en spannender om bij RKC aan de slag te gaan dan bij een ander bedrijf. De spelers, het stadion: dat spreekt aan."

Het buddyproject is een project waarbij langdurig werkloze jongeren de kans krijgen om bij RKC aan de slag te gaan.

Gemeentehuis bijna gesloopt

DraMarij met jeugd aan de slag

Kaatsheuvel - In een tijd waarin de subsidies voor cultuur zwaar onder druk staan, heeft Marij den Teuling (57) de stap gezet om een eigen theatermakerij te begin­nen. Na 20 jaar vrijwilligerswerk bij Tjeater Spot is ze toe aan een nieuwe uitdaging. Die heeft ze ge­vonden in ‘DraMarij’, een nieuwe professionele theatermakerij. Morgenavond gaat de theater­school in besloten kring officieel van start, in de vaste oefenruimte: de aula van de Kaatsheuvelse basis­school De Vaert. Den Teuling liep al vijf jaar met de gedachte rond om voor zichzelf te beginnen.

„Ik was bij Tjeater Spot een meu­belstuk geworden en was steeds op zoek naar iets fris, maar het ont­brak me aan lef om voor mezelf te beginnen.”

In september ging ze toch van start met een groep van tien kinde­ren.

Er is inmiddels een wachtlijst voor een tweede groep én een groep volwassenen. Ook de eerste opdrachten om een stuk te regisse­ren en het dramaworkshops te ge­ven zijn al binnen. Tussendoor be­geleidt ze als vrijwilliger de grote kerstproductie van Gasthuisstraat-West op 12 december.

Den Teuling benadrukt dat ze ze­ker geen concurrent wil worden voor de bestaande toneelverenigin­gen. Die indruk kan volgens haar mogelijk gewekt worden omdat de eerste kinderen de overstap heb­ben gemaakt van Tejater Spot naar haar DraMarij.

„Toen ik mijn vertrek aankondig­de, vroegen ouders dat hun kinde­ren mee konden. Ik heb toen nee gezegd, maar langzaam groeide de groep toch uit naar tien kinderen.” De leerlingen, die in leeftijd varië­ren van 8 tot 12 jaar, krijgen drama­lessen en leren improviseren. „Van­daaruit ga ik kijken wat ze kunnen en een stuk voor ze schrijven.”

Een stuk op maat dus. Het eerste stuk ‘Beauty and the Nerd’ wordt op 2 en 3 april opge­voerd. „Een fikse uitdaging, want de kinderen moeten rollen spelen van volwassenen.”

Naast het maken van theater gaat de groep ook deelnemen aan festi­vals. In januari wordt met vier jon­geren tussen 13 en 16 jaar gestart met de voorbereidingen voor het jongerentheaterfestival LINK, dat in juni in de oude Verkadefabriek in Den Bosch gehouden wordt.

Marij den Teuling is zich ervan be­wust dat haar avontuur zeker in deze tijd haar geen dik belegde bo­terham zal opleveren. Maar dat is dan ook niet het ultieme doel.

„ Als we langzaam doorgroeien naar meerdere groepen, kan ik de aula op meerdere avonden huren, want schooldirecteur Eric de Brou­wer is dolenthousiast over het ini­tiatief.”
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

Celstraf geëist voor ontucht en 'porno'

KAATSHEUVEL - Een 30-jarige Tilburger hangt een forse celstraf boven het hoofd op verdenking van seksueel misbruik van een minderjarige jongen en het verspreiden van grote hoeveelheden kinderporno.

Officier van justitie Kim Weijers heeft drie jaar celstraf geëist, waarvan één voorwaardelijk, met een proeftijd van tien jaar. De uitzonderlijk lange proeftijd is volgens Weijers nodig om herhaling te voorkomen. De verdachte ontkent het misbruik.

Zijn raadsman heeft voor vrijspraak gepleit voor wat betreft het seksueel misbruik. Wel is er bewijs voor het bezit en verspreiden van kinderporno.

Volgens de raadsman van de verdachte is zijn cliënt al publiekelijk veroordeeld door de Kaatsheuvelse gemeenschap. De kwestie leidde namelijk tot veel ophef in het dorp, waar hij toen woonde. Vooral ook omdat de verdachte actief was in het verenigingsleven. Die hobby heeft hij moeten opgeven en hij is verhuisd naar Tilburg. De rechter doet over twee weken uitspraak.

woensdag, november 24, 2010

Volg Kaatsheuvel op Twitter

@kaatsheuvel

Directeur WML vertrekt

WAALWIJK - George Hanekamp vertrekt als directeur van Werkbedrijf Midden Langstraat (WML). De oorzaak van zijn vertrek is een verschil van inzicht tussen hem en het bestuur van de WML over de toekomst van WML en de wijze waarop de organisatie wordt bestuurd, meldt een persbericht. Hanekamp legt op 1 december zijn taken neer. Per 1 januari wordt het dienstverband beëindigd.

dinsdag, november 23, 2010

Sloop van gemeentehuis vergt begrip

KAATSHEUVEL - Wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) vraagt de omwonenden van de Nieuwe Markt om begrip voor overlast door de sloop van het gemeentehuis aan de Nieuwe Markt in Kaatsheuvel. Volgens Broeders kunnen omwonenden overlast hebben van trillingen. Met name het fijnknijpen van de fundering zou gepaard gaan met nogal wat overlast. Ook zouden er bij de gemeente klachten binnenkomen over overlast van stof. De sloop van het gemeentehuis vordert gestaag. Als alles meezit zal de sloop eind deze week of begin volgende week afgerond zijn. Daarna begint het afvoeren van puin. Het gemeentehuis aan de Nieuwe Markt moet plaats maken voor een nieuw gemeentehuis in het Bruisend Dorpshart.

Vaart achter sloop gemeentehuis

Restaurant De Molen houdt Michelinster

Kaatsheuvel - Restaurant De Molen in Kaatsheuvel heeft de Michelinster weten vast te houden. Het is het derde opeenvolgende jaar dat het restaurant deze onderscheiding krijgt. De Michelinster is een aanduiding voor restaurants met een uitzonderlijk goede keuken en een correcte bediening. De gids, waarin alle 'sterrenrestaurants' zijn opgenomen, wordt beschouwd als een autoriteit op het gebied van lekker eten.

Acht bekeuringen bij lichtcontrole

KAATSHEUVEL - Bij verlichtingscontroles op onder meer de Vossenberglaan in Kaatsheuvel, zijn dinsdagochtend acht bekeuringen uitgedeeld. De politie controleerde samen met Veilig Verkeer Nederland in Kaatsheuvel, Sprang-Capelle en Waalwijk. De fietsers die wel goed verlicht waren, kregen een cadeautje.

Militaire oefening in de Gemeente

Kaatsheuvel - In de periode van 24 november t/m 3 december vindt een militaire oefening plaats in de gemeente Loon op Zand. De oefening vindt plaats in het kader van de luchtverdediging.

Aan de oefening nemen 200 personen deel en wordt logistiek ondersteund door 80 militaire wielvoertuigen

Auto ramt Rabobank Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Een echtpaar dat dinsdagmorgen rond 11.30 uur weg wilde rijden bij de Rabobank aan de Horst in Kaatsheuvel ramde daarbij het pand. Volgens het echtpaar was het ongeluk te wijten aan een mankement aan de auto. Nadat het pand werd geramd, schoot de auto het parkeerterrein van Pepping op. De auto reed daarna 'in vliegende vaart' het terrein af om vervolgens op straat tot stilstand te komen. Bij de bank werd, omdat de alarmbellen begonnen te rinkelen, eerst aan 'iets ergers' gedacht, aldus een woordvoerder. De politie was 'bijna meteen' ter plaatse. Uiteindelijk bleek de schade mee te vallen. Een stuk muur en een deel van het raam raakten beschadigd.

Dronken Ossenaar ramt auto

LOON OP ZAND - Een dronken Ossenaar (31) is dinsdagochtend iets voor 5 uur in Loon op Zand opgepakt, omdat hij kort daarvoor bij hotel De Efteling in Kaatsheuvel opzettelijk tegen een auto was aangereden. De man hield zich op de parkeerplaats van het hotel op, terwijl hij daar geen gast was. Beveiligingsmedwerkers merkten hem om, de man gedroeg zich agressief en leek onder invloed. Plotseling stapte hij in zijn auto en reed kennelijk opzettelijk tegen een andere wagen. Via de Midden Brabantweg reed de man vervolgens in de richting van Tilburg. Na een zoekactie van de beveiligers en de politie werd hij later op de Van Salm-Salmstraat in Loon op Zand aangetroffen. Hij bleek flink in de olie en had vermoedelijk harddrugs gebruikt. Daarnaast had de Ossenaar geen rijbewijs.
Brabants Dagblad Door Rik Goverde

Inzegening kerstboom voor restauratie St. Jan

KAATSHEUVEL – Het blijkt een forse opgave om het geld voor de restau­ratie van de Sint Jan in Kaatsheu­vel bij elkaar te krijgen. De stich­ting Restauratie St. Jan heeft in­middels bijna 170.000 euro ingeza­meld door giften van onderne­mers, fondsen en particulieren. Er is nog 380.000 euro nodig voor de restauratie van de in de steigers staande kerk aan de Hoofdstraat.

De stichting heeft voor zondag weer een actie op stapel staan. Na de eucharistieviering van 11.00 uur wordt de grote kerstboom voor het parochieel centrum ingeze­gend. Dat gebeurt met medewer­king van het Sint Hubertusgilde uit Loon op Zand en het gilde Sint Jan uit Kaatsheuvel. Burgemeester Wim Luijendijk ontsteekt dan de eerste lichtjes in de boom. Dit al­les heeft te maken met de actie ‘ Sterren Stralen’. Mensen kunnen voor vijf euro een speciale kerst­kaart kopen voor hun dierbaren. De afzender van de kaart mag ook een symbolische ster ontsteken in de kerstboom. De boom moet zo vol komen te hangen met kerst­lichtjes. Ook andere acties voor de restauratie gaan door. Zo is het plan om van de oude leien van het kerkdak onderzetters te maken en deze te verkopen. Er zijn nu al di­verse St. Jan- producten ( wijn, brood, jam, kalenders en kaarsen) die de kas moeten spekken. Deze spullen zijn zondag te koop bij kraampjes bij de kerk. Mogelijk gaat ook de bouwlift deze dag weer omhoog, zodat mensen kun­nen kijken hoever de restauratie in­middels al is gevorderd.

De stichting wil uiteindelijk 550.000 euro inzamelen. De kos­ten van de restauratie bedragen 2,5 miljoen euro. De provincie neemt 1,6 miljoen voor haar rekening en de gemeente 350.000 euro.
Bron: Brabants Dagblad

Twee Loonse wijkagenten zwaaien af



Kaatsheuvel – Eind deze maand verdwijnen twee vertrouwde gezichten uit het straatbeeld van Kaatsheuvel en Loon op Zand. Wijkagenten Ed Dermoise, die tien jaar e,en wijk in Kaatsheuvel had en hét gezicht van het kerkdorp Loon op Zand, Harry Houtepen, gaan beiden met vervroegd pensioen. Dermoise wordt opgevolgd door Kim Waltman, Houtepen door Eric van Dun.

