Kaatsheuvel - Het Marktplein in Kaatsheuvel is veranderd in een kale uitgestrekte vlakte. Het oude gemeentehuis ligt plat en panden aan de Nieuwe Markt zijn gesloopt. Het kan de inwoners van Kaatsheuvel niet ontgaan. Hier wordt gewerkt aan het Bruisend Dorpshart. Een weg terug is er niet meer. Toch groeien de twijfels in het dorp weer. Hoe levendig wordt dit nieuwe centrum nu de gemeente Loon op Zand zo worstelt met de kosten van dit miljoenenproject?
Wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen, Bruisend Dorpshart) draait er niet omheen. De ambities moeten bijgesteld worden om niet weg te zakken in een financieel moeras. Wel heeft hij moeite met verhalen dat het hele project wankelt. „Dat klopt echt niet. Het project blijft in grote lijnen overeind, zoals het gemeentehuis, parkeerkelder, woningen en horeca. Wat wel onder spanning staat, is de bouw van het multifunctioneel centrum (Carré). Zo eerlijk moeten we wel zijn.”
Het lijkt vreemd dat de plannen nu al ingrijpend gewijzigd moeten worden door financïele tegenvallers. De eerste steen voor het nieuwe centrum is nog niet eens gelegd. „ Achteraf is het besluit over de kredieten voor het Bruisend Dorpshart misschien toch te snel genomen”, stelt Broeders vast.
Na jaren van plannenmakerij en discussie wilden college en meerderheid van de gemeenteraad eindelijk een knoop doorhakken over het dorpshart. Niet lullen, maar poetsen, dat idee.
De verkiezingen van maart vorig jaar speelden hierbij een rol, vermoedt Broeders. Want de Kaatsheuvelse inwoners snakten ook een keer naar helderheid over de plannen. De partijen wilden de kiezers iets moois bieden en met een gemeentelijke bijdrage van zo’n 20 miljoen euro zou het moeten lukken.
Broeders kreeg na de verkiezingen het loodzware dossier dorpshart in zijn portefeuille en concludeert nu dat de risico’s en ambities rond dit project toch ‘wat te groot waren’. De tijden zijn veranderd. Zo rekende de gemeente Loon op Zand op 2 à 2,5 miljoen aan subsidie voor het dorpshart, maar heeft daarvan nog maar een kleine half miljoen binnen. Ook is het nog maar zeer de vraag of het toekomstige bouwproject Sweensstraat- West in Kaatsheuvel 6 miljoen euro gaat opleveren, zoals gehoopt. „Het gaat hier om stevige financiële risico’s”, beseft Broeders.
„Te stevig achteraf.”
En daar is dan ook nog eens het dreigend tekort van zes ton per jaar op met name de exploitatie van het nieuwe sociaal-cultureel centrum en de sporthal. De gemeente komt niet uit met de 1,1 miljoen euro, die ze daarvoor aan de stichting Multifunctionele Centra ( MFC) wil verstrekken. „ MFC gaf al eerder aan hiervoor zo’n 1,7 miljoen nodig te hebben. We hebben deze discussie veel te lang laten lopen”, geeft Broeders toe.
Maar na onderzoek door extern bureau ICS was er geen ontkennen meer aan. De kosten en ambities moeten omlaag, en snel. „ Sommige mensen zijn bang voor imago- schade als de plannen worden bijgesteld. Maar daar heb ik lak aan. Je moet de financiële problemen niet voor je uit gaan schuiven. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. We hebben als college eerst een wat brutaal voorstel gedaan om de dure parkeerkelder uit het plan te schrappen.
Maar de politiek wil daar niet aan.” Er is haast geboden, want de bouwers van Heijmans staan al klaar om aan de klus in Kaatsheuvel te beginnen. Zo start nog dit jaar de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Aan dat ontwerp valt niet veel meer te veranderen, denkt Broeders. „ Misschien dat in het nieuwe gemeentehuis nog wat extra ruimte kan komen voor sociaal- culturele activiteiten. Maar echt een gemeenschapshuis zoals geopperd is, zal het vrijwel zeker niet gaan worden” De plannen voor het nieuwe multifunctionele centrum zijn door de financiële tegenvallers wel onzeker geworden. Onderzoek moet uitwijzen of het toekomstige Carré kleiner kan of er helemaal niet moet komen. De huidigeWerft zou in dat laatste geval opgeknapt moeten worden. „ De ambities zijn op een gegeven moment gewoon te groot geworden”, vindt Broeders.
„ Eerst zou de grote zaal maar liefst 600 plaatsen krijgen. Daarna is het teruggebracht tot 400, maar een zaal voor 250 mensen moet ook kunnen. We praten hier wel over een dorp als Kaatsheuvel.” Ook de sporthal wordt waarschijnlijk minder groot dan eerder gedacht en verhuist niet naar de rand van Kaatsheuvel, maar blijft op de huidige plek van deWerft.
„We willen alle accommodaties in de gemeente en het gebruik daarvan nog eens goed tegen het licht houden. Je ziet nu veel leegstand.
Iedereen wil z’n eigen hokske, maar is dat wel nodig. De samenwerking en overleg tussen accommodatiebeheerders kan nog veel beter. Daar zijn nog veel kosten te besparen.”
Rustig nadenken over de planwijzigingen voor het dorpshart is er niet bij. „Er is een flinke tijdsdruk”, beaamt Broeders. De bouwers Heijmans, ProperStok en WSG willen weten waar ze aan toe zijn en staan klaar om te beginnen. Bovendien liggen er al afspraken met de bedrijven en dreigen schadeclaims en juridische procedures als de plannen rigoureus omgegooid worden. „Het is allemaal niet simpel” Toch is Broeders niet pessimistisch over de afloop van deze hele discussie. „ In tijd van nood worden vaak goede ideeën geboren. Mogelijk komt er een creatieve oplossing uit de bus, waar partijen enthousiast mee aan de slag gaan. Kaatsheuvel krijgt in ieder geval z’n nieuwe centrum, zoals beloofd.”
Bron: Brabants Dagblad Door Michel Koster