De scheidende wijkagenten traden in 2000 aan als fulltime wijkagent. “Toen bepaalde we nog onze eigen agenda. Maar daar is nu weinig meer van over”, zegt Houtepen. “Ik kon me toen nog volledig inzetten voor de wijk Pannenhoef, die in de jaren een metamorfose heeft ondergaan”, vult Dermoise aan. Beiden betreuren het dat de functie van wijkagent uitgehold is. “We worden nu ingezet bij de noodhulp en binnen het team gaat veel capaciteit verloren aan betaald voetbal. En we kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn”, stelt Dermoise. De agenten, die beiden met een moordzaak in hun wijk geconfronteerd werden kijken met meemoed terug naar de tijd dat Loon op Zand nog een zelfstandig team was.

Volgens beide heren was het werken op het bureau aan de Europalaan in Kaatsheuvel veel intiemer. Ook de bureaucratie legt een zware claim op de wijkagent. “Als een jochie van tien ergens iets wegneemt, ben je een hele avond bezig met de aangifte. Eerst moet er een advocaat komen voor het kind en dan moet je met een traag computersysteem het papieren werk nog doen. En dat voor 3,50 euro!”, stelt Houtepen. Volgens de wijkagenten individualiseert Nederland en wordt daardoor een groot gedeelte van hun tijd in beslag genomen door bemiddeling bij relatieproblemen en burenruzies. Ook komen veel meldingen binnen van overlast door hangjongeren.

Volgens de agenten denkt de burger al snel dat er gedeald wordt. Maar volgens hen komt het veel voor dat jongeren drugs voor anderen gaan kopen en voor de verspreiding onder de jongeren zorgen. “Misschien is een coffeeshop in het dorp op wel de oplossing”,stelt Houtepen. De oorzaak van alle overlast is voor hen duidelijk: Veel kinderen worden aan hun lot overgelaten en zijn de hele dag op straat en de ouders weten niet waar ze uithangen. Vanaf 12 jaar wordt er gerookt, alcohol gedronken en drugs gebruikt. “Met energiedrankjes stuitert de jeugd de dag door om ergens laat op de avond of diep in de nacht naar huis te gaan. En als ze dan iets uitgespookt hebben krijgen wij te horen dat die van ons dat niet doet”, stelt Houtepen.

Volgens Dermoise reageert de burger erg verschillend op hangjongeren. “Sommige mensen lopen er gewoon naar toe, en anderen lopen er met een grote boog omheen”. Beide heren gaan na een lange staat van dienst genieten van hun vrije tijd. “Ik ga opa spelen”, grapt Houtepen. Dermoise huisvader, want zijn vrouw werkt nog. Ook gaat hij zijn hobby fotografie weer oppakken.

Nieuwe indeling wijken
Eric van Dun: Loon op Zand, De Moer en De Draaiboom
Jan van Eijndhoven: Kaatsheuvel Centrum, Woonwagenkamp, Industrieterreinen de Kets en omgeving Berndijksestraat
Kim Waltman: Heikant, Loonse Vaert, dÓude Ommedraaier, De Els en buitgengebied ten noorden van Europalaan.

Bron: Brabants Daagblad Auteur: Jan in 't Groen

maandag, november 22, 2010

Miljoenen voor verkeersplannen

TILBURG - Tilburg moet beter bereikbaar en veiliger worden voor fietser en automobilist.

De gemeente krijgt 4,4 miljoen euro subsidie van de provincie om dit doel te bereiken. Het geld is voor twintig verkeersprojecten. Enkele in het oog springende projecten zijn de reconstructie van de Bosscheweg en de aanleg van fietspaden en -stroken in diverse straten in de stad. Tilburg kan ook een flink geldbedrag tegemoet zien voor drie viaducten die nodig zijn voor verbreding van de Burgemeester Bechtweg. De aanpak van die rondweg is nodig om het verkeer beter te laten doorstromen. Ook andere Midden-Brabantse gemeenten krijgen subsidie van de provincie voor verkeersprojecten. Zo gaat bijvoorbeeld veel geld naar het sluiten van de centrumring in Dongen (107.000 euro), herinrichting Oranjebuurt in Goirle (bijna 91.000 euro) en de aanleg van de verbindingsweg Molenwijck Zuid in Loon op Zand (ruim 93.000 euro). Allemaal plannen die volgend jaar uitgevoerd moeten worden.

'Coffeeshop voor kaatsheuvel'

Jkij HIER voor bericht

Bijtincident Ajax-PSV

Interne problemen bij WML

DE LANGSTRAAT - Binnen werkbedrijf WML bestaan er problemen tussen bestuur, directie en de vertegenwoordigende organen van het personeel.

Dat blijkt uit vragen die de Waalwijkse D66-fractie gesteld heeft aan het college van burgemeester en wethouders. De partij citeert uit een interne brief van het WML-personeel. Daaruit blijkt dat er een arbeidsconflict bestaat tussen het bestuur van WML, waarin de gemeenten uit de regio zitting hebben, en directeur George Hanekamp. Ook zou het personeel niet als één man achter de directeur staan.

Lees dinsdag meer in het Brabants Dagblad

zondag, november 21, 2010

Sponsor steekt DESK 1 in costuum

Hockeyclub DES in actie voor het derde veld



KAATSHEUVEL – Hockeyclub DES uit Kaatsheuvel heeft dringend behoefte aan een derde kunstgrasveld. Door de explosieve groei van het aantal leden en het grote aantal jeugdteams dat binnenkort doorstroomt naar de zondag, is er geen andere optie. Afgelopen weekend ging daarom de grootste inzamelingsactie uit de geschiedenis van de club van start. Onder de noemer ‘Samen in actie voor het derde veld? DES we can!’

Volgens voorzitter Paul Ruijgrok is deze stap onvermijdelijk. “De hockeybond KNHB geeft aan dat bij meer dan 650 actieve leden een derde veld noodzakelijk is. DES heeft er momenteel 764. Het is dus nu al enorm schipperen met de ruimte. Als we niet snel iets ondernemen, moeten we overgaan tot ingrijpende maatregelen; hele teams naar huis sturen, een ledenstop invoeren, om 20.00 uur ’s avonds wedstrijden spelen of uitwijken naar een andere locatie. Zover mogen en willen we het niet laten komen.”

Eigen acties

Een derde kunstgrasveld is echter een dure zaak. De aanleg kost zo’n 350.000 euro. Daar bovenop komt nog een bedrag van 100.000 euro voor het aanpassen van het clubhuis, het terrein en de kleedkamers. Ruijgrok: “Wij gaan er met alle leden vol tegenaan om zoveel mogelijk geld in te zamelen. De contributie is verhoogd en er staan talloze acties op stapel. Zo zijn meteen in het eerste weekend al ruim 260 DES-sjaals verkocht voor ‘DES we can’. In totaal hopen we met alle acties samen minimaal 100.000 euro binnen te halen.”

Oproep aan gemeente en sponsors

De hockeyclub beseft echter goed dat zij het alleen niet redt en doet daarom een dringend beroep op de gemeente en ondernemers uit de regio. “Een groot deel van de jeugd uit Kaatsheuvel en Loon op Zand brengt bij ons hun vrije tijd door, op een sportieve en gezellige manier. We vervullen daarmee een belangrijke maatschappelijke functie, allemaal op vrijwillige basis. Deze verantwoording willen we graag op ons nemen, maar daarvoor hebben we de steun van de gemeente en sponsors hard nodig.”
Binnenkort zal het bestuur van DES een subsidieaanvraag indienen bij de gemeente en zullen ook ondernemers benaderd worden voor een bijdrage. Wie nu al een donatie wil doen, kan storten op rekeningnummer 15.81.76.480, tnv DES we can in Kaatsheuvel. Op korte termijn gaat er ook een speciale website de lucht in, www.deswecan.nl , waarop u alle informatie vindt over de actie en de actuele stand van zaken. Heeft u vragen of wilt u zich graag als sponsor aanmelden? Mail dan naar info@deswecan.nl

DESK weet voorsprong niet vast te houden


Kaatsheuvel - DESK heeft de clash tegen OJC Rosmalen op eigen terrein met 3-4 weggegeven. De Kaatsheuvelnaren verzuimde de voorsprong van 2-0 professioneel uit te spelen.

Kaatsheuvel – De neutrale toeschouwer beleefde zondag op Eikendijk een heerlijke voetbalmiddag. DESK ontving OJC uit Rosmalen. Het verschil tussen de ploegen bedroeg op de ranglijst slechts drie punten.

De Kaatsheuvelnaren gingen sterk van start. Al in de tweede minuut kende de goed leidende scheidrechter Meeuwenoord uit Lissen DESK een strafschop toe voor een handsbal in het strafschopgebied door een van de spelers van OJC. Stijn Biemans nam de pingel en scoorde beheerst de 1-0. In de minuten daarna bleef de thuisploeg sterk aandringen. In de 11e minuut rondde Thom van Santbergen de voorzet van Casper van Eläcker perfect af en bracht de stand op 2-0.

Normaal gesproken zou je zeggen dat DESK achterover ging leunen, maar het tegendeel was waar. De ploeg bleef aandringen om de 3-0 te scoren. Dit ging ten koste van de zuiverheid van de passing. Het opportunistische spel brak ze in de 36e minuut op. Uit een vrije trap bracht Tommy de Groot de stand op 2-1. Net voor rust kreeg ook OJC een strafschop. Joost de Laat benutte de kans van elf meter: 2-2. De ploegen gingen met een gelijkspel rusten.

Twee minuten na de thee brak Casper van Elsacker op links door. Zijn voorzet belandde precies op de voet van Maarten Vos, die van elf meter de 3-2 scoorde. Toch gaf OJC geen krimp. De ploeg drong zelfs aan. In de 60ste minuut combineerde de gasten alsof er geen Desser op het veld stond. De bal belandde via zes schijven achter doelman Hoevenaar: 3-3. Zes minuten later kopte de vrijstaande spits van OJC in de rechter bovenhoek van het doel van DESK. Doelman Hoevenaar stond stijf aan de grond genageld en was kansloos: 3-4. Trainer Ad van Seeters, die in zijn opstelling goed geanticipeerd had op het gemis van twee geroutineerde spelers, zag net voor het einde zijn jongens nog twee kansen missen. OJC pakte de volle drie punten.

Trainer Ad van Seeters, die na afloop de complimenten kreeg van de scheidsrechter om zijn sportieve gedrag, kon maar niet begrijpen dat zijn ploeg twee keer een voorsprong had weggegeven. “We beginnen sterk, we zetten druk maar die 2-0 werkte verlammend voor de ploeg. Na de voorsprong leden we veel balverlies en maakten veel verkeerde keuzes, waardoor we de wedstrijd niet uitspeelden maar risico’s namen”. Volgens de trainer moet je als je na rust met 3-2 voorkomt de bal rustig rond laten gaan en op balbezit spelen. “We krijgen zelfs de lans op 4-2 en daarna speelde OJC ons helemaal zoek”. Volgens de trainer speelde DESK te wisselvallig: “We wisselde zeer sterke momenten af met zeer zwakke momenten”. De trainer verwachte dat zijn ploeg de ‘over mij lijk mentaliteit’ aan de dag zou leggen, maar dat gebeurde niet. “We moeten de rust hebben om de bal in de ploeg te houden maar we waren te gretig en speelden te vaak de risicovolle bal. Daarnaast gaven we té gemakkelijk kansen weg. “We hadden onszelf vandaag een dienst kunnen bewijzen door bij voorspong te consolideren. Dat is niet gelukt en dat is jammer”.

Kruimeltje verovert harten van publiek


kAATSHEUVEL - Vanmiddag vond in Theater de Efteling de galapremière plaats van de musical Kruimeltje, een coproductie van Rick Engelkes Producties en Efteling Theaterproducties. Vanaf de eerste minuut van de voorstelling wist Joes Brauers als de ondeugende Kruimeltje de harten van het publiek te veroveren. De minutenlange staande ovatie na afloop brachten de jonge acteur en de rest van de cast bijna in verlegenheid. Dat Kruimeltje een echte familiemusical is, bleek wel uit het grote aantal kinderen dat op de rode loper te zien was.

Rick Engelkes is zo trots als een pauw: “Cast en crew hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt aan deze fantastische productie. Joes is hartverwarmend als Kruimeltje, de rol is hem op het lijf geschreven.” “Kruimeltje is een oer-Hollands verhaal dat naadloos past binnen de Efteling-traditie van verhalen schrijven en vertellen”, aldus Bart de Boer, Voorzitter van de Directie van de Efteling. “Dit verhaal heeft zich ontpopt tot een compleet nieuwe musicalproductie waar jong en oud van geniet.”

Achtergrond
Kruimeltje is oorspronkelijk een verhaal van Chris van Abkoude, geschreven in 1922 en uitgegeven in 1923. Het boek is succesvol verfilmd in 1999 met Rick Engelkes in de rol van vader. In 2009 startten Rick Engelkes Producties (REP) en Efteling Theaterproducties een unieke samenwerking om deze nieuwe oorspronkelijke musical te produceren gebaseerd op het bekende boek. Meer informatie en reserveren kaarten via www.kruimeltje.nl.

Overlast door stoken in houtkachels en open haarden

Kaatsheuvel - De avonden worden kouder en dat betekent dat in veel huishoudens de verwarming en kachels weer aangaan. In deze periode komen bij de gemeente regelmatig klachten binnen van rook- en stankoverlast door het gebruik van houtkachels en open haarden.

Welk hout is geschikt?
Niet al het hout is geschikt om mee te stoken. In de houtkachels en open haarden mag alleen droog, onbehandeld hout, dat geschikt is voor houtkachels en open haarden, verbrand worden. Ook hout-, bruinkool- en zaagselbriketten mogen gebruikt worden. Andere materialen veroorzaken stank, neerslag, roet en soms verspreiding van vonken.

Tips om plezierig te stoken
Om zonder gevaar voor de gezondheid te stoken en het plezier te vergroten is verder het advies:

•stook niet bij mistig of windstil weer;
•laat minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen vegen (ook voor uw eigen veiligheid);
•stook niet als bewoners (of omwonenden) last hebben van irritatie van ogen, neus, keel of luchtwegen;
•stook alleen onbehandeld en droog hout;
•zorg voor voldoende ruimte tussen het hout in de kachel (voor een optimale verbranding);
•controleer regelmatig of u goed stookt, de vlam dient helder geel te zijn;
•gebruik een gesloten kachel die qua omvang goed afgestemd is op de ruimte;
•plaats in een ruimte waarin gestookt wordt, rook- en koolmonoxidemelders

zaterdag, november 20, 2010

Drukte bij protest met Guus Meeuwis in Tilburg

TILBURG – Het Pieter Vreedeplein stond zaterdagmiddag vol voor de protestmanifestatie Brabant schreeuwt om cultuur.
Vooral zanger Guus Meeuwis bracht heel wat volk op de been. Zaterdag is op diverse plekken in Brabant geprotesteerd tegen de dreigende bezuinigingen op cultuur. In Tilburg speelden de activiteiten zich op het Pieter Vreedeplein af. Daar waren diverse optredens en sprekers. Guus Meeuwis was de grote publiekstrekker. Hij zong enkele nummers en schreeuwde letterlijk om cultuur.

Loon op Zand wil toerist ín het dorp

LOON OP ZAND – Miljoenen toeris­ten en dagjesmensen komen jaar­lijks naar de gemeente Loon op Zand, maar de meesten komen niet verder dan de Efteling en de Loonse en Drunense Duinen. On­dernemers en gemeente willen veel meer bezoekers in de dorpen Kaatsheuvel en Loon op Zand zelf zien te krijgen. Maar daarvoor moet het centrum van beide dor­pen aantrekkelijker én bekender worden. Mooie plannen zijn er ge­noeg, nu moeten die ook een keer werkelijkheid worden.

In het nieuwe sociaal-economisch beleidsplan wijst het adviesbureau BRO nog eens op de grote kansen die er liggen op het gebied van toe­risme en recreatie. In de discussie­nota worden de zwakke en sterke punten van de kernen Kaatsheu­vel, Loon op Zand en De Moer aangegeven. Vooral in Kaatsheuvel lijkt nog veel werk aan de winkel. Het centrum oogt wat rommelig en mist uitstraling, zo is de conclu­sie. De winkels liggen te verspreid en het horeca-aanbod is te mager voor een recreatieve gemeente als Loon op Zand.

Deze uitkomsten zijn geen verras­sing voor Piet den Hartog, eige­naar van de Albert Heijn en voor­zitter van de Winkeliers Vereni­ging Kaatsheuvel. „In 1988 was er een vergelijkbaar rapport van het­zelfde bureau. De inhoud was gro­tendeels hetzelfde. Dat er in 22 jaar zo weinig is gebeurd, is triest.”

De gemeente heeft veel hoop ge­vestigd op het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. De komende jaren moet het dorp een nieuw centrum krijgen met horeca, woningen en andere voorzieningen. Maar Den Hartog vraagt zich af of Kaatsheu­vel echt gaat ‘bruisen’, als het hier bij blijft.

Volgens hem is het belangrijk dat de ondernemers de handen ineen slaan en zelf ook het voortouw ne­men om plannen van de grond te krijgen. Ook zijn collega Guus van Es, voorzitter van de Loonse On­dernemers Vereniging, onder­schrijft dat. „Dat besef is er veel meer dan vroeger.”

Geert van Op­stal, voorzitter van het Onderne­mers Platform Gemeente Loon op Zand, merkt ook dat ondernemers steeds meer samen optrekken. „ Er zijn wel eens meningsverschillen, maar dat geeft niet. Het is geen los zand meer.” Van Es vindt het goed dat nu een duidelijke koers is uitge­zet met het sociaal-economisch be­leidsplan. „ Deze gemeente heeft enorme mogelijkheden.” Hij ziet grote kansen voor Loon op Zand als een toeristisch centrum, met bijvoorbeeld een bezoekers­centrum voor de regio.

Voor het dorp Loon op Zand zelf is de uitbreiding van de EMTÉ- su­permarkt een grote wens en moet de leegloop van bedrijvenpark De Hoogt gestopt worden. Hier wordt hard aan gewerkt, aldus Van Es.

In de discussienota staan meer ac­ties en speerpunten, zoals:
-een onderzoek naar meer koop­zondagen,
-de aanpak van bedrijventerrei­nen in de dorpen,
-het oprichten van een onderne­mersfonds,
-behoud van agrarische bedrijvig­heid.

„We gaan nu samen met gemeen­teraad en ondernemers kijken wel­ke acties prioriteiten hebben”, al­dus wethouderWim Aussems (Ge­meentebelangen). „We kunnen niet alles. Maar de belangrijkste za­ken willen we echt aanpakken.” Het Sociaal-Economisch Beleidsplan ligt nog tot 29 december ter inzage.
Bron: Brabants Dagblad : Auteur Michel Koster

vrijdag, november 19, 2010

Deze MOET u gezien hebben......

Wat een fantastische beelden:

Klik hier

Onderzoek naar bedrijfsverzamelgebouw op Kets West II

KAATSHEUVEL – Kleinere onderne­mers kunnen mogelijk ook terecht op het nieuwe bedrijventerrein de KetsWest II in Kaatsheuvel. De ge­meente onderzoekt of een bedrijfs­verzamelgebouw op het terrein kan komen. Volgens wethouder Wim Aussems (Gemeentebelan­gen) lijkt er behoefte te bestaan aan wat kleinere bedrijfsruimtes.

De gemeente is nog in gesprek met ondernemers over de vesti­ging op Kets West II. Volgens haar zijn er nu tussen de vijf en tien se­rieus gegadigden voor een kavel. De verwachting is dat begin vol­gend jaar de eerste contracten on­dertekend worden. De tweede helft van 2011 zou dan de bouw van de eerste bedrijfspanden kun­nen starten. De gemeente is tevre­den over het aantal belangstellen­den al is het een stuk minder dan eerder gedacht. „De economische tijden zijn veranderd. Bij omliggen­de gemeenten ligt de verkoop van bedrijfskavels soms helemaal stil”, aldus een gemeentewoordvoerster. „Dat is hier niet.” Volgens Aus­sems is het goed dat de Kets West II met 6,5 hectare aan bedrijfs­grond niet meteen helemaal wordt volgebouwd. „ Zo kunnen we de komende jaren nog vooruit.”
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

Hier mag nog gepingeld worden’


Kaatsheuvel - Op het Prins Maurits­plein in Kaatsheuvel le­ven deze middag zo’n 65 kinderen zich uit met straatvoetbal. Na een paar jaar weggeweest te zijn, heeft Stichting Doen samen met welzijnsstichting de Twern en alle basisscholen het initiatief opgepakt om ‘De Doelpa­len’ nieuw leven in te blazen. En met succes. De leiding verwacht dat het aantal kinderen dat op woensdagmiddag komt voetballen op het plein snel de honderd zal overstijgen. „Wij vonden dat het straatvoetbal voor de jonge jeugd terug moest komen”, zegt Jan Brokx ( 63) van Stichting Doen.

Na een zoektocht naar leiders kwam hij uit bij het ROC in Til­burg, die een speciale opleiding voor jeugdtrainer heeft. De do­cent, Clemens Bastiaansen, was meteen enthousiast. Vorige week is gestart met 35 voetballertjes. Af­gelopen woensdag waren dat er al 65. De teams hebben allemaal een eigen naam. Barcelona, Real Ma­drid, AC Milan en Celtic zijn het populairst. Als om half twee op drie veldjes afgetrapt wordt, gaat de jeugd er vol voor. De twee ROC-leerlingen Rodney Schrak­wen en Marco van Helder, die van ‘ De Doelpalen’ hun afstudeerpro­ject hebben gemaakt, zijn streng.

Het zoontje van Anita van Kuyk speelt mee. Zij vindt het initiatief geweldig. „ Ze gaan met vijven uit de klas hier naartoe en ze vinden het prachtig.” Jeanette van der Lin­den die de verrichtingen van haar zoontje bekijkt, vindt dat ook. Vol­gens Bastiaansen is dit straatvoet­bal in oervorm. „Hier mag gepin­geld nog worden.” Om 15.00 wor­den de doeltjes door de jeugd afge­broken en op de fiets mee naar huis gedragen.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

donderdag, november 18, 2010

Personeelsbeleid Efteling onderscheiden

KAATSHEUVEL - Attractiepark De Efteling in Kaatsheuvel heeft donderdag in de Verenigde Staten van de wereldoverkoepelende organisatie van attractieparken, de IAAPA, een belangrijke prijs gekregen voor haar personeelsbeleid. Het gaat om de Brass Ring Award voor beste Human Resource-campagne ter wereld.

De Efteling kreeg de prijs voor de campagne Betovering, waarmee het personeel duidelijk wordt gemaakt wat er van het Eftelingpersoneel wordt verwacht. De International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA) was erg onder de indruk. De jury had lovende woorden voor de manier waarop medewerkers van de Efteling actief betrokken zijn. Met name het speciaal geschreven Betoveringslied viel daarbij erg op. De Efteling was naast het Zweedse Liseberg het enige Europese park dat een prijs in de wacht sleepte.

Bart de Boer, directievoorzitter van de Efteling, nam de prijs in de VS in ontvangst: "Onze medewerkers vormen dé onderscheidende factor van de Efteling. Zij maken het verschil tussen een gewoon dagje uit en een onvergetelijke belevenis. Dagelijks betoveren zij onze gasten, maar daarvoor is wel een bepaald gedrag nodig. Dit gedrag komt naar voren in de kerncompetenties. Wij zijn enorm trots dat onze Betoverings-campagne door een onafhankelijke jury als het meest vooruitstrevend gekozen is binnen onze branche. Het toont aan dat we op de goede weg zijn met ons dagelijks werk en dat de Efteling manier van gasten 'betoveren' zelfs wereldwijd uniek te noemen is."

Betovering
'BETOVERING' is een omschrijving van tien kwaliteiten voor Efteling-medewerkers, het zogenaamde 'DNA-profiel': Betrouwbaar, Enthousiast, Trots, Ondernemend, Veilig, Energiek, Representatief, Inlevend, Naturel en Gastgericht. De Efteling ontwikkelde een bijzondere manier om medewerkers hiervoor te enthousiasmeren. Met de campagne Betovering maakt de Efteling haar medewerkers inzichtelijk en meetbaar hoe zij direct kunnen bijdragen aan strategische doelstellingen, kwaliteit en gastbeleving.

In 2009 mocht een afvaardiging van de medewerkers in spelvorm mede bepalen wat de kerncompetenties van de Efteling zijn. Vervolgens werden ook afdelings- en functiecompetities vastgesteld. Om Betovering bekend te maken werd door én voor de medewerkers een Betoveringslied gemaakt. Ook maakten medewerkers introductiefilmpjes om de verschillende competentie te verduidelijken.

De campagne werd gelanceerd tijdens een betoverende aftrap met alle medewerkers. Leidinggevenden werden getraind en de competenties werden geïntegreerd met maandelijkse thema´s rondom de tien kwaliteiten.
Bron: Omroep Brabant Auteur: Leon Kersten

Bouw Kets West II komt in zicht

KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand is nog in gesprek met zo'n tien bedrijven over een kavel op het nieuwe bedrijventerrein Kets West II in Kaatsheuvel. De verwachting is dat er begin volgend jaar de eerste contracten ondertekend worden. De tweede helft van 2011 zou dan mogelijk de bouw van de eerste bedrijfspanden kunnen starten. De gemeente onderzoekt nog of op de Kets West II ook een bedrijfsverzamelgebouw kan komen. Daar zou behoefte aan bestaan onder de kleinere ondernemers. Lees morgen in het Brabants Dagblad

woensdag, november 17, 2010

Verhuizing Loonse super is uit beeld

LOON OP ZAND – De supermarkt in Loon op Zand blijft aan het Oranjeplein zitten. Over een eventuele verhuizing van de winkel wordt niet meer gesproken. De Em-Té-supermarkt kan op de huidige locatie in Loon op Zand uitbreiden en daar wordt nu vol op ingezet. Volgens wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen) is dat de uitkomst van een kort onderzoek naar de vraag wat beter voor Loon op Zand is: een uitbreiding van de Em-Té-supermarkt op de huidige plek of een verhuizing naar de rand van het dorp. De Loonse Ondernemers Vereniging is blij dat er nu duidelijkheid is over de supermarkt. De huidige Em-Té-supermarkt is te klein voor een dorp als Loon op Zand.
Lees morgen in Brabants Dagblad

Verkeer moet wennen aan kruising

KAATSHEUVEL Het verkeer moet nog wennen aan de nieuwe verkeerssituatie bij het drukke kruispunt Sweensstraat, Antoniusstraat, Rechtvaart en Capelsestraat in Kaatsheuvel. Bij de kruising zijn de laatste tijd meerdere aanrijdingen gebeurd.

Dat is voor de gemeente vooralsnog geen reden om extra maatregelen te nemen.

Volgens wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) is de nieuwe voorrangsregel duidelijk aangegeven, maar blijken automobilisten soms toch nog van de oude situatie uit te gaan.

Vlaggenactie: Dag van de rechten van het kind



Kaatsheuvel - Op 20 november is de Dag van de rechten van het kind. Gemeente Loon op Zand laat deze dag niet zomaar voorbij gaan en doet daarom mee aan een vlaggenactie. Deze actie, waar nog zes andere gemeenten uit de regio aan meedoen, is een initiatief van het Regionaal Comité Unicef (RCU).

Vlaggenactie
Onlangs bezocht de heer Van Gorp, voorzitter van RCU, verschillende gemeenten waaronder Loon op Zand. Tijdens dit bezoek vertelde hij waar Unicef zich voor inzet en welke activiteiten voor Unicef in de regio plaatsvinden. Daarnaast werd tijdens het bezoek de Unicef-vlag overhandigd aan burgemeester Wim Luijendijk. Door deze vlag op 20 november te laten wapperen, staat de gemeente stil bij de dag
van de rechten van het kind.

Geboorte-cd
De gemeente Loon op Zand steunt Unicef niet alleen met de vlaggenactie. Er worden ook nog 200 geboorte-cd’s gekocht. Vanaf 1 januari krijgen ouders, die hun pasgeboren kindje komen aangevenbij de gemeente, zo’n geboorte-cd met kinderliedjes cadeau. Een deel van de opbrengst van deverkochte cd’s gebruikt Unicef voor vaccinatieprojecten in ontwikkelingslanden. Kinderen worden dan gevaccineerd tegen mazelen, difterie, tetanus en kinkhoest.

Off Topic: Duitsland vreest aanslag eind november

BERLIJN - De Duitse regering heeft aanwijzingen voor een aanslag eind november in Duitsland. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag gezegd op een inderhaast belegde persconferentie in Berlijn.

De aanwijzingen zijn afkomstig van een buitenlandse inlichtingendienst. De minister sprak over een „nieuwe situatie” wat betreft het terreurgevaar in Duitsland.

De minister kondigde verscherpte controles aan op stations en luchthavens. „Er is reden tot zorg, maar geen reden tot hysterie”, zei De Maizière.

Crossroads Kaatsheuvel springt in gat

KAATSHEUVEL – Jongerencentrum Crossroads in Kaatsheuvel gaat ie­dere vrijdagavond de deuren ope­nen voor de jeugd vanaf de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Het wil de jongeren meer activiteiten bieden. Daar is volgens Crossroads en welzijnsor­ganisatie Triangel-De Twern grote behoefte aan.

„Voor deze gasten is in Kaatsheu­vel steeds minder te doen”, aldus een woordvoerster van De Twern. Dat geldt zeker nu het Snookercen­trum in Kaatsheuvel onlangs de deuren sloot, en nogal wat jonge­ren hun heil voortaan elders moe­ten gaan zoeken. „We springen dus in een gat.”

Crossroads houdt iedere donder­dagavond al een open inloop voor de jeugd. Vanaf deze week kunnen jongeren ook elke vrijdagavond van 20.0o tot 24.00 uur terecht om bijvoorbeeld te kletsen, poolen, darten of film te kijken in een ‘ca­fé- achtige sfeer.’ De entree is gra­tis. Eén keer per maand houdt Crossroads al een activiteit voor de leerlingen van groepen zeven en acht van de basisschool. De oudere jeugd is dan vanaf 22.00 uur welkom.

Crossroads en Triangel-De Twern nodigen de Kaatsheuvelse jonge­ren ook uit om zelf met ideeën te komen voor de vrijdagavond. Sa­men met de vrijwilligers wordt dan gekeken of deze plannen haal­baar zijn.

„Het is moeilijk in te schatten hoe­veel jongeren op zo’n avond afko­men”, aldus de woordvoerster van Triangel-De Twern. „Dat er behoef­te aan is, is duidelijk. Maar we moeten eerst nog werken aan de bekendheid.” Zo zijn er bijvoor­beeld ideeën om speciale flyers uit te gaan delen op scholen of neer te leggen op andere plekken waar veel mensen samenkomen, zoals de bibliotheek.

Jongerenwerk en Crossroads ho­pen door deze nieuwe activiteit meer in gesprek te komen met de Kaatsheuvelse jeugd. Zo verwach­ten ze een nog beter beeld te krij­gen van de wensen van de jonge­ren.

Het initiatief krijgt in ieder geval een serieuze kans, zo wordt bena­drukt. De stekker wordt er niet snel uitgetrokken, als het nog niet meteen storm loopt. „Het kost mis­schien wat tijd. Maar we geloven dat deze activiteit best aan kan slaan.”
Bron: Brabants Dagblad

Nog twee aanhoudingen na voetbalrellen

WAALWIJK - De politie in Waalwijk heeft nog twee mensen aangehouden in de nasleep van de wedstrijd RKC-Waalwijk-FC Zwolle van 1 oktober. Het zijn een jongen van 14 uit Wijk en Aalburg en een man van 20 uit Kaatsheuvel.

De eerste gooide een flesje in de richting van de politie. De ander vernielde een stoel in het stadion. Na de voetbalwedstrijd ontstonden er relletjes buiten het stadion. De politie moest extra versterking oproepen. Zeven supporters hebben hiervoor al van RKC Waalwijk een stadionverbod gekregen.
Bron: Omroep Brabant

dinsdag, november 16, 2010

Te snel over de Midden Brabant weg: rijbewijs ingevorderd

KAATSHEUVEL: Op maandag 15 november 2010, hielden agenten van het Verkeershand-havingsteam van de politie Midden en West Brabant een snelheidscontrole op de Midden-Brabantweg. Om 21.10 uur kwam een 27-jarige Belg aangereden in een Nissan GT.

Met behulp van de Laser Gun werd zijn snelheid vastgesteld op 174 km/u waar 100 km per uur is toegestaan. Deze forse overschrijding was reden om het rijbewijs van de overtreder meteen in te vorderen. Daarnaast kreeg hij proces-verbaal.

Bron: Politie MWB

Herinnering: Raad stelt Verordening startersleningen vast

Kaatsheuvel - De raad heeft op 30 september 2010 de Verordening starterslening Loon op Zand 2010 en de daarbij behorende Gemeentelijke Uitvoeringsregels VROM Starterslening vastgesteld. Dezeverordening regelt de mogelijkheid om aan starters op de woningmarkt een starterslening toe te kennen. Hiermee krijgt een starter meer financiële ruimte om een woning te kopen.

Voorwaarden
Een starter op de woningmarkt is iemand die voor het eerst een woning koopt en niet ouder is dan veertig jaar. De woning mag een nieuwbouwwoning zijn, maar ook een bestaande woning. De bestaande woning mag ook een huurwoning zijn die wordt gekocht.
Voor alle woningen geldt dat de verwervingskosten niet meer mogen zijn
dan € 225.000,00. Verwervingskosten zijn koopsom en andere vastgestelde kosten, zoals van de notaris. De koopaanneemsom van een nieuwbouwwoning mag daardoor niet meer bedragen dan € 208.333. Bij een bestaande woning mag de koopsom maximaal € 200.892 zijn.

Er wordt geen starterslening verstrekt als een woning wordt verkocht als KoopGarantwoning of als voor de woning koopsubsidie wordt verleend. De lening kan maximaal 20% van de verwervingskosten bedragen met een maximum van € 30.000,00.
De gemeente heeft een budget van € 203.500,- beschikbaar.

Vooraanvraagformulier
Voor het aanvragen van een starterslening moet eerst een vooraanvraagformulier worden ingediend. Aan de hand van dit formulier kan de gemeente beoordelen of een aanvrager tot de doelgroep behoort. Het formulier is verkrijgbaar bij de balie Openbare ruimte en Vergunningen in de Gemeentewinkel. Het vooraanvraagformulier staat ook op de website van de gemeente.

Inzage
De Verordening starterslening Loon op Zand 2010, de Gemeentelijke Uitvoeringsregels VROM Starterslening en de bij de verordening behorende toelichting liggen met ingang van 28 oktober 2010 ter inzage in de Gemeentewinkel, Nieuwe Markt 5 te Kaatsheuvel. Ook zijn de stukken te raadplegen op www.loonopzand.nl. De verordening treedt op 28 oktober 2010 in werking.

Bron: Gemeente Loon op Zand

DE spelletjesmiddag van Kaatsheuvel.

Na een mooi, swingende, droge intocht in Kaatsheuvel kijken Sinterklaas met zijn pieten alweer uit naar zondag 21 november. Stichting Sinterklaas Kaatsheuvel organiseert naast de intocht ook de GRATIS toegankelijke spelletjesmiddag in de Werft waar alle kinderen welkom zijn.

DE spelletjesmiddag is van 13.00-16.30uur in de WERFT. Hier kunnen alle kinderen gezellig met de pieten disco dansen, knutselen, geschminkt worden, apenkooien, pepernoten bakken, springen in een springkussen, chocolade lolly’s maken en op de foto met Sint en zijn pieten.

De toegang van deze middag is gratis voor de kinderen en de ouders. Dankzij de medewerking van oa de bakkers, fotograaf en de Werft kunnen de kinderen kosteloos deelnemen aan alle activiteiten.

Stichting Sinterklaas Kaatsheuvel heeft een spaarmijter die bij elke activiteit aanwezig is. Hierin kunt u uw vrijwillige bijdrage stoppen die het mogelijk maakt om ook volgend jaar de activiteiten voort te kunnen blijven zetten.

Sinterklaas heeft aangegeven dat deze spelletjesmiddag voor hem zeer belangrijk is omdat hij door dezelfde mensen georganiseerd wordt die ook voor hem de intocht in Kaatsheuvel organiseren. Hij hoopt dan ook iedereen te mogen begroeten op DE spelletjesmiddag in de WERFT

Bron: Persbericht

Restaurant de Molen in Top 100

Kaatsheuvel - Volgens het culinair vooraanstaand blad Lekker is Restaurant de Molen in Kaatsheuvel binnengekomen in de Top 100 van beste restaurants in Nederland.

Lees hier het Juryrapport

Winter Efteling duurt langer

KAATSHEUVEL – De Winter Efteling start maandag 29 november en duurt tot en met zondag 27 februari. Met negentig dagen wordt het daarmee de langste Winter Efteling tot nu toe. De Efteling is vanaf dit jaar elke dag open. Het attractiepark houdt vast aan de traditie van de Winter Efteling. Opnieuw wordt het park gehuld in winterse sferen. Zo zijn alle sprookjes en attracties speciaal verlicht en winters aangekleed. Ook de 1200 m² grote overdekte ijsbaan, Winter Wonderland (met sneeuwglijbaan) en de langlaufbaan keren terug. Verder ontbreken ook live-entertainment en kampvuren niet. Alle attracties zijn geopend, op de Python, Pirana en de Roeivijver na.

Onder voorwaarden wil DMG meer betalen voor RKC-stadion

WAALWIJK - Hoofdsponsor Ben Mandemakers (DMG) is onder voorwaarden bereid de gemeente meer dan 4 miljoen euro te betalen voor het stadion van RKC Waalwijk.

Dat blijkt uit de vorige week openbaar gemaakt notitie van het college van B. en W. over de (on)mogelijkheden om de relatie tussen de gemeente en RKC Waalwijk te verbreken. Op dit monent ligt er een bod van 4 miljoen euro.

Volgens het college heeft een adviseur van Mandemakers 'aangegeven een hoger bod voorstelbaar te achten'. De toch wel opvallende voorwaarden voor een hoger bod hebben betrekking op de bebouwing van de locatie van het afgebrande Nieuwe Lido en uitbreiding van de exploitatiemogelijkheden op de meubelboulevard op bedrijventerrein Zanddonk, waarvan Mandemakers eigenaar is. Mandemakers zou als mede-eigenaar op de plaats van het Nieuwe Lido graag meer bouwen dan de gemeente wil toestaan. Ook zou hij op de meubelboulevard meer lucratieve activiteiten willen ontplooien. B. en W. zijn daar geen voorstander van.

Bron: website Brabants Dagblad

Verlichtingscontrole in Waalwijk en omgeving

WAALWIJK: De politie van het team Waalwijk - Loon op Zand heeft vanmorgen tussen 07.00 en 07.50 uur op verschillende locaties in het werkgebied een verlichtingscontrole gehouden. Er werden 31 bekeuringen uitgeschreven. Aan de actie van vanmorgen werd meegewerkt door de lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland.

De controles vonden plaats op de Overlaatweg te Waalwijk, de Oosteind te Sprang-Capelle, de Sprangsestraat te Kaatsheuvel en de Finantien te Loon op Zand. Twee weken geleden werden alle middelbare scholen middels een brief op de hoogte gesteld van de verlichtingscontroles. Dit met als doel dat de kinderen samen met ouders/verzorgers de verlichting controleren, en dus veilig (met goed werkende verlichting) de straat op gaan.

WSG boos over ‘hoge’ claim

KAATSHEUVEL – Woningcorporatie WSG gaat niet zonder slag of stoot een kleine 50.000 euro aan plan­schade betalen aan een groep be­woners van de Hoofdstraat in Kaatsheuvel. „Dat bedrag is echt onredelijk hoog”, vindt adjunct-di­recteur Bert Kuijten. De woning­corporatie heeft bezwaar aangete­kend bij de gemeente Loon op Zand, maar bot gevangen. WSG stapt nu vrijwel zeker naar de rech­ter om de hoogte van de planscha­de aan te vechten.

„Het is voor het eerst dat we zover gaan”, stelt Kuijten. „Maar we heb­ben echt het gevoel dat hier iets niet klopt.”

De planschades hebben alles te ma­ken met de bouw van het apparte­mentencomplex met winkels op de hoek van de Hoofdstraat en Pe­perstraat in Kaatsheuvel. Zes huis­houdens aan de Hoofdstraat zeg­gen schade geleden te hebben door de bouw, bijvoorbeeld als het gaat om het uitzicht.

De gemeente schakelde het onaf­hankelijke bureau Van Oosten Planschade Advies in om te kijken of de bewoners recht hebben op schadevergoeding, en hoe hoog die bedragen moeten zijn. Het bu­reau is dus uitgekomen op een be­drag van bijna een halve ton, ver­deeld over zes huishoudens. Voor­af is afgesproken dat WSG als ini­tiatiefnemer voor de bouw even­tuele planschades betaalt. „Daar hebben we ook geen moeite mee”, aldus Kuijten. „We keren vaker geld uit. Maar recht is recht, en krom is krom. En dit geeft gewoon geen goed gevoel.” Volgens hem hebben twee andere onafhankelij­ke bureaus ook naar de zaak geke­ken. En deze komen uit op een to­taal bedrag van maximaal 1o mille, stelt Kuijten. Dat is een stuk lager dan de bijna 50.000 euro, die nu betaald moet worden. Maar de ge­meente ziet vooralsnog geen re­den om het ingewonnen advies van bureau Van Oosten Planscha­de Advies in twijfel te trekken.

Kuijten vindt het jammer dat dit probleem nu juist rond het nieuw­bouwcomplex op de hoek Hoofd­straat en Peperstraat speelt. „ Dit is een fantastisch mooi project”, stelt hij. „ En echt een verrijking voor het Kaatsheuvelse winkelgebied. Dat gevoel leeft breed.”

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

Kaatsheuvelse winnaar kookwedstrijd droomt van eigen eetboerderij


KAATSHEUVEL – Zaterdagavond sleepte Kaatsheuvelnaar Peter Tim­mermans de prestigieuze titel ‘Bes­te Brabants Amateurkok 2010’ in de wacht.

De kandidaten moesten voor een tweekoppige jury koken met pure streekproducten.

Aan de wedstrijd die uit tien ron­des en een finale bestond, deden 54 hobbykoks uit de gehele provin­cie mee. Timmermans, zelf een echte Bourgondiër die van streek­producten houdt, droomt ervan om samen met zijn vrouw en dochter een boerderij te kopen met een grote keuken en een ruim­te waar hij gasten kan ontvangen en die hij heerlijke gerechten voor kan zetten.

De droom is volgens Timmermans door alle media-aandacht een gro­te stap dichterbij gekomen. Koken is voor de 35-jarige politieagent een uitlaatklep voor zijn werk. Het liefst maakt hij gerechten met lamsvlees. „Lamsvlees is heel veel­zijdig. Een mooi boutje lekker la­ten sudderen en met harde groen­ten opdienen”, klinkt het deskun­dig.

Toen hij van de kookwedstrijd ‘Lekker van Streek’ hoorde, die door Omroep Brabant werd geor­ganiseerd, schreef hij meteen in.

„Toen ik de tweede ronde door­kwam, ging ik er vol voor. Ik ben naar restaurant De Molen gefietst met de vraag of ik niet mocht le­ren koken in een professionele keu­ken”.

Eigenaar Jerry van der Pluijm en chef-kokWouter van Laarhoven van waren meteen enthousiast.

Timmermans werd van augustus tot nu twee dagen per week twee uur gecoacht door Van Laarhoven.

Van 10.00 tot 12.00 uur kreeg hij les en als tegenprestatie hielp hij tot 16.00 uur mee in de keuken.

In de week voor de finale heeft hij vijf dagen vrijaf genomen en was hij te vinden op zijn leerplek. Hoe fanatiek hij is, blijkt ook uit het feit dat hij, om een ronde verder te komen, 225 kilometer op één dag reed om verse producten voor een gerecht te vergaren.

„ Zo’n gepassioneerde leerling heb­ben we nog nooit gehad. Het en­thousiasme spat ervan af”, aldus Van Laarhoven. Toen bekend werd dat Timmermans gewonnen had, klonk er een concert van deksels door de keuken. Het gezin Tim­mermans werd getrakteerd op een etentje.

„Hij is een van ons geworden”, al­dus Jerry van der Pluijm. Naast de titel won Timmermans een culinai­re VIP-trip voor vier personen door Brabant met workshops en etentjes. De droom van een eigen boerderij waar gasten direct van het land kunnen eten, komt dus steeds dichterbij. Wie weet heeft de Kaatsheuvelnaar binnenkort dan tóch zijn eigen restaurantje. „Want het blijft een droom om zelf voor anderen te koken.”

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen

twitter

Volg @kaatsheuvel

maandag, november 15, 2010

Voortgang sloop gemeentehuis

Voorzitter Kienkeurig ereburger Chojnice

WAALWIJK, 11 november 2010 – De Poolse stad Chojnice heeft er een ereburger bij. Albert Menheere, voorzitter van de Stichting Kienkeurig, viel kort geleden deze eer te beurt. Chojnice heeft nu officieel twee ereburgers. Al eerder werd Kienkeurigbestuurder Jos Collard op deze bijzondere manier onderscheiden. Het stadsbestuur van Chojnice wil hiermee zijn dank betuigen aan de Waalwijkse stichting voor de vele liefdadigheidsprojecten voor personen met een beperking, chronisch zieken en senioren in en om Chojnice.

Voorzitter Albert Menheere was duidelijk aangedaan toen hem de versierselen werden uitgereikt, die horen bij het ereburgerschap. “Eigenlijk willen wij als stichting altijd op de achtergrond blijven. Het gaat namelijk niet om ons, maar om de mensen die wij helpen. Zij zijn belangrijk. Zij moeten worden geholpen. Zij hebben hulp nodig. Dat wij toevallig die hulp kunnen bieden, dat is eigenlijk bijzaak. Het gaat om de hulp, niet om de hulpverlener.”

Extra steun en hulp
Al vele jaren lang zet Kienkeurig acties op touw waarmee geld en goederen worden ingezameld. Hiermee realiseert de stichting samen met de stad Chojnice en projecten voor personen die extra steun en hulp kunnen gebruiken. Omdat Kienkeurig een compacte organisatie met korte lijnen en intensieve contacten in Chojnice is, komt de hulp snel en op de juiste plek terecht. Momenteel is Kienkeurig onder meer actief met projecten voor scholen, kindertehuizen, verzorgingstehuizen, een voedselbank en een hospice voor terminale patiënten.

Kienkeurig was enige tijd geleden aanwezig tijdens de Chojnice Dagen. Daar presenteerde de stichting zich tijdens de jaarmarkt. Mede dankzij de medewerking van kringloopwarenhuis Twiddus, HAQ Signbrothers, Fresh Food Service, ICS Dry Ice, Bureau Baarda, Bouwbedrijf Van Wijnen Zuid, Moonen Attractieverhuur en De Zeeuw Hoogvliet kon Kienkeurig een ‘Hollandse’ stand inrichten. Niet alleen presenteerde Kienkeurig zichzelf, ook werd een bedrag van 1.650 euro geschonken aan TPH, een organisatie die palliatieve zorg biedt. Verder reikte Kienkeurig de prijs voor het beste lokale project uit. De stichting Wspolna Ziemia, die zich bezighoudt met jongereneducatie op het gebied van voeding, milieu en cultuur, mocht 600 euro in ontvangst nemen. Een laatste donatie van 400 euro wordt besteed aan families die dakloos zijn door recente overstromingen. Bron: persbericht

Gebroeders Ko luisteren St. Nicolaasintocht op.

Kaatsheuvel - Alweer een stunt van AH Kaatsheuvel. Het bedrijf liet de gebroeders Ko overkomen om de intocht van de sint luister bij te zetten. En met succes!

zondag, november 14, 2010

Sinterklaasintocht Kaatsheuvel

Kaatsheuvel - Vandaag (zondag) kwam Sint Nicolaas weer met verlichte wagens naar Kaatsheuvel. Wilt U foto's hebben, stuur dan een maitje naar janintgroen@planet.nl

Gewonde bij ongeval Antoniusstraat Kaatsheuvel

Kaatsheuvel - Bij een ongeval zondagavond om 19:15 uur op de nieuwe kruising Antoniusstraat, Sweenstraat, Rechtvaart en de Capelsestraat in Kaatsheuvel is een vrouw gewond geraakt. Een kind dat ook in de auto zat, is met de schrik vrij gekomen. De kruising was voorheen voorrangsweg van de Antoniusstraat naar de Rechtvaart maar sinds de nieuwe kruising klaar is, ongeveer een maand, is de voorrang omgedraaid van de Sweenstraat naar de Capelsestraat. De klap van de aanrijding was zo hard dat beide voertuigen 180 graden gedraaid zijn. De gewonden vrouw is door de ambulancedienst overgebracht naar het ziekenhuis.

Nederlaag komt hard aan bij DESK

Nederlaag komt hard aan bij Kaatsheuvelnaren

Zeelst - De nederlaag die DESK leed bij koploper UNA (2-0) dreunt nog hard na in het Kaatsheuvelse kamp. Volgens trainer Ad van Seeters speelden de Dessers een redelijk goede wedstrijd. “Dit was de beste tegenstander die we hebben gehad”, concludeerden de supporters van UNA. Maar centraal in de wedstrijd stond het gedrag van de bank van UNA, die 90 minuten lang tot ergernis van Ad van Seeters en zij staf, scheidrechter Holties uit Oosterhesselen probeerden te beïnvloeden.

Vooral in het eerste halfuur waren de ploegen gelijkwaardig aan elkaar. UNA kreeg een paar kansjes maar de ploegen waren aan elkaar gewaagd. Na een half uur kregen de Zeelstenaren wat meer van op het spel van DESK , die het zonder de geschorste Enus Ulusan moesten doen. Net voor de rust raakte een speler van Una de lat. Hetzelfde overkwam even later Casper van den Elsäacker. De ruststand (0-0) was dan ook terecht.

Na de rust werd het allemaal wat onvriendelijker. Maar toch DESK kreeg kansen. Zo moest de inzet van Thom Koot, die in het veld gekomen was voor Thom van Santbergen van de lijn worden gehaald. Toen in de 62ste minuut er een overtreding gemaakt werd op Yassine Asrih en hij geblesseerd raakte scandeerde de bank, en daarna ook de tribune dat hij niets mankeerde. De toon was gezet. Even later ging Imdat Solmaz (te hard) een duel aan. De hele aanhang van UNA inclusief de trainer en de reservebank schreeuwde om een rode kaart. Die trok scheidsrechter Holties dan ook. “Ik pakte hem hard aan, maar ik wilde de bal spelen”, was excuus van Solmaz. Vanaf dat moment was de wedstrijd gelopen. Van Seeters bracht Joost-Willem Bink nog voor Thom van Santbergen, en Jorg Snoeren voor Frank Jongbloeds, maar de gaten die met name op het middenveld vielen waren niet meer te belopen.

Hoe belangrijk Solmaz is, bleek wel toen DESK met tien man kwam te staan. In de 82ste minuut speelde Erwin Isbouts zich vrij en hij passeerde met een droog schot zowel de verdediging als Rini Hoevenaar: 1-0. In de 90ste minuut scoorde Brian Boogers de beslissende treffer en bepaalde de eindstand op 2-0. Opmerkelijk dat ‘dragende’ spelers als Asrih, Ulusan en Solmaz allemaal al een keer rood hebben gekregen.

Ondanks het terechte verlies was trainer van Seeters tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg: “We hebben had gewerkt, maar in zo’n wedstrijd heb je eigenlijk een uitblinker nodig en die ontbrak bij ons. Volgens de trainer stond de ploeg goed maar ging er te weinig dreiging van uit. Van Seeters stak zijn verbijstering over het overdreven gedrag vanuit de dug-out van UNa niet onder stoelen of banken. “Het is een trend dat je in en buiten het veld de scheidrechter probeert te beïnvloeden. “Ook bij PSV. Kijk maar naar Fred Rutten, die constant de vierde man tracht te beïnvloeden. Door de overwinning UNO acht punten voorsprong op EHC en DESK. Volgende week zal DESK het moeten doen zonder Solmaz. Een zware klus wacht.

zaterdag, november 13, 2010

Peter Timmermans winnaar kookprogramma Lekker van Streek

Kaatsheuvel - Peter Timmermans uit Kaatsheuvel is winnaar geworden van het kookprogramma Lekker van Streek van Omroep Brabant. De politieagent won de finale, die zaterdag in het Koning Willem I College werd gehouden.

Timmermans moest net als de vier andere finalisten hetzelfde maken: savooiekool, hertenvlees, verse geitenkaas en blauwe bessenwijn. Er hadden zich zes mensen voor de finale geplaatst, maar finalist Bart van der Meijs uit Tilburg moest zich op het laatste moment wegens ziekte afmelden.

Sven Uijttewaal van restaurant Cocquille maakte de winnaar bekend. Timmermans mag nu een keer meelopen met Uijttewaal om de fijne kneepjes van het vak te leren.

De finale van Lekker van Streek is op 2 december te zien op Omroep Brabant TV.

Zes jaar cel voor gewapende overvallen

BREDA - De 24-jarige Tilburgse overvaller die in zijn woonplaats een taxichauffeur beroofde en toesloeg in een Kruidvat-vestiging in Sprang-Capelle en bij juwelier Van Grinsven in Kaatsheuvel, verdwijnt voor zes jaar achter de tralies. Dat heeft de rechtbank in Breda besloten.

Ze legde eenzelfde straf op als de officier van justitie twee weken geleden eiste.

De drie berovingen vonden in juni plaats, binnen een tijdsbestek van vijf dagen. De 24-jarige Tilburger zelf heeft alleen de beroving van de taxichauffeur bekend, maar de rechtbank vindt dat er voldoende bewijs is dat hij ook de andere feiten heeft gepleegd.

De overvaller heeft een strafblad. Hij pleegde de overvallen om zijn drugsverslaving te kunnen bekostigen.

Dorpse uitstraling.

Kaatsheuvel - Het Bruisend Dorpshart en het kernwinkelgebied moet volgens de gemeente een dorpse uitstraling hebben. Ik vraag me af of deze winkelier in de Peperstraat dat wel goed begrepen heeft.......

Animal Centre tweede bij ING Retail Jaarprijs 2010

Kaatsheuvel – Het Animal Centre in Kaatsheuvel, een winkel voor dierbenodigdheden is woensdagavond als tweede geëindigd in de strijd om de prestigieuze ING Retail Jaarprijs 2010. Deze landelijke prijs, waar nog negen andere zelfstandige winkeliers waren genomineerd werd woensdagavond tijdens een groot gala in Hilversum bekend uitgereikt. Van Tilburg Mode & Sport, met vestigingen in Nistelrode, Ravenstein en Schijndel bleef de Kaatsheuvelse winkel net voor. “Volgend jaar beter”, was de reactie van Bert van der Pluim, die zeker niet teleurgesteld was. “We zijn al blij dat we bij de eerste drie geëindigd zijn”.

Zorg over toekomst van monumenten



KAATSHEUVEL – Heemkundekring De Ketsheuvel maakt zich zorgen over het behoud van monumen­ten in de gemeente Loon op Zand. Volgens de Kaatsheuvelse vereni­ging vormen de gemeentelijke be­zuinigingen op het monumenten­beleid een serieuze bedreiging voor het historisch cultureel erf­goed. De heemkundekring uit haar zorgen in een brief aan de po­litiek in Loon op Zand. „ In onze gemeente is al veel historisch cultu­reel erfgoed verdwenen en wij zou­den het betreuren als er nog een grotere kaalslag zou plaatsvinden”, schrijft de vereniging. „Dit bete­kent ook een verarming voor de kernwinkelgebieden in de kerkdor­pen Kaatsheuvel en Loon op Zand.”

De heemkundekring wijst erop dat de gemeente zich graag profi­leert als recreatief-toeristische ge­meente. Monumenten spelen daar­bij een belangrijke rol, stelt De Ketsheuvel.

Volgens burgemeesterWim Luijen­dijk houdt de gemeente vast aan een goed monumentenbeleid, ook al wordt er volgend jaar op een be­drag van twee ton zo’n 20.000 eu­ro bezuinigd door te korten op het restauratiebudget monumenten en reserve monumentenbeleid. Luijendijk verwacht niet dat dat besluit heel grote gevolgen heeft voor het onderhoud van monu­menten in Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. Wel wil hij sa­men met de lokale heemkunde­kringen goed blijven kijken hoe het geld het beste ingezet kan wor­den voor het cultureel erfgoed.

Het college maakt zich hard voor het behoud van het Witte Kasteel in Loon op Zand, dat in niet al te beste staat verkeert. De Ketsheuvel vraagt de gemeente die inzet niet te beperken tot behoud van dat ge­bouw. „ Zo staat er ook in Kaats­heuvel een rijksmonument te ver­pieteren.”

De heemkundekring doelt daarbij op het oude slacht­huisje (1928) aan de Jan de Rooijstraat, dat tot 1948 dienst­deed als slachthuis voor Kaatsheu­vel en Sprang- Capelle. In de jaren vijftig is het verbouwd tot woon­huis.
Bron: Brabants Dagblad Door: Michel Koster

‘Onvrede groeit in Loon op Zand’

KAATSHEUVEL – Inwoners van Loon op Zand nemen het gemeen­tebestuur steeds minder serieus en de onvrede groeit. Die harde con­clusie trekt coalitiepartij Lijst Loon op Zand. „ Als je als ondernemer of burger met de gemeente te ma­ken krijgt, dan drijft het gebrek aan daadkracht de mensen vaak tot wanhoop”, aldus fractievoorzit­ter Jan Brekelmans. Volgens hem lopen het aanzien van de gemeen­te en het ambt van gemeenteraads­lid flinke deuken op.

Lijst Loon op Zand wond er don­derdagavond tijdens de begrotings­vergadering geen doekjes om. De partij die samen met Gemeentebe­langen en Pro3 in Loon op Zand de coalitie vormt maakt zich grote zorgen over het imago van de ge­meente.


„ De inwoners hebben geen idee meer waar de gemeente nu mee bezig is”, stelde Brekelmans vast. „Daardoor ontstaat veel scepsis on­der de mensen.” Volgens hem is de begroting ieder jaar doorspekt van compromissen, „waardoor we de echte besluiten voor ons uit schuiven”.

Brekelmans merkt dat veel onder­nemers en burgers in Loon op Zand stuiten op gebrek aan daad­kracht en duidelijkheid. „Het wordt daardoor als raadslid lastig om het verhaal van de gemeente uit te leggen.”

De forse kritiek klonk burgemees­ter Wim Luijendijk „niet helemaal vreemd in de oren”. Ook het colle­ge hoopt zaken soms sneller van de grond te krijgen. Volgens Luij­endijk zijn al stappen gezet om processen te versnellen. „En we ontvangen daar ook al positieve be­richten over. Maar het kan nog be­ter.” Luijendijk wees wel op ver­plichte, vaak tijdrovende wettelijke procedures die nu eenmaal ge­volgd móeten worden en waar de gemeente verder weinig invloed op heeft.

Brekelmans vindt dat nu eindelijk eens rust moet komen in de ge­meentelijke organisatie, zodat ze toe kan komen aan haar taken. „Het gaat al tien jaar over organisa­tieveranderingen, steeds gepaard met forse uitgaven, om dat voor el­kaar te krijgen.” Volgens Lijst Loon op Zand wordt de gemeenteraad ook veel te vaak geconfronteerd met besluiten die al genomen zijn en waar de poli­tiek pas achteraf om toestemming en de noodzakelijke euro’s wordt gevraagd.

Brekelmans riep op nu echt ver­nieuwend te gaan besturen, zoals aangekondigd, om zo het vertrou­wen van de burgers in het gemeen­tebestuur terug te winnen. „ Laat ons weer trots zijn om raadslid te zijn van een daadkrachtige en so­ciale gemeente”, zo sloot hij zijn kritische betoog af.

Fractievoorzitter Gert-Jan van den Dries van oppositiepartij CDA vond dat Brekelmans een wel erg negatief beeld schetste. Hij wees er­op dat de gemeente Loon op Zand helemaal niet zo slecht scoorde bij eerdere onderzoeken onder inwo­ners.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

vrijdag, november 12, 2010

Loonse vader ontkent mishandeling baby

Breda – De 33-jarige man uit Loon op Zand, die in april is aangehou­den wegens zware mishandeling van zijn toen vijf maanden oude zoontje, ontkent dat hij zijn kind iets heeft aangedaan. Hij wil het jongetje weer zien, onder begelei­ding van hulpverleners. Wat de rechtbank in Breda betreft is daar geen bezwaar tegen, mits jeugd­zorg toestemt. De 33-jarige man is in augustus op vrije voeten ge­steld.

De vader is in april aangehouden op verdenking van zware mishan­deling van de baby. Ook de moe­der is verdachte en heeft een tijdje vastgezeten. Het jongetje had maar liefst 24 fracturen, zei officier van justitie Klooster gisteren tij­dens een rechtszitting in Breda. De vader wordt er onder meer van verdacht het kind verschillende bot- en schedelbreuken en blauwe plekken te hebben toegebracht.

De zaak kon gisteren niet inhoude­lijk worden behandeld omdat er nog verschillende getuigen moe­ten worden gehoord. De raadsman van de verdachte sluit niet uit dat er een medische oorzaak voor de breuken is. Het komt vaker voor dat heel jonge kinderen botbreu­ken oplopen als gevolg van een zo­geheten imperfecte botstructuur.

Politiebureau gaat toch weer open

WAALWIJK – De lobby van de Waal­wijkse burgemeester Nol Kleijn­geld heeft gewerkt: het politiebu­reau in Sprang- Capelle gaat bin­nenkort weer open voor publiek. Van maandag tot met vrijdag is er dan van 9.00 tot 17.00 weer vrije inloop mogelijk. Aangiftes worden op afspraak verwerkt of via inter­net of de telefoon. Het politiebu­reau in Nieuwendijk blijft alleen open op afspraak.

Het politiebureau in Sprang- Capel­le doet dienst voor de inwoners van de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand. Afgelopen zomer kwam plotsklaps de mededeling dat de korpsleiding besloten had de aangiftebalie te sluiten. Niet al­leen burgemeester Kleijngeld ver­zette zich tegen dat besluit. Hij werd gesteund door zijn collega Wim Luijendijk van Loon op Zand en de raden van de twee be­trokken gemeenten.

Gisteren heeft het regionaal colle­ge van de politie Midden en West Brabant besloten dat het politiebu­reau in Sprang- Capelle een Politie Service Punt wordt. Een nieuwig­heid is dat hierbij ook vrijwilligers ingezet zullen worden om de balie te bemensen. Deze vrijwilligers worden hiervoor speciaal opge­leid. Binnenkort begint de wer­ving van kandidaten. Over een jaar wordt beoordeeld hoe dit sys­teem werkt. Het besluit om aangifteloketten te sluiten was het gevolg van de op­dracht aan de korpsleiding om ste­vig te bezuinigen. In de gemeen­ten Waalwijk, Loon op Zand en het Land van Heusden en Altena ontstond een golf van protest. De inwoners waren plotseling aange­wezen op Oosterhout. Burgemees­ter Kleijngeld liet onder meer we­ten het onaanvaardbaar te vinden dat de politiezorg in de noord- oost flank van de regio werd uitgekleed. Hij wees op de miljoenen toeristen die jaarlijks dit gebied bezoeken.

Kleijngeld toonde zich gisteren ui­termate verheugd over de omme­keer. Nog niet duidelijk is wan­neer de nieuwe regeling voor het politiebureau in Sprang- Capelle in­gaat.
Bron: Brabants Dagblad De Langstraat

Dijkse Boys blijft in hoofdklasse

ZEIST - Dijkse Boys uit Helmond mag volgend seizoen uitkomen in de hoofdklasse. Dat heeft de KNVB vrijdag besloten.

De bond nam de Helmondse topklasser direct uit competitie omdat die had aangegeven niet meer te kunnen spelen. Dijkse Boys vreesde dat het nu weer onderaan moest beginnen, in de vijfde of zesde klasse. Dat is dus niet het geval.

De punten die andere topklassers tegen Dijkse Boys hadden behaald, zijn inmiddels geschrapt. Aan het eind van het seizoen degraderen nu alleen de onderste twee (was onderste drie). De nummer 13, dat is nu Gemert, speelt met de drie klasseperiodekampioenen van de hoofdklasse nacompetitie om een plaats in de topklasse.

Loon op Zand gaat vol voor toerisme

KAATSHEUVEL De gemeente Loon op Zand moet de komende jaren echt een toeristische ‘hotspot’ worden. Daar wil wethouder Ruud van Eijkeren (Pro3, toerisme) vol voor gaan. Volgens hem heeft de gemeente Loon op Zand ‘gigantische potenties. Nu blijft het te vaak bij goede ideeën en plannen en komt er te weinig van de grond. „Toerisme heeft echt de hoogste prioriteit”, aldus Van Eijkeren.

Toch vond een meerderheid van de Loonse gemeenteraad de wethouder nog te bescheiden, zo bleek gisteravond bij de begrotingsvergadering. Gemeentebelangen, Pro3, Lijst Loon op Zand en CDA willen nog een stap verder gaan. Zij vinden dat de gemeente alles op alles moet zetten om in Loon op Zand een Kenniscentrum Recreatie en Toerisme van de grond te krijgen. Bij dit kenniscentrum moeten bijvoorbeeld overheden, ondernemers en de Universiteit van Tilburg samenwerken en nieuwe toeristische plannen ontwikkelen. „Gemeente Loon op Zand: het kenniscentrum van Brabant als het gaat om toerisme en recreatie”, betoogde Ad van Laarhoven (Gemeentebelangen).

Wethouder Van Eijkeren omarmde het idee van het Kenniscentrum, maar vond het te ver gaan om op voorhand dat centrum al naar Loon op Zand te willen halen. „Dat zou ook ergens anders in de regio kunnen.” Maar die houding vonden de drie coalitiepartijen Gemeentebelangen, Pro3, Lijst Loon op Zand en oppositiepartij CDA veel te bescheiden. Daarom hielden ze vast aan een motie van deze strekking, die door het college vanwege de te hoge ambities ontraden werd. Alleen de VVD stemde tegen.

Over het belang van het toerisme waren alle partijen het gisteravond wel eens bij de begrotingsvergadering. Ook stemde raad unaniem voor het voeren van een kerntakendiscussie, ook al leek burgemeester Wim Luijendijk daar niet echt warm voor te lopen. Volgens de politiek is het belangrijk om te bepalen waar de prioriteiten van Loon op Zand liggen, en wat de gemeente wel of niet zou moeten doen. Ook omdat volgend jaar vrijwel zeker fors bezuinigd moet worden.
De oppositiepartijen CDA en VVD stemden overigens wel tegen de begroting. Ze kwamen gisteravond met een tegenbegroting, die in hun ogen financieel robuuster was, zonder belastingen te verhogen. De coalitiepartijen stemden wel in met de begroting.
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

donderdag, november 11, 2010

Klucht ‘Drie is te veel’ bij VolksToneel

KAATSHEUVEL – Op vrijdag 26, zater­dag 27 en zondag 28 november brengt het Kaatsheuvels VolksTo­neel de klucht ‘Drie is teveel’ op de planken van de Gildenbond in Kaatsheuvel. Het stuk is geschre­ven door Joh. Blaaser sr. en jr. De regie van het stuk is in handen van KeesWierikx.

Het verhaal gaat over het gezin Gravezande, dat bezoek verwacht van een schatrijke familie uit Ame­rika.

De dochter voelt niets voor een huwelijk met de miljonairs­zoon. Ze bedenkt een plan, be­rooft haar ouders van hun huis­knecht en ondergaat zelf een meta­morfose. Op vrijdag en zaterdaga­vond begint het stuk om 19.30 uur. Op zondagmiddag begint de voor­stelling om 14 uur. Kaarten à zes euro te bestellen via telefoonnum­mer 0416-272585, bij Primera van Wezenbeek, of aan de zaal.

Hockeyclub DES schreeuwt om nieuw veld

KAATSHEUVEL – De Kaatsheuvelse hockeyvereniging DES heeft drin­gend behoefte aan een derde kunstgrasveld. Eind deze maand start de vereniging met een grote actie om geld binnen te halen. De aanleg van zo’n veld kost de club ongeveer 350.000 euro. Daarnaast is nog een bedrag van 100.000 eu­ro nodig voor werkzaamheden zo­als het aanpassen van het club­huis, het terrein en de kleedka­mers.

Binnenkort dient het bestuur een subsidieaanvraag bij de gemeente in. „Ik heb goede hoop dat we met de gemeente tot een regeling ko­men”, stelt voorzitter Paul Ruijg­rok. Mocht de gemeente geen me­dewerking verlenen dan is de vere­niging genoodzaakt draconische maatregelen te nemen. „Het klinkt hard, maar dan moeten we com­plete teams naar huis sturen.”

Volgens Ruijgrok geeft de bond aan dat bij meer dan 650 actieve le­den een derde kunstgrasveld nood­zakelijk is. DES heeft er 764. Mocht het veld er niet komen, dan moet de club wedstrijden op zon­dag voortaan van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat inplannen. Ook wordt mogelijk uitgeweken naar Waalwijk. Zelfs het invoeren van een ledenstop behoort tot de mogelijkheden.

Het bestuur is er zich van bewust dat niet alles van één kant kan ko­men. Zo is onlangs de contributie met 10 euro per lid verhoogd. Dit geld wordt opzijgezet voor een nieuw veld. Daarnaast is een lijst met ideeën voor acties opgesteld, waarmee de club 100.000 euro hoopt binnen te halen. Ook is door de sponsorcommissie een plan opgesteld om mogelijkheden die het derde veld aan reclame-in­komsten biedt te verzilveren. Dit kan volgens Ruijgrok mogelijk 60.000 euro per jaar opleveren. „Maar alle inspanningen ten spijt, we hebben de gemeente nodig. En het laatste wat we willen is het creëren van hangjongeren.”

Drie thuiskoks uit de regio in finale wedstrijd

TILBURG - Twee Tilburgers en een Kaatsheuvelnaar zijn nog in de race voor de titel van Brabants beste thuiskok.

Zij horen tot de zes finalisten in de wedstrijd 'Lekker van Streek'.

Aanstaande zaterdag valt de beslissing in het Koning Willem I College in Den Bosch. Piet Hein Hillen uit Tilburg neemt het daarin op tegen zijn plaatsgenoot Bart van der Meijs, Peter Timmermans uit Kaatsheuvel en amateurkoks uit Helvoirt (twee maal) en Geldrop. De finale wordt op 2 december uitgezonden bij Omroep Brabant.

Dat is dan het slotstuk van een reeks van dertien uitzendingen over de afvalrace die met ruim vijftig kandidaten begon. Het doel van de wedstrijd en de tv-programma's was het streekproduct van Brabantse bodem meer aandacht te geven.

woensdag, november 10, 2010

Politie houdt actie in het kader van 'Tegenhouden'

KAATSHEUVEL/WASPIK./WAALWIJK: De politie hield dinsdag tussen 16.00 uur en 22.00 uur een actie in het kader van 'Tegenhouden' tijdens de donkere dagen. In Kaatsheuvel en Waspik ging de politie de wijken in voor een 'voetjesactie'. Hierbij worden flyers in de vorm van een voetafdruk gelegd bij inbraakgevoelige punten, zoals een deur die niet is afgesloten. Op de flyer staat een tekst die de bewoners van het pand duidelijk maakt dat dit net zo goed de voetafdruk van een inbreker had kunnen zijn. De bewoners van de dorpen reageerden positief op de actie.

Impuls toerisme Loon op Zand

KAATSHEUVEL - In Loon op Zand moeten nog veel meer toeristische en recreatieve initiatieven van de grond komen. De toeristische ontwikkeling van de gemeente gaat burgemeester en wethouders nog niet snel genoeg.

Als het aan het college ligt, wordt de komende jaren gestart met diverse concrete projecten. Het wil daarvoor nauw samenwerken met inwoners, bedrijven en instellingen.

Maar niet alleen op het gebied van het toerisme wil de gemeente nog meer de samenwerking zoeken met andere partijen. In het kersverse collegeprogramma 2010-2014 spreken burgemeester en wethouders over een vernieuwende bestuursstijl. De gemeente wil veel meer taken en verantwoordelijkheden neerleggen bij inwoners, bedrijven, instanties en verenigingen.

dinsdag, november 09, 2010

Meer taken en verantwoordelijkheden voor burgers

Kaatsheuvel - Het college van burgemeester en wethouders heeft het collegeprogramma 2010-2014 aangeboden aan de gemeenteraad. In het collegeprogramma staat hoe het college de gemeente Loon op Zand gaat besturen tot en met 2014. Zij kiezen voor een vernieuwende bestuursstijl: een meer regisserende dan uitvoerende rol voor de gemeente. Dit betekent dat er meer taken en verantwoordelijkheden worden neergelegd bij inwoners en andere externe partijen.

Regisseur
De vernieuwende bestuursstijl betekent een meer regisserende rol voor de gemeente. Vaak beschikken inwoners en marktpartijen over de kennis, kunde en de wil om zaken zelf te regelen en/of uit te voeren. Hiervan gaat het college, meer dan nu al het geval is, gebruik maken. De gemeente wordt dan meer een procesbewaker en beleidsbepaler en minder de uitvoerder. De afgelopen jaren is hiermee al enige ervaring opgedaan bij het ‘wijkgericht werken’.

Coöperatie en participatie
Het college gaat ook op andere terreinen de vernieuwende bestuursstijl introduceren. Deze bestuurswijze staat immers naast coöperatie (samenwerking) ook voor participatie en heldere en efficiënte dienstverlening. Het vroegtijdig betrekken van andere partijen bij nieuwe initiatieven moet bijdragen aan een betere aansluiting op de wensen in de maatschappij en kan daardoor bovendien de totstandkoming van projecten versnellen. Dit zal ook tot uiting komen bij de uitvoering van het bestaande beleid. Denk aan het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Loon op Zand en De Moer.

Kostenbesparing
Vernieuwend besturen betekent deels een andere rol voor zowel het college, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie als voor burgers, bedrijven, instellingen en verenigingen. Alleen door het uitbesteden van taken en verantwoordelijkheden kan de overheid haar bestuur vernieuwen en bezuinigen op ondersteuning door ambtenaren en externe adviseurs.